واژه جوجیتسو که از کلمه ژاپنی جوجوتسو گرفته شده است به معنی "هنر انعطاف پذیری" می باشد. این سبک را هنر درگیری نزدیک نیز می نامند که در آن فنون درد آور در همان ابتدای مبارزه برای غلبه و تسلیم کردن حریف استفاده می کنند. در جوجیتسو از ضربه زدن به نقاط حیاتی بدن نیز استفاده می شود.
اپلیکیشن ویدیو های آموزشی ژیار انلاین
منشا جوجوتسو به زمان حکومت سامورائی ها در ژاپن بر می گردد.جوجوتسو یا همان جوجیتسو تکامل یافته سبک قدیمی یاوارا است که با تکنیک های چینی ترکیب شده و به نام جوجوتسو شناخته شدند. عده ای نیز بر این عقیده اند که در قرن 17 میلادی یک بودایی چینی به نام "چن تسو" سبک " ریو شین تو ریو" را به یک سامورایی به نام "فوکونو" آموزش داده است که بعدها این سبک به نام "فوکونو ریو" شهرت یافته و جوجوتسو نیز بر آن اساس پدید آمده است. به همین دلیل عده ای سبک جوجیتسو را یکی از مکاتب اولیه جوجوتسو می دانند نه ریشه آن. در این سبک از تکنیک های پرتابی، قفل مفاصل، ضربه زدن، دفاع در مقابل اسلحه و مطالعه بر روی نقاط حساس بدن استفاده می شود.
عده دیگری نیز بر این باوراند که جوجوتسو در اوایل قرن 10 میلادی به وسیله تاجران چینی به ژاپن انتقال یافته و هنگامیکه ممنوعیت حمل شمشیر در ژاپن بوجود آمد سامورایی ها به تمرین این سبک پرداخته اند. همچنین گفته می شود که "شوآی چیائو" که کشتی سنتی چین است بر گسترش و پیشرفت جوجیتسو تاثیر زیادی داشته است.
ولی اسناد قدیمی نشان می دهند که اولین سیستم طبقه بندی شده جوجیتسو در قرن 15 میلادی توسط "هیساموری" ابداع شده است. در این سیستم کلاسه بندی از بعضی از فنون شمشیر زنی "ای آی دو " نیز استفاده شده است. پس از آن در سال 1659 میلادی یک استاد چینی به نام "چین گنپین" برای تدریس بوکس چینی وارد ژاپن شد. او این هنر را به سه سامورائی آموزش می دهد و آنها با ترکیب این تکنیک ها با سبک یاوارا سبکی جدیدی از جوجوتسو به نام کیتو ریو را ابداع کردند که یکی از مکاتب و اصول قدیمی جوجوتسو نیز به شمار می رود.
جودو
در کل می توان گفت که دیگر مکتب های جوجوتسو به طور مستقیم یا غیر مستقیم از کیتو ریو انشعاب یافته اند. حتی جودو نیز توسط استاد جیگورو کانو از ترکیب سبک کیتوریو با مکاتب دیگری از جوجوتسو به نام جیکیشین ریو پدید آمده و در سال 1964 به عنوان اولین هنر رزمی شرقی وارد بازی های المپیک شد. ولی پس از آنکه جودو مشهور شده و در دنیا گسترش یافت، جوجوتسو نیز به فراموشی سپرده شد. تا اینکه سک دکتر آلمانی به نام "اروین پالز" که در دانشگاه های ژاپن مشغول تدریس بود دوباره جوجوتسو را احیا کرد.
جوجوتسویی که امروزه می شناسیم به دو سیستم اروپایی و ژاپنی دسته بندی شده است که تفاوت کمی میان این دو سیستم وجود دارد. سیستم اروپایی را یک آلمانی در سال 1906 میلادی گسترش داد که خصوصیاتی مانند جدیت، تقلا، سرعت، انتقال، کارایی و انجام تمرینات زیاد می باشد. سیستم ژاپنی نیز سیستمی تهاجمی می باشد که شامل پرت کردن، ضربه زدن، لگد زدن، خفه کردن، خم کردن و پیچیدن اعضای مختلف بدن، مهار و دفاع های مختلف می باشد.
حال به برسی سبک جودو می پردازیم. واژه جودو به معنی "روش انعطاف پذیری" می باشد و همانگونه که قبلا به آن اشاره کردیم در سال 1882 میلادی به وسیله استاد "جیگورو کانو" از تلفیق دو روش مختلف از سبک جوجیتسو به نام های کیتو ریو و جیکیشن ریو به وجود آمد.
جودو و جوجیتسو
جیکیشین ریو که در قرن 16 میلادی پدید آمد به نام شینوریو نیز شهرت دارد. این مکتب از اصطلاح جودو برای توصیف تکنیک هایی که هدف آنها کشتن حریف نیست استفاده کرده و اولین مکتب بودو محسوب می شود که منحصرا از تکتیک های "دست خالی" استفاده کرده است. گفته می شود که جودو از تکنیک های شمشیر زنی "ای آی دو" نیز استفاده کرده است.
جودو ورزشی نرم بوده و مثل هنر گلاویز شدن که در ابتدا کانوریو جوجوتسو نامیده می شد می باشد. از ویژگی های جودو می توان به ایجاد قدرت و توازن در فرد و همچنین آرامش اشاره کرد. این سبک دارای تکنیک های پرتابی، کنترلی و افتادنی بوده و دارای 5 مرحله تعلیمی به نام گوکیونو است که هر کدام دارای 8 حرکت پرتابی می باشد. برای هر کدام از این 8 حرکت یک ضد حمله نیز وجود دارد.
در سال 1956 میلادی اولین دوره مسابقات جهانی جودو برگزار شد و در سال 1964 به عنوان اولین هنر رزمی ازشرق وارد بازی های المپیک شد. سیستم درجه بندی جودو مانند بسیاری از هنرهای رزمی دیگر با کمربندهای رنگی درجه بندی می شود که به ترتیب عبارتنداز: قرمز، سفید،زرد، نارنجی، سبز،آبی، قهوه ای و سیاه.
ازجمله فواید انجام تمرین های متوالی برای افرادی که دوست دارند وضعیت جسمی خود را بهبود ببخشند این است که در عین حال که تاثیر ایروبیک ناشی از تمرینات مقاومتی را در بدن خود ملاحظه خواهند کرد، با وزنه ها تمریناتی را انجام می دهند که عضلات بدن شان را تقویت می کنند و بر سختی و آهنگ حرکت آنها افزورده می شود ( به این موارد در بدنسازی تراکم عضلانی گفته می شود) و در عین حال اندازه ایده آل عضله حفظ می شود و استقامت بدن برای تمرینات سنگین تر بالا خواهد رفت.
اپلیکیشن ویدیو های آموزشی ژیار انلاین
بروس لی تمرینات متوالی تراکم عضلانی را به کمک ماشین مارسی انجام می داد. این ماشین شامل قسمت های زیر است:
· نیمکت پرس
· وسیله ای برای کشش به سمت پایین
· دو قرقره رو به بالا
· دو قرقره رو به پایین
· جعبه ایزومتریک
· وسیله ای برای راست و خم کردن زانو
· پرس شانه
· پرس پا
بروس لی برای اینکه برای بازی در فیلم " اژدها وارد می شود " آمادگی جسمی داشته باشد از همه تجهیزات بالا در تمرینات روزمره خود استفاده می کرد. او در گفتگو با خبرنگارها در مورد تمرینات خود گفت: من روزانه حداقل 2 ساعت تمرین می کنم که این تمرینات شامل دویدن به فاصله 3 مایل، تمرینات با وزنه، تمرین لگد زدن و مشت زدن به کیسه بوکس های سبک و سنگین می باشد.
تمرینات متوالی شامل چه مواردی می باشد؟
هر مجموعه از تمرینات متوالی 8 تا 12 ابزار را شامل می شود که با هر کدام می توان تمرین خاصی را انجام داد. هر کدام از این ابزارها دارای مقاومت وزنی خاصی می باشند و بهتر است که این تمرینات را به اندازه 30 یا حداکثر 60 ثانیه انجام داده و دوباره تکرار کرد. به یاد داشته باشید که بین تمرین با وسایل مختلف استراحت وجود ندارد و فرد باید تمرین با همه وسایل را انجام دهد تا تمام شود.
زمان بندی تمرینات متوالی چگونه است؟
به یاد داشته باشید که در هنگام انجام تمرینات متوالی شما باید با خودتان رقابت کنید. شما باید زمان مشخص یک مجموعه تمرین کامل را در نظر بگیرید. زمانی که توانستید همه تمرینات را در زمانی کمتر از زمان تعیین شده انجام دهید مقاومت وزنی در هر تمرین را بالا ببرید و زمان جدیدی را برای خودتان در نظر بگیرید آنوقت واقعا با خودتان رقابت کرده و در عین حال که به ساخت عضله می پردازید و تحمل پذیری خود را افزایش می دهید می توانید از آن لذت برده و تفریح کنید.
چگونه می توانید میزان مقاومتی که باید با آن دست و پنجه نرم کنید را تخمین بزنید؟
در صورتیکه دوست دارید تمرین های بروس لی را انجام دهید ولی نمی دانید که از چه مقدار مقاومت وزنی استفاده کنید از این قانون استفاده کنید:
حدود نصف وزنه ای را که معمولا بلند می کنید انتخاب کنید. مثلا اگر در نیمکت پرس 200 کیلو وزنه را بلند می کنید در تمرینات مجموعه ای بروس لی باید با 100 کیلو شروع کنید و 30 تا 60 ثانیه هر تمرین را تکرار کنید. برای اینکه تمرینات دائما دشوارتر شوند میتوانید کارهای زیر را نیز انجام داد:
· مقدار مقاومت مورد استفاده را افزایش دهید.
· زمان کلی هر مجموعه تمرین را افزاش دهید.
· سرعت تکرار هر کدام از تمرینات را افزایش دهید تا با اینکار تکرار هر تمرین بیشتر شود.
با این وجود شما نباید کیفیترا فدای سرعت کنید. به یاد داشته باشید که هر کدام از تمرینات را بیشتر از 30 بار تکرار نکنید. معنای تمرین های متوالی این است که با با تنفس اروبیک استقامت بدن بالا رود نه این که فقط قدرت بدن بیشتر شود. در هر حال می توان تمرینات قدرتی را با کاهش تکرارها و با حرکات پیوسته و سریع بیشتر کرد.
نکات مهم
· هنگان انجام تمرینات متوالی باید لباس راحتی یا گرم بپوشید. اینکار تعرق شما را افزایش داده و به شما کمک می کند سیستم تنفسی تان بیشتر فعالیت کرده و تنفس عمیق تری داشته باشید.
· در بین دو تمرین اصلا استراحت نکنید. پس از آنکه یک تمرین را انجام دادید به سرعت سراغ تمرین بعدی بروید. ولی به یاد داشته باشید که هر تمرین را درست و به شکل کامل انجام دهید.
· به چرخه اجرای تمرینات سرعت ببخشید. به عبارت دیگر بر سرعت تکرار تمرینات بیفزایید.مکث بیهوده نداشته باشید.تلاش زیادی بکنید تا هر دوره تمرین سریعتر از دوره قبل شود.
· سعی کنید که از دهان نفس بکشید و تا جایی که می توانید تعداد دم و بازدم های خود را افزایش دهید. عمیق تر نفس کشیدن را تمرین کنید.
· بعد از آن که با تمرینات متوالی آشنا شدید و یک ریتم تمرینی را برای خود پیدا کردید هر دو هفته یک بار بر میزان وزنه مقاوم بیفزایید.
· به یاد داشته باشید که هر تمرین را 30 تا حداکثر 60 ثانیه انجام دهید.
· هر مجموعه تمرین دست کم 8 تا 12 دقیقه طول می کشد. تلاش کنید دست کم یک مجموعه را تکمیل کنید. البته این بستگی دارد به هدفی که می خواهید به آن برسید.
امروز در سایت blackbeltmag مشغول خواندن مقالاتی در زمینه کاراته شدم که اتفاقی یکی از مصاحبه های سوسای اویاما در سال 1993 که دو سال قبل از مرگش انجام داده بود را دیدم. این مصاحبه برای من جالب بود پیشنهاد می کنم شما نیز نگاهی به آن بیاندازید.
گزارشگر: استاد شما چند سال سن دارید؟
اکنون من دقیقا 70 سال سن دارم و در ماه دسامبر سال 1923 متولد شد.
گزارشگر: آیا هنوز هم مشغول تمرین کردن هستید یا خود را بازنشسته کرده اید؟
تا روزی که میمیرم به تمرین کردن ادامه خواهم داد، این در خون من است و کار دیگری به غیر از این نمی دانم.
گزارشگر: ولی فکر کنم با وجود اینکه پا به سن گذاشته اید تمرین کردن کمی برایتان سخت باشد؟
نه اینطور نیست، من هنوز هم مانند قبل مشغول تمرین کردن هستم.
گزارشگر: استاد شما طوری به من زل زده اید که من احساس خطر و ترس می کنم
هههه... نه اینگونه نیست، نوع نگاه کردن من همینطوری است
گزارشگر: استاد امکان دارد که مشت تان را ببینم؟
اکنون دیگر مشت من فرسوده شده و مانند قبل نیست.
گزارشگر: تاکنون با چند رزمی کار مبارزه کرده اید؟
هنرهای رزمی به گونه ای می باشد که لازمه آن این است که با حریف مبارزه کنید. به همین دلیل نمی توانم تعداد دقیق مبارزاتم را حدس بزنم. اما فکر کنم تاکنون 3 هزار مبارزه انجام داده ام، حتی شاید بیشتر.
گزارشگر: برای من قابل درک نیست که اگر با 100 نفر مبارزه کنم از همه جهات به من حمله می کنند، آیا این امکان دارد؟
بله امکان دارد و توانسته ام آن را به صورت عملی نیز اثبات کنم، من می دانم که چگونه با 10 یا 100 نفر مبارزه کنم. البته فکر کنم شما اشتباه متوجه شده اید چراکه همزمان با هر 100 نفر مبارزه نمی کنیم بلکه یکی یکی با آنها به مبارزه می پردازیم. هر چند که اگر 100 نفر به صورت همزمان به من حمله کنند سعی می کنم به مکان کوچکی مثل یک پل فرار کنم و سپس می توانم با هر کدام از آنها به نوبت مبارزه کنم چراکه نمی توانند من را محاصره کرده و همزمان به من حمله کنند. به هر حال، افراد خیلی کمی هستند که از پس مبارزات 100 نفر بر آیند.
گزارشگر: استاد کدامیک از مبارزات خود را به یاد ماندنی تر می دانید؟
مبارزه من با تام رایس که یکی از بوکسورهای حرفه ای و مشهور بود برایم خاطره انگیز است. او در بریتانیا قهرمان سنگین وزن شد ولی به دلیل اینکه در حین مسابقه با داور درگیر شد و او را کتک زد مقام قهرمانی را از او پس گرفتند. او یکی از بهترین ها بود.
گزارشگر: آیا پس از آن مسابقه با او دیداری داشته اید؟
بله، همانطور که می دانید پس از آن تام رایس یک کشتی گیر شد. من به کارهای او علاقه مند بودم و مسابقات او را دنبال می کردم چند بار هم از نزدیک با هم ملاقات داشته ایم.
گزارشگر: مبارزه تان با تام رایس چگونه بود؟
من اهل آسیای شرقی هستم و نسبت به آنها قد کوتاه تری داریم. تام هیکل خوش فرمی داشت. اکنون وزن من بیشتر از 90 کیلو است ولی آن زمان که با تام مبارزه کردم 80 کیلو وزن داشتم. در حین مبارزه من فقط یک ضربه مشت از او خوردم و با همین یک ضربه دندانم شکست و از رینگ به بیرون پرتاب شدم. به همین دلیل فکر کردم که مبارزه از فاصله نزدیک کار درستی نیست. او در ضربات پا و دفاع از ضربات پایی که به او وارد می شد ضعیف بود به همین دلیل توانستم بوسیله ضربات پا بر او غلبه کنم. زمانیکه مبارزه میکردم به دلیل فشار زیاد روانی که بر روی من بود اصلا حس نکردم که دندان شکسته تا وقتی که آن را در دهانم احساس کردم.
گزارشگر: آیا تاکنون با سلاح مبارزه کرده اید؟
بله خیلی زیاد، ما در ژاپن معمولا با شمشیر مبارزه می کنیم. البته چند مبارزه هم انجام دادم که در آن حریف سلاح در دست داشت و من با دست های خالی مشغول مبارزه بودم.
سرعت ازجمله عوامل کلیدی در هنرهای رزمی می باشد. در مبارزه دو نفر که هر دو استراتژی و توانایی یکسانی دارند پیروزی از آن کسی است که بتواند تکنیک های خود را با سرعت بالاتری اجرا کند. این مثال کافیست تا به نقش مهم سرعت در هنرهای رزمی پی ببریم. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم نحوه افزایش سرعت در هنرهای رزمی را به شما آموزش دهیم.
اپلیکیشن ویدیو های آموزشی ژیار انلاین
شما نمی توانید در مسابقات رزمی پیروز شوید مگر آنکه بتوانید به سرعت در مقابل حملات حریف عکس العمل نشان داده و همچنین حملات خود را با سرعت زیادی انجام دهید. به طور کل می توان گفت که فرق بین برنده شدن یا باختن در هنرهای رزمی، بیش از هر چیز دیگری به سرعت عکس العمل رزمی کار بستگی دارد. شما باید یاد بگیرید که چگونه خود را سریع تر کرده تا بتوانید عکس العمل های خوب بسته به موقعیتی که در آن قرار دارید از خود نشان دهید.
عکس العمل های دیداری
عکس العمل های دیداری ازجمله تکنیک هایی است که می توانید به وسیله آن فرصت مناسب را تشخیص داده وهمچنین زمان مناسب برای انجام حرکت بعدی را تشخیص دهید. این واکنش ها به ما این امکان را می دهند که بتوانیم با دقت و اطمینان بیشتری حرکات را دنبال کرده و نسبت به انها عکس العمل مناسب را ارائه دهیم. واکنش های بینایی بیشتر در رقابت های طولانی هنرهای رزمی به کار می رود. همچنین این عکس العمل ها در موفقیت ورزشکاران حرفه ای در تمامی رقابت ها دارای اهمیت بالایی می باشد.
عکس العمل های حسی
واکنش های لامسه ای ازجمله روش هایی می باشد که می توانند سرعت شما را افزایش دهند. . حس لامسه به مرور زمان با تمرین کردن افزایش مییابد و در نتیجه میتوان جهت یا مسیر نیروی بدنی حریف را سریعاً تشخیص داد. در هنگام مبارزه با رقیب خود باید هر حرکت او را پیشبینی کنیم. به همین دلیل باید همیشه امادگی کافی برای انجام واکنش مناسب را داشته باشیم.
هنرهای رزمی
عکس العمل های شنیداری
شما می توانید با تقویت مهارت شنیدن خود، سرعت تان را در هنرهای رزمی افزایش دهید. برای مثال، زمانیکه در درگیری های خیابانی مجبور هستید با چند نفر مبارزه کنید، صدایی که از اطراف خود می شنوید نقش زیادی در زمان واکنش شما دارند. درصورتی که قبلا مبارزه در یک محیط تاریک را تجربه کرده باشید می توانید اهمیت این موضوع را درک کنید.
سرعت تغییر پذیری
سرعت تغییر پذیری یا انطباق می تواند توانایی فکری شما را برای انتخاب واکنش سریع در پاسخگویی به یک حمله را یک موقعیت را افزایش دهد. شما باید این توانایی را داشته باشید که بتوانید در سریع ترین زمان ممکن حرکت مناسب برای آن موقعیت را انتخاب کرده و آن را انجام دهید. سرعت انطباق بسیار بالا، به عکسالعملهای ما اجازه میدهد تا روند انتخاب حرکات، بهطور خودکار انجام شود. با اموزش این بخش یاد میگیریم سریع، دقیق و بدون فکر عکسالعمل نشان دهیم.
سرعت مبارزه
سرعت حمله
شما باید به محض اینکه موقعیت مناسب برای حمله را مهیا کردید بدون درنگ این کار را انجام دهید. البته به این معنا نیست که سر سری و بدون فکر این کار را انجام دهید. برای انجام این کار قبل از هر چیزی باید بتوانید آرامش خودتان را حفظ کنید. ممکن است حمله شما در جریان مسابقه سرعت مناسبی داشته باشد اما عدم شروع به موقع از این فرصت عملاً سبب کاهش شدید شانس شما در پایان حملهای است که بر مبنای هدف تعیین گردیده است.
سرعت انتقال
سرعت در حرکت توانائی سرعت انتقال سریع همه یا بخشی از بدن، از مکانی به مکان دیگر است (که در کاراته به آن ساباکی میگویند). سرعتی است که بیشتر توسط عامه مردم در سطح گسترده تشخیص داده میشود. میزان وزن بدن و نیز تاریخ منقبض و ریلکس شدن ماهیچهها، علاوه بر عوامل ژنتیکی از جمله عواملی هستند که به تشخیص و تعیین سرعت حرکت در شخص کمک خواهد کرد. نگران سرعت خود نباشید. سرعت کاربردی و عملی خود را بهبود ببخشید و در یادگیری آن تمرکز کافی داشته باشید. سرعتی که در غلبه کردن و تحت کنترل درآوردن حریف بارها و بارها به شما کمک میکند.