#مجله_تربیتی
#بازیهای_مادرانه1⃣
بخش اول: مباحث مقدماتی
1-1) دلایل عدم گرایش والدین به بازی با کودکان
دلایل عدم گرایش والدین به بازی با کودکان را می توان در دو حوزه کلی مطرح کرد:
1) عدم تمایل والدین به بازی با کودکان که ناشی از تصور غلط آنان از بازی باکودک ویا انگیزه پایین و همت کم آنان برای انجام بازی با کودکان است.
2) عدم توانایی والدین در بازی با کودکان که ناشی از ضعف دانایی یا ضعف مهارتی والدین در حوزه بازی با کودک است.
به بیانی ساده تر می توان دلایل زیر را برای این موضوع مطرح کرد:
1) برخی حوصله بازی ندارند.
2) برخی وقت بازی ندارند.
3) برخی امکان بازی ندارند.
4) برخی بازی را کار با اهمیتی نمی دانند.
5) برخی قواعد بازی با کودک را نمی دانند.
#مجله_تربیتی
#بازیهای_مادرانه 2
از مجموع دلایل مطرح شده می توان گفت مهمترین دلیل عدم گرایش والدین به بازی با کودکان، عدم آگاهی آنان نسبت به اهمیت بازی و نقش اساسی آن در تربیت کودک است. تلقی والدین از بازی، یک فعالیت بی ارزش و کم فایده بوده و بازی با کودک را تلف کننده وقت خود می دانند. گاه والدین جایگاه شخصیتی و اعتبار اجتماعی خود را آن قدر بالا می دانند که برنامه های مختلفی را برای خود در طول روز در نظر می گیرند و به آن فعالیت ها اهمیت می دهند و بازی به عنوان یک فعالیت در سبد کاری و لیست برنامه های مهم آنان قرار نمی گیرد. بنابراین اگر والدین دیدگاه خودرا نسبت به بازی تغییر دهند، انگیزه بهتری برای بازی کردن پیدا می کنند، لذا در ادامه به تبیین اهمیت بازی و نقش آن در تربیت کودک می پردازیم.
#مجله_تربیتی
#بازیهای_مادرانه 3
1-2) اهمیت و نقش بازی در تربیت کودک
سه دستگاه روانشناختی، علم النفسی و روایی همه بر نقش بازی تأکید دارند. آنچه برای بیان اهمیت بازی بسیار قابل توجه و تأکید است، جایگاه دینی بازی است. دین بازی را به عنوان یک فعالیت مهم ، عبادی و اسلامی مطرح کرده است.
پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: « مَن کانَ عِندَهُ صَبِیٌّ فَلیَتَصابَّ لَه؛ هر کس کودکی در اختیار دارد، باید با او کودکانه رفتارکند».
#مجله_تربیتی
#بازیهای_مادرانه 4
سنت عملی پیامبر (ص) نیز بیانگر اهمیتی است که ایشان به بازی با کودکان می دادند. ایشان با کودکان بازی می کردند و حتی نماز خود را به خاطر کودکان به تأخیر می انداختند و یا در حین حرکت با اصحاب در مسیر با کودکان بازی می کردند و در خانه برای وادار کردن کودکان برای بازی با همه وقت می گذاشتند. بنابراین وقتی پیامبر (ص) به عنوان مصدر و رکن اسلام اولا بازی را پیشنهاد می دهند و ثانیا خود چنین رفتار می کنند، می توان نتیجه گرفت که بازی یک عمل اسلامی مهم است و اگر به نیت تقرب انجام شود دارای ثواب بوده و آخرت ساز است. اهمیت کار آن قدر هست که شخصیتی همچون پیامبر اکرم (ص) با آن جایگاه و شأن والا، آن را خود انجام می دهد و توصیه و سفارش نیز می کند.
امام صادق (ع) می فرماید: «الغُلامُ یَلعَبُ سَبعَ سِنین؛ کودک هفت سال بازی می کند»
1ـ علت و فلسفه ی اهمیتی که روایات به بازی در هفت سال اول زندگی کودک می دهند، مسأله رشد محوری تربیت در این دوران است؛ امام علی (ع) می فرماید: «یُرَبَّی الصَّبِیُّ سَبعاً ؛
2ـ کودک هفت سال رشد می کند»، با توجه به این روایت و روایت نخست می توان نتیجه گرفت که رشد به وسیله بازی صورت می گیرد: رشد متوقف بر حرکت و فعالیت است، رشد متوقف بر شادی و نشاط است، رشد متوقف بر استفاده از اعضا و جوارح است، در مسایل نفسانی نیز رشد متوقف بر استفاده و به کارگیری است. همچنین از آنجاکه بچه ها نمی توانند مفاهیم ادراکی کلی را درک کنند و نیز در سطح ادراک ما نیستند، رشد در آنها نمی تواند آموزشی و دستوری باشد بلکه باید به صورت عملی و رفتاری، زمینه سازی برای رشد صورت گیرد.
بنابراین بازی وسیله رشد و شکل گیری صحیح کودک است. پدر و مادری که در کودکی برای شکل گیری صحیح کودک خود وقت نمی گذارند بعد ها باید برای اصلاح فرزندشان وقت بگذارند (البته اگر موثر واقع شود) و صرف وقت برای شکل گیری صحیح امروز سازنده تر، آسان تر و مفید تراست. از صرف وقت، برای اصلاح در آینده است. نکته دیگری هم که در باب اهمیت بازی در دوران کودکی می توان به آن اشاره کرد این است که اگر کودک در دوران کودکی خوب کودکی خود را بروز دهد و خوب بازی کند، در دوران بزرگسالی تمایلی به بچگی کردن و بروز عقده های دوران کودکی خود ندارد (دیگران را مسخره کند، بخندد ، در دوران ازدواج رفتارهای بچگانه انجام دهد ویا به خاطر مخالفت لجوجانه با والدین به رفتارهای پر خطر دست زند).
ارزش مادری به نقش او در رشد و تربیت کودک است و همان طور که گذشت رشد به وسیله بازی اتفاق می افتد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که بازی از وظایف اصلی مادر است.
حال که اهمیت بازی تبیین شد باید پرسید که بازی چیست و بازی صحیح چگونه انجام می شود اما قبل از آن که به چیستی و چگونگی بازی بپردازیم لازم است، درباره آزادی کودک و اهمیت و حدود آن مطالبی مطرح گردد.
#مجله_تربیتی
#بازیهای_مادرانه 5
1-3) اهمیت آزادی کودک
چرا کودک باید آزاد باشد؟ برای پاسخگویی به این سؤال ابتدا باید دید که کودک زیر هفت سال دارای چه ویژگی شخصیتی است و چه حس و حالی در درونش وجود دارد. در بخشی از روایتی از حضرت رسول اکرم (ص) نقل شده است:
1ـ الولد سید سبع سنین؛کودک 7 سال سید است.
می توان گفت این روایت بر حال کودک تمرکز دارد و بیانگر حس و حال درونی کودک در دوره سنی زیر هفت سال است. کودک هفت سال آقاست؛ یعنی در این دوره سنی کودک در درون خود، خود را بزرگ می داند و احساس ریاست و سیادت دارد. به عبارت دیگر ما با پادشاهی که خود را پادشاه و امیر و سید می داند و برای خود شأن مدیریتی قائل است روبرو هستیم. منطقه حکومتی این پادشاه خانه و افراد تحت حکومت او، پدر و مادر هستند. یعنی کودک در این هفت سال خود را رئیس خانه می داند و پدر و مادر را زیر دست و نوکر خود می پندارد. حال ما در رویارویی با چنین شخصیت و با چنین حسی چگونه باید رفتار کنیم؟ اگر در تعامل تربیتی با کودک، از اموری مانند؛ امرو نهی، توصیه، نصیحت، سرزنش و محدودسازی، استفاده کنیم او چه حس و حالی پیدا خواهد کرد؟ مدیری که حکم مدیریت دارد ولی قدرت اعمال مدیریت ندارد و هیچ کارمندی حرفش را اجرا نمی کند و بلکه مورد امر و نهی و دعوا هم قرار می گیرد، به نظر شما این مدیر چه حس و حالی پیدا خواهد کرد؟ چنین مدیری یا سرخورده و سرشکسته می شود و هیچ سیادت و بزرگی در درون خود نمی فهمد در نتیجه فعلا مطیع می گردد یا از ابزارهای قدرت خود برای سرکوب و مقابله با زیردستان استفاده می کند. ابزارهای قدرت کودک چیست؟ لجبازی، جیغ، گریه و پافشاری. در مقابل اگر اجازه دهیم ریاست کودک اعمال شود، یعنی او آزادانه در حوزه مدیریتی خود هر کاری بخواهد انجام دهد و زیردستان(والدین) هم مطیع او باشند، چه حسی پیدا می کند؟ اولا آرام می شود زیرا به آنچه از درون طالب آن است، می رسد، ثانیا اعتماد به نفس، احساس بزرگی و کرامت نفس در او افزایش می یابد.
لینکستان اسماء (الگوی ساماندهی مراکز تربیتی اسلامی ایرانی )
مجله تربیتی کانون را در ایتا بخوانید
https://eitaa.com/kanunasmaolhosna
تصاویر فعالیت های کانال کانون را در بله ببینید
https://ble.im/kanunasmaolhosna
کارگاه ها و دوره های تربیتی کانون را در تلگرام ببینید
https://t.me/kanunasmaolhosna
# افتتاحیه
☄به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ✨✨
📣📣📣 افتتاح کانون فرهنگی اسماء الحسنی (الگوی ساماندهی مراکز تربیتی اسلامی ایرانی ) را اعلام میکنم 🎊🎉🎊🎉🎊🎉🎊🎉🎊🎉
🌷🌷بدین وسیله در صبح پیروزی انقلاب اسلامی از همراهی شما با کانون اسماء الحسنی کمال سپاس را دارم 🌷🌷
به امید فتح قله های بلند و پیروزی های چشمگیر در سراسر جهان
ان شاالله 💐
سعیدبخش
#اطلاعیه
با توجه به مشکل عضویت در تلگرام با کانال کانون تنها از طریق لینک کانال امکان ارتباط وجود دارد
کانون را به دوستان خود معرفی کنید