🔹پایان کار مختار مختار پس از ۱۸ ماه حکومت و جنگیدن با سه گروه یعنی مروانیان در شام و آل زبیر در حجاز و اشراف کوفه سرانجام در ۱۴ رمضان سال ۶۷ق در حالی که ۶۷سال داشت به دست مصعب بن زبیر به قتل رسید. به دستور مصعب دست مختار را بریده و به دیوار مسجد کوفه کوبیدند. هنگامی که حجاج بن یوسف بر کوفه مسلط شد چون هر دو از قبیله ثقیف بودند دستور به دفن آن داد.
پس از مختار طرفداران وی که ۶۰۰۰ نفر بوده و در قصر محاصره شده بودند تسلیم شدند، ولی مصعب دستور اعدام همه آنها را صادر کرد. این کار چنان وحشتناک بود که وقتی عبدالله بن عمر، مصعب را دید گفت اگر این ۶۰۰۰ نفر گوسفندان پدرت بودند، نباید این کار را انجام میدادی.
@irc_ir
🌹قال رسول الله (صلى الله علیه و آله):
«... و هو شهر اوله رحمة و اوسطه مغفرة و اخره عتق من النار».
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) فرمود:
رمضان ماهى است که ابتدایش رحمت است و میانه اش مغفرت و پایانش آزادى از آتش جهنم.
بحار الانوار، ج 93، ص 342
@irc_ir
✨دعای روز پانزدهم ماه مبارک رمضان ✨
🌷 بسم الله الرحمن الرحیم
🔹اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيهِ طَاعَةَ الْخَاشِعِينَ وَ اشْرَحْ فِيهِ صَدْرِي بِإِنَابَةِ الْمُخْبِتِينَ بِأَمَانِكَ يَا أَمَانَ الْخَائِفِينَ
🔸خدایا در اين روز طاعت بندگان خاشع خود را نصيب من گردان و شرح صدر مردان فروتن خداترس را به من عطا فرما به حق امان بخشى خود اى ايمنى دل هاى ترسان.
💠💠💠
🆔 @irc_ir
🌷شرح دعای روز پانزدهم ماه مبارک رمضان از آیت الله مجتهدی (ره)
🌱اللهمّ ارْزُقْنی فیهِ طاعَةَ الخاشِعین واشْرَحْ فیهِ صَدْری بإنابَةِ المُخْبتینَ بأمانِکَ یا أمانَ الخائِفین
اللهمّ ارْزُقْنی فیهِ طاعَةَ الخاشِعین ؛ خدایا در این روز اطاعت بندگان خاشع وخاضع خود را نصیب من گردان
🔺برای آنکه بدانیم خاشعین چه کسانی هستند، بهتر است اول در مورد متکبرین صحبت به میان آوریم؛ چراکه خضوع و خشوع به طور کامل با تکبر و غرور تضاد دارد، به طوری که هر آنچه که در صفات متکبرین وجود دارد، ضد آن در خاشعین موجود است.
برای روشن شدن این موضوع اشاره می کنیم به قسمتی از سخنان گهربار حضرت علی (ع) که در مورد متکبران اینگونه فرمودند:
🔹«آگاه باشید! زنهار! زنهار! از پیروی و فرمانبری سران و بزرگانتان، آنان که به اصل و حسب خود می نازند و خود را بالاتر از آنچه هستند می پندارند و کارهای نادرست را به خدا نسبت می دهند و نعمت های گسترده خدا را انکار می کنند، تا با خواسته های پروردگار مبارزه کنند و نعمت های او را نادیده انگارند، آنان شالوده تعصب جاهلی و ستون های فتنه و شمشیرهای تفاخر جاهلیت هستند.»
🔸امام علی (ع) همچنین در قسمتی دیگر نیز فرمودند: «کبر و خودپسندی چیزی است که قلب های متکبران را همانند کرده، تا قرن ها به تضاد و خونریزی گذراندند و سینه ها از کینه ها تنگی گرفت.» که با توجه به این تذکرات مقدس از زبان امیر مؤمنان، درمی یابیم که خضوع و خشوع همانند ظرفی است که انسان به وسیله آن به جمع آوری رضا و خشنودی خداوند می پردازد و تکبر چون ظرفی است تو خالی که هیچ چیزی در آن جز غرور و تکبر جای نمی گیرد و این خضوع و خشوع است که انسان را به خدای خویش نزدیک می سازد؛ زیرا که هرچه انسان نزد پروردگار عالمیان، خود را ذلیل و خوار نشان دهد، ارزشش در پیشگاه او بیشتر می شود.
🔺چنانچه حضرت علی (ع) فرمودند: «تاج تواضع و فروتنی را بر سر نهید و تکبر و خودپسندی را زیرپا بگذارید ... و تواضع و فروتنی را سنگر میان خود و شیطان و لشکریانش قرار دهید، زیرا شیطان از هر گروهی لشکریان و یارانی سواره و پیاده دارد.» پس خضوع و خشوع در مقابل پروردگار عالمیان همان طاعت و بندگی خالصانه در مقابل ذات اقدس اوست که ما نیز در این روز از خداوند می خواهیم به ما عبادت و اطاعتش را همراه با خضوع و خشوع نصیب کند.
🌱واشْرَحْ فیهِ صَدْری بإنابَةِ المُخْبتینَ بأمانِکَ یا أمانَ الخائِفین؛ و شرح صدر مردان فروتن و خداترس را به من عطا فرما به حق امان بخشی خود ای ایمنی دل های ترسان.
🔹حال منتخبین چه کسانی هستند؟
در دعای این روز نکته اساسی که به آن تأکید شده است، خضوع و خشوع و فروتنی در مقابل ذات اقدس پروردگار است به طوری که در این روز از خداوند درخواست می کنیم آنچه را که در صفات و اعمال خالصان و خاشعان و فروتنان وجود دارد، نصیب ما کند، اما در اینجا می خواهیم بدانیم مخبتین به چه معناست؟
🔺مخبتین به معنای فروتنان است، آن هم فروتنانی که فروتنی آنان فقط در مقابل پروردگار جهان و جهانیان است، حال شاید سئوال کرد که فروتنان چه کسانی هستند؟ که در جواب باید بگوییم فروتنی یکی از صفات بارز مومنان تقواپیشه است که شب و روز خود را به تقوا و پرهیزکاری می گذرانند. چنانچه حضرت علی (ع) در مورد صفت و نشانه یک پرهیزکار فرمودند: «در دینداری نیرومند، نرمخو و دور اندیش است، دارای ایمانی پر از یقین، حریص در کسب و دانش، با داشتن علم بردبار، در توانگری میانه رو، در عبادت فروتن، در تهی دستی آراسته، در سختی ها بردبار، در جستجوی کسب حلال، در راه هدایت شادمان و پرهیز کننده از طمع ورزی، است.»
📌با توجه به فرموده آن بزرگوار در می یابیم که مخبتین همان پرهیزکاران هستند که شب و روز خود را به ذکر و یاد خداوند به پایان می برند که ما نیز در این روز از خداوند می خواهیم شرح صدری را که مردان پرهیزکار و فروتن دارند، به ما نیز عطا کند.
منبع: سایت حوزه
@irc_ir
📌15 رمضان، سالروز ولادت امام حسن مجتبی (ع)
🌷امام حسن (ع)، آرامبخش دلهاى دردمند، پناهگاه مستمندان و تهيدستان و نقطه اميد درماندگان بود، گاه پيش از آنكه مستمندى اظهار احتياج كند و عرق شرم بريزد، احتياج او را برطرف ميساخت و اجازه نميداد رنج و مذلت سؤال را بر خود هموار سازد.
امام حسن مجتبی(ع) کریم اهل بیت و پیشوای دوم جهان تشيع كه نخستين ميوه پيوند فرخنده حضرت على (ع) با دختر گرامى پيامبر اسلام (ص) بود، در نيمه ماه رمضان سال سوم هجرت در شهر مدينه ديده به جهان گشود.
@irc_ir
🌷 ولادت #امام_حسن_مجتبی_(ع)، نخستین فرزند امام علی (ع)
امام حسن (ع) در شب نیمه ماه رمضان سال سوّم هجرت در مدینه تولد یافت. امام حسن (ع) نخستین پسرى بود كه خداوند متعال به خانواده على(ع) و فاطمه (س) عنایت كرد. رسول اكرم (ص) بلافاصله پس از ولادت امام حسن (ع)، او را گرفت و در گوش راستش، اذان و در گوش چپش اقامه گفت سپس براى او گوسفندى قربانى كرد، سرش را تراشید و هم وزن موى سرش، نقره به مستمندان داد. پیامبر (ص) دستور داد تا سرش را عطرآگین كنند و از آن هنگام آیین عقیقه و صدقه دادن به هم وزن موى سر نوزاد سنت شد. این نوزاد را حسن نام داد که این نام در جاهلیت سابقه نداشت و كنیه او را ابومحمّد نهاد و این تنها كنیه اوست. امام حسن (ع) از جهت منظر و اخلاق و پیكر و بزرگوارى به رسول اكرم (ص) بسیار مانند بود.
🌷هفت سال در دامان رسول خدا (ص)
امام حسن(ع) هفت سال از زمان حیات جد بزرگوارش را درك كرد و در آغوش مهر آن حضرت بسر برد و پس از رحلت پیامبر (ص) كه با رحلت حضرت فاطمه دو ماه یا سه ماه بیشتر فاصله نداشت، تحت تربیت پدر بزرگوار خود قرار گرفت.
امام حسن (ع) پس از شهادت پدر بزرگوار خود به امر خدا و طبق وصیت آن حضرت، به امامت رسیدند و نزدیك به شش ماه به اداره امور مسلمین پرداختند در این مدت، معاویه كه دشمن سرسخت على (ع) و خاندان او بود و سالها به طمع خلافت (در آغاز به بهانه خونخواهى عثمان و در آخر آشكارا به طلب خلافت) جنگیده بود؛ به عراق كه مقر خلافت امام حسن (ع) بود لشكر كشید و جنگ آغاز كرد.
🌷دوران امامت امام حسن علیه السلام
امام حسن مجتبی (ع) در سن 37سالگی بعد از پدر گرامیشان حضرت علی علیه السلام، در روز جمعه 21 رمضان سال چهل هجری به امامت رسیدند و مسلمانان با ایشان برای خلافت بیعت نمودند.
مدت امامت ایشان شش ماه و سه روز به طول انجامید و پس از آن تحت شرایط و عوامل خاص در سال 41 هجری قمری با معاویه صلح کرد و به مدینه مراجعت نمود و مدت ده سال در مدینه زندگی کرد، سرانجام با دسیسه و نیرنگ معاویه به دست همسرش (جعده دختر اشعث کندی) در تاریخ 28 صفر سال پنجاه هجری همزمان با سال روز رحلت پیامبر اسلام (ص) در سن چهل و هفت سالگی از طریق خوردن سم به شهادت رسیدند و در قبرستان بقیع در کنار قبر مادربزرگش فاطمه بنت اسد (ره) به خاک سپرده شد
@irc_ir
📌جایگاه امام حسن علیه اسلام در نزد پیامبر اکرم (ص)
امام حسنمجتبی علیهالسلام مورد علاقه شدید پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله بود، و آن حضرت در حدیثی، درباره مقام و فضیلت امام حسن مجتبی علیهالسلام فرمودند:
🔹اما حسن به درستی كه وی پسر و فرزند من و از من است. او نور چشمم، روشنایی قلبم و میوه دلم میباشد. وی سرور جوانان اهل بهشت و حجت خدا بر امت است. فرمان او، فرمان من است و گفتار او، گفتار من است. هر كه از او پیروی كند از من پیروی كرده است و هر كه از دستور او سرپیچی كند، از من سرپیچی كرده و از من نیست. من هرگاه به او نظر میكنم به یاد جریانات پس از خود میافتم كه وی را تضعیف میكنند؛ حال او به همان گونه ادامه مییابد، تا این كه از روی ستم و دشمنی، وی را با زهر به شهادت میرسانند. در آن هنگام، فرشتگان آسمان در مرگش گریه میكنند. همچنین هر چیزی در روی زمین از جمله پرندگان آسمان، ماهیهای دریاها و اقیانوسها در فقدان او سوگوارند.
@irc_ir
#کلام_نور
📌راه نجات از ریا و شرک
🔹حضرت امام خمینی(ره):
عزیزا! ... تو اگر قلوب بندگان خدا را در تحت تصرّف حق بدانی و معنی «یا مقلّب القلوب» را به ذائقۀ قلب بچشانی و به سامعۀ قلب برسانی، خود با این همه ضعف و بیچارگی در صدد صید قلوب بر نیایی. و اگر حقیقت بِیَدِهِ مَلَکوتُ کُلِّ شَی ء وَ لَهُ المُلْکُ وَ بِیَدِهِ المُلْک را به قلب بفهمانی، از جلب قلوب بی نیاز شوی، و به قلوب ضعیفۀ این مخلوق ضعیف خود را محتاج ندانی، و غنای قلبی برای تو رخ دهد. تو در خود حسّ احتیاج کردی و مردم را کارگشا دانستی، پس محتاج به جلب قلوب شدی؛ و خود را به قدس فروشی متصرّف در قلوب انگاشتی، پس محتاج به ریا شدی؛ اگر کارگشا را حق می دیدی و خود را نیز متصرّف در کون نمی دیدی، بدین شرکها احتیاج پیدا نمی کردی.
(آداب الصلاه، ص171)
@irc_ir
هفته كمك به محرومان و مستضعفان (15 تا 21 رمضان)
ماه مبارک رمضان، ماه دستگيري از مستمندان، فقيران و درماندگان است. گرچه انفاق در راه خدا در تمام ايام سال داراي پاداش و ثواب است اما در ماه مبارک رمضان داراي فضيلت برتري است؛ همچنان که رسول گرامي اسلام (صلی الله علیه و آله و سلّم) در خطبه شعبانيه فرمودند: «وتصدّقوا علي فقرائکم و مساکينکم»- و بر تهيدستان و مستمندان جامعه خويش انفاق کنيد- تا جايي که حضرت يکي از نامهاي اين ماه را «شهر المواساة»- ماه همدردي- ناميده و مردم را به حمايت و دستگيري از فقيران و مستضعفان فراخوانده است؛ لذا از تاريخ 15 تا 21 رمضان المبارک به عنوان هفته اطعام نيازمندان واکرام ايتام از سوي کميته امداد حضرت امام خميني(ره) نامگذاري شده است.
@irc_ir
📌محرومان و آرمان انقلاب اسلامی
بدون تردید جمهوری اسلامی ثمره انقلاب بزرگی است که آرمان اول آن اقامه حق و عدالت علوی است. مردم حق طلب ایران، به عشق علی و آرمان او پا در رکاب انقلاب اسلامی نهادند؛ همو که به خانه کوچک، زیراندز حقیر، لباس ساده و نان و نمکی بسنده و فرزند دل بند خویش را حتی به علت امانت گرفتن جواهرات بیت المال سرزنش می کرد؛ او که در برابر دشمن شمشیر می کشید ولی در برابر کودکان یتیم زانو می زد، اشک می ریخت و آنان را بر زانوانش می نهاد و کمک مادی و عاطفی می نمود. یکی از برکات انقلاب اسلامی که در آن سیره و آرمان علی و ائمه هدی علیهم السلام تجلی کامل می یابد، توجه ویژه به محرومان و نام گذاری هفته ای به نام «هفته کمک به محرومین» است. این اقدام خداپسندانه و مردمی، برای شتاب بخشیدن به روند کمک به تهی دستان و احیای سنت علوی و در نتیجه از بین بردن چهره ناخوشایند فقر از جامعه اسلامی است.
@irc_ir
🌷کمک به نیازمندان در آیینه روایات
🔹امام صادق علیه السلام : «کسی که خداوند مالی به او ببخشد و او از آن مال صدقه ای ندهد، از رحمت خدا به دور است».
🔹رسول خدا صلی الله علیه و آله : «سرزمین قیامت سراسر آتش است، جز برای مؤمن؛ زیرا صدقه او بر سرش سایه می افکند».
🔹امام علی علیه السلام : «هیچ کس را از دنیایش بهره ای نیست، مگر آنچه را برای آخرتش انفاق کند».
🔹پیامبر خدا صلی الله علیه و آله : «هیچ مالی هرگز بر اثر صدقه دادن کم نمی شود، پس ببخشید و نترسید».
🔹امام صادق علیه السلام : «در هر شب جمعه دو فرشته ندا می دهند: بار خدایا! به هر انفاق کننده ای عوض ده و هر بخیلی را بی مال گردان».
🔹امام علی علیه السلام : «روزی را با صدقه دادن فرود آورید».
🔹امام علی علیه السلام : «صدقه دادن دارویی ثمربخش است».
🔹امام علی علیه السلام :«آن کس که با دست کوتاه ببخشد، از دستی بلند پاداش می گیرد».
🔹امام علی علیه السلام : «نیازمندی که به تو روی آورده، فرستاده خداست. کسی که از یاری او دریغ ورزد، از خدا روی گردانده و آن کس که به او ببخشد، به خدا بخشش کرده است».
🔹امام علی علیه السلام در سفارش به مالک اشتر فرمود: «خدا را! خدا را! درباره طبقات پایین و محروم جامعه که هیچ چاره ای ندارند و عبارت اند از: زمین گیران، نیازمندان، گرفتاران و دردمندان. همانا در این طبقه محروم، گروهی خویشتن داری کرده و گروهی به گدایی دست نیاز بر می دارند. پس برای خدا پاسدار حقی باش که خداوند برای این طبقه معیّن کرده است».
🔹پیامبر صلی الله علیه و آله : «صدقه پیش از آنکه در دست نیازمند قرار گیرد، به دست خدا می رسد».
🔹پیامبر صلی الله علیه و آله : «کسی که گرسنه ای را در روزگار قحطی سیر کند، خدا او را در قیامت از دری از درها به بهشت وارد می کند که هیچ شخص دیگری از آن وارد نمی شود، جز کسی که عملی همانند عمل او انجام داده باشد».
🔹امام باقر علیه السلام : «محبوب ترین کارها نزد خدا این است که بنده اش، قلب مؤمن نیازمندی را مسرور کند، به اینکه او را سیر کرده یا بدهی اش را بپردازد».
🔹فردی مهار مرکب پیامبر صلی الله علیه و آله را گرفت و گفت: ای رسول خدا! چه کاری از همه کارها برتر است؟ فرمود: «غذادادن به مردم و خوش زبان بودن».
مجله گلبرگ مهر 1384، شماره 67
بارش مهر (هفته کمک به محرومان و مستضعفان)
@irc_ir