♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(60)
نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 68. دکتر صمد بهروز، عضو هیأت علمی دانشگاه تـبریـز: استاد معارف باید حتی الامکان با رأفت و مهربانی در کلاس موجبات استقبال دانشجو را فراهم آورد، سختگیریهای بی مورد موجب زده شدن او میگردد. مدرس باید مظهر رحمت الهی در کلاس باشد.
🔶 69. دکتر محمد مهدی امامی، استادیار دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی: تجربه نشان داده صمیمیت با دانشجو تحت سایه احترام و صداقت، پاسخگویی مناسب، وقت گذاشتن برای دانشجو، تذکرات مناسب و به موقع حاضر شدن و سر ساعت در کلاس و ... ایجاد میگردد. اگر دانشجو احساس کند استاد خودش را یک تافته جدا بافته از آنها میداند و ... اصلاً از او خوشش نمیآید و هر گاه هم که در مسائل و مشکلات احتیاج به مشاوره و کمک داشته باشد، هیچ وقت سراغ چنین استادی نمیرود! به غیر از اینکه نگاه دانشجویان به یک مدرس معارف یا یک روحانی، اصلاً نگاه متفاوتی است!
🔶 70. دکتر ولی الله پور نقیفـر، دانشـیار دانشگاه قـم: من مدرس معارف باید طوری تدریس کنم و به جوان القاء نمایم که توی جوان نیاز به مشورت داری، این باید برایش جا بیافتد، متأسفانه امروزه جوانها فکر می کنند که همه چیز را خودشان می فمهند و این کلید بسیاری از مصیبت هاست. مطلب دیگر اینکه استاد معارف نباید از مناسبتهای ایاّم بی خیال عبور کند، بخصوص مناسبتهایی که به قشر جوان هم مربوط می شود.
🔶 71. حجت الاسلام و المسلمین اکبر فرحزادی، استاد دروس معارف در دانشگاههای کشور: یک مدرس باید نگاهش به مخاطب و دانشجو دقیقا نگاهش به فرزندش باشد، نگاهش به برادر و خواهر خودش باشد، حتی همین جوانی که موهایش را فلان طور درست کرده یا حجابش درست نیست یا تکه پران است و ...، اینها همه بچههای تو هستند، اگر فرزندم منحرف شده باشد، حال هر نوع انحرافی که باشد، آیا برای نجات او از همه وجود به عنوان یک پدر مایه نمیگذارم؟ این نگاه را باید درست کرد، دلسوزی واقعی من و دغدغه من مدرس وقتی درست میشود که بنده نگرشم را اصلاح کنم، این یک قانون راهبردی در عرصه تدریس است که خیلی از مشکلات را حل میکند.
#گفتار_پژوهی
کتاب: تفسیر آیات نجومی
با تأکید بر پاسخ به شبهات
نویسنده: دکتر سید عیسی مسترحمی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1397
قیمت: 29000تومان
در اهمیت تفسیر آیات نجومی همین بس که استخراج حکم الهی در ابواب مختلف فقهی نظیر نماز آیات، استهلال، تعیین قبله، و... بر تفسیر صحیح آن آیات متوقف است و همچنین پرداختن به مباحث نجومی قرآن، دریچه است برای مطالعات علمی و پژوهشهای تطبیقی قرآن و دیگر کتب آسمانی که امروزه جوامع علمی نیاز مبرم به آن دارند.
وجود روایات تفسیری فراوان در بارة آیات نجومی در منابع روایی و تفاسیر اثری نیز از اهتمام معصومان(ع) بر این مهم حکایت دارد لذاست که نگارنده محترم این اثر که از دانش آموختگان مقطع دکتری دانشگاه معارف اسلامی و عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی العالمیه است مباحث این کتاب که 470 صفحه دارد را در چهار بخش و هر بخشی را در چند فصل سامان داده است. بخش اول به کلیاتی با سر فصلهای: مفهومشناسی، تفسیر علمی، دانش نجوم، تفسیر نجومی قرآن و آسیبشناسی تفسیرهای نجومی قرآن پرداخته است. بخش دوم: کیهانشناسی از منظر قرآن و نقد شبهات. بخش سوم: اختر فیزیک از منظر قرآن و نقد شبهات. بخش چهارم: هیئت از منظر قرآن و نقد شبهات آن را به بررسی نشسته است.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(61)
نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
🌻 عوامل موفقیت و جذابیتهای یک کلاس
🔶 1. دکتر محسن ادیببهروز، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
چند نکته در تأثیر گذار بودن و جذابیت داشتن این دروس دخیل هستند:
الف) انگیزه خیلی مهم است و کلید واقعی موفقیت استاد را در تأثیر یا عدم آن، خالص کردن انگیزه او میدانم.
ب) ادب و احترام به دانشجو، بی احترامی نکردن به بدترین دانشجو به صورت واقعی نه به حالت صوری و شکلی، مثل فرزند خود.
ج) ثبات رفتار و اعمال در ظاهر و باطن، در بیرون و درون، بعضی اساتید فکر میکنند وقتی که در بیرون کلاس یا محیط دانشگاه هستند میتوانند یکسری کارهایی انجام دهند ولی بارها دانشجویان به خود بنده گفتهاند که چرا فلانی در خیابان و فلان محل، لباس روحانیت نمیپوشد، یا فلان کار را می کند؟ این خیلی مهم است و دانشجویان این موارد را کاملاً زیر نظر دارند و میفهمند، حتی برخورد من استاد معارف را با نگهبان و یا مستخدم رصد میکنند، لذا همسو کردن بیرون و درون خیلی مهم است.
د) رعایت کردن قوانین آموزشی، اینکه نمره زیادی بدهد یا ... تأثیرش کوتاه مدت است و بعدها ایجاد اثر منفی میکند. اگر توان علمی استاد زیاد است و خوب است، چرا با نمره می خواهد توجه را جلب کند؟ منِ استاد با نمره دادن بی مورد، به دانشجو توهین میکنم، اگر واقعا استحقاق اوست بله و اگر نه نمره بدون پشتوانه اهانت به اوست، اینجا به خود دانشجو هم میگویم که اگر اینجا قوانین را نقض کنم از کجا معلوم فردا چه بسا در جای دیگر نقض نکنم.
🔶2. دکتر اکبر گلی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان:
تسلط استاد به مباحث درس و اطلاعات عمومی در زمینههای مختلف میتواند جذابیت و اثرگذاری بیشتری داشته باشد، به عنوان مثال در مباحث کلامی درس اندیشه اسلامی ذکر مثالها، اشعار، ضرب المثلها، آیات قرآن، و روایات متنوع، مباحث را قابل فهم و جذاب میکند.
#گفتار_پژوهی
کتاب: چه کسی بر جهان حکومت میکند؟
نویسنده: نوآم چامسکی
ترجمه: حسین جعفری موحد
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1397
قیمت: 20000تومان
این کتاب که از ده فصل در247 صفحه سایامان یافته است در صدد پاسخ به این پرسش است که: چه کسانی بر دنیا حکومت میکنند؟ چگونه به تلاشهای خود ادامه میدهند؟ این رهبران کجا هستند و ملتهای تحت سلطه چگونهاند؟ آیا آنان میتوانند بر قدرت سوداگری و دکترین ملی غلبه کنند و متحول شوند و سرزنده و مستعد به زندگی امیدوار باشند؟
سرفصلهای این کتاب عبارت است از: بازخوانی مسئولیت روشنفکران، اسناد شکنجه و فراموشی تاریخی، دست نامرئی قدرت، زوال آمریکا؛ علل و عوامل، آیا آمریکا ابرقدرت است، اسرائیل و فلسطین؛ گزینههای واقعی، «هیج جیز برای دیگران نیست» جنگ طبقاتی در آمریکا، ایالات متحده یک دولت تروریستی پیشرو است، آیا ایران بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است؟ اربابان نوع بشر.
وارونهسازی ارزشها، اهمیت حادثه یازده سپتامبر، پارادایم شکنجه، تروریستپروری، تهدید ایران و چین، سنجش زوال آمریکا، اسرائیل و فلسطین، از دست دادن چین و ویتنام، اسرائیل و حزب جمهوریخواه، بزرگترین تهدید، ابرقدرت دوم و نگاه به آینده، برخی از موضوعات این کتاب است.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(62)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
عوامل موفقیت و جذابیتهای یک کلاس
🔶 3. دکتر امیرعباس مهدویفـر، عضو هیأت علمی دانشگاه قـم:
راههای جذابیت بخشی و تأثیرگذاری استاد را در خوش اخلاقی، احترام به دانشجویان، میدان دادن به آنان که بدون هیچ ملاحظه و ترسی بتوانند اظهار نظر کنند، ایجاد یک حس اعتماد به استاد در دل دانشجو که بفهمد استاد خیر او ر ا میخواهد و دلسوزانه کار میکند، میتوان جستجو کرد.
🔶 4. دکتر مهدی ایمانیمقدم، استادیار دانشگاه اراک:
ـ چنانچه حرفها و رفتار و حرکات اثر گذارند، مکان نیز دارای اثر است. بارها بنده کلاس معارفی را که با اذان تداخل داشته در مسجد دانشگاه برگزار کردهام و هنگام اذان سریع نماز به جماعت اقامه شده و سپس دوباره درس شروع شده است، یا اردوهای چند روزه که از منزل امام در خمین شروع میشد و سپس حوزه اراک بعد قم و فیضیه و بالاخره به تهران و موزه عبرتها و منزل امام در جماران ختم میگردید، البته با توضیحات اساتید در هر کدام از این مکانها که تأثیر این اردوهای دو روزه به اندازه تمام یک ترم بود، باید تلاش کرد محتوی مورد نظر در ذهن و فکر دانشجو جا باز کند.
🔶 5. دکتر بهمن توان، عضو هیأت علمی دانشگاه اراک:
از راههای مختلفی میتوان تأثیرگذاری و جذابیت کلاس را بالا برد، به عنوان مثال :
1ـ دوستی با دانشجویان و غمخوار وضع آنان بودن (همان وظایف یک روحانی در جامعه)
2ـ اظهار همدردی در گرفتاریهایشان
3ـ کمک به آنان در هر سطحی که توان آن باشد.(کمک اقتصادی و راهنمایی در مقاطع مختلف)
4ـ سعی در پاسخگویی به دانشجویان
5ـ جلب مشارکت در کلاس و در حین تدریس و آنان را در بحث شریک کردن و از این طریق احترام گذاشتن به آنان و ...
البته در تمام این موارد نباید بحث جنسیت کلاس، رشته دانشجویان و نوع دانشگاه را از نظر دور داشت که هر کدام اقتضای خاص خود را دارد.
#گفتار_پژوهی
#ایام_فاطمیه
آسمان شهر بغض آلود و دلگیر است
آتش اندر بیت وجلوه گاه تطهیر است
دخت احمد شأن کوثر گشته لاله گون
بارد از چشمان ز دردی کان نفس گیراست
خون ببار ای آسمان بر جان غرق خون
فخر ما در هل أتی اینک زمین گیر است
حق ثنایش گفت وجمله حوریان مهجور
حرمت و هم هیبت او رمز تفسیر است
این ندا از عرشیان آید به گوش جان
قاتل بی رحم او شایان تکفیر است
زان مصیبت زخم ها دارد وصی لیکن
بر ستم ها شیر بسته را چه تدبیر است
چاه بر آشوبد از نجوای جان سوزش
آنکه فخر دین و خود بازوی شمشیر است
قصه ی پر غصه ی او کی رود از یاد
بغض ما از رنج او بغضی گلو گیر است
🖌 شعر از استاد زهرا امرایی مدرس مدعو گروه معارف دانشگاه خوارزمی
کتاب: دعا در مکتب اهلبیت (ع)
نویسنده: دکتر حسن قدوسیزاده
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1397
قیمت: 29000تومان
هدف این کتاب که در یازده فصل با180 صفحه سامان یافته، آشنایی هر چه بیشتر خوانندگان محترم با معارف اهلبیت(ع) در دعاها و نیز ایجاد انس و الفت هر چه بیشتر بین نسل جوان دانشگاهی و حوزوی با این متون پر محتواست. بررسی و تبیین مسئله «استجابت دعا در فرهنگ اسلامی» هدف دیگر تدوین این کتاب است.
مهمترین خروجی دعا در نظر عامه مردم و حتی برخی از خواص بحث «استجابت» است که در این کتاب به نحوی ساده و روان و در عین حال مستند به روایات ائمه(ع) مورد بررسی قرار گرفته است. فصلی با عنوان از خدا چه بخواهیم به بررسی و سازماندهی نوع درخواستها منطبق با دعاهای اهلبیت(ع) در این کتاب گنجانده شده است تا اولاً خوانندگان با نوع مناجات و دعاها و خواستههای ائمه(ع) بیشتر آشنا شوند و ثانیاً این نوع خواستهها را الگو و سرمشق درخواستهای خود قرار دهند و از بیان درخواستهای کم اهمیت و گاه بی ارزش خودداری کنند.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(63)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
🔷 عوامل موفقیت و جذابیتهای یک کلاس
🔶 6. دکتر جعفر رفیعی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی:
🚩 راههای ایجاد جذابیت در کلاس را میتوان در مثل موارد زیر جستجو کرد:
🔶 الف) تصحیح نیت که خیلی مهم است، هر چه قدر مطالبی که میخواهد استاد القاء کند خودش باور داشته باشد و عمل کند، ناخودآگاه تأثیرگذار است، به قول معروف رادیو نیستم، جزوه نیستم، چه بسا رفتار امروز بنده با دربان دانشگاه و خانوادهام و ... در جا انداختن یک موضوع به دانشجو اثر گذار باشد، استادی مایه میخواهد، سوز و جوش میخواهد و اینرا دانشجو نیز خوب میفهمد.
🔶 ب) همدلی و رفاقت و برداشتن فاصلهها، بعضیها فکر میکنند وقتی استاد مطلبی را گفت، دانشجو با تمام سلولهایش باید بگوید لبیک، نه اینطور نیست، بارها شده دانشجو دارد به شمای استاد نگاه میکند ولی حواس او صد جای دیگر است!
🔶 ج) اثبات دلسوزی برای درس و دانشجو، حرکت، جوشش، نظم، حتی پاک کردن تابلو در پایان کلاس توسط استاد مهم است.
🔶 د) جا انداختن عنوان موضوع و اهداف و فواید آن
🔶 هـ) گریزها و مثالهای ملموس زدن که قبلاً کمی اشاره شد.
🔶 و) نظر خواستن از دانشجویان و شرکت دادن آنها و احترام به نظریات.
🔶 ز) تمجید و تشویق و احترام و تواضع و ادب، اینکه شما دانشجویان نخبه هستید و مطالب را خوب میفهمید، صحبت کردن با شما زحمتی برای من ندارد، بنده افتخار میکنم که شما سر کلاس من نشستهاید و ...
🔶 ح) پرهیز از مطالب حاشیهای، شاخه به شاخه نپریدن، منسجم صحبت کردن
🔶 ط) توجه به وضعیت جدیدی که در کلاس بوجود میآید و مدیریت کردن آن.
🔶 ی) استفاده از وسایل کمک آموزشی و هنرهای فردی مثل خط خوش، شعر زیبا، خاطره و ... ، گاه در بعضی کلاسها دیده میشود استاد مثلاً یک حدیث یا آیهای را با یک خط خوب بر روی تخته نوشته، بطوریکه به قول معروف کسی جرأت پاک کردن آن را ندارد!
#گفتار_پژوهی
کتاب: حقوق اجتماعی
از منظر دانشمندان اسلامی
نویسنده: دکتر شمسالله مریجی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1397
قیمت: 9000تومان
این کتاب که از هفت بخش در172صفحه تدوین شده در صدد است با استفاده از آثار ارزشمند اندیشمندان بزرگ اسلامی، حقوق سیاسی_ اجتماعی انسانها را در پرتو آموزههای وحیانی بیان کند و برخی از حقوق اساسی انسان امروزی را که در فرایند زندگی تکنولوژیکی گرفتار پیچیدگیهای فراوانی شده است معین نماید.
بخش اول: حقوق و خاستگاه آن. بخش دوم: حقوق مدنی و اجتماعی در اندیشه اسلامی. بخش سوم: حقوق زنان. بخش چهارم: حقوق استاد و دانشجو در اسلام. بخش پنجم: حقوق کودک در اسلام. بخش ششم: حقوق اجتماعی اقلیتهای دینی در حکومت اسلامی. بخش هفتم: حقوق بینالملل.
برخی از موضوعات کتاب عبارت است از: مفهوم حقوق، تعریف، ارکان، لوازم و خاستگاه حق؛ حق حیات، حق حیات در قرآن، اقسام حیات در قرآن، رابطه حیاتها در قرآن؛ مبانی حقوق زن، شخصیت انسانی زن، فلسفه آفرینش زن، استعدادهای زنان و مردان؛ حقوق شاگرد بر استاد، لطف و محبت نسبت به شاگرد، معرفی معلمان شایسته به شاگردان؛ حقوق کودک در تعلیم و تربیت، حق تربیت، حق محبت، تربیت اجتماعی، مجهز کردن فرزند در برابر افکار انحرافی؛ اسلام و حقوق بینالملل، اصل عدالت و ستمستیزی و... از زیر مجموعههای بخشهای مختلف این کتاب است.
#کتاب_شناخت