🕎 بتپرستی بنیاسرائیل، معابد و نمادهای بعل (١)
✡ تاریخ فرهنگی «قبیله لعنت»؛ قسمت هشتم
1⃣ شاید این سؤال متبادر به ذهن شده باشد که: چرا #سامری در میان انواع صورتها و تمثالها، صورت #گوساله را برای ساختن بت برگزید؟ و چگونه بود که این گوسالهٔ زرّین با اقبال #بنیاسرائیل مواجه شد؟
2⃣ انبیای بنیاسرائیل و از جمله #ارمیای_نبی، از پرستش #گوساله_سامری بهعنوان یکی از نابخشودنیترین خطاها یاد کرده و آنرا موجب فرود عذاب الهی بر بنیاسرائیل و واقعهٔ هجوم #بختالنصر و #اسارت_بابلی شناختهاند.
3⃣ گوساله سامری، در واقع، صورتی از #بعل بود که برخی اقوام ساکن «بینالنّهرین» آن را تقدیس میکردند و به پرستش آن مشغول میشدند. بَعل، عنوانی عام برای خدایان اقوام سامی و بهویژه ساکنان بینالنهرین بود که در هیئت «گاو مقدّس طلایی» نشان داده میشد.
4⃣ علاوه بر «عبرانیان»، #بعلپرستی در میان کلدانیان، بابلیها و آشوریها و اقوام دیگر نیز رواج داشت. چنانکه نزد آنان، واژۀ «بعل» بهصورت «بِعل» یا «بِل» در یونان «فیلوس» و در روم به شکل «بیلوس» تلفّظ میشد و شهرت داشت.
✍ استاد اسماعیل شفیعی سروستانی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🕎 بتپرستی بنیاسرائیل، معابد و نمادهای بعل (٢)
✡ تاریخ فرهنگی «قبیله لعنت»؛ قسمت هشتم
1⃣ #بعل یک مفهوم کهن سامی، بهمعنای خداوند است که بت گوسالهٔ طلایی یکی از نمادهای آن بود. ثروت فنیقیها و پیوند گستردۀ تجاری آنان با سراسر منطقۀ مدیترانه و شبهجزیره عربستان، سوریه، بینالنهرین و ایران در شرق، طبعاً عاملی مهم در اشاعۀ آئین #بعلپرستی بود.
2⃣ توصیفی که از #معبد_سلیمان روایت شده است، آن را پرستشگاهی باشکوه مینمایاند؛ سرشار از آذینهای طلایی که در محراب آن، دو کروبی عظیم از طلا نصب شده است.
3⃣ این کروبی چیزی نیست، جز گوسالهٔ طلایی بالدار، شبیه حیوانات بالداری که در #تخت_جمشید مییابیم. با نامهایی چون ملکم و ملکارت خوانده شده و نمونههای آن در کاوشهای باستانشناسی بهدست آمده است. این همان آیین «پرستش گوساله طلایی» میباشد که در روایات اسلامی، آن را #گوساله_سامری مینامند.
4⃣ گرچه در آثار تمدّنهای مختلف، میتوان گاو را مشاهده کرد؛ ولی آثاری که در «تخت جمشید» و دیگر باقیماندههای #هخامنشیان یافت شده، از تبار همان گاوهاییاست که در بینالنهرین بوده و بعدها به تختجمشید منتقل شده است و این گاو مقدّس چیزی، جز همان «گوساله سامری» نیست.
✍ استاد اسماعیل شفیعی سروستانی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🕎 بتپرستی بنیاسرائیل، معابد و نمادهای بعل (٣)
✡ تاریخ فرهنگی «قبیله لعنت»؛ قسمت هشتم
1⃣ به گزارش #عهد_عتیق، پرستندگان در معابد #بعل، در برابر تمثال او زانو زده، آن را میبوسیدند. همچنین برای بعل، ظروفی از طلا و نقره ساخته، در معابد مینهادهاند.
2⃣ ظاهراً علاوه بر سوزاندان بخور، میوههای نوبر و گوسفندان نوزاد در مذابح، #فرزندان خود را نیز بهعنوان #قربانی برای بعل میسوزانیدهاند.
3⃣ افروختن آتش در مکانهای مرتفع و بهویژه در شب نیز از دیگر آئینهای پرستش بعل بوده است. #بعلپرستان همچنین برای جلب خشنودی بعل، بدن خود را با تیغ یا نیزه زخمی میکردند؛ چنانکه خون از زخمها جاری میشد.
4⃣ سنّت پرستش «بعل»، از فردای فریب و مکر #سامری، در میان #بنیاسرائیل جاری شد تا امروز که موضوع ذبح و سوزاندن کالبد گوساله در معبد مجعول (هیکل)، نزد #مسیحیان_صهیونیست و #یهودیان_صهیونیست بهعنوان بزرگترین آرمان و مقدمه در زمینهسازی #دولت_جهانی بنیاسرائیلی قابل شناسایی است.
✍ استاد اسماعیل شفیعی سروستانی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🕎 بتپرستی بنیاسرائیل، معابد و نمادهای بعل (۴)
✡ تاریخ فرهنگی «قبیله لعنت»؛ قسمت هشتم
1⃣ بیشک، راز فریفتهشدن جماعتی از #بنیاسرائیل، پیش از آنکه معطوف به عمل «گوسالهسازی سامری» باشد، معطوف به نیّت، قلب و درجۀ ایمان آنان دربارۀ حضرت موسی و پیام آسمانی ایشان است. هیچیک از مخلصان در دین الهی و شریعت انبیای عظام الهی، بهدلیل داشتن قلبهای محکم و راستین، مبتلای رهزنی #ابلیس و جنودش نمیشوند.
2⃣ خداوند میفرماید: «و محققاً موسی حجّتهای روشنی را برای شما آورد؛ ولی شما در غیاب او، گوساله را [معبود] گرفتید و شما ستمکار بودید و آنگاه که از شما پیمان گرفتیم و «کوه طور» را بر فرازتان بداشتیم [و گفتیم:] آنچه را به شما دادهایم، محکم بگیرید و گوش فرا دهید؛ گفتند: شنیدیم و [به دل گفتند:] نافرمانی کردیم! آری در اثر کفرشان، دل به گوساله باختند. بگو: اگر دعوی ایمان دارید، چه بد است آنچه ایمانتان شما را به آن امر میکند!»
3⃣ خداوند به صراحت راز تمایل بنیاسرائیل به #سامری را «کفر نهفته در دل» آنان اعلام میدارد و این همان آزمون آنها بود تا معلوم شود آنچه بر زبان میرانند تا چه میزان با آنچه در قلبشان میگذرد، مطابقت دارد.
4⃣ خروج «بنیاسرائیل» از گسترۀ بندگان مخلص، ضرورتاً و تکویناً آنان را در معرض اغوا و رهزنی ابلیس و جنودش قرار میداد و لذا، «فتنۀ سامری»، آزمونی برای سنجش اخلاص و میزان «کفر نهفته در دل» آنها بود.
✍ استاد اسماعیل شفیعی سروستانی
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 http://jscenter.ir/jewish-history/israelites/10778
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه 🌺 امروز دوشنبه
🌞 ٢۵ فروردین ۱۳۹٩ هجریشمسی
☪️ ١٩ شعبان ۱۴۴۱ هجری قمری
✝️ ١٣ آوریل ۲۰٢٠ میلادی
🕎 ١۹ نیسان ۵۷۸۰ عبری
🌍 مناسبتهای قمری
1⃣ وقوع غزوهی #بنیمصطلق به فرماندهی پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآله (۶ق)
🌍 مناسبتهای شمسی
1⃣ مرگ #اسدالله_علم از مهمترین چهرههای سیاسی دوران محمدرضا پهلوی. وی از ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶ وزیر دربار و از ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۲ نخستوزیر ایران بود. (١٣۵٧ش)
🌍 مناسبتهای عبری
1⃣ پنجم پِسَح / چهارم عُومِر
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه 🌺 امروز سهشنبه
🌞 ٢۶ فروردین ۱۳۹٩ هجریشمسی
☪️ ٢٠ شعبان ۱۴۴۱ هجری قمری
✝️ ١۴ آوریل ۲۰٢٠ میلادی
🕎 ٢٠ نیسان ۵۷۸۰ عبری
🌍 مناسبتهای عبری
1⃣ ششم پِسَح / پنجم عُومِر
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ صندوق بینالمللی پول؛ حامی ایران، یا افسر اتاق جنگ خزانهداری آمریکا؟ (١)
1⃣ ماجرای #کرونا و درخواست وام ۵میلیارددلاری از #صندوق_بینالمللی_پول (International Monetary Fund) باعث زنده شدن بحث رابطهٔ ایران با این نهاد مالی و سیاستگذاری #برتون_وودز (Bretton Woods system) شد که با همزاد خود؛ #بانک_جهانی (World Bank)؛ نقش پررنگی در شکلدهی به ساختار اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم داشته است.
2⃣ #ایران از جمله کشورهایی است که از ابتدا در نهادهای اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم (بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و گات) حضور داشته و #حق_عضویت سالانه پرداخت کرده است که گفته میشود حق عضویت پرداختی ایران به صندوق بینالمللی پول تاکنون از ۴.۵ میلیارد دلار فراتر رفته است!
3⃣ فارغ از اتهاماتی مانند «متلاشی کردن اقتصادهای شرق اروپا در دوران پساکمونیسم»، «ایجاد بحران مالی در شرق آسیا در اواخر دهه ١٩٩٠» و «نقشآفرینی گسترده در سقوط اقتصادی آمریکای جنوبی» و «ارتباط با جنایات کودتاچیان در منطقه پرکودتای آمریکای جنوبی» که به صندوق بینالمللی پول وارد است، لازم است سود و زیان رابطه با این نهاد از منظر موقعیت خاص ایران و بیتوجه به رابطهٔ آن با سایر کشورها ارزیابی شود.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter