#درس_های_عاشورا
📌عاشورا و انسانيت
يکي از ماندگارترين پيام هاي عاشورا که براي تمام بشريت در طول تاريخ،چه مسلمان و چه غيرمسلمان،آموزنده و زندگي سازاست،اين جمله امام(ع) است که فرمودند:
«اگر دين نداريد، لااقل آزاده باشيد.»
امام(ع) در اين جمله به اين نکته اشاره مي کند که انسانيت يک ملاک بسيار ارزشمند است که جداي از هر دين و مسلک که انسان ها از آن پيروي مي کنند و مؤمن به خداوند که يا کافر هستند، يک گوهر دروني در وجود تمام آنهاست که به نام انسانيت که اگر هر فرد به آن مراجعه کند، مي تواند راه درست و حقيقت را پيدا کند و حق و ناحق را به واسطه همين گوهر دروني تا حدود زيادي تشخيص دهد. در جاي ديگر ايشان فرمودند:
«دين لغلغه دهان شما نباشد»
يعني به مسايل دين به صورت ظاهري نگاه نکنيد بلکه تلاش کنيد تا آن را در زندگي خود متبلور و متجلي کنيد. نمود حضور دين در زندگي ايشان،بزرگي روح، عزت و کرامت انساني، به اسارت نگرفتن روح انسان در دام خواهش ها و وسوسه ها و تسليم نشدن در برابر آنچه انسانيت و روح انساني را ذليل مي کند، خواهد بود. به همين دليل است که امام(ع) مي فرمايد:
«مرگ در مسير عزت،حيات جاودان است .»
@irc_ir
📌محورهای پیشنهادی برنامهسازی متناسب با ایام عزاداری امام حسین علیه السلام:
🔸پاسخگویی به پرسشها و شبهات مرتبط با قیام حسینی
🔸 تبیین نیازهای روز جامعه با بهرهگیری از خطبههای امام حسین علیهالسلام در منی
🔸 بیان ویژگیهای محرم در اندیشه بزرگان به ویژه امام خمینی ره و مقام معظم رهبری
@irc_ir
#معرفی_کتاب
"شخصت شناسی عاشورا" نام اثری است به نویسندگی سیدرسول علوی که در اداره کل پژوهش های اسلامی رسانه به چاپ رسیده است.
در چکیده این اثر می خوانیم:
مقام معظم رهبري (مدظله العالي) در تحليلي جامعه شناختي از حادثه ي عاشورا، به نقش دوگروه عمده خواص و عوام در آن حادثه ي جانسوز اشاره كردند. كه خواصّ، گروه پيشرو، خط دهنده و اهل فكر و تحليل بودند و عوام، گروه دنباله رو متأثر از رويدادهاي جامعه، در تجربه عاشورا مي بينيم كه دنياگرايي، پيروي از شهوات و غفلت از ياد خدا در خواصِّ طرفدار حق سبب شد آنان به طرفداري از باطل برخيزند و بر اين عمل خود، توجيهي ديني هم بسازند تا عوامِ زودباور نيز به طيف باطل بگروند و به جنگ با حسين بن علي عليه السلام ترغيب شوند. بنابراين بررسي نقش و عملكرد خواص مي تواند روشنگر بسياري از حوادث واقعه باشد. اساسا افراد در جوامع مختلف به اعتبار قدرت، نفود، تأثيرگذاري بر رفتار و كنش ديگران و ميزان تأثيرپذيري متفاوتند. در هر جامعه عده اي كه معمولاً شمار آنان اندك است به دليل موقعيت ويژه ي اكتسابي يا انتسابي بر ارزش هاي مورد قبول ديگران اثر مي گذارند و بعضا كوتاهي خواص از اداي رسالت خويش و عمل ناسنجيده و نابه جاي آنان عواقب جبران ناپذيري به همراه مي آورد. با تأمل در فرجام انقلاب ها و نهضت هاي حق و باطل غالبا لغزش ها و انحراف هاي خواص را مي توان در عواملي مانند: خودستايي و غرور، خودرأيي و استبداد، علم بي عمل و اكتفا به شعار، دنياگرايي و مقام پرستي و... جست و جو كرد. در سايه اين آفت ها خواص در زمان مناسب به طرفداري از حق برنمي خيزند و دنباله روان آنان نيز از حمايت حق دست مي كشند و حادثه اي چون كربلا را به وجود مي آورند.
.........................................
جهت مشاهده متن کامل کتاب به لینک زیر در سایت اداره کل پژوهش های اسلامی رسانه مراجعه فرمایید:
http://pajuhesh.irc.ir/product/book/show/id/574
@irc_ir
🔹قال ابو عبدالله علیه السلام:
لا تدع زیارة الحسین بن على علیهما السلام و مر أصحابک بذلک یمد الله فى عمرک و یزید فى رزقک و یحییکء الله سعیدا و لا تموت الا شهیدا.
امام صادق (ع) فرمود :
زیارت امام حسین علیه السلام را ترک نکن و به دوستان و یارانت نیز همین را سفارش کن ! تا خدا عمرت را دراز و روزى و رزقت را زیاد کند و خدا تو را با سعادت زنده دارد و نمیرى مگر شهید.
📚 وسائل الشیعه ، چ 10 ص335
@irc_ir
📌وقایع روز ششم محرم
1- در این روز عبیداللّه بن زیاد نامهای برای عمر بن سعد فرستاد که: من از نظر نیروی نظامی اعم از سواره و پیاده تو را تجهیز کرده ام. توجه داشته باش که هر روز و هر شب گزارش کار تو را برای من میفرستند .
2- در این روز "حبیب بن مظاهر اسدی" به امام حسین علیه السلام عرض کرد: یابن رسول اللّه! در این نزدیکی طائفه ای از بنی اسد سکونت دارند که اگر اجازه دهی من به نزد آنها بروم و آنها را به سوی شما دعوت نمایم .
امام علیه السلام اجازه دادند و حبیب بن مظاهر شبانگاه بیرون آمد و نزد آنها رفت و به آنان گفت: بهترین ارمغان را برایتان آورده ام، شما را به یاری پسر رسول خدا دعوت میکنم، او یارانی دارد که هر یک از آنها بهتر از هزار مرد جنگی است و هرگز او را تنها نخواهند گذاشت و به دشمن تسلیم نخواهند نمود . عمر بن سعد او را با لشکری انبوه محاصره کرده است، چون شما قوم و عشیره من هستید، شما را به این راه خیر دعوت مینمایم ... .
در این هنگام مردی از بنی اسد که او را "عبداللّه بن بشیر" می نامیدند برخاست و گفت: من اولین کسی هستم که این دعوت را اجابت می کنم و سپس رجزی حماسی خواند :
قَدْ عَلِمَ الْقَومُ اِذ تَواکلوُا وَاَحْجَمَ الْفُرْسانُ تَثاقَلُوا
اَنِّی شجاعٌ بَطَلٌ مُقاتِلٌ کَاَنَّنِی لَیثُ عَرِینٍ باسِلٌ
" حقیقتا این گروه آگاهند ـ در هنگامی که آماده پیکار شوند و هنگامی که سواران از سنگینی و شدت امر بهراسند، ـ که من [رزمندهای] شجاع، دلاور و جنگاورم، گویا همانند شیر بیشه ام ."
سپس مردان قبیله که تعدادشان به 90 نفر میرسید برخاستند و برای یاری امام حسین علیه السلام حرکت کردند . در این میان مردی مخفیانه عمر بن سعد را آگاه کرد و او مردی بنام "ازْرَق " را با 400 سوار به سویشان فرستاد. آنان در میان راه با یکدیگر درگیر شدند، در حالی که فاصله چندانی با امام حسین علیه السلام نداشتند. هنگامی که یاران بنی اسد دانستند تاب مقاومت ندارند، در تاریکی شب پراکنده شدند و به قبیله خود بازگشتند و شبانه از محل خود کوچ کردند که مبادا عمر بن سعد بر آنان بتازد .
حبیب بن مظاهر به خدمت امام علیه السلام آمد و جریان را بازگو کرد. امام علیه السلام فرمودند: "لاحَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاّ بِاللّهِ "
در این روز، سنه 406، وفات کرد در بغداد سید اجل شریف و عنصر لطیف محمد بن الحسین معروف به سید رضى ذوالحسبین نقیب علویه و شریف اشراف بغداد و این سید بزرگوار برادر سید مرتضى است که وفاتش در روز 25 ربیع الاول ذکر مى شود و آن جناب بعظمت شاءن و علو همت و فصاحت زبان ، معروف است . وفاتش قبل از سید مرتضى واقع شد و فخر الملک وزیر بهاء الدوله بن عضد الدوله دیلمى و جمیع اعیان و اشراف و قضات بغداد بجنازه او حاضر شدند. سید مرتضى نتوانست از کثرت جزع و غصه ، جنازه برادر را مشاهده کند، لاجرم در تشییع و دفن او حاضر نشد بلکه در حرم مطهر جدش حضرت موسى کاظم ع رفت و فخر الملک بر جنازه سید رضى نماز خواند و در خانه خود، سید سعید را دفن کردند و آخر روز بود که فخر الملک بحرم رفت و سید مرتضى را از حرم بخانه آورد و بعد از چندى جسد شریف سید رضى را بکربلا حمل کردند و در نزد قبر والدش در جوار امام حسین علیه السلام دفن نمودند .
سید رضى را تصنیفات رائقه است از جمله : مجازات قرآن ، مجازات النبویه و کتاب معانى القرآن و از مجهوعات آنجناب کتاب نهج البلاغه است و اشعار بسیار گفته و جماعتى از فضلاء آن اشعار را جمع کردند و تدوین نموده اند و فضلا را باشعار او عنایتى تمام است و او را اشعر قریش گفته اند .*
@irc.ir
📌عبرت_های_عاشورا
عدالت خواهى و ستم ستيزى
ستيز با ستم و ستمگران به ويژه حاكمان ستم و بر پايىِ عدل يكى از درسهاى عاشورا در عرصه رفتار سياسى است. عاشورا به ما مى آموزد كه انسان مسلمان نمى تواند در برابر ستم و ستمگران سكوت كند و بى تفاوت بماند؛ اگر سكوت كرد در حكم همان ستمكار است. امام حسين(ع) در يك سخنرانى كه در منزل «بيضه» در برابر سپاهيان حرّ فرمودند:
«اى مردم. رسول خدا(ص) فرمود: اگر كسى حاكم ستمگرى را ببيند كه حلال خدا را حرام مى كند، عهد و پيمان الهى را مى شكند، و با سنت رسول خدا مخالف است، و با بندگان خدا به ستم و بيدادگرى رفتار مى كند، پس با گفتار و كردار در برابرش نايستد بر خداست كه اين فرد را نيز با همان حاكم ستمكار محشور كند.» آن بزرگوار سپس از بنى اميه و پيروان آنها به عنوان نمونه و مصداقى از سخنان پيامبر گرامى اسلام ياد كرده و مى فرمايد:
«مردم آگاه باشيد كه بنى اميه و اتباع آنها پيرو شيطانند و از پيروى و بندگى خداى بخشنده سرپيچى كرده اند، فساد و تباهى را آشكار ساخته اند و حدود الهى را تعطيل كرده اند و اموال مردم را به خود اختصاص داده اند. حرام خدا را حلال و حلالش را حرام كرده اند. من از هر كس شايسته ترم كه وضع موجود را تغيير دهم...پس لازم است از روش من پيروى كنيد زيرا عمل من براى شما حجّت و سرمشق است...» از سخنان ياد شده چند نكته اساسى زير استفاده مى شود:
1. مبارزه با ستم ستمگران و متجاوزان به حدود و قوانين دين واجب است. اين برنامه بايد سر لوحه زندگى امت اسلامى در گستره تاريخ در هر سرزمينى باشد.
2. سكوت در برابر حاكم ستم، گناهى بس بزرگ و در حدّ گناه همان حاكم ستم است.
3. حكومت يزيدى از مصاديق حاكمان ستم و متجاوزان به حدود و قوانين الهى است. از اين روى مبارزه با او نيز تكليف الهى است. امام در نامهاى به مردم كوفه مىنويسد:
«فلعمرى ما الامام الّا الحاكم بالكتاب، القائم بالقسط، الدائن بدين الحق، الحابس نفسه على ذات الله؛
به جان خودم سوگند، امام و پيشوا تنهاكسى است كه برابر كتاب خدا داورى كند. دادگر و متدين به دين حقّ باشد. وجود خويش را وقف و فداى فرمان خدا كند.» امامحسين(ع) در همين نامه سخنان مردم كوفه را كه نوشته بودند: «ليس لنا امام؛ ما امام نداريم، تأييد كرده است، چرا كه آن بزرگوار يزيد را داراى شرايط امامت و حكومت نمىداند. زيرا كه اجراى حقِّ و عدالت، عمل به كتاب خدا از شرايط امام و حاكم است و يزيد هيچ يك از اين شرايط را ندارد.
@irc_ir
معرفی کتاب
كتاب عاشورا و شبكه هاي ماهواره اي و راهكارهاي مواجه رسانه با شبهات شبكه هاي ماهواره اي پيرامون قيام امام حسين(ع)، به قلم محمد رضايي آدرياني تاليف شده است.
این اثر از فصولي مانند درآمد، كليات و مباني، روش پاسخگويي به شبهات و مغالطات عاشورايي در شبكههاي ماهوارهاي تشكيل شده است.
فرايند شبكهسازي، فرآيند برنامهسازي، از آسيبها تا راهبردهاي مواجهه با شبهات، آسيبشناسي جامعه داخلي و رسانه ملي در برابر هجوم رسانهاي شبكههاي وهابي، اهداف برنامهسازي در موضوع شبهات، راهبردهاي كلان در حوزه برنامهسازي و راهبردهاي ناظر به مخاطب و شبكه از جمله موضوعات مطرح شده در فصلهاي اين كتاب است.
راهبردهاي شبكههاي برونمرزي، مبناي ديدگاه شيعه و وهابيت به عاشورا، ضرورت توجه به دينپژوهي فطري، به مثابه معيار حق و باطلشناسي، لزوم كاربست روش بين رشتهاي در مقام دينشناسي و پاسخگويي به شبهات، شناخت منطق فهم مغالطات عاشورايي، مغالطههاي شكلي، مغالطات ابهام و مغالطات نداشتن دقت براي گمراهسازي را ميتوان از موضوعات ديگر مطرح شده در اين كتاب برشمرد.
مغالطات ادعاي بدون استدلال، مغالطات مقام دفاع، مغالطات صوري، مغالطه در استدلال پيش فرض نادرست، انواع شبهات، محور كلي شبهات، شبهات تاريخي و شبهههاي فقهي از عناوين مباحث ديگر مطرح شده در اين كتاب است.
اين اثر براي مواجهه با مشكلات پيشرو در قالب دو فصل به ارائه راهكارها ميپردازد و نويسنده در بخشي از اين كتاب تجربه جديد در زمينه شبههشناسي را ارائه ميدهد و راهبرد رو به رو شدن با شبهات معرفي ميشود.
اين کتاب ميتواند در بستر تحولات منطقهاي و بالاگرفتن منازعات فرقهاي راهبرد مفيد براي فعالسازي رسانه ملي در زمينه پاسخگويي به شبهات باشد تا با تعميق معارف و آموزههاي ديني تهديدها به فرصت تبديل شود.
كتاب عاشورا و شبكههاي ماهوارهاي (راهكارهاي مواجهه رسانه با شبهات شبكههاي ماهوارهاي پيرامون قيام امام حسين(ع)) در شمارگان 600 نسخه به همت مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما منتشر شده است.
..........................................
جهت مطالعه متن کامل کتاب به آدرس زیر در سایت اداره¬کل پژوهشهای اسلامی رسانه مراجعه فرمایید:
http://pajuhesh.irc.ir/product/book/show/id/2034
@irc.ir
🔹عن موسى بن جعفر علیه السلام قال :
و لا تأخذوا من تربتى شیئا لتبرکوا به فأن کل تربة لنا محرمة الا تربة جدى الحسین بن على علیهما السلام فأن الله عزوجل جعلها شفاء لشیعتنا و أولیائنا.
🔸حضرت امام کاظم (ع) در ضمن حدیثى که از رحلت خویش خبرى مى داد فرمود:
چیزى از خاک قبر من برندارید تا به آن تبرک جویید چراکه خودرن هر خاکى جز تربت جدم حسین (ع) بر ما حرام است ، خداى متعال تنها تربت کربلا را براى شیعیان و دوستان ما شفا قرار داده است .
📚 جامع الاحادیث الشیعه ، ج 12، ص 533
@irc_ir
📌وقايع روز هفتم ماه محرم
دو واقعه مهم این روز :
بستن آب فرات به روی امام حسین (ع) و یارانش و رسیدن مسلم بن عوسجه به کربلا
1- در روایات و بخصوص کتاب "ارشاد" و "تاریخ طبری" آمده است که در روز هفتم محرم است که عبیدالله بن زیاد برای عمر بن سعد نامه می نویسد و به او دستور می دهد تا جریان آب فرات را بر روی حسین بن علی (ع) ببندد .
در نامه عبیدالله این چنین نوشته است : آب را بر حسین بن عل ی (ع) ببند تا ذره ای آب نتوانند بنوشند همان طور که با عثمان بن عفان عمل شد .
عمر بن سعد فورا عمرو بن حجاج را مامور کرد که با پانصد سرباز برای بستن شریعه آب فرات به روی حسین بن علی برود، آنها هم بسوی آن محل رفتند و با صدای بلند گفتند که ای حسین نمی توانی از آب فرات بنوشی تا بمیری .
همین جا بود که یکی از همراهان عمرو بن حجاج بنام عبیدالله بن ابی حصین ازدی با صدای بلند فریاد کشید ای حسین، به آب فرات بنگر که همچون آسمان زلال است...! اما قسم به خدا که نمی گذاریم قطره ای بنوشی تا از تشنگی بمیری .
در اینجا امام رو به آسمان کرد و گفت : خداوندا اورا ( عبیدالله بن ابی حصین ازدی ) از تشنگی بکش و هرگز اورا نیامرز .
بعداز آن واقعه حمید بن مسلم نقل می کند که اورا بعدها دیدم که در بستر بیماری است و هر آنچه آب می نوشد باز هم تشنه است و فریاد عطش سر می دهد و این حالت برای او ادامه داشت تا زمانی که جانش در آمد و به درک واصل شد .
2- پیوستن مسلم بن عوسجه به کربلا برای یاری رساندن به امام حسین (ع)
در روز هفتم محرم بود که مسلم بن عوسجه از یاران و اصحاب پیامبر (ص) که شبانه از کوفه به سمت کاروان حسین بن علی (ع) حرکت می کند و به کاروان امام می رسد و حسابی باعث خوشحالی و خشنودی امام حسین (ع) می شود .
مسلم که از پیران و دلیران جنگ و زبانزد در کوفه به رشادت و شجاعت است بعداز پیوستن به کاروان امام حسین (ع) در روز عاشورا اولین شهید کربلا لقب می گیرد .
مسلم بن عوسجه از اهالی کوفه بود که بعداز رفتن مسلم بن عقیل به کوفه برای رساندن پیام امام حسین (ع) و یاری گرفتن از مردم با امام حسین(ع) بیعت می کند و بعداز کشته شدن مسلم بن عقیل به جمع آوری کمک های مردمی و خرید سلاح برای کاروان امام اقدام می کند .
مسلم بن عوسجه سپس شبانه به همراه خانواده از کوفه خارج و خود را به کربلا نزد حسین بن علی(ع) می رساند .
مسلم بعداز رسیدن به کربلا یک تنه به میان سپاه عمر بن سعد می زند و حدودا 100 سرباز را هم به هلاکت رساند و بلاخره خود نیز به روی زمین می افتد ، امام حسین( ع) بعداز روی زمین افتادن مسلم بن عوسجه بر بالای پیکر نیمه جان وی حاضر شد و فرمود : خداوند تورا رحمت کند که این چنین در راه خاندان پیامبر خدا جان خود را فدا کردی و سپس آیه " فَمِنْهُم مَنْ قَضَی نَحْبَهْ وَ مِنْهُمْ مَنْ ینْتَظِرْ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلا " تلاوت کردند .
السلامُ علی مُسْلِم بْنِ عَوْسَجةِ الاسَدی وَ کنْتَ اوّلُ مَنْ شَرَی نَفْسَه و اوَّلُ شهیدٍ شَهِدَالله.
@irc_ir