در سواد فقر دارد جوهر تحقیق، نور
چون جهان تاریک گردد شمع روشن می شود
این بیت از بیدل دهلوی، شاعر بزرگ سبک هندی، به اهمیت دانش و تحقیق در رفع فقر و جهل اشاره دارد. مضمون بیت این است که در جهانی که فقر و نادانی، مانند تاریکی، همهجا را فراگرفته، جوهر تحقیق و پژوهش، همچون نوری روشنگر، میتواند راه را نمایان سازد. همانطور که شمع در تاریکی، فضا را روشن میکند، تحقیق و جستجوی حقیقت نیز، میتواند انسان را از جهل و فقر رهایی بخشد و مسیر پیشرفت و تعالی را برای او هموار سازد.
بیدل، فقر را نه فقط به معنای مادی آن، بلکه به مفهوم وسیعتری از نادانی، بیخبری و رکود فرهنگی در نظر میگیرد. در چنین شرایطی، "جوهر تحقیق" به منزلهی نیرویی است که میتواند این تاریکی را از بین ببرد و راه را برای رشد و شکوفایی فردی و اجتماعی باز کند. بیدل با تشبیه جالب توجه فقر به تاریکی و تحقیق به شمع، به زیبایی نقش مهم دانش و پژوهش را در مقابله با مشکلات و موانع نشان میدهد.
در مجموع، این بیت نه تنها به اهمیت تحقیق در رفع فقر و جهل اشاره دارد، بلکه به طور ضمنی به این نکته هم اشاره میکند که احساس نیاز، میتواند انگیزهای قوی برای تحقیق و یادگیری باشد و تضاد بین فقر و تحقیق، یه نوع رابطهی دوسویه را نشون میدهد. فقر باعث میشود که ما به تحقیق نیاز داشته باشیم و تحقیق هم باعث میشود که ما از فقر رها شویم.
#حسین_سنگری
🔸اینستاگرام:
https://ig.me/hossein.sangari
🔸ایتا:
https://eitaa.com/hosseinsangari
🔸تلگرام:
https://t.me/hossein_sangari70