🔖دستور امام خمینی به شورای انقلاب در ۹ اردیبهشت ۵۸؛
📌آییننامه اجرایی شوراها باید بیدرنگ تهیه شود
▪️هنوز سه ماه از تولد انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ نگذشته بود که دستور تهیه آیین نامه اجرایی شوراها برای اداره امور محلی شهر و روستاها در سراسر ایران صادر شد.
▫️امام خمینی در فرمانی خطاب به شورای انقلاب اسلامی تأکید کردند که «در جهت استقرار حکومت مردمی در ایران و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش که از ضرورتهای جمهوری اسلامی است، لازم میدانم بیدرنگ به تهیه آییننامه اجرایی شوراها برای اداره امور محلی شهر و روستا در سراسر ایران اقدام و پس از تصویب به دولت ابلاغ نمایید تا دولت بلافاصله به مرحله اجرا درآورد.»
▪️به دنبال فرمان امام خمینی، کمیسیونی مرکب از عدهای از حقوقدانان تشکیل شد تا آییننامه اجرایی شوراها را تهیه کند.
▫️در ادامه پیگیری این دستور، مقرراتی برای تشکیل شوراهای شهر اعلام شد از جمله اینکه اعضای مؤثر و سرسپردگان رژیم سابق نمیتوانند عضو شورا شوند. همچنین گروههای مختلف میتوانند بین ۱ تا ۳ نماینده در شوراها داشته باشند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به مناسبت ۱۰ اردیبهشت روز ملی خلیج فارس
📌تحریف صهیونیستی نام خلیج فارس + سند
▪️تحریف نام «خلیج فارس» تنها به سالهای اخیر باز نمیگردد بلکه این موضوع سابقهٔ طولانی داشته است. از سدهٔ نوزدهم میلادی با روی کار آمدن قاجار و شکلگیری رقابت انگلیس و روس در آن حوزه، تا دوران پهلوی دوم و همچنین پس از انقلاب اسلامی، کشورهای مختلف اقداماتی در زمینهٔ تحریف نام «خلیج فارس» داشتهاند.
▫️ در هر دوره از تاریخ، بسته به میزان حساسیت حاکمیت سیاسی ایران، واکنشها قابل تحلیل و ارزیابی است.
▪️در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سندی وجود دارد که ابعاد تازهای از تحریف نام «خلیج فارس» را روشن میسازد. شاید هر بار که نام جعلی خلیج فارس (خلیج یا خلیج عربی) خوانده و یا شنیده میشود، کشورهای عربی حاشیهٔ خلیج فارس در ذهن متبادر میشوند؛ اما در این سند پای رژیم صهیونیستی به این جعل باز شده است.
▫️با بررسی سند مذکور، روشن میشود که رژیم صهیونیستی یکی از بازیگران تحریف نام خلیج فارس است و رژیم پهلوی با تمام شعارهای ملیگرایی خود، توان و یا ارادهٔ مقابله با این گونه تحریفات را نداشته است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖جعل نام خلیج فارس در دوره پهلوی دوم
📌۲ سند از جعل نام خلیج فارس در رسانههای غربی
▫️برخی بر این گمانند که نام دریای جداکننده فلات ایران از شبه جزیره عربستان نخست «دریای فارس» و این نام بعدها به «خلیج فارس» تغییر یافت. برخلاف این گمان، هر دو نام از دورترین روزگاران تاریخی وجود داشته و همزمان، در دو تمدن بزرگ ایرانی و یونانی مورد استفاده قرار گرفته است.
▪️در دوره پهلوی دوم، یکی از عوامل تفرقه برانگیز مابین ایرانیان و اعراب، استفاده از واژه جعلی خلیج یا خلیج عربی به جای نام خلیج فارس بود.
▫️در این میان، مطبوعات کشورهای غربی نیز هم راستا با سیاست کشورهای مطبوع خویش، از توجه به این مساله به منظور تعمیق شکاف سیاسی مابین ایران و دیگر شیخ نشینهای منطقه غافل نمانده؛ به طوری که روزنامه تایمز لندن در تحریفی آشکار در سال ۱۳۳۱ ه ش/۱۹۶۲ م، خلیج فارس را به نام خلیج عربی نامید. این موضوع در طی سالهای بعد نیز، دستمایه برخی از نشریات اروپایی شد.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه تجمعات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکایی
📌گزارش ساواک از تجمع دانشجویان دانشگاه کلمبیا در حمایت از فلسطین+سند
▪️این روزها تظاهرات ضدصهیونیستی در دانشگاههای مختلف به ویژه دانشگاههای آمریکا در حمایت از مردم غزه بازتابهای فراوانی داشته است.
▫️شاید این صحنهها در طول سالها فعالیت ضدصهیونیستی آزادیخواهان جهان بیبدیل باشد، اما نگاهی به گذشته نشان میدهد که در طول هشتاد سال جنایات اسرائیل علیه ملت فلسطین، با اوجگیری این جنایتها اعتراضات جهانی به ویژه دانشجویی نیز گسترش یافته است.
▪️در یکی از این اسناد که در گنجینه اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی نگهداری میشود گزارشی از ساواک در مهر ماه سال ۱۳۴۹ به چشم میخورد. در این سند به اجتماع دانشجویان ایرانی، امریکایی و عربی در حمایت از فلسطین در دانشگاه کلمبیا پرداخته شده است.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #کلیپ_تصویری
📌 خلیج تا ابد فارس
@irdc_ir
🔖معصومه حائری چگونه تحت نظر بود؟
📌دستور ساواک برای بازرسی از عروس امام
▪️فرزند آیتالله مرتضی حائری یزدی (و نوه مؤسس حوزه علمیه قم)، عروس امام خمینی(ره) و همسر آیتالله سید مصطفی خمینی که همراه پدرش در تبعید بود و در تبعید شهید شد؛ هر کدام این نسبتهای خانوادگی کافی بود تا معصومه حائری یزدی تحت نظر و مراقبت ساواک باشد.
▫️یکی از سندهایی که در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد (شماره پرونده ۳۹۲) ، موافقت اداره کل سوم ساواک با درخواست معصومه حائری برای صدور گذرنامه جهت مسافرت به عراق را نشان میدهد.
▪️اداره کل امنیت داخلی ساواک در گزارشی خیلی محرمانه دستور میدهد که ضمن موافقت با عزیمت عروس آیتالله خمینی در موقع خروج او بازرسی بدنی شود.
▫️چند ماه پس از شهادت آیتالله سیدمصطفی خمینی، اداره کل سوم ساواک در ۲۲ تیر ۱۳۵۷ از ساواک اراک برای تحقیق در زمینه بازگشت فرزند و همسر او به قم استعلام کرد.
🔗 مشاهدهٔ اسناد و ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به روایت مطبوعات
📌علت استعفای اولین وزیر خارجه پس از پیروزی انقلاب اسلامی چه بود؟
▪️پس از پیروزی انقلاب اسلامی و شروع به کار دولت موقت به ریاست مهندس بازرگان، دکتر کریم سنجابی که رهبر جبهه ملی بود، بهعنوان وزیر خارجه دولت موقت شروع به کار کرد اما حدود یک ماه بعد، زمزمه استعفای او شنیده شد و در نهایت در اوایل اردیبهشت، این خبر رسمی شد و سنجابی از وزارت خارجه کنار رفت و دکتر یزدی جانشین او در دستگاه سیاست خارجی کشور شد.
▫️درباره علل و عواملی که منجر به استعفای سنجابی شد، گمانهها و مطالب زیادی گفته شده است اما آن چیزی که در رسانهها منعکس شد و البته بسیاری از آنها هم تکذیب نشد، کشمکش وزارت خارجه با سفارت ایران در آمریکا بود که گویی جرقه این اختلافات شد.
▪️همچنین به گفته احمد سلامتیان معاون سنجابی در وزارت خارجه، مداخلات دکتر یزدی در امور وزارت خارجه نیز مزید بر علت شد تا سنجابی از اسفند ۵۷ به فکر استعفا بیفتد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه ۱۱ اردیبهشت روز جهانی کارگر
📌روز کارگر و سهمخواهی چپها از انقلاب
▪️پس از پیروزی انقلاب برگزاری مراسمهای روز جهانی کارگر رونق دیگری یافت. ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ اولین تجمع بزرگ کارگران برگزار شد.
▫️ برگزاری مراسم روز کارگر در تهران میتوانست به مثابه فرصت طلایی برای سازمانهای چپ باشد تا با تشنجآفرینی بتوانند هم نظم موجود را به هم بزنند و هم فضایی برای جذب هوادار در سطح شهر و کشورر فراهم آورند.
▪️به نظر میرسد علت اصلی درگیریها بین افراد سازمان چریکهای فدائی خلق ایران در حوالی آزادی و میتینگ افراد سازمان مجاهدین خلق در ترمینال خزانه فقط و فقط حس رقابت بین دو سازمان از یک سو و دیگری اختلافات درون گروهی بین افراد هر سازمان بود که خیلی زود و در همان سال ۵۸ منجر به وجودآمدن انشعابات گوناگون در دل این سازمانهای چپگرا شد. در حقیقت انگیزۀ اصلی در بین آنها یک توجیه داشت و آن هم توجیه "میخواستیم به حکومت بگوییم ما هستیم" بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖کارگران پنهان
📌روایت عکسها از زنان کارگر
▪️اولین تلاش برای نشاندادن فعالیتهای اقتصادی زنان در طول تاریخ، روشهای تولید و شکلگیری دولتهاست؛ یقیناً مدارک موجود نشان میدهد که کشاورزان و زنان کارگر بخش عظیمی از کارگران ارزانقیمت را تشکیل میدادند که در بخشهای تولیدی و کشاورزی مشغول به کار بودند.
▫️گر چه در عکسها نیز کمتر میتوان عکسی یافت که بهدوراز نمایشهای سیاسی و یا برای گزارش سیاسی از زنان کارگر باشد؛ اما در حاشیه همان کنشهای سیاسی صاحبان قدرت میتوان تصاویر زنان کارگر را مشاهده کرد.
▪️بخشی از عکسهایی که در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی در این مورد وجود دارد تصاویر مربوط به شرکت زنان کارگر در جشنهای ۲۵۰۰ شاهنشاهی است. بخشی نیز بازدید فرح پهلوی از کارخانه داروسازی و یا اهدا هدیه نمادین به چند کارگر زن است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir