پذیر است که اعمال او خلاف خواست پروردگار نباشد. چنانکه امام علی(ع)* میفرمایند:» پرهیزگار باشید و اعمالتان را صالح و درونتان را برای خدا خالص کنید تا خداوند دعایتان را اجابت کند.( مستدرک الوسایل، ج 5، ص 269) و چون شرط به اجابت رسیدن دعا، ترک گناه است، کسی که حقیقتا درخواستی از خدا دارد، مراقب اعمال و رفتار خود خواهد بود.
*4️⃣- از بین بردن خودخواهی:* برای استجابت دعا بهتر است انسان اول برای دیگران دعا کند سپس برای خود. چنانکه پیامبر میفرمایند:» وقتی کسی از شما دعا میکند آن را عمومیت دهد - و برای دیگران هم دعا کند - چرا که باعث اجابت دعاست(کافی، ج 2، ص487) طلب خیر برای دیگران در واقع مبارزه درونی با انحصار طلبی و خودخواهی است.
*⚜️خداوند دعاهای ما را برآورده به خیر کند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد⚜️*
*09361758936*
════════⛱══ ✾🕊 ✾🕊 ✾
[9/18, 6:29 AM] +98 936 175 8936: 📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: یکشنبه - ۲۷ شهریور ۱۴۰۱
میلادی: Sunday - 18 September 2022
قمری: الأحد، 21 صفر 1444
🌹 امروز متعلق است به:
🔸مولی الموحدین امیر المومنین حضرت علی بن ابیطالب علیهما السّلام
🔸(عصمة الله الكبري حضرت فاطمة زهرا سلام الله عليها)
❇️ وقایع مهم شیعه:
ا 🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
▪️7 روز تا شهادت حضرت رسول و امام حسن علیهما السلام
▪️9 روز تا شهادت امام رضا علیه السلام
▪️14 روز تا وفات حضرت سکینه بنت الحسین علیها السلام
▪️17 روز تا شهادت امام حسن عسکری علیه السلام
▪️18 روز تا عید غدیر ثانی، آغاز امامت امام زمان عج
🕊️▪️🍃
الانبیاء من هستم، سید الاوصیاء عل
ی علیه السلام . سید الملائکه جبرئیل است.
«ذِى قُوَّةٍ عِندَ ذِى الْعَرْشِ مَکِینٍ،مُّطَاعٍ ثمَ َّ أَمِینٍ»[9].
*در آسمان بر ملائکه فرماندهی دارد. سید اعمال چیست در این حدیث؟ خیلی زیباست، این قسمت آخرش را من بیشتر دوست داشتم.*
« لِکُلِّ أَمْرٍ سَیدٌ وَ حُبِّی وَ حُبُّ عَلِی سَیدُ مَا تَقَرَّبَ بِهِ الْمُتَقَرِّبُونَ مِنْ طَاعَةِ رَبِّهِمْ»[10].
یعنی بزرگ آن چیزی که خیلی از آن چیز درمی آید!! بزرگترین عمل، آن گل اعمالی که انسان را به خدا نزدیک می کند، محبت من و محبت امیرالمؤمنین علیه السلام است.
*💠صلوات باعث از بین رفتن گناهان*
ذکر صلوات بهترین ذکرهاست. اثر عجیبی برای زدودن و پاک کردن گناهان دارد. امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: ذکر صلوات برای از بین بردن گناهان قوی تر است از اثر آب بر آتش. آب چگونه آتش را خاموش می کند، و رحمت بر غضب غالب است، آب بر آتش غالب است. و بعد فرمود: سلام دادن به پیامبر، از آزاد کردن بنده در راه خدا افضل است. اگر صلوات ها ضمیمه با سلام هم بشود که اجرش خیلی بالاست. «اللهم صل و سلم و بارک» برکت بده. در باب صلوات کیفیت صلوات های مختلف نقل شده، در خیلی هایش سلام هم هست. و یا انسان هر روز سلام بدهد. و بعد فرمود: محبت پیامبر خدا از جهاد و شهادت در راه خدا افضل است. کسی که محبت پیامبر در قلبش بیاید، افضل از جهاد و شهادت در راه خداست.
*💠برتری ذکر صلوات بر دیگر اذکار*
حدیث داریم: در میزان حسنات چیزی نهاده نمی شود که سنگین تر از تسبیحات اربعه باشد.
«سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ»[11].
ولی روایت داریم: اگر کسی ذکر صلوات را بگوید، ثواب آن 4 ذکر را هم دارد. یعنی جامع آن 4 ذکر هم هست. چه معجونی است. چون مفت و ارزان دستمان رسیده ما قدر نمی دانیم. یعنی در صلوات هم لا اله الا الله هست، هم سبحان الله، هم الحمد لله، هم الله اکبر. هم تکبیر است، هم تحمید است، هم تسبیح است، هم تهلیل است.
*💠آثار صلوات*
یکی از آثار صلوات که در روایات فراوان هست باعث پاک شدن گناهان می شود. امام هشتم علیه السلام فرمود:
«مَنْ لَمْ یقْدِرْ عَلَى مَا یکَفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْیکْثِرْ مِنَ الصَّلَوَاتِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِفَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْما»[12].
گناهان را منهدم می کند. نور که بیاید دیگر ظلمت نیست. گناهان را ذوب می کند. پیامبر ما فرمود:
«مَنْ صَلَّى عَلَی مَرَّةً لَمْ یبْقَ لَهُ مِنْ ذُنُوبِهِ ذَرَّة»[13].
اگر کسی یک بار بر من درود بفرستد، ذره ای از گناهانش باقی نمی ماند. مثل قطره ای که وصل به دریا بشود. چون صلوات اتصال است، صله است. کار خداست. کار ملائکه است. وصل که می شوی، با صلوات وصل می شوی، صله می کنی، به آنها نزدیک می شوی. در یک روایت دیگر حضرت فرمود: اگر کسی سه بار در روز از روی محبت به من، این ذکر را بگوید، خدا گناهان آن روز او را می آمرزد. در یک روایت دیگری باز امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: تأثیر ذکر صلوات برای پاک کردن گناهان قوی تر است از ریختن آب بر آتش. از روایات استفاده می شود، کسی که جهنمی باشد توفیق صلوات را هم ازش می گیرند. یعنی این ها باهم قابل جمع نیستند. در روایت داریم پیامبرفرمود: شفاعت من بر او واجب می شود. عاقبت به خیر می شود. قبرش نورانی می شود. خیلی روایات داریم.
ذکر صلوات در کل عالم آثار و برکات دارد.
امام صادق علیه السلام فرمود:
«فَأَکْثِرُوا الصَّلَاةَ عَلَیهِ فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّى عَلَى النَّبِی ص صَلَاةً وَاحِدَةً صَلَّى اللَّهُ عَلَیهِ أَلْفَ صَلَاةٍ فِی أَلْفِ صَفٍّ مِنَ الْمَلَائِکَةِ وَ لَمْ یبْقَ شَی ءٌ مِمَّا خَلَقَ اللَّهُ إِلَّا صَلَّى عَلَى ذَلِکَ الْعَبْدِ لِصَلَاةِ اللَّهِ عَلَیهِ وَ صَلَاةِ مَلَائِکَتِهِ وَ لَا یرْغَبُ عَنْ هَذَا إِلَّا جَاهِلٌ مَغْرُورٌ وَ قَدْ بَرِئَ اللَّهُ مِنْهُ وَ رَسُولُه »[14].
اگر کسی یک بار ذکر صلوات را بگوید، خدای متعال هزار رحمت و صلوات نازل می کند با هزار صف از ملائکه به کسانی که صلوات بر محمد و آل محمد بفرستند. بعد فرمود:
«لَمْ یبْقَ شَی ءٌ مِمَّا خَلَقَ اللَّهُ إِلَّا صَلَّى عَلَى ذَلِکَ الْعَبْدِ لِصَلَاةِ اللَّهِ عَلَیهِ وَ صَلَاةِ مَلَائِکَتِهِ».
فرمود وقتی خدا و ملائکه به فرستندة صلوات رحمت نازل می کنند، عالم، بازتاب صلوات در کل عالم و نظام آفرینش است. شاید سرش این باشد، وقتی ما درخواست رحمت و برکت و صلوات بر پیامبر و آلش می کنیم، آنها قیم همه عالمند. و صلوات هم دعای مستجاب است. می گوییم رحمت و لطف خاصت را بر پیامبر و آلش نازل کن، مستجاب می شود. یک فیض جدید، چون لطف و عنایت خدا اندازه ندارد، پایان هم پیدا نمی کند. لطف خاصی که نازل کرد، آنها هم سرریز می کنند به همة عالم. و لذا بازتابش این است که همة عالم دعا می کنند به کسانی که
[9/18, 6:15 AM] +98 936 175 8936: ✾🕊 ✾🕊 ═════ *✨﷽✨*══
🕊✾
✾
*🎤سخنـــ🖇رانی🎤*
موضوع:🔖
*فضایل و آثار ذکر صلوات*
نویسنده/ سخنران:
حجت الاسلام و المسلمین فرحزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
*✨امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: ذکر صلوات برای از بین بردن گناهان قوی تر است از اثر آب بر آتش. آب چگونه آتش را خاموش می کند، و رحمت بر غضب غالب است، آب بر آتش غالب است. و بعد فرمود: سلام دادن به پیامبر، از آزاد کردن بنده در راه خدا افضل است...*
*💠برکات ذکر صلوات*
مرحوم حاج آقای دولابی دو چیز را خیلی سفارش می کردند،
یکی استغفار
یکی صلوات
*☘️گمان نمی کنم ذکری زیباتر، قشنگ تر، جامع تر، کامل تر از ذکر صلوات باشد. هم توحید، هم نبوت، هم امامت، هم معاد در آن هست. اللهم که می گوییم اقرار به خداست، توحید است. درود بر پیامبر، پس پیامبر را قبول کرده ایم، نبوت و رسالت درست شد. آل پیامبر را ضمیمه کردیم، امامت و ولایت درست می شود. جزای صلوات به ما می رسد، معاد و قیامت مان درست می شود. اگر چیزی از این بهتر بود خدا همان کار را می کرد*.
«إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یصَلُّونَ عَلَى النَّبِی یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً»[3]
کار خداست. کار همة ملائکه است.
*💠صلوات جامعترین ذکر*
*☘️در روایت داریم: شخصی از امام صادق علیه السلام پرسید: آقا بین دو تا آیه یک مقداری تناقض است. یک جا در قرآن خدای متعال می فرماید*:
«یسَبِّحُونَ اللَّیلَ وَ النَّهارَ لا یفْتُرُونَ»[4]
ملائکه کارشان دائم تسبیح است. شب و روز تسبیح می کنند، سست هم نمی شوند. سستی هم ندارند. یعنی ملائکه کارشان دائم تسبیح است. آیه دیگری هم می گوید:
*«اِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یصَلُّونَ عَلَى النَّبِی»*
*☘️هم یعنی دائم کارشان صلوات است. از امام صادق علیه السلام پرسیدند که جمع بین این دو آیه چیست؟ حضرت فرمودند: چون در صلوات تسبیح هم هست. در روایات داریم: در صلوات استغفار هست، لا اله الا الله هست. ما دیگر چیزی به این جامعی نداریم. تسبیح، سبحان الله هست، تحمید الحمد لله هست، تکبیر، الله اکبر هست. خیلی ذکر جامعی است*
«یسَبِّحُونَ اللَّیلَ وَ النَّهارَ لا یفْتُرُونَ»
*مصداقش می شود. بعد از ذکر خدا، شیرین ترین ذکرها ذکر پیامبر و اهل بیت است. بلکه ذکر آنها از ذکر خدا جدا نیست*.
«إِذَا ذُکِرْنَا ذُکِرَ اللَّهُ»[5].
*☘️روایت داریم یاد ما یاد خداست. چون آنها منصوص فی ذات الله هستند. فقط او را نشان می دهند. تجلی صفات خداوند هستند. لذا یکی از چیزهایی که هم دل را خیلی نورانی می کند. و هم مجالس را نورانی می کند، صلوات بر محمد و آل محمد است*
صلوات باعث دور شدن شیاطین
صلوات باعث می شود، شیاطین بروند ، ملائکه بیایند. رحمت خدا جذب شود. در روایت داریم:
*«إرفعوا أصواتکم بالصّلاة علىّ فإنّها تذهب بالنّفاق»[6].*
فرمود: بلند صلوات بفرستید که بلند صلوات فرستادن نفاق را از بین می برد. پیامبر یکی از سنت هایش این بود: روی زمین می نشست. هیچ تعینی با دیگران نداشت. کسی وارد می شد نمی دانست کدام پیامبر است. این ها خیلی مهم است. در روایت داریم که می فرماید: من دوست ندارم رفتارم و کردارم یک جوری باشد که فرقی با دیگران ایجاد بشود. یا برتری در نظر مردم ایجاد بشود.
*☘️صلوات در واقع توسل به پیامبر و آل پیامبر است. نام این هاوها رمز درهای رحمت الهی است. گره ها را باز می کند. زمین خورده ها را بلند می کنند. در روایت داریم: جبرئیل روزی محضر پیامبر خدا شرفیاب شد. متبسم و خندان عرض کرد: یا رسول الله امروز چیز عجیبی دیدم. حضرت جبرئیل گهواره جنبان نوه پیامبر است. امام حسین علیه السلام روز عاشورا فرمود:*
«فَجَبْرَائِیلُ مِنْ أَهْلِ الْبَیتِ وَ إِنَّهُ لَخَادِمُنَا»[7].
در روایتی در بحار داریم که جبرئیل میوه ای از باغ ما اهل بیت خورده که این مقام را پیدا کرده است.
*💠نجات در سایه ذکر صلوات*
جبرئیل عرض کرد: یا رسول الله امروز چیز عجیبی دیدم، از آسمان که می آمدم به کوه قاف رسیدم. فرشته ای را در آنجا دیدم، پر و بال سوخته و به حالت توبیخ و تبعید آنجا معذب است. قبلاً این فرشته را در آسمان ها دیده بودم. هفتاد هزار فرشته تحت فرماندهی او بودند، تحت نظر او بودند، و خیلی مورد عنایت بود. و امروز دیدم به این حال افتاده خیلی تعجب کردم. سؤال کردم چرا این طور شدی؟ گفت ای جبرئیل، شب معراج که پیامبر خدا به معراج تشریف فرما شدند. همة اهل آسمان ها موظف بودند، نهایت احترام و ادب را بگیرند. همه می آمدند استقبال، احترام می کردند، بدرقه می کردند. من در ادب کردن کوتاهی کردم. به خدمت پیامبر.
*☘️جبرئیل سید ملائکه است، سید در عربی یعنی بزرگ، آقا، برتر. هرچیزی سیدی دارد.*
«جَبْرَئِیلُ سَیدُ الْمَلَائِکَةِ وَ أَنَا سَیدُ الْأَنْبِیاءِ وَ عَلِی سَیدُ الْأَوْصِیاءِ»[8].
فرمود سید
الانبیاء من هستم، سید الاوصیاء عل
ی علیه السلام . سید الملائکه جبرئیل است.
«ذِى قُوَّةٍ عِندَ ذِى الْعَرْشِ مَکِینٍ،مُّطَاعٍ ثمَ َّ أَمِینٍ»[9].
*در آسمان بر ملائکه فرماندهی دارد. سید اعمال چیست در این حدیث؟ خیلی زیباست، این قسمت آخرش را من بیشتر دوست داشتم.*
« لِکُلِّ أَمْرٍ سَیدٌ وَ حُبِّی وَ حُبُّ عَلِی سَیدُ مَا تَقَرَّبَ بِهِ الْمُتَقَرِّبُونَ مِنْ طَاعَةِ رَبِّهِمْ»[10].
یعنی بزرگ آن چیزی که خیلی از آن چیز درمی آید!! بزرگترین عمل، آن گل اعمالی که انسان را به خدا نزدیک می کند، محبت من و محبت امیرالمؤمنین علیه السلام است.
*💠صلوات باعث از بین رفتن گناهان*
ذکر صلوات بهترین ذکرهاست. اثر عجیبی برای زدودن و پاک کردن گناهان دارد. امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: ذکر صلوات برای از بین بردن گناهان قوی تر است از اثر آب بر آتش. آب چگونه آتش را خاموش می کند، و رحمت بر غضب غالب است، آب بر آتش غالب است. و بعد فرمود: سلام دادن به پیامبر، از آزاد کردن بنده در راه خدا افضل است. اگر صلوات ها ضمیمه با سلام هم بشود که اجرش خیلی بالاست. «اللهم صل و سلم و بارک» برکت بده. در باب صلوات کیفیت صلوات های مختلف نقل شده، در خیلی هایش سلام هم هست. و یا انسان هر روز سلام بدهد. و بعد فرمود: محبت پیامبر خدا از جهاد و شهادت در راه خدا افضل است. کسی که محبت پیامبر در قلبش بیاید، افضل از جهاد و شهادت در راه خداست.
*💠برتری ذکر صلوات بر دیگر اذکار*
حدیث داریم: در میزان حسنات چیزی نهاده نمی شود که سنگین تر از تسبیحات اربعه باشد.
«سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ»[11].
ولی روایت داریم: اگر کسی ذکر صلوات را بگوید، ثواب آن 4 ذکر را هم دارد. یعنی جامع آن 4 ذکر هم هست. چه معجونی است. چون مفت و ارزان دستمان رسیده ما قدر نمی دانیم. یعنی در صلوات هم لا اله الا الله هست، هم سبحان الله، هم الحمد لله، هم الله اکبر. هم تکبیر است، هم تحمید است، هم تسبیح است، هم تهلیل است.
*💠آثار صلوات*
یکی از آثار صلوات که در روایات فراوان هست باعث پاک شدن گناهان می شود. امام هشتم علیه السلام فرمود:
«مَنْ لَمْ یقْدِرْ عَلَى مَا یکَفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْیکْثِرْ مِنَ الصَّلَوَاتِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِفَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْما»[12].
گناهان را منهدم می کند. نور که بیاید دیگر ظلمت نیست. گناهان را ذوب می کند. پیامبر ما فرمود:
«مَنْ صَلَّى عَلَی مَرَّةً لَمْ یبْقَ لَهُ مِنْ ذُنُوبِهِ ذَرَّة»[13].
اگر کسی یک بار بر من درود بفرستد، ذره ای از گناهانش باقی نمی ماند. مثل قطره ای که وصل به دریا بشود. چون صلوات اتصال است، صله است. کار خداست. کار ملائکه است. وصل که می شوی، با صلوات وصل می شوی، صله می کنی، به آنها نزدیک می شوی. در یک روایت دیگر حضرت فرمود: اگر کسی سه بار در روز از روی محبت به من، این ذکر را بگوید، خدا گناهان آن روز او را می آمرزد. در یک روایت دیگری باز امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: تأثیر ذکر صلوات برای پاک کردن گناهان قوی تر است از ریختن آب بر آتش. از روایات استفاده می شود، کسی که جهنمی باشد توفیق صلوات را هم ازش می گیرند. یعنی این ها باهم قابل جمع نیستند. در روایت داریم پیامبرفرمود: شفاعت من بر او واجب می شود. عاقبت به خیر می شود. قبرش نورانی می شود. خیلی روایات داریم.
ذکر صلوات در کل عالم آثار و برکات دارد.
امام صادق علیه السلام فرمود:
«فَأَکْثِرُوا الصَّلَاةَ عَلَیهِ فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّى عَلَى النَّبِی ص صَلَاةً وَاحِدَةً صَلَّى اللَّهُ عَلَیهِ أَلْفَ صَلَاةٍ فِی أَلْفِ صَفٍّ مِنَ الْمَلَائِکَةِ وَ لَمْ یبْقَ شَی ءٌ مِمَّا خَلَقَ اللَّهُ إِلَّا صَلَّى عَلَى ذَلِکَ الْعَبْدِ لِصَلَاةِ اللَّهِ عَلَیهِ وَ صَلَاةِ مَلَائِکَتِهِ وَ لَا یرْغَبُ عَنْ هَذَا إِلَّا جَاهِلٌ مَغْرُورٌ وَ قَدْ بَرِئَ اللَّهُ مِنْهُ وَ رَسُولُه »[14].
اگر کسی یک بار ذکر صلوات را بگوید، خدای متعال هزار رحمت و صلوات نازل می کند با هزار صف از ملائکه به کسانی که صلوات بر محمد و آل محمد بفرستند. بعد فرمود:
«لَمْ یبْقَ شَی ءٌ مِمَّا خَلَقَ اللَّهُ إِلَّا صَلَّى عَلَى ذَلِکَ الْعَبْدِ لِصَلَاةِ اللَّهِ عَلَیهِ وَ صَلَاةِ مَلَائِکَتِهِ».
فرمود وقتی خدا و ملائکه به فرستندة صلوات رحمت نازل می کنند، عالم، بازتاب صلوات در کل عالم و نظام آفرینش است. شاید سرش این باشد، وقتی ما درخواست رحمت و برکت و صلوات بر پیامبر و آلش می کنیم، آنها قیم همه عالمند. و صلوات هم دعای مستجاب است. می گوییم رحمت و لطف خاصت را بر پیامبر و آلش نازل کن، مستجاب می شود. یک فیض جدید، چون لطف و عنایت خدا اندازه ندارد، پایان هم پیدا نمی کند. لطف خاصی که نازل کرد، آنها هم سرریز می کنند به همة عالم. و لذا بازتابش این است که همة عالم دعا می کنند به کسانی که
صلوات بر محمد و آل محمد بفرستند. در
آخر حدیث هم امام صادق علیه السلام توبیخ عجیبی کرده اند به کسانی که بی اعتنا هستند به این ذکر. فرمودند:
«وَ لَا یرْغَبُ عَنْ هَذَا إِلَّا جَاهِلٌ مَغْرُورٌ وَ قَدْ بَرِئَ اللَّهُ مِنْهُ وَ رَسُولُه »
اولاً جاهل است کسی که میل و رغبت در صلوات نکند. مغرور است. خدا از او بیزار است، پیامبر بیزار است، اهل بیت بیزارند از کسانی که بی اعتنا هستند به صلوات بر محمد و آل محمد. پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود:
«أَوْلَى النَّاسِ بِی فِی یوْمِ الْقِیامَةِ أَکْثَرُهُمْ عَلَی صَلَاة»[15].
سزاوارترین، نزدیک ترین افراد به من روز قیامت کسانی هستند که بیش از همه صلوات بر محمد و آل محمد بفرستند.
«إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یصَلُّونَ عَلَى النَّبِی یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً»[16].
خود خدا دائماً مشغول صلوات است و همه نیروهایش را هم بسیج کرده که این کار را بکنند. یعنی اگر کاری از این بهتر بود، خود خدا می کرد و ملائکه را هم می گفت بکنید. بیائید همکار خدا بشویم. صلوات تخلق به اخلاق الله است. پیروی کردن از خلق و صفات خداست.
«اللَّهُ یبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ یشاءُ»[17]،
«تُؤْتِی الْمُلْکَ مَنْ تَشاءُ وَ تَنْزِعُ الْمُلْکَ مِمَّنْ تَشاءُ وَ تُعِزُّ مَنْ تَشاءُ وَ تُذِلُّ مَنْ تَشاءُ»[18]،
«وَ تَرْزُقُ مَنْ تَشاءُ بِغَیرِ حِساب»[19].
لا حول و لاقوة الا بالله
:📚📚📚پی نوشتها
[1].الأنبیاء/ 107
[2].الإحتجاج على أهل اللجاج/ احمد بن على طبرسى/ ج 1/ 212 احتجاجه ع على الیهود من أحبارهم ممن قرأ الصحف و الکتب فی معجزات النبی ص - و کثیر من فضائله ..... ص : 210
[3].الأحزاب/ 56
[4].الأنبیاء/ 20
[5].بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار/ مجلسی/ ج 71/ 258 باب 15 حقوق الإخوان و استحباب تذاکرهم و ما یناسب ذلک من المطالب ..... ص : 221
[6].پیام پیامبر/ بهاء الدین خرمشاهى- مسعود انصارى متن عربى/ 568 103 فضیلة الصلاة على النبی9..... ص : 566
[7].بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار/ مجلسی/ ج 26/ 345 باب 8 فضل النبی و أهل بیته صلوات الله علیهم على الملائکة و شهادتهم بولایتهم ..... ص : 335
[8].بحارالأنوار/ مجلسی/ج27/ 128 باب 4- ثواب حبهم و نصرهم و ولایتهم و انها امان من النار.... ص: 73
[9].التکویر/20،21
[10].بحارالأنوار/ مجلسی/ج27/ 128 باب 4- ثواب حبهم و نصرهم و ولایتهم و انها امان من النار.... ص: 73
[11].مفاتیح الجنان/ شیخ عباس قمی/1/259 و سید بن طاوس در اقبال ذکر فرموده سبحان .... ص: 259
[12].جامع الأخبار/ تاج الدین شعیرى /59 الفصل الثامن و العشرون فی الصلاة على النبی6... ص: 59
[13].همان
[14].ثواب الأعمال و عقاب الأعمال/ شیخ صدوق/ 154 ثواب من صلى على النبی ص صلاة واحدة ..... ص : 154
[15].جامع الأخبار/ تاج الدین شعیرى/ 59 الفصل الثامن و العشرون فی الصلاة على النبی6... ص: 59
[16]. الأحزاب/ 56
[17].الرعد/ 26
[18].آل عمران/ 26
[19].آل عمران/2
*09361758936*
════════⛱══ ✾🕊 ✾🕊 ✾
✾🕊 ✾🕊 ═════ *✨﷽✨*══
🕊✾
✾
*🎤سخنـــ🖇رانی🎤*
*سخنرانی کوتاه*
عنوان :اعتقادی
موضوع: #آثار_تربیتی_دعا
سلام علیکم
- بسم الله الرحمن الرحیم-
*✨امیرالمؤمنین(علیهالسلام) درباره دعا کردن می فرماید:الدُّعاءُ مِفتاحُ الرَّحمَةِ وَ مِصباحُ الظُّلمَةِ:*
دعا کلید رحمت الهی و چراغ ظلمت و تاریکیها است. (بحار، ج ٩٣، ص ٣٤١)
دعا علاوه بر آثار دنیوی و اخروی که دارد دارای اثرات تربیتی واجتماعی نیز میباشد، برخی از آثار تربیتی دعا عبارتند از:
*1️⃣ کسب معرفت: از شرایط دعا، به دست آوردن معرفت لازم برای شناخت خود و خداست. اینکه انسان بداند فقیر محض است و در همه چیز محتاج خداست و بداند که هیچ چیزی بدون اراده خداوند واقع نمیشود این معرفت انسان با تمام وجود و با اخلاص دعا خواهد کرد و همین باعث اجابت آن میشود. وقتی از آن حضرت درباره علت عدم استجابت دعا پرسیدند، فرمود: » چون شما کسی را میخوانید که او را نمیشناسید(بحار، ج 93، ص 368)*
*2️⃣ آرامش روانی: گاهی انسان در زندگی روزمره خود گرفتار مشکلاتی میشود که بر طرف کردن آن از توانش خارج است*. و » وارد آمدن فشار برای انجام کارهایی فراتر از توانمندیهای آدمی در وی اضطراب ایجاد میکند و این اضطراب را نمیتواند مدت درازی تحمل کند.« بهترین راه حل برای از بین بردن اضطراب و به دست آوردن آرامش، دعا و راز و نیاز با خداست چرا که دعا برقراری ارتباط بنده با خداست. خدایی که بر هر کاری تواناست. این ارتباط انسان را امیدوار و دلگرم به قدرتی برتر میکند که اگر صلاح بداند به راحتی آن فشارها و سختیها را برطرف میکند.
*3️⃣- خودسازی: برقراری ارتباط با خداوند و با او به راز و نیاز پرداختن در صورتی امکان
پذیر است که اعمال او خلاف خواست پروردگار نباشد. چنانکه امام علی(ع)* میفرمایند:» پرهیزگار باشید و اعمالتان را صالح و درونتان را برای خدا خالص کنید تا خداوند دعایتان را اجابت کند.( مستدرک الوسایل، ج 5، ص 269) و چون شرط به اجابت رسیدن دعا، ترک گناه است، کسی که حقیقتا درخواستی از خدا دارد، مراقب اعمال و رفتار خود خواهد بود.
*4️⃣- از بین بردن خودخواهی:* برای استجابت دعا بهتر است انسان اول برای دیگران دعا کند سپس برای خود. چنانکه پیامبر میفرمایند:» وقتی کسی از شما دعا میکند آن را عمومیت دهد - و برای دیگران هم دعا کند - چرا که باعث اجابت دعاست(کافی، ج 2، ص487) طلب خیر برای دیگران در واقع مبارزه درونی با انحصار طلبی و خودخواهی است.
*⚜️خداوند دعاهای ما را برآورده به خیر کند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد⚜️*
*09361758936*
════════⛱══ ✾🕊 ✾🕊 ✾
[9/18, 6:29 AM] +98 936 175 8936: 📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: یکشنبه - ۲۷ شهریور ۱۴۰۱
میلادی: Sunday - 18 September 2022
قمری: الأحد، 21 صفر 1444
🌹 امروز متعلق است به:
🔸مولی الموحدین امیر المومنین حضرت علی بن ابیطالب علیهما السّلام
🔸(عصمة الله الكبري حضرت فاطمة زهرا سلام الله عليها)
❇️ وقایع مهم شیعه:
ا 🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
▪️7 روز تا شهادت حضرت رسول و امام حسن علیهما السلام
▪️9 روز تا شهادت امام رضا علیه السلام
▪️14 روز تا وفات حضرت سکینه بنت الحسین علیها السلام
▪️17 روز تا شهادت امام حسن عسکری علیه السلام
▪️18 روز تا عید غدیر ثانی، آغاز امامت امام زمان عج
🕊️▪️🍃
💠انتقاد حجتالاسلام رفیعی از قضاوتهای ناآگاهانه
▫️ حجتالاسلام والمسلمین رفیعی در مراسم عزاداری شام اربعین حسینی در حرم بانوی کرامت گفت: وقتی طلبه جوان آمر به معروف را به شهادت می رسانند و در حوادثی مثل بمب گذاری در افغانستان و غیره هزاران نفر به شهادت میرسند عده ای ساکت هستند اما در حوادثی که هنوز اصل ماجرا مشخص نیست تمام نظام را به انتقاد می گیرند.
#خبر #معارف
📎https://news.amfm.ir/?p=129616
▪️◾️🔳◾️▪️
کانال رسمی آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
@astanqom
هفت نكته درباره استخاره
۱. استخاره عبارت است از آن كه انسان در كارى كه قصد انجام آن را دارد از خداوند بخواهد كه او را به آنچه خير و صلاح اوست اعم از انجام فعل يا ترك آن راهنمايى كند.[۱۰]
۲. استخاره براى رفع ترديد است نه براى پيشگويى[۱۱] و آينده نگرى مانند قبولى امتحان، رسيدن به حاجت، خوب شدن مريض و ...[۱۲]
۳. استخاره در كارهاى مباح است نه در كارهاى واجب و حرام و مكروه.[۱۳]
۴. استخاره بعد از فكر و مشورت كردن است.[۱۴]
۵. عمل كردن به نتيجه استخاره واجب نيست، گر چه بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.[۱۵]
۶. تجديد استخاره صحيح نيست مگر اين كه مدت قابل ملاحظه اى بگذرد و يا شرايط استخاره تغيير كند.[۱۶]
۷. استخاره آدابى دارد همچون وضو داشتن هنگام استخاره، رو به قبله بودن، سخن نگفتن در بين استخاره، استخاره در زمان و مكان مقدس مانند روز جمعه و مسجد و مشاهد مشرفه و ...[۱۷]
بى توجهى به اولويت ها
بسيارند افرادى كه به اولويت ها توجهى ندارند همچون موارد زير:
۱. عيب جويى حرام را انجام مى دهند ولى امر به معروف واجب را انجام نمى دهند.
۲. خرج هاى مستحبى مى كنند ولى خرج هاى واجب همچون اداى بدهى و خمس و زكات را لازم نمىدانند.
۳. واجبات ميت همچون عمل به وصيت و اداى بدهى را انجام نمى دهند ولى براى او خيرات مى كنند.
دو نكته درباره اسراف
۱. اسراف يكى از گناهان كبيره و حرام است[۱۸] و نمونه هاى زيادى در محيط زندگى دارد، همچون اسراف در آب، برق، نان و ...
۲. چند چيز اسراف نيست مانند: اسراف در كار خير، لباس هاى مورد نياز، عطر زدن، آنچه براى بدن مفيد است.
۳. غذاى مورد نياز بدن هر قدر كه باشد، اسراف محسوب نمى شود.
۴. خوردن بيجا و پرخورى و زياده روى مكروه است.[۱۹]
دو نكته درباره وسواسى
۱. بر شخص وسواس واجب است به افراد معمولى رجوع كند.[۲۰]
۲. وسواس جايز نيست به شك خود اعتنا كند.[۲۱]
عبادتهاى حرام
برخى از عبادت ها گناه محسوب مى شوند و باطل هستند همچون موارد زير:
۱. نماز، روزه، طواف و اعتكاف در حال حيض و نفاس باطل و گناه است.[۲۲]
۲. نافله ظهر و عصر در سفر.[۲۳]
۳. اذان و اقامه براى نمازهاى غير يوميه يا اذان قبل از وقت.[۲۴]
۴. وضو بعد از غسل جنابت (تا وقتى كه كارى كه وضو را باطل مى كند از او سر نزده).[۲۵]
۵. روزه عيد قربان و فطر.[۲۶]
۶. روزه يوم الشك به نيت اول ماه رمضان يعنى روزى كه نمى داند آخر شعبان است يا اول رمضان، نبايد به نيت ماه رمضان روزه بگيرد ولى اگر به نيت روزه قضا يا روزه مستحبى روزه بگيرد، صحيح است و اگر بعداً معلوم شود همان روز اول ماه رمضان بوده از ماه رمضان حساب مى شود.[۲۷]
۷. خوندن سوره هايى كه سجده واجب دارد در حال جنابت و حيض و نفاس حرام است.[۲۸]
چهار نكته درباره شب نشينى
شب نشينى امر مباحى است كه با در نظر گرفتن شرايطى مانع ندارد:
۱. همراه با گناه نباشد، مانند غيبت، موسيقى و ...
۲. همراه با مزاحمت براى ديگران نباشد.
۳. محرم و نامحرم رعايت شود.
۴. واجب فوت نشود: كسى كه مى داند يا احتمال مى دهد به جهت شب نشينى نمازش قضا مى شود نبايد به اين ميزان در شب نشينى ها شركت كند.
سه نكته درباره اجرت عمل حرام
۱. حقوقى كه در مقابل كار حرام گرفته مى شود، حرام است.[۱]
۲. اگر براى عمل حرام استخدام شود، حقوق بازنشستگى اش حرام است.[۲]
۳. درآمدهاى حرام را نمى توان صدقه داد مگر با اذن حاكم شرع.[۳]
چند نكته درباره سلام
۱. ابتداى به سلام مستحب است[۴] و جواب آن واجب فورى است و لو در حال نماز.[۵]
۲. در غير نماز مستحب است جواب سلام بهتر از سلام باشد.[۶]
۳. جواب سلام طفل مميز واجب است.[۷]
۴. واجب است جواب سلام را چه در نماز چه در غير نماز به طرف بشنواند.[۸]
۵. اگر دو نفر به يكديگر سلام كنند، بر هر كدامشان واجب است كه جواب سلام ديگرى را بدهد.
۶. ابتدا به سلام و مقدم داشتن آن بر هر سخنى مستحب است.
۷. سلام كردن مرد به زن نامحرم و برعكس اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد اشكال ندارد.[۹]
۸. پيشى گرفتن در سلام به مسلمانان مستحب مؤكد است مگر نمازگزار كه بر او جايز نيست.
۹. مستحب است انسان وقتى وارد خانه اى مى شود كه كسى در آن نيست بر خود اين گونه سلام كند: «السلام علينا من عند ربّنا».
۱۰. سلام كردن به حاضران در مجلس هنگام برخاستن و خداحافظى مستحب است.
۱۱. سلام سواره بر پياده و ايستاده بر نشسته و كوچكتر به بزرگتر مستحب است.
۱۲. پاسخ سلام كسى كه به قصد شوخى سلام نموده واجب نيست.
۱۳. سلام كردن به كافر جز به هنگام ضرورت جايز نيست.[۱۰]
۱۴. پاسخ سلام با واسطه واجب نيست هر چند مستحب است خطاب به واسطه گفته شود: «عليك و عليه السلام».
۱۵. جواب سلام در نماز بايد مشابه سلام كننده باشد.[۱۱]
آداب سفره
۱. برداشتن و خوردن غذاى بيرون سفره ريخته شده مستحب است مگر در بيابان كه مستحب است براى جانوران از آن صرف نظر شود.
۲. زياد نشستن سر سفره و طول دادن در غذا خوردن مستحب است.
۳. نشستن و خوردن از سفره اى كه در آن شراب نوشيده مى شود حرام است.[۱۲]
۴. شستن دست ها پيش و پس از غذا مستحب است.[۱۳]
۵. بردن نام خدا در ابتداى غذا مستحب است.
۶. آغازكردن ميزبان به خوردن و دست كشيدن از غذا پس از ميهمان مستحب است.
۷. خوردن نمك در آغاز و پايان غذا مستحب است.
۸. غذا خوردن با دست راست مستحب است.
۹. دعا كردن براى ميزبان مستحب است.
چند نكته درباره سجده شكر
۱. سجده شكر براى به دست آوردن هر نعمت و دفع هر بلا و هنگام يادآورى آنها و براى هر كار خير حتى براى اصلاح بين دو نفر مستحب است.[۱۴]
۲. براى سجده شكر يك سجده كافى است ولى اصل، آن است كه دوبار سجده كند.
۳. در سجده شكر قرار دادن پيشانى بر زمين كافى است گرچه بهتر است مانند سجده نماز ۷ عضو بدن به زمين برسد.
۴. مستحب است در دعا سجده شكر رو به قبله باشد.[۱۵]
مكروهات غذا خوردن
۱. خوردن با دست چپ مكروه است.
۲. خوردن در حال راه رفتن.
۳. پرخورى.
۴. خوردن در حال تخلى.
۵. خوردن در حال سيرى.
۶. نگاه كردن به ديگرى در حال غذا خوردن.[۱۶]
آمادگى در احكام
يكى از مسائل شرعى كه در موضوعات مختلف مطرح شده است موضوع آمادگى است. در اينجا به چند نمونه از آنها اشاره مى شود:
۱. اگر نزديك وقت نماز به قصد مهيّا شدن براى نماز وضو بگيرد اشكال ندارد.[۱۷]
۲. آمادگى براى تكليف با عبادات تمرينى براى كودكان.
۳. آمادگى براى شركت در نماز جماعت.
۴. آمادگى براى روزه دارى ماه رمضان.
۵. مستحب است انسان هميشه براى مرگ آمادگى داشته باشد.[۱۸]
سه نكته درباره راستگويى
۱. راستگويى يكى از صفات برجسته مؤمنان است.[۱۹]
۲. راستگويى در صورتى كه موجب فتنه و فساد گردد جايز نيست.[۲۰]
۳. گفتار مسلمان را بايد همچون رفتار او حمل صدق و راستى نمود مگر آن كه خلاف آن ثابت شود.[۲۱]
انجام وظايف ديگران
به صورت طبيعى هر كس بايد وظايف شرعى واجب خود را انجام دهد[۲۲] و ديگران نمى توانند به جاى او انجام دهند. اما در چند صورت مانعى ندارد:
۱. قضاى نماز و روزه پدر توسط پسر بزرگ تر بعد از وفات.[۲۳]
۲. اجيرگرفتن براى نمازها و روزه هاى ميت (نماز استيجارى يا تبرعى).[۲۴]
۳. اجير گرفتن براى انجام حج واجب كسى كه توان شركت در مراسم حج را ندارد.
چهار نكته درباره حيوانات حرام گوشت
۱. خوردن و خوراندن گوشت حيوانات حرام گوشت حرام است.
۲. ادرار و مدفوع حيوانات حرام گوشتى كه خون جهنده دارند نجس است.[۲۵]
۳. تا حيوانات حرام گوشت زنده هستند بدنشان پاك است[۲۶] ولى با مردنشان نجس مى شود.[۲۷]
۴. در نماز نبايد اجزاى حيوانات حرام گوشت بر بدن و لباس نمازگزار باشد.[۲۸]
معيار عرف
معيار بسيارى از مسائل فقهى عرف است.[۲۹] در اينجا به چند نمونه از آنه
[9/19, 7:41 AM] محسن ربانی: 📚 قضا شدن نماز به جهت طولانی شدن عزاداری
💠 سؤال: برخی هیأت ها تا پاسی از شب، مراسم عزاداری را ادامه می دهند به گونه ای که موجب قضا شدن نماز عزاداران می گردد؛ آیا عمل مذکور، جایز است؟
✅ جواب: بديهی است که نمازِ واجب، مقدّم بر شرکت در مجلس عزاداری اهلبيت (عليهم السلام) است و ترک نماز و قضا کردن آن، به بهانه این مجالس جايز نيست؛ مقتضی است که برنامه های هیأت به گونه ای تنظیم شود که مزاحم نماز نباشد.
#احکام_عزاداری #عزاداری_و_نماز
🆔 @leader_ahkam
[9/19, 7:41 AM] محسن ربانی: ✨﷽✨
🌼شکر گزاری
✍پيامبر(ص) فرمودند: روز قيامت منادي ندا مي كند: حمد كنان برخيزند! پس گروهي برخيزند! آنگاه پرچمي براي آنان نصب مي كنند و ايشان به بهشت در مي آيند. پرسيدند: حمد كنان كيستند؟ فرمود: كساني كه خدا را در هر حال سپاس مي گذارند.
📚اخلاق اسلامي ترجمه جامع السعادات دكتر مجتبوي ج3ص304
امام سجاد(ع) فرمودند: سپاسگزارترينتان براي خدا، سپاسگزارترين شماست براي مردم. و فرمودند: خداوند در قيامت به بنده اي مي فرمايند: آيا فلاني را شكر نمودي؟ گويد: بلكه تو را پروردگارا شكر كردم! خداوند فرمايد: اگر او را شكر ننمودي؛ مرا نيز شكر نكردي.
📚اخلاق اسلامي ترجمه جامع السعادات دكتر مجتبوي ج3 ص،386
روايت شده: شكر گزارترين اهل زمين را در روز قيامت آورند و خدا پاداش سپاسگزاران را به وي عطا فرمايد و شكيباترين اهل زمين را آورند و به وي گويند: آيا راضي هستي كه همانند اين سپاسگزار تو را پاداش دهيم؟ گويد: آري خدايا! خداوند فرمايد: نه! به او نعمت دادم؛ پس شكر گزارد و تو را مبتلا ساختم؛ پس صبر نمودي، پاداش تو را مضاعف مي كنم! آنگاه چندين برابر پاداش سپاسگزاران به وي عطا كند.
📚اخلاق اسلامي ترجمه جامع السعادات دكتر مجتبوي ج3 ص387
امام صادق(ع) فرمودند: كمترين حد شكر اينست كه نعمت را از طرف خدا ديده و علتى را كه مورد علاقه قلب و جالب توجه باشد، براى نعمت نتراشد، و تنها علت و سبب نعمت را خدا دانسته، و به آنچه او عطاء مىكند، راضى باشد، و به وسيله نعمتهاى او معصيت و مخالفت اوامر و نواهى او نكند.
📚 مصباح الشريعه ترجمه مصطفوي صفحه28
[9/19, 7:41 AM] محسن ربانی: *امام صادق(ع):*
کسى که پیاده زیارت کند جدم حسین را، خداوند به هر قدمى که برمى دارد یک حسنه برایش نوشته، و یک گناه از او محو مى فرماید، و یک درجه مرتبهاش را بالا مى برد و وقتى به زیارت رفت، حق تعالى دو فرشته را موکّل او مى فرماید که آنچه خیر از دهان او خارج میشود را نوشته و آنچه شر و بد مى باشد را ننویسند. و وقتى برگشت با او وداع کرده و به وى مى گویند: اى ولىّ خدا! گناهانت آمرزیده شد. و تو از افراد حزب خدا و حزب رسول او و حزب اهل بیت رسولش مى باشی، به خدا قسم! هرگز تو آتش را به چشم نخواهی دید و آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد نمود. (کامل الزیارت ص ۱۳۴)
[9/19, 7:41 AM] محسن ربانی: 🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
🌷عـــلامه طــباطـــبایی(رحمة الله علیه):
وضـو نور است بســمالله هم نـور و اگر بســم الله گـــــفته نشـود اثـر مخصوص آن نور را نخواهد داشت هر ڪاری مـثل خـوردن و آشامیدن و... اگر با نـام خدای متعال انجام پذیرد اثر معــــنوی در انسان به جا خـــواهد گـــذاشت.
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
[9/19, 7:41 AM] محسن ربانی: 🌾🌿🌾
💎نماز كامل و نماز ناقص؟
نماز كامل آن است كه انسان را از همه ناپاكى ها پاك كند؛ اما نماز ناقص نيز انسان را از مقدارى از ناپاكى ها پاك می كند يا دور نگه می دارد و كمى به او مصونيت می دهد.
خوب توجه كنيد، حداقل معناى اين كه يك آدم در روز سر وقت پا میشود و نمازش را میخواند چيست؟ حداقل مطلب اين است كه اين آدم كلمه وظيفه را میفهمد ـ و اين خود يك كمال است.
البته، چه بهتر كه نمازى بخوانيم پاك كننده؛ نمازى بخوانيم كه نشاط دهنده روح و روشن كننده قلب باشد. ولى نمیتوان به كسى گفت چون نماز تو واجد آن ويژگی هاى متعالى نيست آن را رها كن. بالاخره نماز او پيوندى ميان او و اسلام، ميان او و كمال و فضيلت برقرار میكند؛ ولو پيوندى خيلى باريك و نازك و كم اثر. هر چه اين پيوند بيشتر باشد، بهتر است.
شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی
@rahe_aseman
🌾🌿🌾
*جوانی به حکیمی گفت: وقتی همسرم را انتخاب کردم، در نظرم طوری بود که گویا خداوند مانندش را در دنیا نیافریده است.
وقتی نامزد شدیم، بسیاری را دیدم که* مثل او بودند.
وقتی ازدواج کردیم، خیلیها را از او زیباتر یافتم.
چند سالی را که را با هم زندگی کردیم، دریافتم که همه زنها از همسرم بهتراند
. حکیم گفت: آیا دوست داری بدانی از همه اینها تلختر و ناگوارتر چیست؟
جوان گفت: آری.
حکیم گفت: اگر با تمام زنهای دنیا ازدواج کنی، احساس خواهی کرد که سگهای ولگرد محله شما از آنها زیباترند.
جوان با تعجب پرسید: چرا چنین سخنی میگویی؟
حکیم گفت: چون مشکل در همسر تو نیست.
مشکل اینجا است که وقتی انسان قلبی طمعکار و چشمانی هیز داشته باشد و از شرم خداوند خالی باشد، محال است که چشمانش را به جز خاک گور چیزی دیگر پر کند.
آیا دوست داری دوباره همسرت زیباترین زن دنیا باشد؟
جوان گفت: آری.
👈حکیم گفت: مراقب چشمانت باش.
❤️ *یادت باشه...؛*
@saat_akharozaman