🔖راستیآزمایی سندی ادعاهای سید حسین نصر؛ بخش دوم
📌حمایت ساواک از حسینیه ارشاد؟!
▪️در اسناد باقیمانده از ساواک نه تنها نشانهای از حمایت مالی و مادی از حسینیه ارشاد نیست، بلکه آنچه صراحتاً در مکاتبات این سازمان آمده، تلاش برای کسب اطلاع از منابع درآمدی حسینیه است.
▫️در بولتن ویژه ساواک که یک هفته پس از تعطیلی حسینیه ارشاد با قید «سرّی» منتشر شد، تصریح شده است که حسینیه «دارای هیچگونه وابستگی به سازمان ملی یا دولتی مشخص نمیباشد و از سازمان اوقاف یا سایر سازمانهای دولتی کمک مالی دریافت نمینماید.»
▪️در بولتن اشاره شده که «سخنران اصلی جلسات مذهبی حسینیه ارشاد دکتر علی شریعتی مزینانی میباشد که در سنوات گذشته مطالبی که جنبه مضره و خلاف مصالح مملکتی داشته باشد عنوان ننموده لکن بعضا در لفافه مطالبی دایر بر مقایسه سوسیالیزم و قوانین اسلامی عنوان کرده است…»
▫️تنها سه ماه پس از این گزارش بود که ارتشبد نعمتالله نصیری، رئیس ساواک در نامهای به شهربانی کل کشور خواستار جمعآوری برخی کتابهای دکتر علی شریعتی میشود.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖فعالیتهای سیاسی سیمین دانشور به روایت اسناد ساواک؛
📌از شرکت در مراسم مصدق تا سخنرانی در ده شب + اسناد
▪️سیمین دانشور، نخستین زن داستاننویس ایرانی و همسر جلال آلاحمد، در هشتم اردیبهشت ۱۳۰۰ ش در شیراز زاده شد. او که خود را مدافع زحمتکشان میدانست در آثارش از جمله سووشون که زمینهساز شهرتش شد، به مسائل سیاسی و اجتماعی ایران عصر پهلوی توجه کرد.
▫️ساواک در گزارشی در ۱۳۵۰ ش او را «طبق اطلاعیه تایید نشده، از طرفداران چین کمونیست» دانست و از شرکتش به اتفاق جلال آل احمد در مراسم چهلم دکتر محمد مصدق و مراسم روز هفتم و سالگرد خلیل ملکی یاد کرد.
▪️در آغاز پاییز ۱۳۵۶ ش کانون نویسندگان ایران با همکاری انستیتو گوته تهران (انجمن روابط فرهنگی ایران و آلمان) اقدام به برگزاری شبهای شاعران و نویسندگان معاصر ایران موسوم به ده شب (۱۸ تا ۲۷ مهر) کرد؛ برنامهای که با استقبال و حمایت ژان پل سارتر، سیمون دوبووار، لویی آراگون و بسیاری دیگر از روشنفکرانی روبرو شد. سیمین دانشور دومین سخنران افتتاحیه این شبها بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖گزارشی از تحولات کابینه جیمی کارتر پس از شکست عملیات پنجه عقاب
📌 پس لرزههای یک شکست
▪️تسخیر سفارت امریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام در آبان ماه ۱۳۵۸ دوران پر فراز و نشیبی را برای دولتمردان امریکایی به ویژه کابینه جیمی کارتر رقم زد.
▫️ کارتر در ابتدا تلاشهایی برای مذاکره انجام داد ولی به نتیجهای نرسید. تا در نهایت عملیات پنجه عقاب به شکستی عمیق در عمر سیاسی او تبدیل شد.
▪️ عملیات پنجه عقاب فاجعهای بود که با مرگ آمریکاییها، هواپیماهای نظامی ویرانشده و گروگانهایی که هنوز در بند اسارت بودند به پایان رسید.
▫️یکی از مهمترین پیامدهای شکست عملیات پنجه عقاب؛ استعفای سایروس ونس وزیر امور خارجه کارتر بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه ۸ اردیبهشت سالروز شهادت شهید علیاکبر شیرودی
📌بازتاب رسانهای نقش شهید شیرودی در مقابله با نیروهای بعثی
▪️هشتم اردیبهشت ۱۳۶۰ جنگندههای ارتش طی دو عملیات پروازی، نیروهای صدام بعثی را که آماده حمله به مناطق غربی کشورمان بودند، شدیدا بمباران کردند. در نتیجه این عملیات موفق، ۸ تانک نابود شد و نزدیک به ۳۰ سرباز بعثی کشته شدند.
▫️قسمت تلخ این ماجرا آنجا بود که در این عملیات ۱۱ تن از نیروهای نظامی ایران نیز به شهادت رسیدند؛ یک نفر از نیروی زمینی ارتش، یک تن از نیروی هوایی و یک نفر از ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران و شهید علی اکبر شیرودی یکی از آنان بود.
▪️فردای آن روز یعنی ۹ اردیبهشت ماه، روزنامه ها درباره شهید شیرودی نوشتند: «خلبان شیرودی در آخرین لحظات حیات، ۲ تانک دشمن را منهدم کرد».
▫️روزنامههای آن دوره نظیر کیهان و اطلاعات بیانیه ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران را درباره شهید شیرودی منتشر کردند که به نقش او در موفقبودن این عملیات اشاره کرده بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
6.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌حسین شریعتمداری: مرحوم احسان طبری خدمت بزرگی به نظام اسلامی کرد
▪️احسان طبری برجستهترین تئوریسین مارکسیسم, عضو برجسته آکادمی علوم شوروی سابق و عضو مرکزیت حزب توده بود و روز ۹ اردیبهشت ۱۳۶۸ دارفانی را وداع گفت.
▫️بعد از بازداشت اعضای حزب توده احسان طبری هم با اندکی فاصله بازداشت شد. حضرت امام(ره) اصرار داشتند که با احسان طبری گفتوگو شود. در پی پیشنهاد امام راحل و با اشاره حضرت ایشان افرادی (از جمله حسین شریعتمداری) برای گفتوگو با ایشان انتخاب شدند.
▪️در گفت و گوی انجام شده با حسین شریعتمداری در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، نکاتی قابل توجه از وی در خصوص احسان طبری بیان شده است.
@irdc_ir
🔖به بهانه انتشار نختستین شماره روزنامه حبلالمتین
📌از کلکته تا تهران؛ گذری بر فراز و فرود روزنامه حبلالمتین
▪️از سالهای پایانی سلطنت ناصرالدین شاه تا پس از فتح تهران به دست مشروطهخواهان، در کلکته و تهران دو روزنامه با نام «حبل المتین» انتشار یافت که مدیریت هر دو روزنامه بر عهده سید جلالالدین حسینی کاشانی متخلص به ادیب و ملقب به مویدالاسلام بود.
▫️ این روزنامه تاثیر بسیار زیادی در آگاهی ایرانیان در پیش و پس از شکلگیری مشروطیت داشته است.
▪️بنابرآنچه در منابع موجود است، سید جلالالدین در ۱۳۰۵ ه ق در بندرعباس با سید جمالالدین اسدآبادی دیدار کرد و این آشنایی، مؤیدالاسلام را به فکر تأسیس نشریه انداخت.
▫️از این رو، در سال ۱۳۱۱ ه ق و در زمان حضور در هندوستان، در نتیجه مکاتباتش با سید جمالالدین و میرزا ملکم خان ناظمالدوله، نشریهای در کلکته منتشر کرد که هدف از انتشار آن، ایجاد تحول فکری در ایرانیان بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖دستور امام خمینی به شورای انقلاب در ۹ اردیبهشت ۵۸؛
📌آییننامه اجرایی شوراها باید بیدرنگ تهیه شود
▪️هنوز سه ماه از تولد انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ نگذشته بود که دستور تهیه آیین نامه اجرایی شوراها برای اداره امور محلی شهر و روستاها در سراسر ایران صادر شد.
▫️امام خمینی در فرمانی خطاب به شورای انقلاب اسلامی تأکید کردند که «در جهت استقرار حکومت مردمی در ایران و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش که از ضرورتهای جمهوری اسلامی است، لازم میدانم بیدرنگ به تهیه آییننامه اجرایی شوراها برای اداره امور محلی شهر و روستا در سراسر ایران اقدام و پس از تصویب به دولت ابلاغ نمایید تا دولت بلافاصله به مرحله اجرا درآورد.»
▪️به دنبال فرمان امام خمینی، کمیسیونی مرکب از عدهای از حقوقدانان تشکیل شد تا آییننامه اجرایی شوراها را تهیه کند.
▫️در ادامه پیگیری این دستور، مقرراتی برای تشکیل شوراهای شهر اعلام شد از جمله اینکه اعضای مؤثر و سرسپردگان رژیم سابق نمیتوانند عضو شورا شوند. همچنین گروههای مختلف میتوانند بین ۱ تا ۳ نماینده در شوراها داشته باشند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به مناسبت ۱۰ اردیبهشت روز ملی خلیج فارس
📌تحریف صهیونیستی نام خلیج فارس + سند
▪️تحریف نام «خلیج فارس» تنها به سالهای اخیر باز نمیگردد بلکه این موضوع سابقهٔ طولانی داشته است. از سدهٔ نوزدهم میلادی با روی کار آمدن قاجار و شکلگیری رقابت انگلیس و روس در آن حوزه، تا دوران پهلوی دوم و همچنین پس از انقلاب اسلامی، کشورهای مختلف اقداماتی در زمینهٔ تحریف نام «خلیج فارس» داشتهاند.
▫️ در هر دوره از تاریخ، بسته به میزان حساسیت حاکمیت سیاسی ایران، واکنشها قابل تحلیل و ارزیابی است.
▪️در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سندی وجود دارد که ابعاد تازهای از تحریف نام «خلیج فارس» را روشن میسازد. شاید هر بار که نام جعلی خلیج فارس (خلیج یا خلیج عربی) خوانده و یا شنیده میشود، کشورهای عربی حاشیهٔ خلیج فارس در ذهن متبادر میشوند؛ اما در این سند پای رژیم صهیونیستی به این جعل باز شده است.
▫️با بررسی سند مذکور، روشن میشود که رژیم صهیونیستی یکی از بازیگران تحریف نام خلیج فارس است و رژیم پهلوی با تمام شعارهای ملیگرایی خود، توان و یا ارادهٔ مقابله با این گونه تحریفات را نداشته است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖جعل نام خلیج فارس در دوره پهلوی دوم
📌۲ سند از جعل نام خلیج فارس در رسانههای غربی
▫️برخی بر این گمانند که نام دریای جداکننده فلات ایران از شبه جزیره عربستان نخست «دریای فارس» و این نام بعدها به «خلیج فارس» تغییر یافت. برخلاف این گمان، هر دو نام از دورترین روزگاران تاریخی وجود داشته و همزمان، در دو تمدن بزرگ ایرانی و یونانی مورد استفاده قرار گرفته است.
▪️در دوره پهلوی دوم، یکی از عوامل تفرقه برانگیز مابین ایرانیان و اعراب، استفاده از واژه جعلی خلیج یا خلیج عربی به جای نام خلیج فارس بود.
▫️در این میان، مطبوعات کشورهای غربی نیز هم راستا با سیاست کشورهای مطبوع خویش، از توجه به این مساله به منظور تعمیق شکاف سیاسی مابین ایران و دیگر شیخ نشینهای منطقه غافل نمانده؛ به طوری که روزنامه تایمز لندن در تحریفی آشکار در سال ۱۳۳۱ ه ش/۱۹۶۲ م، خلیج فارس را به نام خلیج عربی نامید. این موضوع در طی سالهای بعد نیز، دستمایه برخی از نشریات اروپایی شد.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه تجمعات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکایی
📌گزارش ساواک از تجمع دانشجویان دانشگاه کلمبیا در حمایت از فلسطین+سند
▪️این روزها تظاهرات ضدصهیونیستی در دانشگاههای مختلف به ویژه دانشگاههای آمریکا در حمایت از مردم غزه بازتابهای فراوانی داشته است.
▫️شاید این صحنهها در طول سالها فعالیت ضدصهیونیستی آزادیخواهان جهان بیبدیل باشد، اما نگاهی به گذشته نشان میدهد که در طول هشتاد سال جنایات اسرائیل علیه ملت فلسطین، با اوجگیری این جنایتها اعتراضات جهانی به ویژه دانشجویی نیز گسترش یافته است.
▪️در یکی از این اسناد که در گنجینه اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی نگهداری میشود گزارشی از ساواک در مهر ماه سال ۱۳۴۹ به چشم میخورد. در این سند به اجتماع دانشجویان ایرانی، امریکایی و عربی در حمایت از فلسطین در دانشگاه کلمبیا پرداخته شده است.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #کلیپ_تصویری
📌 خلیج تا ابد فارس
@irdc_ir
🔖معصومه حائری چگونه تحت نظر بود؟
📌دستور ساواک برای بازرسی از عروس امام
▪️فرزند آیتالله مرتضی حائری یزدی (و نوه مؤسس حوزه علمیه قم)، عروس امام خمینی(ره) و همسر آیتالله سید مصطفی خمینی که همراه پدرش در تبعید بود و در تبعید شهید شد؛ هر کدام این نسبتهای خانوادگی کافی بود تا معصومه حائری یزدی تحت نظر و مراقبت ساواک باشد.
▫️یکی از سندهایی که در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد (شماره پرونده ۳۹۲) ، موافقت اداره کل سوم ساواک با درخواست معصومه حائری برای صدور گذرنامه جهت مسافرت به عراق را نشان میدهد.
▪️اداره کل امنیت داخلی ساواک در گزارشی خیلی محرمانه دستور میدهد که ضمن موافقت با عزیمت عروس آیتالله خمینی در موقع خروج او بازرسی بدنی شود.
▫️چند ماه پس از شهادت آیتالله سیدمصطفی خمینی، اداره کل سوم ساواک در ۲۲ تیر ۱۳۵۷ از ساواک اراک برای تحقیق در زمینه بازگشت فرزند و همسر او به قم استعلام کرد.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir