📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۱۶ اسفند ۱۳۵۹
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #جمهوری_اسلامی ۱۶ اسفند ۱۳۵۹
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔻بازخوانی مواضع امام خمینی در مواجهه با پاپ/1
🔊در حاشیه ملاقات پاپ با حضرت آیتالله سیستانی
🔹چند روزی است که دیدار پاپ با آیتالله سیستانی در برخی محافل رسانهای مورد توجه قرار گرفته است. شکی نیست که این دیدار و دیدارهای مشابه در حدّ خود اهمیت دارد اما تلاش و ذوقزدگی برخی محافل زاویهدار تعجببرانگیز بود.
🔸در هر صورت این ملاقات زمینه بازخوانی دیدگاه و مواضع امام خمینی قدس سره الشریف نسبت به جایگاه اول دینی مسیحیت را فراهم نموده است که در این یادداشت به آن خواهیم پرداخت و توضیح خواهیم داد که بنیانگذار انقلاب اسلامی چه دیدگاه و مواضعی در مواجهه با پاپ داشته است.
جدا نبودن دین از سیاست وجه تمایز مرجعیت شیعه با پاپ
🔹امام خمینی قدس سره الشریف در زمانی که خطری جدی جهان اسلام را تهدید میکرد و این احتمال وجود داشت که حوزه علمیه تشیع همچون #کلیسای_مسیحیت از سیاست و اجتماع دور شود مرزبندی آشکاری میان جایگاه خود به عنوان مرجع تشیع و پاپ ابراز نمود:
🔸«... والله اسلام تمامش سیاست است. اسلام را بد معرّفی کرده اند. #سیاست_مُدُن از اسلام سرچشمه میگیرد. من از آن آخوندها نیستم که در اینجا بنشینم و تسبیح دست بگیرم؛ #من_پاپ_نیستم که فقط روزهای یکشنبه مراسمی انجام دهم و بقیۀ اوقات برای خودم سلطانی باشم و به امور دیگر کاری نداشته باشم. #پایگاه_استقلال_اسلامی اینجاست. باید این مملکت را از این گرفتاریها نجات داد...»(21فروردین 1342، صحیفه امام ج1 ص270)
🔹به طور کلی میتوان گفت دستهای مرموزی در کار است که از پاپ برای جهان تشیع الگویی دینی بسازد. الگویی که در آن سیاست به طور کامل از دیانت جداست. امام خمینی قدس سره الشریف میفرمایند:
🔸مع الأسف با اینکه اسلام این اجتماعات را به رایگان تحت اختیار قرار داده ـ شما ملاحظه کنید اگر #امیر_حجاز بخواهد پانصد نفر آدم را در حجاز در غیر مورد حج دعوت کند، چقدر خرج دارد؛ چقدر تشریفات دارد؛ چقدر زحمت دارد تا پانصد نفر جمع بشوند آنجا، خدای تبارک و تعالی بدون اینکه برای اشخاص، مثل دولتها زحمت زیادی داشته باشد، مردم را خودشان را وادار کرده که مجتمع بشوند. آن هم چندین میلیون جمعیت، میلیونها جمعیت مجتمع بشوند ـ به رایگان این را تحت اختیار ما قرار داده و ما هم بدون استفاده از دست می دهیم. این برای این است که از آن طرف تبلیغات بسیار دامنه دار خارجیها و داخلیهایِ وابسته به خارجیها دامن زده به اینکه دیانت کاری به سیاست ندارد. آنها برای خودشان! سیاست را واگذارید به امپراتور؛ و دیانت هم مال پاپ و افراد پاپ. در اینجا هم سیاست را واگذارید برای محمدرضا پهلوی؛ شما هم بروید مسئله را بگویید و هر کاری هم اینها می کنند کاری نداشته باشید، قداست خودتان را حفظ کنید! این یک مسئله ایاست که با کمال توطئه و شیطنت در همین چند روز در یک محلی طرح شد، که من نمی خواهم اسمش را ببرم. اینها گرفتاری است که ما داشتیم.(26شهریور1358، صحیفه امام ج10 ص18-17)
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔻بازخوانی مواضع امام خمینی در مواجهه با پاپ/2
🔊در حاشیه ملاقات پاپ با حضرت آیتالله سیستانی
🔹امام خمینی با صراحت پرده از تز جدایی دین از سیاست برداشته و در جای دیگر میفرمایند:
« این طایفه الآن هستند که حالا هم وقتی که صحبت می شود، می نویسند؛ چه می کنند؛ هِی کوشش می کنند که #اسلام_نباشد. آن چیزهایی که مال اسلام است هی کوشش می کنند با زبانهای مختلف، گاهی به دلسوزی در قضیۀ #ولایت_فقیه که این چند روز داغ شده است، خوب اینها دیدند که یک کار خطرناکی است برای آنها برای اینکه یک #حکومت_اسلامی دارد درست می شود؛ اینها هم نمی خواهند این را.
🔸گوینده شان گاهی می گوید که بگذارید که روحانیون قداستشان را حفظ بکنند! « #قداست_روحانیون » که اینها میگویند معنایش این است که بگذارید روحانیون مشغول #مسجد و #محراب ـ همین مقدار در همین حدود ـ باشند، و سیاست را به #امپراتور واگذار کنید. این یک تِزی است که #مسجد_مال_پاپ؛ سیاست مال امپراتور. اینها هم می گویند مسجدها مال شماست، بروید تو مسجدتان نماز بخوانید، درس هم می خواهید بگویید؛ درس هم بگویید هیچ مانعی ندارد، اما در یک حدودی، نه اینکه تو مسجد بروید و سنگر بگیرید برای ما؛ یا توی مدرسه بروید و برای ما ایجاد زحمت بکنید. نه، آن نه! همان مقداری که «قداست» شما محفوظ باشد، بگویند یک آدم مقدس، آدم خوب مُهذَّبی است؛ یک آدمی است که اگر نفتش را هم ببرند، حرفی نمی زند و می گوید بردند؛ مال دنیا است چه ارزشی دارد! اینها این جور «قداست» را می خواهند و نمی دانند که اسلام و پیغمبر اسلام و اولیایاسلام با تمام قداست این مسائل را داشتند، تمام قداست و الوهیت محفوظ بوده است، مع ذلک می رفتند و اشخاصی که برخلاف مسیر انسانیت هستند آنها را دفع می کردند و سیاست مملکت را حفظ می کردند و منافات با قداست هم نداشتند؛ یعنی ما روحانیون، قداستشان از حضرت امیر زیادتر باشد؟» (29شهریور1358، صحیفه امام ج10 ص71-70)
لزوم توافق ادیان برای پیشرفت بشریت
🔹امام خمینی قدس سره الشریف تنها 6 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی نماینده پاپ ژان پل دوم را به ملاقات پذیرفت و در این دیدار تصریح فرمودند:
🔸«اقلیتهای مذهبی همیشه در اسلام محترم بوده اند؛ و توافق بین ادیان بزرگ یکتاپرست برای پیشرفت بشریت لازم است.»
