به نام خدا
نظم کودکان ( قسمت اول)
✅ در شروع بحث نظم می خواهیم به مورد 1⃣ در بخش مقدمه پاسخ بدیم. چرا نباید برای نظم به کودکان زیر هفت سال سختگیری کرد!🤔 چون اگر به چرایی موضوع واقف نباشیم نمی توانیم به آن عمل کنیم. در قسمت اول #عوامل_مؤثر_در_آرامش_مادر ( این موضوع در شش قسمت مطرح شد که پیشنهاد میکنم دوستانی که قبلا نخواندند حتما بخوانند) در مورد#شناخت_و_آگاهی_کافی گفتیم. وقتی ما بدانیم که چرا نباید برای نظم و ترتیب در هفت سال اول سخت گیری کرد، راحت تر و بهتر شرایط را می پذیریم و مدیریت می کنیم.
✅ ذهن کودک پویاست و مرتباً در حال تغییر و رشد است. درصد قابل توجهی از رشد مغز کودک در هفت سال اول رخ می دهد. کودک به دنبال کشف و تجربه هست. مغز کودکان زیر هفت سال با هر چیزی که مانع کشف و یا حتی کاهنده سرعت کشف و تجربه باشد مخالفت میکند. نظم و ترتیب بزرگسالان مانع پویایی و رشد ذهن کودک است. پویایی مغز کودک هیچ سنخیتی با نظم بزرگسالان ندارد. مثلا اینکه هر چیزی همیشه باید سر جای خود باشد برای مغز کودک قابل درک نیست و حتی با آن مقابله می کند.
✅ همچنین والدین غالبا به دلیل نظم قراردادی که دارند، مانع پویایی ذهن، بازی آزاد، کشف و ابداع کودک می شوند. کودک میخواهد آزادنه بازی کند، بهم بریزد کشف کند، تجربه کند و آن چیزی که مانع اوست نظم است:
➖تا اسباب بازیهایی را قبلا بیرون آوردی جمع نکنی نمیشه اسباب بازی جدید بیاری😠!
در صورتی که ذهن فعال کودک درگیر بازی جدید است.
➖اسباب بازیهاتو اینجا نریز
✅چند لحظه با خود فکر کنید چرا نظم برای ما بزرگسالان مهم است؟
ممکن است پاسخ های مختلفی بدهید:
➖برای وسایل هزینه شده و باید از آنها خوب مراقبت کرد؛
👈آیا کودک زیر هفت سال درکی از هزینه صورت گرفته دارد، قطعا خیر👌
➖وسایل گم می شوند و دیگر آنها را نخواهیم داشت و تهیه مجدد سخت و یا غیرممکن است.
👈کودکان در لحظه اکنون زندگی می کنند یعنی امروز که با مدادرنگی هایش نقاشی می کشد، اصلا به فکر اینکه فردا با چه چیزی نقاشی خواهم کشید و ممکن است فردا این وسایل را نداشته باشم، نیستند.
➖وقتی اطرافمان شلوغ است تمرکز و توجه ما بهم می ریزد!
👈در کودکان به هیچ وجه اینطور نیست. بهم ریختگی محیط تاثیری بر تمرکز و توجه کودکان ندارد.
➖ منظم بودن به عنوان یک هنجار اجتماعی در ذهن ما نقش بسته، و یکی از نشانه های شخصیت به حساب می آید. مثلا اگر مهمان سرزده وارد خانه ما شود بهم ریختگی خانه نشانه ای از شلختگی و بی نظم بودن ما تلقی می شود!
👈 آیا کودک درکی از این مسائل دارد!! قطعا خیر
✅حالا یک موضوع مهم یعنی تقسیم بندی نظم را با یک مثال دیگر بیان می کنیم:
فرض کنید شما بیمار هستید یا مثلا باردار هستید،بچه ها به شدت خانه را بهم ریختند و تمام اسباببازیها و حتی تعدادی از وسایل خانه را بیرون ریختند، مادر شما به کمک شما می آید. مطمئنا بارها و بارها از شما خواهد پرسید جای این وسیله یا این اسباب بازی کجاست؟ یعنی فقط شما نظم تعریف شده برای خانه خود را درک می کنید. یا مثلا فرض کنید در خانه تکانی عید تصمیم میگیرید جای یک سری وسایل را عوض کنید. مثلا جای لباسها با کتاب یا اسباب بازی و... جابجا شود. شاید بارها و بارها این کار را در منزل خودتان انجام داده باشید، بعد از جابجایی تا مدتها حتی همسرتان به نظم جدید عادت ندارد و یا حتی خودتان گاهی اشتباه میکنید. ذهن کودکان این نظم را نمی پذیرد. این نظم یک نظم قراردادی، یا همان نظم ایستا ،هندسی یا صنعتی است.
✅ نظمی که از طبیعت انسان سرچشمه نگرفته بلکه ناشی از قراردادهای ذهنی است. هیچ پویایی ندارد. و حرکت را متوقف می کند. همه چیز در یک جای مشخص در سکون و بدون حرکت باید قرار بگیرند. آن نظمی که کودکان به آن احتیاج دارند، نظم پویا یا همان نظم طبیعی و فطری است. نظم قراردادی و هندسی، مانع رشد پویایی و خلاقیت کودک است.
ادامه دارد...
#نظم_کودکان ( قسمت اول)
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
به نام خدا
نظم کودکان ( قسمت دوم)
✅ تا سه سالگی کودکان به کل نظم قراردادی را فراموش کنید، نگران شلخته شدن کودک نباشید. زیر سه سال اغلب به نظر می آید که کودک فقط وسایل را پخش میکند و اصلا بازی نمیکند و بعد می رود سراغ وسیله بعدی، برای کودک ۲۴ ساعت زندگی بازی است، حتی خوابیدن و خوردن و دستشویی رفتن، پس بازی کودک هیچگاه تمام نمی شود. پس جمله «بازی که تمام شد همه را جمع کن» معنایی ندارد. کودکان در سن شش ماهگی نهایتا ۳-۵ دقیقه با یک وسیله سرگرم می شوند،این زمان با افزایش سن بیشتر می شود اما نهایتا در سن سه سالگی ۱۵-۲۰ دقیقه هست، پس اکثر اوقات اینکه والدین فکر میکنند کودکشان با اسباب بازیها بازی نمیکند و فقط آنها را بیرون می ریزد صحیح نیست، و فقط مدت زمان بازی کودک زیر سه سال با هر وسیله کوتاه می باشد.
✅✅ نکته بسیار مهم: برای نظم قراردادی و جمع اوری اتاق و اسباب بازیها به هیچ وجه از تنبیه و تشویق و باج دادن استفاده نکنید:
➖اتاقت را مرتب کن تا ببرمت پارک
➖اگر جمع نکنی نمیگذارم تلویزیون ببینی
➖چندبار بگم جمع کن، جمع کن مگرنه ...
👌 این روشها ممکن است در کوتاه مدت و دفعات محدود جوابگو باشند ولی در باطن کودک را از نظم و ترتیب فراری می دهند. اگر اجازه دهیم روند رشد بچه ها به طور طبیعی طی شود در زمان لازم مرتب و منظم هم خواهند شد.
✅ اما مهمترین نکته ای که باید توسط والدین از بدو تولد رعایت شود احساس خوب و خوشایند داشتن از فرآیند مرتب کردن است. وقتی ما مرتب جلوی چشمان کودک از جمع آوری و مرتب کردن شکوه و ناله کنیم چطور انتظار داریم که کودک به نظم قراردادی متمایل شود. مادر شکوه و ناله میکند و فکر میکند که با این روش تلنگری به فرزندش بزند در صورتی که برعکس کودک خود را از نظم فراری می دهد.
✅ کودکی که مرتب از زبان مادر می شنود:
➖چقدر تو بریزی من جمع کنم، خسته شدم، داغون شدم،کمردرد گرفتم و...
این کودک همیشه از نظم و ترتیب فراری خواهد بود. در ذهن او مرتب کردن وسایل کاری است بسیار سخت و زجرآور که والدین من همیشه از آن شکایت داشتند، مادرم هر وقت جمع آوری میکند بداخلاق است، عصبانی است.
✅ ممکنه این سوال پیش بیاد که خوب اگر مادر همیشه با احساس خوشایند وسایل را جمع کنه، این تصور برای کودک پیش نمیاد که وظیفه مادر هست؟ نه، نگران نباشید در ادامه مفصل توضیح خواهم داد که والدین چه اقداماتی را می توانند انجام دهند.
🔴🔴 آن نظمی که بدن کودک زیر هفت سال به آن نیاز دارد نظم طبیعی یا همان نظم منطبق بر طبیعت است. مانند زود خوابیدن، زود بیدار شدن. نظم در رفتار والدین( در واقع همان ثبات رفتاری)، حتی الامکان نظم در ساعات غذا خوردن و...
#نظم_کودکان ( قسمت دوم)
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆ارسالی یکی از مادران عزیز کانال، ممنونم🙏
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆پیام یکی از مادران عزیز کانال، ممنونم🙏
خیلی خوبه احساساتمون را به فرزندمون بیان کنیم، اونها هم از ما یاد می گیرند. اگر دادزدن و عصبانی شدن و توهین و.. را جز #خطوط_قرمز_تربیتی قرار بدیم تازه می بینیم چه راهکارهای خوب و ساده و موثری وجود داره.👌👌
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
به نام خدا
👆 این هم از تجربه #محیط_غنی امروز ما.
دیدیم باز پدر بچه ها دیر میان و امروز هم خونه تکونی داشتیم، حداقل یک چند ساعتی آثارش حفظ بشه😉. با بچه ها رفتیم یک زمین سبزی نزدیک خونه. نمیدونم شهرهای دیگر هم اینطور هست یانه، ولی شهر ما چندین زمین سبزی کاری توی شهر هست یا اطراف کمربندی که حالا دیگه جزئی از شهر شدند. اجازه گرفتیم و رفتیم داخل زمین، هم بچه ها سبزی ها را دیدند، اسامی سبزیها را می گفتیم و بو کردند، هم پریدن بین کرت بندیهای زمین براشون جذاب بود ( تقویت مهارت حرکتی).
#محیط_غنی #ارتباط_با_طبیعت
#درک_دفور #درک_فرآیند #فرصت_کشف_و_تجربه
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
🌻 گل های آفتابگردان که توی سایه سر به زیر شده بودند برای بچه ها جالب بود، و یک گل بزرگ که روی زمین افتاده بود و تخمه هاش خورده شده بود😉. شاید برای بچه های شمال کشور خیلی تکراری باشه ولی برای بچه های من بار اول بود.🙈☹️😂
#محیط_غنی #ارتباط_با_طبیعت
#درک_دفور #درک_فرآیند #فرصت_کشف_و_تجربه
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
🍆 یک زمین دیگر هم بود که قسمت فلفل و بادمجان را اجازه میداد خودمون بریم بچینیم. رفتیم قسمت بادمجان، بچه ها خودشون بادمجان 🍆پیدا کردند و چیدند.
🍆 اگر دیدگاهمون نسبت به تفریح و بازی بچه ها فقط شهربازی بردن و خانه بازی رفتن نباشه، میتونیم خیلی بهتر به محیط اطرافمون نگاه می کنیم و بدون هزینه و یا با حداقل هزینه فرصتهای فوق العاده مفید برای بچه ها فراهم کنیم. ( هزینه دو ساعت تفریح ما امروز فقط پول بادمجانهایی بود که بچه ها چیدند😉 اما اثراتش فوق العاده بود).
کافیه نوع نگاهمون را تغییر بدیم.👌
#محیط_غنی #ارتباط_با_طبیعت
#درک_دفور #درک_فرآیند #فرصت_کشف_و_تجربه
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
به نام خدا
✅ دو ماه قبل یکی از اقوام این👆 جعبه نُقای را از تبریز برای ما سوغات آوردند، نقاها خورده شد و من موندم و جعبه خالی🤔. آخه واقعا حیف نیست همینطوری بره برای بازیافت😉🤔، تازه اگر خوش شانس باشه و به چرخه بازیافت برسه و در طبیعت رها نشه!! قطعا هزینه و منابع انرژی زیادی برای ساخت این جعبه مصرف شده پس گفتم ما هم تا حد ممکن استفاده کنیم بعد درست تفکیک کنیم تا انشالله به چرخه بازیافت برسه و در طبیعت رها نشه.
✅ قسمت داخل جعبه را آوردم به بچه ها گفتم به نظرتون به چه دردی میخوره؟
پسر بزرگم: کاردستی یک ساختمون چند طبقه
همسرم: جای یخ قالبی
پسر کوچیکه: کاردستی😂
در ذهن خودم هم چیز دیگری بود، دیدم چقدر جالبه هر کدوم از ما نگاه خاص خودش را داره. گفتم همه ایده ها را اجرا می کنیم.
✅ ابتدا ایده پدر را پیاده کردیم، قالب یخ.
مهره ها را پسر کوچیکه در قالبها ریخت، آب ریختیم گذاشتیم فریزر یخ ببنده.
#بازیهای_خانگی
#استفاده_از_بازیافتیها_برای_بازی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
مادرانه های مشترک
✅برای مثال این👆 یک چرتکه هست که اتفاقا پسرم خیلی دوستش داشت و وقتی مغازه بازی یا فروشگاه بازی انجام
👆👆مهره ها،مهرهای این چرتکه هست که چندین بار خراب شد و تعمیر شد تا دیگه قابل استفاده نبود ولی مهره ها را گذاشتیم جز وسایل بازی و کاردستی
👆بازی آب کردن یخ ها و نجات مهره ها به وسیله ریختن آب گرم با قطره چکان، البته ریختن آب گرم با قطره چکان طرح من بود که خیلی مورد استقبال قرار نگرفت، پسر بزرگه از قطره چکان به عنوان اهرم استفاده میکرد. پسر کوچیکه یخ را به زمین م یکوبید تا بشکنه😂. بعد هم یخ ها را ریخت توی ظرف آب گرم که خودشون آب بشن.😂😂
#بازیهای_خانگی
#استفاده_از_بازیافتیها_برای_بازی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆 البته اون روز بازی نجات اسباب بازیها از یخ را هم داشتیم. این بازی که احتمالا همه قبلا دیدید ما تابستانها چندباری انجام میدیم. با اسباب بازیهای پلاستیکی نرم ، گل خشک و... قابل اجراست. یک گوشتکوب بیشتر نداشتیم یک وردنه هم اوردم. بچه ها دیگه خودشون بلدند وقتی از وسیله ای یکی بیشتر نباشه مثلا با هم تا ده شماره قرار میذارن، می شمارند و بعد جابجا می کنند. این لحظه ها دیگه مادر یادش نمیاد یه روزایی چقدر چالش داشته برای اینکه کودک زیر دو سال تمام وسایل را برمیداشت.😂😂
و همینطور یک بازی حسی، سه تایی کف پاهامون را روی یخ می گذاشتیم و میشمردیم تا اولین نفری که طاقت نیاره و پاهاش را از روی یخ برداره❄️
#بازیهای_خانگی
#استفاده_از_بازیافتیها_برای_بازی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆چند روز بعد رفتیم سراغ ایده مامان، توی جعبه نقا ملات گچ ریختند و آجرکهای گچی درست کردند.
#بازیهای_خانگی
#استفاده_از_بازیافتیها_برای_بازی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak