🔖به روایت اسناد
🔻نظر شهید مطهری درباره آیتالله خامنهای در سال 1353؛ روحانیِ جوانان روشنفکر و بیدار
🔹روحانیون مبارز در دوره پهلوی محور اصلی گسترش و تداوم نهضت بودند. در این میان اسناد بسیاری از روابط استاد مطهری و آیتالله خامنهای به چشم میخورد.
🔹در یکی از اسناد ساواک مورخ اسفند 1352 با موضوع «مرتضی مطهری» آمده است: « یاد شده از اینکه نماز جماعت سید علی خامنهای را در مشهد تعطیل کردهاند به شدت ناراحت شده و اظهار داشته همه مراکز حساس را که اثری دارد میبندند. انسان متحیر میماند چه کند و چه بگوید ...
🔹وی گفت سید علی خامنهای از نمونههای ارزندهایست که برای آینده موجب امیدواری است و در این مدت کوتاه در مشهد کارهای پر ثمری انجام داده که یکی از آنها جمع کردن جوانان روشنفکر و بیدار بوده و به همین جهت وی مورد توجه خمینی هم واقع شده و خمینی دستور داده که هواخواهان وی خامنهای را حمایت کنند.
📍مشاهده اصل سند در irdc.ir
📚منبع: گنجینه اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی
@markazasnad
🎙بررسی "نظام اندیشه تاریخی شهید مطهری" در گفتگو با حجتالاسلام سید مهدی موسوی
🔻توجه ویژه شهید مطهری به تاریخ به عنوان یک مصلح اجتماعی
🔹ریشه توجه شهید مطهری به مساله تاریخ اصل اصلاح گری اجتماعی است. چه اینکه شهید مطهری خود را در قامت یک مصلح اجتماعی میدید. اصلاح اجتماعی ناشی از فهم دقیق تحولات اجتماعی و تاریخی و فرهنگی یک ملت است. اگر کسی نتواند با تاریخ و هویت و تراث ملتی ارتباط برقرار کند یا ریشهها و بنیادهای ناهنجاریهای اجتماعی را فهم نکند، او نمیتواند مصلح اجتماعی شود.
🔹در واقع اصلاح اجتماعی با فهم تاریخی گره خورده است. کسی که تاریخ را درست بخواند، با تاریخ انس بگیرد و مسائل امروز را درعقبۀ تاریخی و فرهنگی یک ملت ریشهیابی کند، میتواند نگاه آسیبشناسانه و درمانگرایانه داشته باشد.
🔹مسئله شهید مطهری احیای تفکر اسلامی و چگونگی رهایی جامعه از بحران آگاهی و ازخودبیگانگی است؛ تا عزت و شرف و عظمت اسلامی احیا شود و جامعه اسلامی بتواند از زیر یوغ تفکرات خودستیزانه، فراموشکارانه، متحجرانه و غربپرستانه نجات یابد. بنابراین استاد مطهری مصلحی اجتماعی است که از حیث آسیبشناسی اجتماعی از تحلیل تاریخی بهره میبرد.
📍مشروح گفتگو را در irdc.ir بخوانید.
@markazasnad
🔖حجتالاسلاموالمسلمین اسدپور در گفتگو با irdc.ir مطرح کرد؛
🔻"مسئله زن" در نظام اندیشهای شهید مطهری
🔹یکی از مسائلی که برای شهید مطهری واقعاً جدی بوده است، مباحث پیرامون زنان از قبیل نظام حقوق زن، جایگاه زن در کیان خانواده و اجتماع است که به گونههای مختلف در آن دوره پیرامون حقوق زن شکل میگرفته است.
🔹 در دورۀ تجدد جهان اسلام، فضای روشنفکری تجددخواه ایرانی بسیاری از مفاهیم را به شکل ناقص یا منقطع از پایگاههای معرفتی غرب ترجمه کرد و ترجمهها تبدیل به مطالبۀ عمومی شد. اوج مطالبۀ عمومی در دورۀ مشروطه به وجود میآید و وقایعی که بعد از دورۀ مشروطه حادث میشود.
🔹به نظر شهید مطهری آنچه به گونۀ ناقص یا منقطع در موضوع و مسئلۀ زن از تراث معرفتی غرب وارد کشور و جامعۀ ما به شکل تجددخواهانه شده است، این قسمت ماجراست که اساساً عدالت در حقوق افراد جامعه و حقوق اصناف مختلف اجتماعی در تساوی معنا پیدا میکند.
🔹از سوی دیگر طیف سنتی و متحجری در جامعه ایرانی وجود داشتند که روحیۀ زنستیزانه در ادبیاتشان جاری بود... که اساساً زن در رتبۀ مرد نیست و ویژگیهای فصل ممیز انسان در زنان وجود ندارد یا ضعیفتر و کمتر است.
🔹شهید مطهری در میانۀ تجدد روشنفکری و تحجر سنتی حوزه و فرهنگ جامعۀ ایرانی، نظام حقوق زن در اسلام را از منظر فلسفی و حکمی خودشان صورتبندی میکند.
📚مشروح در: irdc.ir
@markazasnad
🗓 روزشمار خاطرات علم| 16 اردیبهشت 1352
🔻 واکنش محمدرضا پهلوی به بیعرضگی نیروی دریایی شاهنشاهی
🔹اسدالله علم ذیل خاطرات 16 اردیبهشت 1352 مینویسد: «صبح برای مانور دریایی حرکت کردیم. مانور، شاهنشاه را خوشحال نکرد که بسیار هم عصبانی کرد. چند گلوله توپ به هدفها انداخته شد، یکی نخورد. شاهنشاه خیلی عصبانی شدند و به فرمانده نیروی دریایی فحش دادند. عرض کردم موشکها برای تمرین است... فرمودند موشک سرشان بخورد، چرا تیراندازی توپها اینقدر بد بود؟ آنهم در حال صلح و اعصاب راحت و آنهم هدف ثابت...»
@markazasnad
📍بهارِ کتاب
📌حضور مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
🔹به گزارش روابط عمومی مرکز اسناد انقلاب اسلامی سیو چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» از چهارشنبه 20 اردیبهشت ماه لغایت 30 اردیبهشت ماه 1402 در مصلی تهران برگزار میشود.
🔹مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز همچون گذشته با آثاری در زمینه تاریخ انقلاب اسلامی، اندیشه سیاسی، جامعهشناسی، تاریخ شفاهی، کتب اسنادی و ... در این نمایشگاه فعالیت دارد. علاوه بر این منشوارت این مرکز در حوزه کودک و نوجوان به منظور آشنایی هرچه بیشتر نسل امروز با تاریخ در دسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت.
🔹گفتنی است غرفه موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی در شبستان اصلی مصلی، راهروی 16، غرفه 10 پذیرای عموم مخاطبان و فرهیختگان است.
@markazasnad
🎙حجتالاسلام پورمحمدی در آئین گرامیداشت شهید مطهری و هفته معلم مطرح کرد؛
🔻شهید مطهری زندهترین عالم معاصر ماست
🔹آئین گرامیداشت سالروز شهادت آیتالله مرتضی مطهری و بزرگداشت هفته معلم با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در مدرسه شهیدین قم با حضور جمعی از طلاب و اساتید حوزه برگزار شد.
🔹در این مراسم حجتالاسلام پورمحمدی در سخنانی با تاکید بر اهمیت توجه به شخصیت و آثار شهید مطهری گفت: واقعیت این است که شهید مطهری هنوز هم زندهترین عالم معاصر ماست؛ به همین دلیل هنوز هم تراز و جامعیت ایشان و عمق مطالبشان زبانزد است و همواره انسان در آثار و گفتار شهید مطهری با دقتهای بسیار زمانشناسانه، موقعیتشناسانه و همراه با راهکارهای مؤثر و دستاوردهای خوب روبرو میشود.
📚مشروح در: irdc.ir
@markazasnad
🪧 لوح اختصاصی مرکز اسناد انقلاب اسلامی برای سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
📚 «کتاب؛ سیمرغ دانایی»
🔹نمایشگاه کتاب، شبستان اصلی، راهروی 16، غرفه شماره 10، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
🔹20 لغایت 30 اردیبهشت ماه 1402
@markazasnad