ایشان در این دیدار نماینده پاپ را به صورت غیرمستقیم دعوت به مبارزه علیه ظلم و استعمار کردند:
«این قدرت ایمان ملت و قوۀ اسلام بود که بر #ظلم و #استبداد و #استعمار غلبه کرد. امیدوارم دیگر ملل نیز از این طریق به ما متصل شوند.»(28بهمن1357، صحیفه امام ج6 ص177)
تذکر به پاپ به دلیل عدم حمایت از مظلومین
🔹19آبان1358، شش روز پس از #تسخیر_لانه_جاسوسی اسقف #هانیبال_بوگینینی با امام خمینی قدس سره الشریف ملاقات کرد. امام خمینی در این دیدار، صراحتا از پاپ انتقاد کردند که چرا در زمان رژیم ستمشاهی هیچ اقدامی برای پیشگیری از جنایات آمریکا ننمود اما بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی و قطع ایادی آمریکا شروع به میانجیگری میان طرفین نمود:
🔸«من و ملت ما، بلکه ملتهای مستضعف جهان ـ اعم از مسلمین و نصاری و غیر آنها ـ یک نقطۀ ابهام پیش ماست که من میل دارم این نقطۀ ابهام را تذکر بدهم. گوش سی و پنج میلیون جمعیت ایران که پنجاه سال است در زیر یوغ استعمار و فشار خصوص امریکا، و اخیراً فشار خصوص آقای #کارتر هستند، و گوش میلیونها جمعیت مستضعف، انتظار نوازشی از مقام روحانیت پاپ داشت؛ نوازش پدرانهای که لااقل استفسار از حال این مستضعفین باشد، و نسبت به مستکبرینی که به اینها ظلم شده است، و در زیر فشار ظلم بودند، هشیاری داده شده باشد، میانجیگری شده باشد بین ملتهای مستضعف و آن ابرقدرتها که خودشان را مسیحی معرفی می کنند. و گوش ما همچو ندای روحانی ای را نشنیده است تا حالا... چه شد که امروز که ملت ما، جوانهای ما که سالهای طولانی تحت فشار و تحت رنج بودند، رفته اند و این چند نفری که در آن #لانۀ_جاسوسی به سر می بردند و عامل توطئه و جاسوسی بر ضد ملت ما بودند، بلکه بر ضد منطقه، و قراین و شواهد در این امر زیاد است، و بزرگتر شاهد اینکه تمام پرونده ها را و چیزهایی که در آنجا بوده است تا توانستند آنها را بدل به یک پودری کردند که قابل استفاده دیگر نیست... من نمی توانم باور کنم که #واتیکان بی خبر بوده است از این مسائل. و نمی دانم این نقطۀ ابهام را چه بکنم؟ اگر ملت ما از من پرسید که روحانیت مسیح، موافق است با این جنایاتی که اینها کردند، من چه جواب به اینها بدهم؟ ...»(19آبان1358، صحیفه امام ج11، ص33-29)
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔻بازخوانی مواضع امام خمینی در مواجهه با پاپ/3
🔊در حاشیه ملاقات پاپ با حضرت آیتالله سیستانی
تشویق پاپ به نقشآفرینی جدی سیاسی
🔹امام خمینی قدس سره الشریف پس از #تذکرات_جدی به پاپ و گوشزد کردن وظایف انسانی وی، لزوم اقدامات سیاسی جدی از جانب وی را یادآوری مینمایند و میفرمایند:
🔸«آقای پاپ باید به فکر ملت مسیح باشد، به فکر همه #ملتهای_مستضعف باشد، به فکر#آبروی_مسیحیین باشد. این طور اشخاصی که به اسم مسیح دارند یک همچو کارهای خلاف مسیر مسیح را انجام می دهند، آقای پاپ باید اعلام کنند. به #ملت_امریکا اعلام کنند، به همۀ ملت مسیحیین اعلام کنند، و جنایات این را بشمارند، و اینها را معرفی کنند به ملتها. همانطوری که ما نسبت به محمدرضا عمل کردیم که این را به مردم شناساندیم. ـ مردم می شناختند، لکن تبلیغات کردیم باز هم ـ شما هم این کار را انجام بدهید، و ما در این صورت از شما متشکر خواهیم بود. و ما یک مَظْلَمه است که برای شما می گوییم، ما به حکم اینکه #مظلوم هستیم، پیش شما دادخواهی می کنیم که این ملت مسیح را نجات بدهید شما. ملت مسْلم جای خودش، شما ملت مسیح را نجات بدهید. نجات به این است که این اشخاصی که در ممالک بزرگ به اسم مسیح و به اسم مسیحیت این جنایات را می کنند، این برای مسیح ـ علیه السلام ـ خوب نیست، و مسیحیین مُشوَّه می شود وِجْهِه شان. و من به شما آقای پاپ عرض می کنم که اگر عیسی مسیح امروز بود؛ کارتر را استیضاح می کرد. اگر عیسی مسیح بود ما را از چنگال این دشمن خلق و دشمن بشر نجات می داد. و شما نمایندۀ ایشان هستید، و شما باید همان کاری که مسیح می کند بکنید.»(19آبان1358، صحیفه امام، ج11 ص37-36)
