🔸 اطمینان به وقت نماز
✅ هرگاه با شروع اذان برای مکلف اطمینان حاصل شود که وقت نماز داخل شده است، لازم نیست تا پایان اذان صبر کند و می تواند نماز بخواند.*
* البته در مورد نماز صبح، برای رعایت احتیاط، حدود ده دقیقه بعد از شروع اذان، نماز صبح خوانده شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مطالبه طلبکار هنگام وقت نماز
✅ اگر در وقت نماز طلبکار طلب خود را مطالبه کند، درصورتی که انسان توانایی پرداخت آن را داشته باشد، باید ابتدا بدهی را بدهد و سپس نماز بخواند. همچنین است اگر کار واجب فوری دیگری پیش آید. البته درصورتی که وقت نماز تنگ شده باشد، باید ابتدا نماز بخواند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 باقیمانده اموال عزاداری
⁉️ باقیمانده اموالی که به عنوان هزینه های مراسم عزاداری حضرت ابا عبدالله (علیه السلام) جمع آوری شده است را در چه مواردی باید استفاده کرد؟
✅ می توان اموال باقیمانده را با کسب اجازه از اهداء کنندگان، در امور خیریه مصرف کرد و یا آنها را برای مصرف در مجالس عزاداری آینده نگه داشت.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نذر صحیح
⁉️ مردم همیشه مخصوصاً در ایام محرم و سوگواری اهل بیت (علیهم السلام) نذورات زیادی می کنند، نذر شرعی باید چه شرایطی داشته باشد؟
✅ برای انعقاد نذر شرعی باید شرایط ذیل مراعات شود:
1. صیغه¬ی نذر را – به زبان عربی یا ترجمه ی آن – به زبان جاری کند، مثلا بگوید «برای خدا برعهده¬ی من است که اگر فلان حاجتم برآورده شد، روز عاشوراء مجلس روضه برپا کنم.»
2. چیزی را که نذر می کند انجام دهد یا ترک کند، باید از جهتی رجحان داشته باشد، پس چنانچه بجا آوردن و ترک آن مساوی باشد، نذر صحیح نیست.
3. کاری را نذر کند که انجام آن برایش ممکن باشد.
4. نذر کننده باید مکلف و عاقل باشد و با اختیار نذر کند.
5. اگر زن به همراه شوهرش باشد بنابر احتیاط واجب با اذن شوهر نذر کند، اگر چه در مورد اموال خودش نذر کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 محدوده تربت امام حسین علیه السلام
⁉️ تربت امام حسین (علیه السلام) که برای استشفاء و مهر نماز استفاده می شود به چه محدوده ای از مرقد مطهر حضرت سیدالشهداء (علیه السلام) اطلاق می شود؟
✅ آنچه به صورت قطع تربت امام حسین (علیه السلام) است خاکی است که از قبر و آنچه عرفاً ملحق به قبر است (حوالی مرقد مطهر حضرت سیدالشهدا صلوات الله علیه) برداشته می شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فراموش کردن نذر
⁉️ اگر کسی نذر کرده ولی خصوصیتی از نذرش مثل مقدار، محل و زمان ادای آن را فراموش کند، چه تکلیفی دارد؟
✅ چنانچه نذر صحیح منعقد شده باشد بنابر احتیاط واجب در صورت محدود بودن موارد احتمال، و نداشتن عسر و حرج، همه آن ها را انجام دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وظیفه ورثه نسبت به نذر میّت
⁉️ اگر شخصی در زمان حیات خود نذری کند، آیا بعد از فوت او بر ورثه واجب است به آن نذر عمل کنند؟
✅ موارد مختلف است. اگر نذر کرده مالی را در راه خدا بدهد، چنانچه قبل از دادن آن مال در راه خدا از دنیا برود باید آن مال را ورثه در راه خدا بدهند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 طراحی و فروش لباس بانوان
⁉️ شغل من طراحی و فروش لباس بانوان است ، آیا این شغل که مربوط به سبک و مد میشود ، از نظر شرعی اشکال دارد؟
✅ فی نفسه اشکال ندارد ، ولی نباید طرح هایی را که برگرفته از فرهنگ منحط غرب است و با حیا و عفت عمومی منافات دارد ، ترویج کنید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 انجام مستحبات در تنگی وقت
✅ اگر وقت نماز به قدری تنگ است كه به سبب انجام بعضی كارهای مستحب نماز، مقداری از آن بعد از وقت خوانده میشود، نبايد آن مستحب را انجام دهد؛ مثلاً اگر با خواندن قنوت، مقداری از نماز بعد از وقت خوانده میشود، نبايد قنوت بخواند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله 23
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نیت نماز در تنگی وقت
✅ کسی که به اندازهی خواندن یک رکعت از نماز وقت دارد، باید نماز را به نیّت ادا بخواند ولی نباید عمداً نماز را تا آن وقت به تأخیر بیندازد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله 24
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ترتیب نمازها
✅ نماز عصر بايد بعد از نماز ظهر و نماز عشا بعد از نماز مغرب خوانده شود و اگر عمداً بر خلاف این ترتيب خوانده شود نماز باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 لمس نام ا...
⁉️ نوشتن اسم جلاله «الله» به صورت «ا...» مرسوم شده است. کسانی که بدون وضو این کلمه را مسّ میکنند، چه حکمی دارند؟
✅ همزه و نقاط، حکم لفظ جلاله را ندارد، و مس آن بدون وضو، جایز است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 لمس خط بریل
⁉️ نابینایان برای خواندن و نوشتن از خط برجستهای معروف به خط بریل که با لمس انگشتان خوانده میشود، استفاده میکنند.
آیا بر نابینایان واجب است که هنگام فراگیری قرآن کریم و مسّ اسماء طاهره که با خط برجسته بریل نوشته شده است، وضو داشته باشند یا خیر؟
✅ اگر نقاط برجسته علامت حروف هستند، حکم آن حروف را ندارند ولی اگر در نظر عرف آگاه به عنوان خط محسوب شوند، در مس آنها رعایت احتیاط لازم است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 لمس اسما متبرکه
⁉️ اسامی مبارکی که احترام آنها واجب و مسّ بدون وضوی آنها حرام است، کدامند؟
✅ مسّ اسماء و صفات مخصوص ذات باری تعالی بدون وضو حرام است، و احوط الحاق نامهای انبیاء عظام و ائمه معصومین(علیهم السلام) به نامهای خداوند متعال، در حکم مذکور است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نگاه اتفاقی به نامحرم
⁉️ نگاه اتفاقی به نامحرم چه حکمی دارد؟
✅ نگاه اتفاقی و غیر عمدی (نگاه اول) اشکال ندارد ولی باید از ادامه یا تکرار آن خودداری شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 توهین به مقدسات مذاهب
⁉️ لعن و نفرین کردن نسبت به مقدسات یا بزرگان دیگر مذاهب، در سخنرانی یا مداحی ها چه حکمی دارد؟
✅ هر گونه گفتار یا کردار و رفتاری که در زمان حاضر بهانه به دست دشمن بدهد و یا موجب اختلاف و تفرقه بین مسلمانان گردد شرعا حرام اکید است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نگاه در جلسه خواستگاری
⁉️ آیا در جلسه خواستگاری، برای اطلاع و آگاهی پسر از خصوصیات ظاهری دختر، جایز است به دختر بدون چادر و روسری نگاه کند؟
✅ اگر برای ازدواج با آن دختر مانعی نیست و پسر در صورت پسندیدن، قصد دارد با او ازدواج کند و احتمال میدهد با نگاه، آگاهی بیشتری به دختر پیدا میکند و با قصد لذت نگاه نکند، اشکال ندارد؛ البته اگر یک نگاه، کافی باشد، تکرار نگاه جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ترتیب نمازها
✅ هرگاه کسی بر اثر اشتباه یا غفلت، نماز عصر را پیش از نماز ظهر بخواند، یا نماز عشا را پیش از نماز مغرب بخواند و بعد از تمام شدن نماز متوجه شود، نمازش صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 برگرداندن نیت
✅ اگر به نیّت نماز ظهر مشغول نماز شود و بین نماز یادش بیاید که قبلاً نماز ظهر را خوانده است، نمیتواند نیت را به نماز عصر برگرداند، بلکه باید این نماز را رها کند و نماز عصر را بخواند. همچنین است اگر مشغول خواندن نماز مغرب شود و در بین نماز متوجه شود که آن را خوانده است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اوقات نماز
✅ نمازگزار برای تعیین وقت نمازهای یومیه (حتی در مناطق نزدیک به قطب) باید افق محل سکونت خود را رعایت کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نگاه مرد به زن و زن به مرد
⁉️ حکم نگاه مرد به زن و نیز زن به مرد چه میباشد؟ آیا مرد میتواند به دختر بچهای که مراعات حجاب ننموده نگاه کند؟
✅ نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است و نگاه کردن به صورت و دستها اگر به قصد لذت باشد حرام است ولی اگر بدون قصد لذت باشد مانعی ندارد و نیز نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم حرام میباشد و نگاه کردن به صورت و بدن و موی دختر نابالغ اگر به قصد لذت نباشد و به واسطه نگاه کردن هم انسان نترسد که به حرام بیفتد اشکال ندارد، ولی بنابر احتیاط باید جاهایی را که مثل ران و شکم معمولا میپوشانند نگاه نکند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 پوشاندن بدن از مرد نامحرم و پسر
⁉️ مراعات حجاب زن در برابر نامحرم به چه نحو است و آیا زن باید در مقابل پسر نابالغ هم حجاب نماید؟
✅ زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند بلکه احتیاط واجب آن است که بدن و موی خود را از پسری هم که بالغ نشده ولی خوب و بد را میفهمد و به حدی رسیده که مورد نظر شهوانی است بپوشاند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 معالجه زن توسط پزشک نامحرم
⁉️ نگاه و لمس بیمار زن برای پزشک مرد چه حکمی دارد؟
✅ اگر مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید او را نگاه کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نماز و روزه در پادگان
⁉️ نماز و روزه نیروهای کادری که در استخدام ارتش یا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند و بیشتر از ده روز در پادگان و بیشتر از ده روز در مناطق مرزی میمانند، چه حکمی دارد؟ خواهشمندم فتوای حضرت امام(قدّس سرّه) را هم بیان فرمایید.
✅ اگر قصد اقامت ده روز یا بیشتر را در مکانی دارند و یا میدانند که ده روز یا بیشتر از آن مقدار در آن جا خواهند ماند، واجب است که نماز خود را تمام بخوانند و روزه هم بگیرند. فتوای امام(قدّس سرّه) هم همین است.
🆔 @khamenei_ahkam