🔘 دیه سقط جنین
🔴 سؤال: شخصی به علت عدم تمایل به بچه دار شدن، اقدام به #سقط_جنین کرده است؛ برای جبران گناه چه کاری باید انجام دهد؟
☑️ جواب: سقط جنین حرام است و توبۀ جدى از آن لازم است و كسى كه #مباشر_در_سقط بوده است باید دیه پرداخت کند و ديه به #وارث_جنين با رعايت طبقات ارث پرداخت مى شود، ولى وارثى كه مباشر در سقط جنين بوده است، از دیه سهمی ندارد.
⛔️ استفاده بدون اجازه از اینترنت دیگران
📶 سؤال: با استفاده از تلفن همراه، #اینترنت ديگران را #هک مي کردم و از اینترنت آنها بدون اجازه استفاده مینمودم، اکنون چه وظيفه اي دارم؟ متاسفانه برخی از آنها را نمی شناسم.
✅ جواب: باید توبه کنید و به تعدادی از #صاحبان_اینترنت که می شناسید و دسترسی دارید، #هزینه_اینترنت مصرفی را برسانید یا رضایت ایشان را کسب کنید و مقداری که صاحبانشان را نمی شناسید یا دسترسی ندارید، از طرف صاحبانش به #فقیر #صدقه بدهید.
📚 احکام نموداري طهارت (تيمم)
✳️ تعريف تيمم: عملی عبادی است که در مواردی به جای وضو یا غسل، واجب میشود.
🔘 نحوۀ انجام تيمم:
1. نيّت کردن 2. زدن کف هر دو دست ـ با هم ـ بر چيزى که تيمّم با آن صحیح است 3. کشیدن کف هر دو دست را به تمام پيشانی و دو طرف آن، از جائی که موی سر میرويد تا ابروها و بالای بينی، 4. کشیدن کف دست چپ بر تمام پشت دست راست و کف دست راست بر تمام پشت دست چپ 5. بنابر احتياط واجب یک بار ديگر دستها را بر چیزی که تیمم با آن صحیح است بزند و کف دست چپ را بر پشت دست راست و کف دست راست را بر پشت دست چپ بکشد.
(نحوۀ تیمم در وضو و غسل تفاوت ندارد)
🔄 موارد جایگزینی تیمّم بجای وضو یا غسل:
*نبود آب: تهیّۀ آب برای وضو یا غسل ممکن نباشد.
*در دسترس نبودن آب: در صورتی که آب وجود دارد، امّا به سبب پیری و ناتوانی جسمی یا ترس از دزد و جانور و مانند اینها یا نداشتن وسیله، دسترسی به آب ممکن نباشد.
*زیان داشتن: آب برای سلامتی او ضرر داشته باشد.
*ترس از تشنگی: میترسد اگر آب را مصرف کند، خود يا کسانش يا کسی که حفظ جانش بر او لازم است در تشنگی بمانند.
*تطهیر بدن یا لباس: بدن يا لباس نجس است و آب موجود برای یکی از وضو یا تطهیر کافی است، در این صورت باید تیمم کند و برای نماز، لباس یا بدن را تطهیر کند.
*عدم جواز استفاده ازآب یا ظرف: استفاده از آب يا ظرف آن حرام باشد، مثل آنکه غصبی باشد.
*تنگی وقت نماز: وقت نماز تنگ باشد و وضو و غسل موجب شود که همۀ نماز يا قسمتی از آن در خارج وقت واقع شود.
✅ چیزهایی که تیمم بر آن...
الف: صحيح است:
☑️ هرآنچه که از زمين محسوب مي شود، مانند:
1.خاک، شن، ريگ، کلوخ (خاکهاي به هم چسبيده)
2. سنگ و مانند آن، حتی مثل سنگ مرمر، موزائیک و سیمان.
3. گچ، آهک پخته، آجر و امثال آن.
❇️ نکته: اگر چيزهائی که گفته شد موجود نباشد، بايد با گرد و غباری که بر روی فرش و لباس و امثال آن نشسته است تيمّم کند و اگر اینها نيز پيدا نشود، اگر گِل در دسترس باشد، بايد با آن تيمم کند.
ب: صحيح نيست:
⛔️هر آنچه که از زمين محسوب نميشود مانند طلا و نقره و همچنين چوب و برگ درختان صحيح نيست.
شرایط چیزهایی که تیمم بر آن صحیح است:
الف: غصبی نباشد.
ب: پاک باشد.
نکته: چيزهايی که وضو را باطل میکند، تيمّم بدل از وضو را هم باطل میکند و چيزهائی که غسل را باطل میکند تيمّم بدل از غسل را هم باطل می کند.
✳️ استفاده از پمپ آب
❇️ سؤال: استفاده از #پمپ_آبي که در ورودي لوله آب منزل نصب مي شود، چه حکمی دارد؟
✅ جواب: اگر طبق مقررات و دستورالعمل سازمان مربوطه نصب شده باشد، اشکال ندارد، وگرنه جایز نیست.
✳️ حیوانات دريايی
❇️ سؤال: #خوردن_صدف و #خرچنگ چه حکمي دارد؟
⛔️ جواب: جایز نیست.
🔄 محاسبه مسافت شرعی و حد ترخص
سؤال: در مسیری که از شهر برای #مسافرت خارج می شویم، روستایی وجود دارد که خیلی به شهر نزدیک است، برای #محاسبۀ_مسافت_شرعی و #حد_ترخص، ملاک انتهای شهر است یا انتهای روستا؟ به عبارت دیگر آیا در این موارد روستا جزء شهر است؟
☑️ جواب: معیار، نظر عرف محل است، اگر به طوری است که روستا عرفا جزء شهر محسوب می شود، مسافت شرعی و حد ترخص از انتهای روستا محاسبه می شود، وگرنه از #انتهای_شهر محاسبه می شود، هر چند روستا خیلی به شهر نزدیک باشد.
📚رعايت احکام تجويد در نماز
سؤال: آیا رعایت #احکام_تجويد (مثل مد ّلازم و ادغام) در نماز لازم است؟
☑️ جواب: لازم نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که #مدّ لازم و عدم #وقف بر حرکت و وصل بر سکون و #ادغام در حروف #یرملون رعایت شود.
💠 آرايش ملايم
✴️ سؤال: آیا اصلاح ساده ابرو و #رنگ_کردن_اَبرو و #هاشور اَبرو جزء #زینت محسوب میشود و باید از نامحرم پوشانده شود؟ (با توجه عادي شدن #آرايش_ملايم)
📘جواب: در هر حال اگر عرفاً زینت محسوب شود، باید از #نامحرم_پوشانده شود.
معاشرت با شخص بی نماز
💠 سؤال: کسی که نماز نمی خواند، آیا می توانیم به خانه او رفت و آمد کنیم یا از مال او استفاده کنیم؟
☑️ جواب: استفاده از اموال و #معاشرت_با_کسی_که_نماز_نمیخواند، در صورتی که تأیید کار او نباشد، اشکال ندارد؛ اما اگر ترک معاشرت موجب عمل به واجب و نماز خواندن او می شود، به عنوان #امر_به_معروف و نهی از منکر ـ با وجود شرایط ـ ، باید رفت و آمد با او را ترک کنید.
🎶گوش دادن به موسيقي
📘سؤال: #گوش_دادن_به_موسیقی که دارای #مجوز_وزارت_ارشاد است، چه حکمی دارد؟
✔️جواب: هر #موسیقی که انسان را از خداوند متعال و معنویات و فضائل اخلاقی دور کرده و به سمت بی بندوباری، بیهودگی و گناه سوق دهد، حرام است و اگر اینگونه نباشد، گوش دادن به آن به تنهایی اشکال ندارد.
📚مصرف تسهیلات بانکی، در غیر مورد قرار داد
💠 سؤال: آیا مصرف #تسهیلات_بانکی، در غیر موردی که در قرار داد آمده است، جایز است؟
❇️ جواب: به طور کلی غالباً تسهیلات بانکی ـ غیر از وام قرض الحسنه ـ، به ملکیت مشتری در نمی آید، بلکه مشتری از طرف #بانک ـ مالک پول ـ مجاز است طبق قرارداد، آن را در محل معین شده ـ توسط بانک ـ مصرف کند، بنابر این صرف آن در محل دیگر، #تصرف_غاصبانه و شرعاً غیر مجاز و موجب ضمان است.
☸ رنگ کردن مو در ایام قاعدگی
⚛ سؤال: آیا #رنگ_کردن_موی سر در #ایام_قاعدگی اشکال دارد؟ منظور از رنگ کردن هرنوع رنگ کردن اعم از رنگ کردن با مواد گیاهی و یا شیمیایی می باشد.
☑️ جواب: اشکال ندارد، اما مکروه است.
نماز خواندن روی صندلی
💠 سؤال: کسی که طبق وظیفه #روی_صندلی_نماز_میخواند، آیا برای سجده می تواند #مهر را با دست بر پیشانی بگذارد؟
☑️ جواب: اگر می تواند خم شود، باید در حد امکان #شرایط_سجده را رعایت کند، یعنی مهر و کف دستها را روی میز و مانند آن و سر #دو_انگشت_بزرگ_پا را روی زمین، قرار دهد، ولی قرار دادن زانو ها بر چیزی لازم نیست.
💠 شرط بندی و پیش بینی نتیجۀ مسابقه
📚سؤال: آیا #شرط_بندی در سایت ها برای #پیش_بینی تیم برنده در فوتبال حرام است؟
☑️ جواب: احتیاط در ترک شرکت در این مسابقات است، هر چند حرام نیست، اما کسی که در پیش بینی برنده می شود، شرعا مالک جایزه نمی شود، مگر آن که مالک #جایزه، ضمن یکی از عقود شرعی مانند هبه یا صلح، جایزه را به #برنده تملیک کند.
🕌 مصرف خمس برای بازسازی مسجد
🍁سؤال: آيا مي توانيم #خمس خود را براي #بازسازي_مسجد هزينه کنيم؟
🍀جواب: در شرايط فعلى استفاده از خمس در اين مورد اجازه داده نمى شود، می توانید از #زکات و هدایای مؤمنین برای این امر استفاده کنید.
احکـ🔎ــام نمــ📿ـاز
💠 وظیفه فرد نسبت به نماز در زمان بیهوشی
⁉️کسی که بیهوش شده و یک یا چند نماز را در حال بیهوشی بوده است، آیا قضای نمازها بر او واجب است؟🧐
✅ اگر مکلف در تمام وقت نماز بدون اختیار بیهوش شده باشد، قضای نماز واجب نیست؛ اما اگر بیهوشی اختیاری باشد(مثل اینکه عمل جراحی یا هدف دیگری برای بیهوشی رضایت داده باشد)بنا بر احتیاط واجب باید نماز را قضا کند.
احڪـ🔎ــام عــــ🏴ـــزاداری
🔹🔷«حفظ وحدت در برپایی عزاداری»
⁉️آیا برپایی مراسم عزاداری در «ایّام فاطمیّه» در مناطقی که برادران اهل سنّت هم در آنجا زندگی میکنند، منافات با وحدت میان مسلمین دارد؟🧐
✅ آیت الله العظمی خامنهای: نفس برپایی مراسم و ذکر فضائل حضرت صدیقهی طاهره سلام الله علیها منافاتی با وحدت ندارد و باید از توهین به مقدّسات برادران اهلسنّت اجتناب شود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
احڪـــ🔎ـــام تقلیــ📚ــد
💠 بقای بر تقلید از مرجع قبل
⁉️در صورت احتیاط واجب ،آیا می توان به مرجع دیگری رجوع کرد؟🧐
✅ پیشنهاد دانلود👌
💠 استفاده از امکانات بیت المال
❇️ سؤال: استفاده از #امکانات_بیت_المال از جمله شارژ موبایل با برق ادارۀ دولتی در محل کار یا غیر آن، چه حکمی دارد؟
❎ جواب: #استفاده_شخصی از #بیت_المال جایز نیست، البته استفاده کارمندان از امکانات بیت المال در ساعات رسمی کار به مقدار متعارفی که مورد ضرورت و نیاز است و شرایط کاری بیانگر اذن به کارمندان در این مقدار از استفاده است و همچنین استفاده از امکانات بیت المال با اذن کسی که از نظر شرعی و قانونی حق اذن دارد، اشکال ندارد.
📣 پخش صدای بلندگو در ایام عزاداری
سؤال: از ساختمان #حسینیه صدای #قرائت_قرآن و #مجالس_حسینی بسیار بلند پخش میشود، به طوری که صدای آن از بیرون شهر هم شنیده میشود واین امر منجر به سلب آسایش #همسایگان شده است و مسئولین و سخنرانان حسینیه اصرار به ادامه آن دارند، این عمل چه حکمی دارد؟
💠 جواب: اگرچه اقامه مراسم و شعائر دینی در زمانهای مناسب در حسینیه از بهترین کارها و جزء مستحبّات مؤکد میباشد، ولی واجب است برگزارکنندگان #مراسم و عزاداران تا حد امکان از #اذیّت و ایجاد #مزاحمت برای همسایگان بپرهیزند؛ هرچند با کم کردن #صدای_بلندگو و تغییر جهت آن به طرف داخل حسینیه باشد.
🚹 احکام نوزاد
✳️ پس از تولد #کودک مستحب است:
1 ـ (اگر ضرر نداشته باشد،) #نوزاد را بشویند.
2 ـ در گوش راستش #اذان و در گوش چپش #اقامه بگویند.
3 ـ آب فرات و تربت سيدالشهداء (عليهالسلام) به #سقف_دهانش بمالند.
4 ـ #نام_خوب بر او بگذارند. بهترین نامها، نامی است که بندگی خدای تبارک و تعالی در معنای آن باشد، مانند عبد الله، عبد الرحیم و ...؛ سپس نام پیامبران و امامان علیهم السلام از بهترین نامها است و در میان اسامی ایشان، نام مبارک "#محمد" از فضیلت بیشتری برخوردار است، بلکه برای کسی که چهار فرزند پسر دارد، مکروه است نام هیچ یک از آنان را "محمد" نگذارد.
5 ـ روز هفتم سر فرزند بتراشند و به مقدار وزن موى او طلا يا نقره صدقه بدهند.
6 ـ عده ای را دعوت کنند و #ولیمه بدهند.
7 ـ بسيار سفارش شده براى نوزاد #عقيقه كنند، يعنى گوسفندى به نيّت مولود ذبح كرده و گوشت آن را ـ به صورت خام یا پخته ـ بين همسايهها و ديگران تقسيم كنند یا میهمان دعوت کنند برای صرف آن.
8 ـ اگر نوزاد پسر است، واجب است #ختنه شود و مستحب است روز هفتم انجام شود و پس از آن ولیمه بدهند، جایز است ولیمۀ تولد و ولیمۀ ختنه در یک مجلس انجام شود.
🐠 خوردن کنسرو ماهی
🔘 سؤال: در کشورهای غیر اسلامی، #کنسرو_ماهی به فروش می رسد و معمولا وقتی گوشت حلال در دسترس نباشد، راه حل خوبی برای مسلمانان در این کشورها است؛ سؤال این است که وقتی نمی دانیم #ماهی خارج از آب مرده است یا نه، آیا خوردن آن حلال است؟
🐟 جواب: ماهی #فلس_دار، اگر از کشورهای اسلامی وارد شده باشد یا اطمینان* داشته باشید پس از #صید ـ بیرون آب یا در #تور ـ مرده است، حلال است.
ــــــــــــ
* اطمینان، یعنی احتمال خلاف آن بسیار ضعیف است، به گونه ای که مردم به آن احتمال اعتنا نمیکنند.
📚 بر پا کردن مجالس عزاداری بدون اجازه و رضایت شوهر
💠 سؤال: بر پا کردن #مجالس_عزاداری در منزل، بدون اجازه و #رضایت_شوهر چه حکمی دارد؟
جواب: به طور کلی استفاده از منزل و آنچه در آن است اگر #ملک_شوهر باشد، باید با اجازه و رضایت او باشد، و در غیر اینصورت اگر منافاتی با #وظیفه_زن در قبال شوهر نداشته باشد اشکال ندارد.
⬛️ پوشیدن لباس مشکی
📙سؤال: آیا پوشیدن #لباس_مشکی در ایام #عزای_اهل_بیت (علیهم السلام) امر پسندیده ای است ؟
📕جواب: پوشیدن لباس مشکی در ایام عزاداری خاندان عصمت و طهارت (علیهم السلام) به منظور #تعظیم_شعائر الهی و اظهار حزن و اندوه موجب ترتب ثواب الهی است، در هر صورت کراهت پوشیدن #لباس_سیاه در غیر نماز ثابت نیست.
✳️ چاپ اسماء متبرکه روی لباس
سؤال: آیا چاپ و نوشتن آیات قرآن و اسامی معصومین (علیهم السلام) روی لباس، مخصوصاً لباس مشکی، با توجه به این که دست و بدن به آن برخورد می کند، جایز است؟ استفاده از این لباس ها چه حکمی دارد؟
✅ جواب: اشکال ندارد، ولی واجب است احکام شرعی در مورد آن رعایت شود و از بی احترامی و نجس کردن و دست زدن بدون وضو به نوشته های آن خودداری شود.
📚استفاده از وسایل حسینیه در محل دیگر
سؤال: آیا می توان از وسائل تکیه، حسینیّه و هیأت در محل دیگر ـ اعم از حسینیه و هیأت یا غیر آن ـ استفاده کرد؟
✅ جواب: تابع کیفیت وقف و قصد اهدا کنندگان است، اگر برای استفاده در هیأت یا حسینیه خاص وقف یا اهدا شده است، نباید به جای دیگر ببرند.