🔰 بعید می دانم بچه ای باشد که آخرهای تابستان از شنیدن آهنگ "بوی ماه مهر" یکی دوباری تشنج نکرده باشد. خود من هم هنوز تنم میلرزد این آهنگ را می شنوم. فکر کن سه چهار ماه در آزادی و خودمختاری مطلق هر وقت دوست داری می خوابی و پا میشوی و هر غلطی دوست داری می کنی؛ حالا یکهو شیش صبح پشت سر هم لگد پدرت را روی گرده ات حس میکنی که عینهو تک تیراندازهای اردوگاه آشویتس میگوید "یالاااا یالاااا دیر شد. پا شو دیر شد".
🔰 ازین فاجعه تر، صبحانه خوردن است. هنوز ویندوزت بالا نیامده و نمی دانی کی به کی و چی به چی است که باید معده ات را پر کنی. اه اه. اول صبح. بوی غذا. مثل سحر ماه رمضان. بعدش هم با این اعصاب خرد فکر کن بیفتی توی ترافیک و صف زوری مدرسه و سخنرانی تکراری مدیر عصبانی و بعدش هم درس هایی شیرین تر از جان، و معلمی که با یک من عسل هم نمیشود خوردش (البته خب، نه همه شان).
ناموسا شما باشید از شنیدن "باز آمد بوی ماه مدرسه" تشنج نمی کنید؟ یک موقع فکر نکنید کمی از این به خاطر نظام آموزشی ما هستا. نه؛ نظام آموزشی ما خیلی هم خوب است. اصلا بچه ها عاشق اینند که جمعه ها هم مکتب بروند. کور شود هرآنکه این همه تغییر را نبیند: سیستم "پنج سه چهار" بشود "شیش سه سه" چیز کمی است؟ استغفرالله.
🔰 ولی حالا خدایی این چند نکته را رعایت کنید که یک ذره از استرس طبیعی بچه های کوچک به خاطر محدود شدن آزادی و خودمختاری شان کم شود.
1️⃣ صبح بخیر
بیدار کردن بچه، شوک قلبی دادن به بیمار ایست قلبی نیست. مثل آرایش کردن عروس است. هنر و ظرافت و لطافت میخواهد. بچه را شبها زودتر بخوابانید تا خواب کافی داشته باشد و صبح ها راحت تر بیدار شود. بهتر است پدر و مادر کودک محصل خود را صبح ها از خواب بیدار نکنند . کودک از اینکه والدین هر روز صبح به اطاق او بیایند و پتو را از روی او بکشد و بگویند "یالا بلند شو مگر نمی بینی که دیرت شده " نفرت دارد . اگر کودک با صدای ساعت زنگدار بیدار شود بهتر است تا با صدای والدین زنگدار بیدار شود . بهترین هدیه برای فرزند محصلمان یک ساعت زنگدار است که روی آن با حروف درشت نوشته شده باشد : "حالا می توانی رئیس خودت باشی. پاشو روی پات وایسا".
2️⃣ صبحانه بدون استرس
هنگام صرف صبحانه موقع مناسبی برای آموزش اصول اخلاقی و آداب معاشرت نیست . هی پشت سر هم حرف و نصیحت. چه خبر است. صبحانه بایستی در یک جو خوشایند صرف شود . هرگونه بگومگو با کودک که اغلب خواب آلوده و بدخلق است ، می تواند به اوقات تلخی منجر شود .استفاده از سخنان نیشدار و طعنه آمیز تهدیدی جدی برای سلامت روانی کودک به حساب می آید و تحت تمام شرایط بایستی مؤدبانه باکودک صحبت کرد .
3️⃣ پول توجیبی
خود من توی این سن هنوز عاشق اینم که از پدرم پول بگیرم. اصلا یک مزه ی خاصی دارد. اما یادتان باشد پول توجیبی ، مخارج روزانه کودک است نه اهرم فشار علیه او . والدین نبایستی هنگام عصبانیت پول توجیبی کودک را قطع کنند و هنگام خوشحالی بی جهت مقدار آن را زیاد کنند . مقدار پول توجیبی نیز بایستی بر مبنای توان مالی خانواده ونیازهای سنی کودک تعیین شود .
4️⃣ لباس پوشیدن
کودکان وقتی به مدرسه می روند ، نباید لباسهای گران قیمت پوشیده باشند تا مدام نگران تمیز نگه داشتن آن باشند . کودک بایستی آزاد باشد تا بدود ، بپرد ، توپ بازی کند و این موارد بر تمیز ماندن لباسهای او ارجحیت دارد . به جای ایراد موعظه در مورد پاکیزگی ، بهتر است چند دست لباس ارزان قیمت و بادوام برای فرزندمان تهیه کنیم تا از این طریق سلامت روانی اش را نیز بیشتر تأمین نماییم .
5️⃣ عجله نکنید
وقتی به کودک فشار می آورید که عجله کند ، او بیش از پیش وقت را هدر می دهد . ضمن اینکه ،عجله معمولاً باعث می شود تا کودک وسایل شخصی خود را در منزل جابگذارد . بهترین کار در اینگونه مواقع این است که اشیای فراموش شده را بدون متهم کردن کودک به فراموشکاری و عدم مسئولیت به او بدهید.
🔶 نکته ی آخر آنکه، پدر و مادر مهمترین مراجع تقلید بچه ها هستند. اما آنها با #مشاهده از شما یاد میگیرند، و نه با حرفهایتان. نظم و برنامه و مهربانی و خوش خلقی و صبوری و ادب و مطالعه اگر بر شما حاکم باشد، شک نکنید بچه ها نیز همینگونه خواهند شد. و اِلّا، فَلا. فَتأمَّل.
🖌 دکتر محسن زندی
🔸🔹🔸🔹
✅ @latifehabad