⭕️جنگ نرم در کلام رهبری
افسران جوانِ جبههی جنگ نرم
من تشکّلهایی را میگویم که تحت هر نامی، معتقد به انقلابند، معتقد به دینند، معتقد به نظام اسلامیاند، معتقد به این مبارزهی عظیمند؛ تحت هر نامی که هستند فرق نمیکند؛ خطابم به آنها است.
...
توصیهی بعدی؛ تلاش جدّی و همهجانبه برای غلبه دادن گفتمان انقلاب در دانشگاه. نگویید در دانشگاه دیگر نمیشود کاری کرد؛ شنفتم این را که بعضیها میگویند که «آقا، دیگر در دانشگاه نمیشود کاری کرد»؛ نه آقا، در دانشگاه خیلی میشود کار کرد، اتّفاقاً در دانشگاه باید کار کرد. چه کسی باید در دانشگاه کار بکند؟ شما. شما تشکّلها هستید که در دانشگاه باید کار بکنید. البتّه خطاب بنده در غیر از این جلسه به همه است؛ من به همهی آن هستههای فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و بهقول میدان جنگ، آتشبهاختیار. البتّه در جنگ، قرارگاه مرکزی وجود دارد که دستور میدهد، امّا اگرچنانچه رابطهی قرارگاه قطع شد یا قرارگاه عیبی پیدا کرد، اینجا فرمانده دستورِ آتشبهاختیار میدهد. خب شما افسرهای جنگ نرمید -قرار شد شما افسران جوان جنگ نرم باشید- آنجایی که احساس میکنید دستگاه مرکزی اختلالی دارد و نمیتواند درست مدیریّت کند، آنجا آتشبهاختیارید؛ یعنی باید خودتان تصمیم بگیرید، فکر کنید، پیدا کنید، حرکت کنید، اقدام کنید.۱۳۹۶/۰۳/۱۷
بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
⭕️دشمن شناسی در کلام رهبری
پرهیز از غفلت در مقابل دشمن
میخواهم به شما و به هر کسی که این حرف را خواهد شنفت بگویم: دشمن را بشناسید، دشمن را بشناسید. یکی از خطراتی که هر ملّتی را تهدید میکند این است که دشمنِ خودش را نشناسد، دشمنِ خودش را دشمن نداند؛ یا دوست بداند یا بیطرف بداند؛ این خطر خیلی بزرگی است. این خوابرفتگی است. هم دشمن را بشناسید، هم روشهای دشمنیاش را بشناسید؛ ببینید چهجوری دشمنی میکند. دچار غفلت نشویم؛ اگر غفلت کردیم، غارت خواهیم شد؛ اگر غفلت کردیم، شبیخون به ما زده خواهد شد؛ غفلت نکنیم. امیرالمؤمنین (علیّه السّلام) فرمود ــ در نهج البلاغه است ــ وَ اللَّهِ لَا اَکونُ کَالضَّبُعِ تَنامُ عَلَى طولِ اللَّدم؛[۱] من مثل آن حیوانی نخواهم بود که معمولاً برای اینکه به خواب برود، یک آهنگی میخوانند و او به خواب میرود؛ من خواب نخواهم رفت، بیدارم و میفهمم دُوروبَرم چه میگذرد. از ما هم همین را خواستهاند. نباید به خواب برویم، نباید غفلت کنیم.۱۳۹۶/۰۷/۲۶
بیانات در دیدار نخبگان جوان علمی
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
امیرمحمد یاور رهبر:
⭕️پدافند غیر عامل درجنگ نرم
یک منبع اطلاع رسانی قابل اعتماد دارای ویژگیهای زیر است:
۱.حداکثر پوشش نسبت به وقایع داشته باشد. سانسور اعتماد را از بین می برد. اصولا در دنیای کنونی سانسور تقریبا امکان ندارد. شنیدن خبر از کانال دیگر و نشنیدن از کانال خودی مانند سم عمل می کند. در صورت خطرناک بودن خبر می توان در صورت لزوم آنرا با اخبار دیگر تحت الشعاع قرار داد. ولی هیچگاه نباید خبری را که احتمال انتشار آن از منابع دیگر می رود، در منبع خودی سانسور کرد.
۲.گرایش به نیاز مخاطب بیشتر از تامین خواسته حزبی و جناحی باشد.
۳.تحلیل از خبر جدا شود. بدین معنا که حدالامکان از جهت دار کردن خبر خودداری شود. حتی بی طرفی ظاهری هم خوب است.
۴.در شنیدن اخبار، مخاطب همیشه باید خود را در مقام قاضی احساس کند. مخاطب خود می بایست نتیجه گیری کند.
۵. مقابله با مخالفین (حتی دشمنان) حدالامکان غیرمستقیم و مستند باشد.
تمرکز زدایی و ایجاد مراکز متعدد پناهگاههای فرهنگی برای ارائه سریع کمکهای اولیه جنگ نرم
همانگونه که گفته شد اطلاع رسانی به موقع بمانند کمکهای اولیه در جنگهای سخت میزان تلفات را را کاهش می دهد. در هنگام نیاز این اطلاع رسانی باید سریع صورت گیرد تا قبل از آنکه موجب بدبینی و تشویش اذهان شود، فرد را به حالت عادی بازگرداند.
در بحبوحه جنگ صفین یک از سربازان بناگاه به چادر فرماندهی امیرالمومنین آمد و گفت من مردد شده ام. سوالی در مورد توحید دارم. فردی اعتراض کرد که مگر وسط آتش جنگ جای این سوال است. امیرالمومنین فرمود همیشه جای این این سوال است. ما برای پاسخگویی به این سوالات می جنگیم. آنگاه ایشان پاسخ آن سرباز را فرمودند.
تردید در جبهه خودی قدرت جنگیدن را از سرباز سلب می کند. در صورت عدم پاسخگویی به موقع بسرعت متورم شده و باعث بدبینی شدید می شود. سرعت پاسخگویی به شبهات در جنگ نرم اولا باعث از رفتن تردید می شود. ثانیا از ورود شبهات دیگر جلوگیری می کند.
تمرکز در اطلاع رسانی اولیه جنگ نرم فقط در مواردی خاص پاسخگوست. مردم مایل نیستند جواب تمامی سوالات خود را فقط از یک کانال دریافت نمایند. به همین دلیل، تمرکز در اطلاع رسانی موجب کاهش تاثیر این کانال می شود. دشمن هم اگر دریابد که حریف فقط یک منبع اطلاع رسانی دارد، آنگاه منتهای سعی خود را در تخریب آن بکار می گیرد. در فتنه ۸۸ بجرات می توان گفت روشنگریهای رهبر معظم انقلاب آتش فتنه را خواباند. یکی از دلایل هجمه بی سابقه دشمنان و جنبش سبز به ولایت فقیه و شخص رهبر انقلاب، همین تاثیر شگرف بیانات ایشان بوده است.
ما باید تنهایی رهبری انقلاب را در اطلاع رسانی یک تهدید تلقی کنیم. فصل الخطاب بودن فرمایشات ایشان از مسئولیت دیگران برای روشنگری کم نمی کند. برای این منظور باید منابع اطلاع رسانی متعددی را آماده کنیم تا در موقع لزوم به کمک رهبر معظم بیایند.
مراکز پاسخگویی به شبهات می بایستی به صورت غیر متمرکز و توزیع شده باشد تا هر فرد بتواند بنا به مقتضیات خود به آن مراجعه کند. خواص، مساجد، پایگاههای بسیج، مدارس و خانواده ها و سایتهای اینترنتی می توانند کمکهای اولیه فکری را در زمانی کوتاه به افراد مردد بدهند.
خواص در این میان اهمیت زیادی دارند. خواص بهترین پناهگاه فرهنگی در جنگ نرم هستند. دلیل اهمیت خواص در سرعت تاثیر گفته های آنهاست. مدرسه فرهنگ سازی می کند. ولی نمی تواند به عنوان کمک اولیه جنگ نرم عمل نماید. خانواده نیز به دلیل یکسان بودن فهم اعضا از شرایط موجود نمی تواند پاسخگوی سریع شبهات باشد. مردم به خواص اعتماد دارند. تاثیر سخنان خواص مانند رهبر معظم انقلاب ولی در سطحی پایینتر است. آنها می توانند در اوضاعی که افکار مسموم شده اند و قدرت تحلیل را از دست داده اند و علیرغم داشتن قدرت، نمی دانند حق کدام است، راه درست را به مردم نشان داده و افکار آنها را در زمانی کوتاه بازپروری کنند.
مقاوم سازی فکری مردم برای کاهش خسارات جنگ نرم
مقاوم سازی فکری مردم یک از عوامل موثر در کاهش تلفات و خسارات جنگ نرم است. مقاوم سازی فکری بدان معناست که افکار عمومی همیشه سپری به همراه داشته باشد تا از ضربات مصون بماند. سپر فکری باعث می شود که القائات دشمن به باور مردم تبدیل نشود. در بهترین حالت، فکر مقاوم، جوسازی های دشمن را به عنوان سم تلقی کرده و خود را از آن دور نگاه می دارد و یا اجازه رسوب شدن در ذهن و تبدیل شدن به باور را نمی دهد.
مقاوم سازی فکری یک کار فرهنگی است و باید در یک پروسه دراز مدت پیگیری شود. ولی کاربرد آن به عنوان پدافند غیرعامل در زمان جنگ نرم است. مسئولین فرهنگی می بایستی بتوانند نقاط حمله دشمن را پیش بینی کرده و برای هریک جوابی قانع کننده یافته و سپس آن را به باور عمومی تبدیل نمایند. مردم باید بدانند محل استفاده هریک از این باورها در جنگ نرم کجاست تا بتوانند آنرا بموقع استفاده کرده و ازاسیب هادرامان ماند
htt
📩 نامه جدید «اسماعیل هنیه» به رهبر معظم انقلاب
🔹رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در نامهای جدید به رهبر معظم انقلاب به تشریح جنایات وحشیانه اشغالگران صهیونیست علیه قدس، محله الشیخ جراح، مسجد الاقصی، غزه و سرزمینهای اشغالی 1948 پرداخت.
🔸هنیه: ما در برابر این جنایتهای بیوقفه، خواستار تحرک فوری و بسیج مواضع اسلامی و عربی و بینالمللی برای توقف هرگونه تجاوز علیه ساکنان قدس و مقدسات آن هستیم.
♦️کدخدایی: اسامی منتشر شده از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری کذب است
سخنگوی شورای نگهبان:
🔹اسامی منتشر شده از احراز صلاحیت یا رد داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری در فضای مجازی و برخی رسانهها حقیقت ندارد و شورای نگهبان کاملا این اخبار را تکذیب میکند.
🔹در حال بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری هستیم و پس از حصول نتیجه اسامی تایید صلاحیت شده را اعلام خواهیم کرد.
🔹از مردم و رسانه تقاضا داریم به اخبار غیر موثق و کذب استناد نکنند.
🔹قوه قضاییه باید با کسانی که نسبت به انتشار اخبار کذب و زود هنگام مبنی بر تایید و یا عدم تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری برخورد کند.
📌سناریو های پایان مهلت سه ماهه ایران
🔹 در آستانه پایان مهلت سه ماهه ایران(سوم خرداد) مبنی بر توقف همکاریهای فراپادمانی با آژانس در صورت تداوم تحریمها، این پرسش باقی است که با توجه به اینکه مذاکرات هنوز پابرجاست و گشایشی در وضعیت تحریمها رخ نداده، ایران چه اقدامی انجام خواهد داد؟
🔸 گزینه بازگشت به تعهدات فراپادمانی برجام، طبعاً منتفی است. زیرا نهتنها تحریمی لغو یا حتی تعلیق نشده، بلکه آمریکا از اعلام رسمی بازگشت به برجام نیز خودداری کرده و همچنان خارج از دایره اعضای توافق هستهای قرار میگیرد. به همین دلیل صرفاً با واسطه دولتهای اروپایی، گفتگوها صورت میپذیرد.
🔸 گزینه دیگر، لغو توافق و توقف ضبط تصاویر تأسیسات هستهای است. این گزینه هم مبنای حقوقی مستند به قانون مجلس شورای اسلامی دارد و هم در راستای گامهای کاهش تعهدات و مبتنی بر عدم تلاش طرف مقابل به تعامل با ایران، تفسیر میشود.
🔸 گزینه سوم، تداوم وضعیت موجود است. ولی ادامه این همکاری، منوط به نظر مجلس شورای اسلامی یا شورای عالی امنیت ملی است. در واقع تیم مذاکرهکننده در صورت پیشنهاد این گزینه، میبایست بتواند نهاد ذیربط را نسبت به تأثیر مثبت این همکاری بر روند مذاکرات و رفع تحریمها، اقناع نماید.
🔸 این نکته مهم مد نظر قرار بگیرد که هر گونه تداوم این همکاری، میبایست اولاً زمانمند باشد و تاریخ معینی برای پایان آن تعیین شود. ثانیاً تکرارناپذیر باشد و اعتبار تهدید زایل نشود. ثالثاً منوط به تعهدات مشخص و معینی از سوی طرف مقابل باشد، بهگونهای که حتی با جزییات کمّی و عددی، مطالبات ایران از رفع تحریمها برای طرف مقابل ترسیم شود.
🔸 گزینه توقف کامل همکاریهای فراپادمانی نیز، در مشورت با نهادهای بالادستی و مرجع میتواند مد نظر قرار بگیرد. در عین حال که برخی مصالح مانند واکنشهای دیگر اعضای برجام و فعالسازی مکانیسم ماشه، پیشرفتهای احتمالی در روند مذاکرات و تأثیر آن بر فضای افکار عمومی داخلی و خارجی، میبایست ملاحظه شود.
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
🔴📷 #جهان_مدیا| علیرضا زاکانی در توییتی با اشاره به تصویر بالا نوشت:
🔹انتخابات برای آقای جهانگیری زنگ تئاتر و بازیگری نیست، زنگ حساب است و باید به سوالات جدی پاسخ دهد
1️⃣ نرخ دلار۴۲۰۰ و آتش زدن میلیاردها دلار
2️⃣ علت نابود کردن سرمایه مردم در بورس
3️⃣ تقلیل ستاد اقتصاد مقاومتی به قرارگاه مرغ!
4️⃣ فساد اقتصادی نزدیکان و منصوبان دولت
🔹#متهم_ردیف_دوم
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
⁉️گزینه مطلوب احمدینژاد در انتخابات ۱۴۰۰ چیست؟
🔹اگر شگفتانهای در تایید صلاحیتها نداشته باشیم قطبهای اصلی صحنه نهایی انتخابات سید ابراهیم رئیسی، علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری خواهند بود. شما جای احمدینژاد باشید در این آرایش چه انتخابی میکنید؟
🔹اگر ابراهیم رئیسی پیروز شود دو مشکل برای احمدینژاد به وجود میآید.
اول اینکه در دولت چهار یا هشت ساله رئیسی پایگاه رای اصلی احمدینژاد که او سالهاست به پشتوانه آنها سیاست ورزی میکند یعنی بدنه مستضعف جامعه که خاطراتی مانند یارانه و مسکن مهر و...را از احمدینژاد دارند احتمالا تبدیل به سمپات رئیسی خواهند شد.
دوم: احمدینژاد یکی از مزیت های مهم خود در سیاست را در نابلدی اصولگرایان تعریف کرده بود، آنها بدون او هیچ گاه نتوانستهاند در انتخاباتهای بزرگ اصلاحطلبان و طیف هاشمی را ببرند. با پیروزی احتمالی رئیسی این مزیت هم از او سلب خواهد شد.
🔹حالت بدتر برای احمدی نژاد پیروزی لاریجانی است. احمدینژاد حداقل از سال ۸۹ و ۹۰ تلاش میکند از خاندان لاریجانی چیزی شبیه هاشمی در افکار عمومی بسازد و خود را قطب مقابل آنها تعریف کند، برد احتمالی لاریجانی شکست بزرگ او خواهد بود و این یعنی اگر انتخابات به دو قطبی رئیسی، لاریجانی تبدیل شود یکی از بازندههای اصلی احمدینژاد است.
🔹در وضعیت فعلی حالت مطلوب برای محمود احمدینژاد حداقلی شدن مشارکت در وهله اول و بعد پیروزی نزدیکترین گزینه به دولت روحانی و اصلاحطلبان است.
🔹این دوره از انتخابات به مثابه پایان احمدی نژاد است،زیرا وی با رفتارهای آنارشیستی در حال دور شدن از معیارهای انقلاب اسلامی و مردم حامی نظام نیز هست.او فکر می کند که در رد صلاحیت هم منافعی اما در واقع او با این سخنان و موضع گیری ها در حال نشان دادن عمق تفکرات انحرافی خود است.
✍ محمد زعیم زاده
اخبارروز
تحلیل سیاسی
جنگ نرم ودشمن شناسی
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
🔴چند خطی درباره نامه اخیر #عدالتخواهان
✍ محمد عبدالهی
🔰اخیرا نامه ای از سوی جمعی موسوم به نیروهای #عدالتخواه تحت عنوان درخواست از #شورای_نگهبان برای تایید صلاحیت نامزدهای همه سلایق سیاسی منتشر شده. فرض را بر دغدغه مند بودن نویسندگان نامه و ایمان داشتنشان به نیتی که در نامه ادعا کرده اند یعنی تقویت #عدالت_اجتماعی و #امنیت_ملی گذاشته و برادرانه به چند نکته اشاره می کنم.
🔰در ابتدا باید گفت اصل این نامه یک نقض غرض بزرگ است. مهمترین چیزی که در آن مغفول مانده، #قانون_اساسی و قانون مداری ست. اصل 99 قانون اساسی شورای نگهبان را موظف به نظارت بر #انتخابات کرده و در ماده ۸ قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران مصوب ۵/۴/۱۳۸۶ ، این نظارت عام و در تمام مراحل و در کلیه امور مربوط به انتخابات جاری دانسته شده. با این حساب شورای نگهبان، نگهبان اصل 115 قانون اساسی یعنی نظارت بر احراز شرایطِ تعریف شده در این اصل برای نامزدهای ریاست جمهوریست تا کسی خارج از دایره ی شروط تعریف شده در قانون، نتواند خود را در معرض امتخاب مردم قرار دهد. هر نظری مبنی بر باز کردن دایره تعریف شده در قانون برای احراز صلاحیت ها، خدشه به قانون اساسی و به مثابه تقابل با آن است که بعید می دانم نویسندگان نامه متوجه این خطای بزرگ بوده باشند.
🔰آنان می گویند دلیل مطرح کردن این مطالبه، شرایط خاص این انتخابات یعنی حضور طیف های مختلف و خاص است و این اتفاق را نشاندهنده رویکرد مثبت طیف های مختلف سیاسی به انتخابات دانسته اند. حال آنکه این مساله اصلا جدید نیست و در برخی دوره ها حتی اپوزیسیون هم به کارزار انتخابات ورود کردند. می گویند این حضور، نشان از امیدواری به اصلاح و تغییر از کانال بسترهای قانونی درون نظام است. این هم یک مغالطه دیگر است. کسی مثل #تاجزاده سال هاست هم اپوزیسیون نظام است و ساختارها را معیوب و قوانین را ناقص و نیازمند به بازنگری می داند و حتی نداهای براندازانه سر می دهد؛ هم در مقاطع انتخاباتی مثل این ایام، سراسیمه می آید و ثبت نام می کند. پس اینکه امکان اصلاح و تغییر از داخل نظام مهیاست یک شعار سیاسی و یک پارادوکس اساسی بین گفتمان و عملکرد این افراد است.
🔰هیچ وقت اینطور نبوده که ظرفیت های قانونی کشور اجازه اصلاح رویکردها را ندهد. قوانین هم مبسوط است و هم آزادی عمل در اجرا وجود دارد. با مشارکت در انتخابات مجلس می توان نمایندگانی را انتخاب کرد که همین قوانین را تغییر دهند. بارها دیده ایم در انتخابات مختلف، سلایق سیاسی مختلف با هدف تغییر قوانین و اصلاح رویکردها لیست داده اند؛ اما خروجی آن مثل #مجلس_ششم عملا چیزی نبوده که به نفع مصالح مردم باشد و نهایتا با یک غوغاسالاری سیاسی و تولید حواشی مختلف گذشته و با خروج علیه کلیت نظام هم تمام شده. پس سابقه ای برای تایید این ادعا در جریانات سیاسی وجود ندارد.
اساسا این تئوری که ما دچار انسداد و بن بستیم و وضعیت قوانین ما به گونه ایست که اصلاح ناپذیر است خودش یک مغالطه است. اول باید این را اثبات بکنند و بعد بگویند همچنان امیدوارند تغییر به وجود بیاید.
🔰از دیگر انگیزه های مطالبه ایشان، تلاش های داخلی و خارجی که برای دلسرد کردن مردم از حضور در پای صندوق های رای عنوان شده که آن هم تازگی ندارد و در طول انقلاب و هر انتخاباتی که برگزار شده، جریانات خارجی و دنباله روهای داخلی برای دلسرد کردن مردم و کاهش مشارکت تلاش کرده اند و این اصلا پدیده جدیدی نیست. اتفاقا #بحران_اعتماد_عمومی و اتفاقاتی که باعث کاهش مشارکت در انتخابات گذشته شده، حاصل عملکرد همان جریانی ست که سیستم نظارتی ما اگر با دقت عمل می کرد اصلا وارد گود نمی شد. نمونه اش همین هشت سال دولت #روحانی ست که شاید با دقت بیشتر ناظران و عمل به شاخصه ها این سرنوشت رقم نمی خورد و ما باید از شورای نگهبان مطالبه گر باشیم روی ملاک هایش محکم تر بماند؛ نه اینکه آن را تضعیف کنیم.
🔰بند بعدی که اساسا می شود گفت خلاف قانون است، احراز یا تایید صلاحیت را به عدم محکومیت قضایی در حوزه مفاسد اقتصادی محدود کرده. اگر نویسندگان نامه اندک اشرافی بر قوانین کشور داشتند، می دانستند تمام مفاسد در حوزه اقتصادی رقم نمی خورد و احراز تمام شرایط هم به واسطه سلامت اقتصادی نیست. البته و صد البته که سلامت اقتصادی مهم است. اما برای احرازصلاحیت #رجل_سیاسی شاخصه های مهم دیگری هم لحاظ شده؛ مثلا آیا شایسته است کسی که می خواهد برای تصدی جایگاه مهمی مثل ریاست جمهوری وارد گود انتخابات شود، با فرض سلامت اقتصادی، دچار مفاسد دیگر همچون سیاسی و اخلاقی باشد؟ آیا اثبات کارآمدی و توان مدیریتی که مصداق شاخص های مدیر و مدبر بودن است، برای تصدی پستی به اهمیت ریاست جمهوری ضروری نیست؟
ادامه دارد...
✍ #محمد_عبدالهی
🔰 با این اتفاق ما تراز انتخابات در کشور را پایین می آوریم و آن را به یک امر دم دستی تبدیل کرده ایم. در حالی که کشورهای دیگر با وسواس با آن برخورد می کنند که کسی که قرار است سکان دار مدیریت اجرایی کشور را داشته باشد، حتما حداکثرهای توان مدیریتی را داشته باشد که یکی از آن موارد سلامت اقتصادی ست. پس این مطالبه، به نوعی نگاه بخشی و ناقص به قوانین است.
🔰بند آخر را هم باید تهدید محترمانه ای فرض کنیم که می گوید اگر این کار را کردید، شایبه مهندسی انتخابات و دخالت شورای نگهبان و محدود کردن انتخابات آزاد منتفی ست. من فکر می کنم تمام این نامه برای این بند و این تهدید نوشته شده. رجوع به تاریخ می کنیم. در کدامیک از انتخابات بوده که شایبه مهندسی انتخابات و محدود کردن سلایق مطرح نشده؟ جالب است که در انتخاباتی مثل سال 88، مجلس ششم، مجلس سوم، دور اول شورای شهر که اساسا نظارتی وجود نداشت هم اتهام مهندسی انتخابات زده شد. این نشان می دهد اساسا با فلسفه نظارت و نظریه نظارت استصوابی مشکل وجود دارد. اگر همین هایی که منادی انتخابات آزادانه دارند و منتقد شورای نگهبان هستند، به قوانین بسیاری از کشورها مثل کشورهای اروپایی و آمریکا رجوع کنند، می بینند اتفاقا این کشورها شورای نگهبانشان قوی تر از ما عمل می کند و فیلترهای نظارتی شان محدودیت زا تر است. ولی شایبه مهندسی انتخابات در آنجا وجود ندارد.
🔰اتفاقا این که از لزوم حضور طیف های مختلف سیاسی در این نامه گفته شده، خود شایبه مهندسی انتخابات را تقویت می کند. بله هر طیف سیاسی معتقد به نظام می تواند در انتخابات حضور و اقبال خود در مواجهه با رای و نظر مردم را محک بزند؛ اما اینکه صلاحیت (با ملاک هایی که قانون تعریف کرده) را فرع بر حضور همه طیف ها در معرکه انتخابات بدانیم، در تناقض با ادعای نویسندگان نامه مبنی بر مخالفت با مهندسی انتخابات است.
🔰در پایان عرض میکنم بنای محکم شورای نگهبان آنقدر در حفظ اصل نظام ضروری بوده که چهل سال است در صدر هجمه های دشمنان خارجی و داخلی این کشور قرار داشته و همواره هر تلاش برای تضعیف آن با تشویق و ذوق زدگی بدخواهان همراه می شود. اگر کسانی از سر نگرانی برای حفظ نظام، راه حل مشکلات را در تضعیف و محدود کردن این بنای محکم می بینند، با توجه به این عقبه باید بفهمند راه را غلط آمده و در واقع گم کرده اند.
✍ #محمد_عبدالهی
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
🔴 دوپینگ انتخاباتی با مذاکرات بی نتیجه!
سخنگوی وزارت امور خارجه: قانون مجلس توقف دسترسیهای فراپادمانی آژانس بوده و این هم در سه ماه گذشته آغاز شده و الان آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ دسترسی فراپادمانی ندارد!
🔹این یعنی زمینه چینی برای تمدید توافق با آژانس، آنهم بدون هرگونه تغییر جدی در روند مذاکرات؛ گویا طرفین حاضر در وین نیز منتظر شفاف تر شدن صحنه انتخابات ایران هستند تا برای رساندن دوپینگ انتخاباتی به دوستان داخلی شان و یا موکول کردن روند مذاکرات به بعد از انتخابات تصمیم بگیرند!
✍️مهدی قاسم زاده
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
🎥 افشاگری تکان دهنده رئیس مرکز مطالعاتی صهیونیست در اورشلیم: مادر بن سلمان یهودی است و به همین دلیل علاقه بسیاری به اسرائیل دارد
💢دکتر "مایک ایوان" بنیانگذار و رئیس «مرکز میراث دوستان یهود» که یک آژانس صهیونیستی حامی اسرائیل است در سخنانی پرده از دیدار خصوصی خود با بن سلمان برداشت؛ او گفت:
🔺 "بن سلمان معتقد است فلسطینی ها یک راه ساده بیشتر ندارند و آن اینست که باید تسلیم اسرائیل شوند؛ بن سلمان بسیار تحت تاثیر اسرائیل است!"
🌱حجاب از نگاه دانشمندان غربی
جودیت میل خبرنگار نیویورک تایمز در مقاله “زنان در آغوش اسلام، امنیتی تازه می یابند” مینویسد:
پوشش حجاب، برای زن این امکان را فراهم ساخته که در شهرهای شلوغ بتواند به راحتی فعالیت کند و از مزاحمت مردان جوان در امان بماند. پیام غیرقابل تردید این لباس به اطرافیان این است که: این زن نجیب است، به او کار نداشته باشید.
#حجاب_شخصیت #حجاب_آزادی #حجاب_احترام #حجاب_امنیت #غیرت_علوی #حجاب_فاطمی
🔴عطوان: اسرائیلیها چمدانهای خود را بستهاند تا بهمحض بازشدن فرودگاهها بروند/ هرروز جنگ با غافلگیری جدید از سوی مقاومت فلسطین همراه است
سردبیر روزنامه رای الیوم در واکنش به اتفاقات جدید در فلسطین نوشت:
🔹این تحلیلگر ادامه داد: سههزار موشک تاکنون به اهداف و شهرهای بزرگ اسرائیل شلیک شده است که با موشکهایی که در جنگ قبلی بهکار گرفته شد، از حیث کلاهک جنگی و دقت، کاملاً متفاوت است.
🔹انتفاضه موشکی قدس برای کشورهای سازشکار و امضاکننده توافقات «آبراهام» دهها میلیارد دلار صرفهجویی بهدنبال داشت زیرا آنها در آستانه خرید دهها سامانه گنبد آهنین و موشکهای آن پس از شکست سامانه آمریکایی پاتریوت در برابر موشکهای انصارالله یمن بودند
🔹ارتش اسرائیل در هفت روز اول جنگ دستاوردی نداشته است بهجز کشتن افراد بیگناه و ویرانی برجهای مسکونی از جمله «برج الجلاء» مقر استقرار خبرنگاران و یا ترور دو فرمانده حماس و جهاد اسلامی
🔸 اگر موشک «عیاش250» که فرودگاه «رامون» در «النقب» را لحظاتی پس از بازگشایی آن بست یکی از غافلگیریهای هفته اول جنگ بود، زیردریایی و غواصان فلسطینی میتواند که غافلگیری هفته دوم جنگ باشد و شاید حمله به سکوی استخراج گاز در ساحل «اسدود» در دریای مدیترانه گواه مهمی در این زمینه است.
🔹اوضاع در فلسطین اشغالی کاملاً فلج شده است و این ضربه مهلک به اقتصاد اسرائیل که از تبعات ناشی از کرونا هنوز بهبود نیافته است، محسوب میشود
🔹در انتفاضه مسلحانه دوم در سال 2001 حدود «نود» شرکت از اسرائیل به لندن و نیویورک رفتند و صنعت گردشگری اسرائیل بهشکل کامل فروپاشید و تیمهای ورزشی با بازی در تلآویو بهعلت عدم امنیت مخالفت کردند و این سناریو در مرحله پس از آتشبس، اگر آتشبسی برقرار شود، تکرار خواهد شد. هزاران نفر چمدانهای خود را بستهاند که بهمحض باز شدن فرودگاهها اسرائیل را ترک کنند.
🔹آتشبسی برقرار نخواهد شد مگر با شروط مقاومت و در زمانی که خودش تشخیص دهد و هرآنچه از زبان آمریکاییها بیان میشود مبنی بر مخالفت سران اسرائیل با تلاشهای آتشبس دروغ است، آنها شدیداً بهدنبال آتشبس هستند
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
علی #لاریجانی از مرداد ۸۴ تا مهر ۸۶ دبیر شورای عالی امنیت ملی و مسئول پرونده هستهای بود.
در دوره ایشان پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل رفت. شورای امنیت سه قطعنامه علیه ایران صادر کرد. ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷
مهمترین آن قطعنامه ۱۷۳۷ در دی ۸۵ بود که ساختار تحریم علیه ایران را ایجاد کرد. کمیته تخصصی تحریم برای اعمال تحریم علیه ایران در این قطعنامه تشکیل شد.
لاریجانی سه قطعنامه در دو سال گرفت.
#مسعود_براتی
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
⭕️سرهای فتنه یکی یکی بیرون می ایند
❌احمدی نژاد اگر رد صلاحیت شدم بروید رای سفید بدهید یا اسم من را بنویسید
📽 دقایقی قبل/ دکتر احمدینژاد: این نظر قطعی من است و تغییری نخواهد کرد
انتخابات متعلق به مردم و رای، حق مردم است.
قبلا ما را دو بار رد کردند اما من ملاحظه کردم و به احترام مردم و انقلاب و کشور سکوت کردم اما اعلام کردم اگر این بار هم بخواهند رد کنند، من قطعا شرکت نخواهم کرد و انتخابات را هم تایید نمی کنم.
البته تجمع اعتراضی و خشونت را هم تایید نخواهم کرد.
همه مراقب باشند که عناصر فاسد لانه کرده در نهادهای امنیتی، ماجرا درست نکنند و بخواهند به حساب مردم یا به حساب ما بگذارند.
رای حق مردم است، وقتی دارند بی دلیل دایره انتخاب مردم را محدود می کنند و نمی خواهند اجازه بدهند آن چیزی که مردم می خواهند محقق شود و افراد را رد می کنند، من به چه دلیل باید شرکت کنم؟
رای حق من است، اگر رد کردند هرگز و هرگز، در انتخابات شرکت نمی کنم.
فردا نگویند احمدی نژاد گفته بروید رای سفید بدهید یا اسم من را بنویسید و این کار و آن کار را بکنید یا از کسی دفاع می کند! من حتی از دوستان نزدیک و همکارانم که خیلی به آنها علاقه دارم هرگز حمایت نخواهم کرد. این نظر قطعی من است و تغییری نخواهد کرد.
❌اقای احمدی نژاد مگه این قانون 8سال شما را تاییدنکرد.اگرقبول نداری چرا با همین قانون امدی ثبت نام کردی
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
❌مجلس برای سهامداران مالباخته وکیل گرفت
۲۰۰ سهامدار حقوقی در اوج شاخص بورس ۱۳۰ هزار میلیارد تومان از آن خارج کردند و موجب زیان فراوان سهامداران حقیقی شدند. حالا مجلس با هماهنگی مرکز وکلای قوه قضائیه ۳ وکیل گرفت تا تکلیف این اقدام مشخص شود.
🔵به گزارش مشرق، روزنامه جوان نوشت: سوء مدیریت دولت در تنظیم صحیح سیاستهای پولی و مالی طی سالهای گذشته خسارت قابل ملاحظهای را برای کشور به همراه آورد، یکی از نتایج سوء مدیریت اقتصادی دولت آن بود که پایه پولی طی سالهای اخیر با رشد بیش از ۹۰ درصدی مواجه شد، از همین رو مردم برای در امان ماندن از تورم مجبور به سرمایهگذاری در بازارها شدند. اما سرمایهگذاری در بورس برای مردم خوشیمن نبود! تا آنجا که کار اکنون به مجلس و دستگاه قضا کشیده است.
⭕طی یک سال منتهی به مردادماه سال ۹۹ نقدینگی قابل ملاحظهای از سوی دهها میلیون ایرانی وارد بازارسرمایه شد. از همین رو قیمت بسیاری از سهامهای حاضر در بازار سرمایه جهش قابل ملاحظه یافت، اما به یکباره ریزش بازار از نیمه دوم سال گذشته دهها میلیون سهامدار تازه وارد را غافلگیر کرد، به طوری که به گفته علی نیکزاد، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ۴۶ میلیون نفر سهامدار، مالباخته نوسانهای سال گذشته بازار سهام شدند.
💠با توجه به اینکه برخی از حقیقیها و حقوقیها بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان سهام در اوج بازار سرمایه در سال ۹۹ فروختند و در مدت کمی سود بسیار زیاد و اتفاقی به دست آوردند، امروز مجلس شورای اسلامی معتقد است باید اشخاصی که فاجعه بورس را رقم زدند مورد محاکمه قرار گیرند و سودهای باد آورده این اشخاص به صندوق تثبیت بازار سرمایه بازگردد، برای همین منظور سه وکیل از سوی مجلس اخذ شده است تا امور حقوقی مربوط به بازپسگیری سودهای باد آورده در بازار سرمایه را انجام دهند.
⚫آمارها نشان میدهد ۵۷ میلیون کد سهامداری در بازار سرمایه وجود دارد که حداقل نیمی از این کدها فعال به شمار میروند، بسیاری از سهامدارانی که امروز خود را مالباخته به شمار میآورند، هر چقدر که پیرامون اقتصاد و بازار سرمایه مطالعات بیشتری انجام میدهند متوجه موانع جدی برای بازگشت رونق به بازار سرمایه میشوند، از اینرو برخی از سهامداران انتقاد و اعتراض خود را در فضای مجازی به سیاستهای دولت در قبال بازار بورس اوراق بهادار درج میکنند.
🔵برخی از تحلیلگران بر این باورند که بازار سرمایه با ۵۷ میلیون سهامداری که بسیاری از آنها در سال ۹۹ به این بازار ورود کردند و متأسفانه در جریان ریزش بازار، ارزش دارایی خود را از دست دادند، در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری مورد توجه خواهد بود، در همین راستا قاضی زاده هاشمی نایب رئیس مجلس با اشاره به خروج بیش از ۱۳۰ هزار میلیارد تومان توسط ۲۰۰ کد حقوقی در زمان اوج شاخص از بازار بورس، از تسریع در رسیدگی به تخلفات این پرونده از سوی رئیس دادسرای جرائم اقتصادی خبر داد.
🔴قوه قضائیه بر عملکرد سازمان بورس نظارت جدی داشته باشد
🚫در این بین زهره الهیان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از متضرر شدن میلیونها نفر در بورس خبر داد و گفت: قوه قضائیه باید در این باره دادگاه تخصصی تشکیل دهد و به صیانت و حقجویی از حقوق مردم بپردازد، زیرا بازارگردانان به وظیفه ذاتی خود عمل نکرده و این امر نیازمند به یک نظارت تخصصی بر عملکرد سازمان بورس است.
♨️الهیان با تأکید بر لزوم ورود و نظارت جدی قوه قضائیه بر عملکرد سازمان بورس در جهت دفاع از حقوق عامه، تصریح کرد: قاعداًتا قوه قضائیه باید دادگاه تخصصی در این باره تشکیل داده و به صیانت و حق جویی از حقوق مردم بپردازد. منفعت جویی عدهای قلیل که ابایی از زیر پا گذاشتن حقوق مردم ندارند باعث شده که با وضعیت نابسامان کنونی در بازار سرمایه روبهرو شویم. همانطور که رهبر معظم انقلاب مکرر رویکرد ضد فساد را از وظایف مسئولان میدانند ما هم امیدوار هستیم که قوه قضائیه نیز با نظارت جدی و تخصصی خود به وضعیت بازار سرمایه رسیدگی کند.
❗برخی از تحلیلگران اقتصاد سیاسی بر این باورند که بازار سرمایه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ یکی از موضوعاتی است که باید نامزدهای ریاست جمهوری سیاستهای خود را برای بهبود وضعیت این بازار به مردم تشریح کنند، هرچند که برخی از کارشناسان معتقدند بی تدبیری سال گذشته دولت روحانی در حوزه بازار سرمایه شاید اثری سوئی بر انتخابات ریاست جمهوری پیش روی بگذارد.
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
❗️دخالت آشکار و تمام عیار غربی ها در انتخابات ایران به نفع جریان غربگرا و مدعی اصلاحات!
🔹آیا وزارت خارجه ایران که بر بالا وزارتخانه اش نوشته شده "نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی" نسبت به این گونه دخالت های آشکار موضعی خواهد گرفت؟!
🔸امروز همه می دانند که نامزد جریان غربگرا در کشور لاريجانی و جهانگیری هستند آیا موضعی خواهند گرفت یا از ته دل خوشحالند؟!
مردم ما بدانند باران تندی که با یک غرش آسمانی می آید استمراری نخواهد داشت. اگر در آستانه انتخابات به خاطر گل روی نوکران داخلی اشان لطفی کنند دوامی نخواهد داشت بعد از انتخابات همه چیز به جای خودش بر می گردد. چنانکه در سال 96 در آستانه انتخابات، قرارداد 350 هواپیما بسته شد و بعاز رای آوری روحانی دوباره لغو شد.
❗️ هوشیار باشیم. برای بار سوم فریب نخوریم.
#دولت_سوم_روحانی
#روانبخش
✅ https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
روحانی/ خاتمی/ لاریجانی
میراث اقتصادی یک ائتلاف
🔹هیجان رقابت نامزد ها، یک ماه مانده تا انتخابات به تدریج بالا می گیرد. فارغ از تنوع نامزدها، جهت گیری دولت سیزدهم، یک موضوع کلیدی در ارزیابی نامزدهاست. این که ادامه همین دولت فعلی هستند، یا اراده تغییر ریل دولت را دارند.
♦️یک موضوع راهبردی دیگر، شفاف سازی و جمع بندی کارنامه هشت ساله دولت آقای روحانی است. این که در مرداد ماه، مثلا کدام وضعیت اقتصادی را تحویل دولت جدید می دهند؟
🔹آیا شرایط را تثبیت و زیر ساخت ها را توسعه داده و یک "فرصت فراهم" را تحویل می دهند؛ یا دولت آینده، با انواعی از گرفتاری ها دست به گریبان خواهد بود؟
♦️پاسخ، از دو جهت مهم است: نخست این که اگر اقتصاد دچار پسرفت شده، نمایندگان و متهمان آن، در انتخابات طلبکاری نکنند؛ ثانیا در صورت شکست قریب الوقوع، بلافاصله طلبکار نشوند که چرا دولت جدید ظرف دو سه ماه، اقتصاد را رونق نمی دهد؟(!)
🔹برای این که مردم گرفتار کلی گویی طرفین نشوند، باید شاخص های اقتصادی قابل اندازه گیری را فهرست کرد و پرسید: دولت روحانی هر کدام از این شاخص ها را در چه شرایطی تحویل گرفت و چه میراثی بر جای گذاشت؟از جمله شاخص های مهم، که دولت در نوع آنها پسرفت شدید داشته، عبارتند از:
🔻سهولت یا سختی کسب و کار
🔻رشد (رونق) یا رکود اقتصادی. نرخ رشد تولید ناخالص ملی
🔻میزان سرمایه گذاری مولد داخلی و جذب سرماگذاری خارجی
🔻تراز مثبت یا منفی تجاری
🔻کاهش یا افزایش حیف و میل منابع عمومی و فساد اقتصادی
🔻نرخ سالانه و نقطه به نقطه تورم
🔻نرخ بیکاری و میزان ایجاد اشتغال خالص
🔻حجم نقدینگی سرگردان
🔻میزان رشد یا رکود تولید در بخش مسکن و سایر پیشران ها
🔻ضریب جینی (شکاف طبقاتی)
🔻ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم
🔻نوسانات درآمد سرانه و خط فقر
🔻تعهدات انباشته و بدهی های دولت
🔻وضعیت بورس
🔻کسری بودجه یا تناسب دخل و خرج دولت
🔹دولت ائتلافی روحانی، در نوع این شاخص ها عقبگرد شدید و بعضا رکورد گونه داشته. از جمله؛ شش رتبه عقبگرد در رتبه بندی جهانی، تحویل دولت در مرداد با پیش بینی تورم 45 درصدی (پیش بینی دستگاه های دولتی)، ایجاد هفتصد هزار شغل کمتر نسبت به دولت نهم و دهم، دست کم بیست درصد کوچک شدن اقتصاد، رساندن نقدینگی از 470 هزار میلیارد به 3700 هزار میلیارد تومان؛
♦️همچنین افزایش تقریبا یک درصدی ضریب جینی (از زیر چهار درصد به بالای چهار درصد)، حداقل هفت برابر شدن قیمت ارز خارجی و کاهش متقابل ارزش پول ملی، کاهش یک میلیون تومانی درآمد سرانه، رکود مفرط بخش مسکن و تورم 680 درصدی آن، تشدید کسری بودجه، بالا رفتن محسوس خط فقر، التهابات کم سابقه بورس، و برجا گذاشتن بدهی های سنگین و بعضا با سررسید چند ماهه، که تا 250 هزار میلیارد تومان برآورد می شود.
🔹این کارنامه ای نیست که امثال سید محمد خاتمی به عنوان دعوت کننده به تکرار دولت و همچنین نامزد های دولتی (جهانگیری، لاریجانی، شریعتمداری، آخوندی، همتی، محسن هاشمی، پزشکیان، تاج زاده، مهر علیزاده، و...) بتوانند بدان افتخار، یا آن را لاپوشانی کنند. این طیف به جای فرار به جلو، باید پاسخگوی تخریب گسترده اقتصاد کشور بر خلاف وعده های عوام فریبانه باشند.
✍ #محمد_ایمانی
🔰اخبارروز
🔰تحلیل سیاسی
🔰جنگ نرم ودشمن شناسی
✅لینک عضویت
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
🔴بیانیه 200 نفر از نمایندگان درخصوص مذاکرات وین
🔹ملاک ارزیابی و پذیرش نتایج هر گفتگویی میان ایران و دیگر کشورهای عضو #برجام بهره حقیقی اقتصادی مردم ایران است.
🔹نمایندگان مجلس: هر گونه تفکیک و دستهبندی تحریمها که منجر به حفظ بخشی از فشار اقتصادی علیه مردم ایران شود، پذیرفتنی نیست.
🔹مجلس «رفع کامل تحریمها»، «قابل راستیآزمایی بودن لغو تحریمها» و «بازگشتناپذیری سلاح تحریم آمریکا» را خواستار است.
🔹پذیرش ماندن برخی تحریمها، تأیید مشروعیت آن خواهد بود.
🔹نشستهای وین نشان میدهد آمریکا و اروپا اراده جدی برای رفع همه تحریمها ندارند.
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95