اخبار نگران کننده از تابعیت خانواده معاونین پزشکیان/ خانواده معاون اجرایی، معاون اول، رئیسبنیاد شهید و معاون پارلمانی هم تابعیت مضاعف دارند؟ | پایگاه اطلاع رسانی رجا
https://www.rajanews.com/news/383079/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%86%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%85%D8%B9%D8%A7%D9%88%D9%86%DB%8C%D9%86-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%85%D8%B9%D8%A7%D9%88%D9%86-%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C%D8%8C-%D9%85%D8%B9%D8%A7%D9%88%D9%86-%D8%A7%D9%88%D9%84%D8%8C
باسلام
ضربه تاریخی به حیثیت دیپلماتیک رژیم صهیونیستی
مشرق: دیوان کیفری بینالمللی لاهه در تاریخ ۲۱ نوامبر، دستور بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و یواو گالانت وزیر جنگ سابق این رژیم را به اتهام ارتکاب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و استفاده از گرسنگی (گرسنه سازی مردم غزه) به عنوان یک سلاح صادر کرد. این برای اولین بار است که دیوان لاهه دستور بازداشت یک مقام صهیونیستی را صادر میکند. دیوان لاهه اعلام کرد که «دلایل متقنی» یافته مبنی بر اینکه نتانیاهو و گالانت مسئول جرائمی مانند استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح جنگی و «کشتار و دیگر اقدامات ضدانسانی» است.
پس از صدور این حکم، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت: این یک روز سیاه در تاریخ سازمان ملل متحد و دیوان کیفری بین المللی است که برای حمایت از بشریت تاسیس شده است. این دیوان، امروز به دشمن بشریت تبدیل شده است.
باراک راوید خبرنگار و تحلیلگر پایگاه خبری واللا نیوز، در گزارشی در رابطه با صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی آن را نشانه دیگری از شکست سیاسی خطرناک کابینه اسرائیل توصیف کرد.
راوید در گزارش خود نوشت: «وقتی سیاستهای کابینه نتانیاهو بر عدم اجازه دادن به رسیدن کمکهای بشر دوستانه به غزه استوار است، باید انتظار میداشتیم که نتانیاهو از این پس قادر به سفر به بیش از ۱۲۰ کشور جهان نشود و همواره سایه دستگیری بر سرش وجود داشته باشد، اما تبعات این رای صرفا برای نتانیاهو نخواهد بود بلکه بر انزوای اسرائیل در جهان شدت خواهد بخشید و فشارهای جهانی برای متوقف کردن جنگ هم افزایش پیدا خواهد کرد. حکم دادگاه جنایی بین المللی در لاهه و صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآف گالانت فقط خبر بدی برای نخست وزیر و وزیر جنگ سابق نیست، بلکه زیانهای شدیدی به اسرائیل و عواقب غیر قابل باوری برای تمامی اسرائیلیها به همراه خواهد داشت.»
حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی میتواند آثار سیاسی، حقوقی و نظامی داشته باشد. دیوان بینالمللی کیفری نیروی پلیس ندارد بنابراین برای اجرای حکمهایش به تصمیمگیری ۱۲۴ کشور عضو وابسته است. از این رو اگر حکمی از سوی دیوان کیفری بینالمللی صادر شود، کشورهای عضو این دیوان موظف به دستگیری آنها خواهند بود. این امر میتواند سفرهای دیپلماتیک و بینالمللی این دو نفر را محدود کند. لازم به ذکر است که بسیاری از کشورها برای بازداشت آنها اعلام آمادگی کردهاند که از جمله میتوان به کشورهای اروپایی اشاره کرد. ناگفته نماند که تمامی کشورهای اتحادیه اروپا از اعضای دیوان بین المللی کیفری هستند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از صدور این قرار بازداشت در پیامی در شبکه ایکس تصریح کرد که حکم دیوان بینالمللی دادگستری برای همه کشورهایی که اساسنامه رم را امضا کردهاند لازمالاجرا است.
البته باتوجه به حمایت بی چون و چرای آمریکا از این رژیم جانی، دور از ذهن است که مقامات کاخ سفید بیکار نشسته و اجازه انجام چنین کاری را بدهند. لازم به ذکر است که رژیم صهیونیستی نیز عضو این دادگاه نیست و ادعا میکند که دیوان بینالمللی کیفری صلاحیت تصمیمگیری درباره اسرائیلیها را ندارد. آمریکا، حامی سرسخت رژیم جنایتکار نیز عضو دیوان بینالمللی کیفری نیست و این امر که سران رژیم صهیونیستی و آمریکا تلاش کنند تا این حکم را بی اعتبار نشان دهند، طبیعی بوده و امر دور از ذهنی نمیباشد.
اما نکته ای که باید به آن اشاره کرد، شکاف غیر قابل جبرانی است که بر وجبهه دیپلماسی رژیم صهیونیستی افتاد. اگر در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، قدرت نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی متحمل یک شکست جبران ناپذیر شد، در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴، وجهه سیاسی و دیپلماسی رژیم صهیونیستی نیز دچار یک شکست غیر قابل جبران شد.
در چند سال گذشته، دستگاههای تبلیغاتی رژیم صهیونیستی در پوشش ارکان سیاسی و دیپلماسی، با صرف هزینه ای بسیار هنگفت، تلاش کرده اند تا با یک عملیات روانی و رسانه ای و در غالب اقدامات ساختگی و نمایشی، اقدام به یک تصویر سازی مثبت از خود کنند که چهار هدف مشخص را دنبال میکرد.
نخست، مسئله مظلوم نمایی در مقابل چشم جهانیان است. صهیونیستها همواره تلاش کرده اند تا با محور قرار دادن مسائلی از جمله هلوکاست (که همچنان سند محکمی برای اثبات آن وجود ندارد) خود را قومی نشان دهند که قربانی یک ظلم جهانی شده و از حق و حقوق خود بازمانده اند و از این رو اخلاق حکم میکند که به دلیل ظلم بزرگی که به آنها از سوی دولت های مختلف جهان در طول تاریخ شده است، رهبران و ملتها جهان به آنها در احیای حقوق خود (که عبارت است از تصاحب غیر قانونی سرزمین فلسطین و نسل کشی فلسطینان) کمک کنند و در موارد و موضوعات متعدد به صهیونیستها بخاطر تاریخی که هیچ سندیتی ندارد، باج دهند.
دوم، صهیونیستها طی سالهای گذشته و با گسترش فضای ارتباطات در جهان، تلاش کردند تا با موجه جلوه دادن اشغال فلسطین، وجود موجودیتی به نام رژیم صهیونیستی را در سرزمینهای شغالی قانونی جلوه داده و خلا مشروعیت خود در افکار عمومی بسیاری از مردم جهان را جبران کند. در این زمینه، ارائه داستان های دروغین، ساختی و جهت دهی شده درباره صاحبان اصلی فلسطین و تعلق مطلق سرزمینهای فلسطین به یهودیان و اشاره به حضور قوم بنی اسرائیل در فلسطین در طول تاریخ، از جمله اقداماتی است که صهیونیستها دنبال کرده اند.
سوم، زیر سوال بردن مسئله ای به نام کشور فلسطینی است. صهیونیست ها در ادامه دنبال کردن هدف موجه سازی از اشغال فلسطین توسط یهودیان، به دنبال بی اعتبار کردن و زیر سوال بردن اسناد و متون تاریخی مربوط به کشور تاریخچه کشور فلسطین بودند، مسئله ای که از پیش از بنیان گذاری رژیم صهیونیستی در فلسطین آغاز شده بود و طی سالهای اخیر همچنان ادامه داشت. در این زمینه، صهیونیست ها تلاش کردند تا با معرفی فلسطین به عنوان یک سرزمین خالی از هرگونه ساکن بومی، حضور فلسطینیان و به صورت کلی وجود کشور مستقل فلسطینی را کتمان کنند.
چهارم، عادی سازی در میان ملتها و دولت های منطقه است. رژیم صهیونیستی در ادامه راهبرد خود برای بیشتر کردن فضای تنفس در غرب آسیا، تلاش به برقراری روابط رسمی با کشورهای مسلمان کرده اند که این تلاش تا پیش از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ نیز ادامه داشت. هدف از این راهبرد، کاهش تهدیدات منطقه و ایجاد فضای بیشتر برای فعالیتهای اقتصادی، سیاسی و خصوصا نظامی بر علیه ایران و محور مقاومت و همچنین معرفی ایران در جوامع عربی و کشورهای مسلمان، به عنوان تهدید اول و بزرگ آنها و منطقه بود.
اما نسل کشی دهشتناک، نفرت انگیز، غیر انسانی و غیر قابل توصیف رژیم صهیونیستی در غزه و تجاوزات غیر قانونی ارتش این رژیم به کشورهای عربی از جمله لبنان و سوریه و کشتار مردم بی گناه آنها، سندی واضح بر اثبات دروغ بودن اقدامات نمایشی و مذبوحانه آنها برای بسیاری از ملتهای منطقه و جهان بود.
باسلام
حزبالله چگونه کارتهای اسرائیل را در آتشبس بهم ریخت؟
تسنیم: در میان اخبار ضدونقیض مربوط به آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی و مانورهایی که طی روزهای گذشته، این رژیم با تشدید تجاوزات وحشیانه خود علیه غیرنظامیان لبنانی برای امتیازگیری از لبنان و حزب الله به راه انداخته بود، روز گذشته حملات سنگین موشکی و پهپادی حزبالله که از شمال اراضی اشغالی فراتر رفته و به قلب تلآویو رسید، محاسبات صهیونیستها را به هم ریخت.
در این زمینه منابع آگاه لبنانی به روزنامه الجمهوریه اعلام کردند: بعد از کشتار وحشیانهای که رژیم صهیونیستی در منطقه البسطه در بیروت به راه انداخت، حزب الله روز یکشنبه در واکنش به این تجاوزات دشمن، حملات سنگینی را ضد اسرائیلیها انجام داد که موجب شد کارتهای اسرائیل در میدان نظامی و سیاسی به هم بریزد و واقعیتهای جدیدی به این رژیم تحمیل شود که نمیتواند آن را نادیده بگیرد؛ مگر اینکه اصرار داشته باشد مانند شترمرغ رفتار کند و سرش را در شن فرو ببرد تا حقیقت را نبیند.
محافل آگاه لبنانی تاکید کردند: قدرت آتش بیسابقهای که حزب الله برای هدف قرار دادن شمال و مرکز فلسطین اشغالی تا تل آویو استفاده کرد، کاملا بی سابقه بود و همه ارزیابیهای اسرائیل را مبنی بر اینکه قدرت موشکی مقاومت لبنان تضعیف شده است، به هم ریخت.
این محافل توضیح دادند: در نتیجه حزب الله ثابت کرد که همچنان میتواند با حملات شدید به شمال و مرکز فلسطین اشغالی توسط صدها موشک در روز، به شدت به اسرائیلیها آسیب بزند. این بدان معناست که جنگ گسترده اسرائیل علیه لبنان بعد از گذشت دو ماه شکست خورده و به سادهترین اهداف خود یعنی بازگرداندن امنیت به شمال فلسطین اشغالی و بازگشت آوارگان صهیونیست به این مناطق هم نرسید. از آن گذشته، ناامنی در سراسر شمال فلسطین اشغالی به شکل بیسابقهای تشدید شده و به مناطق مرکزی و قلب تلآویو هم رسیده است.
به گفته محافل مذکور، ضرباتی که حزب الله به عمق مواضع صهیونیستها در فلسطین اشغالی زد، دارای چندین پیام بود؛ از جمله اینکه اسرائیل نباید برای امتیازگیری از لبنان و بهبود شرایط خود در مذاکرات، به عامل زمان متکی شود؛ زیرا زمان به مقاومت فرصت میدهد تا کارتهای بیشتری را رو کند که پیش از این استفاده نکرده بود. بنابراین اگر صهیونیستها همچنان به دنبال کارشکنی در آتش بس باشند، قدرت آتشی از حزب الله خواهند دید که تصورش را هم نمیکنند.
بر این اساس، نتانیاهو مجبور است طبق آنچه که میان تیم مذاکره کننده لبنانی و آموس هوکشتاین، فرستاده آمریکایی توافق شده است، آتش بس را بپذیرد و تصور نکند که با خریدن زمان میتواند به دستاوردهای بیشتری برسد. همچنین حزبالله با حملات دیروز خود، معادله «تل آویو مقابل بیروت» را که چند روز قبل شیخ نعیم قاسم، دبیرکل حزب الله اعلام کرده بود، تثبیت نمود.
از طرف دیگر، منابع دیپلماتیک به روزنامه الجمهوریه لبنان اعلام کردند که اسرائیل امروز در حال انجام یک مانور سیاسی خطرناک است؛ زیرا بعد از اینکه هوکشتاین به واشنگتن برگشت، رژیم صهیونیستی به دنبال تشدید تنشهای نظامی بوده و قصد گسترش تجاوزات علیه غیرنظامیان را دارد تا مقاومت را تحت فشار قرار دهد.
این منابع افزودند: تیم مذاکره کننده لبنانی همچنان منتظر اطلاعات تکمیلی هوکشتاین در مورد نتایج سفر اخیر او به تلآویو و رایزنیهای وی با مقامات اسرائیلی است. در واقع منطقی نیست که مقامات لبنانی بخواهند به اطلاعات ضد و نقیض در مورد نتایج تحرکات هوکشتاین بپردازند. به ویژه اینکه نتانیاهو پیش از این بارها در غزه و همچنین لبنان ثابت کرده که حاضر است برای اهداف شخصی خود، منافع همه اسرائیلیها را قربانی کند و تا جایی که میتواند از آتش بس طفره میرود.
منابع آگاه لبنانی معتقدند که با وجود همه مانورهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، حملاتی که دیروز حزب الله ضد صهیونیستها انجام داده و تل آویو را به لرزه درآورد، موجب میشود که رژیم اشغالگر در محاسبات خود برای خریدن زمان تا رسیدن به توافق آتش بس تجدید نظر کند؛ به ویژه اینکه فشار مسئولان و شهرک نشینان صهیونیست در شمال فلسطین اشغالی علیه نتانیاهو و کابینه او به اوج رسیده است.
باسلام
رسانههای رژیم اسرائیل: احتمال آتش بس با لبنان
تسنیم: بعد از پایان سفر آموس هوکشتاین به لبنان و سپس به فلسطین اشغالی و دیدار با مقامات لبنانی و صهیونیست، رسانههای رژیم اسرائیل مدعی شدند: نهتنها فضای مثبتی حاکم است و تلآویو تمایل به آتشبس دارد، بلکه تضمینهایی نیز دراینباره گرفته.
روزنامه هاآرتص رژیم اسرائیل بهنقل از منابع ادعایی خود مدعی شد که سطح سیاسی این رژیم برای حلوفصل با لبنان اعلام آمادگی کرده است.
این منابع همچنین اظهار داشتند: این مرحلهای همچنان در راه رسیدن به توافق است و نه یک تصویب نهایی.
رسانههای عبری فضای حاکم بر رژیم اسرائیل برای توافق را مثبت اعلام میکنند.
تداوم جنگ و درگیر شدن شهرهای حیفا و تلآویو و ناتوانی ارتش اسرائیل در پیشروی زمینی چشمگیر باعث شده است تلآویو بهدنبال توافقی برای آتشبس باشد.
رادیو ارتش رژیم اسرائیل نیز همزمان با سایر رسانههای عبری، بهنقل از یک مقام سیاسی گزارش داد: روند جاری برای دستیابی به توافق با لبنان مثبت است، اما هنوز موضوعاتی وجود دارد که بر سر آنها توافق نشده است.
سازمان رادیو و تلویزیون رژیم اسرائیل نیز در بحبوحه گمانهزنیها از احتمال دستیابی به توافق آتشبس با لبنان مدعی شد که این رژیم از آمریکا تضمینهایی مبنی بر آزادی عمل در لبنان در صورت نقض توافق گرفته است.
این ادعایی است که نه حزبالله و نه دولت لبنان حاضر به پذیرش آن است و بدین معناست که اسرائیل از این پس بهبهانههای واهی، هرکاری و هرجایی را بخواهد، انجام میدهد و بمباران میکند.
ملاحظه: بنظر میرسه بحث تضمین از آمریکا یک تهدید توخالیه که صرفا مصرف داخلی داره و خودشون هم خوب میدونن که مقاومت بهیچوجه با آن موافقت نمیکنه.
درصورت پذیرش آتش بس از طرف رژیم جعلی و آمریکا، بطور قطع معادله بازدارندگی برقرار میشه و با هر تجاوزی از طرف عناصر دشمن پاسخ دوچندانی دریافت خواهند کرد کما اینکه بعداز جنگ 33 روزه رژیم جعلی تا این اواخر هیچوقت جرات تعرض به جنوب لبنان را به خودش نمیداد.
هدایت شده از ایران، شهر خورشید
محل های " هشدار قرمز " در اسرائیل در 24 ساعت گذشته در نتیجه پرتاب موشک های حزب الله
به گفته اسرائیل، زنگ هشدار حمله موشکی بیش از 504 بار به صدا درآمد و حداقل بیش از 340 موشک وارد آسمان فلسطین اشغالی شده است. نیویورک تایمز گزارش می دهد که حمله امروز حزب الله یکی از بزرگترین حملاتی است که از زمان شروع جنگ انجام داده است.
@CITYOFSUN
هدایت شده از کاوش مدیا
11.1M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ بررسی ظرفیتهای تجزیه ایران و تفرقه قومی در شبکه رسمی اسرائیل...
#عبری
🆔 @Kavoshmedia
باسلام
اذعان صهیونیستها بهانهدام پروژه چندمیلیارد دلاری توسط حزبالله
منابع صهیونیستی بامداد امروز(سهشنبه) گزارش دادند که در حمله پهپادی حزبالله، یک پروژه محرمانه چند میلیارد دلاری این رژیم دود شد و به هوا رفت.
مشرق: رسانههای صهیونیستی بامداد سهشنبه از آسیبهای ناشی از حملات حزبالله به این رژیم که تحت سانسور نظامی بوده و از دید شهرکنشینان نیز مخفی مانده بود، پرده برداشته و نوشتند: پهپادهای حزبالله در عرض چند دقیقه، یک پروژه چند میلیارد دلاری محرمانه نتانیاهو به نام «طل شمایم» را نابود کردند.
شبکه «المیادین» به نقل از این منابع گزارش داد: «تمامی اماکن شهرکسازی ارتش اشغالگر صهیونیستی از ترس وجود تلههای زیرزمینی حزبالله تخلیه شدهاند».
رسانههای صهیونیستی اذعان کردند: «حزبالله در ابتدای جنگ سامانههای هشدار پرتاب موشک و پهپاد را منهدم کرد و حتی اسنادی را که از دید شهروندان کشور پنهان بود، دانلود کرد».
طبق این گزارشها، ارتش رژیم صهیونیستی همچنین در تمام جبهههای جنگ، در بحبوحه برآورد حملات موشکی همزمان به تعدادی از مناطق، حالت آمادهباش حداکثری اعلام کرده است.
باسلام
آتشبس در لبنان میتواند منجر به امضای توافق با حماس شود
یک سایت صهیونیستی به نقل از منابع امنیتی از احتمال امضای توافق تبادل اسرا با جنبش حماس در پی دستیابی به توافق آتش بس با لبنان خبر داد.
سایت عبری زبان واللا به نقل از منابع امنیتی گزارش داد که توافق آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی میتواند باعث امضای توافق تبادل اسرا با جنبش حماس نیز شود.
در این گزارش آمده است که کابینه جنگ رژیم صهیونیستی ظهر امروز برای تأیید توافق آتش بس با لبنان نشست برگزار میکند.
نیمه شب گذشته شبکه الجزیره قطر گزارش داد: یک مقام مسئول در کاخ ریاست جمهوری فرانسه ادعا کرده است که گفت و گو درباره توافق آتش بس در لبنان پیشرفت زیادی داشته است.
این مقام فرانسوی که به نام وی اشاره نشده، ابراز امیدواری کرد که طرفهای ذی ربط این فرصت را مغتنم بشمارند تا در کوتاهترین زمان ممکن آتش بس در لبنان انجام شود.
همچنین خبرگزاری رویترز به نقل از ۴ مقام بلندپایه لبنانی گزارش داده بود: انتظار داریم که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و امانوئل مکرون همتای فرانسویاش طی ۳۶ ساعت آینده آتشبس در لبنان را اعلام کنند.
باسلام
اتمام حجت یا آغاز مذاکرات؟
مشرق، «ایران در حال آماده شدن برای مذاکرات هستهای با اروپاست» این خبری بود که خبرگزاری ژاپنی«کیودو» آن را منتشر کرد:
در جزئیات این خبر آمده بود که ایران قرار است مذاکرات هستهای با آلمان، فرانسه و انگلیس در روز جمعه ۲۹ نوامبر در ژوئن داشته باشد. ساعاتی بعد اما بقایی سخنگوی وزارت خارجه این خبر را تایید کرد و گفت که این دور از گفتوگوها از نیویورک یعنی در جریان گفتوگوهایی که در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل صورت گرفته برنامهریزی شده است و این یعنی برنامهریزی برای این مذاکرات ارتباطی به انتشار قطعنامه شورای حکام ندارد.
این مذاکرات حالا با وقفهای دوساله و بعد از زمانی که اروپاییها در جریان شروع ناآرامیهای پاییز۱۴۰۱ زیر میز مذاکره زدند و عملاً فرصت مذاکره برای به نتیجه رسیدن در پروندهای را سوزاندند، قرار است شروع شود. برمبنای کسب اطلاعی که «فرهیختگان» از برخی منابع آگاه به دست آورده، «ابتکار شروع مذاکره از جانب ایران بوده» و طرف اروپایی نیز «پذیرفته تا پای میز مذاکره با ایران» بیاید و در خصوص جزئیات آن صحبتی مطرح نشده است.
برمبنای آنچه بقایی اعلام کرده هم قرار نیست مذاکرهای در خصوص «حمایت از محور مقاومت» و «قدرت دفاعی ایران» صورت گیرد. البته بقایی توضیح داد که موضع ایران در خصوص محور مقاوت و لبنان «تأکید بر موضع قطعی جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه و حمایت از مقاومت است.» سؤالی که در این خصوص وجود دارد این است که آیا شروع مذاکرات هستهای با اروپاییها زمینهسازی برای مذاکره با آمریکاست یا اروپاییها پیش از آمدن ترامپ به کاخ سفید به دنبال به دست گرفتن ابتکار در پرونده هستهای ایرانند.
برای بررسی این موضوع روزنامه فرهیختگان با حسن بهشتیپور، مهدی خانعلیزاده و ساسان کریمی، کارشناسان روابط بینالملل گفتوگو و سناریوهای متحمل در خصوص مذاکره را بررسی کرده که در ادامه از نظر میگذرانید.
ساسان کریمی: مذاکره با اروپا صرفاً در خصوص موضوعات هستهای نیست
ساسان کریمی، کارشناس روابط بینالملل به این موضوع اشاره کرد که مذاکرات برای تنظیم روابط با اروپاییها شروع شده است و گفت: «مذاکراتی که در پیش است، طبق آنچه آقای بقایی نیز تأیید کردند، مقدمهای برای آغاز نوعی همگرایی یا قرار گرفتن در یک منظومه فکری مشترک با اروپاییهاست. تنظیمات این مذاکرات از مدتی قبل، حتی از چند هفته پیش و ابتدای آن در نیویورک، آغاز شده است. این مذاکرات الزاماً هستهای نیست و با توجه به مساله اخیر در صدور قطعنامه ضدایرانی شورای حکام به نوعی بزرگواری ایران را به دنبال داشته است. اما این گذشت برای جلوگیری از تأثیر سوء عملکرد اروپاییها در موضوعات هستهای در آژانس و شورای حکام بر تنظیماتی است که از پیش برنامهریزی شده بود. ایران این اقدام را با توجه به تجربیات گذشته خود انجام میدهد. با این حال، جمهوری اسلامی ایران، تشخیص داده است که یک راه برای تأمین منافع خود، قرار گرفتن در یک منظومه مشترک فکری با طرفهای مقابل از جمله اروپاست. این منظومه میتواند شامل تنظیم ادبیات یکسان یا تعیین اولویتهایی در روابط فیمابین باشد که مستلزم ایجاد فضایی برای تبادل نظر و بارش فکری میان مذاکرهکنندگان ایرانی و اروپایی است.»
درخواست مذاکره از جانب اروپا مطرح شده است
مهدی خانعلیزاده معتقد است که مذاکرات با اروپا نتیجهای به دنبال نخواهد داشت و گفت: «فرآیند برجام و مذاکرات هستهای اکتبر سال آینده به پایان خواهد رسید و دو سناریو هم بیشتر متصور نیست. یکی از آنها به پایان رسیدن برجام، تجمیع قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و ابطال آنهاست که روند عادی است که به پیش برود. مسیر و سناریوی دوم فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت همه قطعنامههای تحریمی سازمان ملل است. روندی که اروپاییها در اجلاس شورای حکام آژانس داشتند نشان میدهد به دنبال اجرای سناریوی دوم، یعنی روند تقابلند. با وجود اینکه ایران، گزینههای جذابی را برای اتفاق نیفتادن این رویداد به آنها ارائه داده است، حتی رافائل گروسی، صراحتاً از اقدامات و پیشنهاداتی که ایران داده دفاع کرد؛ ازجمله کاهش ذخایر غنی سازی ۶۰ درصد، حضور بازرسان جدید. اما شورای حکام نشان داده که این را نمیپذیرد و به دنبال تقابل است. در چنین شرایطی اقدامی که برای مذاکره با اروپاییها صورت میگیرد، فارغ از اینکه اساسا درست است یا خیر، حاصل صحبت قبل از جلسه حکام است یا ابتکار پس از آن، اما به خروجی نخواهد رسید. اگر قرار بود ایران، اقدامی انجام دهد که طرف اروپایی قانع شود که به سمت تخاصم و زمینهسازی برای فعالسازی مکانیسم ماشه نرود، پیشنهادی که به گروسی داده بود، اثرگذار بود. وقتی چنین چیزی پذیرفته نمیشود، هرچه جلوتر میرویم و با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا، فضا برای مذاکره سختتر میشود. هم ایران به دلیل شرایط مختلف بینالمللی توانایی دادن امتیازات کمتری پیدا میکند هم طرف اروپایی نمیتواند با هرامتیازی در این سطح غیر از صددرصد بازگشت ایران به محدودیتهای برجامی، کار خود را پیش ببرد. بنابراین جلسه و مذاکرات صرفا مذاکره برای مذاکره خواهد بود و نه برای ایران و نه طرف اروپایی نتیجهای نخواهد داشت.»
خواسته اروپاییها بازگشت ایران به اسفند۹۹ است
خانعلیزاده به این موضوع هم اشاره کرد که خواستههای اروپاییها بازگشت ایران به تمام تعهدات است و گفت: «مذاکره قرار است برسراین باشد که گزارشی که دبیرکل آژانس، در بهار سال آینده میدهد، تأمینکننده خواسته اروپاییها باشد. خواسته آنها هم بازگشت ایران به اعمال تمام محدودیتهای برجامی است. یعنی بازگشت ایران به قبل از اسفند ۹۹، دوسالی که بعد از خروج ترامپ از برجام پایبندی صددرصدی ایران به تعهد برجام اتفاق افتاد. چنین مسئلهای اتفاق نیفتاده و نمیتواند اتفاق بیفتد. اگر شرایط برای امتیاز دادن و کاهش سرعت پیشرفت صنعت هستهای ایران بود، پیشنهاداتی که به گروسی داده شد، پیشنهادات مطلوبی برای طرف اروپایی بود اما وقتی چنین پیشنهاداتی هم پذیرفته نمیشود، یعنی تنها خواسته اروپاییها بازگشت تمام محدودیتهای برجامی به صنعت هستهای ایران است که چنین چیزی اتفاق نمیافتد؛ وقتی چنین چیزی اتفاق نیفتد به این معنی است که مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید.»
اروپا نمیتواند بازیگری کند
خانعلیزاده در خصوص اینکه آیا اروپاییها با فعال کردن کانال مذاکره با ایران به دنبال افزایش نقش خود در مواجهه با آمریکا هستند، گفت: «اروپا در زمانی که همراهی خوب آمریکا را با خود داشت، بازیگر اصلی نبود، بازیگر وابسته به متغیر اصلی یعنی ایالات متحده بود. در شرایط بعد از ترامپ چنین چیزی وضعیت را برای او بدتر هم خواهد کرد. اروپا نمیتواند بازیگری کند و البته نمیخواهد هم بازیگری کند. شرایط آن را ندارد؛ مهمترین آن هم جنگ اوکراین است. کمااینکه روز گذشته فرانسه مجدد در تبعیت از دولت بایدن اجازه استفاده از تسلیحات موشکی خود را به اوکراین داد. نکته دیگر آنکه در فرآیند انتشار خبر، بهنظر میرسد انتشار آن بیشتر از آنکه از جانب اروپاییها باشد از جانب طرف ایرانی بوده و با منابعی که با ایرانیها مرتبط بودند، منتشر شده است. یعنی بیشتر قرار است بازیگر روانی شرایط داخلی و سیاسی ایران باشد تا اهداف واقعی از سمت اروپا. حتی طرف اروپایی و آمریکایی مثل لارنس نورمن که بازوی اطلاعاتی و عملیاتی طرف اروپاییاند، صراحتا اعلام کردند که اتفاق نخواهد افتاد و مذاکره، چندان مهم نیست.»
بهشتیپور: گفتوگو با اروپا شاید بینتیجه باشد اما بیفایده نخواهد بود
بهشتیپور معتقد است گفتوگو با اروپاییها نتیجه روشنی نخواهد داشت و نهایتاً آنها مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد و گفت: «شخصاً فکر میکنم ما با اروپاییها به جایی نخواهیم رسید، یعنی اروپاییها این قطعنامه را صادر کردهاند تا به ایران بگویند علیرغم همه همکاریهایی که ایران با آژانس داشت، آنها خط فعالسازی ماشه را قبل از مهرماه ۱۴۰۴دنبال میکنند اما بحث اصلی این است که ما با اروپاییها برسر اتهامی که به ما میزنند؛ موشک دادن به روسیه، حمایتهایشان از اسرائیل اختلاف داریم و در مسائل حقوق بشری و هستهای آژانس این اختلافات را بهانه قرار داده است. اما خلاصهاش این است که با ما در چند مسئله مشکل دارند. اینکه ما با آنها مذاکره کنیم تا مشکلاتمان با اروپا حل شود، اقدام خوب و مثبتی است، ولی اینکه فکر کنیم مذاکراتمان با اروپاییها به این نتیجه میرسد که آنها مکانیسم ماشه را فعال نکنند خیلی بعید به نظر میرسد و احتمال کمی دارد.»
بهشتی پور معتقد است تنها مذاکره با آمریکا میتواند نتیجهبخش باشد و گفت: «مشکل اصلی ما با آمریکاست، چون سردمدار همه تحریمها آمریکاست و فشار مضاعف بر ایران میآورد. دولت فعلی آمریکا هم که چون تا اول بهمن بیشتر نیست، اساساً قابلمذاکره نیست. ما باید از الان به فکر کار با ترامپ باشیم و ببینیم با او چگونه باید این مسئله را حل کنیم. اما آمدن اروپا به پای میز مذاکره و بهخصوص این سه کشور، خبر خوبی است و نشان میدهد دیپلماسی راه خودش را پیدا کرده و میخواهد موضوع را حلوفصل کند. اگرچه احتمال بهنتیجه رسیدن آن کم است. هزارساعت مذاکرات بانتیجه بههرحال بهتر از جنگ یکساعته بینتیجه است، لذا باید دست دیپلماتها را باز گذاشت و وفاق ملی ایجاد کرد تا همان بلایی که سر برجام آمد سر این مذاکرات نیاید.»
شروع مذاکره با اروپا ارتباطی به آمدن ترامپ ندارد
حسن بهشتیپور درخصوص اینکه شروع مذاکره با اروپا چه میزان با آمدن ترامپ به کاخ سفید مرتبط است، گفت: «این مذاکرات با اروپاییها وقفهاش بهخاطر ترامپ یا بایدن نبوده است. این وقفه بهخاطر حوادثی بود که در سال ۱۴۰۱ بهوجود آمد و نوع تلقیای که آنها داشتند. آنان خیال میکردند ممکن است جمهوری اسلامی برود و بعد دیدند نشد و سپس دنبال موارد دیگر رفتند. اروپاییها موضوع موشک را تهدیدی امنیتی علیه خودشان تلقی میکنند، چون موضوع موشک در اوکراین تهدید امنیتی برای خود اروپاست. چنانکه امنیت انرژی و مواد غذایی خودش را هم در خطر دید، بنابراین شوخی ندارند و از نظر آنها این موضوع بسیار مهم است. بااینحال با وجود اینکه بارها گفتهایم موشکی در اختیار روسیه قرار ندادهایم، ما را مقصر میدانند. اینها هیچکدام ربطی به ترامپ نداشته، حتی اگر هریس هم به کاخ سفید میآمد، آنها باز این حرفها را میزدند. اگر قرار باشد مذاکره هم بکنند میخواهند بگویند به روسیه موشک دادی. این سؤالهای آژانس را پاسخ بده. بعد بیا فعالیتهای هستهای بالاتر از برجام را متوقف کن. اما باید دید که رویکرد ما چیست؟ یعنی ما همواره در مذاکرات باید دوطرف را ببینیم. اینکه اهداف جمهوری اسلامی چیست و میخواهد با مذاکره به چه اهدافی برسد؟ طرف مقابل در مذاکره اهدافش چیست و حالا در این میانه راهحل برد-برد چیست؟ چون اگر آنها مکانیسم ماشه را فعال کنند، هر دوطرف باختهاند، یعنی بهضرر ایران هم هست، چون فشار بیشتری روی ایران خواهد آمد. از طرف دیگر اروپاییها هم ضرر خواهند کرد، چون ایران بهطور قطع به فعالیتهای جدیتر وادار میشود و ممکن است به سمت خروج از NPT حرکت کند. این درحالی است که میتوانستند با مذاکرات به یک توافق خوب برسند، چون نه ایران دنبال هستهای است و نه طرف مقابل میخواهد ایران سلاح هستهای داشته باشد. اما همه اینها منوط به طرف آمریکایی است، چون نشان داده اگر ما با طرف اروپایی هم کار را پیشببریم و توافق کنیم، او میتواند این توافق را دچار مشکل کند.»
بهشتیپور در پاسخ به این سؤال که شروع مذاکرات چقدر به انتشار قطعنامه شورای حکام ارتباط دارد، گفت: «این قطعنامهها برگ به برگش سندسازی است. شما وقتی علیه کشوری در شورای حکام قطعنامه صادر میکنید، بدان معناست که آن را بدسابقه میکنید، پس باید حواسمان باشد، حتی اگر این قطعنامهها روی مسائل هستهای ما اثری نداشته باشد، بازهم ما را بدسابقه میکنند. این چهارمین قطعنامه بعد از برجام است که علیه ما صادر میشود. ما باید جلوی این روند را با هر ترفند دیپلماتیکی بگیریم. آمریکاییها هم که همواره میگویند از قطعنامه حمایت میکنند. خودشان نمیآیند قطعنامه را بدهند اما آن سه کشور را جلو انداختهاند. درحالیکه سال ۹۹ آمریکاییها وقتی خواستند علیه ایران قطعنامه بدهند کل اتحادیه اروپا رأی ممتنع دادند و آمریکا مفتضح شد. دوبار این اتفاق افتاد و هر بار نشد.»