🔹آداب و اعمال روز عید فطر :
▫۱ - تکبیر :
بعد از نماز صبح و نماز عید این تکبیرات را بخوانى : اللَّهُ أَکْبَرُ اللَّهُ أَکْبَرُ لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ* وَ اللَّهُ أَکْبَرُ اللَّهُ أَکْبَرُ وَ لِلَّهُ الْحَمْدُ الْحَمْدُ لِلَّهِ* عَلَى مَا هَدَانَا وَ لَهُ الشُّکْرُ عَلَى مَا أَوْلَانَا .
▫۲ - دعا : بعد از نماز صبح این دعا را بخوانى : اللَّهُمَّ إِنِّی تَوَجَّهْتُ إِلَیْکَ بِمُحَمَّدٍ إِمَامِی ... .
▫۳ - زکات فطره : زکات فطره را کنار بگذارد یعنی از مال خود بیرون کند .
الف : به ازای هر نفر، یک صاع ( حدود سه کیلو و نیم )، پیش از نماز عید به تفصیلى که در کتب فقهیُه است .
ب : زکات فطره، واجب مؤکّد است و شرط قبولى روزه ی ماه رمضان و سبب حفظ تا سال دیگر است .
ج : حق تعالى آن را مقدّم بر نماز ذکر فرموده در این آیه شریفه : قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّى وَ ذَکَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى ( سوره اعلی . آیه ۱۴ ) .
▫ ۴ - غسل و دعای آن : بهتر آن است که اگر ممکن شود از نهر غسل کند و وقت آن بعد از طلوع فجر است تا زمان به جا آوردن نماز عید. در جزء روایتى است که غسل را در زیر سقفى بکند و چون خواستى غسل کنى بگو : اللَّهُمَّ إِیمَاناً بِکَ وَ تَصْدِیقاً بِکِتَابِکَ وَ اتِّبَاعَ سُنَّةِ نَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ پس بسم الله بگو و غسل کن و چون از غسل فارغ شدى بگو : اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ کَفَّارَةً لِذُنُوبِی وَ طَهِّرْ دِینِی اللَّهُمَّ أَذْهِبْ عَنِّی الدَّنَسَ .
▫ ۵ - لباس نیکو و بوی خوش : پوشیدن جامه نیکو و به کار بردن بوى خوش و رفتن به صحرا درغیر مکّه براى نماز خواندن در زیرآسمان .
▫ ۶ -افطار : پیش از نماز عید در اوّل روز افطار کند و بهتر آن است که به خرما یا به شیرینى باشد و شیخ مفید رحمه الله فرموده : مستحب است تناول کردن مقدار کمى از تربت سیّد الشّهداء علیه السّلام که شفا است از براى هر دردى .
▫ ۷ - مهیا شدن برای نماز عید : چون براى رفتن به نماز عید مهیّا شدى بیرون نروى مگر بعد از طلوع آفتاب و آن که بخوانى دعایى را که سیّد در اقبال از ابو حمزه ثمالى روایت کرده از حضرت امام محمّد باقر علیه السّلام که فرمود : در عید فطر و قربان و جمعه وقتى که مهیّا شدى به جهت بیرون رفتن برای نماز، این دعا را بخوان : اللَّهُمَّ مَنْ تَهَیَّأَ فِی هَذَا الْیَوْمِ أَوْ تَعَبَّأَ ... .
📌▫۸ - نماز عید فطر : و آن دو رکعت است در رکعت اوّل حمد و سوره اعلى را بخواند و بعد از قرائت پنج تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر این قنوت را بخواند : اللَّهُمَّ [ أَنْتَ أَهْلُ ] أَهْلَ الْکِبْرِیَاءِ وَ الْعَظَمَةِ وَ أَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ أَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَهْلَ التَّقْوَى وَ الْمَغْفِرَةِ أَسْأَلُکَ بِحَقِّ هَذَا الْیَوْمِ الَّذِی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِینَ عِیداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهِ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ مَزِیداً أَنْ تُصَلِّیَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُدْخِلَنِی فِی کُلِّ خَیْرٍ أَدْخَلْتَ فِیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُخْرِجَنِی مِنْ کُلِّ سُوءٍ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ أَجْمَعِینَ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ خَیْرَ مَا سَأَلَکَ مِنْهُ عِبَادُکَ الصَّالِحُونَ وَ أَعُوذُ بِکَ فِیهِ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ الصَّالِحُونَ {الْمُخْلِصُونَ } پس تکبیر ششم بگوید و به رکوع رود و بعد از رکوع و سجود برخیزد به رکعت دوم و بعد از حمد، سوره والشّمس را بخواند پس چهار تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیرى آن قنوت را بخواند و چون فارغ شد تکبیر پنجم گوید و به رکوع رود پس نماز را تمام کند و بعد از سلام تسبیح حضرت زهرا علیها السّلام را بفرستد . مستحب است که نماز عید در زیر آسمان و بر روى زمین بدون فرش و بوریا واقع شود و آنکه برگردد از مصلّى از غیر آن راهى که رفته بود و از براى برادران دینى خود به قبولى اعمال دعا کند .
▫۹ -دعای صحیفه سجّادیه : شاید بهترین دعاهای وارده، دعاى چهل و ششم صحیفه کامله سجّادیه باشد .
▫ ۱۰ -زیارت : امام حسین علیه السّلام را زیارت کند .
▫ ۱۱ - خواندن دعای ندبه : سزاوار است این دعا در روزهای عید فطر و عید قربان و عید غدیر و عید (روز) جمعه خوانده شود . بعد از اتمام دعا به سجده رود و .... (مفاتیح الجنان . فصل چهارم . در اعمال ماه شوّال ) .
@irc_ir
پانزدهم خرداد، نقطه عطفی است در تاریخ معاصر؛
این روز یادگاری است از پیوند معنوی توده های عظیم مردم کشور ما؛
واکنشی است از احساس عمیق مذهبی ملّت ایران ؛
نمایشی است از به پا خاستن مردمی که می خواستند ظلم و ستم را از بُن بر کنند؛
تجسّمی است از تاریخ اسلام و درجه ای است برای سنجش فداکاری و از خودگذشتگی انسان هایی که به دنبال آرمان الهی حرکت می کنند .
🔹پانزده خرداد، روز قیام خونین مردم جان بر کفی است که به نام اسلام و برای اسلام به میدان آمدند تا سلطه طاغوتیان را از کشورشان برچینند .
@irc_ir
🌹قَالَ الصادق علیهالسلام: إِنَّ اللَّهَ أَنْعَمَ عَلَى قَوْمٍ بِالْمَوَاهِبِ فَلَمْ يَشْكُرُوهُ فَصَارَتْ عَلَيْهِمْ وَبَالًا وَ ابْتَلَى قَوْماً بِالْمَصَائِبِ فَصَبَرُوا فَكَانَتْ عَلَيْهِمْ نِعْمَةً.
🔹امام صادق علیهالسلام فرمود: خداوند بخششهایی به مردمى داد و شکرش نکردند و آن نعمتها وبال آنها شد؛ و مردمى را به مصیبتها گرفتار کرد و صبر کردند، و بلاها براى آنها نعمت شد.
تحفالعقول، ۳۵۹
🆔@irc_ir
#کلام_نور
📌اتحاد مسلمانان
🔹پيوند ديني ملت ايران با مسلمانان، بستر ساز اتحاد و همدلي گشته وآنان رابه تقوا وتعاون در عرصههاي فرهنگي، اقتصادي، سياسي و بين المللي بر ميانگيزد.
🔺از اينرو همواره استعمارگران سعي در خاموشسازي نداي اتحادطلبانه مصلحان مسلمان، مانند سيد جمالالدّين اسدآبادي داشتهاند.
🔸انقلاب اسلامي ايران، افزون بر تغيير و تحول درون مرزي خويش، سبب وحدت برون مرزي مسلمانان شد وبه آنان انگيزه پايداري در جهت عزت و عمران سرزمينهايشان بخشيد رهبر فقيد انقلاب - چه در ايام حج ابراهيمي، و چه در اعياد بزرگ اسلامي و ديدار با مسلمانان جهان - نداي اتحاد ساكنان اقاليم قبله را سر ميداد و آنان را از طرح مسايل تفرقهانگيز بر حذر ميداشت. هر چند دولتها، گاه طرف خطاب امام قرار ميگرفتند، اما مخاطبانِ اصلي پيام اتحادِ بنيانگذار جمهوري اسلامي، مسلمانان بودند.
🔺بيگمان از رهگذر همين دعوتگريهاي برونمرزي بود كه انقلاب اسلامي از انزوا درآمده و حمايت امت بزرگ اسلام را جذب كرده، و در دل مستكبران هراس ميافكنده است.
🔹عنايت رهبري انقلاب به مسألهِ فلسطين و لبنان، و مبارزهِ خستگيناپذير با صهيونيسم، و تشويق مسلمانان به همراهي با مظلومان جهان اسلام، پرتوي ماندگار از نهضتِ اتحاد طلبانهِ امام خميني بهشمار مي آيد.
📝«چه شده است كه ايران، اينقدر مورد تهاجم تبليغي واقع شده است و[نيز] تهاجمهاي ديگر؟... آن ها ديدند كه با اين وحدتي كه در ايران پيدا شده است، اين انسجامي كه در ايران پيدا شده است و پرتوش دارد در ساير بلاد مسلمين هم ميرود . اين [اتحاد] خطر بزرگي است كه تمام منافع ابرقدرتها را منهدم ميكند و از بين ميبرد ... آيا اخوت بين مسلمين است كه خداي تبارك و تعالي به آن سفارش فرموده است يا تفرقه بين مسلمين است؟ ما، ملت ايران، دولت ايران، همه ايرانيها دستشان را پيش همه مسلمين دراز ميكنند و از آنها ميخواهند كه به اين ملت بپيوندند و برادري را مستحكم كنند.»
( صحيفه امام، ج 15 - 472 -473)
🆔@irc_ir
📌وظيفه ويژه نسل جوان در عصر حاضر
🔹آیت الله مصباح یزدی:
حاصل عرايضم اين است: بركاتي در اثر اين انقلاب براي ماحاصل شد، اعم از بركات اخلاقي كه بخصوص جوانهاي ما رشد اخلاقي فوق العاده و ممتازي پيدا كردند و هم نظم و انضباطي كه در كشور واقع شد و امنيتي كه ايجاد شد و هم پيشرفتهاي علمي.
🔹وقتي جواني فكر سالم داشت و محيط آلوده نبود، او بهتر مي تواند درس بخواند، ولي وقتي بنا شد انواع و اقسام عواملي باشند كه او را به مجالس ناهنجار دعوت كنند طبعاً فرصت و انگيزه انسان براي درس خواندن كم مي شود. 🔺شايد يكي از دلايل اُفت تحصيلي در دورانهاي اخير هم همين باشد كه وسايل تفريحهاي ناسالم زياد شده است; جوانها به آنها مي پردازند يا حتي در خانه شان هم كه نشسته اند بعضي فيلمها يا احياناً بعضيها استفادههاي نامناسب از اينترنت و چيزهاي ديگر باعث مي شود كه كمتر به درس بپردازند و پيشرفت درسي شان كم بشود.
🔹همين طور در زمينه سياسي، ما به استقلالي رسيده ايم، به عزّتي رسيده ايم كه بيان آن داستان مفصّلي است. ما در نظر مردم دنيا چقدر پست بوديم، ما را به حساب نمي آوردند، نوكر آمريكا بوديم، هر چه او مي خواست مي شد. اما پس از انقلاب، كشور قدرتي در مقابل قدرت آمريكا شد. ايران چنان عزّتي پيدا كرد كه وقتي امام(قدس سره)سخنراني مي كرد رئيس جمهور آمريكا كارهايش را تعطيل مي كرد و گوش مي داد، ببيند امام چه مي گويد. در معادلات سياسي بين المللي، ايران جايگاه مهمي پيدا كرد. الحمدللّه هنوز هم تا حد زيادي اين عزت براي ما در سطح بين المللي محفوظ است. اين همه كه آمريكا با ايران دشمني مي كند، باز مي بينيد ما در روابط ديپلماتيكمان، حتي با كشورهاي اروپايي، موفقيتهاي بزرگي نصيبمان مي شود، به كوري چشم آمريكا!
🔺ولي به هر حال، اينها در معرض خطر قرار دارند. اگر بخواهيم اين عزّت در سطح بين المللي، آرامش و اطمينان خاطر در سطح رواني جوانانمان، پيشرفتهاي اخلاقي، معنوي، و همين طور پيشرفتهاي اقتصادي، علمي، اختراعات و بسياري از چيزهايي كه در دوران پس از انقلاب نصيب مردم ما شد، اينها هم محفوظ بماند و هم سير صعودي داشته باشد، ما بايد همّت كنيم.
🔹هيچ كس از خارج نمي آيد اينها را براي ما تضمين كند. اين بستگي به نسل جوان ـ بخصوص ـ دارد كه در آينده همّت كند اين ارزشها را حفظ كند و خودشان راه را ادامه دهند و در جهت ارتقائش و تعالي اش همّت بگمارند، زحمت بكشند و اين حركت تكاملي را ادامه دهند.
⛔️اما اگر روحيه راحت طلبي، تن آسايي و تنبلي در ما پيدا شد يا روحيه وازدگي، عدم استقلال، تقليد كوركورانه از ديگران و چيزهايي از اين قبيل، همه اينها در معرض خطر قرار مي گيرد. خدا هيچ ضمانتي نكرده است نعمت هايي را كه به مردم مي دهد الي الابد حفظ كند.
✅مادام كه خودشان در جهت حفظ آن نعمتها فعاليت مي كنند، خدا هم كمك خواهد كرد. اما اگر خودشان نخواستند، خدا آنها را برايشان حفظ نخواهد كرد.
🔹ما از يك سو، بايد بركات اين انقلاب را هميشه به خاطر داشته باشيم و خدا را شكر كنيم كه در چنين زماني زندگي مي كنيم كه به بركت خونهاي شهدا، امنيت، آسايش و وسايل تكامل معنوي برايمان فراهم شده است،
🔹و از سوي ديگر، بايد نگران اين باشيم كه مبادا در اثر ناسپاسيها و كفران نعمت، اين نعمتها از دستمان برود!
📌به هر حال، دغدغه انجام وظيفه داشته باشيم كه آيا تكليفي را كه به عهده ماست و خدا از ما مي خواهد، درست انجام مي دهيم، يا خداي نكرده ـ كوتاهي مي كنيم؟
🆔@irc_ir
📌شكر به درگاه خداوندي به خاطر انتخابي بزرگ
🔹پدر بعد از شهادت چهار فرزندشان به شهادت رسيد و هر دفعه كه خبر شهادت هر يك از شهدا را به ايشان مي دادند بسيار آرام و مطمئن به شكرگزاري خداوند مي پرداخت.
🔺خاطرم هست اولين شهداي خانواده ما ، سيد داوود و سيد كاظم بودند كه در عمليات بيت المقدس به شهادت رسيدند، اما بدن مطهر سيد داوود را نياورده بودند و تنها بدن مطهر سيد كاظم را به ما تحويل دادند و ما نيز عكس سيد كاظم را بالاي در خانه زديم.
در آن زمان پدر، مشهد بودند و همين كه از مشهد برگشتند و عكس فرزندشان سيد كاظم را ديدند به محض ورود به خانه، دو ركعت نماز شكرانه به جا آوردند و گفتند كه خدايا اين فرزند را كه به راه تو تقديم نمودم از من بپذير.
📝شهيد سيد داوود در وصيت خود يادآور شده بود: «...آخرين سخن من با امت شهيد پرور، بدانيد كه من اولين شهيد نبودم و آخرين آنان نيز نخواهم بود. زيرا تا ظلم هست مبارزه هست و تا مبارزه هست ما هم هستيم چرا كه ما زنده به آنيم كه آرام نگيريم موجيم كه آسودگي ما عدم ماست.»
🔹وقتي پدر مي خواستند به جبهه بروند در اثر كهولت سن بيماري ها و دردهاي متعددي داشتند. زانويشان درد مي كرد و معده شان ناراحت بود. من مانع مي شدم و مي گفتم كه پدر شما چهار فرزندتان را در راه خدا داده ايد خواهش ميكنم كه ديگر شما نرويد. ايشان در پاسخ به من گفتند كه من مي روم تا موجب روحيه گرفتن ديگر رزمندگان شوم، به هر حال هر كس مي بايست به وظيفه خودش عمل كند. ايشان براي عمليات كربلاي 5 عازم شدند و در همين عمليات به شهادت رسيدند بنده هم به دنبال پدر اعزام شدم و نتوانستم در مراسم تدفين ايشان حاضر شوم.
🔸پس از شهادت پدر در چهلمين روز از عروج آسماني ايشان، در راه برگشت به منزل به چند خارجي برخوردم و چند تا از پوسترهاي پدر را كه در داخل ماشين بود، به آنها دادم كه يكي از آنها با دست اشاره كرد كه صاحب اين عكس را در خبرگزاري هاي غربي و در كشورهايي چون آلمان و ... نشان داده و گفته اند كه وي از پدران شهيدي است كه چندين شهيد در دوران جنگ تحميلي عراق عليه ايران داده است؛ كه من نيز تاييد كردم كه بله ايشان پدر بنده هستند و باعث افتخار بنده و تمام ايرانيان هستند.
🆔@irc_ir
#اخبار_اداره_کل_پژوهش_های_اسلامی_صدا_و_سیما
📌نشست «رسانه و بيانيه گام دوم انقلاب اسلامي» در ارديبهشت سال جاري با سخنراني حجت الاسلام والمسلمين دكتر عبدالحسين خسروپناه استاد حوزه و دانشگاه و معاون علوم انساني و هنر دانشگاه آزاد اسلامي در جمع پژوهشگران حوزه دين و رسانه در تالار انديشه اداره كل پژوهش هاي اسلامي رسانه برگزار شد.
🔹حجت الاسلام والمسلمين دكتر خسروپناه در اين نشست طي سخناني با تبيين بيانيه گام دوم انقلاب اسلامي و برشمردن پيام ها و بخش هاي مختلف آن، پيوند بين اين بيانيه و نخبگان را از وظايف رسانه براي عملي كردن توصيه هاي رهبر معظم انقلاب بيان كرد.
🔸وي با اشاره به لزوم فهم دقيق بيانيه گام دوم براي شناخت نكات كليدي مرتبط با رسانه، گفت: اين بيانيه صرفا در مقام ارائه مجموعه اي از راهبردها و سياست ها نيست بلكه اصليترين و گوهريترين مطلب در اين بيانيه، تبيين نظريه نظام انقلابي است.
🔻حجت الاسلام والمسلمين خسروپناه اين بيانيه را حاوي سه پيام عمده دانست و افزود:
يك پيام اين بيانيه توصيف و تبيين نظريه نظام انقلابي است.
پيام دوم درباره دستاوردهاي نظام انقلابي در چهار دهه گذشته است. در گذشته نظرياتي از جامعهشناسان طرح شده كه در عالم واقع محقق نشد مانند نظريه مدينه فاضله فارابي كه صرفاً در حد يك نظريه ماند. اين بيانيه ميگويد نظريه نظام انقلابي دستاوردهايي داشته است.
پيام سوم توصيهها و راهبردهاي لازم براي گام دوم يعني چهار دهه بعد است.
📌متن کامل این نشست را در سایت اداره کل پژوهش های اسلامی رسانه به نشانی www.irc.ir مطالعه بفرمایید.
🆔@irc_ir
🌹قال امام حسن علیه السلام: ایها الناس انه من نصح لله و اخذ دلیلاهدی للتی هی اقوم و وفقه الله للرشاد و سدده للحسنی.
🔸امام حسن علیه السلام فرمود: هان ای مردم، به تحقیق کسی که برای خدا پند دهد و سخن خدا را راهنمای خود قرار دهد به راهی پایدار رهنمون شود و خداوند او را به رشد موفق سازد.
(تحف العقول،ص 227)
🆔@irc_ir
#کلام_نور
📌لازمتر بودن استغفار و توبه الی الله برای مسئولین
🔹... من و شما که در بخشی از کارهای کشور مسئولیتی داریم یا تأثیری داریم، در یک حوزهی خاص اجتماعی نفوذی داریم، وظیفهمان در امر استغفار و توبهی الی اللَّه و انابهی الی اللَّه سنگینتر است؛ خیلی باید مراقب باشیم.
🔺گاهی حتّی در زیرمجموعهی من و شما یک تخلفی صورت میگیرد؛ اگر به نحوی این تخلف مستند به ما باشد، ما مسئولیم. مثل اینکه مثلاً کوتاهی کردیم در ابلاغ، کوتاهی کردیم در گزینش این شخص، کوتاهی کردیم در برخورد با تخلفات، این موجب شده است که تخلفی به وجود بیاید.
🔅«قوا انفسکم و اهلیکم نارا وقودها النّاس و الحجارة».
بیانات در دیدار کارگزاران نظام۱۳۸۹/۰۵//۲۷
🆔@irc_ir