ایشان در بیاناتی صریح فرمودند:
🔹«[آیا] صدای ما به #آقای_پاپ می رسد؟ می گذارند برسد؟ اگر رسید ترتیب اثر به صدای مظلوم می دهد ایشان؟ بنای ایشان هست که با مظلومها، با آن اشخاصی که تحت ظلم هستند و برخلاف دستورات #حضرت_مسیح با آنها عمل می شود یک معارضه ای بکند؟ ایشان از این مظالمی که الآن در دنیا واقع می شود و با دست #رئیسجمهور_امریکا واقع می شود و قبلاً شد و به دست رؤسای جمهور واقع شد، ایشان بی اطلاع هستند؟ ایشان نمی دانند در #فلسطین و #لبنان و #ویتنام و سایر جاها چه می گذرد و از کی این مظالم واقع می شود؟ به آقای پاپ این مسائل اصلاً نمی رسد؟ ایشان در محاصره هست و کسی با او نمی تواند صحبت بکند؟ یا می دانند، مطلع اند، مسائل را می دانند و ساکت نشستند؟ ما این سؤال را داریم که چرا سکوت در مقابل ظلم؟ این دستور حضرت مسیح هست؟! چرا واگذار کردند ابرقدرتها را به حال خود تا هر چه جنایت می خواهند بکنند و هر چه مظلومان را می خواهند از بین ببرند؟عیسی مسیح که پیامبر صلح هست و می خواهد صلح در دنیا باشد و الآن عید صلح هست. شما می دانید که در عید صلح در این مواردی که الآن اینها مشغول جنگ هستند چه می گذرد؟ شما از امثال این رؤسای جمهور باور می کنید که یک وقت می آیند و دعا»(4دی1358، صحیفه امام ج11 ص410)
🔸همچنین ایشان در پی شهادت شش تن از شخصیتهای بیت #مرحوم_آیتالله_حکیم به دست جنایتکار #صدام پیامی به ملت ایران و عراق صادر کردند که در ضمن آن مؤاخذهای جدی از پاپ مشاهده میشود:
🔹«...دنیا در عصر ما و عصرهایی نظیر آن مبتلا به حکومتهایی بوده است که جز قانون جنگل در آن حکومت نمی کند. ما در عصری هستیم که جنایتکاران به جای توبیخ و تأدیب، تحسین و تأیید می شوند. ما در عصری به سر می بریم که سازمانهای به اصطلاح حقوق بشر، نگهبان منافع ظالمانۀ ابرجنایتکاران و مدافع ستمکاری آنان و بستگان آنان هستند.ما در منطقه ای به زندگی مرگبار خود ادامه می دهیم که اکثر حکام آن چشم و گوش بسته تحت فرمان امریکا، به جنایات اسرائیل و حزب بعث عراق مشروعیت می دهند و در هدم اسلام و قرآن کریم کوشش می کنند. ما در محیطی گذران می کنیم که مظلومان که جرمی جز دفاع از حق ندارند زیر چکمۀ ستمگران خرد می شوند و آخوندهای کثیف درباری به این اعمال وجهۀ اسلامی می دهند. ما و دنیای مسیحیت در عصری هستیم که پاپ، #رهبر_ کاتولیکها به جای آنکه امریکا را در جنایاتی که به بشریت می کند، محکوم کند و پیروان خود را به مقابله با ظالمان برانگیزد، از امریکا پشتیبانی می کند و به ستمکاران دیگر توصیۀ همکاری با آن را می کند...»(28خرداد1362، صحیفه امام ج7 ص502-500)
🇮🇷 @IRANeMOASER
🔻بازخوانی مواضع امام خمینی در مواجهه با پاپ/4
🔊در حاشیه ملاقات پاپ با حضرت آیتالله سیستانی
پاسخی حکیمانه و قاطع به پاپ
🔹در پی قطع روابط آمریکا با ایران پاپ نامهای به امام خمینی قدس سره الشریف نوشت و در آن از این قطع رابطه ابراز نگرانی کرد. امام در پاسخی حکیمانه و قاطع فرمودند:
🔸«از حُسن نیت آن جناب قدردانی می کنم. و خاطر محترم را متوجه می کنم که #ملت_شریف_مجاهد ما این قطع روابط را به فال نیک گرفته و برای آن جشن عظیم بپا کرده و چراغانیها و پایکوبیها نمودند.
🔹از دعای شما به درگاه خداوند متعال برای ملت مبارز ما شکر گزارم؛ لکن متذکر می شوم که جناب شما از انگیزه های تیرگیهای دیگر و مشکلات خطرناک بزرگتر که مرقوم داشته اید نگران نباشید، که ملت اسلامی ایران از مشکلاتی که در این قطع روابط به وجود آید استقبال می کند و از خطرهای بزرگتر که مرقوم شده است، هراس ندارد. و آن روز برای ملت ما خطرناک است که روابطی نظیر روابط رژیم خائن سابق تجدید شود. و با امید به خدای متعال تجدید نخواهد شد.»
🔸ایشان در ادامه از پاپ خواستند که از نفوذ معنوی خود در پیشگیری از ظلمها و تعدیهای رئیسجمهور آمریکا جلوگیری کند:
«من از جنابعالی با نفوذ معنوی که بین ملت مسیح دارید می خواهم که دولت امریکا را از عواقب ستمگریها و زورگوییها و چپاولگریها بترسانید؛ و آقای #کارتر را، که با شکست نهایی مواجه است، نصیحت کنید که با موازین انسانی با ملتهایی که می خواهند استقلال مطلق داشته باشند و وابسته به هیچ قدرتی در جهان نباشند رفتار کند، و از تعلیماتحضرت مسیح ـ سلام الله علیه ـ پیروی نماید و خود و دولت امریکا را بیش از این در معرض رسوایی قرار ندهد. از خداوند متعال سعادت مستضعفین جهان را خواستار و قطع ایادی ستمگران را امیدوارم.»( 25 فروردین 59، صحیفه امام ج12، 238-237)
جلوگیری از نفوذ در پوشش مذهب
🔹امام خمینی قدس سره الشریف با ژرفبینی الهی و مطالعه عمیق تاریخی-سیاسی میدانستند که استفاده از #پوشش_مذهب یکی از ترفندهای همیشگی جبهه استکبار بوده است. به همین دلیل در پاسخ به دومین نامه پاپ که در آن درخواستی برای مساعدت جهت تأسیس مدارس مسیحی شده بود فرمودند:
🔸«آقای پاپ...برای مدارس خودشان به اسم «مدرسۀ اندیشه» کاغذ نوشته اند و رسول فرستاده اند واز ما سفارش خواسته اند برای اینکه مدارسشان در اینجا باشد. ما با نصارا و با یهود و با سایر اقشار ملتها هیچ دشمنی نداریم، و از مدارس به هیچ وجه جلوگیری نمی کنیم، مادامی که مدرسه باشد وبرای تعلیم وتعلم باشد؛ حالا چه تعلیم و تعلم دستورات مسیح ـ علیه السلام ـ یا دستورات دیگران؛ لکن اگر ما فهمیدیم که در ایران مدارس طور دیگری هست، آنجا هم نظیر همان #لانۀ_جاسوسی است، نمی توانیم تحمل کنیم که در مملکت ما به اسم تعلیم و تربیت و به اسم مدارس، یک امور دیگری انجام بگیرد. و البته این با دولت است که در این موضوع تأمل کند و این موضوع را درست بررسی کند؛ چنانچه مدارس، مدارس هستند، برای تعلیم و تربیت هستند، هیچ ممنوعیتی ایجاد نخواهد شد، و چنانچه خدای نخواسته این مدارس هم یک وضع دیگری دارند و به اسم مدارس هستند، آن هم ملت ما تحمل نمی کند و ما نمی توانیم تحمل کنیم...»(12مرداد1359، صحیفه امام ج13 (ص68-67))
🔹همچنین در پی سوء استفاده از نهادهای به ظاهر مذهبی و تعطیلی مراکز مسیحی مرقوم فرمودند:
«بدین وسیله به اطلاع آن جناب می رساند طبق تحقیق و گزارشاتی که داده شده متأسفانه مراکز مزبور در زیر پوشش تعلیم و تربیت به مسائل دیگری اشتغال داشته و محل #آموزشهای_سیاسی و #توطئه برضد جمهوری اسلامی و مصالح عمومی کشور ما بوده است و به همین جهت نیز دولت اقدام به تعطیل آنها نموده و امید است با ارتباط مستقیمی که در این باره با دولت برقرار می نمایید توضیحات کافی دریافت نموده و اقدام مقتضی انجام گردد.»(2شهریور1359، صحیفه امام ج13 ص147)
🇮🇷 @IRANeMOASER
📸آیا صدای ما به آقای پاپ میرسد؟!
🔹«امام خمینی قدس سره الشریف:
⁉️[آیا] #صدای_ما به آقای پاپ می رسد؟ میگذارند برسد؟ اگر رسید ترتیب اثر به صدای مظلوم میدهد ایشان؟ بنای ایشان هست که با مظلومها، با آن اشخاصی که تحت ظلم هستند و برخلاف دستورات #حضرت_مسیح با آنها عمل میشود یک معارضهای بکند؟
⁉️ایشان از این مظالمی که الآن در دنیا واقع می شود و با دست #رئیسجمهور_امریکا واقع میشود و قبلاً شد و به دست رؤسای جمهور واقع شد، ایشان بی اطلاع هستند؟ ایشان نمی دانند در #فلسطین و #لبنان و #ویتنام و سایر جاها چه میگذرد و از کی این مظالم واقع میشود؟ به آقای #پاپ این مسائل اصلاً نمی رسد؟ ایشان در محاصره هست و کسی با او نمی تواند صحبت بکند؟ یا می دانند، مطلع اند، مسائل را می دانند و ساکت نشستند؟ ما این سؤال را داریم که چرا سکوت در مقابل ظلم؟ این دستور حضرت مسیح هست؟! »(صحیفه امام (4دی1358، صحیفه امام ج11 ص410)
🔘پرونده ویژه بنیاد تاریخپژوهی: بازخوانی مواضع امام خمینی در مواجهه با پاپ:
وجه تمایز مرجعیت شیعه با رهبری کاتولیکهای جهان
لزوم توافق ادیان برای پیشرفت بشریت/تذکر به پاپ به دلیل عدم حمایت از مظلومین
تشویق پاپ به نقشآفرینی جدی سیاسی
پاسخی حکیمانه و قاطع به پاپ/جلوگیری از نفوذ در پوشش مذهب
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۱۷ اسفند ۱۳۵۹
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #کیهان ۱۷ اسفند ۱۳۵۹
🇮🇷 @IRANeMOASER
به شرارتهای ضد اسلامی خاتمه می دهم
واکنش قاطع امام خمینی به غائله ۱۴ اسفند بنیصدر؛ در پاسخ به تلگراف آیت الله گلپایگانی
🔻 #صحیفه_خوانی | 16 اسفند
بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت آیت الله آقای گلپایگانی ـ دامت برکاته
🔹پس از اهدای تحیت و سلام، تلگراف جنابعالی که از نگرانی آن حضرت در قضایای #شوم #دانشگاه در روز پنجشنبه 14 / 12 / 59 حکایت می کرد واصل، تلفنهای بسیاری در دنبالۀ #جنایت_منحرفین از اطراف نیز واصل گردید. به جنابعالی و عموم ملت شریف اطمینان می دهم که با خواست خداوند تعالی با اینگونه مخالفتهای با #اسلام، برخورد #شدید خواهد شد، و به دستگاه قضایی گفته ام که قضیه را تعقیب و مجرمین و محرّکین را شناسایی و #محاکمه کنند و نتیجه را به اینجانب اطلاع دهند تا تکلیف آنان به حسب موازین اسلامی معین شود. باید گروهها و دسته های #منحرف سیاسی و غیر سیاسی بدانند که من با احساس تکلیف، با آنان برخورد #اسلامی و حدود اسلامی می کنم و به #شرارتهای ضد اسلامی خاتمه می دهم. از جنابعالی امید دعای خیر دارم. حضرتعالی مردم را دعوت به آرامش فرمایید. والسلام علیکم و رحمة الله .
روح الله الموسوی الخمینی
(16 اسفند 59، صحیفه امام، ج 14، ص 194)
🇮🇷 @IRANeMOASER
♦️ناگفتههایی از حیات سیاسی مصدق: از نوشیدن شربت شهادت در راه وطن! تا #سرکوبی هموطنان در راه منافع انگلستان
🔹چهره #هفت_رنگ دکتر مصدق در تاریخ سیاست این مملکت به گونهای است که روزی وی خود را چنان وطن پرست معرفی می کند که حاضر است در راه کشور شربت شهادت بنوشد و روزی پرده از #اسرار_پشت_پرده خود با انگلیسی ها بر می دارد.
🔸وی بعد از اتمام تحصیلات در حال بازگشت به ایران از بندر مارسی با یک کشتی به سوی بمبئی در هندوستان حرکت کرد. در این کشتی #سرپرسی_کاکس وزیر مختار انگلستان و امضاء کننده قرار داد ۱۹۱۹ نیز حضور داشت! کاکس خود را به مصدق نزدیک کرده و اطلاعات مربوط به سفر به ایران را در اختیار وی می گذارد!!
🔹«از مارسی با یک کشتی که پانزده روز بعد به بمبئی می رسید، حرکت کردم و از بحر احمر که می گذشتم، یک شب پس از صرف شام (سرپرسی کاکس) همان وزیر مختار انگلیس که قرارداد #وثوق_الدوله(پسرخاله مصدق) را امضاء کرده بود و به سمت کمیسر عالی انگلیس به بغداد می رفت، خود را به من نزدیک نمود و بعد از معارفه سؤال کرد چند روز در (بمبئی) می مانم و بعد به کدام یک از بنادر خلیج فارس وارد می شوم؟ گفتم توقف من در بمبئی زیاد نخواهد بود و مایلم در بصره پیاده شوم و از آن جا با راه آهن بغداد مسافرت نمایم، که وعده داد در عدن تحقیقات کند و مرا از چگونگی وضعيات آن هر دو مطلع نماید. شب دیگر باز پس از صرف شام نزدیک من آمد و گفت تحقيقاتم به این نتیجه رسید که راه آهن بغداد را اعراب خراب کرده اند و اکنون از این خط نمی توان عبور نمود.(خاطرات و تألمات ، صفحه ۱۲۰)
🔸و اینگونه محمد مصدق جوان از فرنگ برگشته به پیشنهاد دایی خود #عبدالحسین_فرمانفرما به والی گری فارس منصوب می گردد.
🔹مصدق ، علت پیشنهاد والیگری فارس به خودش را دو چیز می داند: مردم و #سیاست_خارجی! که در خاطراتش یکی را مفصل توضیح داده و از دیگری می گذرد.
🔸«نه مردم می خواستند کسی به فارس برود که از رویه ولایت سابق پیروی کند، نه سیاست خارجی می خواست در آن وقت که تبلیغات #کمونیستی رو به شدت می گذاشت، مردم ناراضی شوند..لذا از تمام طبقات و احزاب و دستجات به تلگرافخانه رفتند و انتصاب مرا به آن ایالت از نخست وزیر پیرنیا مشیر الدوله در خواست کردند.(خاطرات و تألمات، صفحه ۱۲۱)
🔹از تلاش های فرمانفرما و انگیزه وی از بقا خواهرزاده اش به عنوان والی فارس که بگذریم، سیاست خارجی مورد اشاره مصدق در آن هنگام، تنها انگلیس بود.
🔸چنانچه مصدق در جای دیگر به ارتباط نزدیک خود با برخی مأموران انگلیسی تصریح می کند. (خاطرات و تألمات،ص۱۲۳)
🔹ارتباط مصدق با انگلیسی ها به رفاقتش با کلنل فریزر(ژنرال انگلیسی برجسته پلیس جنوب) هم می رسد و وی از رفتار انگلیسی ها به نیکی یاد می کند و حتی از ماژور هود که قصد سرکوب تنگستان را داشت به نیکی یادکرده و او را شریف و وطندوست میداند و تلاش میکند به جای آنکه سرکوب تنگستان برای پلیس جنوب زحمتی ایجاد کند، خود این مأموریت وطنپرستانه (!!!) را انجام دهد:
«من مأمورین بسیار شریف و وطن دوست از انگلستان دیده ام من مذاکراتى در شیراز و در تهران با اینها دارم یک روزى #ماژور_هود قنسول انگلیس آمد به من گفت ما حکم داده ایم تنگستانى ها را بلند بکنند من حالم به هم خورد گفت شما چرا حالتان به هم خورد گفتم چون این صحبتى که کردید نه در نفع شما بود نه در نفع ما گفت توضیح بدهید گفتم شما از پلیس جنوب شکایت دارید و میگویید که پلیس جنوب در شیراز منفور است پس وقتى که شما #پلیس_جنوب را مأمور بیشه تنگستان بکنید بر منفوریت آنها افزوده میشود تنگستانى ها اگر شرارت میکنند من تصدیق میکنم اگر بعضى از آنها راهزنى میکنند من تصدیق دارم اگر آنها را پلیس جنوب تنبیه کند آنها جزء شهدا و وطن پرستها میشوند و من راضى نیستم ولى اگر من که والى هستم آنها را تنبیه کنم به وظیفه خودم عمل کردهام و کار صحیحى کردهام گفت توضیحات شما مرا قانع کرد شما کار خودتان را بکنید من از شما تشکر میکنم بعد از چند روز من #تنگستان را امن کردم و ماژور هود آمد از من تشکر کرد این سابقهای است که من با ماژور هود قنسول انگلیسى دارم با #کلنل_فریزر هم که امروز ماژر ژنرال فریزر شده سابقه دارم(مشروح مذاکرات مجلس ملى، دوره۱۴ جلسه ۳ صورت مشروح مجلس روز سهشنبه ۱۶ اسفندماه ۱۳۲۳)
مصدق اینجا ضمن اینکه منافع دولت انگلستان را بر منافع ملت خودمان ترجیح می دهد با ذوق زدگی از رفاقت خود با اشغالگران انگلیسی به نیکی یاد می کند و حتی در فرازهای بعد از پذیرایی خود از آنان یاد می کند (خاطرات و تالمات، ص۱۲۵) نکه مهم آنکه انگلستان در آن روزها، همچون امروزِ خود هرنوع اقدام استقلالطلبانه علیه خود را به «دزدی، راهزنی، اقدام غیرانسانی و...» تعبیر میکردند.
🇮🇷 @IRANeMOASER
📅 چهل سال پیش در چنین روزی
📌 روزنامه #اطلاعات ۱۸ اسفند ۱۳۵۹
🇮🇷 @IRANeMOASER