هدایت شده از دفتر مطالعات جنسیت و جامعه
📝 #درسگفتار | آشناییزدایی از پیام کنگره
پیام رهبری به کنگرهی هفتهزار زن شهید در سال 91 از معدود متنهای مکتوب ایشان در حوزه زنان و به جرأت مهمترین موضعگیری اندیشهای ایشان است. در واقع هویت جدیدی که ضمن انقلاب اسلامی در زن مسلمان ایرانی ظهور کرد، در این متن کوتاه صورتبندی شده است. پیام کنگره از حیث معرفتشناختی هم نشاندهندهی موضع نظری و اجتهادی ایشان است و هم بر تجربهی واقعی زن مسلمان ایرانی استوار گردیده است.
متن مذکور علیرغم این که در دههی گذشته همواره مورد توجه و محل بحث واقع شده اما بسیاری از زوایای فکری و راهبردی آن در فضای عمومی و حتی نخبگانی مغفول مانده است؛ در حالیکه نکات مهم و حساسی در جایجای آن طرح گردیده است و میتواند مبنای بسیاری از تحلیلها و اقدامات واقع شود. از سویی اهمیت بازخوانی این متن زمانی بیشتر میشود که میبینیم قرائتهای فاصلهدار و متناقضی از «الگوی سوم هویت زن» متداول شده است. در این درسگفتار قصد داریم قدری حجاب معاصرت را از این متن کنار بزنیم و قدری از چهرهی آن زنگارِ برداشتهای غلط را بزدائیم و در نحوهی تعامل با آن و نیز محتوای آن تجدیدنظر کنیم.
🚹 مدرس: مهدی تکلو (پژوهشگر جامعهشناسی جنسیت)
🟢 مجازی
تاریخ درسگفتار : 1 تیرماه ساعت 16
مدتزمان درسگفتار: 3 ساعت
مهلت ثبتنام: 31 خردادماه
سطح: متوسط
🔗 لینک ثبتنام:
https://gesostu.ir/product/sch003/
🚻 دفتر مطالعات جنسیت و جامعه
@gesostu_ir
www.GESOSTU.ir
بدحجابی و اینها بهخودیخود حل خواهد شد....
«به نظر من، آن چيزى كه امروز مجموعهى شما و هر مجموعهاى از زنان - كه در شكلها و با هدفهاى مختلف كار ميكنند - برعهده دارند، اين است كه باور غلطى را كه فرهنگ غربى و اروپايى در اين دهها سال اخير در ذهن زن ايرانى وارد كرده است، بزدايد. البتّه باور غلطى هم در گذشته بوده است؛ يعنى گرايش به برخى از شكلهاى غلط مصرف و تجمّل، از گذشته هم وجود داشته است. با ورود فرهنگ اروپايى، اين مدگرايى و نوگرايى در مصرف، به شكل عجيبى تشديد شد. اين، محاسبه شده و پيشبينى شده بود. سردمداران سياستهاى غربى - كه غالباً صهيونيستها و استعمارگران بودند - به قصدى و با نيّتى اين كار را كردند. اين باورهاى غلط را بايد بزداييد؛ و اين نميشود، مگر با ارائهى بحثها و كارهاى اسلامى. اگر اين كار بشود، ريشهى اين مشكلاتى كه گاهى اوقات مطرح ميشود - بدحجابى و رواج فساد و فحشا و اين چيزها - به خودى خود كنده خواهد شد. اينها غالباً معلولند؛ علل، همان باورها و فرهنگها هستند كه بايد روى آنها كار بشود.»
در ديدار با اعضاى شوراى فرهنگى - اجتماعى زنان (69/10/16)
@Mahdi_Takallou
تفسیر امام (ره) از «لا اکراه فی الدین»
«طريق وصول به سعادت را باز نموده و چاه را از راه روشن فرموده. تو خود به پاى خود در چاه مىافتى و از راه معوج مىشوى، رحمت را چه نقصانى است؟ اگر ممكن بود طريق خير و سعادت را به مردم به طور ديگر نشان بدهند، مىدادند، به موجب وسعت رحمت، و اگر ممكن بود اكراها مردم را به سعادت برسانند مىرساندند، لكن هيهات! راه آخرت راهى است كه جز با قدم اختيار نمىتوان آن را پيمود، سعادت با زور حاصل نشود، فضيلت و عمل صالح بدون اختيار فضيلت نيست و عمل صالح نمىباشد، و شايد معنى آيۀ شريفۀ لاٰ إِكْرٰاهَ فِي اَلدِّينِ نيز همين باشد. بلى، آنچه در آن، اعمال اكراه و اجبار مىتوان نمود صورت دين الهى است نه حقيقت آن. انبياء عليهم السلام مأمور بودند كه صورت را با هر طور ممكن است تحميل مردم كنند تا صورت عالم صورت عدل الهى شود و مردم را ارشاد به باطن نمايند تا مردم به قدم خود آن را بپيمايند و به سعادت برسند. بالجمله، اين نيز از غرور شيطان است كه دست انسان را با طمع رحمت از رحمت كوتاه كند.»
امام خمینی (ره)، آداب الصلاة (چاپ قدیم)، صفحه 37
@Mahdi_Takallou
اگر خانمها خيال كردند كه كنار بروند و ....
«اين آشفتگيها بايد به دست ما و شما، به دست ملت و دولت، تنها هيچكدام نمىتوانند اين كارها را درست بكنند. اگر خانمها خيال كردند كه كنار بروند و مردها اين كارها را انجام بدهند و يا مردها خيال بكنند كنار بروند و خانمها اين كار را انجام بدهند، يا هر دو خيال بكنند دولت انجام بدهد، و يا هر سه خيال كنند روحانيت انجام بدهد، اينخيال، خيال صحيحى نيست براى اينكه كارها اين قدر آشفته است، گرفتاريها اين قدر زياد است كه هر شخصى در هر محلى هست، تكليفى كه دارد اين است كه آنجا را خوب بسازد.»
امام خمینی (ره)، 58/6/22
@Mahdi_Takallou
این قیام مردان است به اسم زنان، نه قیام زنان
«هدف خلقت، تناسب است و به همين دليل مرد و زن يكديگر را جذب مىكنند. تفاوت، منشأ تجاذب است؛ اگر تفاوت نبود تجاذب حاصل نمىشد. اين تناسب به صورت تفوق و تسلط ظاهرى و بدنى مرد و تسلط معنوى و قلبى زن است و همين تفاوت موجب اين است كه زندگى خانوادگى طبيعى باشد، يعنى انسان هرچند مدنىّ بالطبع نباشد منزلىّ بالطبع هست.
د. به واسطه همين تجاذب و تركب ميان آنها شركت در سعادت پيدا مىشود. در اثر تجاذب و ميل تركيبى زن و مرد كه شبيه ترين تركيبات اجتماعى است به تركيب طبيعى، زن و شوهر جبراً در سعادت يكديگر شريكند و زندگى واحدى دارند. هيچ كس از سعادت كس ديگر به اندازه زن و شوهر بهره نمىبرد.
ه. به همين دليل هرگز ميان طبقه زن و طبقه مرد جنگ طبقاتى- آنچنان كه در ساير طبقات اجتماع در مىگيرد- در نگرفته و محال است در آينده نيز در بگيرد. قيامى كه اكنون به نام قيام زن در دنيا معروف است قيام زن نيست، بلكه قيام جمعى از مردان و زنان است عليه وضع سابق، و مردان بيشتر در زير نقاب زن بيشتر از خود زنان دخالت دارند.»
يادداشتهاى استاد مطهرى، ج5، ص: 101
@Mahdi_Takallou
هدایت شده از رادیو اقلیما
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
خانمها، آقایان، خبرهایی در راه است!
منتظرمون باشید...✨🎧
جامعه متعادل | مهدی تکلّو
📝 #درسگفتار | آشناییزدایی از پیام کنگره پیام رهبری به کنگرهی هفتهزار زن شهید در سال 91 از معدود
محتوای این درسگفتار در سایت دفتر بارگذاری شده و قابل استفاده برای مخاطبان محترم است.
لینک:
https://gesostu.ir/product/sch003/
🚻 دفتر مطالعات جنسیت و جامعه
@gesostu_ir
www.GESOSTU.ir
پروژهی مردانهی جنسیتزدایی و بدخیم شدن سرطان غرب!
سال گذشته پیرامون بحثی که جناب حجتالاسلام مهدیزاده در گفتگو با روزنامه فرهیختگان داشتند میان ایشان و بنده مباحثهای کوتاه شکل گرفت که ادامه پیدا نکرد. بحث ایشان در مورد حذف امر اجتماعی زنانه و مردانه به یک میزان در غرب بود که متن آن را در این لینک ملاحظه میکنید. متن پیش رو ادامهی آن مباحثه است که تقدیم میشود.
زمانی که از غرب و پروژههای صحبت میکنیم گاهی احساس میشود داریم به آن نوعی شأن فاعلی غیرانسانی میبخشیم که طی قرنهای اخیر مشغول انجام دادن کاری خاص است. در جملهی «غرب به یک اندازه در حال امحای زنانگی و مردانگی است» مشخص نیست که غرب چه کسی است و در تحلیل جنسیتمند، واجد چه جهت و مشخصاتی است. گویی یک موجودیت فرهنگی که تهی از امر انسانی و طبعاً تهی از امر جنسیتی است در تدارک برهمزدن نظم جنسیتی انسان است. حال آن که امر انسانی هرگز از دخالت جنسیت تهی نمیشود و به همین نسبت امر اجتماعی نیز همواره نسبت به جنسیت جهتمندی دارد. علاوه بر این باید تأکید کرد که تجربهی تاریخی انسان غربی آغشته به مذکرگونگی بوده است. اگر مراد از غرب حقیقت ملکوتی شیطانی آن است یا لجنهها و قطبهای صهیونی است باید مشخص کنیم این نیروها چطور و به مدد کدام ساختهای اجتماعی و فرهنگی امکان توسعه و پیشروی ایدههای خود را دارند. بههر حال در هر سطحی از تحلیلی که مستقر بشویم ناگزیر باید نسبت خود را با ساخت اجتماعی و تاریخی جنسیت مشخص کنیم.
متن کامل یادداشت (کلیک کنید)
1800 کلمه. 9 دقیقه
gesostu.ir/n008/
گفتگوی قبلی (کلیک کنید)
@Mahdi_Takallou
هدایت شده از در محضر آیتالله میرباقری
📢 امام باقر (علیهالسلام) فرمودند: مردم، رطوبت (ثِماد) را میمَکَند و نهر عظیم را رها میکنند!
💠 استاد سیّد محمّدمهدی میرباقری:
«امام باقر(علیه السلام) فرمودند: «يَمُصُّونَ الثِّمَادَ وَ يَدَعُونَ النَّهَرَ الْعَظِيمَ» [مردم، رطوبت را میمَکَند و نهر عظیم را رها میکنند!].
سؤال شد نهر عظيم چيست؟
فرمودند: وجود مقدس رسولالله(صلی الله علیه وآله)، که همه علوم و معارف الهی يکجا به ایشان عطا شده است، نهر عظيم هستند. سپس فرمودند هر علمی که خدای متعال به نبیاکرم(صلی الله علیه وآله) عنایت فرمود، آن حضرت به اميرالمؤمنين (علیه السلام) عطا کردند.
بنابراين، اميرالمؤمنين (علیه السلام) و يکیکِ ائمه(علیهم السلام) نهر عظيماند و دیگران ثِمادند.
اين روایت، هشداری به همۀ ماست که مصداقِ «يَمُصُّونَ الثِّمَادَ وَ يَدَعُونَ النَّهَرَ الْعَظِيمَ» نشویم.»
#نَهر_عظیم
#رطوبت
☑️ @mirbaqeri_ir
هدایت شده از رادیو اقلیما
رادیو اقلیما، مجموعه پادکستهایی است که به مقولهی جنسیت و نسبت آن با جامعه میپردازد و به طور خاص از منظری اندیشهای و نظری در ساحت علوم انسانی، موضوع زن و مسائل مربوط به آن را نیز به بحث میگذارد.
رادیو اقلیما میخواهد زاویهی دید انقلاب اسلامی را در این زمینه به روی دست بگیرد و آن را به بهانهی مسائل مناقشه برانگیز روز به زبان بیاورد.
رادیو اقلیما میخواهد ورودهای تخصصی و اندیشهای به تقاطع زن، جنسیت و جامعه داشته باشد امّا در عین حال با لحنی ژورنالیستی از مباحث دربرابر اجتماعی و عمومی نشدنش مراقبت میکند.
رادیو اقلیما یک مجلهی صوتی فعّال، شاداب و جسور است و از طرح پرسشهای بازاندیشانه و انتقادی ابایی ندارد.
قصد داریم هر ماه حدود ۳ یا ۴ قسمت(اپیزود) تقدیم شما کنیم.
هندزفریهای خود را آماده کنید و با ما همراه باشید!
@radio_eqlima 🎧
اتحاد زن و امام
«معلّم بزرگ انقلاب حضرت امام خمينى (ره) نقش زن را در انقلاب - چه در پيدايش و چه در استمرار آن - و نيز جايگاه او را در تكامل جامعهى اسلامى و بلوغ اسلامى و انقلابى آن، بسى بزرگ ميداشت و حق هم همين است و اين مستلزم آن است كه زن ايرانى و زن مسلمان، به مجاهدت خود براى رها شدن از دامهاى پرداخته و در راه نهادهى فرهنگ تباهگر غرب، با ارادهاى راسخ ادامه دهد و به هيچ رو تسليم اغواى آنان كه زن را ابزارى براى پيشبرد سياستهاى ويرانگر و اسارتبار خواستهاند، نشود. ظرافتى هوشمندانه لازم است كه ميان تشخص و منزلت علمى و فرهنگى و اجتماعى و هنرى و سياسى زن، با تنزل و انحطاط او تا سطح وسيله و ابزارى براى مقاصد سياسى و شخصى فرق گذاشته شود و اين يك، با آنچه مطلوب و محبوب هر انسان آزاده و آگاه است، مشتبه نگردد. * شما در چنين سمينارها و اجتماعاتى، بايد روشهاى درست براى ادامهى خط امام و انقلاب در باب زن را تدوين كنيد و تداوم اين راه را تضمين نماييد.»
پيام به سمينار بررسى شخصيت زن از ديدگاه امام خمينى (ره)، 68/03/08
لوازم بزرگداشت نقش زن در انقلاب؛ از منظر امام خمينى (ره)
@Mahdi_Takallou