eitaa logo
فقه واحکام دفترنماینده مقام معظم رهبری دراستان مرکزی
2.3هزار دنبال‌کننده
2.1هزار عکس
1هزار ویدیو
229 فایل
❄️بِســــــــــمِ اللهِ الرَّحــمنِ الرَّحیـــــــم❄️ 🌱ترویج احکام تخصصی طبق نظرات امام خامنه ای (مدظله العالی) ومراجع عظام تقلید 🌱 https://eitaa.com/leaderarak 🌱پاسخگوی احکام شرعی،دفترنماینده مقام معظم رهبری 👇 @GomnamArak
مشاهده در ایتا
دانلود
📚 شستن به روش بخارشوی 💠 سؤال: آیا شستن به روش را از بین می برد؟ ✅ جواب: برای چیز نجس باید پس از برطرف کردن عین نجاست، دوبار با یا یک بار با شسته شود و بخارشویی، نجاست را تطهیر نمی کند.
📚 نماز در محل تحصیل 💠 سؤال: آیا دانشجویی که در می باشد، به صورتی که پنج روز در هفته در محل تحصیل زندگی می‌کند، حکم را دارد؟ ✅ جواب: محل تحصیل یا زندگی موقت، وطن نیست، البته اگر بنا دارد حداقل یک سال به طوری داشته باشد که عرفا محسوب نشود، بدون نیاز به قصد اقامت ده روزه، تمام است.
📚 صله رحم با افراد نامحرم 💠 سؤال: با توجه به اهمیت در اسلام، نسبت به خویشان مانند پسر عمو و دختر عمو، چگونه می توان به این فریضه دینی عمل کرد؟ ✅ جواب: اگر با هم قطع رابطه نکنند و احیانا با مراعات از حال یکدیگر با خبر شوند و به خصوص در مشکلات به یاری یکدیگر بشتابند، به وظیفه صله رحم عمل کرده اند؛ برای انجام صله رحم، الزاما رفت و آمد و شرط نیست.
📚 حدود اطاعت از والدین 💠 سؤال: و مادر در چه حدی لازم است؟ ✅ جواب: اگر امر پدر و مادر نسبت به کاری باشد که از نظر ممنوع نیست، سزاوار است امر ایشان اطاعت شود مگر اینکه نکردن موجب قابل توجه آنها شود که در این صورت نباید با امر آنها مخالفت شود.
📚 میزان نفقه 💠 سؤال: ۱. نفقۀ زن که بر شوهر واجب است، چه مقدار است؟ ۲. آیا ای که زن از شوهر دریافت می کند، در صورتی که تا پایان باقی بماند، دارد؟ ✅ جواب: ۱) عبارت است از هر آنچه زن به طور متعارف به آن احتیاج دارد، مانند غذا و وسایل مورد نیاز آن، لباس، مسکن، هزینۀ درمان بیماری های متعارف و نظافت و ... به مقدار و کیفیتی که برای امثال او متعارف است. ۲) نفقه خمس ندارد، هر چند احتیاط مستحب است كه اگر از زياد بيايد، خمس آن پرداخت شود.
📚 استخاره برای ازدواج 💠 سؤال: برخی والدین پیش از می کنند و بر اساس آن عمل می کنند، آیا در این موارد استخاره لازم است؟ ✅ جواب: به طور کلی استخاره برای و تردید در انجام کارهای مباح است، اعم از اینکه تردید در اصل عمل باشد یا در خصوصیات آن، بنابر این اگر در ، حیرت وجود ندارد، استخاره لازم نیست، توجه داشته باشید شرعا واجب نیست، ولی بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.
📚 کسب درآمد از طریق سبدگردانی 💠 سؤال: اگر فردی که در اوراق بهادار تخصص ندارد، سرمایه اش را در اختیار اینجانب قرار دهد که برای او های بورسی را خرید و فروش کنم و مقداری از سود حاصل از معاملات را به او بدهم؛ آیا درآمد حاصل از این نوع معاملات، که اصطلاحاً به آن گفته می شود، اشکال دارد؟ ✅ جواب: اگر صاحب سرمایه به شما دهد با سرمایه اش در معاملات درآمد کسب کنید و مقدار مشخصی از سود را به او و بقیه را بابت حق الزحمۀ خود بردارید، اشکال ندارد، البته اگر قانونی در این مورد وجود دارد، باید رعایت شود.
