🔖به بهانه ۴ می/ ۱۵ اردیبهشت سالروز محکومیت الیور نورث در ماجرای ایران-کنترا
📌هربار با ایرانیها دیدار میکردم دروغ تازه ای به آنها می گفتم
▪️ماجرای ایران کنترا را میتوان بدترین فاجعه دوره ریاست جمهوری ریگان دانست که پس از افشای چند عملیات فوق محرمانه شکل گرفت.
▫️در این میان الیور نورث تنها فردی بود که مسئول تمام اتهامات از سوی کنگره شناخته شد و در ۴ می ۱۹۸۹ این محکومیت رسمیت یافت.
▪️او در مناسبات پشت پرده در داخل کاخ سفید، پذیرفت که تمامی انحرافات از قانون اساسی آمریکا و خلاف کاری ها را به گردن بگیرد و عامل اصلی این رسوایی شناخته شود.
▫️نقل قول های مشهوری در رسانه های آمریکایی باقی مانده ، مثلا او بارها در اعترافاتش گفته بود: «دستور العمل این بود که هر بار با مقامات ایرانی دیدار می کردیم به آنها دروغ های تازه ای بگوییم»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌 عصرانه با طعم تاریخ و تجربه
مهمان این هفته: دکتر حجتالله ایوبی
📍مکان: آلاچیق مرکز اسناد انقلاب اسلامی
🗓زمان: یکشنبه ۱۴۰۳/۲/۱۶ ساعت ۱۶:۳۰
#باشگاه_تاریخ_نگاران_جوان
@irdc_ir
📌حزب ایران؛ از تاسیس تا شرکت در دولت دکتر مصدق
📝حزب ایران، به عنوان حزبی ملیگرا با تمایلات سوسیالیستی معتدل در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۲۳ تاسیس شد. با توجه به نقش تاثیرگذار این حزب در رویدادهای دهۀ ۱۳۲۰ و تشکیل جبهه ملی ایران در ۱۳۲۸ به بررسی روند تاسیس، مرام و تشکیلات و کارنامۀ آن تا مشارکت در دولت دکتر محمد مصدق پرداختهایم.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖سی سال پس از اردیبهشت ۱۳۲۳
📌انتشار برای نخستین بار از دستنوشته رهبری در دفتر کتابخانه وزیری+عکس
▪️مرحوم امام خمینی در سال ۱۳۲۳ مطلبی را در دفترچه یادداشت های آقای وزیری مکتوب کرد که امروزه به عنوان قدیمی ترین متن مبارزاتی ایشان از آن یاد می شود و به نامه قیام لله مشهور است.
▫️در این مکتوبه که پس از تبعید رضا خان و در ابتدای سلطنت محمدرضا پهلوی نگارش شده است امام با مهیا دانستن شرایط برای قیام اسلامی از حق طلبان درخواست می کند که منافع شخصی را رها کنند و به فکر حرکت اصلاحی به منظور اعاده اسلام باشند.
▪️۳۰ سال پس از نگارش این متن توسط امام خمینی در تاریخ ۱۳۵۳/۱/۱۷ آیتالله سید علی خامنهای نیز دست خطی را در این دفتر مرقوم می کنند که امروز برای نخستین بار توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر می شود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه سالگرد انحلال رسمی حزب توده
📌وطنپرستی تودهای؛ نگاهی به کارنامه ۴۲ ساله حزب توده
📝حزب توده میگوید ما به همان صورت که برای انگلستان در ایران منافعی قائلیم و بر علیه آن سخن نمیگوییم، باید معترف باشیم که دولت شوروی در ایران منافع جدّی دارد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖نسخ القاب نظامی و سنتی در مجلس پنجم شورای ملی
📌از "سپهسالاری" تا "امیرتومانی"
📝با آغاز کشمکشهای سیاسی برای تبدیل حکومت به مشروطه، پای انتقاد و عیب جویی از القاب و عناوین نیز به میان آمد و مطالب طنزآمیز و هجویه ها در این باره به نظم کشیده شد اما اقدام جدی در این زمینه صورت نگرفت. سرانجام در ۱۵ اردیبهشت سال ۱۳۰۴ شمسی، قانون الغای القاب و مناصب مخصوص نظام و القاب کشوری به تصویب رسید.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖امام خمینی پس از ترور شهید مطهری و سپهبد قرنی در گفتگو با لوموند؛
📌چپگرایان هیچ دخالتی در این جنایات نداشتهاند
▪️ ترور آیتالله مطهری و برگزاری مراسم باشکوه تشییع پیکر ایشان، یک رسانه غربی را به این تحلیل رساند که بهزودی گروههای چپگرا به فعالیتهای زیرزمینی رو میآورند.
▫️شدت شایعات درباره برخورد قریبالوقوع جمهوری اسلامی ایران با چپها بهقدری در جامعه زیاد بود که امام خمینی نیز در گفتگو با روزنامه لوموند، تصریح کردند: «چپگرایان که یکی از نیروهای سیاسی کشور ما محسوب میشوند، در جنایاتی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی انجام شده، هیچ دخالتی نداشتهاند.»
▪️بنیانگذار انقلاب اسلامی در این گفتگو که روزنامه آیندگان آن را در ۲۰ اردیبهشت چاپ کرد، افزودند: عمال آمریکا را مسئول ترور سرلشگر قرنی و آیت الله مطهری دانسته و افزودند: عمال آمریکا در جریان این ترورها خود را در پشت سازمان مذهبی دروغین فرقان پنهان کرده اند و پس از آنکه دستگیر شدند، معلوم شد از قرآن هیچگونه آگاهی ندارند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖روزی که به سفارت ایران حمله شد
📌گروگان گیری تجزیه طلبان خلق عرب در سفارت ایران در لندن
📝در روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۹ شش تبعه ایرانی که از تجزبه طلب های خلق عرب خوزستانی بودند با حمله مسلحانه به سفارت ایران در لندن ۲۶ نفر رو گروگان گرفتند. تنها یکسال پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران، این رویداد در لندن رخ داد. در آن زمان مارگارت تاچر نخست وزیر انگلستان بود و در ایران بنی صدر رئیس جمهور بود. وضعیت در داخل ایران بسیار متزلزل بود، اختلافات داخلی بنیصدر و شورای انقلاب بسیار بالا گرفته بود و تصمیم سازی ها را سخت تر کرده بود. در واقع از فروردین ۵۹ عراق عملیات ناامن سازی مرزها علیه ایران را شروع کرده بود. در کردستان جنگهای پارتیزانی شروع شده بود و کردستان ترکیه و عراق علیه ایران میجنگیدند. مرزها ناامن شده بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
#روزنامهگردی | ۱۷ اردیبهشت ۱۳۵۸
📌دکتر میناچی: کلیه اجارههای اوقاف فسخ میشود
▪️"کلیه اجارههای اوقاف فسخ شد"؛ این خبری بود که روزنامهها در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۵۸ به نقل از دکتر میناچی وزیر اطلاعات و تبلیغات منتشر کردند.
▫️طبق گزارش روزنامه اطلاعات، دکتر میناچی در یک مصاحبه تلویزیونی درباره زمینهای اوقاف و نحوه واگذاری آنها به نیازمندان و مستضعفین گفت: زمینهای بزرگ اوقاف در دوران گذشته به انواع و اقسام حیل و دسیسههای خاص به اجارهبهای بسیار ناچیزی به متنفذین واگذار شده است؛ طبیعی است برای استرداد این زمینها باتوجهبه اسنادی که در دست افراد است، باید به محاکم عمومی مراجعه کنیم و از همین طریق، زمینها را به افراد واجد شرایط منتقل کنیم.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
#روزنامهگردی | در ۱۸ اردبیهشت ۱۳۵۸
📌پس از انقلاب اسلامی روز زن توسط چه حزبی نام گذاری شد؟
🔖«زن این نیمی از بیکران انسانیت همواره مورد ستم و حقناشناسی قرار گرفته است. از دربارهای حکمرانان کامجو تا سلطههای جبارانه مردان زورگو و تا مرداب هرزگیهایی به نام آزادی به زن تحمیل شده، همهوهمه این نیمه والای پیکر انسان را بیرحمانه دستخوش تطاول و ستم خود قرار دادهاند...»
▪️این خبر در ستون "بیانیهها و نظریههای احزاب، سازمانها و گروها"ی روزنامه اطلاعات در هجدهم اردیبهشت چاپ شده است.
▫️در این اطلاعیه آمده است که انقلاب اسلامی ایران فرصت دیگری است برای دادخواهی و مبارزهسازی و مبدایی است برای رشد و اصالتهای انسانی زن.
▪️طبق این اطلاعیه روز ولادت دختر پیامبر (۲۰ جمادی الثانی مطابق با ۲۷ اردیبهشت ۵۸) به عنوان روز زن اعلام میشود.
اما این نامگذاری توسط چه حزبی انجام شد؟
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖صورتجلسه بیستمین نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی
📌گلایه بازرگانان از شرایط اقتصادی: ریال ارزش ندارد
▪️از بین رفتن ارزش پول ملی، قوس نزولی صادرات، مشکلات بنادر، ظرفیت پایین راههای کشور برای حمل کالاهای وارداتی، وضع نامساعد نیروی انسانی، کمبود مصالح ساختمانی، بورسبازی زمین و… شمهای از مشکلات اقتصادی ایران در سال ۱۳۵۶ است که گریبان تجار آن عصر را گرفته بود.
▫️صورتجلسه بیستمین نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در روز شنبه ۱۳۵۶/۸/۱۴ که به ریاست سناتور دکتر طاهر ضیائی و با حضور محمدتقی برخوردار، سناتور قاسم لاجوردی، رحیم متقی ایروانی، علیمحمد بنکدارپور، احمد خیامی، حسین قاسمیه، کامران خسروشاهی و… برگزار شد، برخی از گلایههای بازرگانان را از اوضاع نابسامان اقتصادی کشور نشان میدهد.
🔗 مشاهدهٔ متن و سند صورتجلسه
@irdc_ir
🔖از «خاطرات سید حسن خامنهای» تا «جاسوس»
📌حضور مرکز اسناد انقلاب اسلامی با ۴۰ عنوانِ تازه در سیوپنجمین نمایشگاه کتاب
▪️این مرکز با ۴۰ عنوان از تازههای نشر خود در سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور دارد. این چهل عنوان در حوزههای تاریخ شفاهی، اسناد، اندیشه سیاسی، ترجمه و تحلیل وقایع تاریخی است.
▫️بنابر این گزارش منشورات جدید مرکز اسناد انقلاب اسلامی به موضوعاتی چون مبارزات قبل از پیروزی انقلاب، روندها و نهادهای بعد از پیروزی و حوادث قابل تامل دهه اول انقلاب پرداخته است.
▪️دفاع مقدس نیز از دیگر موضوعاتی است که در این آثار به چشم میخورد. عناوین مرتبط با اندیشه یاران امام خمینی هم از جمله منشوراتی است که مورد استقبال اهالی فکر و اندیشه قرار خواهد گرفت.
▫️همچنین این گزارش از پیشفروش مجله «گواه» مرکز اسناد انقلاب اسلامی در ایام نمایشگاه کتاب خبر داد. مجله گواه براساس اسناد و خاطرات منتشرنشده با پروندههای ویژه به مسائل جدیدی در تاریخ انقلاب اسلامی میپردازد که برای اهالی تاریخ و عموم علاقمندان مورد توجه است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir