eitaa logo
مسعود براتی
322 دنبال‌کننده
155 عکس
41 ویدیو
16 فایل
ارشد روابط بین‌الملل، متخصص در حوزه تحریم، FATF مدیر سابق گروه بین‌الملل شبکه کانون‌های تفکر ایران معاون سابق سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران
مشاهده در ایتا
دانلود
... اولین کتاب تعطیلات تمام شد. روایت ها و تحليل های یک فرد امنیتی که مسئول مقابله با سازمان مجاهدین خلق در وزارت اطلاعات بوده. جالب و درس آموز بود. البته تحلیل این آقا (ناصر رضوی) ابهاماتی داشت. مثلا معتقد بود که سازمان هیچ عملیاتی را از روی کینه و انتقام انجام نداده و همه کارهایشان نسبتی با استراتژی سازمان داشته است. در حالیکه آنچه که با عنوان انقلاب های مختلف در سازمان تعریف کرد، نشان میده حداقل از اواسط دهه شصت چیزی به معنای استراتژی در سازمان معنا ندارد و صرفا تمایلات نفسانی یک آدم (رجوی) محور اصلی عمل سازمان بوده است. در کل کتاب خوب و جذابی بود.
دومین کتاب تعطیلات: "همرزمان حسین ع" 🔺این کتاب شباهت زیادی به کتاب انسان ۲۵۰ ساله دارد. اما مباحث تکمیلی در این کتاب وجود دارد که خواندن مستقل آن را ایجاب می‌کند. برای مثال بحث فعالیت های سیاسی امامزادگان و تقیه در این کتاب خیلی خوب باز شده و از جمله جذابیت های کتاب است. 🔺 سید علی خامنه ای با یک نگاه تحلیلی تاریخ ائمه را بررسی می کند. به نظر می رسد ابتدا یک چارچوب تحلیلی برای مطالعه ایجاد شده و سپس بر اساس آن چارچوب که برآمده از مبانی معرفتی شیعه بوده است به سراغ بررسی روایت تاریخی موجود رفته. همین نگاه سبب شده بخش های کمتر دیده شده و ناشناخته از تاریخ فعالیت های سیاسی آنها آشکار شود. البته این احتمال نیز هست که به دلیل داشتن یک زاویه نگاه اولیه برخی از موارد هم دیده نشده باشد. 🔺بخشی از چارچوب تحلیل ایشان به نظر می رسد بر آمده از مطالعه درباره حرکت های انقلابی در تاریخ معاصر بوده با توجه به اشاره هایی که به تاریخ معاصر هند شده است. اما به نظر می رسد به طور خاص تجربیات شخصی ایشان در مواجهه با حکومت طاغوت (پهلوی) در شکل‌گیری چارچوب تحلیلی موثرتر بوده، چرا که فهم ظرایف کار تشکیلاتی و فعالیت های ضد حکومتی صرفاً با مطالعه حاصل نخواهد شد. در حالیکه ایشان تسلط بسیار خوبی در این موضوع از خود نشان دادند. 🔺با مطالعه کتاب خواننده به ظرفیت بالای شیعه و معارف شیعی برای ایجاد تشکیلات های گسترده و مخفی به جهت به دست گرفتن قدرت و حکومت بین میبرد و نکته جالب این است که رسیدن به قدرت به هر قیمتی هدف اصلی این تشکیلات نیست. یعنی تشکیلات در عین تلاش برای کسب قدرت از اصول معرفتی خود عدول نمی کند و هیچ گاه هدف ابزارش را توجیه نمی کند. 🔺در این کتاب فهم روشنی از مفهوم برای مخاطب ایجاد می شود. ایشان بر اساس مطالعه و تفکر درباره تحولات مقطع امام حسن علیه السلام، امام حسن را بنیانگذار اصلی حرکت عاشورا می‌داند، نرمش قهرمانانه برای آن بوده که یاران لازم برای قیام در کنار امام ساخته شود. 🔺نکته جالب دیگر تسلط ایشان به جنبه های ساخته شده تاریخ ائمه ع است. توجه به این واقعیت که بخش زیادی از تاریخ توسط یا با اعمال نفوذ حاکمان نوشته شده و در مطالعه آنها باید این واقعیت مدنظر باشد. به عبارت دیگر بخشی از تاریخ روایت شده که بخش مهمی هم هست برساخته ذهنی است و با واقعیت تاریخی هم خوانی ندارد و برای فهم و تمیز دادن بین برساخته و خود واقعیت باید یک چارچوب تحلیلی قوی داشت که آن چارچوب را در این کتاب می‌توان به دست آورد.
چگونه تحریم می‌تواند رشد اقتصادی در پی داشته باشد؟ توضیح پروفسور هاجون چنگ در کتاب نیکوکاران نابکار ص ۸۳ را بخوانید. عاملی که اختلال در واردات ایجاد کند (تعرفه یا جنگ) فرصت رشد صنایع داخلی را ایجاد می‌کند. تحریم هم همینطور است. طبیعتا سختی هم دارد اما آینده ی روشنی دارد.
... سومین کتاب  تعطیلات 🔺سوژه کره شمالی برای من جذاب و طبیعتاً کتابی که درباره سفر به کره شمالی و ارائه اطلاعاتی از داخل آن باشد برایم جذاب است. چون منابع کمی درباره کره شمالی خصوصی به زبان فارسی است. در مقام سوژه انتخاب سوژه کتاب جذابی است. 🔺رسم الخط اختصاصی آقای امیرخانی کمکی یا ارزش افزوده ای برای سفرنامه نداشت و نمیدانم که چرا نویسنده اصرار داشت که در همان سبک بنویسد به نظرم اگر خط معمول و فارسی معیار استفاده می شد خواندن کتاب روان تر بود و بهتر به مخاطب میچسبید 🔺امیرخانی تحریم را متغیره اصلی ساخت کنونی کره شمالی می داند یعنی وضعیت موجود کره شمالی را برآمده از شرایط تحریمی بیان می کند و به صورت ناخودآگاه و در برخی موارد هم مستقیم با وضعیت خودمان مقایسه می‌کند. اما به عنوان کسی که ساختار تحریم و نحوه عمل تحریم را می شناسند و چگونگی اثر آن بر اقتصاد و و بسترهای اثرگذاری آن را می داند، به نظر می آید شناخت نویسنده از پدیده تحریم شناختی از دور است، اما همین که به تحریم توجه کرده و سعی کرده روابط میان تحریم و دیگر پدیده ها را فهم کند قابل تقدیر است هر چند ناقص. 🔺یک سوالی که از خواندن کتاب برایم ایجاد شد و بسیار دوست دارم که درباره اش اطلاع پیدا کنم، ساختار و فرایندهای اداری حزب حاکم در کره شمالی است. نظم و نظام  قابل توجه، حجم فراوانی مستندسازی، رصد و به تبع آن تحلیل نیازمند فرایند های حرفه ای است. خصوصا از روایت نویسنده بر می آید که پویایی خوبی هم داشته است. (اگر متهم به طرفداری از نظام های کمونیستی نشیم😊)