⚛شهید مطهری و راه سوم دینداری در دنیای مدرن
📣استاد محمدتقی سبحانی:
☑️شهید مطهری علیرغم اینکه برخوردار از پشتوانههای عقلگرایی اسلامی است اما شخصیتی است که در عصر جدید با اندیشههای جدید، با الگوهای زندگی مدرن درگیر است و پرسشهای جدید و رویکردهای تازه خردگرایانه ذهن و روح آن مرحوم را متوجه خودش میکند. ایشان با اتکا بر عقلگرایی اسلامی و بهرهمندی از سنتهای تاریخی بیشتر دنبال پاسخگویی به این نیازهای جدید و مواجهه انتقادی با عقل مدرن بود. از این جهت شهید مطهری تلاش میکند عقلگرایی اسلامی را در این ساحت تفسیر کند. عقلگرایی که تلاش میکند خودش را با همه وجوه دیگر معرفت جمع کند. عقلگرایی که با دینگرایی کاملا همسو است، عقلگرایی که با معنویتگرایی و اخلاق دینی کاملا در تعامل است.
☑️مطهری سعی میکند عقلگرایی را به ساحتهای عملی هم بکشاند و نشان دهد حیات دینی، احکام دینی و اخلاق دینی سراسر خردگرایانه و عقلمدار است. به گمانم باید این دو ویژگی را در شمار اختصاصات تفکر شهید مطهری مد نظر قرار داد:
✅یکی نگاه جامع به عقلگرایی و توجه به سایر منابع معرفت و ایجاد نوعی هم افزایی میان عرصههای معرفتی؛
✅دوم توجه به اینکه انسان مدرن و جهان جدید جهانی ناظر به عمل و حیات عینی و دنیوی است و تلاش برای اینکه عقلانیت اسلامی را در این ساحت تفسیر کند و نشان دهد الگوی تفکر اجتماعی اسلامی با رویکرد عقلی همراه است.
👈 متن گفتگو: http://ijtihadnet.ir/?p=71244
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛فردوسى القدوسي
ملاصدرا در اسفار بيتی منسوب به حکيم فردوسی، شاعر ملی شيعی امامی مذهب ايران را نقل می کند و چنين می نويسد:
"و قال فردوسى القدوسي في ديباجه كتابه:
جهان را بلندی و پستی توی
ندانم چه ای هرچه هستی توی"
(اسفار، 7/ 334).
گرچه در انتساب اين بيت به فردوسی سخن هاست و استاد سجاد آيدنلو در اين زمينه پژوهشی بسيار خوب منتشر کرده اما نفس اينکه ملاصدرا، حکيم بزرگ ايران فردوسی را با تعبير "قدوسی" نام برده بسيار ارزشمند و پر معناست.
https://t.me/azbarresihayetarikhi
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛ پدر واقعی اعلام «بیزاری» از فرزند نمی کند!
❇️این تصویر که در آن دختری جوان در نمایشگاه کتاب تهران با پیراهن و شلوار و بدون مانتو (با پوشش به اصطلاح شل حجاب)، در حال معرفی آثار غرفه خود به رهبر معظم انقلاب است و رهبری نیز پدرانه در حال شنیدن سخنان اوست، در فضای رسانه ای بسیار جلب توجه کرده است. تصویری که پرمعناست.
«پدر واقعی ملت» اینگونه است.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✅ کسب رتبه علمی «ب» نشریه «quranic new studies»
✍️به استناد مصوبه کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور به تاریخ 1/6/1401 در خصوص تعیین اعتبار نشریات علمی با عنوان « quranic new studies » از شماره اول به صاحب امتیازی جامعةالمصطفی العالمیه تایید شد.
استادان فرهیخته معارف می توانند آثار علمی خود را که مرتبط با این نشریه است، برای ایشان ارسال کنند.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با مدیریت دکتر سیدجواد میرخلیلی، مدرس دانشگاه و مدیر مسئول فصلنامه پژوهشهای فلسفه سیاسی اسلامی، با حضور بیش از 1000 عضو فرهیخته(اعم از اساتید و محققین مطرح حوزه و دانشگاه، و مدیران فرهنگی سیاسی کشور)، با محوریت دروس معارف اسلامی و با پاسخ به سوالات و شبهات در حوزه انقلاب اسلامی، کلیپها و مستندهای کوتاه، اخبار و صوت و گزارش کرسیها و همایشها، معرفی آثار و انتشار یادداشتها و مطالب متنوع دیگر در رابطه با انقلاب اسلامی و فلسفه سیاسی، و مصاحبه های اختصاصی با کارشناسان در پیام رسان ایتا در خدمت اساتید عزیز است.
همچنین از مطالب، تجربیات و معرفی آثار اساتید عزیز در کانال استقبال می شود.
آدرس کانال در پیام رسان داخلی ایتا👇
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
20M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❇️موسس تمام تغییرات ژئوپلیتیکی منطقه
توصیف های جالب دکتر بشار جعفری سفیر کهنه کار سوریه در مسکو از رهبری، حاج قاسم و وزرای خارجه ایران.👇کانال نشریه معارف:👇 https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔲 چارچوب زندگی صادق
❓پایههای زندگی چیست؟
✍دکتر عباس پسندیده
✳️ امامصادق(ع) پاسخ میدهد:
1⃣ تلاش خستگیناپذیر؛ برای ساختن سرنوشت.
2⃣ حیای الهی؛ عامل خودمهارگری.
3⃣ آرامش و اطمینان؛ نسبت به روزی.
4⃣ آمادگی؛ برای پرده آخر و پایدار زندگی.
❓قِيلَ لِلصَّادِقِ ع عَلَى مَا ذَا بَنَيْتَ أَمْرَكَ ؟
👈فَقَالَ: عَلَى أَرْبَعَةِ أَشْيَاءَ؛
- عَلِمْتُ أَنَّ عَمَلِي لَا يَعْمَلُهُ غَيْرِي فَاجْتَهَدْتُ
- وَ عَلِمْتُ أَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مُطَّلِعٌ عَلَيَّ فَاسْتَحْيَيْتُ
- وَ عَلِمْتُ أَنَّ رِزْقِي لَا يَأْكُلُهُ غَيْرِي فَاطْمَأْنَنْتُ
- وَ عَلِمْتُ أَنَّ آخِرَ أَمْرِي الْمَوْتُ فَاسْتَعْدَدْتُ.
از امام صادق عليه السلام پرسیدند: امر خود را بر چه اساسى استوار ساخته اى؟
فرمودند: بر چهار اصل:
۱- فهمیدم كه عمل مرا كسى ديگر انجام نمى دهد پس (برای انجام آن) تلاش نمودم؛
۲- دانستم كه خدا بر کار من آگاه است، پس (از کارهای ناشایست) حيا كردم؛
۳- فهمیدم كه روزى مرا ديگرى نمى خورد، پس آرام گرفتم؛
۴-دانستم كه پايان كار من مرگ است، پس براى آن آماده شدم.
📚 بحارالأنوار: ج۷۵، ص۲۲۸.
🏴🏴🏴🏴🏴
زندگیتان صادقی باد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛ و ماند شیعه
هزار طایفه آمد، هزار مکتب رفت
و ماند شیعه که «قال الامام صادق» داشت...
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛صلوات خاصه امام صادق علیهالسلام
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ خَازِنِ الْعِلْمِ الدَّاعِی إِلَیْکَ بِالْحَقِّ النُّورِ الْمُبِینِ اللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ مَعْدِنَ کَلامِکَ وَ وَحْیِکَ وَ خَازِنَ عِلْمِکَ وَ لِسَانَ تَوْحِیدِکَ وَ وَلِیَّ أَمْرِکَ وَ مُسْتَحْفَظَ [مُسْتَحْفِظَ] دِینِکَ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَصْفِیَائِکَ وَ حُجَجِکَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#معرفی_کتاب
📚اطلس توصیفی اهلسنت ایران
کتاب «اطلس توصیفی اهلسنت ایران» اثر حجتالاسلام مهدی مسائلی از سوی انتشارات امیرکبیر به زیوطر طبع آراسته شد و به نمایشگاه کتاب تهران رسید.
درباره این کتاب:
☑️اهل سنت ایران از جهت فقهی به دو مجموعهی شافعی و حنفی تقسیم میشوند ولی میان پیروان هرکدام از این دو مجموعه، از جهت اعتقادی، طریقتهای تصوفی و جریانهای سیاسی و اجتماعی تفاوتهایی وجود دارد.
☑️آشنایی با تفاوتهای موجود در میان اهلسنت ایران برای پژوهشگران و فعالان دینی فرهنگی بسیار مهم است. با این حال، دربارهی گستردگی جمعیت و تنوع فکری و مذهبی اهلسنت ایران کار تحقیقاتی جامعی صورت نگرفته است و اطلاعات کمی در این زمینه وجود دارد. مطالب گردآوریشده نیز غالباً با قضاوتهایی مذهبی و سیاسی همراه هستند و اطلاعات اطمینانآوری را ارائه نمیکنند.
