🔖سلام عید
📌مراسم عید فطر محمدرضا پهلوی چگونه بود + سند
▪️«سلام» مراسمی است که در تاریخ ایران، پادشاهان و امرا یا شاهزادگان برپا میشده و درانواع مختلفی معمول بوده است: سلام پادشاهی یا خلافت؛ سلام عید که در عید نوروز یا اعیاد مذهبی همچون عید فطر برگزار می شده و سلام نظامی.
▫️در دوره پهلوی، هر سال در روز عید سعید فطر، مراسم سلامی در کاخ سعدآباد با حضور مقامات لشگری و کشوری برگزار میشد و حضور در این مراسم با لباس رسمی اجباری بود. سند محرمانهای به تاریخ ششم شهریور ۱۳۵۶ خورشیدی که مصادف با روز عید سعید فطر است، خبر از برگزاری مراسم سلام نزد محمدرضا شاه پهلوی میدهد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖بازخوانی دو پیام از دو مرجع تقلید در فروردین ۱۳۴۲
📌ماجرای پاسخ امام خمینی به آیتالله حکیم پس از فاجعه فیضیه
▪️حمله عمال رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه در دوم فروردین ۱۳۴۲ واکنش مراجع و علمای عراق را هم برانگیخت.
▫️با گذشت چند روز از حادثه تلگراف مهمي از سوی آیتالله العظمی سید محسن حکیم زعیم حوزه نجف خطاب به علمای قم صادر شد كه آنان را دعوت به مهاجرت به عتبات ميكرد.
▪️متن مكتوب سيد حكيم مبني بر دعوت علماي ايران براي مهاجرت به عتبات بسيار تهديدآميز و تند بود. در محيط حوزهي نجف برخي گمان ميكردند آقا قصد زمينهچيني براي اعلام جهاد را دارد، برخي هم آن را نوعي تاكتيك و الگوبرداري، متأثر از مهاجرت دو مرجع نامور و اعلاي وقت نجف آيات عظام ميرزاي نائيني و سيد اصفهاني در اعتراض به راندن آيتالله العظمي شيخ محمّدمهدي خالصي به ايران در روزگار فيصل اول ميپنداشتند.
▪️نه روز پس از پيشنهاد آیتالله حکیم، در ۲۳ فروردين ۱۳۴۲ ش/ ۱۷ ذيقعده ۱۳۸۲ ق امام خمینی اولین مرجعی بود که پاسخ تلگراف را داد. پس از آن مراجع دیگر یکی پس از دیگری تلگراف به پاس قدردانی از دعوت زعیم حوزه نجف ارسال کردند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به روایت مطبوعات
📌ماجرای بازداشت فرزندان و عروس آیتالله طالقانی چه بود؟
▪️روزنامههای شنبه ۲۵ فروردین ۱۳۵۸ به موضوع بازداشت و آزادی دو پسر و یک عروس آیت الله طالقانی پرداختند که دو روز قبل یعنی پنجشنبه ۲۳ فروردین ماه رخ داده بود و منجر به تعطیلی دفتر آیت الله طالقانی و خروج موقت ایشان از تهران شد.
▫️آن طور که روزنامهها گزارش دادند در آغاز معلوم نبود که حکم بازداشت مجتبی و ابوالحسن طالقانی و همسر ابوالحسن از سوی چه مقامی صادر شده است؛ اما بعدا مشخص شد که این کار تحت امر محمد غرضی انجام میگیرد. صبح جمعه نیز هر سه نفر آزاد میشوند.
▪️ محمد غرضی معاون کمیته سلطنتآباد به منزل آیتالله احضار شد. کمیته انقلاب سلطنتآباد نیز در ازای آزادی فرزندان آیتالله طالقانی، تضمین سلامتی غرضی را میخواست.
▫️اما آیتالله طالقانی این پیشنهاد را رد کردند و گفتند اگر بچههای مرا اعدام کنند مهم نیست؛ ولی بههیچوجه برای چنین معاملهای حاضر نیستم... مسئله نه فقط فرزندان تنی من بلکه تمام فرزندان در این آبوخاک است»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖از تشییع تا چهلم اسدالله علم
📌اسدالله علم در کجا دفن شد و چه کسانی حضور داشتند + اسناد
▪️اسدالله علم یکی از مشهورترین چهرههای سیاسی رژیم پهلوی بود که دو جایگاه مهم داشت. در سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۲ نخست وزیر و در سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶ وزارت دربار را عهده دار بود.
▫️علم در تاریخ ۲۵ فروردین ۱۳۵۷ در سن پنجاه و هشت سالگی در گذشت. خانواده علم در حرم مطهر امام رضا(ع) دارای مقبره خانوادگی هستند که وی نیر در همان محل دفن میشود.
▪️تاریخ فوت علم ۲۵ فروردین ماه ۵۷ بیان شده است که با توجه به فوت وی در نیویورک، با دو روز تاخیر یعنی ۲۷ فروردین به خاک سپرده میشود.
▫️طبق اطلاعیه آستان قدس؛ فریده دیبا، همسر علم، انصاری مدیر عامل شرکتهای نفت ایران، شهرستانی شهردار تهران، نمایندگان مردم خراسان در مجلسین(سنا و شورای ملی)، دکتر ولیان (استاندار خراسان و نائب التولیه حرم امام رضا) و حدود ۳۰۰ نفر از مردم عادی در چهلم علم شرکت کردهاند.
▪️همچنین در این گزارش آمده است که شیخ رضا نوغانی در این جلسه به منبر رفته و از خدمات اسدالله علم تمجید نموده است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔖صنایع موشکی ایران از کجا به کجا رسید؟
📌از خواهش تا غرش
▪️داستان موشکی شدن ایران ثمره مجاهدت جوانانی است که در دهه شصت و در بحبوحه جنگ تحمیلی در میان شدیدترین تحریمها، عزم خود را برای خودکفائی نظامی جزم کردند. روزگاری که برای داشتن کمترین امکانات موشکی به سراغ دیگر کشورها میرفت؛ اما امروز به واسطه تلاش نیروهای نخبه این مرز و بوم به دستاوردهای بینظیری رسید.
▫️«از خواهش تا غرش» روایتی از تلخ و شیرین پرونده موشکی ایران است. محسن رفیقدوست که در دهه شصت وزارت سپاه را برعهده داشت در خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است به اولین گامهای موشکی ایران اشاره میکند.
@irdc_ir
📌عملیاتهای انتقامی ایران در پاسخ به جنایت دشمنان در طول چهلوپنج سال گذشته کی و کجا اتفاق افتاد؟
▪️پس از پیروزی انقلاب اسلامی جنایات دشمنان علیه ملت ایران بی پاسخ نماند. در چهل و پنج سال اخیر عملیات های متعددی در این رابطه صورت گرفت.
▫️نمودار تاریخی «همه پاسخ های سخت ایران» از جنگ شهرها در سال ۱۳۶۳ تا عملیات وعده صادق در حمله به پایگاه های رژیم صهیونسیتی در سال ۱۴۰۳ نشان از چهار دهه تلاش نیروهای نظامی جمهوری اسلامی برای حفظ امنیت ملت ایران دارد.
#اینفوگرافی
@irdc_ir
🔖از اکتبر ۱۹۷۳ تا اکتبر ۲۰۲۳؛ نیم قرن سیاست اعراب درباره اسرائیل
📌استحاله عربی + اسناد
▪️نیم قرن پس از جنگ یوم کیپور، سیاستهای اعراب علیه اسرائیل چنان استحاله شد که نه تنها در عملیات طوفان الاقصی -فلسطینیترین حمله تاریخی به رژیم صهیونیستی- اقداماتی از سوی اعراب صورت نگرفت بلکه کارشکنیهایی فراتر از حد انتظار انجام دادند.
▫️استحاله عربی تا جایی پیش رفت که در روزهای اخیر و طی حمله جمهوری اسلامی ایران به پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی در پاسخ به حمله این رژیم به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه، دولت اردن در حمایت از اسرائیل به مقابله با پهپادها و موشکهای ایرانی پرداخت.
▪️اما به گزارش اسنادی که در گنجینه اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است، دولتهای عربی در جنگ ۱۳۵۲ علیه اسرائیل تکاپوی قابل توجهی داشتند.
▫️هرچند بعدها اسنادی از خیانت ملک حسین پادشاه وقت اردن به اعراب در آن جنگ افشا شد، اما در خلال جنگ تلاش اردن برای همکاری با همپیمانان عرب خود قابل تامل است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖بازجستی برای روابط رژیم پهلوی و رژیم صهیونیستی
📌پهلوی، حافظ منافع اسرائیل
▪️طبق اسناد و اطلاعات موجود بسیاری از مراکز پولی، بازرگانی و بانکی ایران در دست یهودیان و یا اشخاص یهودی تبار قرار داشت و این برای محمدرضاشاه بسیار خوشایند بود و همیشه از این نفوذ در جهت تحکیم ارتباط با اسرائیل استفاده میکرد و در برخی از نشستهای محرمانه با مقامات اسرائیلی از آنها تقاضا میکرد که از اهرم نفوذ و موقعیت خود درآمریکا در جهت حفظ منافع حکومت او استفاده کنند و حتی از اسرائیلیها میخواست که اجازه ندهند رسانههای غربی علیه او و دستگاهش تبلیغات کنند.
▫️یکی از بخشهای بسیار فعال دفتر نمایندگی اسرائیل در تهران، حوزۀ وابستۀ نظامی بود. که پیگیری روابط و همکاریهای نظامی بین ایران و اسرائیل از مهمترین وظایف این بخش بود.
▪️یعقوب نیمرودی اولین وابسته نظامی اسرائیل در ایران بود که علاوه بر حوزه نظامی، در فعالیتهای اطلاعاتی و جاسوسی، اقتصادی و بازرگانی، قاچاق اشیای عتیقه و ... نیز نقش گستردهای داشت، و البته جمعآوری کمک و اعانه برای اسرائیل در مراسم و جشنها و شبنشینیها نیز فراموش نمیشد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌مسئلهٔ بحرین و استیضاح دولت هویدا
▪️در جلسه یکشنبه ۹ فروردین ۱۳۴۹، اردشیر زاهدی وزیر امور خارجه ایران با حضور در مجلس شورای ملی، به ایراد سخنانی در خصوص مجمع الجزایر بحرین پرداخت.
▫️این سخنان با واکنش محسن پزشکپور نماینده حزب پان ایرانیست در مجلس مواجه شد و وی با ذکر ادله و شواهد مسجل و مسلم تاریخی در حقانیت حاکمیت ایران بر بحرین و همچنین ارائه نکاتی در خصوص عدم آزادی بیان در بحرین به منظور استعلام دیدگاهها و نظرات مردم با وجود خفقان و تزویر موجود در این منطقه، اقدامات دولت را مغایر با اصول حاکمیت ملی و مخالف با سیاست شاه در مصاحبه دهلی دانست و دولت را به واسطه این سهل انگاری و تعرض نسبت به اصول حاکمیت ملی مستحق استیضاح نمود.
▪️استیضاح مذکور در جلسه بعدی مجلس که حدود ۱۸ روز بعد یعنی در تاریخ ۲۷ فروردین برپا گردید، توسط محسن پزشکپور قرائت شد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه روز ارتش
📌خوانشی تاریخی از قابهای ماندگار ارتش و مردم در سال ۵۷
▪️این یاداشت به مناسبت روز ارتش چند عکس را به عنوان سند تصویری در مورد پیوستن و همراهی نیروی ارتش به جریان انقلاب اسلامی منتشر و مورد بررسی نشانه شناسی قرار داده است.
▫️درباره ارتباط ارتش و قدرت سیاسی و جایگاه آن در دوره پهلوی اول و دوم مقالات مختلفی به رشته تحریر درآمدهاند. اما کمتر توجهی به عکسها به عنوان سند صورت گرفته است.
▪️در این تصاویر چند نکته قابل توجه وجود دارد. یک مورد از این نکات را می توان با اشاره به لباس نظامیان عنوان کرد. بیشتر نظامیان داخل تصاویر نیروهای سرباز در ارتش هستند و نه فرماندهان رده بالا، سربازانی که از دل این مردم وارد نیروی ارتش شده بودند و پیوند و نزدیکی بیشتر با بدنه جامعه انقلابی داشتند.
▫️نکته دوم در این عکسها، زاویهها و نگاه عکاسان است که به طور مشخصی در تلاش هستند تا همراه شدن نیروهای ارتش را با مردم نشان دهند و به این طریق یا درصدد تشکر از آنها یا در پی تعریف از آنها به عنوان نوعی قهرمان بودند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖روایت مطبوعات از یک دیدار ناگهانی
📌ماجرای دستگیری فرزندان آیتالله طالقانی چگونه خاتمه یافت؟
▪️روزنامه کیهان در شماره ۲۸ فروردین ۱۳۵۸ عکس حضور از پیش اعلام نشده حاج سید احمد خمینی در دفتر تعطیل شده آیت الله طالقانی و دیدار او با فرزند آیت الله طالقانی را منتشر کرد.
▫️ابتدا معلوم نبود که حکم بازداشت مجتبی و ابوالحسن طالقانی و همسر ابوالحسن از سوی چه مقامی صادر شده؛ اما مشخص شد که این کار تحت امر محمد غرضی انجام میگیرد. طبق گزارش روزنامههای آیندگان و اطلاعات و کیهان، محمد غرضی سرخود این کار را انجام داده بود بنابراین دستگیر و به زندان جمشیدیه منتقل میشود.
▪️به گفته سرهنگ عزیزالله رحیمی که از نزدیکان آیتالله طالقانی بود، با انتقال محمد غرضی به زندان، خانه آیتالله طالقانی توسط حدود ۳۰- ۴۰ مرد مسلح محاصره شد و فردی به نام دانش که رییس کمیته سلطنت آباد و رهبر آن گروه مسلح بود، تقاضای ملاقات با آیت الله طالقانی را میکند و در نهایت دکتر یزدی به عنوان نماینده مهندس بازگان نخست وزیر دولت موقت، مسئول مذاکره با دانش شد و بالاخره صبح جمعه سه عضو خانواده آیت الله طالقانی آزاد میشوند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖تعبیر سفیر امریکا درباره شاه؛
📌عروسک خیمهشببازی
📝داگلاس مک آرتور دوم، سفیر آمریکا در ژاپن، ایران و بلژیک بود. او پیش از دوره سفارت در ایران، در دولت روزولت به دولت آمریکا پیوست و در دوره ریاستجمهوری ریچارد نیکسون سفیر آمریکا در ایران شد. او در بخشی از خاطرات خود میگوید:
▪️همزمان با اشغال ایران، پدر شاه را که مردی با ویژگیهای رهبری بسیار قوی و مردی نسبتاً مسلط بود، بردند و به جزیرهای در اقیانوس هند تبعید کردند. این پسر بیست/ بیست و یکساله را بر تخت نشاندند. شاه در کشوری که کاملاً تقسیم شده بود با خطکشی که مردم اجازه نداشتند از خط مرزی وسط ایران عبور کنند و به شمال ایران که روسها آن را اشغال کرده بودند بروند و انگلیسیها هم در نیمه جنوبی بودند، بر تخت نشست؛ بنابراین شاه در واقع چیزی بیش از شخصیتی نبود که جایگزین پدرش شود و نقشی اسمی داشته باشد. تکتک فعالیتها در ایران در نیمه جنوبی، تحت سلطه انگلیسیها؛ و در نیمه شمالی، تحت سلطه روسها بود. شاه همانطور که گفتم هیچ تحصیلات رسمی به معنای دانشگاهی نداشت. او از اقتصاد چیزی نمیدانست. او یک عروسک خیمهشببازی بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖نگاهی به دوران حضور استاد محمدتقی شریعتی در حسینیه ارشاد
📌گزارش ساواک از هدیه پدر دکتر شریعتی به محمدرضا شریفینیا + سند
▪️در یکی از اسناد به جای مانده از فعالیتهای محمدتقی شریعتی در حسینیه ارشاد در عید فطر سال ۱۳۵۱ ؛ منابع ساواک هدیه شریعتی به فردی به نام محمدرضا شریفی را گزارش میکنند.
▫️با توجه به اینکه شریفینیا در آن دوران به فعالیت هنری مشغول بود و همچنین پیش از آغاز سخنان وعاظ و سخنوران مذهبی به قرائت شعر و دکلمه میپرداخت این سند در نوع خود جذاب به نظر میرسد.
▪️در این سند آمده است:
«در روز عید فطر ۵۱/۸/۱۷ در جلسه متشکله در حسینیه ارشاد از ساعت ۱۰ الی ۱۰:۴۵ سرود اسلامی توسط عدهای خوانده شد. سپس چند بیت اشعار مذهبی قرائت گردید و از ساعت ۱۰:۴۵ الی ۱۱:۴۵ آقای محمدتقی شریعتی پیرامون مسائل مربوط بعید فطر و نماز و روزه صحبت کرد و از طرف حسینیه به دو نفر هدیه داد که نام یکی از آنها محمدرضا شریفی [نیا] بود و چون فرد دوم غایب بود جایزه او را به یک نفر دیگر دادند تا بدست او برساند. در این جلسه حدود ۶۰۰ نفر حضور داشتند.»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖فراز و فرود اعزام طلاب به سربازی توسط رژیم پهلوی در بهار ۱۳۴۲
📌تهدیدی که به فرصت تبدیل شد + اسناد
▪️بعد از مقابله مراجع تقلید به پیشگامی امام خمینی با سیاستهای رژیم پهلوی در سال ۱۳۴۱ و رخداد حادثه فیضیه در فروردین ۱۳۴۲ رژیم پهلوی با اغراض سیاسی و با هدف تحت فشار قرار دادن حوزه و روحانیت سیاست سربازگری اجباری طلاب را عملی کرد.
▫️این کنشها و واکنشها در فروردین ۱۳۴۲ منجر به تغییرات مهمی در سیاستهای امنیتی رژیم پهلوی شد بطوری که کلیه امور روحانیت و حوزههای علمیه به سازمان اطلاعات و امنیت کشور محول شد.
▪️اما در کنار اعتراض مراجع تقلید و علما در اقصی نقاط کشور، امام خمینی که با نگرش عمیق و داهیانۀ خود به نیت اصلی رژیم پی برده بود، کوشید تا این تهدید مهم را به فرصتی بیبدیل برای روحانیت و حوزههای علمیه تبدیل کند.
▫️ایشان آشکار و صریح در جمع روحانیون اعلامکردند:
«رژیم طلاب را به سربازی ببرد، طلاب سرباز امام زمان هستند و هر جا هستند رسالت خود را ایفاء میکنند، طلاب باید با اسلحه آشنا شوند زیرا ما به آنها احتیاج داریم.»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
#روزنامهگردی | ۱ اردیبهشت
📌غفلت مطبوعات از خبر درگذشت سهراب سپهری
▪️سهراب سپهری اگرچه در تاریخ اول اردیبهشت سال ۱۳۵۹ درگذشت اما روزنامههای آن دوره، خبر درگذشت این شاعر معاصر را که نقاش معروفی هم بود، با دو روز تاخیر در سوم اردیبهشت منتشر میکنند.
▫️روزنامههای پرتیراژ آن دوره یعنی کیهان و اطلاعات درباره علت این تأخیر برای درج خبر، توضیحی ندادهاند؛ اما به نظر میرسد مهمترین علت این اتفاق، توجه مطبوعات و خبرنگاران به تحولات سیاسی بود که ایران در پی انقلاب اسلامی، تجربه میکرد؛ بهخصوص که در آن روزهای پرآشوب، درگیریهای خونین در دانشگاه تهران رخداده بود و برخی شهرها همچون نقده نیز شاهد زدوخورد میان مردم با حمایت گروههای سیاسی بودند.
▪️با وجود این، روزنامه اطلاعات خبر درگذشت سهراب سپهری را با عکس او در صفحه اول چاپ کرد و روزنامه کیهان، فقط در صفحه داخلی به این اتفاق تلخ برای جامعه هنری و فرهنگی پرداخت.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖خزانِ بهار؛ به بهانه درگذشت آخرین ملک الشعرای ایران
📌واکنش ملکالشعرای بهار به ترور میرزاده عشقی
📝محمدتقی بهار ملقب به ملک الشعراء و متخلص به بهار در اول اردیبهشت ۱۳۳۰ ه ش در خانه خود در شمیران درگذشت و در آرامگاه ظهیرالدوله به خاک سپرده شد.
▪️محمدتقی بهار به عنوان یار و همکار میرزاده عشقی از معدود سیاسیونی بود که به قتل عشقی واکنش نشان داد.
▫️خشم بهار از این رخداد محدود به سخنان وی در مجلس نگردید و سرخوردگی وی از اقدام نمایندگان در عدم پیگیری قتل عشقی، او را برآن داشت که به گونه ای دیگر و با سلاح شعر به رسوایی عاملان این ترور پرداخته و ضمن جاودان نمودن یاد یار شاعر خویش، یکی از زیباترین و پرشورترین سوگنامه های دوره مشروطه را آفریند و کام قاتلان را با نیش شعر خود به تلخی کشاند.
▪️هرچند که تلاش های وی در رسوایی قاتلان بی ثمر ماند و سرآخر نه دست عدالت مشروطه، بلکه دست غیب، گریبان قاتلان را گرفت.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
به مناسبت روز سعدی | آیت الله حائری شیرازی
📌کو شعر سعدی؟!
▪️آیتالله حائری شیرازی (زادهٔ ۱۲ بهمن ۱۳۱۵ در شیراز – درگذشته ۲۹ آذر ۱۳۹۶ در قم) عضو سابق مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه سابق شیراز بود.
▫️ایشان در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد، به دل نگرانی خود پیرامون کمرنگ شدن حافظ و سعدی در زندگی جوانان میپردازد و نسبت به عدم ترویج شعر حافظ و سعدی و چالشهایی همچون فروش بلیط برای بازدید از چنین مراکز فرهنگی تاریخی انتقاد میکند.
@irdc_ir
🔖انقلاب فرهنگی از دیدگاه شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و دانشگاهی در اردیبهشت ۱۳۵۹
📌از باستانی پاریزی تا زهرا رهنورد و هاشمی رفسنجانی
▪️در یکم فروردین ۱۳۵۹ امام خمینی در پیام خود به مناسبت سال نو تصریح کرد: «بايد انقلابى اساسى در تمام دانشگاههاى سراسر ايران بوجود آيد تا اساتيدى كه در ارتباط با شرق و يا غربند تصفيه گردند و دانشگاه محيط سالمى شود براى تدريس علوم عالى اسلامى»
▫️طی بهار ۱۳۵۹ سلسله رویدادهایی مقدمات انقلاب فرهنگی را فراهم کرد؛ انقلابی که به تعطیلی دانشگاهها از ۱۵ خرداد همان سال تا پاییز ۱۳۶۱ و تغییر محتوای برنامه و دروس دانشگاهی، تصفیه دانشجویان و کادر دانشگاهی و حذف گروههای سیاسی مخالف از صحنۀ دانشگاهها انجامید. به این مناسبت نگاهی به رویدادها و درگیریهای منجر به انقلاب فرهنگی داشته، دیدگاه تنی چند از صاحبنظران را در اردیبهشت ماه ۱۳۵۹ در کوران آن درگیریها مورد بررسی قرار دادهایم.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir