💢مبانی جامعهشناختی فقه هنر و تأثیر آن در استنباط احکام فقهی
✔️فقه هنر اگرچه مشتمل بر مسائلی همچون غنا، موسیقی و مجسمهسازی است که مورد پرداخت فقهی قرار گرفتهاند؛ اما کلیت آن بهعنوان یک باب فقهی، امری نوپدید است. از طرفی، تأثیر فزاینده آثار هنری در جوامع، امری غیرقابلانکار است. همین امر موجب میشود تا لزوم توجه به مبانی جامعهشناختی و اجتماعی فتاوا و گزارههای فقه هنر، موردتوجه دوچندان قرار گیرد.
✍️حجتالاسلام محمدکاظم حقانی فضل، پژوهشگر و معاون آموزشی مرکز تخصصی فرهنگ و هنر اسلامی، در این یادداشت اختصاصی، تلاش دارد تا به این مبانی بپردازد: http://ijtihadnet.ir/?p=72151
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شستوشوی میت هنوز در جامعه ما بهعنوان یک مجازات تکمیلی جا نیفتاده است/ بحث حجاب فراقضایی است
✔️محمدرضا رهبرپور، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی:
🔹این در همه جای دنیا پذیرفته شده است که به جای مجازاتهای حبس کوتاهمدت، فرد مجرم را به انجام یک سری خدمات عمومی مجبور کنیم؛ و به این معنا نیست که افراد شاغل در آن کار یا خدمات عمومی آدمهای بدی هستند و یا وهن آنها است و یا اگر به یک مجرم بگوییم یک خدمت عمومی انجام بدهد داریم ارزش آن خدمت را پایین میآوریم.
🔸این اشکال یک مقداری جهتگیری دارد. شاید در خبرها شنیدهاید که مثلا فلان بازیکن بسکتبال در آمریکا محکوم شده که یک ماه فلان خیابان را جارو بزند. به این معنا نیست که قرار است کسانی که نظافت عمومی شهر را انجام میدهند کوچک شمرده شوند و در واقع تلنگری با آن فرد مجرم است که در برابر جامعه مسئولیت ایفا کند و خدمات عمومی که وجود دارد را انجام بدهد.
🔹شستوشوی میت هنوز در جامعه ما به عنوان یک مجازات جایگزین حبس یا مجازات تکمیلی جا نیفتاده باشد. ولی از نظر قانونگذار این اختیار به قاضی داده شده که اگر صلاح دانست و شرایط قانونی لازم را داشته باشد، فرد مجرم را طبق ماده 23 و یا ماده 64 به یک سری کارهای عام المنفعه و خدمات عمومی وادار کند. یک کارها به عنوان مجازات جایگزین حبس و یا مجازات تکمیلی در دنیا پذیرفته شده است و نقدی به اصل این قضیه وجود ندارد. اما باید شرایط فرهنگی جامعه را هم در نظر بگیریم.
🔸این بحث فراقضایی است؛ یک مقداری باید ...
👈متن کامل گفتگو: http://ijtihadnet.ir/?p=72204
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رویکرد اصلی شارع مقدس درباره حجاب، فرهنگی است نه کیفری
✔️حجتالاسلام علی محمدیجورکویه:
🔹سیاست جنایی در مسئله حجاب نیز وظیفه دولت بوده و از سه بخش پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی و پیشگیری کیفری تشکیل میشود. اولی یعنی در آحاد جامعه یک نوع آمادگی ایجاد شود تا در برابر وسوسه نقض ارزشها ایستادگی کنند که این مسئله شامل همه افراد جامعه، نهادهای مدنی و حاکمیت میشود و همه وظیفه دارند در این راستا تلاش کنند.
🔸سیاست جنایی در پیشگیری اجتماعی، متأثر از سیاست اسلام است و حاکمیت، نهادهای مدنی و آحاد جامعه باید در این زمینه چهار اقدام انجام دهند. اول اصل وجوب حجاب را تبیین کنند، دوم فلسفه حجاب را تبیین کنند، سوم موانع حجاب را رفع کنند و چهارم تبلیغ و تشویق کنند.
🔹اگر کسی از سد پیشگیری اجتماعی و وضعی گذشت، موقع به کار بستن اقدامات کیفری است و میتواند اثر پیشگیری عام یا خاص داشته باشد. مصلحت جامعه چه چیزی را اقتضاء میکند و باید چه سطحی از بیحجابی جرمانگاری شود و چه کیفری باید برای آن پیشبینی شود؟ برخی، جریمههای سنگین پیشنهاد میکنند، آیا اینها به مصلحت است؟ آیا میخواهیم وضعیت را اصلاح یا وخیمتر کنیم؟ میتوان سطوحی از بیحجابی را به ارشاد جاهل و امر به معروف و نهی از منکر اختصاص داد.
🔸رویکرد اصلی شارع مقدس نیز در بحث حجاب، فرهنگی است. در واقع اگر میخواهیم فلسفه حجاب تبیین شود، برای اقناع وجدانی است و مسلماً مداخلات کیفری، آخرین دواست.
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=72183
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
حجاب.mp3
23.92M
🔊 بشنوید صوت کامل نشست علمی «مداخله دولت در مسئله حجاب»
🎙ارائه: حجتالاسلام علی محمدی جورکویه
🏢 قم، تیرماه ۱۴۰۲، پژوهشگاه قرهنگ و اندیشه اسلامی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 راهکار مواجهه با پدیده بیحجابی؛ از ظرفیت حقوقی تا راهبرد اخلاقی
✔️در ادامه مجموعه جلسات بررسی ایدههای حوزویان، به همت پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت و با همکاری پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام، جلسه پنجم نشست اصلاح و بازنگری در لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب با کارشناسی حجتالاسلام والمسلمین فرج الله هدایتنیا عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و دکتر محمود حکمتنیا استاد گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظامهای اسلامی برگزار شد.
👈 گزارش تفصیلی: http://ijtihadnet.ir/?p=72180
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بیانیه نشست هماندیشی حکمرانی در پهنه خانواده
🔺ما به یکنهاد متولی، کارآمد، قانونی و نافذ در حوزه خانواده نیازمندیم
✔️نشست نخبگان دانشی و اجرایی در حوزه خانواده با محوریت «حکمرانی دینی در پهنه خانواده»، با حضور حججاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، محمدرضا زیبایینژاد، مجتبی فاضل، عبدالکریم بهجت پور، دکتر امیرحسین بانکی پور و سرکار خانم فریبا علاسوند، زهره طبیبزاده، معصومه ظهیری، فاطمه محمدبیگی و جمعی از نخبگان دانشی و اجرایی و اساتید حوزه و دانشگاه در مرکز پژوهشی مبنا برگزار شد. در پایان این جلسه سهساعته بیانیه نشست هماندیشی قرائت شد.
👈 گزارش تفصیلی + متن بیانیه نشست هم اندیشی حکمرانی در پهنه خانواده را در «اجتهاد» ملاحظه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=72185
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی فقهی روایات جمعیت
✔️حجتالاسلام سید محمدعلی فقیهی
🔹در نگاه ابتدایی چهار روایت وجود دارد که از آنها جواز بلکه حسن کنترل جمعیت شده است: 1- اللهم من احبنی فارزقه الکفاف و العفاف و من ابغضنی فاکثر ماله و ولد؛ 2- هلک صاحب العیال؛ 3-قلة العیال احد الیسارین و 4- الفقر هو الموت الاکبر.
🔸از این 4 روایت دو روایت اول سندا ضعیف میباشند. روایت اول توسط ابوهریره نقل شده و در سند روایت دوم نیز افراد ضعیف قرار دارند. روایت چهارم نیز تتمه روایت سوم میباشد. پس مهم بررسی روایت سوم میباشد که در چند کتب معتبر روایی به سند صحیح نقل شده است. اما طبق قرینه سیاق آنچه روایت در مقام این است که در زندگی و نظام معیشت، تقدیر و مدیریت مالی لازم است. لذا در مورد شخص عیالمند اهمیت مدیریت و عقل معاش دوچندان میشود و الا شخص با سختی روبرو خواهد شد. چون تقدیر و کم هزینه بودن یکی از معیارهای راحتی است.
🔹در مقابل این 4 روایت، به 8 طایفه از روایات اشاره داشت که از آنها استفاده استحباب کثرت جمعیت میشود، که عبارتند از: ۱- مباهات پیامبر صلی الله علیه و آله به کثرت امت؛ ۲- روایات ترغیب به ازدواج با ولود؛ ۳- روایت سفارش به کثرت نسل؛ ۴- روایات مذمت ازدواج با عقیم؛ ۵_ روایات ترغیب به اصل فرزند آوری؛ ۶- روایات تشویق به دختر دار شدن؛ ۷- ترغیب به ازدواج برای فرزند آوری و ۸- دعاهای وارده برای طلب فرزند در برخی از آنها دعا بر کثرت نیز وارد شده است.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=72190
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔پیش اجلاسیه کرسی نظریه پردازی «ساز و کار برون رفت از تزاحم حقوق در دانش فقه»
🎙ارائه دهنده: محمد عشایریمنفرد
👤کمیته داوران:
🎙استاد محمد قائینی
🎙استاد سیدصادق محمدی
🎙استاد سیدحمید جزائری
🎙استاد سیفالله صرامی
👤شورای ناقدان:
🎙استاد علی رحمانیسبزواری
🎙استاد محمد محمدیقائینی
🎙استاد مصطفی جعفر پیشهفرد
🎙استاد ذبیحالله نعیمیان
🎙مدیر کرسی: سیدمرتضی حسینی کمالآبادی
🗓 زمان: 5شنبه 29 تیرماه ساعت 16-19
🕌 مکان: قم_میدان سعیدی- خیابان 7 تیر- کوچه 12- تقاطع اول- موسسه امام رضا(ع)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢زندگی جدید در عربستان و تأثیرات آن بر حج
✔️استاد رسول جعفریان:
🔹گروهی سر کار آمدهاند که دیگر آن تقید مذهبی را ندارند و آن را مانع پیشرفت سعودی میدانند. حس آنها این است که نسل جوان سعودی نیاز به آزادیهایی برای زندگی بهتر به سبک جدید دارد. آنها این قشر را حامی خود میدانند. تعریفهایی هم برای این نوع از توسعه دارند، اما این نگاه در حج هم تأثیرش را گذاشته است.
🔸گفته میشود که به سفر حج تا اندازهای به عنوان یک سفر زیارتی ـ سیاحتی نگاه میشود؛ از این که زنها بتوانند بدون محرم به حج بیایند، یا ویزای عربستان امکان سفر به شهرهای دیگر را فراهم کند، گرفته تا نوع اداره اماکن مذهبی. در حال حاضر، قدرت امر به معروف و نهی از منکر به سبکی که در جریان تسلط کامل وهابیت بود، خبری نیست.
🔹قبلاً رویکردی که بود، «هدایت» به «بهشت» وهابی بود، حالا رویکردی که است، لذت از سفر و دست کم سختی نکشیدن است. این بدان معنا نیست که از عبادت غفلت شده است. همه چیز حج، عبادت و دعاست، اما این نگاه روی ارائه امکانات، تقسیم آنها میان حجاج و مسائلی از این دست آن تأثیر دارد.
🔸ما به احد رفتیم، مزاحمتی از نظر خواندن زیارت نبود، وقتی به بقیع وارد میشوید، دیگر با نیروهای نهی از منکر مواجه نمیشوید، فقط نظم مهم است که وارد شوید، مسیر را طی کنید و از در دیگر خارج شوید. شاید به ذهن بیاید که این کار را کردهاند که کسی نایستند؛ درست است، این به نظر میآید، اما در کلیت حج، فعلا برای آنها نظم و استفاده بهتر از امکانات مهم است.
👈متن کامل گفتگو + دانلود سفرنامه: http://ijtihadnet.ir/?p=72170
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
نسیم سحری - سفرنامه حج تمتع 1402ش.pdf
6.66M
🕋نسیم سحری
🔖سفرنامه حج تمتع ۱۴٠۲
✍️به روایت استاد رسول جعفریان
📖صفحات: ۹٠
🗓انتشار: خرداد ۱۴٠۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نوآوریهای محقق کرکی در روش استنباط
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹نخست، نوآوری در استناد به اصل حکمت کلامی است. استناد به اصل حکمت کلامی، قبل از محقق کرکی نیز صورت گرفته است، اما آنچه که محقق کرکی انجام داده، این است که او بر پایه اصل حکمت کلامی، قاعده اصولی «تبعیت عموم ازمانی از عموم افرادی» را تأسیس کرده است.
🔸دومین نوآوری محقق کرکی در استنباط عنصر اعتباربخشی به دیدگاه اجتماعی فراگیر است. محقق ثانی بر این اساس ضابطهای روشی را ارائه کرد که از دو مؤلفه تشکیل مییابد یکی آنکه در ارتباط با یک موضوع، سلوکی اجتماعی به صورت فراگیر از حیث زمانی و مکانی وجود داشته باشد، و دیگر اینکه شارع، سخنی یا فعلی در انکار این رفتار استوار و ریشه یافته در نزد جوامع از خود نشان ندهد، در این صورت این سلوک از حیث شرعی معتبر خواهد بود.
عنصر مرجعیت عرف در تعیین مفاهیم و تعریف موضوعات و تعیین مصالح، سومین نوآوری محقق کرکی در روش استنباط است. او خمیرمایههای رویکرد تمرکز بر عرف در فهم مفاهیم و تعریف موضوعات را عمق بخشيد و در اين خصوص این سه قاعده را ارائه کرد: قاعده «اعتبار حقيقت عرفى در صورت انتفاء حقيقت شرعى»؛ قاعده «معیار بودن مصلحت عرفی برای تقدیر حق شرعی» و نیز قاعده «جريان احكام شرع بر مسميات بواسطه اسامى».
👈 ادامه مطلب را در «اجتهاد» مطالعه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=72178
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
✍پیام رهبر انقلاب در پی جسارت به ساحت قرآن مجید در سوئد:
💢اشد مجازات برای عامل جسارت به ساحت قرآن مجید مورد اتفاق همه علمای اسلام است
✔️حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی جسارت به ساحت مقدس قرآن مجید در سوئد را حادثهای تلخ و توطئهآمیز و خطر آفرین خواندند و تاکید کردند: اشد مجازات برای عامل این جنایت مورد اتفاق همه علمای اسلام است، دولت سوئد باید عامل جنایت را به دستگاههای قضایی کشورهای اسلامی تحویل دهد.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
📋بسم الله الرحمن الرحیم
جسارت به ساحت مقدس قرآن مجید در سوئد، حادثهای تلخ و توطئهآمیز و خطرآفرین است. اشد مجازات برای عامل این جنایت مورد اتفاق همه علمای اسلام است، دولت سوئد نیز باید بداند که با پشتیبانی از جنایتکار، در برابر دنیای اسلام آرایش جنگی گرفته و نفرت و دشمنی عموم ملتهای مسلمان و بسیاری از دولتهای آنان را به سوی خود جلب کرده است.
وظیفه آن دولت آن است که عامل جنایت را به دستگاههای قضایی کشورهای اسلامی تحویل دهد. توطئهگران پشت صحنه نیز بدانند که حرمت و شوکت قرآن کریم روز به روز افزونتر و انوار هدایت آن درخشانتر خواهد شد، امثال این توطئه و عاملان آن، حقیرتر از آنند که بتوانند جلوگیر این درخشش روزافزون باشند. والله غالبٌ علی اَمرِه
سیدعلی خامنهای
۳۱ تیرماه ۱۴۰۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹سیدحسن نصرالله: در پاسخ به اهانت مجدد به قرآن کریم در سوئد، تمامی مجالس محرم به صورت جمعی چند دقیقه قرآن تلاوت کنند
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔻بیانیه جامعه مدرسین در محکومیت اهانت به قرآن کریم در دانمارک و سوئد
💢اهانت مجدد به قرآن کریم، عمق کینه جاهلیت مدرن به اسلام و ادیان الهی را آشکار کرد/ مسئولین سیاست خارجی با جدیت پیگیر جرمانگاری «اسلام ستیزی و اسلا هراسی» در مجامع بینالمللی باشند
✍️بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ
حادثه تلخ و دردناک اهانت مجدد به قرآن کریم در سوئد و همچنین تکرار آن در دانمارک، حماقت، رذالت و دنائت عاملان این هتاکی و عمق کینه جاهلیت مدرن به اسلام و ادیان الهی را آشکار کرد.
این اقدام جنون آمیز گرچه توسط مزدورانی بیارزش و جاهل انجام شده است؛ اما نمیتوان ریشهها و دستهای طراح این جسارت بزرگ را نادیده گرفت. در تمام این اهانتهای زنجیرهای، همراهی و همدلی سران کفر و طاغوت و جریان استکبار پیداست و دولتهای غربی نمیتوانند پشت ادعاهای به ظاهر اخلاقی و شعارهای توخالی آزادی بیان و عمل، هموار کننده شیوههای نفرت انگیز و زشت اسلام ستیزی باشند. درحقیقت معنای آزادی در فرهنگ و تفکر غرب استعماری، آزادی انحراف و ضدیت با معنویت و اخلاق است، و این آزادی نابود کننده جامعه و بشریت است.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ضمن تقدیر از مردم مسلمان ایران و جهان در اعلام انزجار از این اقدام جنایتکارانه، از اقدام فعال و مؤثر مردم و دولت عراق در محکومیت این هتاکی تشکر میکند.
همچنین با تشکر از مسئولین سیاست خارجی و فرهنگی کشور که اقدامات مناسبی را درباره این موضوع انجام دادهاند از آنان میخواهد همچنان با جدیت پیگیر جرم انگاری اسلام ستیزی و اسلام هراسی باشند و مراتب اعتراض آزادیخواهان جهان را از اهانت به دیانت، میراث پیامبران و کتاب الله به گوش مجامع بین الملل برساند.
دولتهای اروپایی سوئد و دانمارک نیز باید قاطعانه این هتاکیها را محکوم کنند و ضمن عذرخواهی از مسلمانان جهان، این خشونت و ستیز علیه، قرآن، دین، معنویت انسان و آزادی را پایان دهند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢چرایی مواضع ضعیف بن سلمان و اردوغان در قرآن سوزی سوئد
✔️مسْلِمْنا نوشت: در حالی که اشد مجازات برای عامل جسارت به ساحت قرآن مجید مورد اتفاق همه علمای اسلام است، اما موضع گیری ترکیه و عربستان در این حادثه بسیار سطحی و ضعیف بود.
پس از سومین قرآن سوزی در شش ماه گذشته در کشور سوئد خیابانهای بسیاری از کشورهای اسلامی تبدیل به محل اعتراض علیه این واقعه شده است؛ چنانچه عراق در راه قطع ارتباط دیپلماتیک با سوئد میباشد و وزیر خارجه ایران نیز از عدم پذیرش سفیر بعدی سوئد خبر داده است.
در تحلیل سستی مواضع ترکیه و سعودی باید مدنظر داشت که دولت سوئد از اکتبر ۲۰۲۲ پس از چندین سال از دست احزاب چپ خارج شد و «اولف کریسترسن» رهبر حزب محافظهکار از حزب «مودریت» به قدرت رسید. حزب مودریت ضمن اینکه عضویت در ناتو را بصورت جدی دنبال می کند به بسیاری از احزاب مهاجرستیز سوئد نزدیک است. هر چند بین حزب «مودریت» و «سوئد دمکرات» به رهبری جیمی آکسون که به جریان اولتراراست نزدیک است تضادهایی وجود دارد ولی آکسون توانستند توفیق بالایی در انتخابات پارلمانی ۲۰۲۲ کسب کند. در واقع دولت کریسترسن حاصل ائتلاف این دو حزب علیه سوسیال دمکراتهاست که این به معنی قدرت گرفتن احزاب مهاجرستیز و اسلام ستیز در سوئد می باشد؛ روندی که از انفجارهای ۲۰۱۱ در نروژ تقویت شد.
از سوی دیگر تضاد بین اسلامگرایان خاورمیانه و دولت سوئد که میل به عضویت در ناتو دارد چیز پنهانی نیست. دور شدن احزاب اسلامگرا همچون جریان فاتح اربکان و هداپارتی که با وجود ائتلاف با اردوغان از عضویت سوئد در ناتو جانبداری نمیکنند، باعث تضعیف بازی اردوغان در جهت سیاست های ناتو خواهد شد؛ چیزی که بنظر میرسد با عدم تمایل بایدن به فروش F16 به ترکیه این شکاف شدیدتر خواهد شد.
در واقع اردوغان و بن سلمان هر دو از سیاست اسلام ستیز سوئد متضرر می شوند؛ بنسلمان که در حال عبور از اسلام گرایی می باشد؛ واکنش متحد مسلمانان علیه قرآنسوزی در سوئد را خطری علیه خود و در جهت تقویت بازی قطر میبینید و اردوغان نیز از این جهت که واکنش علیه این واقعه نه تنها افکار عمومی ترکیه بلکه مؤتلفین با وی را دچار شکاف با تصمیمات خود خواهد کرد بیمناک است؛ زیرا این واکنش به تضعیف دولت اردوغان در بهرهگیری از کارت سوئد در برخورد با غرب میانجامد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مجالس حضرت سیدالشهدا (ع) محل بیان معارف و احکام شریعت است
✔️آیتالله شبیری زنجانی: شیعه در دنیا با عاشورا و امام حسین علیهالسلام شناخته میشود. قیام حضرت سیدالشهدا علیه السلام، احیاکنندۀ دین پیامبر اکرم «صلی الله علیه و آله» و مسیر آزادگی است. باید قدر این مجالس و منابر و برنامههای تبلیغی را بدانیم. این مجالس باید محل بیان معارف اهلبیت علیهم السلام و احکام شریعت باشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 روایت ماجرای شهادت غلام سیاه حبشی در کربلا و رفتار امام حسین(ع) با او
🏴 هر روز یک ماجرا از کربلا در بیانات رهبر انقلاب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 روایتی از ماجرای گفتوگوی حضرت امام حسین(ع) و عمر سعد در کربلا
☝️ هر روز یک ماجرا از کربلا در بیانات رهبر انقلاب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
سیاه پوشی در سوگ ائمه علیهم السلام.PDF
5.93M
📗 سیاهپوشی در سوگ ائمه نور علیهم السلام
✍️نویسنده: علی ابوالحسنی منذر
🔺زبان: فارسی
📖صفحات: ۳۹۵
✂️این کتاب علمی با انبوهی از اسناد تاریخی و حدیثی محکم، از مبانی سیاهپوشی در عزای اهل بیت علیهم السلام به دفاع بر می خیزد و یک دور تاریخ عزاداری در اسلام را نشان می دهد. طبق تحقیقات استاد منذر، شایعاتی که سیاهپوشی در مصائب آل الله علیهم السلام را از اساس، سنت بنی عباس قلمداد می کند، فاقد وزانت علمی است.
🌐کتابخانه شیعه
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔برگزاری دوره غیر حضوری طرح مطالعاتی آثار شهید مطهری ویژه طلاب برادر سراسر کشور
✔️دوره غیر حضوری طرح مطالعاتی آثار شهید مطهری ویژه طلاب برادر حوزههای علمیه سراسر کشور برگزار میشود.
شروع این دوره از ۱ مهرماه ۱۴۰۲ خواهد بود و علاقمندان میتوانند از تاریخ ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲ از طریق سامانه karbordi.ismc.ir برای ثبت نام اقدام کنند.
گفتنی است، ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی، ارتقاء سطح معرفت اعتقاد و ایمان، ارائه الگویی از جامعیت تعلیم اسلامی، کسب توانمندی جهت پاسخگویی به سوالات و شبهات و ایجاد نظام فکری در راستای مبانی اندیشه اسلام ناب از جمله اهداف این طرح میباشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شورای نگهبان براساس مطالبه عمومی برای اجرای شریعت پدید آمد/ نقش شورای نگهبان در تضمین آزادیهای مشروع
✔️حجتالاسلام والمسلمین حسینعلی سعدی:
🔹شورای نگهبان مرجع تصمیمگیری برای حیات اجتماعی و نه حیات فردی است. درباره حیات فردی که هر یک از افراد مقلد یکی از مراجع هستند. ما میخواهیم ببینیم آیا ساختارها مبتنی بر فقه است؟ اگر با این نوع نگاه جلو برویم شاید اتفاقات خوبی در طراحی ساختارها به وجود آید.
🔸وجهی که در مذاکرات خبرگان قانون اساسی بر آن تاکید شده و منطقی نیز میباشد، برجسته ساختن موازین اسلامی است. در این رابطه یک دغدغه ملی و مطالبه اجتماعی وجود داشت و به تعبیر روایات، رجوع مردم به فقها صورت گرفت؛ این خود یک ضرورت میباشد. از سوی دیگر بر علما ضرورت دارد که اگر اراده ملی بر انطباق نهادهای اجتماعی با شریعت است، آنها در میدان حضور یابند. لذا به نظرم درباره ضرورت شورای نگهبان همین جمله نیز کفایت میکند که این یک مطالبه عمومی است.
🔹یک بخش شورای نگهبان تقنینی و بخش دیگرش اجرایی و عملیاتی (احراز صلاحیتها) است. این نهاد در هر دو حوزه باید با رویکرد پاسداری از ارزشها پیش برود... اینکه اگر یک مجموعه بخواهد در حوزه اجرا همه ارزشهای مورد قبول را زیر پا بگذارد، یک مرجع باید وجود داشته باشد تا از اقدامات آن مجموعه جلوگیری کند. ورود شورای نگهبان به موضوع احراز صلاحیت عناوین و سمتها به همین دلیل است؛ این کار نه تنها مانع آزادی نیست بلکه تضمینکننده تحقق اهداف بنیادین قانون اساسی از جمله آزادی است.
👈 متن گفتگو: http://ijtihadnet.ir/?p=72217
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شورای نگهبان و سقف اجاره!
✍️حجتالاسلام محسن قنبریان
«طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بهاء» در ماده ۸، به شورای عالی شهرسازی حق داده بود که نرخ افزایش سالیانه اجاره بهای املاک مسکونی را پس از تصویب این قانون برعهده گیرد.
شورای نگهبان به این مادهاش، اشکال قانون اساسی و هم اشکال شرعی گرفت که: «اطلاق تکلیف شورای عالی مسکن به تعیین و اعلام سقف یا میزان افزایش اجاره بهاء و قرض موضوع شرط آن، بدون تعیین ضابطه توسط قانون گذار مغایر اصل ۸۵ قانون اساسی شناخته شد.
با توجه به اشتراط چنین احکامی به وجود مصلحت ملزمه، لازم است به نحوی به مشروط بودن احکام این ماده به وجود مصالح مذکور تصریح شود و الا خلاف شرع خواهد بود.»
روزنامه دنیای اقتصاد این را در راستای اصالت بازار برای تعیین قیمت دید و تیتر زد: مخالفت شرعی با اجاره دستوری! و نوشت: "نه" شرعی شورای نگهبان به اجاره بهای دستوری دو پیام مهم را منعکس میکند: رد "تعیین قیمت" در بازار اجاره و در عین حال تایید "کشف قیمت" در بازار مسکن.
عدم ایراد شورای نگهبان به ماده ۹ در مقابل ایراد به ماده ۸ به معنای تایید فرآیند کشف قیمت در بازار مسکن در برابر رد قیمت گذاری دستوری در این بازار است.
در واقع میتوان این طور برداشت کرد که قیمت مسکن و اعلام عمومی آن برای اطلاع متعاملین بازار مسکن، مجاز شمرده شده اما اعمال این قیمتها در بازار با اقدام دستوری بدون اشاره به مصلحت ملزمه محل ایراد است.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=72220
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کودتای یزید علیه امام حسین (ع) یا قیام امام علیه یزید؟
🔻تحلیلی جدید پیرامون ماهیت قیام سیدالشهداء
✔️استاد سید احمد مددی:
تحلیلی از واقعه عاشورا دارم که قرائن تاریخی فراوانی هم برایش دارم و از صدر اسلام تاکنون کسی این تحلیل را بیان نکرده است. حتی یکی از محققان عاشورا ـ در تهران ـ که حدود 20 نظر در مورد عاشورا را جمع کرده است، با من تلفنی صحبت کرد و وقتی بنده تحلیل خودم را گفتم میگفت: ما با این همه تحقیق این نظر را تا به حال از کسی نشنیدهام.
تحلیل این است که امام حسین علیهالسلام علیه یزید قیام نکرد، بلکه یزید علیه امام قیام کرد. به عبارتی بعد از معاویه از یک سو امام حسین علیهالسلام، حاکم اسلامی را فردی میدانست که به احکام و شریعت عامل و عالم باشد و از سوی دیگر جامعه اسلامی نیز حاکمیت امام حسین علیه السلام را پذیرفته بود و امام حاکم بود. در زمان معاویه با صلحی که امام حسن انجام داد، جامعه اسلامی معاویه را پذیرفت ولی بعد معاویه، یزید به هیچ وجه جایگاه حاکم را نداشت و در همان زمان هم در کوفه بحثهای زیادی بر سر حاکمیت یزید بعد از معاویه مطرح شد.
قصد یزیدیان این بود که علیه امام کودتا و قیام کنند و ایشان را با محاصره ترور کنند و از بین ببرند تا بدون رقیب حاکمیت یزید را اثبات کنند. جو جامعه اسلامی به هیچ وجه یزید را به عنوان حاکم نمیپذیرفت و معاویه با ارعاب و پول میخواست جا برای یزید باز کند ولی جامعه اسلامی بعد از معاویه، یزید را در حد حاکم اسلامی نمیدانست لذا بیعت با او را حرام میدانند چه ...
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=72210
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔هماندیشی علمی واکاوی ابعاد فقهی، حقوقی و سیاسی حکم رهبر معظم انقلاب در محکومیت قرآن سوزی
👤با حضور و سخنرانی اساتید:
🎙 علی اکبر رشاد
🎙 احمــد مبلـغـــی
🎙 رضـــــا رمضــــانی
🎙 حمیـــد شهریــــاری
🎙 محمدمهدی ایمانی پور
🎙 محمـــــــــــود حکمت نیــــا
📆 زمان: دوشنبه دوم مردادماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۵:۳۰
مکان: تهران، خیابان شهید بهشتی(احمد قصیر)، خیابان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
📡 حضور مجازی: https://www.skyroom.online/ch/iict/pr
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «بررسی علل و ابعاد هتک ساحت قدسی قرآن کریم و راهکارهای مقابله با آن»
(نشست اول)
🎙ارائه: استاد محمود رجبی؛ عضو جامعه مدرسین و رئیس موسسه امام خمینی(ره)
🗓 زمان: دوشنبه، ۲ مرداد ۱۴٠۲ ساعت ۱۱
🖥 پخش زنده: http://aparat.com/emamreza_ac/live
🆔 https://eitaa.com/ijtihad