🔻 روایت مطبوعات از اولین راهپیمایی روز قدس در سال ۱۳۵۸
@markazasnad
🔖به مناسبت روز قدس
🔻گزارش اسناد لانه جاسوسی از اولین راهپیمایی روز قدس در سال 58
🔻حیرت سفارتخانههای امریکا از حضور گسترده مسلمانان جهان در حمایت از فلسطین
🔹نامگذاری آخرین جمعه ماه رمضان به عنوان «روز قدس» توسط امام خمینی در 26 مرداد 1358 یکی از ابتکارات مهم امام خمینی بود. از جمله بازخوردهای برگزاری اولین راهپیمایی روز قدس را میتوان در اسناد لانه جاسوسی جستجو کرد.
🔹سفارت امریکا در منامه در تاریخ 19 اوت 1979 (28 مرداد 1358) در گزارشی که به وزارت امور خارجه امریکا مخابره میکند؛ به برگزاری تظاهراتی در مرکز منامه اشاره میکند که به حمایت از روز جهانی قدس برگزار شده بود. در بخشی از این سند با اشاره به برگزاری این تظاهرات آمده است: «ملاهای شیعه ظاهرا میخواستهاند با استفاده از روز اورشلیم [روز قدس] [آیتالله] خمینی به اهداف سیاسی خود دست یابند. نکته جالب توجه این است که در آخرین روز جمعه ماه رمضان با وجود گرمای بیش از حد طوفان شن آنها توانسته بودند این تعداد افراد را برای برگزاری تظاهرات از منازل خود بیرون بکشند»
🔹در سند دیگری که در تاریخ 29 مرداد 1358 مطابق با 20 اوت 1979 با عنوان «تظاهرات موگادیشو به حمایت از آرمان فلسطین» از سفارت امریکا در موگادیشو به وزارت امور خارجه در واشنگتن مخابره شده است در این مورد آمده است: «صبح روز 27 مرداد در موگادیشو تظاهراتی برپا شد. گرچه برخلاف ادعای رسانههای سومالی تعداد تظاهرکنندگان به صدها هزار نفر نمیرسید ولی با در نظر گرفتن معیارهای موگادیشو تعداد آنها زیاد و احتمال بیش از ده هزار نفر بود. بنابه اظهارات آژانس خبری مـلی سـومالی، تـظاهرکنندگان پلـاکاردهایی به همراه داشته و با شعارهای خود «سیاست توسعهطلبانه اسرائیل» را محکوم میکردند و اعلام میداشتند که اورشلیم باید از کنترل اسرائیل آزاد شود».
🔹در ادامه این سند با اشاره به حمایت مردم از روزجهانی قدس آمده است: «قطعا سومالی نیز خواسته با دیگر کشورهای عربی همگام شود و به ندای آیتالله خمینی که خواسته است که تمام دولتهای مسلمان آخرین جمعه ماه رمضان را روز قدس (اورشلیم) اعلام کنند، پاسخ داده باشد».
@markazasnad
🔖خاطرهای از مرد پولادین انقلاب،
🔻تحمل شکنجههای ساواک با زبان روزه
🔹شهید سید اسدالله لاجوردی به واسطه تحمل شکنجههای طاقتفرسای ساواک به «مرد پولادین» شهرت داشت. مقاومتهای جانانه او بهگونهای بود که حتی شکنجه گران هم اعتراف میکردند که کم آوردهاند. در پروندههای ساواک او بارها آمده: او شکنجه شده و ما را به سخره گرفته است!
🔹لاجوردی میگفت: ما مسلمان هستیم و مسلمان باید با قدرت بایستد تا حساب کار دست اینها بیاید و بدانند برخلاف کمونیستها که زود میشکستند، مسلمان نمیشکند. یک بار که او را با زبان روزه بهشدت شکنجه داده بودند، میگفت: «وقتی به سلولم رفتم، خدا را شکر کردم که به خاطر خدا با زبان روزه شکنجه شدم.» چنین آرامش قلبیای، جز با ایمان به خدا ممکن نیست. هر کسی هم نمیتواند این روحیه را داشته باشد.
@markazasnad
🔖به بهانه تقارن روز ارتش و سالروز عروج سردار سید محمد حجازی
🔻روایت سردار حجازی از پیوند نیروهای ارتش با انقلاب اسلامی
🔹سردار سید محمد حجازی در 29 فروردین 1400 به یاران شهیدش پیوست. سردار حجازی که از مبارزان انقلابی اصفهان بود در خاطرات خود درباره پیوند نیروهای ارتش با انقلاب اسلامی میگوید: روز اولی که کمیته [اصفهان] تشکیل شد سردار رحیم صفوی به آنجا آمد. ما هم اولین بار بود که ایشان را میدیدیم. آقای سالک ما را به ایشان معرفی کردند و گفتند که مثلاً اینها بچههای خوبی هستند استفاده کنید. ما جزو تیم عملیاتی کمیته دفاع شهری شدیم.
🔹سرهنگ آذین هم از فرماندهان هوانیروز به کمیته دفاع شهری آمد. آقا رحیم به ایشان گفت که ما سلاح میخواهیم. ایشان رفت 6 تا ژ-3 از هوانیروز آورد. دو سه تا لندور هم داشتیم که مال یکی از ادارات بود.
🔹 به روایت سردار حجازی: مراسمی در مسجد سید اصفهان گذاشتند که تعداد زیادی از همافرهای هلیکوپتری هوانیروز اصفهان آمده بودند و با انقلاب بیعت کردند. همان موقع ما در مسجد بودیم که اینها هم در آنجا جمع شده بودند و شعار میدادند و یکی از آقایان هم برای آنها سخنرانی میکرد. شنیدیم که تلویزیون اعلام کرد انقلاب به پیروزی رسید، یعنی آن لحظه پیروزی انقلاب را ما در مسجد بودیم.
📚منبع: خاطرات سردار سید محمد حسینزاده حجازی، گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی
@markazasnad
🔖 به مناسبت سالروز تأسیس سپاه پاسداران
🔻روایتی از ساده زیستی و گذشت پاسداران انقلاب اسلامی
🔹بچههای سپاه حدوداً تا یکسال هیچ حقوقی دریافت نمیکردند. بعد از این مدت هم قرار شد ماهی هزار تومان به آنها بدهند، اما چنان جوی از معنویت، اخلاص و فداکاری برقرار بود که بچهها یا خجالت میکشیدند پول بگیرند و یا حداکثر سعی میکردند هر قدر خرج میکردند بقیه هزار تومان را برگردانند.
🔹 برادری به نام "شجاع" بود که بعداً هم شهید شد، او اول که پول نمیگرفت بعد هم که گرفت در آخر ماه هفتصد تومان آن را برگرداند و گفت من بیش از سیصد تومان خرج نداشتهام.
📚منبع: کتاب «تاریخ شفاهی تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
@markazasnad