همافزایی کریدورهای ترانزیتی
پیشنهادات ارزشمند و راهبردی ایران در نشست وزرای حمل و نقل کشورهای همسایه عراق و اعضای شورای همکاری خلیج فارس:
- تشکیل کمیته مشترک برای راهبری و نظارت
- تأسیس صندوق مشترک تامین مالی و سرمایه گذاری
- ایجاد شرکتهای مشترک حمل و نقل چندوجهی
http://www.tinn.ir/fa/tiny/news-256652
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
"راه توسعه": ابرپروژهی ۱۷ میلیارد دلاری عراق
- بازسازی بندر فاو، راهآهن عراق - ترکیه و کانال خشک بخشی از از اَبَرپروژهی هفده میلیارد دلاری راه توسعه است؛
- عراق این پروژه را رکن اساسی اقتصاد آینده خود برای تبدیل به مرکز ترانزیت کالا میان آسیا و اروپا میبیند.
- راه توسعه که با توافق اولیه میان امارات و ترکیه برای دور زدن ایران در حال تکمیل است، میتواند عراق را شریک زمینی - دریایی چین در BRI کند.
- منطقه در آستانهی جنگ کریدوری و رقابت زیرساختی است.
- کشورها نه بر پایه پیشینه که بر پایهی چشمانداز است که با شما کار میکنند.
✍️ یادداشتی از دکتر آرش رئیسی نژاد
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
داستان فاو
✍️ دکتر آرش رئیسینژاد
اینجا بندر فاو، در جنوبیترین نقطه عراق در ساحل کوتاه هشتاد و دو کیلومتری این کشور است. طراح این پروژه بیش از شش میلیارد دلاری شرکت ایتالیایی Impregilo با نام جدید Webuild در میلان است. پیمانکار این پروژه نیز که از ۲۰۱۰ [میلادی] کلید خورده، شرکت کرهای دوو است. اما این همه داستان نیست!
عراق از سرمایهگذاری کلان برای توسعهی جنوب که بیش از نود درص در تولید ناخالص داخلی این کشور سهم دارد استقبال کرده [است] چرا که میخواهد فاو را به قطبی اقتصادی - ترانزیتی در خاورمیانه تبدیل کند. با تکمیل این پروژه، بندر جدید فاو، بزرگترین بندر خاورمیانه حتی بزرگتر از بندر جبلعلی دوبی خواهد شد.
بندر فاو با راهآهن جنوبی - شمالی هزار و دویست کیلومتر با قطارهای سریعالسیر با سرعت سیصد کیلومتر در ساعت برای ترانزیت کالا و مسافر به فیشخابور، در استان دهوک در اقلیم کردستان، و سپس به شبکه ریلی ترکیه وصل و از آنجا به اروپا میرسد. شرکت ایتالیایی PEG این مسیر را طراحی و شرکت فرانسوی Alstom مجری است.
عراق سودای راهاندازیِ کانالِ خشک نیز دارد. گذشته از راهآهن جنوبی - شمالی، شبکهای پیچیده از بزرگراه و خطوط لوله نفت و گاز شکلدهنده این پروژه است که بندر فاو را به بندر مرسین ترکیه متصل میکند. این پروژه دستکم ١٠ استان عراق را در بر خواهد داشت و خلیجفارس را به [دریای] مدیترانه متصل میکند.
بازسازی بندر فاو، راهآهن عراق - ترکیه و کانال خشک بخشی از از اَبَرپروژهی هفده میلیارد دلاری راه توسعه است؛ پروژهای که سالانه چهار میلیارد دلار و بیش از ۱صد هزار شغل تولید خواهد کرد. عراق این پروژه را رکن اساسی اقتصاد آینده خود برای تبدیل به مرکز ترانزیت کالا میان آسیا و اروپا میبیند.
راه توسعه که با توافق اولیه میان امارات و ترکیه برای دور زدن ایران در حال تکمیل است، میتواند عراق را شریک زمینی - دریایی چین در BRI کند. عراقی که در سال اخیر ماهیانه دستکم ۹.۸ میلیارد دلار درآمد داشته، هم اکنون در جستجوی راهی برای کاهش نیاز به کانال سوئز و البته تنگه هرمز است.
در تهران اما سیزده سال است که دولتمردان از همکاری با بغداد برای راهاندازی مسیرِ شلمچه - بصره گفتهاند ولی تاکنون عملی نشده [است]؛ مسیری سی و دو کیلومتری (کوتاهتر از تهران - کرج) که تنها به ۲۵۰ میلیون دلار نیاز دارد. غافل از آنکه عراق تمایلی بدین کار ندارد. چرا؟ چون این مسیر از ارزش استراتژیک فاو میکاهد.
چرا عراق بندری را که این همه در آن سرمایهگذاری کرده خود بیارزش سازد؟ عراق حتی از پذیرش کامیونهای ایرانی در خاک خود طفره رفته [است]، بار تحویلی در مرز تخلیه شده و با کامیونهای عراقی حمل میشوند. جای شگفتی نیست که عراق زیر بار اتصال راهآهن خود به شبکه ریلی ایران نرود.
درعوضِ شلمچه - بصره، ایران میتوانست راه آهن کرمانشاه - بغداد را از مسیر قصرشیرین - خانقین راه اندازد چرا که دسترسی به پایتخت در کشوری از همگسیخته امریست خردمندانه. همچنین، ایران میتوانست با توسعه خط سنندج - سلیمانیه از مرز باشماق، دسترسی زمینی ایمن به بازار كردستان عراق داشته باشد.
این نکات را در گفتگوی سه ماه پیش خود با فردایاقتصاد بیان کردم. پیش از این نیز بارها گوشزد کردم که منطقه در آستانهی جنگ کریدوری و رقابت زیرساختی است. اکنون نیز خطابم به دولتمردان است: «کشورها نه بر پایه پیشینه که بر پایهی چشمانداز است که با شما کار میکنند.»
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
سلام علیکم
دو مطلب منتشره اخیر در کانال شیفت (یکی سخنان آقای دکتر افندی زاده معاون وزیر راه و شهرسازی در اجلاس بغداد و دیگری مطلب نوشته آقای دکتر رئیسی نژاد در باره پروژه راه توسعه عراق) در تضاد کامل محتوایی هستند.
سخنران اول سعی در همگرایی و همکاری منطقهای دارد و نویسنده دوم بر طبل جنگ کریدورها میکوبد.
آیا با توجه به این تضاد آنها را منتشر کردهاید که خوانندگان با دو دیدگاه آشنا شوند؟
یا بی توجه به تضاد؟
از آنجا که کانال شیفت یک کانال صرفاً خبری نیست و هدفمند برای ابتکار شیفت میباشد در هنگام انتشار مطالب باید موضع و همسویی مطالب با ابتکار شیفت ملاحظه و اگر مطلب مغایری منتشر شود، علت و توضیحی برای انتشار آن همراه باشد تا خواننده را دچار سردرگمی نکند.
ضمنا در باره راه آهن شلمچه بصره که در نوشته آقای دکتر رئیسی نژاد تضعیف کننده نقش بند فاو و پروژه راه توسعه عراق توصیف شده، جای سوال است راه آهن شلمچه بصره چگونه نقش بندر فاو را تقلیل میدهد؟
به نظرم اصلا اینطور نیست و این جنجالی رسانهای است که مخالفان همکاری ایران و عراق برای ترس در نهادهای عراقی به راه انداخته اند. اصولاً راه آهن شلمچه بصره حوزه نفوذ محدودی بین مناطق جنوبغربی ایران و جنوبشرقی عراق دارد.
ضمنا توسعه بندر فاو میتواند نقش رقیب قوی با کریدور کشورهای عربی جنوب خلیج فارس به سمت دریای مدیترانه داشته باشد.
حتی اگر فرض شود که راه آهن شلمچه بصره دارای کارکرد چند گانه بوده و یکی از کارکردهای آن برای عراق مفید نباشد دولت عراق میتواند مقرراتی بگذارد که فعالیت آن را در کارکردهای مفید برای عراق مجاز کند.
دولت عراق در محدود کردن فعالیت مسیرهای ترابری بسیار باسابقه است.
بهرحال بنده با مقاله آقای دکتر رئیسی نژاد مخالفم.
جناب آقای مهندس ناصریان عزیز
درود بر شما
از دقت نظر شما متشکرم. بنده با علم به تفاوت محتوایی مقالهی آقای دکتر رئیسینژاد و ابتکار "همافزایی کریدورهای ترانزیتی" که اردیبهشت ۱۴۰۲ توسط جمهوری اسلامی ایران در اجلاسیه کشورهای حاشیهی خلیج فارس در عراق اعلام شد، آن را منتشر کردم تا خوانندگان عزیز با هر دو دیدگاه آشنا شوند. نظر خود بنده در این خصوص، همانی هست که دی ۱۴۰۱ در مصاحبه با خبرگزاری فارس مطرح کردم
👇👇👇
شیفت -۲| توقف طولانی در ایستگاه ریل شلمچه-بصره؛ گره کار کجاست؟ راهکار چیست؟
بیشک ارتقای ظرفیتهای لجستیکی عراق همچون شبکه ریلی داخلی این کشور و احداث هابهای لجستیکی و باراندازهای ترکیبی در بنادر فاو و امالقصر، در کنار توسعه لینکهای ارتباطی با شبکه ریلی ایران و قطبهای بندری بهویژه بنادر خرمشهر و امام خمینی، میتواند به همافزایی قابل توجه ژئواستراتژیک بین دو کشور کمک کند و توسعه تجارت و تعاملات اقتصادی را منجر شود. با ایجاد هماهنگی و یکپارچگی این ظرفیتهای حملونقل، میتوان به شکلگیری یک قطب لجستیکی و تجاری بزرگ به عنوان پل ارتباطی شرق به غرب و دروازه اروپا و شمال آفریقا امیدوار بود.
ایجاد منطقه آزاد تجاری مشترک ایران و عراق، مشارکت بخش خصوصی در احداث و بهرهبرداری خط ریلی شلمچه-بصره، و طراحی بیمهی دولتی صادرات به عراق، پیشنهادهایی هستند که مبتنی بر کلانراهبرد «شبکهی یکپارچهی فرآوری و ترابری» (شیفت) ارائه میشوند.
www.farsnews.ir/amp/14011004000423
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
7.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ترویج ایمان و امید؛ ملازم ایراندوستی
هرکس ایران را دوست دارد، هرکس منافع ملی کشور را دوست دارد، هرکس به دنبال جایگاه باعزت ایران در نظم جهانی پیش روست، باید برای ترویج ایمان و امید تلاش کند...
رهبر معظم انقلاب، ۱۴۰۲۰۳۱۴
کانال شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری (شیفت) در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
فرصتهای ناب "شیفت" - ۱۱: کویر
کویر ایران، یک بهشت وسیع است با فرصتهای اقتصادی فراوان...
از باد، باج بگیریم.
از خورشید، طلا بگیریم.
از آب، کره بگیریم.
با پنبه، سر ببریم.
مصاحبه با استاد محمدعلی سیفی، متخصص حوزهی جغرافیای طبیعی، ۱۴۰۲۰۳۰۵
#فرصتهای_ناب_شیفت
کانال شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری (شیفت) در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404