📌تعطیلی روز جمعه چگونه وارد قانون اساسی شد؟
▪️در جریان بررسی اصل هفدهم قانون اساسی ابتدا حرفی از تعیین روز جمعه به عنوان «تعطیل رسمی هفتگی» نبود و در ابتدای اصل پیشنهادی نیز شهر تهران به عنوان «مرکز حکومت جمهوری اسلامی ایران» مشخص شده بود.
▫️به پیشنهاد ابوالحسن بنیصدر و تصویب اکثریت مجلس، اشاره به شهر پایتخت کشور از قانون اساسی حذف میشود تا امکان تغییر پایتخت بدون نیاز به رفراندوم فراهم باشد.
▪️در ادامه جلسه، مرحوم آیتالله منتظری پیشنهاد میکند تعیین روز جمعه به عنوان «تعطیل رسمی» به این اصل افزوده شود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه سالروز تاسیس نهضت آزادی
📌درخواست مناظره بازرگان با شاه
▪️اردیبهشت ۱۳۵۷ موج گستردهای از اعتراضات مردمی علیه رژیم پهلوی جریان داشت. شدت تظاهرات و درگیریها چنان بالا گرفت که سفر محمدرضا پهلوی به مجارستان را به تعویق انداخت و او را پای میز مصاحبه با رسانهها کشاند.
▫️ مصاحبه شاه با رسانههای داخلی واکنشهای مختلفی را برانگیخت. در یکی از این موارد منابع ساواک پخش نامهای از مهندس مهدی بازرگان را گزارش کردند که طی آن بازرگان، شاه را به مناظره دعوت کرده است.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖۲۷ اردیبهشت ۶۵ مهران سقوط کرد
📌مهران؛ شهری که دو بار برایش جان دادیم
▪️ارتش بعث عراق با به کارگیری ۷ تیپ پیاده، ۲ تیپ زرهی و مکانیزه و یک گردان کماندویی، در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۵، بار دیگر مهران را اشغال کرد.
▫️اما اشغال مهران توسط بعثیها چندان طولانی نشد و در ۱۰ تیر ماه ۱۳۶۵ بار دیگر طی عملیات کربلای یک، شهر مهران به آزاد شد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه هفته ارتباطات و روابط عمومی
📌نظر ساواک درباره استخدام اساتید دانشکده ارتباطات: از نظر سیاسی به مصلحت نمیباشد
▪️اهمیت آموزش روزنامهنگاری و ارتباطات، اهمیت انتخاب استادان این رشته را نیز در بر میگرفت به طوری که بر اساس اسناد، ساواک نظارت دقیقی بر گزینش استادان این دانشکده دارد.
▫️سندهایی که در ادامه به آن اشاره میشود مربوط به نامهنگاریهای ساواک برای تایید و رد صلاحیت اشتغال به کار دو تن از استادان این دانشکده است.
🔗 ادامهٔ مطلب و مشاهدهٔ اسناد
@irdc_ir
🔖به بهانه درگذشت حسین فردوست
📌چرا فردوست با اعزام سید مصطفی خمینی به ترکیه موافقت کرد؟
▪️ارتشبد حسین فردوست (۱۲۹۶- ۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۶)، یکی از برجستهترین مقامات اطلاعاتی دورۀ پهلوی بود. وی در این دوره ریاست دفتر ویژۀ اطلاعات (از ۱۳۳۸)، قائم مقامی ساواک (۱۳۴۰ تا ۱۳۵۲) و ریاست سازمان بازرسی شاهنشاهی (۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷) را برعهده داشت.
▫️به مناسبت سالروز درگذشت فردوست، نقش او در اعزام حاج آقا مصطفی خمینی به ترکیه را بر اساس اسناد ساواک بررسی کردهایم.
🔗مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
📌 عصرانه با طعم تاریخ و تجربه مهمان این هفته: دکتر حجتالله ایوبی 📍مکان: آلاچیق مرکز اسناد انقلاب
📌 عصرانه با طعم تاریخ و تجربه
مهمان این هفته: عباس سلیمینمین
📍مکان: آلاچیق مرکز اسناد انقلاب اسلامی
🗓زمان: یکشنبه ۱۴۰۳/۲/۳۰ ساعت ۱۶:۳۰
🔻برای شرکت در این نشست و عضویت در باشگاه پاسخگوی شما خواهیم بود:
021-22234020
#باشگاه_تاریخ_نگاران_جوان
#نشست_سوم
@irdc_ir
🔖به بهانه ۲۹ اردیبهشت سالروز محاکمه سران حزب خلق مسلمان
📌نقش چپهای تجزیهطلب در غائله خلق مسلمان
📝آنچه که در حوادث تبریز و عملکرد حزب خلق مسلمان ایران مهم است، سردمداری این حزب به وسیلۀ آیتالله شریعتمداری است که خواسته یا ناخواسته در مسیر سازمان تجزیهطلب چریکهای فدائی خلق قرار گرفت و موجب لطمه زدن به حزب و بدنامی آن شد.
🔗 اینجا بخوانید.
@irdc_ir
🔖پس لرزه قطعنامه سنای آمریکا علیه انقلاب اسلامی؛
📌از راهپیمایی اعتراضی مردم در شهرهای مختلف تا راهپیمایی تشکر آمریکا از سپاه پاسداران انقلاب
📝پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا اوایل خرداد ۱۳۵۸، هر روز که میگذشت، تنش میان ایران وآمریکا شدت میگرفت. عوامل متعددی در این وضعیت دخیل بودند. از رویکرد حمایتی آمریکا از محمدرضا شاه مخلوع گرفته تا عصبانیت اسراییل و حامی اصلیاش یعنی کاخ سفید از تعطیلی سفارت رژیم اسراییل در ایران و افتتاح سفارت فلسطین در تهران؛ روز به روز عصبانیت مردم انقلابی ایران از ایالات متحده آمریکا بیشتر میشد.
🔗 اینجا بخوانید.
@irdc_ir
🔖رئیسی به روایت رئیسی؛
📌شهید سید ابراهیم رئیسی از ولادت تا شهادت + تصاویر
📝به بهانهٔ شهادت حجتالاسلاموالمسلیمن سید ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس جمهور ایران اسلامی، برگهایی از زندگی و خاطرات ایشان که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است، برای نخستینبار منتشر میشود.
دو سال قبل از انقلاب با طلبهها که مینشستیم و صحبت میکردیم گفتند اگر شاه برود چه کسی میخواهد مملکت را اداره کند؟ من هم گفتم همین آقای خامنهای امام جماعت مسجد کرامت بهترین شخص برای ریاستجمهوری است. آن موقع مرا مسخره کردند که این چه حرفی است که میزنی؟ اما انسان در جبین ایشان توان مدیریتی را میدید.
🔗 اینجا بخوانید.
@irdc_ir
🔖روایت اسناد از فعالیتهای شهید آلهاشم در دوران انقلاب
📌گزارش ساواک از تاثیر حجتالاسلام آلهاشم بر جوانان + سند
📝شهید آلهاشم از جمله طلاب جوانی بود که در دوران نهضت اسلامی در کنار پدر خود و تحت نظر آیتالله شهید قاضی طباطبایی به فعالیتهای مبارزاتی پرداخت. در یکی از اسناد به جای مانده از آن دوران، ساواک از اثرگذاری محمدعلی هاشم بر روی افکار جوانان گزارش داده است.
🔗 اینجا بخوانید.
@irdc_ir
📌پیام تسلیت هیئت امناء مرکز اسناد انقلاب اسلامی
انا لله و انا الیه راجعون
"وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا" (سوره نساء آیه ۱۰۰)
شهادت خدمتگزار مردم سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور محترم و همراهان ارجمندش جناب حجتالاسلام آلهاشم امام جمعه محترم تبریز و شهید امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه که صدای رسای مقاومت بود غمی جانکاه و ضایعه ای دردناک است. شهدای کاروان خدمت و بویژه سردار و سالار این کاروان سید ابراهیم رئیسی به شهدای کربلا و دوستان شهیدشان پیوستند و ایران اسلامی و جبهه مقاومت و مسلمانان و محرومان جهان را به سوگی عمیق نشاندند.
هیئت امنا مرکز اسناد انقلاب اسلامی ایران، این مصیبت بزرگ را به پیشگاه ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و نائب با کفایت و فرزانه مقام معظم رهبری و مردم قدردان و بزرگ ایران تسلیت میگوید. بی گمان با تدبیر رهبری و ظرفیتهای بیمانند نظام استوار ولایت فقیه، ایران اسلامی با اقتدار مسیر خود را به سوی قلههای پیشرفت ادامه خواهد داد. خون پاک این شهیدان سرمایهای گرانسنگ برای رسیدن به اهداف بالا بلند انقلاب اسلامی ایران و مسیر مقاومت خواهد بود.
سید حمید روحانی- احمد خزایی- مصطفی پورمحمدی
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔖انتشار برای نخستین بار
📌اینجانب سید ابراهیم رئیسی
▪️حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی خاطرات و یادماندههای زندگی پر فراز و نشیب خود را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است.
▫️شهید رئیسی در بخشی از خاطرات خود با اشاره به دوران کودکی و غم از دست دادن پدر؛ شرایط سخت زندگی در آن روزها را تشریح کرده است.
▪️رسانه مرکز اسناد انقلاب اسلامی با تسلیت و تبریک شهادت هشتمین رئیسجمهور ایران اسلامی، بخشی از خاطرات شهید حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی را برای نخستین بار منتشر میکند.
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔖انتشار برای نخستین بار
📌شبهایی که خوابم نمیبرد
▪️شهید دکتر حسین امیرعبداللهیان از دهه هفتاد کار خود را در دستگاه سیاست خارجی آغاز کرد. او در دهه هشتاد و در جریان حمله امریکاییها به عراق؛ معاون اداره سیاسی اول خلیج فارس در وزارت امور خارجه بود. امیرعبداللهیان خاطرات خود از آن دوران را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است.
▫️به بهانه شهادت دیپلمات برجسته و وزیر امور خارجه بخشی از خاطرات او برای نخستین بار منتشر میشود.
@irdc_ir
🔖به بهانه روز دزفول، روز مقاومت و پایداری
📌چرا امام با اجبارِ مردم به مقاومت موافق نبود؟
📝در اوج حملات موشکی رژیم بعث به شهر دزفول میان نماینده این شهر در مجلس شورای اسلامی(آقای فارغ) و امام جمعه (آیت الله قاضی) بر سر این مساله که مردم در شهر بمانند یا اینکه تشویق به خروج از شهر بشوند اختلاف پیش میآید.
▪️در این یادداشت به مبانی اندیشهای امام برای عدم اجبار مردم به مقاومت پرداخته میشود.
▫️امام خمینی:
«تکلیف مردم مقاومت است، دولت مانع رفتن مردم نشود.»
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LA
🔖اصلاحات ارضی در گفتگو با نقی حمیدیان
📌گسترش حلبیآبادها یکی از دستاوردهای اصلاحات ارضی بود
📝طی گفتگوی کوتاهی با نقی حمیدیان از اعضای سابق سازمان چریکهای فدائی خلق ایران به بررسی مسئله اصلاحات ارضی پرداختهایم. حمیدیان که خود در سپاه دانش نیز عضویت داشت و شاهد اثرات اصلاحات ارضی در نواحی شمالی ایران بود نتیجه اصلاحات ارضی را چنین توصیف میکند:
ایجاد و گسترش حلبیآبادها یکی از دستاوردهای انقلاب شاه و ملت و یا اصلاحات ارضی بود.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LD
🔖از وزارت جنگ تا وزارت دفاع؛
📌کدام دولت واژه ملی را از نام وزارت دفاع پس از انقلاب حذف کرد؟
📝پس از وقوع انقلاب اسلامی، از سال ۱۳۵۸ تا خرداد ماه ۱۳۶۳، این وزارتخانه تحت عنوان وزارت دفاع ملی فعالیت میکرد اما در این تاریخ، با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی در دوره اول، نام این وزارتخانه به وزارت دفاع تغییر یافت. با توجه به این موضوع، به بررسی روند طرح و تصویب لایحه تغییر نام این وزارتخانه در مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی در دوره اول و نقش دولت وقت می پردازیم.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002L9
🔖به بهانه آزادسازی خرمشهر در خرداد ۶۱
📌«زنان برای وطن» از قاب دوربین سعید صادقی
📝معرفی زنان و نوع کمک آنان به روند دفاع در آثار مختلف از جمله فیلم، مستند، کتاب و شعر به نمایش درآمده است اما یکی از مهمترین این معرفی بانوان مبارز تصاویر و عکسهای زنده و پر از حرف و نشانه است.
🔹تمامی تصاویر حاضر و خوانش نشانههای آنها اسطوره بانوی ایرانی را بسیار گویا و سریع بیان میکند، و خطر از دست رفتن و فراموشی اسطورههای زن ایرانی را که در جنگ تحمیلی در قالب های متفاوت فعالیت می کردند را از بین میبرد و کمک می کند تا از شناخت الگوها و اسطورههای زن ایرانی محروم نمانیم.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LC
🔖ماجرای بالگرد حامل رئیسجمهور و همراهان
📌«بِل» چگونه در ایران بال گرفت؟
▪️بالگرد حامل رئیسجمهور، وزیر امور خارجه، امام جمعه و استاندار آذربایجان شرقی که روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ سقوط کرد، بِل ۲۱۲ (Bell 212) دوموتوره، ساخت آمریکا بود؛ بالگردی با ظرفیت حداکثر ۱۵ نفر (دو خلبان و ۱۳ سرنشین)، به طول ۱۷ متر، ارتفاع ۳ متر، سقف پروازی حدود ۱۷ هزارپا که بیشترین حجم برخاستی (قابلیت جابهجایی) آن ۵ تن برآورد شده است.
▪️ایران تا سال ۲۰۲۳ دارای ۱۰ فروند بالگرد بل ۲۱۲ بود که دو فروند آن مورد استفاده نیروی هوایی و بقیه توسط نیروی دریایی استفاده میشوند.
📝در مجموعه سندهای موجود در مرکز اسناد انقلاب اسلامی، پیشنویس قراردادی وجود دارد که خبر از احداث کارخانه هلیکوپترسازی برای ساخت ۴۰۰ فروند بل ۲۱۴ میدهد. این سند مکاتبه معاونت تسلیحاتی وزارت جنگ با اداره چهارم ستاد بزرگارتشتاران برای ارسال گزارشهای حسن طوفانیان به محمدرضاشاه پهلوی است.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LH
🔖انتشار برای نخستینبار | محرمانههای شاه و کیسینجر؛ بخش اول
📌شاه: بدترین دشمن کشورهای عربی، دیگر کشورهای عربی هستند
🔹یکسال پس از قرارداد مهم تسلیحاتی تهران، شاه به همراه هیأتی به واشنگتن سفر کرد تا مفاد قرارداد را پیگیری کند. او در جلسهای که به عنوان مقدمه با رئیس جمهور نیکسون داشت راهبردهای کلی نظرات و اهداف خود از سفرش را بیان کرد. اما در جلسهای که در عصر همان روز با حضور هنری کیسینجر، محمدرضا پهلوی، اردشیر زاهدی و تعداد اندکی از مقامات دولت آمریکا برگزار شد، مجموعهای از دقیقترین سیاست های منطقهای ایران در راستای اهداف و منافع ایالات متحده به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.
📝بخش نخست مشروح مذاکرات این جلسه که برای اولین بار منتشر می شود، گویای نگرش کلی محمدرضا پهلوی، راهبردهای کلان او در تعامل با کشورهای همسایه در منطقه و جناحبندیهای فرضی دوست و دشمن در میان این کشورهاست که توجه به نوع نگاه او از این جهت بسیار جالب توجه است.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LI
🔖به بهانه انتشار نخستین شماره روزنامه کیهان
📌چالشهای کیهان پس از پیروزی انقلاب اسلامی
📝با اینکه روزنامه کیهان در جریان انقلاب اسلامی نقش داشت اما پس از انقلاب، حفظ کردن روزنامهای که در اصول ابتداییاش خود را طرفدار قدرت حکومت مرکزی میدانست و با آن خاستگاه و پیشینه و تعلق خاطری که به رژیم سابق داشت چالشهای زیادی را ایجاد کرد، از یک سو به دلیل حضور نیروهای چپ، ملیگرا، و سکولاری که از گذشته در آن فعالیت میکردند از سوی مردم انقلابی نقد میشدند و از سوی دیگر چپها و مخالفان جمهوری اسلامی آنها را متهم به خودسانسوری به نفع دولت حاکم میکردند.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LJ
🔖به بهانه توقیف نفت ایران توسط انگلیس در خرداد ماه ۱۳۳۰
📌انگلیسیها و ماجرای رزماری؛ از تحریم اقتصادی تا دزدی دریایی
📝پس از ملی شدن صنعت نفت ابتدا ایران از سوی انگلیس مورد تحریم اقتصادی قرار گرفت و انگلیس مانع از فروش نفت ایران به کشورهای دیگر شد و سپس به مثابه دزدان دریایی وارد عمل میشد و هر موقع از حضور نفتکش ایران در آبهای آزاد مطلع میشد درصدد ربایش آن برمیآمد. ویا با فشار بر کشوری که با ایران قرار داد میبست موجبات توقف و توقیف کشتی را فراهم میکرد.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LK
🔖به بهانه افتتاح دوره جدید مجلس شورای اسلامی
📌از اولین چالش نظارت استصوابی تا رشد دو برابری حضور زنان؛ در مجلس چهارم چه گذشت؟
📝یکی از مهمترین رخدادهای اواخر دهه ۶۰ در صحنه سیاسی کشور، انتخاب هاشمی رفسنجانی به ریاست جمهوری و خداحافظی وی از کرسی ریاست مجلس بود. این امر، تاثیرات بسیاری بر صفبندیهای سیاسی گروهها و جریان های سیاسی برجای گذاشت. عدم حضور هاشمی در مجلس، رقابت فراکسیونهای چپ (اکثریت) و راست (اقلیت) مجلس سوم را در شرایط جدید کشور به خوبی نمایان ساخت. پیش از برگزاری انتخابات دوره چهارم، این دو جناح وارد رقابت و درگیریهای حزبی و سیاسی شدیدی شدند؛ به طوری که مواضع جناح چپ در قبال دولت هاشمی رفسنجانی و مخالفت آنان با سیاستهای دولت، نوعی نزدیکی اجباری را میان جناح راست و طیفی از وزیران همفکر هاشمی به وجود آورد؛ قرابتی که نتیجه آن در انتخابات مجلس چهارم نمایان گردید.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LL
📌آیتالله بهشتی: نباید دست رد به سینه کسانی بزنیم که دیرتر به انقلاب پیوستهاند
📝روزنامه اطلاعات در تاریخ پنجم خردادماه با پوشش اظهارات آیتالله بهشتی، نوشت که آیتالله بهشتی درباره بیانات امام خمینی درباره جریانات اخیر کشور و اشاره امام به این نکات که قیام ما صرفاً بهخاطر استقرار نظام عدل اسلامی بوده است نه فقط بهخاطر سقوط شاه سابق و "تز اسلام بدون روحانیت از جانب دشمنان اسلام درباره نهضت ما و در واقع علیه ملت ایران دنبال میشود"؛ توضیحاتی را بیان کرد.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LN
🔖به بهانه افتتاحیه مجلس شورای اسلامی
📌اولین و جوانترین مجلس شورای اسلامی چگونه تشکیل شد؟
📝در جریان انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی، سه نیروی عمده مذهبی، ملی و گروههای چپ در مقابل هم قرار گرفتند. در راس نیروهای مذهبی، حزب جمهوری اسلامی و گروههای موتلفه ی آن مانند روحانیت مبارز تهران و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی قرار داشت.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LP
📌حضور متفاوت نمایندگان زن دوره پهلوی در دادگاه انقلاب
📝عصر دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ هفتاد نفر از زنان و مردان نماینده و سناتور در دو مجلس سنا و شورای دوره پهلوی که در زندان قصر زندانی بودند؛ برای شنیدن پیام عفو امام خمینی به دادگاه انقلابی منتقل میشوند.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002LQ