▪️در شمارهی تابستان ۱۴۰۳ گواه بخوانید:
📌به روایت داوود هرمیداس باوند
🔻اعتراف انگلیسیها به ایرانی بودن جزایر خلیج فارس
📝دکتر داود هرمیداس باوند، استاد مشهور و برجستهٔ علوم سیاسی و روابط بینالملل بود که بهعنوان یک دیپلمات ایرانگرا شناخته میشد و رئیس هیأت رهبری و سخنگوی جبههٔ ملی ایران بود. این دیپلمات کهنهکار بیش از هر فعالیتی در عرصهٔ سیاست، به ایرانگرایی و تخصصش جزایر سهگانه شهره بود، آنقدر که حتی در دههٔ شصت، مقامات جمهوری اسلامی وجههٔ سیاسی او را نادیده انگاشتند و از او یاری جستند. مرحوم باوند که در ۲۱ آبانماه ۱۴۰۲ درگذشت، ۳ جلسه تاریخ شفاهی با مرکز اسناد انقلاب اسلامی داشته است که بخشی از این مصاحبه دربارهٔ مسألهٔ جزایر سهگانهٔ ایرانی و جدایی بحرین از ایران در فصلنامه گواه منتشر شده است.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sp
🔗 برای خرید فصلنامهی گواه از طریق لینک زیر اقدام فرمایید:
https://irdc.ir/fa/publications/book/1339
📌۲۶ مهر | سالروز ورود جدی جنبش دانشآموزی به مبارزات انقلابی
🔻اعتراض به قیمت بلیت اتوبوس تا وضعیت امتحانات نهایی/ بهانههایی برای تظاهرات انقلابی دانشآموزان
📝با ورود به دههی 1340 شمسی مبارزات انقلابی متأثر از فضای سیاسی و اجتماعی کشور قوت گرفت. در این دوره اقشار مختلفی از جامعهی ایران متناسب با خطیمشی فکری و سیاسی خود دست به اقدامات اعتراضی علیه رژیم شاهنشاهی زدند. یکی از این اقشار دانشآموزان بودند. آنها در طول این دهه با مستمسک قرار دادن مطالبات صنفی و قواعد آزار دهندهی اداری و گره زدن آن به تظاهرات انقلابی سعی در اتخاذ روشی خاصِ خود برای مبارزه داشتند.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002So
📌روایتی از مجاهدتهای شهید نورعلی شوشتری در سیستان و بلوچستان
🔻طرح شهید شوشتری برای تامین امنیت سیستان و بلوچستان چه بود؟
📝تلاشهای شبانهروزی شهید شوشتری در ساماندهی امنیت مردمپایهی منطقه سیستان یکی از ابعاد مهم مجاهدتهای اوست. در همین رابطه سردار بهرام نوروزی از فرماندهان فراجا در آن استان خاطرات خود را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است.
#خاطرات
🔗اینجا ببینید:
https://irdc.ir/0002Sq
📌«کد ۶۶» گزارشهای ساواک
🔻وقتی همه ادارات عکسهای کد ۶۶ را پایین آوردند
📝در گزارشهای ساواک «کد ۶۶» یکی از رمزهایی بود که بسیار مورد استفاده قرار میگرفت. کد ۶۶ رمزی بود که به محمدرضا پهلوی تعلق داشت. در ادامه مجموعه اسناد «کد ۶۶ گزارشهای ساواک» به سندی از اقدامات دانشآموزان شاندیز مشهد اشاره میشود.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ss
🔻رهبر انقلاب: زمان تصمیمگیری و حرکت قطعی برای آزادی فلسطین فرا رسیده است
📝دیدار شرکت کنندگان در کنفرانس بین المللی حمایت از انقلاب اسلامی فلسطین با مقام معظم رهبری و سخنان مهم ایشان درباره قضیه فلسطین، تیتر یک روزنامهی اطلاعات روز یکشنبه ۲۸ مهر سال ۱۳۷۰ است.
#روزنامهگردی
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002St
🔻از «فتحی شقاقی» تا «اسماعیل هنیه» و «یحیی السنوار»؛ دیدگاه رهبران فلسطینی درباره دوگانه سازش و مقاومت
📝شهادت یحیی السنوار رئیس دفتر سیاسی حماس و طراح عملیات طوفان الاقصی در صفوف مقدم درگیری با رژیم صهیونیستی بار دیگر مبارزه الهامبخش رهبران مقاومت فلسطین را آشکار ساخت. مقاومتی که نه تنها در انفعال، انزوا و دستورات اداری رهبران خلاصه نمیشود بلکه بیشتر و پیشتر از مجاهدان و رزمندگان در عرصه میدان جلوه مینماید. اما این فرآیند محصول سالها آزمون و خطای رهبران فلسطینی در دوگانه سازش و مقاومت است؛ تا جایی که پیشگامان این عرصه انتفاضههای فلسطینیان را پیشبرندهتر از مذاکرات سیاسی بیحاصل و سادهاندیشانه میدانند.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Su
📌پاسخ خسروشاهی به صحبتهای محمد هاشمی در انتقاد از بنیصدر؛
🔻كارِ ما به جايی رسيده كه يک بچه میخواهد ما را ارشاد كند!
📝محمد هاشمی رفسنجانی روایتی از تلاشش برای منصرفکردن گروههای سیاسی مختلف در حمایت از بنیصدر در اولین انتخابات ریاستجمهوری ایران پس از انقلاب اسلامی مطرح کرده است.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002SO
📌۲۹ مهر | درگذشت آیتالله محمدرضا مهدوی کنی
🔻انشعاب در جامعهی روحانیت به روایت مرحوم آیتالله مهدوی کنی
📝آیت الله محمدرضا مهدوی کنی (۱۴ مرداد ۱۳۱۰ – ۲۹ مهر ۱۳۹۳) از مبارزین اولیه انقلاب اسلامی، عضو حلقه اولیه شورای انقلاب، نخستوزیر پس از ترور شهید رجایی و سومین رئیس مجلس خبرگان رهبری بود. او دبیرکلی جامعه روحانیت مبارز بود و همزمان ریاست دانشگاه امام صادق(ع) را نیز بر عهده داشت. وی در ۲۹ مهرماه ۱۳۹۳ پس از ۸۳ سال عمر بابرکت، دیده از جهان فروبست.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sv
📌|محمد علی بهمنی| شیخ زاید بن سلطان آل نهیان بنیانگذار امارات و مساله جزایر سه گانه
📝شیخ زاید پیش از تاسیس امارات بارها تلاش کرد به ایران ثابت نماید که درصدد تامین نظرات ایران درباره جزایر سه گانه است ، شیخ زاید اولا تاکید می کند که در مساله جزایر دخالتی ندارد و افزون بر این نیز اصرار دارد که ایران ، شیوخ راس الخیمه و شارجه را نیز طرف خود قرار ندهد چون آن ها در سیاست بین الملل وارد نیستند.
#دیدگاه
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sw
📌۳۰مهر | سالروز حمایت دولت انگلیس از رژیم شاه پس از کشتار ۱۷ شهریور
🔻تاریخ روابط ایران و انگلستان در دوران محمدرضا شاه پهلوی
📝موقعیت جغرافیایی ایران و قرار گرفتن آن بین روسیه و هندوستان، اهمیت زیادی برای انگلستان داشت، زیرا هندوستان بزرگترین مستعمرهی انگلستان و گلوگاه حیاتی آن به شمار میرفت. از این منظر، ایران از اهمیت ویژهای برای انگلستان برخوردار بود. به همین دلیل، انگلیس بر آن بود تا بر ایران تسلط كامل داشته باشد تا گزندی به مستعمرهی بزرگ خود یعنی هندوستان نرسد و رقیبان توان نفوذ در آن را نداشته باشند. وجود منابع نفتی در ایران و اهمیتی كه این ماده در صنعت و به خصوص نیروی دریایی بریتانیا داشت، از دیگر دلایل توجه انگلیس به ایران بوده است. بر همین اساس در صد سال اخیر، انگلیس از مهمترین بازیگران بینالمللی در عرصهی تحولات ایران بوده است. از این رو، در این مقاله ابتدا اشارهای به روابط ایران و انگلستان در دوران محمدرضا شاه میشود و سپس مواضع این كشور در قبال انقلاب اسلامیایران مورد مطالعه قرار میگیرد.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sy
📌۳۰ مهر | آغاز محاکمهی سران نهضت آزادی در دادگاه نظامی سال ۱۳۴۲
🔻دومین دادگاه نظامی پر هیاهویِ دورهی پهلوی
📝پس از دادگاهی که به محاکمه ی دکتر مصدق پرداخت، دومین دادگاه نظامی پر هیاهو و طولانی دورهی پهلوی به محاکمه ی سران نهضت آزادی در مهرماه ۱۳۴۲ و در فضای تحولات پس از ۱۵ خرداد اختصاص دارد. این دادگاه که تا دی ماه همان سال و ۳۱ جلسه به طول انجامید، در حکم بدوی سران نهضت آزادی را به جرم «اقدام ضد امنیت کشور» به تحمل زندان در بازه زمانی ۴ تا ۱۰ سال به فراخور هر فرد محکوم کرد.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Sz
🔻شروط چهارگانهی امام خمینی برای استفاده از کامیونهای مردم در جنگ
📝محسن رفیقدوست خاطرهای از انتقال نیروهای رزمنده از غرب کشور به جنوب را مطرح کرده است که برای انجام آن، ناگزیر میشود از امام خمینی (ره) حکم بگیرد.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002SP