🎯 دولت سازندگی و طبقه متوسط جدید (6)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 31)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (7)
1️⃣ همین ایام، یک جدال پنهان و وسیع در نقطهای حساس درگرفت. در کنار تبعاتِ اجرای سیاستهای تعدیل اقتصادی، پروژه #استحاله_از_درون در عرصه «فرهنگ» نشانههای بارزی از پیشرفت خود نشان میداد و #سیدمحمد_خاتمی بهعنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کابینهی #هاشمی_رفسنجانی نقش مؤثری را در «پروژه استحاله» ایفا کرد.
2️⃣ #سعید_حجاریان روایت میکند وزارت 11 ساله خاتمی با تجربهی حضور در 3 دولت متفاوت از زمان نخستوزیری میرحسین موسوی او را نه تنها در مقابل نقد رسانههایی مانند #روزنامه_کیهان، بلکه در جلسات محرمانه شورای عالی امنیت ملی و با حضور منتقدانی کار کشته قرار داد.
3️⃣ منتقد سرسخت او این بار نیز #حسین_شریعتمداری بود که غیر از حضور فعال در کادر رهبری دفتر سیاسی سپاه پاسداران از سالهای نخست دهه 1360 ابتدا در نشریه داخلی «رویدادها» (ویژه فرماندهان سپاه پاسداران و مسئولان ارشد نظام) و سپس در نشریه «رویدادها و تحلیل» (ویژه اعضاء سپاه پاسداران) مینوشت.
4️⃣ همزمان با انتشار #روزنامه_همشهری و دعوت #غلامحسین_کرباسچی از چهرههای نزدیک به #عبدالکریم_سروش، رهبر معظم انقلاب در سال 1371 به حسین شریعتمداری ماموریت دادند تا به «تحلیل محتوا» سرمقالههای 10 شماره از روزنامه همشهری بپردازد. شریعتمداری تحلیل خود را به محضر آیتالله خامنهای ارائه کرد و مقام معظم رهبری پس از مطالعه آن در یادداشتی خطاب به حجةالاسلام حجازی مرقوم فرمودند:
👈 «این تحلیل، بسیار خوب، تیزبینانه و دقیقاً منطبق بر همان برداشتی است که من از مطالعهی آن چند شماره داشتم. البته آنچه من مجملاً درک میکردم، در این نوشته بهروشنی تبیین و برای آن اتخاذ شواهد شده است. به ایشان [حسین شریعتمداری] بگویید این نوشته را ویرایش لفظی اگر میخواهند بکنند، شاید لازم باشد در زمانی نزدیک به نحوی انتشار یابد».
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Fb6xu
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 دولت سازندگی و طبقه متوسط جدید (7)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 31)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (7)
1️⃣ سال 1371 اتفاقی افتاد که شکاف میان #مدیران_تکنوکرات دولت سازندگی با #انقلابیون را آشکار میکرد. #حسین_شریعتمداری که بهعنوان یکی از اعضاء کمیسیون ویژه بررسی #تهاجم_فرهنگی انتخاب شده بود، در جلسات محرمانهای که در شورای عالی امنیت ملی برگزار میگشت با #سیدمحمد_خاتمی (وزیرِ وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی) انتقادات مستندی را از پیامدها و طبعات شیوه #مدیریت_فرهنگی دولت و سیاستهای تکنوکراتها در میان گذاشت.
2️⃣ این جلسات به صحنه مباحثه دوجانبه خاتمی و شریعتمداری تبدیل شد. وزیر، هوادار #لیبرالیسم_فرهنگی بود و آن را اقتضاء سیاستهای تکنوکراتیک دولت در دیگر حوزهها میدانست. در مقابل، شریعتمداری خواهان اجرای #اصول بود و بهشدت با باج دادن به #سکولارها مخالفت میکرد.
3️⃣ #حسن_روحانی در مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی، مسئول برگزاری این جلسات ویژه بود و گزارشِ آن را به رهبری و رئیس جمهوری میداد. سرانجام خاتمی پس از اعتراضات گستردهای که به تریبون نماز جمعه نیز کشیده شد، روز 3 خرداد 1371 از سمتش استعفاء داد. #سعید_حجاریان میگوید خاتمی پس از خاتمهی بحثی مفصل و پرالتهاب با حسین شریعتمداری گفت:
👈 مشکل آقایان من هستم. «تهاجم فرهنگی» امثال بندهایم و برای همین میروم استعفاء میدهم.
4️⃣ سیدمحمد خاتمی و همچنین عبدالله نوری (وزیر کشور) و مصطفی معین (وزیر علوم) استعفاء دادند، ولی #هاشمی_رفسنجانی راه خودش را میرفت. او در مسیر تقویت خاستگاههای طبقهی جدید سکولاری افتاد که 16 سال قوه مجریه را در سیطرهی خود داشتند؛ چه در عصر #سازندگی چه در دورهی #اصلاحات و منطقاً تعابیری مانند «حاشیهنشینی نخبگان سکولار» یا «رانده شدگان از درون قدرت» دربارهشان معنا نمییابد.
5️⃣ این طیف ابتدا تحت عنوان جمعی از #کارگزاران_سازندگی در انتخابات مجلس پنجم وارد عرصه «رقابت سیاسی» شدند. پس نه فقط «حاشیهنشین» نبودند، بلکه درگیر تجربهی اولین «رقابت سیاسی» فراگیر هم شدند. لیست نامزدهای آن شامل بخشی از «کابینهی کار» آقای هاشمی و حتی شامل نام دخترش #فائزه هاشمی رفسنجانی بود که از نظریههای فمینیستی سکولار هواداری میکرد. او روی دومین کرسی مجلس پنجم در استان تهران نشست و کارگزاران به یک فراکسیون اقلیت، اما قدرتمند در مجلس تبدیل شد.
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Fb6xu
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 دولت سازندگی و طبقه متوسط جدید (8)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 31)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (7)
1️⃣ نقش #هاشمی_رفسنجانی در این جمعیت [كارگزاران] به هیچ عنوان یک «راز پنهان» به شمار نمیرود. اکثریت کاندیداهای این «حزب نوپا» و برخاسته از «سرمایهداری نوپا» را فعالان سیاسیای تشکیل میدادند که #جامعه_روحانیت_مبارز حاضر به حمایت انتخاباتی از آنان نشد. از این رو، هاشمی رفسنجانی با حمایت غیررسمی از کارگزاران میانی و بعضاً کلان دولت خود، آنان را تشویق به ارائه لیستی جداگانه برای کاندیداتوری در پارلمان کرد.
2️⃣ با پیروزیِ نه چندان چشمگیر آنان، یک پیام سیاسی جدید هم مخابره میگشت و اینکه «سرمایهداری نوکیسه» دیگر در قامت یک «حزب سیاسی عملگرا» حاضر میشود. نوع کنشِ همراه با «رانتجویی» و «سودانگاری» آنان ما را به یاد تئوری «نهادسازی لیبرال» میاندازد، نه به یاد یک رقابت منصفانه سیاسی. طبیعتاً از درون این طیفها و قشرها دوباره ردپای همان «سیاستمداران عملگرا» دیده خواهد شد. این اتفاق نیز افتاد؛ جایی که #نیکی_کدی استاد ایرانشناسی دانشگاه #تلآویو نتیجه گرفت:
👈 «در انتخابات مجلس پنجم اتحاد محافظهکاران و عملگرایان پایان یافت.»
3️⃣ دیگر بوی تأسیس یک #ائتلاف_سیاسی جدید به مشام میخورد و احتمال میرفت جمعیت نوپای #کارگزاران_سازندگی با پشتوانه رئیسِ دولتی که سعی در «بهبود رابطه با غرب» داشت، بتواند نقشهای مهمتری را در ساخت سیاسی کشور برعهده گیرد. عقبههای تئوریک و مخزن معرفتی آنان هم به #فلسفههای_سکولار حلقههای کیان و آئین گره خورد (كه ترجمهی دست سوم آراء فلاسفه غرب است).
4️⃣ بدینترتیب یک جبههی سیاسیِ بهشدت ناهمگون خود را آماده اعلام موجودیت میکرد که به گفتهی #نیکی_کدی:
👈 «در انتخابات ریاست جمهوری سال 1376 با پشتیبانی هاشمی، #عملگرایان با #چپگرایان به نحو شگفتانگیزی همراه یکدیگر شدند»!
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Fb6xu
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
✡ گانگسترهای یهودی آمریکا (1)
1⃣ در تاریخنگاری آمریکا، #آرنولد_روتشتین (Arnold Rothstein) #یهودی را به عنوان «بنیانگذار تبهکاری سازمان یافته» در این کشور معرفی میکنند.
2⃣ گانگسترهای معروفی مانند واکسی گوردون، جک دیاموند، فرانک کوستلو، مهیر لانسکی، لکی لوچیانو، بنجامین زیگل، جانی توریو و غیره نوچهها و دستپروردههای روتشتین بودند و او در مطبوعات آمریکا به «سلطان دنیای پنهان» شهرت داشت.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ گانگسترهای یهودی آمریکا (2)
1️⃣ از #مهیر_لانسکی (Meyer Lansky) #یهودی، شاگرد و جانشین #آرنولد_روتشتین، نیز به عنوان رهبر «شبکه جرم و جنایت سازمانیافته» در آمریکا یاد میشود.
2️⃣ او شبکه بسیار وسیعی از قمارخانهها و فاحشهخانهها را در کوبای قبل از کاسترو، باهاماس و ایالات متحده در اختیار داشت.
3️⃣ او در تمامی عملیات جنایی قابل تصور، از سرقت مسلحانه و فروش مواد مخدر و قمار و فحشای سازمانیافته تا سرقت کودکان و باجگیری و تجاوز به عنف و... دست داشت و به قتل بسیاری از سران باندهای خودسر و مستقل تبهکار در نیویورک و نیوجرسی دست زد.
4️⃣ جالب است بدانید که در سال 1970 دولت آمریکا برای دستگیری لانسکی اقدام کرد. لانسکی به #اسرائیل فرار کرد و پس از دو سال جنگ حقوقی با دولت آمریکا سرانجام به این کشور بازگشت، محاکمه و تبرئه شد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ گانگسترهای یهودی آمریکا (3)
1️⃣ یکی دیگر از رهبران مافیای آمریکا، ویلیام ساموئل رزنبرگ (William Samuel Rosenberg) معروف به #بیلی_رز (Billy Rose) است که او نیز، مانند لانسکی و لوچیانو و زیگل و غیره، #یهودی بود.
2️⃣ بیلی رز از وابستگان #برنارد_باروخ یهودی، رئیس کمیته صنایع جنگی دولت آمریکا، بود و تمام کارهایش را در مشاوره با باروخ انجام میداد.
3️⃣ بیلی رز از سال 1924 شبکه بسیار گستردهای از فاحشهخانهها و کلوپهای شبانه (نایت کلاب) تأسیس کرد.
4️⃣ وی در دهههای 1930 و 1940 به نمایش «شو» نیز اشتغال داشت و یکی از شوهای او فقط طی یک هفته یکصد هزار دلار آن زمان فروش کرد. بیلی رز از این طریق به یکی از میلیاردرهای آمریکا بدل شد.
5️⃣ او، در کنار لرد ساسون و برونفمنهای کانادا و دیگران، یکی از رهبران اصلی سندیکای جهانی تجارت #مواد_مخدر بود.
6️⃣ بیلی رز در سویس بانکی تأسیس کرد به نام «بانک بینالمللی اعتباری» و از این طریق پولهای حاصل از فروش مواد مخدر را جابجا میکرد و عملیات مالی خود را سامان میداد.
7️⃣ وی در سال 1965 سفری به #اسرائیل کرد و کلکسیون مجسمههای فلزی خود را، که بیش از یک میلیون دلار ارزش داشت، به این دولت اهدا نمود و به #بن_گوریون، نخست وزیر وقت اسرائیل، گفت:
✡️ «این مجسمهها را ذوب کنید و برای جنگ با اعراب با آن فشنگ بسازید!»
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📚 با سلام. در سایهی عنایات الهی، پروژهی سنگین و بسیار مهم «ارتش سرّی روشنفکران» به ایستگاه پایانی خود رسیده است. آخرین قسمت این سلسله مقالات را امشب و فرداشب با ما دنبال كنید. / با تشكر از همراهی شما عزیزان
🎯 گارتناش و حجاریان زوجهای ناکام براندازی (1)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 32 / آخر)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (8)
1️⃣ پس از #دوم_خرداد 1376، #اصلاحطلبان به سرعت کوشیدند تا «پایگاه اجتماعی» خود را نهادینه کنند؛ پایگاهی که «نیروی سازمانی» پروژهی #اصلاحات باشد و قدرت «بسیج تودهها» را به نفع آنان بیابد. این تمام ماجرا نیست. مأموریت مشخص دیگری نیز برای همین پروژه تعریف شده بود:
2️⃣ آنان بهدنبال «مصادره منابع کلانِ اقتصاد شهری و روستایی ایران» بودند تا پروژهشان برای گسترش «سکولاریسم ذهنی/عینی» را [بر اساس یکی از سندهای «توسعه جامعه مدنی» مصوب سازمان ملل متحد] به عمق لایههای اجتماعی و فرهنگ سیاسی کشور ببرند.
3️⃣ در نخستین سالگرد دوم خرداد، جلسهای میان #سیدمحمد_خاتمی و #سعید_حجاریان بهعنوان نزدیکترین مشاور سیاسی او برگزار شد. این ملاقات را باید منشاء اتفاقات شگفتی دانست. حجاریان در آن روزها بیشتر وقتش را در نهاد ریاست جمهوری میگذراند تا تحولات سیاسی را از خیابان پاستور تهران در مرکز حکومت و قلب دولت رصد کند، بهجای آنکه هفتهای دو روز به محل کار رسمیاش برود!
4️⃣ او از خاتمی خواست تا هر چه زودتر دستور برگزاری #انتخابات_شوراها ی شهر و روستا را صادر کند و ضمناً استعفایش را نیز از مقام مشاورت رئیسجمهور بپذیرد تا به دنبال سازماندهی «جنبش اصلاحات» برود:
5️⃣ همه رفتند به «دولت» اما من بال بال زدم که چرا حواستان به #جنبش نیست. برای همین هم «استعفاء» دادم و به «شورای شهر» رفتم. #شوراها را «بهانه» کردم و گفتم که من میخواهم به دنبال «شورایاری» بروم تا شاید بتوانم بخشی از «جنبش» را در شوراهای محلی «نهادینه» کنیم.
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/GartonAsh
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 گارتناش و حجاریان زوجهای ناکام براندازی (2)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 32 / آخر)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (8)
1️⃣ ایدهی #اصلاحطلبان برای ساخت «سرمایهی اجتماعی» و «نهادینهسازی جنبش اصلاحات» با بستهی پیشنهادی #فرانسیس_فوکویاما در کتاب جدیدش که تابستان 1376 در ایالات متحده منتشر شد، همخوانی نزدیک داشت. بعدها طرح #خاورمیانه_بزرگ آمریکا سر از مطبوعات درآورد و فاش شد که حجاریان و همفکرانش طرح انتخاباتیاش به خاتمی را بر اساس سند توسعهی سیاسیِ مصوب کشورهای گروه 8 ارائه داده است!
2️⃣ پروژه مرسوم به «نهادینهسازی جنبشهای مدنی» از رهگذر قبضه کردن قدرتِ شوراهای شهر و روستا یکی از مقدمات ساخت «نیروی سازمانیِ #براندازی_نرم» است و راه به استراتژی #تیموتی_گارتناش، فیلسوف سیاسی و تاریخدان اینتلیجنس سرویس انگلستان میبرد. میتوان گفت او از جوانترین وارثان نسل آخر نظریهپردازان «فروپاشی اروپای شرقی» به شمار میرود که به ایران آمد.
3️⃣ پروفسور تیموتی گارتناش روز 12 جولای 1955.م در لندن به دنیا آمد. از سال 1986، یعنی 3 سال پیش از «فروپاشی اروپای شرقی» با پیوستن به مرکز محققان وودرو ویلسون در واشنگتن. دی. سی کاربستهای استراتژی «فشار از پایین، چانهزنی از بالا» را صورتبندی کرد؛ همانجایی که رامین جهانبگلو و لادن برومند نیز در کنار هاله اسفندیاری (مدیر «دپارتمان خاورمیانه» مرکز ویلسون) از دهه 1370 سرگرم پژوهش درباره راههای تحقق #فروپاشی_از_درون نظام بودند!
4️⃣ او اینچنین حضوری فعال در صحنهی سیاستگذاری برای سلطه کودتاهای مخملی در شرق اروپا یافت. همین ایفای نقش مؤثر مدال ملی کشورهای لهستان، چک و آلمان بههمراه جایزه جورج اورول (داستان نویس MI6) را برایش به ارمغان آورد و سِر #آیزایا_برلین (فلسفهدان یهودی MI6) نیز گارتناش را بهعنوان دستیار ارشد خود برگزید؛ همکاری او با برلین که نزدیک به یک دهه تا سال 1997 و زمان مرگِ این فیلسوف جاسوس ادامه داشت، به درک عمیقتر گارتناش از سیاستهای سِرّی انگلستان در حوزه تئوریهای سیاسی انجامید.
5️⃣ علاقهی گارتناش در ایران بیشتر متوجه #سعید_حجاریان بود، چون ذائقههای سیاسی انگلیسی – آمریکایی را به واسطهی آموزشهای #حسین_بشیریه میدانست.
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/GartonAsh
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 گارتناش و حجاریان زوجهای ناکام براندازی (3)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 32 / آخر)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (8)
1️⃣ #سعید_حجاریان استراتژی مشهور «فشار از پایین، چانهزنی از بالا» از این استراتژیست MI6 را راهبرد اصلی «جناح چپ» اعلام کرد و اکثر ناظران سیاسی آن را تا سال 1379 دستور کار اصلی #جبهه_اصلاحات برای پیگیری مطالباتش میشناختند. حتی تحلیلهای حجاریان از پیدایش زمینهها و نتایج انتخابات دوم خرداد 1376 نیز برگرفته از آراء اوست؛ تئوریهایی که ابتدا در زمان ریاست ویلیام کیسی در CIA نخستین مرحلهی اجرای آزمایشیاش را در صحنهی عمل سیاسی در کشورهای «چکسلواکی» و «لهستان» گذراند و حالا وارثان او آن را در ذهن رهبران #اصلاحطلب ایران میپروراندند.
2️⃣ پس از فروپاشی بلوک شرق، #تیموتی_گارتناش با سالها اندوختهی مطالعات مدرن امنیتی از دهه 1990 همراه جان کین و فرد هالیدی مثلث نظریهپردازان انگلیسی برای #براندازی_نرم ایران را ساخت.
3️⃣ گارتناش با تحلیل منحنی تحول و دگرگونی اروپا در ربع قرن اخیر، توصیفی متفاوت از کودتاهای مخملی اروپای شرقی به دست میداد و آن را پدیدهای میان «اصلاح» و «انقلاب» میدانست. گارتناش معتقد است:
4️⃣ «آنچه که در کشورهای #لهستان و #مجارستان به وقوع پیوست را به دشواری میتوان «انقلاب» نام نهاد. در واقع آن ترکیبی از اصلاحات و انقلاب بود. در آن هنگام من آن را Refolution نامیدم. در این پدیده، یک عنصر نیرومند و بنیادین «تغییر از بالا» وجود داشت که تحت رهبری «اقلیتی روشنبین» درون احزاب کمونیست عمل میکرد؛ اما یک عنصر زندهی «فشار تودهای از پایین» نیز حضور داشت. رابطه متقابل میان این دو عنصر عمدتاً با میانجیگری میان نخبگان حاکم و مخالف شکل گرفت.
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/GartonAsh
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 گارتناش و حجاریان زوجهای ناکام براندازی (4)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 32 / آخر)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (8)
1️⃣ به گمان #تیموتی_گارتناش برای تحلیل «انقلابهای مخملی» باید از اصطلاح Refolution (رفولوسیون) که تلفیقی از 2 اصطلاحِ «اصلاحات» (رفرم) و «انقلاب» (رولوسیون) است استفاده کرد. در این تعریف: Refolution تکاپویی است بر اساس استراتژی «فشار از پایین، چانهزنی از بالا» و رویدادها را بهگونهای سامان میبخشد که پیامد آن عدم «مشروعیت قانونی» حاکمیت سیاسی و جابهجایی بسیاری از شخصیتهای دولتی در «پستهای کلیدی» میشود. نتیجهی این استراتژی در یک نظام حکومتی ابتدا به #فروپاشی_ایدئولوژیک (دگردیسی و استحاله ارزشها) و سپس به «دگرگونیهای ساختاری» خواهد انجامید.
2️⃣ در نخستین سالگرد انتخابات دوم خرداد، وقتی #سعید_حجاریان به گفتوگو با اکبر گنجی در هفتهنامه راه نو نشست، گفت ما راهی جز اتکا به این استراتژی نداریم:
👈 «فشار از پایین و چانهزنی از بالا» معطوف به دو پویش جمهوریت و مشروطیت است؛ یعنی حضور گسترده مردم در صحنه و نخبگانی که بتوانند از این انرژی و نیرو استفاده کرده و با بازکردن فضایی سیاسی، مطالبات را طرح کنند و به اصطلاح «انسداد سیاسی» را برطرف کنند. هردوی اینها شرط لازم تداوم مردمسالاری است.
3️⃣ حجاریان با اتکاء به چارچوب نظریهی گارتناش میگوید: «دوم خرداد یک یومالله و یومالناس» و «نقطهی تلاقی جمهوریت و مشروطیت» است که در آن، هر دو «رود» به یک «دریا» ریختند. در چنین فرآیندی از یک طرف «نخبگان به دنبال تحدید قدرت از بالا» هستند؛ نخبگانی که به گفتهی او در زمان دولتِ #هاشمی_رفسنجانی به حاشیه رانده شدند، مثل #سیدمحمد_خاتمی که «پس از استعفاء از وزارت ارشاد از دستگاه رسمی حذف شد.» این نخبگان با «چانهزنی از بالا» سبب تأیید صلاحیت خاتمی گشتند و از طرف دیگر بسیج اجتماعی از پایین که زمینهی این تحدید را فراهم میکنند!
4️⃣ حجاریان ادامه میدهد: «فشار تودهها از پایین مانع شد تا خاتمی از میدان رقابت انتخاباتی حذف نشود.» در نگاه او، این تودهها که به واسطهی «سیاستهای تعدیل اقتصادی هاشمی» به حاشیه و زیر خط فقر رانده شدند، خود را متضرر از این سیاستها میدانستند و «با نخبگان بیرون از حکومت جفت شدند.» در نتیجه «ترکیبی از نخبگان و تودهها دوم خرداد را به وجود آورده است»!!
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/GartonAsh
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 گارتناش و حجاریان زوجهای ناکام براندازی (5)
✡️ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 32 / آخر)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (8)
1️⃣ این گفتارها از تناقضی بنیادین رنج میبَرد و یک «تحلیل پارادوکسیکال» با ساختاری بیانسجام به حساب میآید؛ زیرا «طبقه متوسط جدید» زادهی سیاستهای #دولت_سازندگی پس از پایان دفاع مقدس بود و این بورژوازی سکولار است که خود را پیشاهنگ اندیشههای #لیبرال_دموکراسی میداند و بشیریه هم بر نقش آنان صحه میگذارد.
2️⃣ برخلاف تحلیل حجاریان، بخشی مهم از نخبگان وابسته به طبقات متوسط و سرمایهدار مانند علی میرزایی (معاون وزیر اقتصاد، سردبیر فصلنامه نگاه نو و از مروجان تئوریهای آزادی انگلیسی) و محمدتقی بانکی (وزیر نیرو کابینه میرحسین موسوی، رئیس شرکت ملی فولاد ایران و از اعضاء مرکزیت حلقه کیان و فصلنامه نگاه نو) در مرکزیت دولت حضور داشتند.
3️⃣ حتی نمیتوان تجربه و موقعیت شخص خاتمی را بهعنوان شیفتهی تئوریسینهای #سرمایهداری انگلیسی دارای وزن سیاسی ناچیزی دانست. او هم 11 سال صدارت و هم بیش از 3 سال مشاورت رئیسجمهور را در کارنامهاش داشت و از مدیران عالیرتبهی هاشمی رفسنجانی به حساب میآمد؛ چندان که همواره با حکمی از او در «دولت سازندگی» مسئولیت داشت؛ حتی همان زمانی که روی صندلی ریاست «کتابخانه و اسناد ملی ایران» کنار دست محمد مجتهد شبستری و سیدجواد طباطبایی مینشست یا با عبدالکریم سروش مراودههای نزدیک داشت. پس خاتمی کاندیدایی در حاشیه زمین قدرت نبود، بلکه شخصیتی برخاسته از درون ساخت رسمی دولت بود.
4️⃣ قشرهایی که آنان را حاملان و حامیان نظام ارزشی #لیبرالیسم میشناختند، از دل نتایج عینی و اجتماعی سیاستهای توسعهی «دولت سازندگی» متولد گشتند؛ چه اینکه از دل منطق «سرمایهداری مدرن» جز ایدئولوژی «لیبرال دموکراسی» بیرون نمیآید و برای همین، «بورژوازی نوخاسته» ایران پس از فرآیند «توسعهی اقتصادی» دولت سازندگی، حامل و حامی پروژه «توسعه سیاسی لیبرال» شد تا همه «منابع قدرت» را قبضه کند.
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/GartonAsh
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران