📌مفهوم سیاسی «یلدا» در شعر شاعران معاصر
🔻شب یلدا در شعر هوشنگ ابتهاج + سند
📝هوشنگ ابتهاج متخلص به سایه از جمله شاعرانی است که از مفهوم یلدا در این زمینه بهره برده است. «چند برگ از یلدا» عنوان دفتر شعری است که سایه در سال 1344 شمسی آن را منتشر کرده است.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X7
📌روایت سقوط ۱۵ | خداداد فرمانفرمائیان
🔻همه چیز به اسم شاه منحصر شد
📝خداداد فرمانفرمائیان اقتصاددان و رئیس بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه ایران، عضو شورای عالی پول و اعتبار، شورای عالی اقتصاد و ریاست هیئت مدیره بانک صنایع ایران در دوران پهلوی؛ در خاطرات خود عدم توقف زنجیرهی اعتصابات کارگری در کشور را نبود مهرهی مردمی شناخته شده مانند امام خمینی در میان سیاستمداران میداند.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X3
📌۱ دی | محاکمه دکتر مصدق در دادگاه نظامی
🔻روایتی از محاکمه مصدق
📝دکتر محمد مصدق پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به دادگاه نظامی کشیده شد و در جریان محاکمهای طولانی و پرتنش از خود دفاع کرد. در این محاکمه، او به اتهام تلاش برای برهم زدن حکومت و تحریک مردم به قیام مسلحانه، به حبس محکوم شد. با وجود فشارهای داخلی و خارجی، مصدق همچنان بر مواضع خود مبنی بر ملی کردن صنعت نفت و مبارزه با استعمار تأکید کرد و محاکمهاش را محکومیتی علیه ملت ایران دانست.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XF
📌۲ دی | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
🔻لحظه انتخاب
📝در خاطرات سایروس ونس (وزیر وقت سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا) در باره روزهای ابتدایی دی ماه سال 1357 آمده است: « مشکل این بود که شاه تنها در صورتی ایران را ترک میکرد که کارتر به او توصیه کند. سولیوان تأکید کرده بود در صورتی که رئیسجمهور میخواهد چنین توصیهای به شاه بکند، فوراً به این کار اقدام نماید و اگر چنین تصمیمی ندارد، باید منتظر کودتایی نظامی در چند روز آینده باشیم.»
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XG
📌به مناسبت حمایت مردم از ملی شدن صنعت نفت
🔻سیا؛ کودتاگری خود رأی
📝سازمان سیا آژانسی اطلاعاتی که نام آن در وقایع مربوط به کنار زدن مصدق و کودتای 28 مرداد برای ایرانیان آشنا است. جالب توجه است که بر اساس اسناد برجای مانده درباره این سازمان، مباردت این نهاد اطلاعاتی در کودتا و سرنگونی دولت ها در جنگ سرد از جمله دولت دکتر محمد مصدق از نقاط قوت آن محسوب میشده است. این سازمان حتی استقلال چشمیگیری در عملکرد خود حتی بدون هماهنگی با کاخ سفید و وزارت امور خارجه دارد
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XI
📌به بهانه سالروز درگذشت عباس شیبانی
🔻اختناق در ایران؛ مذاکرات مهندس بازرگان و دکتر شیبانی در زندان+ سند
📝چیرگی همهجانبه دستگاه کنترل و سرکوب رژیم پهلوی بر تمام شئونی که بیم تهدید از آنها بر ضد نظام سلطنت میرفت به حدی بود که میتوان آن را در گفت و گویهای چهرههای برجسته مبارزه در این دوران مانند دکتر عباس شیبانی و مهندس بازرگان دید.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XK
#روزنامهگردی | ۳ دی
📌تهران - قاهره، تنش یا تفاهم؟
📝روزنامهی کیهان در سی و دو سال قبل چنین روزی، چهارشنبه ۳ دی سال ۱۳۷۱ در ستون "یادداشت روز" خود با چاپ مقاله ای با عنوان "تهران - قاهره، تنش یا تفاهم؟" به روابط فی مابين ایران و مصر اشاره دارد و موانع تحقق پذیری آنرا برشمرده است که در ادامه ملاحظه میفرمایید.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XM
📌۳ دی | درگذشت آیت الله شاهرودی
🔻نامه ابراهیم یزدی به آیتالله شاهرودی در زمان ریاست قوه قضائیه
📝دکتر ابراهیم یزدی در نامهای خطاب به آیتالله سید محمود هاشمی شاهرودی(رئیس وقت قوه قضائیه) با ابراز نگرانی از برخی عملکردهای دستگاه قضایی، خواستار بازنگری در روند برخورد با شخصیتهای سیاسی بازداشتشده نهضت آزادی و فراهم کردن زمینه آزادی آنان شده است. وی همچنین بر لزوم برگزاری دادگاههای علنی و رعایت موازین قانونی و اسلامی تأکید کرده است.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XO
📌۳ دی| سالگرد عملیات کربلای ۴
🔻عملیات کربلای ۴؛ پیچیده اما ناکام
📝عملیات کربلای ۴ با وجود پیچیدگیها و وجود ظرایف نظامی ویژه در آن در دی ماه سال ۱۳۶۵ اجرا شد اما آن گونه که باید نتوانست نیتجه ظفرمندانهای در پی داشته باشد. این مسئله متأثر از عوامل مختلفی است که باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XP
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌انتشار برای نخستینبار | روایتی از علاء میرمحمدصادقی
🔻سرنوشت اموال هژبر یزدانی بعد از انقلاب
📝علاء میرمحمد صادقی در سال 1310 در اصفهان به دنیا آمد و از دوران جوانی وارد فعالیتهای سیاسی مذهبی شد. در آستانه پیروزی انقلاب در کمیته اعتصابات در کنار افردای چون دکتر باهنر و سحابی به بررسی امور کارخانهها و کارگران پرداخت. در اولین روزهای پیروزی انقلاب نیز همراه با دیگر همراهانش به عنوان نماینده امام خمینی در اتاق بازرگانی به رتق و فتق مشکلات اقتصادی پرداخت.
🔗مشاهدهی فیلم کامل در:
https://irdc.ir/0002XN
#روزنامهگردی | ۶ دی ۱۳۳۱
📌مرگ کریم ساعی پدر جنگلبانی ایران در سانحه هوایی
📝کریم ساعی در طول سالهایی که مسئولیت اداره کل جنگل ها را بر عهده داشت اولین قوانین و مقررات حفاظت از جنگلهای کشور را تدوین و به تصویب مجلس رساند و در سال ۱۳۲۵ برای اولین بار با اقدامات علمی، مساحت جنگلهای ایران را تخمین زد و در سالهای ۱۳۲۷ و ۱۳۲۹ جلدهای اول و دوم کتاب جنگل شناسی ایران را منتشر کرد.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XR
📌۳ دی | زادروز دکتر محمد ابراهیم باستانی پاریزی
🔻حساسیت ساواک نسبت به «درسهایی از مکتب تاریخ و سنگ آسیای سیاست» نوشته باستانی پاریزی
📝در گزارش ساواک، از حساسیت این نهاد امنیتی به متنی از حسن صدر از افراد جبهه ملی سخن به میان آمده است. این متن که با عنوان «آنان که از دادگری به تنگ آمدهاند، بیدادگری را چگونه تحمل خواهند کرد؟» به رشته تحریر درآمده متأثر از نوشته باستانی پاریزی با عنوان «درسهایی از مکتب تاریخ و سنگ آسیای سیاست» به بررسی الگویهای نظام سیاسی میپردازد و معتقد است این الگوها به دو نوع دموکراتیک و مطلقه تقسیم میشوند و هر کدام کارویژه و مشخصاتی دارند.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XQ
📌به روایت اسناد خارجی
🔻ساواک در واشنگتن؛ وحشت و ترس برای دانشجویان ایرانی
📝روزنامه واشنگتن پست سال 1976 مقالات متعددی درمورد فعالیت ساواک در آمریکا و نظارت و کنترل دانشجویان ایرانی محصل کار کرده بود که در ادامه بریدهای از یکی از این گزارشها به قلم گزارشگری به نام ریچارد ت. سیل آمده است.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XS
📌به بهانه سالروز رحلت عالم مبارز اصفهانی
🔻حاج آقا نورالله اصفهانی؛ از راهاندازی کارخانه نساجی تا مخالفت با سربازی اجباری
📝شامگاه 4 دی 1306، حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی، روحانی مبارز، که سالها علیه سلطه استبداد و استعمار قد علم کرده بود، به طور ناگهانی درگذشت. عدهای مرگ او را معلول كسالت دانستند، ولی شهرت بیشتر این بود كه عمال رضاشاه او را مسموم كرده و به شهادت رساندند. به بهانه سالروز شهادت آقا نورالله اصفهانی، در ادامه حیات سیاسی وی را مرور می کنیم.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XT
📌۵ دی | رحلت آیتالله سید صدرالدین صدر
🔻مرجعی که غمخوار مردم بود
📝آیتالله سید صدرالدین صدر در دوران حکومت رضاخان به همراه آیات سید محمدتقی خوانساری و سید محمد حجت، تدریس و سرپرستی حوزه علمیه را بعد از وفات آیتالله شیخ عبدالکریم حائری بر عهده داشت. او در امور اجتماعی و مشکلات زندگی مردم، هم بسیار حساس بود و هم گرهگشا و یار و یاور مردم.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XW
📌۵ دی | شهادت دکتر کامران نجات اللهی
🔻واکنشها به قتل دکتر کامران نجات اللهی + سند
📝کامران نجات اللهی از چهرههای آکادمیک و استاد دانشگاه صنعتی پلی تکنیک بود. او بهعنوان شخصیتی برجسته در میان دانشگاهیان درخصوص مبارزه با رژیم پهلوی شناخته میشد. وی سرانجام در 5 دی ماه سال 1357 بهدلیل حمله مستقیم نظامیان به دانشگاه با هدف سرکوب تحصن و تظاهرات، به قتل رسید. قتل او واکنشهای گستردهای را در استانهای مختلفی از کشور در پی داشت.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XX
#هر_استان_یک_روایت | مازندران
🔻حزب جنگل چالوس؛ خیزش علیه چپ
📝در دوره گسترش نفوذ حزب توده در مازندران، گروههای مذهبی و ملی چون حزب جنگل، انجمن جوانان مسلمان و انجمن تبلیغات اسلامی برای مقابله با این حزب شکل گرفتند. این گروهها با رویکردهای نظامی و فرهنگی در برابر حزب توده ایستادند، اما حزب جنگل که در غرب مازندران فعال بود، بهدلیل تمرکز بر درگیریهای مسلحانه و ضعف ساختاری، نتوانست دوام بیاورد و با افول حزب توده، خود نیز از میان رفت.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Xb
📌۶ دی | درگذشت سید علیاکبر پرورش
🔻درسهای علیاکبر پرورش؛ از نقد آسیبهای اجتماعی تا اگزیستانسیالیسم+ سند
📝این سند گزارشی از ساواک مربوط به سخنرانی مذهبی علیاکبر پرورش است که به موضوعات عمیق دینی، اندیشهای و اجتماعی پرداخته است. در این سخنرانی، پرورش تلاش دارد اهمیت مفاهیم اسلامی مانند اقتصاد اسلامی و وحدت وجود را در برابر ایدئولوژیهای غربی مثل مارکسیسم و اگزیستانسیالیسم معرفی کند. او همچنین به معرفی برخی آسیبهای اجتماعی میپردازد که در نتیجه فاصله گرفتن از فرهنگ بومی و دینی گریبانگیر جامعه میشود.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Xe
📌به روایت اسناد
🔻چرا جشن کریسمس در سال ۱۳۵۵ برگزار نشد؟
📝دی ماه سال 1355، جشن سال نوی میلادی مصادف بود با ایام عزاداری محرم. بر همین اساس بود که اعلامیهای از طرف خلیفهگری ارامنه در روزنامهها مبنی بر عدم برگزاری مراسمات جشن بهدلیل مصادف بودن با ایام محرم منتشر شد. در واکنش به این اقدام محترمانه ارامنه، حوزه علمیه نیز در اقدامی متقابل طی تلگرافی مراتب تشکر خود را اعلام کرد.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XV
📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
🔻یانکی به خانهات برگرد
📝با ورود به دی ماه سال 1357 تحولات انقلابی ایران موجب ایجاد موجی دیگر از خروج آمریکاییها و برانگیختگی خشم مردم نسبت به آنها شد. مردم با شعارهای رادیکال خشم خود را نسبت به آنها ابراز داشتند و در همین راستا یک اتوموبیل متعلق به سفارت را در مقابل آن مکان به آتش کشیدند و فریاد «یانکی برو گمشو» سردادند.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XU
🔻آیا ساواکیها بعد از انقلاب هم فعالیت اطلاعاتی داشتند؟
📝پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷، ایالات متحده آمریکا و سازمان اطلاعات مرکزی (سیآیای) تلاشهای گستردهای را برای بازیابی شبکههای اطلاعاتی خود در ایران آغاز کردند. یکی از راهبردهای کلیدی سیآیای، جذب افسران و مدیران پیشین ساواک بود که پیش از انقلاب در رأس امور اطلاعاتی و امنیتی کشور فعالیت داشتند. این افسران که با ساختارهای سیاسی، قومی و اطلاعاتی ایران آشنا بودند، نقش مهمی در تقویت نفوذ سیآیای در گروههای مختلف ایفا کردند.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Xh
📌به بهانه آتش زدن انجمن ایران و آمریکا در مشهد
🔻هجوم به انجمن ایران و آمریکا؛ ضدیت با امپریالیسم فرهنگی+ سند
📝انجمن ایران و آمریکا که به ظاهر با هدف تحکیم روابط فرهنگی ایران و آمریکا برپا شده بود مطابق با اسناد رفته رفته به پایگاهی برای بهائیان تبدیل شد و خشم عمومی را به عنوان نهادی بیگانه که فرهنگی غیر بومی را ترویج میدهد برانگیخت. همچنین با اوجگیری رویکردهای ضد امپریالیستی، تنفر نسبت به این نهاد تشدید شد.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Xg
📌۸ دی | درگذشت حجتالاسلام و المسلمین جمی
🔻سوال آیت الله هاشمی رفسنجانی از آیت الله شریعتمداری چه بود؟
📝در خاطرات حجتالاسلام و المسلمین جمی آمدهاست که روزی با آقای هاشمی رفسنجانی در جلسهای حاضر شدیم و سایر چهرههای شناخته شده حوزوی مانند آقایان کاظم شریعتمداری، مکارم شیرازی و سبحانی نیز حضور داشتند. در آن جمع آقای هاشمی با لحن بسیار جسورانهای به شریعتمداری انتقاد کرد که چرا نسبت به تبعید امام اقدامی نمیکنند. این اعتراض طلبه به یک مرجع، منجر به قهر شریعتمداری و ترک جلسه شد.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Xi