خط انرژی
🔺 #انرژی_مدیا | تولید روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین سرطانزا 🔹در دولت چهاردهم تاکنون ۵۰۰ ميليون ليتر ر
🔺 بنزین پتروشیمی؛ بازی دو سر باخت/ معنای سکوت وزارت نفت چیست؟
🔹بعد از افشاگری خط انرژی از تولید روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین پتروشیمی در دولت پزشکیان، معصومه ابتکار رئیس اسبق سازمان محیطزیست به این موضوع واکنش نشان داد و در توئیتر نوشت:
🔹"در یکی دو سال اخیر شائبه تولید و توزیع بنزین رفرمیت پتروشیمی مجددا مطرح بود. با توجه به آلودگیهای کنونی، دولت مشخص کند که آیا این اتفاق کمکان در جریان است؟"
🔹اما این توئیت معصومه ابتکار برخلاف توئیتهای مشابه او در دولت قبل، توسط جریان فکری خود سانسور شود و وزارت نفت دولت چهاردهم نیز سعی دارد این سوال را مسکوت نگهدارد.
🔹چرا که محسن پاکنژاد وزیر نفت یا مجبور است، بعد از یک دهه دروغ توسط جریان سیاسی خود، به واقعیت سرطانزا و آلاینده نبودن بنزین پتروشیمی اعتراف کند و یا اینکه رسما اعلام کند دولت پزشکیان به مردم بنزین سرطانزا میدهد.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 «دست مرده» روسیه در تقابل اتمی با آمریکا
🔹سیستم «دست مرده» در روسیه به گونهای طراحی شده که حتی در صورت حمله غافلگیرانه اتمی آمریکا به این کشور و کشته شدن پوتین و همه فرماندهان نظامی، بدون نیاز به فرمان، به آمریکا حمله اتمی کند.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺غول حفاری سحر ۱ به بزرگترین میدان گازی جهان اعزام شد
🔹پس از اتمام عملیات بازسازی سکوی حفاری سحر ۱، شرکت حفاری شمال وابسته به هلدینگ انرژی سینا، این سکو راهی میدان گازی پارس
جنوبی شد.
🔹به گفته روحالله عبدی سرپرست شرکت حفاری شمال، ماموریت جدید این سکو شامل حفاری ۹ حلقه چاه اینفیل در فاز ۱۹ پارس جنوبی به منظور کاهش ناترازی گاز در کشور است.
🔹طبق گفته سرپرست شرکت حفاری شمال بازسازی سکوی سحر ۱، برای اولین بار با تکیه ۱۰۰ درصدی بر دانش فنی مهندسان و نخبگان ایرانی انجام شده و ۸ میلیون دلار صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.
@khate_energy
🔺 نقره داغ گازی برای خیلی پرمصرفها
🔹طبق اعلام شرکت ملی گاز، قرار است تعرفه گاز خانگی صرفا برای مشترکان دو پله آخر یعنی پله ۱۱ و ۱۲ افزایش یابد.
🔹این مشترکان حدود ۱.۶ درصد از کل مشترکان گاز خانگی هستند و ۶ رصد از کل مصرف خانگی سهم دارند. هماکنون تعرفه گاز این دو پله به ترتیب ۵۰۰۰ و ۶۰۰۰ تومان است.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺بندر چابهار؛ دروازه توسعه در زنجیر معافیت آمریکا
🔸علی فکری رئیس سابق سازمان سرمایهگذاری خارجی:
🔹هندیها برای مشارکت در کریدور شمال-جنوب انگیزه بالایی دارند. اما بنده مخالف حضور شرکت IPGL هند در چابهار هستم زیرا صرفا عملیات بهرهبرداری از یک اسکله به این شرکت واگذار شده.
🔹درحالی بندر چابهار یک دروازه توسعه در کریدور شمال-جنوب و کریدور شرق به غرب است. آمریکا اگر معافیتی میدهد به دنبال این است که جلوی توسعه ایران را بگیرد و مدل همکاری با هند باید جذب سرمایهگذاری خارج از معافیت باشد.
🔹قطعا ما باید شرکت IPGL هند را کنار بگذاریم زیرا اپراتوری اسکله برای کمک صرف به افغانستان به درد ایران نمیخورد. اصلا دوگانه بین چین و هند غلط است و چینیها هم با مدل همکاری سهجانبه با پاکستان انگیزه کار دارند.
@khate_energy
🔺آخرین وضعیت لوایح پالرمو و سیافتی در مجمع/ مسیر پزشکیان برای تصویب FATF چیست؟
🔸سیدمحسن دهنوی رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی در مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت:
🔹 پیشتر معاهده پالرمو در سال ۱۳۹۷ و سیافتی در سال ۱۳۹۸ به مجمع تشخیص مصلحت ارجاع شده بود. ولی نظر اعضای مجمع و کمیسیون مربوطه منفی بود و به همین دلیل رأیگیری انجام نشد.
🔹بنابراین پس از گذشت یک سال و عدم تعیین تکلیف، نظر شورای نگهبان تأیید شد.
🔹نکته مهم اینکه؛ لوایحی که با اصرار مجلس به مجمع ارجاع میشوند، در صورت کسب سهپنجم رای اعضای مجمع، نظر مجلس به عنوان مصلحت مصوب میشود.
🔹و چه در صورت عدم نصاب لازم در رای و یا عدم اظهارنظر مجمع طی مدت زمانی یکساله، نظر شورای نگهبان تایید میشود.
🔹پس از آن، آقای روحانی در نامهای به رهبری درخواست تمدید زمان و رسیدگی مجدد به لوایح FATF را میکند و رهبری فقط با تمدید زمان موافقت میکنند.
🔹 ولی نظر اعضای مجمع مجددا منفی بود و لوایح مذکور به نتیجه نرسید و زمان یکساله منقضی شد. اکنون دولت، مجلس و حتی مجمع تشخیص نمیتوانند مجددا FATF را در صحن مجمع مطرح کنند.
🔹دولت دو راه در پیش دارد: یا باید مجددا لایحهای به مجلس برده و مسیر تصویب را طی کند. یا خلاف رویه، مجددا درخواست کند تا موضوع دوباره در مجمع طرح شده و مصلحت عامه در این باره احراز شود.
@khate_energy
🔺 اکتشاف ۱۱ میدان نفتی و گازی جدید در ایران/ ضریب موفقیت اکتشاف به ۱۰۰ درصد رسید
🔹 فرهیختگان اقتصادی نوشت: در سه سال گذشته، ۱۱ میدان نفتی و گازی جدید کشف شد که درمجموع ۳.۴ میلیارد بشکه نفت و ۱۴.۵ هزار میلیارد فوت مکعب (معادل ۴۱۱ میلیارد متر مکعب) گاز طبیعی به ذخایر هیدروکربوری قابل استحصال ایران اضافه کرد.
🔹از دیگر نکات جالب در اکتشافات سه اخیر میتوان به ضریب موفقیت زمینشناسی در ایران اشاره کرد که عدد ۱۰۰ درصد را ثبت کرده و به بیان دیگر همه چاههای اکتشافی با موفقیت به کشف میادین هیدروکربوری منجر شده است.
🔹میانگین ۵ ساله ضریب موفقیت زمینشناسی در عراق، عمان، امارات و قطر به ترتیب ۵۰، ۳۰، ۱۵ و ۵ درصد است و ایران فاصله معناداری با رقبای خود دارد.
🔹از جمله نقاط برجسته این اکتشافات میتوان به دو میدان نفتی و گازی «هیرکان» و «زیار» اشاره کرد که برای نخستینبار در استان گلستان و رینگ شمالی کشور کشف شده است.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 زنگ خطر وابستگی ۸۰ درصدی ایران به درهم
🔸علی فکری رئیس سابق سازمان سرمایهگذاری خارجی:
🔹گفته میشود که هماکنون بیش از ۸۰ درصد از تبادلات مالی ایران از طریق کانال درهم امارات انجام میشود که نوعی تهدید برای کشور است.
🔹پس قطعا باید سهم درهم را کاهش دهیم و راهکار هم، استفاده از ارزهای ملی سایر کشورهاست که اتفاقا به آنها صادرات بالایی داریم. مثلا تنوعبخشی سبد تسویه با استفاده از یوآن چین یکی از گزینههاست.
@khate_energy
🔺 ۵.۲ درصد به ذخایر نفتی ایران در اوپک اضافه شد/ اکتشاف ۸.۳ میلیارد بشکه نفت در کشور
🔹طبق آمار، حجم نفت متعارف و غیرمتعارف کشفشده در سه سال گذشته به ترتیب ۳۴۰۲ و ۴۹۰۰ میلیون بشکه بوده است.
🔹به بیان دیگر، در دولت سیزدهم درمجموع ۸.۳ میلیارد بشکه ذخایر نفتی جدید کشف شده که این رقم معادل ۵.۲ ذخایر نفتی ایران در اوپک است.
🔹 بررسیهای فرهیختگان نشان میدهد، در سه سال گذشته، درمجموع ۲.۶۳ میلیارد بشکه نفت تولید شده و ۳.۴ میلیارد بشکه ذخایر متعارف جدید با اکتشافات انجامشده، جایگزین آن شده است.
🔹بدین ترتیب، ضریب موفقیت جایگزینی اکتشاف به تولید به میزان ۱۲۹.۵ درصد محقق شده، در حالی که این عدد برای دستیابی به رکورد ۴۰ درصد برنامهریزی شده بود.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺گاز استخر روباز ولنجک، ۱۳۰ برابر ارزانتر از قیمت واقعی!
🔹سیداحسان حسینی سردبیر خط انرژی در توئیتر نوشت: استخر آب گرم روباز ولنجک تهران را ببینید. فکر میکنید قیمت هر متر مکعب گاز این استخرها چقدر تعیین شده؟ فقط ۹۲ تک تومن!
🔹درحالی که هر متر مکعب گاز طبیعی در بورس انرژی ۱۲ هزار تومان کشف قیمت شده. چرا باید گاز کشور را ۱۳۰ برابر ارزانتر در اختیار بچه پولدارها بگذاریم.
@khate_energy
🔺 برق یواشکی ۳۸ درصد گران شد/ سه اقدام خوب و یک خطا
🔹بررسی قبوض برق مشترکان خانگی از افزایش ۳۸ درصدی تعرفهها بدون اطلاع قبلی خبر میدهد که دو انتقاد به آن وارد است:
🔹انتقاد اول اینکه چرا میزان افزایش تعرفه برای همه مشترکان کممصرف و پرمصرف یکسان و ۳۸ درصد است. طبیعتا باید پرمصرفها نقرهداغ شده و کممصرفها تا جای ممکن از اصلاحات مصون بمانند.
🔹انتقاد دوم اینکه چرا دولت که همواره شعار صداقت و گفتگو با مردم را سرمیدهد، در این مورد به صورت چراغ خاموش عمل کرد؛ گویا مردم نامحرم هستند.
🔹در سه اقدام قبلی دولت یعنی:
۱ـ اصلاح قیمت سوخت هواپیما به ۳۰ درصد فوب،
۲ـ اصلاح قیمت بنزین سوپر به نرخ وارداتی،
۳ـ اصلاح تعرفه گاز خانگی دو پله آخر؛
تمرکز اصلاحات دولت بر دهکهای بالای جامعه بود که میتواند منجر به کاهش ۲ میلیارد دلاری یارانه آنها بود.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺بزرگنمایی اثر FATF توسط وزیر اقتصاد!
🔸 حسین عطااللهی کارشناس مسائل ارزی:
🔹بنده به عنوان موافق FATF این نکته را درباره ادعای وزیر اقتصاد باید مطرح کنم که این گزاره صحیح نیست که «اجرای FATF منجر به تسهیل در تبادلات مالی ایران با ۲۰۰ کشور میشود».
🔹اگر نظم پولی و بانکداری بینالمللی را بشناسیم متوجه میشویم که اکنون به دلیل تحریمها، دسترسی ایران به ایجاد حساب کارگزاری در بانکهای مختلف دنیا و استفاده از سوئیفت قطع شده است.
@khate_energy
🔺کشف بزرگترین میدان گازی شیرین ایران در خشکی/ میدان شاهینی با ۱۵.۵ میلیارد فوت مکعب گاز درجا
🔹یکی از اکتشافات بزرگ در دولت سیزدهم کشف میدان گازی شاهینی بود که حجم ذخایر گاز قابل استحصال آن، ۸۴ درصد از کل حجم اکتشافی گاز در سه سال گذشته را شامل میشود.
🔹با حفاری و آزمایش چاه اکتشافی شاهینی-۱ ارتباط مخزنی آن با میدان هالگان نیز به اثبات رسید. در واقع «هالگان» و «شاهینی» را میتوان دو کوهانک از یک ابرمیدان گازی یکپارچه در نظر گرفت که مدیریت اکتشاف نام میدان گازی «شایگان» به معنای برجسته و ممتاز را برای این ابرمیدان برگزید.
🔹در حدود ۷۰ درصد از حجم هیدروکربن موجود در میدان شایگان مربوط به کوهانک شاهینی است.
🔹میدان گازی شاهینی، بزرگترین میدان گازی مستقل در خشکی بعد از انقلاب بوده و در کل تاریخ صنعت نفت، بعد از میدان «خانگیران» و «کنگان» در رتبه سوم این شاخص قرار میگیرد.
🔹البته گاز میدان شاهینی برخلاف دو میدان ذکر شده، گاز شیرین بوده و شاهینی را میتوان بزرگترین میدان گازی شیرین مستقل در خشکی نامید.
@khate_energy
🔺 تخفیف نفت ایران در حال رسیدن به صفر
🔹صادرات نفت ایران به چین در ماه نوامبر به ۱.۴۳ میلیون بشکه در روز رسیده و رقم تخفیفها به ۲ الی ۳ دلار کمتر از شاخص برنت کاهش یافته است.
@khate_energy
🔺 پالایشگاه اصفهان صدرنشین سوددهی بین پالایشگاههای کشور
🔹پالایشگاه اصفهان با سوددهی ۱۰ هزار میلیارد تومانی در ۶ ماهه اول سال جاری بیشترین سود را در بین پالایشگاهها کسب کرده است.
🔹پس از اصفهان، پالایشگاههای تهران، بندرعباس، تبریز، شیراز و لاوان به ترتیب با سودهی ۸، ۶، ۴، ۱ و ۰.۹ هزار میلیارد تومان قرار گرفتهاند.
🔹گفتنی است پالایشگاه اصفهان روزانه ۲۲ درصد از نیاز سوخت کشور برای ۱۷ استان را تامین میکند و با توجه به توسعه زنجیره ارزش برنامهریزی کرده ۵۰ محصول نیز به سبد خود اضافه کند.
@khate_energy
خط انرژی
🔺 راهکار مقابله با ترامپ؛ مذاکره یا پاسخ متقابل؟ 🔸 مجید رجبی کارشناس مسائل دفاعی: 🔹راهبرد «لبه پرت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺ستون پنجم ترامپ برای اجرای «لبه پرتگاه»/ چه کسانی در زمین دشمن بازی میکنند؟
🔹در مصاحبه قبلی با مجید رجبی کارشناس مسائل امنیتی و دفاعی، به تعریف راهبرد «لبه پرتگاه» و تجربیات گذشته اجرای آن توسط دولتهای آمریکا بخصوص دولت اول ترامپ اشاره شد.
🔹طبق این راهبرد، ترامپ سیاست تشدید تنش به صورت کنترلشده را در قبال ایران اجرایی خواهد کرد بهگونهای که ترس از جنگ منجر به امتیازدهی ایران شود.
🔹اما «لبه پرتگاه» دو پایه مکمل نیز دارد: ۱- اراده سیاسی برای اجبار به سازش و امتیازدهی و ۲ـ جنگ روانی برای ایجاد مطالبه عمومی سازش؛ که به نظر میرسد بخشی از بدنه دولت چهاردهم در حال بازی در این پازل هستند.
@khate_energy
🔺 ایران بزرگترین کاشف منابع هیدروکربوری دنیا در ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳/ شرکت ملی نفت ایران از اکسون موبیل و توتال انرژی پیشی گرفت
🔹طبق پیوست گزارش مؤسسه Global Energy Monitor، ایران فقط با در نظر گرفتن میدان گازی شاهینی در صدر بیشترین حجم اکتشافات درمجموع دو سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ قرار دارد و کشور گویان در رتبه دوم قرار میگیرد.
🔹میدان شاهینی و افزایش حجم اکتشافی لایه نفتی نامآوران به ترتیب دارای رتبه اول و سوم اکتشافات هیدروکربنی بزرگ دنیا در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی را احراز کردهاند.
🔹شرکت ملی نفت ایران نیز با سهم ۱۹ درصدی، بیشترین سهم از اکتشافات هیدروکربوری در دو سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی در بین شرکتهای نفتی دنیا را کسب کرد و شرکت اکسون موبیل و توتال انرژی در ردههای بعد قرار گرفتند/ فرهیختگان اقتصادی
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 ایران دوباره تامینکننده انرژی غرب میشود؟
🔸مهدی رزم آهنگ کارشناس اقتصاد بینالملل:
🔹در دورهای که تنشهای ژئوپلیتیک تشدید شده، کشورهای غربی به سمت ایمنسازی زنجیره تامین انرژی خود رفتهاند. اینکه عدهای میگویند مذاکره کنیم و به نظم دهه ۸۰ برگردیم، یعنی اصلا واقعیتها را نمیبیند.
🔹صادرات نفت ایران به اروپا دیگر غیرمحتمل شده و حتی در دوران برجام نیز اروپاییها برای تسویه بدهی سابق از ایران نفت خریدند و تراز تجاری شکل نگرفت.
🔹ضمنا تبدیل آمریکا به عرضهکننده خالص انرژی، روند دنیا را تغییر داده. مسئله شماره یک آمریکا در سال ۲۰۰۵ واردات انرژی بود ولی حالا با توسعه فناوری شیل، آمریکا صادرکننده انرژی به اروپا شده و نفت ایران و گاز روسیه از این بازار حذف شدند.
@khate_energy
🔺 ایران هشتمین مصرفکننده بزرگ انرژی در دنیا/ سهم ایران از مصرف انرژی دنیا ۲ درصد و از تجارت جهانی ۰.۲۴ درصد!
🔹طبق آمار موسسه EI، ایران با مصرف ۱۲.۷ اگزاژول انرژی در سال ۲۰۲۳، هشتمین مصرفکننده بزرگ انرژی در دنیا بوده است. چین، آمریکا، هند و روسیه در جایگاه اول تا چهارم قرار دارند.
🔹کشور ایران درحالی ۲ درصد از مصرف انرژی دنیا سهم دارد که سهم آن از تجارت جهانی فقط ۰.۲۴ درصد است. به بیان دیگر انرژی در ایران صرف تولید و ارزشآفرینی نمیشود.
🔹نکته جالب اینکه در بین ۱۲ مصرفکننده بزرگ انرژی در دنیا، ایران با اختلاف زیاد به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی، انرژی بیشتری معادل ۳۱.۸ (EJ/Trillion dollar) مصرف میکند.
🔹شاخص «میزان مصرف انرژی نسبت به تولید ناخالص داخلی» در ایران رقمی معادل ۳.۳ برابر چین، ۹.۳ برابر آمریکا، ۳ برابر عربستان و ۲ برابر روسیه است.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 فایده خروج از لیست سیاه FATF چیست؟
🔸حسین عطااللهی کارشناس مسائل ارزی:
🔹ما حتی در شرایط تحریم هم باید تلاش کنیم که به لیست سفید و وضعیت عادی FATF وارد شویم. بانکهای دنیا به دو دسته تقسیم میشوند؛ بانکهایی که در تحریم با ایران کار میکنند و نمیکنند.
🔹برخی از بانکهایی که در همکاری با ایران در تحریم منافع و تمایل دارند، به خاطر حضور ما در لیست سیاه FATF کار نمیکنند.
🔹 بنده نمیگویم فلان بانک بزرگ چینی که اوراق قرضه آمریکایی دارد با این همکاری نمیکند اما بعضاً مشاهده شده که بانکهای کوچک هم به دلیل FATF از همکاری سر باز میزنند.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺#اخبار_مجلس| ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومان؛ کسری تراز عملیاتی بودجه
🔸میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
🔹اصلا زیبنده ایران نیست که جزو سه کشور بزرگ تولیدکننده منابع هیدروکربوری باشد ولی مجبور شود بنزین و فرآوردههای نفتی را واردات کند.
🔹الان در مجلس موضوعاتی برای تخصیص انرژی به خانوار مطرح است ولی دولت هنوز به تصمیم قطعی در این باره نرسیده است.
🔹برآورد لایحه بودجه برای صادرات نفت ایران به میزان ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز واقعبینانه نیست و ما همین الان ۱۸۰۰ همت کسری تراز عملیاتی داریم.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 پروژه نجات ایران با ساخت بمب اتم
🔹با آغاز جنگ مستقیم بین ایران و اسرائیل، مطالبه ساخت بمب اتم برای ایجاد بازدارندگی در تنشهای آتی افزایش یافت؛ مطالبهای که البته منتقدانی جدی در داخل کشور دارد.
🔹منتقدان معتقدند که ساخت بمب اتم یعنی آغاز پروژه تبدیل ایران به کره شمالی و انزوای کشور از نظام بینالملل؛ ضمن اینکه بمب اتم برای ایران بازدارندگی چندانی ندارد.
🔹 به اعتقاد آنها اگر بمب اتم بازدارندگی داشت، شوروی فرونمیپاشید و مثالهای نقض در این باره زیاد به نظر میرسد. ابوالفضل بازرگان کارشناس امنیت بینالملل به سوالات پاسخ میدهد.
مصاحبه کامل را در یوتیوب خط انرژی ببینید.
🌐https://youtu.be/3VnkP1MFaoQ
@khate_energy