📚تطهير لباس با ماشین لباسشویی
💠 سؤال: آيا #ماشین_لباسشویی، #لباسهای_نجس را پاک مي کند؟
✅ جواب: اگر پس از برطرف شدن #عین_نجاست از لباس، یک بار با آب متصل به #کُر شسته شود و نیز اگر داخل ماشین لباسشویی پیش از قرار دادن لباس، پاک باشد و دو بار با #آب_قلیل شسته و به طور معمول آب آن گرفته شود، لباس پاک می شود.
📚مقدم کردن و تغيير سال خمسی
💠 سؤال: اگر مکلّف چند ماهی پیش از سال خمسی به #قصد_تغییر آن، #خمس خود را محاسبه و پرداخت نماید، آیا سال خمسی وی تغییر می کند؟
✅ جواب: اگر به قصد تغییر #سال_خمسی، خمس خود را زودتر محاسبه و پرداخت کرده است، سال خمسي او تغيير مي کند و #ابتدای_سال_خمسی بعدی، از زماني خواهد بود که خمس را حساب و پرداخت کرده است.
📚 معيار محاسبه مسافت شرعی
💠 سؤال: شخصی از وطن به مقصد شهری #مسافرت مي کند که تا اول آن شهر #مسافت_شرعی نيست لکن تا نقطه ای که مقصود اوست مسافت شرعی می باشد، آيا برای #محاسبه_مسافت شرعی اول شهر ملاک است يا نقطه ای که در آن شهر مقصود فرد می باشد؟
✅ جواب: برای #تعيين_مسافت_شرعی از #آخر_شهر_مبدأ تا #اول_شهر_مقصد محاسبه می شود، مگر اين که قصد رفتن به مکان خاص و مستقلی در کنار شهر مقصد را داشته باشد به گونه ای که عرفاً رسيدن به شهر، رسيدن به مقصد محسوب نشود و شهر تنها طريقی برای رسيدن به مقصد باشد، مانند برخی دانشگاه ها يا پادگان ها يا بيمارستان هايی که در کنار شهر است، که در اين صورت در محاسبه مسافت تا همان مکان خاص در نظر گرفته می شود.
📚 پوشیدن جوراب نازک و رنگ پا
💠 سؤال: آیا در جایی که #نامحرم حضور دارد، پوشیدن #جوراب_کوتاه-نازک (شیشه ای) یا رنگ پا برای خانم ها اشکال دارد؟
✅ جواب: اگر جوراب، پا را نپوشاند و یا موجب #جلب_توجه_نامحرم شود، پوشیدن آن مقابل نامحرم جایز نیست.
📚 برداشتن مهر نماز توسط کودک
💠 سؤال: اگر #مُهرهنگام نماز، گُم شود یا کودک آن را بردارد، تکلیف چیست؟
☑️ جواب: اگر چیزی که #سجده بر آن صحیح است (مانند خاک، سنگ، چوب) در دسترس باشد، باید بر همان سجده کند، در غیر این صورت، اگر وقت وسعت دارد، باید نماز را بشکند و دوباره با چیزی که می توان بر آن سجده کرد #نماز بخواند.
📚 تردد با وسایل نقلیه شخصی هنگام آلودگی هوا
💠 سؤال: رفت و آمد با #وسایل_نقلیه_شخصی و عدم استفاده از #وسایل_نقلیه_عمومی در زمانهایی که هوای شهر #آلوده است، از نظر شرعی چه حکمی دارد؟
✅ جواب: تابع #مقررات مرتبط است و در مواردی که مقرراتی وجود ندارد، سزاوار است طبق توصیه مسئولان تا جایی که ممکن است از #وسایل_نقلیه عمومی استفاده شود.
📚 وضو گرفتن با آب مخصوص شرب
💠 سؤال: آیا #وضو گرفتن با آبی که برای نوشیدن مهیا شده - مانند #آب_سرد_کن - صحیح است؟
✅ جواب: صحیح نیست، مگر آن که از رضایت صاحب آب، مطلع باشد و اگر #وقف است #وضو_گرفتن با آن، خلاف جهت وقف نبوده و با اجازه #متولی وقف باشد.
📚 سجده زیارت عاشورا
💠 سؤال: اگر هنگام خواندن #زیارت_عاشورا، #مُهر برای سجده پیدا نشود، چه باید کرد؟
✅ جواب: به #قصد_رجا به هر صورت که می تواند، #سجده کند.
📚مصرف پول جمع آوری شده برای حضرت ابوالفضل (علیه السلام)
💠 سؤال: پولی که برای حضرت ابوالفضل (علیه السلام) جمع آوری شده است؛ در چه راهی باید مصرف شود؟
✅ جواب: در صورتى كه صاحب پول، مورد و شرط خاصی در نظر نداشته باشد، مصرف آن در راههاى خير از جمله #صدقه به فقیران یا كمك به زائران یا #ساختن_مسجد و پل و مانند آن، به قصد اين كه ثواب آن به حضرت برسد، مانعی ندارد.