☑️دکتر مسائلی در این تحقیق تلاش کرده ضمن بیان جغرافیای اهلسنت ایران، توصیفی درباره مذاهب فقهی و نگرشهای طریقتی و اعتقادی آنها داشته باشد و جریانهای اسلامگرای اهلسنت را نیز بررسی نماید.
☑️حجتالاسلام مهدی مسائلی، پژوهشگر دین و نویسنده کتابهای «نهم ربیع جهالتها خسارتها»، «پیشوایان شیعه پیشگامان وحدت»، «عزاداری شعار حیات عاشورائی»، «لطیفههای اسلامی» و «لعنهای نامقدس» است.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛️ تنزل رو به تزاید جایگاه علمی ایران!
✅ یکی از شاخصهایی که در تعیین جایگاه علمی کشورها از اهمیت زیادی برخوردار است، میزان همکاری علمی آن کشور با دیگر کشورهاست. بررسی جایگاه ایران در برخی شاخصهای جهانی در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که نسبت همکاریهای علمی جهانی ایران کاهش یافته و کاهش تعداد مقالات داغ ایران سبب شده رتبه ایران در این شاخص چهار پله سقوط کند.
✅ بر اساس دادههای نمایهنامه وب آو ساینس(WOS) در سال۲۰۲۲ میلادی ۲۶ هزار و ۵۴۲ اثر در ایران، با همکاری کشورهای دیگر منتشر شدهاند و بر همین اساس میتوان گفت که نسبت همکاریهای علمی جهانی ایران ۳۷.۱۷% است و بیشترین همکاری علمی که حدود5500 اثر(۷.۶۴%) است را با همکاری آمریکا منتشر کرده است. بر این اساس ایران از نظر میزان همکاریهای علمی بینالمللی، رتبه ۲۵ را در بین کشورهای منطقه دارد. مقایسه روند همکاریهای علمی جهانی ایران نشان میدهد که با وجود افزایش تعداد آثار منتشر شده ایران با همکاریهای علمی در سال ۲۰۲۲، نسبت این آثار کاهش داشته و از حدود ۳۹% در سال ۲۰۲۱ به حدود ۳۷% رسیده است.
✅ در بین مقالههایی که در یکسال منتشر میشوند، تعداد کمی از آنها بعد از انتشار، توسط پژوهشگران دیگر مورد استناد قرار میگیرند. این مقالهها در حوزه تخصصی خود به عنوان مقالههای کلیدی به شمار میآیند و به عنوان «مقالههای داغ» شناخته میشوند. مقالههای داغ، مقالههایی هستند که در دو سال گذشته، طی ۲ ماه بیشترین استناد را دریافت کردهاند.
بر اساس دادههای نمایهنامه وب آو ساینس؛ تعداد مقالههای داغ ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۱۲۷ مقاله بوده و از نظر تعداد مقاله داغ، جایگاه ۲۸ را در بین کشورهای جهان دارد.
✅ مقایسه روند تعداد مقالات داغ ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سالهای پیشین نشان میدهد که روند رو به رشد تعداد مقالههای داغ ایران در سالهای اخیر، با کاهش بیسابقه مواجه شده است.
با وجود اینکه در سال ۲۰۲۱ ایران از نظر تعداد مقالههای داغ در جایگاه اول منطقه قرار داشت، در سال ۲۰۲۲ میلادی به رتبه پنجم منطقه سقوط کرده است.
✅ از بین مقالاتی که منتشر میشوند، تعداد اندکی از مقالات هستند که حتی سالها پس از انتشارشان هنوز استناد میگیرند. به این مقالات، مقالات پر استناد گفته میشود. بر اساس دادههای وب آو ساینس، تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، پژوهشگران ایرانی ۳ هزار و ۸۹۸ اثر منتشر کردهاند و روند رو به رشد همیشگی خود را در این شاخص حفظ کردهاند.
✅ با وجود این افزایش دائمی در تعداد مقالات پر استناد، ولی ایران از نظر انتشار مقالههای پر استناد پس از عربستان سعودی، در جایگاه دوم کشورهای منطقه قرار دارد. آمریکا با انتشار بیش از ۸۱ هزار مقاله پر استناد، پیشگام کشورهای جهان از نظر تعداد مقالههای پر استناد است و پس از آن چین، انگلستان، آلمان و استرالیا، در جایگاههای بعد قرار دارند.
✅ بررسی وضعیت ایران از نظر همکاریهای علمی، تعداد مقالههای داغ و تعداد مقالههای پر استناد حاکی از این است که حفظ جایگاه ایران در شاخصهای گوناگون نیازمند برنامهریزیهای بهتر و حسابشدهتر است. شفقنا.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir