▪️وطن اصلی
❓سؤال: آيا #محل_تولد شخص هر چند در آنجا ساکن نباشد، وطن محسوب می شود؟
✅ جواب: اگر در آنجا مدتی (یعنی دوران کودکی و نوجوانی) مانده و #رشد_و_نمو کرده باشد، تا از آن #اعراض نکرده است، حکم وطن را دارد و در غير اين صورت حکم وطن را ندارد.
🔶🔸محل تولد و محل سکونت
🔹سؤال: شش سال از عمرم را در روستايی و هشت سال را در شهری گذرانده و در حال حاضر برای #تحصيل به مشهد آمده ام، نماز و روزه ام در هر يک از اين مکان ها چه حکمی دارد؟
🔸جواب: روستای محل تولد اگر عرفاً #وطن_اصلی شما محسوب شود، نماز شما در آنجا تمام و روزه تان صحیح است و در صورتی که #صدق_وطن محل شک باشد جای احتیاط است و اگر در روستای مذکور به دنیا نیامده باشید در صورت شک در صدق وطن، احکام وطن را برای شما ندارد. شهری هم که چندين سال در آن ساکن بوده ايد، اگر آن را به عنوان وطن انتخاب کرده باشيد، تا از آن #اعراض نکرده ايد، #حکم_وطن را برای شما دارد؛ ولی شهر مشهد اگر #قصد_توطن در آن را ندارید، وطن شما محسوب نمیشود؛ لکن اگر بنا دارید حداقل #یکی_دو_سال در آنجا سکونت داشته باشید نمازتان در آنجا تمام و روزه تان صحیح است.
🔘وطن اصلی و وطن دوم
👌سؤال: خواهشمنديم نظر خود را درباره #وطن_اصلی و #وطن_دوم بيان فرماييد.
👈جواب: وطن اصلی جايی است که انسان در ابتدای زندگی (یعنی دوران کودکی و نوجوانی) در آنجا #رشد_و_نمو پیدا کند و بزرگ شود و وطن دوم هم جایی است که مکلّف آن را برای #سکونت_دائم ، اگرچه برای چند ماه در سال یا مدت طولانی مثلاً چهل، پنجاه سال برگزیده است.
💠 خمس مواد مصرفی قرضی
🔻سؤال: آیا به #مواد_مصرفی خریداری شده قبل از #سال_خمسی به صورت #نسیه که قصد تجارت با آن را نداریم، مانند برنج به صورت #قرضی قبل از سال خمسی در صورتی که تا سال خمسی بدهی آن پرداخت نشده باشد، #خمس تعلق می گیرد یا خیر؟
🔺جواب: خمس تعلق نمی گیرد.
🚻 پوشیدن لباس جنس مخالف
❓سؤال: اگر زن یا مرد در خلوت #لباس های یکدیگر را بپوشند و أدای رفتارهای جنس مخالف را در آورند، آیا اشکال دارد؟
✅ جواب: اگر با قصد #تشبه_به_جنس_مخالف ، لباس او را بپوشد و مانند او رفتار کند، جایز نیست.
🔘نماز جماعت به صورت تمام در سفر
🔷سؤال: خواندن #نماز_جماعت به صورت #تمام در #مسافرت چه حکمی دارد؟
🔶جواب: مسافری که باید نماز را قصر بخواند، در هر دو صورت فرادا و جماعت باید #قصر بخواند و به صورت تمام، نماز صحیح نیست.
📚 سپردن پول به دیگری برای تجارت و دریافت سود ماهانه
💠 سوال: قصد دارم سرمایه ای را به شخصی بدهم تا با آن کار کند و مبلغ ثابتی، سود ماهانه بدهد، آیا دریافت این سود، حکم ربا را دارد؟
✅ جواب: اگر #قرض بدهید و شرط کنید که قرض گیرنده هر ماه مقداری سود به شما بپردازد، #قرض_ربوی و حرام است اما اگر #وکالت بدهید، یعنی دریافت کننده را وکیل مطلق کنید که با پول شما برای شما کار کند و مقداری از سودهای حاصل را به شما بپردازد و باقیمانده را برای خود بردارد، اشکال ندارد.
🔘طلاب و قصد اقامت در غیر وطن
🔵سؤال: #طلبه علوم دينی در شهری که #وطن او نيست زندگی میکند، اگر قبل از #قصد_اقامه_ده_روز میدانسته و يا قصد داشته که بهطور هفتگی به مسجدی که بيرون شهر واقع است برود، آيا میتواند قصد اقامت ده روز کند يا خير؟
🔴جواب: هنگام #قصد_اقامت ، قصد رفتن به کمتر از #مسافت_شرعی به مقداری که عرفاً منافات با ماندن ده روز در یکجا نداشته باشد، ضرر به صحّت قصد اقامت نمی زند، مانند این که بخواهد در این ده روز سه دفعه و هر بار در حدود پنج ساعت برود و برگردد.
🔶جهل به بلوغ و نمازهای قضا شده
▪️سؤال: آیا #نمازهای_خوانده_نشده در زمانی که ما نمی دانستیم به #بلوغ رسیده ایم یعنی قبل از ۱۵ سالگی و حالا می دانیم که آن زمان به بلوغ رسیده بودیم، باید خوانده شوند؟
▫️جواب: به هر حال، هر مقدار از نمازها را که یقین دارید پس از رسیدن به سن بلوغ نخوانده اید، باید #قضا نمایید و نسبت به مقدار مشکوک تکلیفی ندارید.
🔴قسمتی از مسجد برای فعالیت های فرهنگی
👈سؤال: در اختیار گذاشتن مکانی در #مسجد برای انجام فعالیتهای فرهنگی مانند #مشاوره های رایگان حقوقی، خانواده، #طب_اسلامی ، #بازی های نوجوانان اشکالی دارد؟
جواب: #فعالیت_فرهنگی در مسجد اشکال ندارد ولی به طور کلی از هر گونه کاری که با اقامه نماز در مسجد یا با شأن و منزلت مسجد منافات داشته باشد، باید پرهیز شود.
👈بجا آوردن قضای نماز در اسرع وقت
🔻سؤال: نماز صبحام قضا شده است، بهتر است همان وقتی که بیدار شدهام بخوانم یا موقع نماز ظهر بخوانم؟
🔺جواب: واجب نیست #نماز_قضا فورا خوانده شود، ولی نباید انجام آن را به قدری تأخیر بیندازد که #استخفاف_به_نماز محسوب شود.