📚 هزينه تحصيل فرزند 💠 سؤال: آیا هزینۀ ، بر عهدۀ پدر است؟ ✅ جواب: اگر فرزند ندارد، در حدّى كه عرفا از نیازهای لازم زندگی محسوب می شود، مانند مقدماتی، بر عهدۀ پدر است.
📚 بازدید از سایت های کلیکی و زیرمجموعه سازی 💠 سؤال: برخی از سایت های ایرانی و خارجی هستند که درون خود تبلیغاتی قرار می دهند که اگر از آن دیدن کنیم و بر روی آنها کنیم به ازای هر کلیک مبلغی (ناچیز) به ما پرداخت می کنند و اگر در این سایتها افرادی را خود قرار دهیم به ازای و کلیک آنها از سایت نیز مبلغی به حساب ما واریز می شود. آیا این پول حلال است؟ ✅ جواب: اگر خلاف قوانین و مقررات نباشد و بازدید از ، موجب ترویج فساد از قبیل نشر اکاذیب و ارائه مطالب باطل نباشد، بازدید از سایت ها و دریافت مبلغ مذکور اشکال ندارد.
📚 مس آیات قرآن در تلفن همراه 💠 سؤال: آیا صفحه که بر روی گوشی نصب شده برای کسی که ندارد و یا زنی که در است، جایز است؟ ✅ جواب: در فرض سؤال که در واقع شیشه ، لمس می شود نه آیات قرآن، اشکال ندارد.
📚 برگزاری مراسم ازدواج در ایام قمر در عقرب 💠 سؤال: با توجه به این که در هر ، بعضی از روزها است، آیا برگزاری مراسم در این روزها اشکال دارد؟ ✅ جواب: در ایام قمر در عقرب، اجرای صیغه ، کراهت دارد، اما برگزاری مراسم اشکال ندارد.
📚 مسح سر بر موی آغشته به روغن 💠 سؤال: آیا و یا مانع در است؟ ✅ جواب: اگر و چربی داشته باشد که مانع رسیدن آب به باشد، وضو با آن صحیح نیست و باید برطرف نماید و تشخیص آن به عهده مکلف است.
📚 خمس سهام عدالت 💠 سؤال: ۱. با توجه به اینکه واگذاری به صورت اقساط (از محل سودِ حاصل از )، بوده است آیا این سهام، متعلق خمس است؟ بر فرض وجوب، زمان تعلق چه زمانی است؟ ۲. دولت برای برخی از اقشار ضعیف، قیمت سهام را با تخفیف محاسبه کرده و تفاوت قیمت را از محل منابع خود تأمین کرده است، آیا به مقداری که دولت تخفیف داده نیز تعلق می گیرد؟ ۳. حکم خمسِ سودهایی که قبل از آزادسازی (پس از سال 95) حاصل شده و به افراد پرداخت شده یا نشده است، چیست؟ ✅ جواب: ۱) پس از آزاد شدن سهام عدالت، مقداری که قابل فروش است، در اولین ، خمس آن به قیمتی که خریدار دارد، باید پرداخت شود. ۲) در این صورت نصف سهام، متعلق خمس است و نصف دیگر در حکم است و خمس ندارد. در هر دو صورت قبل، کسانی که برای گذران زندگی نیاز به این سهام و سود حاصل از آن دارند به نحوی که با تخمیس آن، سود حاصل از مابقی، کفاف زندگی در حدّ شأن آنها را نمی دهد، پرداخت خمس اصل سهام، واجب نیست. ۳) سودهای مذکور جزء درآمد سالی است که قابل وصول بوده است، که اگر در آن سال دریافت نشده و سال خمسی بر آن گذشته است، باید پس از دریافت، بلافاصله خمس آن پرداخت شود و اگر دریافت شده، حکم را دارد.
📚 ازدواج در عده 💠 سؤال: خانمی پس از به دلیل اختلاف با همسر خود، بیش از یک سال است که دور از وی زندگی می‌کند و به زودی از همسر خود می گیرد، آیا در شرایط فعلی یا بلافاصله بعد از طلاق، می تواند با مرد دیگری یا دائم بخواند؟ ✅ جواب: تا زمانی که با رعایت شرایط آن خوانده نشده و خانم، را سپری نکرده است، با شخص دیگر باطل است و زمان عدّه از وقتی محاسبه می شود که صیغه طلاق جاری شود، هرچند زن و مرد یک سال از هم دور باشند.
📚 استفاده از اموال جاماندۀ دیگران 💠 سؤال: استفاده از مال به جا مانده از دیگران در امثال ها یا دانشگاه و ... که صاحب آن را نمی شناسیم، چه حکمی دارد؟ ✅ جواب: اگر بداند مالک از آن مال كرده یا نسبت به استفاده از آن راضی است، استفاده از آن اشکال ندارد، در غیر این صورت برداشتن آن مال جایز نیست، مگر این که به قصد رساندن آن به مالکش بردارد که در این صورت باید مال را حفظ کند و پس از تحقیق و یافتن مالک، مال را به صاحبش بدهد و در صورتی که از یافتن مالک آن مأیوس شود یا دسترسی به او ممکن نباشد، باید آن مال یا قیمت آن را به بدهد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
📚 استفاده از سهم اینترنت دیگران 💠 سؤال: آیا استفاده از دیگران، جایز است؟ با ذکر این نکته که مالک آن با وجود اینکه می تواند بر روی آن رمز بگذارد اما این کار را نکرده و فرکانسی است که در فضا منتشر است و ما بدون زحمت می توانیم از آن استفاده کنیم. ✅ جواب: بدون علم یا اطمینان به ، این کار جایز نیست و مجرد قرار ندادن رمز، مجوز انجام این کار نیست.
📚 استفاده شخصی از اینترنت محل کار 💠 سؤال: آیا استفاده از برای کار شخصی جایز است؟ ✅ جواب: ، جایز نیست و موجب است؛ مگر آن که با اذن مسئولی باشد که شرعا و قانونا چنین حقی دارد.
📚 شک در وضو پس از نماز 💠 سؤال: اگر کسی بعد از کند که گرفته یا نه، وظیفه او چیست؟ ✅ جواب: نماز خوانده شده صحیح است ولی باید برای نماز های بعدی وضو بگیرد.
📚 مشخص نکردن مهریه در عقد 💠 سؤال: عدم ذکر ـ عمدا یا به خاطر فراموشی ـ در و موقت، چه حکمی دارد؟ ✅ جواب: در عقد دائم، ذکر مهریه شرط نیست و اگر مهریه معین نشود، صحیح است و چنانچه آمیزش جنسی صورت گرفته باشد زن مستحق است؛ ولی در تعیین و ذکر مهریه، جزء ارکان عقد بوده و بدون آن عقد باطل است.
📚 حق المارّه 💠 سؤال: چیست؟ شرایط آن را بیان کنید. ✅ جواب: کسی که در حال به درختی دار برسد ـ با شرایط زیر ـ می تواند از میوۀ آن بخورد: ۱. بنابر احتیاط واجب یقین به عدم رضایت مالک نداشته باشد. ۲. به طور اتفاقی از آنجا عبور کند نه با قصد . ۳. ضرر و آسیب به درخت نزند و میوه ها را تلف نکند. ۴. میوه را همان جا بخورد و با خود نبرد. ۵. وارد ـ مانند ـ نشود.
📚 وقت نماز عشا 💠 سؤال: آخر تا چه زمانی است؟ اگر کسی آنرا تا پس از نیمه شب به تأخیر بیندازد به چه نیتی باید نماز عشا بخواند؟ ✅ جواب: وقت از هنگامی است که به مقدار خواندن نماز مغرب از اول وقت گذشته باشد تا هنگام نیمه شب شرعی ؛ و تأخیر انداختن نماز مغرب و عشا از جایز نیست. اما در صورتی که نماز مغرب و عشا به دلیل به وجود آمدن عذری و یا از روی معصیت تا پس از نیمه شب به تأخیر بیفتد بنابر احتیاط باید آن را تا اذان صبح بدون و قضا (به نیت ) بجا آورد.
📚 محاسبه نیمه شب شرعی 💠 سؤال: برای و چگونه محاسبه می شود؟ ✅ جواب: نیمه شب برای نماز مغرب و عشا، نصف فاصله بین تا هنگام * است. *فجر صادق در مقابل فجر کاذب است. فجر کاذب نوری است که به درازا در آسمان پدید می‌آید و به جای پهن شدن بر روی افق، به صورت عمودی به سمت بالا انعکاس می‌یابد. فجر صادق زمان است که نور سفید متصل به سطح افق با شدت کم طلوع کرده و در افق پراکنده می¬شود و باگذشت زمان، شدت نور آن بیشتر می¬شود. بدلیل ضعیف بودن فجر صادق، مشاهده آن نیازمند داشتن افق شرقی کاملا باز و تاریک است و در شهرهایی مانند تهران بسیار مشکل می¬باشد. با توجه به اینکه تشخیص دقیق طلوع فجر سخت است ، جهت رعایت احتیاط، حدود ده دقیقه بعد از شروع اذان از رسانه ها، نماز صبح خوانده شود.
📚 جواب سلام هنگام نماز 💠 سؤال: اگر کسی که به جای «سَلامٌ عَلَیکُم» از لفظ «» خطاب به استفاده کند، واجب است؟ کیفیت جواب به چه صورتی باید باشد؟ ✅ جواب: اگر عرفاً به آن، و سلام گفته شود، جواب دادن واجب است و بنابر احتیاط، جواب باید به گونه ای باشد که کلمه‌ "سلام" مقدم باشد؛ مثلاً بگوید: "" یا "السلام علیکم" و نباید علیکم السلام بگوید.
📚 جا به جا گفتن ذکر رکوع و سجده 💠 سؤال: اگر و را به جای یکدیگر بگوییم، اشکال دارد؟ ✅ جواب: در صورتی که سهواً باشد اشکال ندارد، همچنین اگر عمداً و به خداوند (عزوجل) بگوید، نماز صحیح است اما و یا سجده را نیز باید بگوید.
📚 کیفیت نماز استیجاری 💠 سؤال: آیا برای به جا آوردن مانند و ، واجب است یا اینکه می توان صِرفا به اکتفا کرد؟ ✅ جواب: اگر برای نماز استیجاری، شرط خاصی قرار نداده باشند بر فقط لازم است که نماز را با واجبات آن انجام دهد.
📚 وظیفه نماز گزار هنگام شک مبطل 💠 سوال: اگر هنگام يكى از هايى كه نماز را باطل مى ‏كند، برای کسی پيش آيد آیا می تواند در همان لحظه نماز را رها کند؟ ✅ جواب: بنابر احتیاط نمى ‏تواند بلافاصله نماز را رها كند بلکه باید قدرى فكر كند تا شود (يعنى يقين يا گمان به يك طرف پيدا نكند) و آنگاه مانعى ندارد.
📚 تقدیم نماز قضا بر ادا 💠 سؤال: اگر به عهده شخص باشد، می تواند ابتدا یومیه را بخواند و پس از آن نماز را کند؟ ✅ جواب: کسی که نماز قضا دارد، می‌تواند نمازی که اکنون بر او واجب شده را بخواند؛ ولی احتیاط واجب آن است که اگر فقط یک نماز است ابتدا نماز قضا را به جا آورد؛ به خصوص اگر نماز قضا مربوط به همان روز باشد.
📚 بلعیدن خرده های غذا هنگام نماز 💠 سوال: آیا در هنگام نماز، و و یا خرده های باقی مانده در دهان، جایز است؟ ✅ جواب: خوردن و ‌آشامیدن در حال ، آن را باطل می کند چه کم باشد یا زیاد، ولی فرو دادن که در گوشه و کنار دهان باقی مانده یا مکیدن شیرینیِ قند و شکری که اندکی از آن در دهان هست، موجب بطلان نماز نمی شود. همچنین اگر سهواً یا از روی فراموشی چیزی بخورد یا بیاشامد به شرطی که از صورت نماز خارج نشود، نماز باطل نمی شود.