🔖محمدرضا پهلوی چگونه به ژاندارم امریکا در منطقه تبدیل شد؟
📌قرارداد نظامی ۱۹۷۲؛ چک سفید نیکسون به شاه به بهای حفظ منافع امریکا
▪️پس از ملاقات با نیکسون، شاه متوجه شد که برای خرید هر سلاحی که لازم میداند، چک سفیدی در اختیار دارد و دفاع از منافع آمریکا در خلیجفارس را به عهده میگیرد.
▫️شاه خریدهای عظیمی را آغاز کرد و بین جولای و نوامبر ۱۹۷۲ نزدیک به ۳.۵ میلیارد دلار سختافزار نظامی سفارش داد. بدون شک توافق می ۱۹۷۲ را میتوان قمار نیکسون بر ایران برای حفظ دیوار آتش در مقابل منافع ایالات متحده در خلیج فارس تعبیر کرد.
▪️این قرارداد سیاست ایالات متحده در قبال ایران را متحول کرد و عصر جدیدی از روابط را آغاز کرد تا جایی که از اواسط سال ۱۹۷۲ تا آخرین ماه های سلطنت شاه، فروش سالانه چند میلیارد دلاری تسلیحات تبدیل به یک سنت ثابت و پایدار در روابط ایالات متحده و ایران شد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
حضور حجتالاسلاموالمسلمین مصطفی پورمحمدی، ریاست محترم مرکز اسناد انقلاب اسلامی، با محوریت ارائهٔ اقدامات پژوهشی مرکز اسناد انقلاب اسلامی در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران.
🗓زمان: ۱۴۰۳/۲/۲۴، ساعت ۱۴:۳۰
📍 شبستان اصلی، گوشهٔ نقد
@irdc_ir
🔖به مناسبت سالروز جدایی بحرین از ایران در سال ۱۳۴۹
📌گناه نابخشودنی مجلس؛ جدایی بحرین از ایران
▪️با وجود تمام تلاشهايی كه نمايندگان مجالس مشروطه از آغاز برای الحاق بحرين به ايران نمودند، نمايندگان دوره بیست و دوم مجلس شورای ملی، تكليف اين خطه از خاك ايران را مشخص نموده و با ۱۸۷ رای موافق در مقابل ۴ رأي مخالف، جدايی بحرين از ايران را تاييد نمودند.
▫️با تصویب قطعنامه مذکور توسط نمایندگان مجلس شورای ملی، این موضوع در مجلس سنا نیز از سوی خلعتبری در روز ۲۸ اردیبهشت ۱۳۴۹ ش به منظور تایید نهایی آن در این مجلس مطرح گردید و مهر تایید سنا نیز علاوه بر مجلس شورای ملی بر عملکرد دولت در موضوع جدایی بحرین از ایران زده شد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖جدایی بحرین و عملکرد احزاب سیاسی
📌کدام احزاب به جدایی بحرین از ایران اعتراض کردند؟
▪️با مطرح شدن مساله بحرین در فروردین ۱۳۴۹ ش و ارائه گزارش از سوی دولت هویدا در خصوص ارجاع این موضوع به سازمان ملل، به نوعی زمینههای جدایی جزیره بحرین از ایران فراهم شد. در این میان احزاب و جمعیتهای سیاسی آشکارا یا به صورت مخفیانه از طریق انتشار اعلامیهها و شب نامهها، مخالفت خود را با پذیرش جدایی بحرین توسط رژیم ابراز داشتند و آن را خیانتی جبران ناپذیر و نابخشودنی به کشور برشمردند.
▫️از جمله این گروهها می توان به جبهه ملی سوم و حزب ملت ایران به رهبری داریوش فروهر اشاره کرد. به منظور توجه به فعالیتهای آنان در ارتباط با مساله بحرین، به سه سند ساواک در این خصوص که در مرکز اسناد انقلاب اسلامی موجود است، اشاره مینماییم.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه روز بزرگداشت زبان فارسی
📌تحلیل تاریخی رهبر انقلاب از دوران اوج و انحطاط زبان فارسی
▪️۲۵ اردیبهشت سالروز پاسداشت زبان فارسی است. به مناسبت این روز برآن شدیم تا گزیده ای از بیانات رهبر انقلاب درباره جایگاه زبان و دوران طلایی و انحطاط زبان فارسی و علل پیدایش انحطاط را با مخاطبان گرامی به اشتراک بگذاریم.
▫️در زمان رژیم گذشته بدنهٔ نظام، اصلاً و ابداً اعتقادی به زبان فارسی نداشتند. اگر گفته میشد که اینجا مثلاً بنا است زبان انگلیسی بشود زبان رسمی، ککشان نمیگزید. کما اینکه دیدیم عدهای از اینها مسئلهٔ خط لاتین را بارها مطرح کردند زبان اسپرانتو بارها مطرح شد.
▪️ورود مرتب لغات فرنگی به زبان فارسی به پنجاه شصت سال پیش از اواخر دوران رژیم گذشته برمیگردد اما در این زمان شدّت گرفت و زیاد شد... [که] عده ای راجع به تغییر خط حرف میزدند و عده ای در مورد به کار بردن لغات و اصطلاحات فرنگی افتخار میکردند و خودشان را در مقابل آن کوچک میدانستند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌نمایندگی مجلس؛ پاداش رای سفید به جدایی بحرین
▪️رای گیری به گزارش سازمان ملل در خصوص بحرین و در حقیقت تصویب جدایی این منطقه از ایران، زمینه جدایی فضل الله صدر از حزب پان ایرانیست را فراهم کرد.
▫️صدر در جریان پاسخ دولت به استیضاح هویدا در ارتباط با ارائه گزارش ارجاع موضوع بحرین به سازمان ملل، به بهانه حضور نداشتن در تهران و عزیمت به مشهد برای دیدار خواهرش، در آن جلسه حضور نیافت.
▪️علاوه بر این، وی برخلاف عقیده و آرمان گذشته خویش، در زمان ارائه قطعنامه سازمان ملل برای جدایی بحرین، با نمایندگان احزاب ایران نوین و مردم همگامی نمود و به این قطعنامه رای مثبت داد که این امر، زمینه اخراج وی از حزب پان ایرانیست را فراهم کرد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌ریاحی در کابینۀ شاپور بختیار
▪️دکتر محمد امین ریاحی در کابینۀ شاپور بختیار، واپسین نخستوزیر دورۀ پهلوی، سمت وزارت آموزش و پرورش را بر عهده داشت، دکتر ریاحی طی ۱۵ دی ماه تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ در کابینۀ شاپور بختیار شرکت کرد.
▫️ به گفتۀ ریاحی گرچه او در این زمان از «ناراضیها و انقلابیون» بود، با برنامههای شاپور بختیار موافقت نشان میداد.
▪️بختیار که با دکتر علیاکبر سیاسی و دکتر غلامحسین صدیقی دربارۀ فرد مناسب برای وزارت آموزش و پرورش مشورت کرده بود، روزی با ریاحی تماس گرفت و درخواست کرد که وزارت آموزش و پرورش را در کابینه بپذیرد. ریاحی نیز با این درخواست موافقت کرد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌تعطیلی روز جمعه چگونه وارد قانون اساسی شد؟
▪️در جریان بررسی اصل هفدهم قانون اساسی ابتدا حرفی از تعیین روز جمعه به عنوان «تعطیل رسمی هفتگی» نبود و در ابتدای اصل پیشنهادی نیز شهر تهران به عنوان «مرکز حکومت جمهوری اسلامی ایران» مشخص شده بود.
▫️به پیشنهاد ابوالحسن بنیصدر و تصویب اکثریت مجلس، اشاره به شهر پایتخت کشور از قانون اساسی حذف میشود تا امکان تغییر پایتخت بدون نیاز به رفراندوم فراهم باشد.
▪️در ادامه جلسه، مرحوم آیتالله منتظری پیشنهاد میکند تعیین روز جمعه به عنوان «تعطیل رسمی» به این اصل افزوده شود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه سالروز تاسیس نهضت آزادی
📌درخواست مناظره بازرگان با شاه
▪️اردیبهشت ۱۳۵۷ موج گستردهای از اعتراضات مردمی علیه رژیم پهلوی جریان داشت. شدت تظاهرات و درگیریها چنان بالا گرفت که سفر محمدرضا پهلوی به مجارستان را به تعویق انداخت و او را پای میز مصاحبه با رسانهها کشاند.
▫️ مصاحبه شاه با رسانههای داخلی واکنشهای مختلفی را برانگیخت. در یکی از این موارد منابع ساواک پخش نامهای از مهندس مهدی بازرگان را گزارش کردند که طی آن بازرگان، شاه را به مناظره دعوت کرده است.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖۲۷ اردیبهشت ۶۵ مهران سقوط کرد
📌مهران؛ شهری که دو بار برایش جان دادیم
▪️ارتش بعث عراق با به کارگیری ۷ تیپ پیاده، ۲ تیپ زرهی و مکانیزه و یک گردان کماندویی، در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۵، بار دیگر مهران را اشغال کرد.
▫️اما اشغال مهران توسط بعثیها چندان طولانی نشد و در ۱۰ تیر ماه ۱۳۶۵ بار دیگر طی عملیات کربلای یک، شهر مهران به آزاد شد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه هفته ارتباطات و روابط عمومی
📌نظر ساواک درباره استخدام اساتید دانشکده ارتباطات: از نظر سیاسی به مصلحت نمیباشد
▪️اهمیت آموزش روزنامهنگاری و ارتباطات، اهمیت انتخاب استادان این رشته را نیز در بر میگرفت به طوری که بر اساس اسناد، ساواک نظارت دقیقی بر گزینش استادان این دانشکده دارد.
▫️سندهایی که در ادامه به آن اشاره میشود مربوط به نامهنگاریهای ساواک برای تایید و رد صلاحیت اشتغال به کار دو تن از استادان این دانشکده است.
🔗 ادامهٔ مطلب و مشاهدهٔ اسناد
@irdc_ir
🔖به بهانه درگذشت حسین فردوست
📌چرا فردوست با اعزام سید مصطفی خمینی به ترکیه موافقت کرد؟
▪️ارتشبد حسین فردوست (۱۲۹۶- ۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۶)، یکی از برجستهترین مقامات اطلاعاتی دورۀ پهلوی بود. وی در این دوره ریاست دفتر ویژۀ اطلاعات (از ۱۳۳۸)، قائم مقامی ساواک (۱۳۴۰ تا ۱۳۵۲) و ریاست سازمان بازرسی شاهنشاهی (۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷) را برعهده داشت.
▫️به مناسبت سالروز درگذشت فردوست، نقش او در اعزام حاج آقا مصطفی خمینی به ترکیه را بر اساس اسناد ساواک بررسی کردهایم.
🔗مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir