هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹 وضو و غسل در صورت شک در تنگى وقت
🔹 هرگاه غیر از آب پاک، آب نجسى هم به مقدار آشامیدن دارد
🔹 جایی که مصرف آب موجود موجب هلاکت شخص یا همراهانش شود
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "تیمم":
http://mk6.ir/HcUmE
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
⁉️ غصب خلافت از علی(ع) و سکوت هزاران صحابی حاضر در غدیر؟!
پرسش: اگر هزاران صحابی شاهد ماجرای غدیر بودند، چرا به هنگام غصب خلافت توسط ابوبکر سکوت کردند؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
اولا: همه صحابه در برابر غصب خلافت سکوت نکردند؛ چنانکه در جمع سقیفه تعدادی از صحابه حضرت علی(ع) را شایسته خلافت معرفی کردند. خارج از جمع سقیفه نیز چهره های از مهاجرین و انصار و بنی هاشم با خلافت ابوبکر مخالفت کردند که بارزترین آنها چهره هایی مانند عباس بن عبدالمطلب، فضل بن عباس، زبیر بن عوام، خالد بن سعید، مقداد بن عمرو، سلمان فارسی، ابوذر غفاری، عمار یاسر، براء بن عازب و ابی بن کعب بودند. زبیر بن عوام نه تنها با تصمیمی که در سقیفه گرفته شد مخالفت کرد بلکه به روی سران سقیفه شمشیر نیز کشید. از آن جالب تر اینکه برخی از مورّخین اهل تسنن می گویند که سلمان، ابوذر، مقداد، عمار، و هشت نفر دیگر از بزرگان مهاجر و انصار تصمیم داشتند هنگام اولین سخنرانی ابوبکر بعد از سقیفه در مسجد او را از بالای منبر به زیر آورند و بکشند.
ثانیا: اعتراض آنها بنا به دلایلی ره به جایی نبرد؛ چرا که کینه هایی که برخی قریشیان از حضرت علی(ع) به دل داشتند مانع پشتیبانی آنها از ایشان می شد. از طرفی ساختار قبیله ای جامعه شبه جزیره که در آن هر قبیله ای دنبال سهم خواهی از قدرت با نفوذ در دستگاه خلافت بود، امکان سپردن جانشینی رسول خدا را از حضرت علی(ع) سلب کرد. در این میان عموم مردم به تهدید یا تطمیع از میدان به در شدند و عده ای قلیل که هنوز در برابر توطئه سقیفه مقاومت می کردند باقی ماندند که از آنها هم کاری ساخته نبود.
#غدیر #غدیر_خم #صحابه #سکوت #سقیفه #خلافت #غصب_خلافت #ابوبکر #حضرت_علی #امیرالمؤمنین #امام_علی
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0421071
برگ سبز؛ معارفی، احکامی، اعتقادی و تاریخی (گروه یک طرفه و کانال است)
https://chat.whatsapp.com/HU4JRS1FVL4KWNqaXo6GBv
❓ مراد از «امامت» در آیه «لا ینال عهدی الظالمین»؟
✍️ پاسخ اجمالی:
آیه 124 سوره بقره الهى بودن مقام امامت، برترى آن بر مقام نبوت و عصمت امام را ثابت مىکند. برخى گفته اند: مراد از امام در این آیه امام مصطلح شیعیان نیست بلکه به معنی واجب الإطاعه بودن پیامبران است. پاسخ: خداوند به حضرت ابراهیم(ع) بعد از سالها ابتلا و امتحان، مقامى غیر از نبوت داد که او را چنان به شعف آورد که فورا آن را براى فرزندانش نیز درخواست کرد. اگر مراد از امام در آیه همان نبوت باشد، جعل دوباره است و تحصیل حاصل معنا ندارد.
#امامت #اطاعت #نبوت #عهد_الهی #امام #شیعه #حضرت_ابراهیم #امتحان
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0324766
❗️ اسوه بودن معصوم برای غیر معصوم!
پرسش: در الگوپذیری بین انسان و الگوی مورد نظر باید تناسب باشد؛ در حالی که بین پيامبران الهی و مردم تناسبی نیست! چرا که آنها معصوم می باشند؛ با این حال، چگونه می توانند برای ما الگو و اسوه باشند؟
✍️ پاسخ اجمالی:
اولا: آیاتی که پیامبران را بشر و از جنس مردم معرفی می کند دلیل عقلی روشنی است بر اینکه بین مردم و پیامبران تناسب وجود دارد و انسان ها باید انبیاء الهی(ع) را اسوه و الگو قرار دهند.
ثانیا: عصمت پیامبران به معنای سلب اختیار از آنها نیست و پیامبران با كمال اختیار و آزادی و به خاطر اطلاع از باطن پلید و آسیب زننده گناه، از ارتکاب آن خودداری می کنند.
ثالثا: عقلاً هیچ مانعی ندارد که تمامی انسانها که با فطرتی پاک و نهادی معصومانه، زاده می شوند با علم و عمل صالح و جهاد با نفس به آن درجه از ایمان برسند که همچون پیامبران، باطن و حقیقت همه گناهان و معاصی را مشاهده کنند و از آنها اجتناب نمایند.
رابعا: به همان نسبت كه پيامبران امتيازاتی دارند و مشمول مواهب الهى هستند و الگوی دیگران در کارهای نیک می باشند، مسئوليتشان نيز سنگين است و در معرض فتنه ها و خطرات بیشتر و تهدیدکننده تری نیز هستند.
#اسوه #الگو #معصوم #امام #عصمت #پیامبران #اختیار #تناسب
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0418680
❗️ بحث از «غدیر» بحثی عبث و بی فایده!
پرسش: با توجه به اینکه علی(ع) در زمان ما حضور نداردند و زمان حکومت مطرح شده در حدیث غدیر گذشته است، آیا اثبات حق حکومت و خلافت بلافصل و بحث کردن از ماجرای غدیر فایده ای دارد؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
اولا: ابلاغ پیام غدیر به آیندگان، دستور پیامبر(ص) است و شیعه از دستور پیامبر پیروی می کند.
ثانیا: شناخت امام مانند شناخت پیامبر اهمیت دارد و اگر کسی پیام غدیر را قبول کند از مکتب و تفسیر و روایت امام علی(ع) و سایر امامان اهل بیت(ع) تبعیت خواهد کرد.
ثالثا: بحث از غدیر نه تنها اختلاف آور نیست، بلکه حل کننده اختلاف است و مشخص می شود شیعه برای عقاید خود دلیل دارد و از دشمنی هایی که به خاطر تهمت مخالفان وحدت(وهابیان) ناشی شده کاسته می شود.
رابعا: اگر این بحث فایده ای ندارد، پس دلیلی برای نگرانی علمای اهل سنّت از ذکر داستان غدیر وجود ندارد!
#غدیر #خلافت #خلافت_بلافصل #امامت #رسول_خدا #ابلاغ #شناخت_امام #شیعه #اهل_سنت
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0406324
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸 تأثير پيامبر صلّی الله علیه وآله بر جامعه «جاهليّت»
🔸 نسبت دادنِ «نسیان و فراموشی» به پيامبر صلّی الله علیه وآله
🔸نسبت «تأليف قلوب» به خداوند با وجود زحمات پيامبر صلّی الله علیه وآله
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "اوصاف پيامبر صلّی الله علیه وآله":
http://mk6.ir/GcEsW
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹 نیت تیمم
🔹 چگونگی تیمم کردن
🔹 لزوم یقین یافتن به مسح تمام اعضاء
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "طریقه تیمم کردن":
http://mk6.ir/FtTmV
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸تأکید به حفظ «اسرار» خويش
🔸نه ظلم کن، نه تن به ظلم بده
🔸قرآن و بیان آداب ورود به خانه دیگران
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "آداب زندگی":
http://mk6.ir/OlNgE
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
❓ دیدگاه اسلام در مورد رعایت حریم خصوصى افراد چیست؟
✍️ پاسخ اجمالی:
اسلام در زمینه رعایت حریم خصوصی افراد، دستورات بسیار مؤکدی داده است و آداب و ریزه کارى هائى در این زمینه دارد که کمتر نظیر آن دیده مى شود. از جمله: 1- اجازه ورود گرفتن. حتى در روایات اسلامى مى خوانیم: انسان به هنگامى که مى خواهد وارد خانه مادر یا پدر و یا حتى وارد خانه فرزند خود شود، اجازه بگیرد. 2- نایستادن در مقابل در، هنگام اجازه گرفتن. از دیگر آدابی که در بعضی روایات آمده، سه بار اجازه گرفتن با فاصله و وارد نشدن در صورت اجازه ورود ندادن می باشد.
#اسلام #حریم_شخصی #حریم_خصوصی #سبک_زندگی_اسلامی #آداب_اجتماعی
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0320557
❗️ منافات علم امامان و اولیای الهی به اعمال مردم، با ستّارالعیوبی خداوند!
پرسش: شیعیان عقیده داردند که امامان آنها به اعمال شیعیان و دیگر انسانها علم دارند؛ همچنین معتقد هستند که هر هفته اعمال آنها به امام زمان ارائه می شود؛ از طرفی اعتقاد دارند که بعضی از اولیای الهی علم برزخی یا چشم بصیرت دارند و می توانند ماهیّت واقعی دیگران را ببینند. آیا این عقاید با عقیده قرآنی که می گوید خداوند ستار العیوب است منافات ندارد؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
اطلاع از اعمال دیگران از دو طریق ممکن است و هیچیک با ستارالعیوبی خداوند منافات ندارد: 1) از طریق عرضه آنها به امامان، که ضروری و برای تربیت نفوس می باشد؛ چنانکه بیمار دکتر را از بیماری خود با خبر می کند. 2) از طریق علم به آثار گناه که در حقیقت انسانها خودشان اولیاء الهی را از کار خود مطلع می کنند. در هر دو طریق حضرات معصومین و اولیای الهی بواسطه ظرفیت اخلاقی و روحی پرده دری نمی کنند و در حقیقت منظور از ستار العیوب بودن خداوند این است که گناه کسی پیش انسانهای معمولی آشکار نمی شود.
#ستارالعیوب #علم #آگاهی #امامان #اولیاء #انبیاء #عرضه_اعمال #آثار_گناه #اعمال #گناه #امام_زمان(ع) #چشم_برزخی
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0407826
❗️ تعارض عقیده امامت با خاتمیت پیامبر اسلام(ص)!
پرسش: خاتمیّت پیامبر اسلام(ص) چگونه با عقیده شیعه مبنی بر امامت عدّه ای معصوم که صاحب اکثر شئون پیامبری هستند قابل جمع است؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
دو مفهوم نبوت و امامت اگرچه در مؤلفه ها و مفاهیمی همچون علم، عصمت، حجت بودن برای پیروی، تببین و تفسیر وحی و زمام داری امور جامعه اسلامی مشترک اند، اما نبوت پیامبر خاتم(ص) واجد مؤلفه هایی است که هیچ کس جز او – حتی ائمه – نمی تواند آنها را دارا باشد؛ مؤلفه هایی چون ادعای نبوت، دریافت و ابلاغ وحی و برخورداری از معجزه.
علاوه بر آن وقتی بپذیریم که نزول «وحی تشریعی» بعد از پیامبر قطع شده، «خاتمیت» منافاتی با برخورداری ائمه از علوم غیب غیراکتسابی و الهام های الهی پیدا نمی کند. الهام های غیبی امری است که هر کسی می تواند با سلوک و طی مراتب اخلاقی از آن برخوردار گردد و به تصریح قرآن اشخاصی غیر از انبیاء الهی نیز مخاطب آن بوده اند.
توجه به این نکته نیز ضروری است که ائمه در مقام بیان احکام و تفسیر آموزه های وحیانی، مستقل نیستند و بر خوان قرآن و تعالیم نبوی که از راه های معمولی و غیبی به دست شان رسیده، نشسته اند.
#امامت #نبوت #خاتمیت #وحی #معجزه #ادعای_نبوت #وحی_تشریعی #الهام #علم_غیب #عصمت #امام #نبی
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0418289
❓ منظور از عبارت قرآنی «النَّبِیُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ»؟
✍️ پاسخ اجمالی:
قرآن، در این آیه «اولویت پیامبر»(ص) را نسبت به مسلمانان به طور مطلق ذکر کرده است و مفهومش این است که در کلیه اختیاراتى که «انسان» نسبت به خویشتن دارد «پیامبر»(ص) از خود او نیز اولى است. گرچه بعضى از مفسران آن را به مسأله «تدبیر امور اجتماعى» و یا «اولویت در مسأله قضاوت» و یا «اطاعت فرمان» تفسیر کرده اند، اما در واقع هیچ دلیلى بر انحصار نداریم. لذا باید گفت: پیامبر اسلام(ص) هم در مسائل اجتماعى، هم فردى، هم در مسائل مربوط به حکومت، و دعوت، از هر انسانى نسبت به خودش اولى است.
#النبی #اولویت #ولایت #رسول_خدا #اطاعت #حکومت #دعوت #خلافت #امور_اجتماعی #قضاوت #تدبیر_امور
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0322465