📚 مصرف باقیمانده نذورات مراسم محرم در فاطمیه
💠 سؤال: آیا میشود اضافه خرج #مراسم_محرم را در #فاطميه خرج کرد؟
☑️ جواب: اگر نذر خاص نشده باشد که در مراسم محرم مصرف شود، یا خلاف نظر اهدا کنندگان نباشد، اشکال ندارد.
✅ برخی از احكام نماز ميت
🔴 كسی كه می خواهد نماز ميت بخواند، لازم نيست با وضو يا غسل يا تيمم باشدو بدن و لباسش پاك باشد. و اگر لباس او غصبی هم باشد، اشكال ندارد. اگر چه احتياط مستحب آن است كه تمام چيزهايی را كه در نمازهای ديگر لازم است رعايت كند.
🔴 كسی كه به ميت نماز می خواند، بايد رو به قبله باشد و نيز واجب است ميت را مقابل او به پشت بخوابانند، به طوری كه سر او به طرف راست نمازگزار و پای او بطرف چپ نمازگزار باشد.
🔴 مكان نمازگزار بايد از جای ميت پست يا بلندتر نباشد. ولی پستی و بلندی مختصر اشكال ندارد.
🔴 نمازگزار بايد از ميت دور نباشد. ولی كسی كه نماز ميت را به جماعت می خواند، اگر از ميت دور باشد، چنانچه صفها به يكديگر متصل باشد، اشكال ندارد.
🔴 نمازگزار بايد مقابل ميت بايستد. ولی اگر نماز به جماعت خوانده شود و صف جماعت از دو طرف ميت بگذرد، نماز كسانی كه مقابل ميت نيستند، اشكال ندارد.
🔴 بين ميت و نمازگزار بايد پرده و ديوار يا چيزی مانند اينها نباشد ولی اگر ميت در تابوت و مانند آن باشد، اشكال ندارد.
🔴 نماز ميت را بايد ايستاده و با قصد قربت بخواند. و در موقع نيت، ميت را معين كند، مثلا نيت كند نماز می خوانم بر اين ميت قربة الی الله.
🔴 كسی كه نماز ميت را به جماعت می خواند، بايد تكبيرها و دعاهای آن را هم بخواند.
📚 معیار در پوشش بانوان
💠 سؤال: در مورد #پوشش_بانوان در جامعه، چه لباسی مناسب است؟
✅ جواب: #چادر برای بانوان، #حجاب_برتر اسلامی است؛ البته هر پوششی که شرایط ذیل را داشته باشد به عنوان #حجاب_اسلامی محسوب می شود:
💠 تمامی بدن (به جز صورت و دست ها تا مچ) را بپوشاند.
💠 هرگونه #آرایش و #زینت را (حتی در صورت و دست ها تا مچ) بپوشاند.
💠 به گونه ای نباشد که #توجه_نامحرم را جلب کند.
💠 برجستگی های بدن را ـ به شکل تحریک کننده و #مفسده_انگیز ـ، آشکار نکند.
💠 موجب #انگشت_نما شدن در میان مردم نشود.
💠 از لباس های مخصوص مردان نباشد.
✅خواندن نماز لیلة الدفن برای چند نفر
♦️سؤال: آیا می توان یک نماز (لیلة الدفن، وحشت) را برای چند نفر خواند؟
💠 جواب: خواندن یک نماز لیلة الدفن برای چند نفر به امید ثواب، مانعی ندارد.
📚مستحب است در شب اول قبر، دو رکعت نماز به کیفیت زیر برای میت خوانده شود:
💠 در ركعت اول پس از «حمد» يك مرتبه «آية الكرسى*» و در ركعت دوم پس از «حمد» ده مرتبه سوره «انّا انزلناه»، پس از سلام نماز بگوید:
«اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ ابْعَثْ ثَوَابَها الى قَبْرِ فُلانٍ»
به جای کلمه "فلان"، نام میت گفته شود.
✳️ آيه الکرسي از آیه ۲۵۵ سوره مبارکه بقره که با «الله لا اله الا هو الحی القیوم» شروع می شود و احتیاط آن است که دو آیه ۲۵۶ و ۲۵۷ یعنی تا «هم فیها خالدون» خوانده شود.
📚 بلند خواندن حمد و سوره برای زنان
💠 سؤال: آیا زن می تواند #حمد_و_سوره نمازهای صبح، مغرب و عشا را بلند بخواند؟
✅ جواب: زن میتواند حمد و سوره نمازهای صبح، مغرب و عشا را #بلند يا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدای او را میشنود، بهتر است #آهسته بخواند.
📚 پرداخت زکات به کمیته امداد
💠 سؤال: فردی می خواهد #زکات مالش را به #کمیته_امداد تحویل دهد، #کمیته هم قصد دارد زکات را برای خرید #جهیزیه افراد تحت پوشش، هزینه کند. آیا #مصرف_زکات در چنین اموری جایز است؟
✅ جواب: اگر در #قبول_زکات و نحوه مصرف آن، از فقیر #وکالت داشته باشند، کفایت می کند.
📚 حکم ماهی که در آب مرده
💠 سؤال: #ماهی_پرورشی بار اول از #استخر اصلی به وسیله سطل یا تور به ماشین مخصوص حمل (اکسیژن دار) منتقل می شود و دوباره از ماشین به داخل یک ظرف نگهداری ماهی (اکسیژن دار) در مغازه منتقل می شود اگر ماهی در یکی از این ظرف ها و در آب بمیرد، حلال است؟
✅ جواب: هر چند #پاک است ولی #خوردن_آن_حرام است.
📚خواندن سوره های نماز از روی خط قرآن
💠 سؤال: خواندن بعضی از #سوره های #قرآن در #نمازهای واجب و مستحب سفارش شده است؛ اگر در نماز، این سوره ها را با #نگاه_به_خط_قرآن بخوانیم، اشکال دارد؟
✅ جواب: اشکال ندارد.
📚 قسم خوردن در معامله
💠 سؤال: آیا #قسم_خوردن در #معامله، جایز است؟
✅ جواب: اگر #قسمِ_راست باشد، #مكروه و اگر #قسمِ_دروغ باشد، حرام است.
📚 احکام نگاه
1. نگاه به همجنسِ بالغ:
✅ نگاه به عورت جایز نیست و نگاه به غیر عورت مانعی ندارد.
2. نگاه به همجنسِ غير بالغِ ممیز:
✅ نگاه به عورت جایز نیست و نگاه به غیر عورت مانعی ندارد.
3. نگاه به همجنسِ غير بالغِ غیر ممیز:
✅ نگاه کردن به تمام بدن اشکال ندارد.
نکته1
⚛ غیر از مورد نگاه به همسر، در تمامي مواردی که نگاه کردن مجاز شمرده شده است، مشروط است به اینکه همراه با قصد لذت و همچنين ترس واقع شدن در حرام نباشد.
نکته2
⚛ منظور از مميز کودکي است که بالغ نشده ولی خوب و بد را می فهمد و به حدی رسیده که می تواند نظر شهوانی داشته باشد؛ سن تمییز، به تبع تفاوت اشخاص در استعداد و درک و هوش، مختلف است.
نکته3
⚛ رفت و آمد در اماکن عمومی که زنان نامحرم بدون مراعات حجاب اسلامی حضور دارند، اشکال ندارد، هرچند بداند به صورت اتفاقی نگاهش به آنها می افتد، مشروط به اینکه ترس وقوع درفتنه و فساد نباشد.
نکته4
⚛ در تمام مواردی که نگاه حرام است نگاه به فیلمی که به طور مستقیم پخش می شود نیز بنا بر احتیاط واجب حرام است، ولی نگاه به عکس يا فیلمی که غیر مستقیم پخش میشود - مشروط به این که محرک شهوت نباشد - اشکال ندارد.
البته نگاه به فیلم یا عکس زن نامحرم (که حجاب شرعی ندارد و بی مبالات نسبت به حجاب هم نیست) و مرد او را می شناسد، بنابر احتياط واجب جایز نیست، هر چند محرک شهوت نباشد.
📚 احكام نگاه به جنس مخالفِ مَحرَم
💠 همسر باشد:
✅ نگاه به تمام بدن همسر جایز است.
💠 غیر همسر / بالغ باشد:
✅ نگاه به تمام بدن، غيراز عورت مانعی ندارد و نگاه به عورت حرام است.
💠 غیر همسر / غیر بالغ / ممیز باشد:
✅ نگاه به تمام بدن -غير از عورت - جایز است.
💠 غیر همسر / غیر بالغ / غیر ممیز باشد:
✅ نگاه به تمام بدن جایز است.
نکته1
⚛ غیر از مورد نگاه به همسر، در تمامي مواردی که نگاه کردن مجاز شمرده شده است، مشروط است به اینکه همراه با قصد لذت و همچنين ترس واقع شدن در حرام نباشد.
نکته2
⚛ منظور از مميز کودکي است که بالغ نشده ولی خوب و بد را می فهمد و به حدی رسیده که می تواند نظر شهوانی داشته باشد؛ سن تمییز، به تبع تفاوت اشخاص در استعداد و درک و هوش، مختلف است.
نکته3
⚛ رفت و آمد در اماکن عمومی که زنان نامحرم بدون مراعات حجاب اسلامی حضور دارند، اشکال ندارد، هرچند بداند به صورت اتفاقی نگاهش به آنها می افتد، مشروط به اینکه ترس وقوع درفتنه و فساد نباشد.
نکته4
⚛ در تمام مواردی که نگاه حرام است نگاه به فیلمی که به طور مستقیم پخش می شود نیز بنا بر احتیاط واجب حرام است، ولی نگاه به عکس يا فیلمی که غیر مستقیم پخش میشود - مشروط به این که محرک شهوت نباشد - اشکال ندارد.
البته نگاه به فیلم یا عکس زن نامحرم (که حجاب شرعی ندارد و بی مبالات نسبت به حجاب هم نیست) و مرد او را می شناسد، بنابر احتياط واجب جایز نیست، هر چند محرک شهوت نباشد.
📚 فروش سهميه بنزین
💠 سؤال: آیا #فروش یا #واگذاری #سهمیه_بنزین به دیگران، مجاز است؟
✅ جواب: تابع #مقررات مربوطه است.
📚 احكام نگاه به جنس مخالفِ نامَحرَم
💠 نگاه به جنس مخالفِ نامَحرَم غیر بالغ و ممیز:
✅ نگاه به عورت جايز نيست، همچنين در نگاه مرد به دختري که بالغ نشده، بهتر است به عضوي که معمولاً پوشانده مي شود نيز نگاه نکند.
💠 نگاه به جنس مخالفِ نامَحرَم غیر بالغ و غیر ممیز:
✅ نگاه به تمام بدن، جایز است.
💠 نگاه مرد به جنس مخالفِ نامَحرَمِ مسلمانِ بالغ:
✅ جایز نیست مگر به صورت و دستها (از مچ به پايين) اگر بدون آرايش باشد و نسبت به زنان لاابالی که مقيد به حجاب شرعي نيستند، نگاه به مواضعي که رعايت حجاب نکرده بنابر احتياط واجب جايز نيست.
💠 نگاه مرد به زن نامَحرَمِ غیرمسلمانِ بالغ:
✅ نگاه کردن به زنان کفار اشکال ندارد ولی بنابر احتیاط واجب به جاهایی که معمولاً نمی پوشانند (مانند سر و گردن) اکتفا شود.
💠 نگاه زن به مردِ نامَحرَمِ بالغ:
✅ فقط به عضوي که به طور معمول نميپوشانند (سر و صورت و گردن و دستها) اشکال ندارد و بیش از آن جایز نیست.
📚 پرداخت هزینه مسابقه توسط بازنده
💠 سؤال: عده ای از دوستان به صورت هفتگی #مسابقه_فوتبال برگزار می کنند با این قرار که بازنده، #هزینه_سالن را پرداخت کند، آیا اشکال دارد؟
✅ جواب: #قمار و حرام است.
📚 تصرف در ملک مشاع بدون رضايت شريک
💠 سؤال: ما در خانه ارثی زندگی میکنیم، کدورتی بین ما و بعضی از وارثان وجود دارد، اگر بعضی از #ورثه، ابراز عدم رضايت کنند با توجه به این که #شراکت به صورت #مشاع است، زندگي کردن و نماز خواندن در این خانه براي ما چه حکمي دارد؟
✅ جواب: اگر حتی یکی از ورثه، رضايت نداشته باشد، #تصرف جایز نيست و حکم #غصب را دارد و نماز در آنجا نیز صحیح نیست.
📚 بیدار کردن دیگران برای نماز
💠 سؤال: آیا بیدار کردن افراد #خانواده برای #نماز_صبح جایز است؟
✅ جواب: اگر بیدار نکردن موجب #سهل_انگاری و #سبک_شمردن نماز باشد، باید آنها را بیدار کنید.
📚 حکم نماز در وطن اصلی و محل زندگی جدید
💠 سؤال: شخصی از #وطن خود به شهر دیگری رفته است و می خواهد چند سال در #شهر_جدید زندگی کند و نیز احتمال می دهد دوباره برای زندگی به وطن خویش برگردد، اگر به صورت هفتگی برای دیدن اقوام به وطن خود برود، حکم نماز او در این دو شهر چیست؟
✅ جواب: #نماز او در هر دو شهر، تمام است.
📚 برخواستن از سجده یا رکوع پیش از امام جماعت
💠 سؤال: اگر پیش از #امام_جماعت و به صورت غیر عمدی، از #سجده یا #رکوع سر برداریم، باید منتظر شویم تا امام هم برخیزد یا برگردیم؟ آيا دو سجده محسوب نمی شود؟
✅ جواب: اگر بدانید که در صورت برگشت، به سجده یا #رکوعِ_امام جماعت می رسید، باید برگردید و با او همراه شوید و اشکال ندارد.