هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸معرفي قیس بن سعد انصارى
🔸معرفی ابن حجاج بغدادى
🔸معرفي ابو اسماعیل علوى
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "علمای شیعه":
http://mk6.ir/VpTnS
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
🔰 فضيلت و اعمال ماه مبارک رجب
✍️ اشاره:
از تعبيرات بعضى از روايات برمى آيد كه ماه رجب امتياز خاصّى دارد، تا آنجا كه ماه رجب «ماه خدا» ناميده شده است؛ منظور از شهر الله(ماه خدا) اشاره به يك ماه با عظمت و متعالى است به اصطلاح اين گونه اضافه«اضافه تشريفيه» است كه براى بيان عظمت چيزى آن را به خدا اضافه مى كنيم یعنی این ماه در میان دیگر ماه های سال به نحو خاص انتساب به خداوند پيدا كرده و شرافت يافته است.
لذا«شهر اللّه»(ماه خدا) اشاره به نهايت شرف و عظمت ماه مبارك رجب است و اين كه می توان در این ماه آثارى از صفات الهى را دریافت کرد؛ وگرنه همه ماهها ماه خداست.
پيغمبراكرم صلى الله عليه و آله ماه رجب را «ماه اصَبّ» ناميده است، زيرا رحمت خدا در اين ماه بر امّت فرو مىريزد. لذا ماه رجب ماه رحمت است، ماه مغفرت و آمرزش است؛ چراكه درياى لطف و بخشش پروردگار در اين ماه موّاج است، ماه بركت است؛ چراكه انواع و مواهب معنوى الهى، همچون باران رحمت بر انسانها نازل مى گردد.
📖 مطالعه یادداشت:
https://news.makarem.ir/fa/news/details/408767
#ماه_رجب #ماه_خدا #شهر_الله #لیلة_الرغائب
بشارت رسول خدا(ص) به ولادت امام باقر(ع)
✍️ متن اجمالی:
ابن عساکر از ابى زبير نقل کرده، پيامبر(ص) به جابر فرمود: «براى فرزندم حسين(ع)، فرزندى خواهد آمد که او را على نامند، و براى او فرزندى خواهد بود به نام محمّد، اى جابر هرگاه او را ديدى سلام مرا به او برسان و بدان که زندگى تو بعد از او کم است».
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0325189
https://chat.whatsapp.com/HU4JRS1FVL4KWNqaXo6GBv
#رسول_خدا(ص) #بشارت #جابر
❗️ يکدست نبودن ساختار قرآن، نشانه غیر وحیانی بودن آن!
پرسش: آیا يکدست نبودن ساختار قرآن نشانه غیر وحیانی بودن آن است؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
یکی از اشكالاتى كه بر قرآن كريم گرفتهاند، يکدست نبودن ساختار آن است؛ زيرا در قرآن پديدههاى گوناگونى مانند التفات يا ديگرگونى سخن، انتقال، رجوع، قطع، وصل و .... به چشم مى خورد. اين تنوع ساختارى احياناً ذهن خواننده را در فهم معانى، پريشان مى كند!
در پاسخ باید گفت: اين اشكال نيز نشانگر جهل مستشكل به سبکهاى بديع زبان عربى است؛ زيرا اين تنوع كلامى، چيزى جز طراوت بخشى و مصفّا كردن كلام نيست كه به نشاط شنوندگان مىانجامد و مآلاً توجّه آنان را بيش از حالت تك ساختارى كلام، به خود جلب مى كند و در نتيجه، پديدههاى ديگرگونى كلام و شادابى، دست به دست هم مى دهند و فهم معانى و مفاهيم قرآنى را بر خواننده و شنونده آسانتر و روانتر مىنمايند.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0420393
#قرآن #وحی #زبان_عربى
امام باقر(ع) پایه گذار نهضت بزرگ علمی
✍️ متن اجمالی:
امام باقر(ع) سرآمد همه بنی هاشم در علم و زهد و تقوا در زمانه خود بود و دوست و دشمن به مقام علمی و اخلاقی او گواهی می دادند. ایشان با موقعیت شناسی از ضعف خلفای اموی وقت نهایت استفاده را برد و به نشر علوم و معارف الهی پرداخت و بن بست های علمی را گشود و زمینه را برای شکوفایی دانش در زمان امام صادق(ع) مهیا کرد. رجال و شخصیت های علمی آن روز- حتی بزرگان اهل تسنن و تنی چند صحابه رسول خدا که هنوز در قید حیات بودند – همه از محضر علمی ایشان استفاده می کردند.
حضرت باقر(ع) شاگردان برجسته اى در زمينه هاى فقه وحديث و تفسير و ديگر علوم اسلامى تربيت كرد كه هر كدام وزنه علمى بزرگى به شمار مى رفت. شخصيت هاى بزرگى همچون: محمد بن مسلم، زراره بن اعين، ابو بصير، بريد بن معاويه عجلى، جابربن يزيد، حمران بن اعين، و هشام بن سالم از تربيت يافتگان مكتب آن حضرتند.
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0321084
#باقرالعلوم #نهضت_علمی #علم
#امام_باقر(ع) #میلاد_امام_باقر(ع)
#ولادت_امام_باقر(ع) #اهل_سنت
❓ امام باقر(ع) از دیدگاه متأخرین اهل سنت؟
✍️ پاسخ اجمالی:
ابن عماد حنبلى درباره شخصیت ایشان می نویسد: «او از فقهاى مدینه به حساب مى آمد. و به جهت شکافتن علم و شناختن اصل و نکات مخفى آن و توسعه در آن، باقر نامیده اند». هم چنین محمد بن عبدالباقى می گوید: «او ثقه، فاضل و از بزرگان اهل بيت بود». از سویی عبدالله بن عامر می گوید: «مناقب او در طول ايّام باقى است و به فضايلش خاص و عام شهادت داده اند»؛ و محمّد بن على صبّان می گوید: «او صاحب معارف و داراى دقايق و لطايف است، کراماتش ظاهر شده، و اشاراتش در سلوک بسيار است»، و... .
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0325198
#امام_باقر(ع) #میلاد_امام_باقر(ع)
#ولادت_امام_باقر(ع) #اهل_سنت
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹 - طریقه حلیت حیوان شکار شده
🔹 - شکار با آلاتى که شکار با آن صحيح نيست
🔹 - حيواني که به دست يک مسلمان و يک کافر شکار شده
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام شکار کردن":
http://mk6.ir/GcArO
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#یادداشت
#امام_باقر_علیه_السلام
📝ولادت امام محمد باقر علیه السلام (اوّل رجب)
اولین روز ماه رجب، سالروز ولادت پربرکت امام پنجم ما شیعیان اثنی عشری، یعنی امام محمدباقر علیه السلام است. ما از این امام همام و زمانه پر عسرت شان چه می دانیم و در کدام یک از مراحل زندگی و ویژگی های شخصیتی مان از ایشان الهام گرفته ایم؟
http://mk6.ir/VdLaC
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
ليلة الرّغائب
اوّلين شب جمعه ماه رجب را «ليلة الرّغائب» «1» گويند؛ رسول خدا صلى الله عليه و آله در روايتى كه فضيلت ماه رجب را بيان مى كرد فرمود: «از اوّلين شب جمعه ماه رجب غافل نشويد كه فرشتگان آن را «ليلة الرّغائب» ناميدند».
آنگاه رسول خدا صلى الله عليه و آله اعمالى را براى آن شب به اين كيفيّت بيان فرمود:
«روز پنجشنبه اوّل ماه را روزه مى گيرى، چون شب جمعه فرا رسيد، ميان نماز مغرب و عشا دوازده ركعت نماز مىگذارى (هر دو ركعت به يك سلام) و در هر ركعت از آن، يك مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه «إنّا انزلناه» و دوازده مرتبه «قل هو اللَّه احد» را مىخوانى؛
پس از اتمام نماز هفتاد مرتبه مى گويى:
«أللَّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الْامِّىِّ وَ عَلى آلِهِ»
آنگاه به سجده مىروى و هفتاد بار مىگويى:
«سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ»
سپس سر از سجده برمى دارى و هفتاد بار مى گويى:
«رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ، إِنَّكَ أنْتَ العَلِىُّ الْأعْظَمُ»
بار ديگر نيز به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مى گويى:
«سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ»
آنگاه حاجت خود را مى طلبى كه انشاءاللَّه برآورده خواهد شد.
رسول خدا صلى الله عليه و آله در فضيلت اين اعمال فرمود: «كسى كه چنين نمازى را بخواند، خداوند همه گناهانش را بيامرزد ... و در قيامت درباره هفتصد تن از خاندانش شفاعت مىكند، و چون شب اوّل قبر فرا رسد، خداوند پاداش اين نماز را به نيكوترين چهره، با رويى گشاده و درخشان و زبانى فصيح و گويا، به سوى قبر او مىفرستد، آن چهره نيكو به وى گويد: «اى حبيب من! بر تو بشارت باد! كه از هر شدّت و سختى نجات يافتى» از آن چهره نورانى مىپرسد: «تو كيستى؟ من تاكنون چهرهاى از تو زيباتر نديدهام و بويى از بويت خوشتر به مشامم نرسيده؟!»
آن چهره نيكو پاسخ دهد: «اى حبيب من! من پاداش آن نمازى هستم كه تو در فلان شهر، فلان ماه و در فلان سال به جا آوردهاى؛ من امشب به نزد تو آمدم، تا حقّت را ادا كنم و مونس تنهايى تو باشم و وحشت را از تو مرتفع سازم (و همواره در كنارت بمانم) تا زمانى كه همگى در روز رستاخيز برخيزند و در عرصه قيامت بر سرت سايه بيفكنم. (خلاصه هيچ زمانى پاداش اين كار نيك از تو قطع نخواهد شد)»«2».«3»
پ______
(1). «ليلة الرّغائب» يعنى شبى كه به خاطر پاداشها و فضيلتهاى فراوانى كه دارد، مورد ميل و رغبت فراوان است و يا به معناى «شبپاداشهاى فراوان» است، زيرا «رغائب» جمع «رغيبه» است كه هم به معناى «كار مورد رغبت»
(2). اقبال، صفحه 632؛ مرحوم علّامه حلّى در اجازهاش براى «بنى زهره» اين روايت را به طور مشروح نقل كرده است (رجوع كنيد به: بحارالانوار، ج 104، ص 125).
(3). كليات مفاتيح نوين، صص: 635-636.
#ليلة_الرّغائب #شب_دعا #شب_آرزوها #ماه_رجب
🔰 ولادت امام محمد باقر علیه السلام
✍️ اشاره:
اولین روز ماه رجب، سالروز ولادت پربرکت امام پنجم ما شیعیان اثنی عشری، یعنی امام محمدباقر(علیه السلام) است. ایشان حادثه کربلا و اتفاقات مربوط به آن را درک کرده اند. موضوعی که خود ایشان نیز در بیانی به آن تصریح نموده اند. پدرشان امام سجاد(ع) و مادرشان، فاطمه دختر امام حسن مجتبی(ع) است و هم از امام حسین(ع) و هم از امام حسن(ع) نسب می برد، لذا ملقب به القابی همچون «هاشمی بین هاشمیین»، «علوی بین علویین» و «فاطمی بین فاطمیین» شده است.
✍️ عناوین یادداشت:
تولد، نسب و القاب امام / گوشه ای از ویژگی های شخصیتی و اخلاقی امام(ع) / امام باقر(ع) و شرایط پیچیده فرهنگی و اجتماعی / مواجهه امام با اندیشه ها و گروه های فکری مختلف / خلأ فقهی جامعه در عصر امام / نهضت فرهنگی امام و تأسیس مکتب شیعی مستقل / تاکید بر تشخّص و استقلال مدرسه فرهنگی اهل بیت(ع) از سوی امام / زمینه های سیاسی عصر امام و مواجهه حضرت با خلفای جور
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419334
#امام_محمد_باقر(ع) #ولادت_امام_محمد باقر(ع) #اول_رجب
❓ شیخ طوسی که بود؟
✍️ پاسخ اجمالی:
ابوجعفر محمد بن حسن بن علی طوسی، معروف به شیخ طوسی و ملقب به «شیخ الطائفه» (385 ـ 460 ق) یکی از ارکان مهم مذهب شیعه در زمینه های مختلف علمی مثل حدیث، تاریخ، فقه، کلام، رجال، و تفسیر به شمار می رود. او در طوس متولد شد و پس از رشد در آن دیار در سن بیست و سه سالگی (یعنی در سال 408ق) برای ارتقای دانش خود و استفاده از محضر اساتید برجسته زمان خود به بغداد سفر کرد. شیخ طوسی پس از گرفتاریها و فتنه های بغداد به نجف اشرف رفت و در نجف اشرف حوزه علمیه ای تاسیس نمود که بزرگترین حوزه علمیه در میان شیعیان گردید و در جوار حرم امام الموحدین علی بن ابی طالب(ع) در گذشت
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0408626
#شیخ_طوسی #عالمان_شیعه #علمای_شیعه #نجف
❓ احمد بن خالد برقی که بود؟
✍️ پاسخ اجمالی:
ابوجعفر احمدبن محمدبن خالد بن عبدالرحمن بن محمدبن علی برقی (؟ ـ 280ق) یکی از برجسته ترین و مهمترین راویان شیعه است که مورد توجه و قبول علمای شیعه و سنی بوده است. او در راس دانشمندان تاریخ، حدیث، تفسیرقرآن، رجال و فقه اهل بیت در قرن سوم هجری بود. برقی در قم متولد شد و در همانجا رشد کرد و به تحصیل پرداخت، وی و پدرش محمد بن خالد برقی از اصحاب و شیعیان امام رضا(ع) بودند. پس از شهادت زید بن علی توسط یوسف بن عمر بن ثقفی (والی عراق) پدر بزرگ او به همراه نزدیکانش به قم گریخته و در منطقه ای به نام برق رود یا برقه ساکن شدند، او در نهایت در شهر قم وفات یافت.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0408601
#احمد_بن_خالد_برقی #عالمان_شیعه #علمای_شیعه