💠 #حدیث روز 💠
💎 جایگاه ماه رجب
🔻پيامبرخدا صلىاللهعليهوآله:
رَجَبٌ شَهرُ اللّه ِ (الأصَبُّ)، يَصُبُّ اللّه ُ فيهِ الرَّحمَةَ على عِبادِهِ
🌒 #رجب ماه ريزان خداست؛
خداوند در اين ماه رحمت [خود] را بر بندگانش فرو میريزد.
📚 عيون أخبار الرِّضا : ۲/۷۱/۳۳۱
•┈┈••✾••┈┈•
@javadheidari110
⭕️ چرا امام باقر علیه السلام، اختراع نداشتند؟
🔵پاسخ:
نکته ی اول: این سوال ناشی از این است که جایگاه برخی علوم روشن نشده است، یعنی برخی تصور می کنند اگر کسی ابتکار و اختراعی داشته باشد، او تنها صاحب علم می باشد، و حال اینکه چنین نیست، زیرا برخی از علوم وجود دارند که به مراتب با اهمیت تر از علوم مادی می باشند، از جمله علومی که از اهمیت خاص بر خور دار است، علم خدا و دین شناسی است. َ رَسُولُ خدا فرمود: «أَفْضَلُ الْعِلْمِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ». (۱) امام علیهالسلام نیز با اهمیت و مهم ترین علم را معرفت خداوند دانسته اند: «أَوَّلُ الدِّینِ مَعْرِفَتُهُ وَ كَمَالُ مَعْرِفَتِهِ التَّصْدِیقُ بِهِ وَ كَمَالُ تَصْدِیقِهِ تَوْحِیدُهُ ». (۲)
نکته ی دوم: امام باقرعلیهالسلام در عرصه علوم خدا و دین شناسی جایگاه بس بلند داشت، به گونه ای که رسول خدا از وی به عنوان" باقرالعلوم" یاد نمود، چنانچه از جابر بن عبد اللّه منقول است که حضرت رسول صلیاللهعلیهوآله به من فرمود: ای جابر! امید است که تو در دنیا بمانی تا ملاقات کنی فرزندی از من که از اولاد حسین خواهد بود که او را محمّد نامند، یَبْقُرُ عِلْمَ الدِّینِ بَقْرا،(۳) یعنی او میشکافد علم دین را شکافتنی، پس هرگاه او را ملاقات کردی سلام مرا به او برسان.
به نظر می رسد کلام رسول خدا درباره امام باقر علیهالسلام ناظر براین است که وی در عرصه نشر معارف دینی وعلم خدا شناسی شکافنده علم می باشد، بر این اساس بود که حضرت طی مدت امامت خود، در همان شرائط نامساعد، به نشر و اشاعه حقایق و معارف الهی پرداخت و مشکلات علمی را تشریح نمود و جنبش علمی دامنه داری به وجود آورد که مقدمات تاسیس یک «دانشگاه بزرگ اسلامی» را که در دوران امامت فرزند گرامیش امام صادق علیهالسلام به اوج عظمت رسید، پی ریزی کرد.
نکته ی سوم: روایات و احادیث متعدد در زمینه مسائل و احکام اسلامی، تفسیر، تاریخ اسلام، و انواع علوم، از آن حضرت به یادگار مانده است ، افزون بر آن، رجال و شخصیت های بزرگ علمی از محضر آن حضرت استفاده میکردند. که هر کدام در گسترش علوم نقش اساسی داشتند، چنانکه «جابر بن یزید جعفی» و «کیسان سجستانی» (از تابعین) و فقهائی مانند: «ابن مبارک»، «زهری»، «اوزاعی»، «ابوحنیفه»، «مالک»، «شافعی»، «زیاد بن منذرنهدی» از آثار علمی او بهرهمند شده سخنان آن حضرت را، بی واسطه و گاه با چند واسطه، نقل نمودهاند. کتب و مولفات دانشمندان و مورخان اهل تسنن مانند: طبری، بلاذری، سلامی، خطیب بغدادی، ابونعیم اصفهانی، و کتبی مانند: موطا مالک، سنن ابی داود، مسند ابی حنیفه، مسند مروزی، تفسیر نقاش، تفسیر زمخشری، و دهها نظیر اینها، که از مهمترین کتب جهان تسنن است، پر از سخنان پرمغز پیشوای پنجم است و همه جا جمله: «قال محمد بن علی» و یا «قال محمد الباقر» به چشم میخورد. کتب شیعه نیز در زمینههای مختلف سرشار از سخنان و احادیث حضرت باقر علیهالسلام است.
نکته ی چهارم: حضرت باقر علیهالسلام شاگردان برجستهای در زمینههای فقه و حدیث و تفسیر و دیگر علوم اسلامی تربیت کرد که هر کدام وزنه علمی بزرگی به شمار میرفت. شخصیتهای بزرگی همچون: محمد بن مسلم، زراره ابن اعین، ابو بصیر، برید بن معاویه عجلی، جابربن یزید، حمران بن اعین، و هشام بن سالم از تربیت یافتگان مکتب آن حضرت هستند.(۴)
نتیجه اینکه: گرچه ممکن است ما آثار علمی مانند کتاب و اختراعی - از امام باقر علیهالسلام نداشته باشیم، اما امام با بیان روایات بسیار زیاد و تربیت شاگردان متعدد در عرصه های علوم مختلف، فعالیت های بسیار مهمی را انجام داد که این امر با اختراع وابتکار مادی، قابل مقایسه نیست، زیرا اختراع و ابتکار را انسان هایی دیگر می توانند انجام دهند ولی آنچه که انسانهایی دیگر از آن عاجزند، هدایت مردم و ارائه معارف بلند دینی است.
ضمن اینکه در منابع روایی شیعه برای امامان علیهمالسلام ده ها کتاب و تألیفات بر شمرده اند. برخی از این کتاب ها توسط امام پیشین نگاشته شده، سپس به عنوان میراث امامت به امامان بعدی رسیده است، برخی میراث از سلسله پیامبران پیشین بوده، برخی با املای امامان علیهمالسلام توسط شاگردان نوشته،برخی توسط امامان علیهمالسلام برای هدایت افرادی خاص و یا درخواست عده ای نگاشته شده است.
پی نوشت ها:
۱. علامه مجلسی بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ناشر: اسلامی، ج، ۷۵ ص ۷
۲. عبد الواحد تمیمی آمدی، غرر الحکم و درر الکلم، قم ، دفتر تبلیغات اسلامی ، ص۸۵.
۳. شیخ مفید، الإرشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، کنگره شیخ مفید، قم، چاپ اول، ۱۴۱۳ ق. ج۲، ص ۱۵۹.
۴. مهدیی پیشوایی ،سیره پیشوایان، قم، موسسه امام صادق علیهالسلام، چاپ یازدهم، ۱۳۷۹ از ص ۳۰۶ به بعد.
۵. سید محسن امین، اعیان الشیعه، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات ، چاپ پنجم ، ۱۴۱۸ه ،ج ۲، ص ۵۰۲.
@javadheidari110
هدایت شده از کانال رسمی استاد جواد حیدری
سلام علیکم
برخی از سروران در مورد ختم سوره ی واقعه
که از روز دوشنبه و مصادف با اول ماه 🌙 شروع می شود و به مدت چهارده روز ادامه داده می شود سوال می کنند.
باید عرض کنم: هیچ مستند روایی و حدیثی برای این عمل پیدا نشد.
نتیجه اینکه این دستورالعمل نباید مستند به شرع و دین به جا آورده شود.
التماس دعا
✍جواد حیدری
@javadheidari110
💠 #حدیث روز 💠
💎 ماهی که گناهان در آن پاک میشود
🔻امام كاظم عليهالسلام:
رَجَبٌ شَهرٌ عَظيمٌ يُضاعِفُ اللّه ُ فيهِ الحَسَناتَ و يَمحُو فيهِ السَّيِّئاتَ
🌒 #رجب ماه بزرگى است كه خداوند [پاداش] نيكیها را در آن دو چندان و گناهان را پاك میكند.
📚 كتاب من لايحضره الفقيه، ج ۲، ص ۹۲
•┈┈••✾••┈┈•
@javadheidari110
هدایت شده از کانال رسمی استاد جواد حیدری
#پست_پیشگام
#اولین_شب_جمعه_ماه_رجب
#لیلة_الرغائب
#گروه_فرهنگی_تبلیغی_پاسخگو
#جواد_حیدری
پرسش:
شنیدهام لیله الرغایب و نماز آن مستند شرعی ندارد و جایز نیستیم اعمال این شب را انجام دهیم؟ لطفاً توضیح دهید.
✍ پاسخ:
🔶نکته اول : نماز لیله الرغایب و اعمال آن را، مرحوم مجلسی رحمهالله علیه با ذکر سندی که قابلاعتماد نیست و راویان مجهول و ضعیف در آن وجود دارد ، نقل فرموده است .(1) البته قبل از ایشان در بعضی از کتب ادعیه و زیارات بهصورت مرسل و بدون ذکر سند بیانشده است. پس این نماز و ذکر فضایل آن سند قوی و قابلاعتمادی ندارد.
🔶نکته دوم : نداشتن سند صحیح در مستحبات (سنن)، با استناد بهقاعده تسامح در ادله سنن ، مانع از عمل به آنها نمیشود . بسیاری از فقها بر اساس اخبار «من بلغ» در سند روایاتی که اعمال مستحبی و نکات اخلاقی ، از لسان پیامبر اکرم و اهلبیت علیهمالسلام ، نقل شده، تسامح داشته و عمل به آنها را بلامانع میدانند.
🔶نکته سوم : با توضیحاتی که تقدیم شد ، انجام اعمال لیلة الرغایب بهقصد رجاء و امید ثواب ، هیچ اشکالی ندارد . اما اینکه این اعمال را بهقصد استحباب انجام دهیم ، با توجه به فقهی بودن مسئله ، هر شخصی باید نظر مرجع تقلید خود را در این مورد جویا شود.
🔶نکته چهارم : مرحوم شیخ حر عاملی در وسایل الشیعه بابی با عنوان «اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ الرَّغَائِبِ لَيْلَةَ أَوَّلِ جُمُعَةٍ مِنْ رَجَب» باز کرده و نظر مبارکشان ، استحباب این اعمال هست.(2)
پینوشت:
1. بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج104، ص: 123
2. وسائل الشيعة، ج8، ص: 98
🌎کانال رسمی استاد جواد حیدری_گروه فرهنگی تبلیغی پاسخگو
@javadheidari110
2_1152921504615511379.mp3
5.68M
🔰 سلسله برنامههای پاسخ به شبهات
✍ پاسخ به شبهه:
⁉ آیا روزه مانع پیشرفت نیست؟
🎙 استاد جواد حیدری
کاری از مجموعه ندای شیعه
🔘 @javadheidari110
❇️ موانع استجابت دعا⁉️
1. به مصلحت نبودن. (ازدواج با کسیکه مصلحت ما در آن نیست؛ عَسى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئاً وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَ عَسى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ) (مرحوم آیت الله بهجت می فرمودند: استاد ما ، مرحوم آقا سید علی قاضی می فرمود : برای حاجتی چهل سال بعد از نماز دعا می کردم ، بعد معلوم شد که مصلحت نبوده است)
2. معقول نبودن و با حکمت خدا منافات داشتن. (بعد از انتخابات دعا می کند که نتیجه به نفع کاندیدای مورد علاقه اش بشود. یا الان در فلان نقطه زمین باشد. امام علىعليه السلام مىفرمايد: «ان الله سبحانه لا ينقُض حكمته فلذلك لا يقع الاجابة فى كل دعوة؛ خداوند سبحان حكمت خويش را نقض نمىكند بنابراين هر دعايى را مستجاب نمىسازد)
3. تلاش نکردن برای رسیدن به حاجت. (مثلاً: دعا می کند که به زیارت برود اما هیچ تلاشی نمی کند.)
4. گناه (مانند: ترک امر به معروف و نهی از منکر، عاق والدین شدن، ترک صله رحم، سبک شمردن نماز، سخن چینی، زنا، شرابخواری و...
پیامبر خدا می فرماید: موسی بن عمران به مردی از پیروانش گذشت که در حال سجده بود. کارش را که انجام داد و برگشت، دید همچنان در سجده است. گفت اگر حاجتت به دست من بود، آن را برایت برآورده می ساختم .
پس خداوند متعال به موسی وحی فرمود که : ای موسی ! اگر آن قدر سجده کند که گردنش قطع شود ، از او نمی پذیرم ، مگر آن که از آن چه ناخوش می دارم ، دست برداشته، به آن چه من دوست دارم، روی آورد.)
5. رزق و روزی حرام. (پيامبر اكرم فرمودند: «كسي كه دوست دارد دعايش مستجاب شود, بايد غذا و كسب خود را از حرام پاك كند».)
6. عدم حضور قلب و لقلقه زبان بودن؛ (پیامبر خدا فرمود: دعای همراه با حضور قلب، رد نمی شود و هم چنین در سفارش های خود به حضرت علی علیه السلام: ای علی ! خداوند دعای دل غافل را نمی پذیرد)
توجه توجه توجه:
اگر دعا مستجاب نشد:
1. جبران و پس انداز براي قيامت.
امام صادق میفرماید: «مؤمن خداوند را در حاجتی میخواند و خداوند خطاب به فرشتگان میفرماید اجابت دعوت او را به تأخیر اندازید زیرا من صدا و دعای بندهام را دوست دارم و وقتی روز قیامت میشود خداوند میفرماید: بنده من، تو مرا خواندی و من اجابت تو را به تأخیر انداختم حال ثواب تو این است و این... سپس فرمود: انسان مؤمن وقتی زیبایی پاداش را میبیند آرزو میکند که کاش دعایی از من در دنیا اجابت نشده بود» (بحارالانوار ج 93 ص 374)
2. جبران در همين دنيا به شكلي بهتر. مثلا ازدواجش جور نمي شود ولي در عوض خدا به او فرزند موفقي عطا ميكند.
3. گناهي را از او محو مي كند.
4. بلايي را از او دفع مي كند.
5. خود دعا يك نوع عبادت است و بخاطر آن، ثواب به دعا كننده تعلق مي گيرد.
🇮🇷کانال رسمی استاد جواد حیدری👇
https://eitaa.com/joinchat/4071489550C59c970ae1b