«مسعود براتی» کارشناس ارشد روابط بینالملل در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: عملیات «وعده صادق» یک اتفاق مهم و تعیینکننده در معادلات غرب آسیا بود و میتوان آن را به عنوان یک نقطه عطف در نظر گرفت.
وی با بیان اینکه با انجام این عملیات جایگاه جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت ارتقای جدی پیدا کرده است، ادامه داد: این عملیات در تاریخ معاصر بیسابقه بوده و برای اولین بار است که یک دولت اسلامی، خاک رژیم صهیونیستی را مورد هدف قرار میدهد.
کارشناس ارشد روابط بینالملل افزود: آنچه اهمیت این عملیات را بیشتر میکند، نوع واکنش کشورهای حامی رژیم صهیونیستی است؛ نوع واکنش این کشورها مبتنی بر عدم مداخله و صرفاً روآوردن به مباحثی از جمله فشارهای دیپلماتیک و افزایش تحریمها بوده که نشان میدهد، دست این کشورها در ایجاد محدودیت و فشار بر ایران، به شدت خالی است.
تثبیت جایگاه ایران در منطقه پس از «وعده صادق»
براتی گفت: نظام تحریمی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران ناکارآمد شده و تلاشهایی هم که از سوی آمریکا صورت میگیرد تا بتواند اثرگذاری را به نظام تحریم خود برگرداند، موفق نیست و نتوانست خلاءها و نواقص نظام تحریمی را برطرف کند.
وی افزود: این مهم نشان میدهد ایران به جایگاهی رسیده که ابزارهای مختلفی که در اختیار نظام غربی است، دیگر بر ایران اثر ندارد.
براتی اظهار کرد: برخلاف چندین سال پیش که بارها عبارت «همه گزینهها روی میز است» از سوی مقامات آمریکایی تکرار میشد، اما امروز دیگر کسی صحبت از گزینه نظامی نمیکند.
کارشناس ارشد روابط بینالملل ادامه داد: در حوزه غیر نظامی که مهمترین آن بحث فشارهای اقتصادی و تحریم است، مشاهده میکنیم ایران به خوبی توانسته مقابله با تحریمها را پیش ببرد و به نقطهای رسیده که تحریمها نمیتواند اختلال قابل توجهی در فضای اقتصادی کشور ایجاد کند و این هم به این دلیل است که برنامهریزیها و اقدامات ایران با فرض ماندگاری تحریمها انجام شده است.
براتی ادامه داد: بنابراین میتوانیم بگوییم جبهه مقابل و دشمنان ایران، دستشان خالی است و ایران ابزارهای زیادی در دست دارد که میتواند پیش رود.
وی اظهار کرد: در مجموع این وضعیت، بازدارندگی و ارتقای امنیت برای ایران ایجاد میکند و برای همه بازیگران روشن میکند که در منطقه غرب آسیا، بازیگر مهم و اثرگذار جمهوری اسلامی ایران است. بی شک این فضا و تصویر، انگیزه برای همکاریها با ایران از سوی کشورهای دوست را افزایش میدهد.
براتی تصریح کرد: وقتی میبینیم که یک بازیگر بزرگ اقتصادی مثل چین، تمایل به حضور در غرب آسیا دارد، به این معنی است که حتماً همکاریهای عمیقتری نسبت به گذشته باید با ایران انجام دهد.
وی با بیان اینکه چین از نظر راهبردی با ایران همسو است اضافه کرد: هر دو کشور ایران و چین، اهداف مشترکی به ویژه در مقابله با کشورهای غربی و آمریکا دارند؛ از سویی دارای منافع مشترک در حوزه اقتصادی در منطقه غرب آسیا هستند؛ بنابراین چین برای تأمین امنیت انرژی، برای ایران جایگاه ویژه و مکمل قائل است.
کارشناس ارشد روابط بینالملل گفت: ارتقای جایگاهی که در عملیات «وعده صادق» برای ایران به دست آمد و تثبیت شد، فضا را برای ارتقای همکاریهای اقتصادی و ارتقای اقتصاد در ایران محیاتر میکند؛ بالفعلکردن این فرصتها باید با تلاشهایی که در داخل ایران توسط مسؤولان انجام میشود، اتفاق افتد.
mehrnews.com/x34NHV
*بررسی قوانین مکمل قانون امنیت ملی سال ۲۰۲۴ آمریکا*
*سید حامد ترابی - کارشناس تحریمشناسی*
🔸کنگره آمریکا، در تاریخ ۲۳ آپریل ۲۰۲۴، مجموعهای از قوانین را به عنوان «قانون اعتبارات تکمیلی امنیت ملی سال ۲۰۲۴» تصویب کرد. این مجموعه قوانین در همان تاریخ به امضای رئیسجمهور آمریکا رسید و تبدیل به قانون شد. این مجموعه قوانین چنانکه در توضیحات آن آمده، شامل ۲۰ بخش و در واقع ۲۰ قانون جدا است.
🔸قوانینی که نشاندهنده تمرکز امنیت ملی آمریکا در سال ۲۰۲۴ نیز میباشد. قوانینی در مورد امنیت اسرائیل و اوکراین، ایجاد محدودیت برای تیکتاک، ارائه گزارشهایی در مورد موسسات و شرکتهای چینی در رابطه با قاچاق فنتالین، حملونقل و خرید نفت و فرآوردههای نفتی ایران و همچنین ابعاد نظامی چین و اعمال برخی محدودیتها بر آنها و در نهایت قوانینی در رابطه با تحریمهای ایران و روسیه.
🔸بسیاری از مفادی که در این مجموعه قوانین گنجانده شده، پیش از این در لایحهای با عنوان «قانون صلح قرن ۲۱ از طریق قدرت» به تصویب مجلس نمایندگان رسیده بود، اما مسیر این قانون مستقلا پیش نرفت. بنابراین محتوای این لایحه در مجموعه قوانین تصویب شده ۲۴ آپریل گنجانده شد.
🔸قوانین تصویب شده در کنگره آمریکا اگرچه از نظر تعداد زیاد است، اما از بعد فنی تحریم جدید برای ایران محسوب نمیگردد. چراکه بعد از کمپین فشارحداکثری و تحریم شدن کل اقتصاد ایران و روابط بانکی مرتبط با آن، عملا تحریم جدید به لحاظ حقوقی چندان معنادار به نظر نمیرسد و تنها تاکید بر اجرای تحریمهای گذشته در قالب جدید یا با گسترش برخی مصادیق محدود است. البته این قوانین محدودیتهای جدیدی میتواند علیه چین و روسیه ایجاد کند. اگرچه از بعد فنی این قوانین برای ایران جدید نیست اما این مجموع قوانین از نظر راهبردی بسیار مهم است.
🔸برای مطالعهی گزارش به سایت آیساسنتر مراجعه فرمایید:
https://isacenter.ir/3140302180130/
شب گذشته یک گفتگوی تفصیلی با رسانه جدال داشتم درباره تحریم، مذاکره و پیشرفت ایران با این تیتر:
آیا بدون مذاکره با آمریکا توسعه اقتصادی ممکن است؟
این گفتگو را در اینجا ببینید:
https://www.aparat.com/v/oolf57b
مسیر ناتمام شهید رئیسی در اقتصاد و دیپلماسی اقتصادی
📝شهید رئیسی در اقتصاد و دیپلماسی اقتصادی مسیری را طی کردند که مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب بود. ویژگی مسیری که ایشان دنبال کرد، عدم معطلی برای حصول نتیجه مذاکرات هستهای میان ایران و ۱+۴ (در اصل آمریکا) بود. هرچند مذاکرات همراه با انتقادهای فنی در دولت ایشان دنبال میشد اما نکته مهم عدم توقف برنامهها و اقدامات اقتصادی دولت به نتیجه مذاکرات بود. جمله کلیدی ایشان این بود که «سفره مردم را به اراده بیگانگان گره نخواهیم زد» . ما حتی یک بار هم شاهد نبودیم که ایشان یا اعضای کابینه دولت ایشان برنامه یا کاری را مشروط به توافق یا رفع تحریم کنند.
در دیپلماسی اقتصادی نیز همین مبنا دنبال شد. تمرکز شهید رئیسی بر توسعه روابط با کشورهای همسو و همسایه بود. دیپلماسی بسیار فعالانه و پرتحرک که نقش شخص شهید رئیسی بسیار کلیدی بود. عضویت در دو نهاد نوظهور بینالمللی (سازمان شانگهای و گروه بریکس) که اوجگیری آنها نشانه تغییر نظم آمریکا محور در صحنه بینالمللی بود. هرچند این دیپلماسی اقتصادی نیازمند تکمیل شدن با فهم عمیق و انسجام میان دستگاه های اجرایی داخل است. کاری که باید در معاونت اول دولت دنبال میشد اما به خوبی نشد.
رویکرد شهید رئیسی برگرفته از آنچیزی بود که رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم درباره نسبت اقتصاد و مذاکرات هستهای بیان کرده بودند و هشداری صریح نسبت به آن داده بودند «جوانان عزیز در سراسر کشور بدانند که همهی راهحلها در داخل کشور است. اینکه کسی گمان کند که «مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علّت تحریم هم مقاومت ضدّ استکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ پس راهحل، زانو زدن در برابر دشمن و بوسه زدن بر پنجهی گرگ است» خطایی نابخشودنی است. این تحلیل سراپا غلط، هرچند گاه از زبان و قلم برخی غفلتزدگان داخلی صادر میشود، امّا منشأ آن، کانونهای فکر و توطئهی خارجی است که با صد زبان به تصمیمسازان و تصمیمگیران و افکار عمومی داخلی القاء میشود.»
در سطح دیگر شهید رئیسی میدان واقعی برای حضور جوانان متخصص در صحنه اقتصاد ایجاد کرد. جوانانی که همان ویژگی های مورد اشاره رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم را دارا هستند. «بیگمان یک مجموعهی جوان و دانا و مؤمن و مسلّط بر دانستههای اقتصادی در درون دولت خواهند توانست به این مقاصد برسند. دوران پیشِرو باید میدان فعّالیّت چنین مجموعهای باشد.» حمایت از طرحهایی که این جوانان برای بهبود و اصلاح وضعیت اقتصادی طراحی کرده بودند، از ویژگیهای بارز شهید رئیسی بود.
مسیر ناتمام شهید رئیسی در اقتصاد و دیپلماسی اقتصادی باید دنبال شود تا مردم نتیجه آن را بینند و در زندگی خود لمس کنند.
این دوره جلیلی بالاترین اقبال در میان نیروهای انقلابی را دارد و میتواند #محور_وحدت آنها باشد.
چه از نظر ویژگیهای شخصی و چه از نظر برنامه و توان مدیریت راهبردی نسبت به سایر افراد رجحان دارد.
فیلم کامل
«سیاست خارجی دولت سیزدهم، نقاط قوت و ضعف »
به همراه پرسش و پاسخ
aparat.com/v/wam12lf
انتخابات فرصتی است برای ارتقای سطح آگاهی جمهور. این فرصت از دل تلاش برای شناخت و معرفی #اصلح حاصل میشود.
هر ایده و سیاستی که باعث شود این فرصت از دست برود، با مبانی انقلاب مغایرت دارد.