#افق_مکث #مسجد
✳️ الگوی مطلوب مسجد
⬅️ در کنار آسیب شناسی مسجد، باید تعریفی از "مسجد مطلوب" ارائه کرد که به نظر می رسد در جامعه علمی به این بخش کمتر از آسیب شناسی توجه شده است که به اجمال در این باره سخن خواهیم گفت.
📌 کارکردهای مأموریتی مسجد طراز:
🔰 کارکرد عبادی و نیایشی
1⃣ اقامه نماز جماعت و جمعه
2⃣ اقامه نماز اعیاد و ایام خاص چون نماز عید فطر، عید قربان و...
3⃣ برپایی محافل نیایش و ادعیه در طول هفته
4⃣ برپایی جلسات انس با قرآن
و برپایی دیگر مراسمات عبادی و نیایشی...
ادامه دارد...
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
#دیدار #وزارت_خانواده
❇️ آقای دکتر بانکی پور، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از مرکز پژوهشی مبنا دیدار کردند.
👈 دکتر صدقی، معاون ارتباطات "مبنا" ضمن ارائه گزارشی از طرح جامع خانواده و مطرح سازی بحث وزارت خانواده، بر اهمیت ادامه و توسعه همکاریهای علمی در این زمینه تأکید کرد و ابراز داشت: این مرکز در بررسی مسئله محورانه مسائل دینی و فرهنگی کشور، بر اهمیت اثر بخشی پژوهش و گفتمان سازی آن برای اجرایی سازی تاکید دارد.
🔹دکتر هاشمی نسب، معاونت پژوهشی "مبنا" هم گزارشی از فرایند طرح جامع خانواده ارائه کرد و یادآور شد: با توجه به منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در رابطه خانواده و تحولی که ایشان در زمینه نهاد خانواده از شورای عالی انقلاب فرهنگی مطالبه نمودند، بر اهمیت توجه به آسیبها در مسائل فرهنگی به ویژه بحث خانواده میافزاید.
⬅️ دکتر بانکی پور، نیز در این دیدار، با ابراز خرسندی از فعالیتهای علمی و پژوهشی و دستاوردهای دانشی مرکز پژوهشی مبنا تصریح کرد: در عملیاتی سازی طرحهای علمی، باید متولی اجرایی سازی آن در جامعه به خوبی شناسایی و معرفی گردد.
🔸وی با بیان این که قالب وزارت خانواده نمیتواند، پاسخگوی الزامات نقش فراقوّهای این نهاد حساس باشد، خاطرنشان کرد: وزارتخانه، زیر نظر دولت تعریف می گردد؛ لذا پیشنهاد می کنم، ارائه یک مدل برای تأسیس نهاد متولی در امور خانواده، با استدلات قوی و ناظر به ظرفیتها و اهداف و رسالتها ترسیم گردد.
📝 گزارش کامل این دیدار را می توانید در سایت "مرکز پژوهشی مبنا" مطالعه بفرمایید.
🆔@mabna_center
#افق_مکث #افراطی_گری
◾️ظهور و رشد افراطی گری مذهبی
⬅️ عوامل ظهور و رونق جریان های افراطی، واقعیتی غیرقابل کتمان است. اما باید توجه داشت این جریانها در چه بستر اجتماعی شکل گرفته اند.
⭕️ به عنوان مثال "سلفی گری" که سرمنشأ فرهنگی جریان های بنیادگرای اسلامی است، ریشه در آرای «اهل حدیث» و به ویژه نظریات ابن تیمیه دارد و در جهان اسلام امری نوظهور و بدون پیشینه نیست. اما رونق این دست از آراء در بستر و بافت اجتماعی_تاریخی معاصر، دلایل تاریخی و بافتی خاص خود را دارد.
ادامه دارد...
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت
⬅️ فرزندآوری در ایران...
👈 نرخ باروری در ایران از ۷/۷ در سال ۱۳۴۹ به ۶ در سال ۱۳۵۵ کاهش یافت و سپس در سال ۱۳۵۹ به ۷ رسید، ولی این نرخ بالا ماندگار نشد.
💢 نرخ باروری از ۶/۸ در سال ۱۳۶۳ به ۵/۵ در سال ۱۳۶۷ رسید. این کاهش کند بود تا اینکه برنامه تنظیم خانواده دولت در سال ۱۳۶۸ روند کاهشی باروری را تسریع کرد، به طوری که این نرخ در طول ۶ سال به ۲/۸ در سال ۱۳۷۴ تنزل کرد. این روند ادامه داشت تا جایی که سال ۱۳۹۰ میزان باروری برابر با ۱/۸ فرزند برای کل کشور محاسبه شد.
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
مرکز پژوهشی مبنا
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت ⬅️ فرزندآوری در ایران... 👈 نرخ باروری در ایران از ۷/۷ در سال ۱۳۴۹ به ۶ د
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت
🚫 محدود کردن تعداد فرزند، خطاست.
مقام معظم رهبری:
⬅️ با این روند کنونی اگر ما پیش برویم، کشور پیر خواهد شد.
🆔@mabna_center
مرکز پژوهشی مبنا
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت ⬅️ فرزندآوری در ایران... 👈 نرخ باروری در ایران از ۷/۷ در سال ۱۳۴۹ به ۶ د
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت
📊 آمار فرزندآوری از سال ۱۲۷۰ تا ۱۳۹۰ در ایران...
🌐پژوهشنامه افق مکث(تهدیدات جمعیتی در اثر کاهش فرزندآوری در خانوادههای ایرانی، ص۳۳)
🆔@mabna_center
#انتظار #جمعه_نوشت
آیت الله کشمیری(ره):
🔸"طبق آنچه که در روایات است، افضل اعمال امّت، انتظار فرج است و روی مسئله انتظار فرج خیلی تأکید می کردند که شیعه واقعی کسی است که همیشه در انتظار این فرج و گشایش باشد و عبادت واقعی همین است.
✅ در فرج هم تبرا هست و هم تولا و محبت و عشق. در زمان غیبت اگر شیعه ای باشد که چنین انتظاری در باطن او شکل نگرفته باشد، باید در اعتقاد خودش نسبت به حضرت تردید کند.
📚 کتاب شیدا، ص ۱۵۰
🆔@mabna_center
#حجاب #عفاف
👈 فرهنگ دینی، مقوّم حیات اسلامی است، هرگونه آسیب در این فرهنگ، بخشی از کارکرد ارکان جامعه را متأثر خواهد کرد. چرا که فرهنگ زیربناست و اختلال در زیر بنا به انشقاق در روبنا خواهد انجامید.
🔸 حجاب به عنوان نماد برجسته شده عفاف و اغلب به مثابه مرز بین انتخاب فرهنگ دینی و فرهنگهای نازل تر، قلمداد می شود. بروز آسیب جدی در این زمینه، حکایت تلخ دگرگونی ارزشهای جامعه را بازگو میکند.
📌 دغدغه ما در پرداختن به این موضوع و موضوعات دیگر فرهنگ دینی، حل مسئله است و برای همین در این پژوهش نامه به پژوهش صرف مبادرت نکردهایم و نگاه کاربردی به این امر انداختیم.
🔎 ملاحظات مرکز در این باره عبارتند از:
1⃣ مسئله محوری و کاوش در مسائل موجود در زمینه فرهنگ دینی
2⃣ سنخ مسئله باید حاکمیتی بوده و برای نظام اسلامی دغدغه تلقی شود.
3⃣ رویکرد پژوهش، یافتن گره اصلی و عامل اصلی بروز مسئله است.
4⃣ راهکار ها باید در نهایت به حل مسئله بینجامد، بنابراین ارائه الگوی جامع و کاربردی حل مسئله ضروری خواهد بود.
5⃣ مرور و بهرهگیری و فراتحلیل آثار علمی گذشته و همچنین نگاهی به پیشینه اجرایی مسئله، ما را یاری می کند که تجمیع از نظریات و راهکارهای ارائه و اجرایی شده را ارائه کنیم و راه های رفته و گفته را تکرار نکنیم.
🆔@mabna_center
#یادداشت #دینداری #نهاد_خانواده
🌀 دیناری و شکاف نسلی...
🖋 حامد عبدالهی سفیدان
⬅️ تحلیل روند دینداری در ایران نیز نشان میدهد کم و کیف دینداری ایرانیان با گذر نسل، تغییراتی کرده است که در برخی موارد نشان از تضعیف دینداری دارد.
🔎 مقایسه نتایج پژوهشی دراینباره نشان میدهد که نسلهای گذشته دیندارتر از نسلهای نو بودهاند؛ برای مثال مطالعات نسلی مؤید افت شاخص صداقت با گذر نسلی است؛ به طوریکه میزان افت بین دو نسل بیش از ۷ درصد برآورد شده است.
◾️این روند نزولی، ریشه در درونی نشدن ارزشها و باورهای دینی در اعضای جامعه ایران دارد که به گواه پژوهشهای اجتماعی، یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر درونیشدن ارزشها، نهاد خانواده است.
👈🏻 به عبارتی میتوان گفت، شکاف نسلی و دینداری، رابطهای دوسویه با هم دارند. شکاف نسلی موجب تضعیف کارکرد خانواده و ضعف درونیسازی ارزشها در آن میشود و این چالش نیز تفاوت نسلهای گوناگون خانواده را شدیدتر کرده و نظام های ارزشی و نگرشی بیشتر از هم فاصله میگیرند.
🔰 روشن است که دلایل گوناگونی میتوان برای تفاوت نسلی ایرانیان در کم و کیف دینداری آنها بیان کرد و نباید همه دلایل را در نهاد خانواده جست؛ اما بر نهاد خانواده تمرکز میکنیم چون انسجام خانوادگی و استواری این نهاد مهم اجتماعی، ثمرات گستردهای دارد و با هرس و پالایش نهاد خانواده از آفتِ تفاوت و شکاف نسلی در دینداری، زمینه زدودن آفتهای دیگر اجتماعی فراهم میشود که میتوان میوههای ارزشمند اجتماعی متنوعی را از آن چید.
📝 متن کامل یادداشت
🆔@mabna_center
امام حسين (ع) فرمود:
🔸 «خَمْسٌ مَنْ لَمْ تَكُنْ فِيهِ لَمْ يَكُنْ فِيهِ كَثِيرُ مُسْتَمْتِعٍ: اَلْعَقْلُ، وَ الدّينُ وَ الاَدَبُ، وَ الْحَيَاءُ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ».
«پنج چيز است كه در هركسى نباشد، خير زيادى در او نيست:
1⃣ عقل
2⃣ دين
3⃣ ادب
4⃣ حيا
5⃣ خوشخويى
📚حياة الامام الحسين(ع)، ج ۱ ص۱۸۱
💐 میلاد سومین پرچم دار امامت، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) مبارک باد.
🆔@mabna_center
#نظرسنجی
☑️ نظرسنجی رویکرد روحانیت در مواجهه با رفتارتوهین آمیز برخی از مردم
👈 به منظور برآورد وضعیت به وجود آمده، نظرسنجی رویکرد روحانیت در مواجهه با رفتارتوهین آمیز برخی از مردم، آغاز شد.
🌐 مرکز پژوهشی مبنا، باتوجه به وضعیت به وجود آمده در فضای مجازی و رسانههای داخلی و خارجی درباره رفتار مردم با طلاب و روحانیت و انتشار برخی تصاویر از برخوردهای فیزیکی و سخت با روحانیت، اقدام به تهیه یک پرسشنامه نموده است.
🔰 این پرسش نامه نیاز به اطلاعات شخصی ندارد، لذا خواهشمندیم تجربهها و نظرات خود را درباره نوع رفتار مردم با طلاب و روحانیت در پرسشنامه ذیل وارد نمایید.
📎 شرکت در نظرسنجی
🆔@mabna_center
#دیدار
✳️ دیدار آقای بابایی، دبیر قرارگاه ۱۹ دی از مرکز پژوهشی «مبنا»
👈🏻 این جلسه با حضور آقای بابایی، آقای سعیدی مهر و خانم جهانتاب در مرکز پژوهشی مبنا برگزار گردید.
🔰این جلسه، دومین جلسه آقای بابایی در مرکز پژوهشی مبنا بود که طی آن، آقای دکتر صدقی(معاون ارتباطات مبنا) به ظرفیت های مرکز پژوهشی مبنا در رفع آسیب ها و معضلات فرهنگی اجتماعی قم اشاره کرد و فرمود:
✅ ما نظام واره آسیب ها و مسائل استان قم را ترسیم کرده ایم، جلسات اندیشه ورزی و آسیب شناسی را برقرار کرده و داریم، طرح کلینیک خانواده را پیاده کردیم و همچنین طرح های کلان دیگر که آماده اجرایی شدن است؛ که با همکاری هم بتوانیم فعالیتهای گسترده ای را در سطح استان قم انجام دهیم.
🔸 دبیر قرارگاه ۱۹ دی، ضمن ابراز خرسندی از این جلسه و فعالیتهای مرکز پژوهشی مبنا، اعلام کرد: این قرارگاه آمادگی کامل جهت استفاده از نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه خانواده و معضلات اجتماعی و به کار بردن راهکارهای رفع آسیب ها را دارد.
✍🏻 طبق توافق صورت گرفته، قرار شد تفاهم نامه ای در خصوص همکاری های فی مابین امضا گردد.
🆔@mabna_center