🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ فضیلت ماه شعبان:
🌸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودند:
«... همانا (ماه شعبان) از آن رو «شعبان» نام گرفت كه روزى مؤمنان در آن ماه فراخ گردد و آن ماه عمل است كه پاداش عمل و كردار هفتاد بار افزون شود و بدى مردم فرو ريخته شود و گناه آنان بخشوده گردد و نيكى پذيرفته آيد و خداوند تواناى شكوهمند، بر بندگانش ببالد...».(1)
✍️ برخی از اعمال و نمازهای وارده در ماه شعبان:
1️⃣ - صدقه:
🌸 امام صادق (علیه السلام) فرمود:
«... هر که در ماه شعبان صدقه دهد حقتعالی آن را رشد و نموّ دهد همانگونه که یکی از شما بچّه شترش را رشد میدهد، تا آن که در قیامت، در حالی که به اندازة کوه احد شده باشد به صاحبش باز گردد».
2️⃣ - نمازی مخصوص در هر پنجشنبه در ماه شعبان:
🌷 دو رکعت نماز خوانده شود، در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه توحید.
و بعد از سلام صد بار صلوات بفرستد. تا حق تعالى برآورد هر حاجتى که دارد از امر دین و دنیاى خود.
3️⃣ - روزه دوشنبه و پنجشنبه ماه شعبان:
🌷 هر که روز دوشنبه وپنجشنبه شعبان را روزه دارد حقّتعالى بیست حاجت ازحوائج دنیا وبیست حاجت ازحاجتهاى آخرت او را برآورد .(2)
✍️ دوستان گرامی! اموات عزیز و چشم انتظار را از دعای خیر و اهدای ثواب اعمال صالحتان محروم نکنید.
📚 منابع : ...................
1 - «إنَّما سُمِّيَ شَعبانُ لأِنَّهُ يَتَشَعَّبُ فيهِ أرزاقُ المُؤمِنينَ». / الأمالي( للصدوق)، النص، ص: 23. / ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، النص: ص: 62. / زاد المعاد - مفتاح الجنان: ص: 44
2 - مفاتیح الجنان (شیخ عباس قمی ره) / زاد المعاد (علامه مجلسی ره).
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌹 سالروز ولادت با سعادت حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) را خدمت دوستان گرامی تبریک عرض میکنم🌹
🌹 و همچنین روز پاسدار بر پاسداران عزیزمان و شما دوستان گرامی مبارک باد 🌹
🌹 گذری کوتاه بر زندگی گهربار امام حسین (علیه السلام):
✴️ ولادت امام حسین (علیه السلام):
🌸 آن حضرت روز پنج شنبه يا سه شنبه; و بنابر مشهور سوّم شعبان، سال چهارم هجرى ـ سالى كه در آن جنگ خندق واقع شد ـ در شهر مدينه منوّره ديده به جهان گشود.
✴️ مدّت عمر امام حسین (علیه السلام):
🌸 آن حضرت حدود شش سال در حيات جدّش رسول خدا (صلى الله عليه وآله وسلم). - حدود هفت سال و اندى در حيات مادرش فاطمه زهراء (عليها السلام).
37 سال در حيات پدرش اميرالمؤمنين علىّ (عليه السلام). - 47 سال نيز هم زمان با برادرش امام حسن مجتبى (عليه السلام) زندگى و عمر خود را سپرى نمود.
جمعاً عمر با بركت آن حضرت را بين 57 تا 58 سال گفته اند.
امام حسین (علیه السلام) حدود يازده سال ـ در زمان حكومت معاويه و فرزندش يزيد ـ امامت و رهبرى جامعه اسلامى را به عهده داشت.
✴️ فرزندان امام حسین (علیه السلام):
🌸 در تعداد فرزندان; و نيز اسامى دختران و پسران امام حسين (عليه السلام) اختلاف است، ولى مشهور شش نفر گفته اند.
✴️ خروج از مدينه ... تا ورود بر کربلا:
حضرت شبِ يك شنبه، 28 رجب، سال 60 هجرى از شهر مدينه طيّبه به سمت مكّه معظّمه خارج شد; و روز جمعه سوّم شعبان همان سال وارد شهر مكّه گرديد.
و چون عدّه اى به سركردگى عمرو بن سعيد از طرف يزيد، به قصد آشوب و كشتار و پايمال نمودن خون حضرت ابا عبدالله الحسين (عليه السلام) وارد شهر مكّه شده بودند، به ناچار حضرت روز هشتم ذى الحجّة ـ روز تَرْويه ـ پس از انجام سعى بين صفا و مروه، كه روز سه شنبه باشد به سوى عراق حركت نمود.
و روز چهارشنبه يا پنج شنبه دوّم محرّم الحرام، سال 61 هجرى (مطابق با بيست و يكم مهرماه، سال پنجاه و نه شمسى.) وارد سرزمين كربلاى پربلا گرديد.
🌸 نماز آن حضرت: دو ركعت است، در هر ركعت پس از خواندن سوره حمد، بيست و پنج مرتبه سوره توحيد خوانده مى شود، بعد از سلام نماز، تسبيحات حضرت زهراء (عليها السلام) گفته مى شود; و پس از آن تقاضا و درخواست حوايج مشروعه از درگاه خداوند متعال، كه ان شاءاللّه تعالى برآورده خواهد شد.
📚 منابع : ...................
مصباح المتهجد (شیخ طوسی): ج۲، ص۶۹۰. وقایع الایام، شیخ عباس قمی. / کافی: ج۱، ص۴۶۱ و ۴۶۲. / الإرشاد (شیخ مفید): ج۲، ص۳۴.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌹سالروز ولادت با سعادت حضرت عباس بن علی (علیهما السلام) را خدمت دوستان گرامی تبریک عرض میکنم🌹
🌹و همچنین روز جانباز را محضر جانبازان عزیز و گرامی تبریک عرض میکنم🌹
✍🏻 گذری کوتاه بر زندگی گهربار حضرت عباس بن علی (علیهما السلام):
🌸 ولادت حضرت: حضرت عباس علیه السلام در ۴ شعبان سال ۲۶ق در مدینه به دنیا آمد.
🌸 عباس بن علی بی ابیطالب (علیهم السلام) ، مشهور به ابوالفضل پنجمین پسر امام علی (علیه السلام) و اولین فرزند ام البنین (علیها السلام) است.
🌺 مقام علمی حضرت: در دوران کودکی از پدرش تحصیل علم کرد و امام علی (علیه السلام) فرمود: «اِنَّ وَلَدِی العَبّاسَ زُقَّ العِلمَ زَقّاً».
یعنی: «همانا فرزندم عباس در کودکی علم آموخت و به سان نوزاد کبوتر، که از مادرش آب و غذا میگیرد، از من معارف فرا گرفت».(1)
در مدت ۱۴ سال که با پدر زندگی کرد، همیشه و در همه حال در کنار پدر حضور داشت.
حضرت عباس (علیه السلام) در سال ۳۷ ق در جنگ صفین حضور داشت و سخنانی در توصیف شجاعت وی نقل شده است.
🌺 کنیه: «ابوالفضل» مشهورترین کنیه عباس است،.
🌺 القاب: قمر بنیهاشم، باب الحوائج، طَیّار، الشهید، سقّا، پرچمدار و علمدار.
حضرت سردار و پرچمدار سپاه امام حسین (علیه السلام) در واقعه کربلا بود، او در کربلا سقّای سپاه بود؛ از این رو، در بین ما شیعیان به «سقای دشت کربلا» معروف است.
🌺 همسر و فرزندان:
حضرت عباس (علیه السلام) با لبابه دختر عبدالله بن عباس بن عبدالمطلب بین سالهای ۴۰ تا ۴۵ قمری ازدواج کرد، که حاصل این ازدواج دو پسر به نامهای فضل و عبیدالله بود. فرزندش عبیدالله با دختر امام سجاد (علیه السلام) ازدواج کرد.
برخی نویسندگان فرزندان دیگری به نامهای حسن، قاسم، محمد و یک دختر برای حضرت عباس نام بردهاند و گفتهاند قاسم و محمد در روز عاشورا پس از پدرشان به شهادت رسیدند.(2)
نسل حضرت عباس (علیه السلام) از طریق عبیدالله ادامه یافت.
بقعههای زیادی به نوادگان حضرت عباس (علیه السلام) در شهرهای مختلف از جمله اصفهان، قم و زنجان منسوب است.(3)
📚 منابع : ...................
1 - مقتل الحسین (مقرّم): ص 169.
2 - نسب قریش: ج۱، ص۷۹ / ذخیرة الدارین: ج۱، ص۱۴۵ / موسوعه بطل العلقمی: ج۳، ص۴۲۹ / چهره درخشان قمر بنی هاشم: ج۲، ص۱۲۳.
3 - اعیان الشیعه: ج ۷، ص۴۲۹ / نفس المهموم: ص۲۸۵ و ....
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌹سالروز ولادت با سعادت امام سجاد، زین العابدین (علیه السلام) را خدمت دوستان گرامی تبریک عرض میکنم🌹
🌸 گذری کوتاه بر زندگی گهربار امام سجاد (علیه السلام) 🌸 (قسمت 1️⃣)
✅ ولادت حضرت: مشهورترين نقل ، در تاريخ ولادت امام سجاد، زين العابدين عليه السلام اين است كه آن حضرت در روز پنجشنبه ، پنجم شعبان المعظم سال 38 هجرى قمرى ديده به جهان گشوده است.
* - نام: علىّ صلوات اللّه و سلامه عليه.
* - كنيه: ابوالحسن، ابومحمّد، ابوالقاسم و... .
* - لقب: سجّاد، زين العابدين، زين الصّالحين، سيّد العابدين، سيّد السّاجدين، ذو الثّفنات، ابن الخيرتَيْن، مجتهد، عابد، زاهد، خاشع، بكّاء، امين و... .
✅ - پدر: امام ابو عبداللّه الحسين، سيّد الشّهداء عليه الصّلاة والسّلام.
✅مادر حضرت: نام و نسب مادر علی بن الحسین (علیهما السلام)، از مسائل اختلافی است
ولی در کتابهای شیعی معروف به شهربانو، شاهزاده ايرانى، دختر يزدجرد ـ كه آخرين پادشاه فارس بود ـ مى باشد;(1) و در زمان عُمَر به اسارت مسلمين در آمد و امام علىّ (عليه السلام) از فروش او مانع شد و فرمود: او شريف زاده است، آزادش بگذاريد تا از مسلمين هر كه را بخواهد با او ازدواج نمايد و مهريه اش از بيت المال پرداخت شود.
پس با انتخاب خود، امام حسين (عليه السلام) را براى همسرى خويش برگزيد كه پس از ازدواج با او، امام سجّاد (عليه السلام)از ايشان تولّد يافت.
✅ حضرت در صحرا و صحنه كربلاء حضور داشت و مصائب سخت و دلخراشى را متحمّل شد، كه عُمْر آن حضرت را در آن لحظات، بين 22 تا 24 سال گفته اند; و نسل شجره مباركه بنى الزّهراء توسّط امام سجّاد (عليه السلام) تكثير و منتشر گرديد.
✅ آن حضرت پس از شهادت پدر بزرگوارش امام حسين(عليه السلام)مبارزات گوناگونى عليه دستگاه حكومتى بنى اميّه داشت و به شيوه هاى مختلفى در فرصت هاى مناسب، در هوشيارى بخشيدن جامعه نسبت به دستگاه ظالم لحظه اى سكوت و آرامش نداشت، از طريق سخنرانى، تشكيل جلسات دعا و مناجات، گريه و اظهار مظلوميّت و تظلّم و... .(2)
📚 منابع : ...................
1 - عيون أخبار الرضا عليه السلام: ج1، ص 41.
2 - منابع دیگر: اصول كافى: ج1، تهذيب الأحكام: ج6، كشف الغمّة: ج1، و .
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌸 گذری کوتاه بر زندگی گهربار امام سجاد (علیه السلام) 🌸 (قسمت دوم)
✅ آن حضرت يكى از چهار نفر گريه كننده گان عالم به شمار آمده، كه پس از جريان دلخراش كربلاء مرتّب در هر فرصت مناسبى بر مظلوميّت پدرش امام حسين (عليه السلام) و ياران باوفايش مى گريست، و جنايات دستگاه بنى اميّه را افشاء مى كرد.
✅ مدّت عمر: آن حضرت مدّت دو سال و چند ماه در حيات جدّش امام اميرالمؤمنين (عليه السلام)، و حدود دوازده سال در حيات عمويش امام مجتبى (عليه السلام)، و 23 يا 24 سال نيز با پدرش، و حدود 35 سال امامت و رهبريّت جامعه اسلامى را بر عهده داشت كه جمعاً عمر آن حضرت را حدود 57 سال گفته اند.
✅ مدّت امامت: آن حضرت روز دهم محرّم الحرام، سال 61 هجرى پس از شهادت پدر بزرگوارش، در سنين 23 يا 24 سالگى به منصب امامت و خلافت نايل آمد و تا 12 يا 25 محرّم سال 94 يا 95، امامتش به طول انجاميد كه جمعاً حدود 35 سال امامت و رهبريّت را بر عهده داشته است.
✅ شهادت: تاریخ دقیق شهادت امام سجاد (علیه السلام) روشن نیست؛ برخی آن را ۹۴ و برخی دیگر سال ۹۵ دانستهاند، و همچنین نسبت به روز شهادت حضرت نیز اختلافاتی وجود دارد از جمله شنبه ۱۲ محرم، و ۲۵ محرم، و گزارشهای دیگری نیز از جمله ۱۸، ۱۹، و ۲۲ محرم رسیده است.
حضرت، توسّط هشام بن عبدالملك مروان به وسيله زهر، مسموم و به درجه رفيع شهادت نائل گرديد.(1)
✅ محلّ دفن: پيكر مطهّر و مقدّس آن بزرگوار در قبرستان بقيع كنار عمويش امام حسن مجتبى (عليهما السلام) دفن گرديد.
✅ تعداد فرزندان: مرحوم سيّد محسن امين تعداد پانزده پسر و چهار دختر براى حضرتش نام برده است.
✅ خلفاى هم عصر آن حضرت: يزيد بن معاويه بن ابى سفيان، فرزندش معاوية بن يزيد، مروان بن حكم، عبدالملك بن مروان، وليد ابن عبدالملك.
✅ نماز آن حضرت: دو ركعت است، كه در هر ركعت پس از قرائت سوره حمد، صد مرتبه آية الكرسى يا سوره توحيد خوانده مى شود، و بعد از سلام نماز، تسبيحات حضرت زهراء (عليها السلام) گفته شود; و پس از آن حوائج مشروعه خود را از درگاه خداوند منّان تقاضا و درخواست نمايد.(2)
📚 منابع : ...................
1 - الإرشاد (شیخ مفید): ج۲، ص۱۳۷ / الکافی: ج ۱، ص۴۶۶ / منتهی الآمال: ج ۲، ص ۱۱۶۷.
2 - منابع دیگر: اصول كافى: ج 1، تهذيب الأحكام: ج 6، كشف الغمّة: ج 1، و ....
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌷افراط و زیاده روی در انجام واجبات و مستحبات (قسمت اول):
💐 اسلام با زیاده روی در انجام اعمال صالح (اعم از واجبات و مستحبات، مانند نماز، دعا، روزه و ....) مخالف است.
🌸 رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) همانطور که با غرق شدن در شهوات حیوانی مبارزه میکرد، با زیاده روی و سختگیری در انجام اعمال صالح نیز مبارزه میکرد، لطفا به دو روایت ذیل توجه بفرمایید:
🌸 پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود:
«اسلام آیینی است متین و محکم و در انجام دستورات آن با متانت قدم بردارید،
و عبادت خداوند را (در اثر زیادهروی) بر بندگان خدا خسته کننده و ملال آور جلوه ندهید و اگر چنین کنید، مانند شترسوار شتابانی خواهید بود که راه را به پایان نرساند و شتر را هم از پا بیندازد».(1)
🌸 و همچنین فرمود: «... خداوند در آیین من رهبانیت و ترک دنیا را مقرر نفرموده، بلکه مرا با دینی پاک و آسان و گشاده مبعوث کرده است.
من که پیامبر شما هستم ،هم روزه میگیرم، هم نماز میخوانم، هم به زن و زندگی خود میرسم.
کسی که آیین مرا دوست دارد، باید روشهای مرا سرمشق خود قرار دهد ...». (2)
📚 منابع : ...................
1 - الكافي (ط - الإسلامية): ج 2، ص 86. و: (ط - دارالحديث): ج 3، ص 222 / و: وسائل الشيعة: ج1، ص 109.
«إِنَّ هَذَا الدِّينَ مَتِينٌ فَأَوْغِلُوا فِيهِ بِرِفْقٍ وَ لَا تُكَرِّهُوا عِبَادَةَ اللَّهِ إِلَى عِبَادِ اللَّهِ فَتَكُونُوا كَالرَّاكِبِ الْمُنْبَتِّ الَّذِي لَا سَفَراً قَطَعَ وَ لَا ظَهْراً أَبْقَى».
2 - سفینةالبحار: ج2، ص 574.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌷افراط و تفریط در انجام واجبات و مستحبات (قسمت دوم):
✍️ عمل کم، ولی مداوم:
🌸 امام باقر (علیه السلام) می فرماید:
«ما مِن شیءٍ أحَبَّ إلی اللّهِ عزّوجلّ مِن عَمَلٍ یداوَمُ علیه و إنْ قَلَّ».
یعنی: «هیچ چیز نزد خداوند محبوب تر از کاری نیست که بر آن مداومت شود، هر چند اندک باشد».(1)
🌷اسلام به دعا اهمیت زیادی قائل است و دعاهای زیادی از ائمه (علیهم السلام) وارد شده که اگر کسی بتواند هر دعایی را در وقت خود بخواند بسیار مطلوب است (مانند؛ اعمال ماه رجب، دعاهای شبهای قدر، شب جمعه و ...) .
🌸 چنانچه در روایت آمده: « الدّعاء مخ العبادة» (یعنی: دعا مغز عبادات است) .(2)
استاد شهيد مرتضي مطهری (ره) مي فرمايند:
«اولياء خدا هيچ چيزی را به اندازه دعا خوش ندارند، همه خواهش ها و آرزوهای دل خود را با محبوب واقعي در ميان می گذارند ...». (3)
🌿 با اینحال اگر زیاده روی در دعا موجب شود انسان از کارهای لازم زندگی باز بماند از نظر اسلام مذموم است.
✍️ دوستان گرامی! اموات عزیز و چشم انتظار را از دعای خیر و اهدای ثواب اعمال صالحتان محروم نکنید.
📚 منابع : ...................
1 - کافی: ج 2، ص 82.
2 - وسائل الشيعة: ج7، ص 27.
3 - بيست گفتار (شهید مطهري): ص 247
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌹 سالروز ولادت با سعادت حضرت علی اکبر (علیه السلام) را محضر دوستان گرامی تبریک عرض میکنم.🌹
🌹و همچنین روز جوان بر جوانان عزیزمان مبارک باد.
🌸 گذری کوتاه بر زندگی گهربار حضرت علی اکبر (علیه السلام):
💐 ولادت حضرت: حضرت در یازدهم شعبان، سال43 قمری در مدینه منوره دیده به جهان گشود.(1)
💐 پدر گرامی اش امام حسین بن علی بن ابی طالب (علیهما السلام) و مادر محترمه اش لیلی بنت ابی مرّه بن عروه بن مسعود ثقفی است.(2)
🌹 شخصیت علی اكبر (علیه السلام): حضرت جوانی خوش چهره، زیبا، خوش زبان و دلیر بود و از جهت سیرت و خلق و خوی و صباحت رخسار، شبیه ترین مردم به پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) بود و شجاعت و رزمندگی را از جدش علی ابن ابی طالب (علیه السلام) به ارث برده و جامع كمالات، محامد و محاسن بود.
💐 مرحوم شیخ جعفر شوشتری در كتاب خصائص الحسینیه نوشته است:
اباعبدالله الحسین (علیه السلام) هنگامی كه علی اكبر را به میدان می فرستاد، به لشکر خطاب كرد و فرمود:
«ای قوم، شما شاهد باشید، جوانی را به میدان می فرستم، كه شبیه ترین مردم از نظر خلق و خوی و منطق به رسول الله (ص) است بدانید هر زمان ما دلمان برای رسول الله (صلی الله علیه و آله) تنگ می شد نگاه به صورت این پسر می كردیم»
💐 وی در مكتب جدش امام علی بن ابی طالب (علیه السلام) و در دامن مهرانگیز پدرش امام حسین (علیه السلام) در مدینه و كوفه تربیت و رشد و كمال یافت.
💐 امام حسین (علیه السلام) در تربیت وی و آموزش قرآن ومعارف اسلامی و اطلاعات سیاسی و اجتماعی به آن جناب تلاش بلیغی به عمل آورد و از وی یك انسان كامل و نمونه ساخت و شگفتی همگان، از جمله دشمنانشان را بر انگیخت.
💐 علی اكبر (علیه السلام) در نبرد روز عاشورا دویست تن از سپاه عمر سعد را در دو مرحله به هلاكت رسانید و سرانجام مرّه بن منقذ عبدی بر فرق مباركش ضربتی زد و او را به شدّت زخمی نمود. آن گاه سایر دشمنان، جرأت و جسارت پیدا كرده و به آن حضرت هجوم آوردند و وی را آماج تیغ شمشیر و نوک نیزه ها نمودند و مظلومانه به شهادتش رسانیدند.
🏴 امام حسین (علیه السلام) در شهادتش بسیار اندوهناک و متأثر گردید و در فراقش فراوان گریست و هنگامی كه سر خونین اش را در بغل گرفت، فرمود: «ولدی علی! عَلَی الدّنیا بعدك العفا». (فرزندم علی ،دیگر بعد از تو اف بر این دنیا)(3)
✅ در مورد سنّ شریف حضرت هنگام شهادت، اختلاف است. برخی می گویند هجده ساله بوده، برخی نوزده ساله و برخی بیست و پنج ساله و عده ای هم حضرت را بیست و هشت ساله گفته اند.(4)
📚 منابع : ...................
1 - مستدرك سفینه البحار (علی نمازی): ج 5، ص 388.
2 - أعلام النّساء المؤمنات (محمد حسون و امّ علی مشكور): ص 126 / مقاتل الطالبین (ابوالفرج اصفهانی): ص 52.
3 - منتهی الآمال: ج 1، ص 375.
4 - همان و الارشاد: ص 458.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌷افراط و تفریط در انجام واجبات و مستحبات (قسمت سوم):
✍️ عمل و دعایی کوچک که پاداشهای دنیوی و اخروی بسیار عظیم دارد:
🌸 شیبه هذلی به محضر حضرت رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) آمد و عرضه داشت: یا رسول الله من پیر شدهام و به اعمالی که پیش از این خود را به آن عادت داده بودم ـ همچون نماز (مستحبی) و روزه و حج و جهاد ـ قدرتم وفا نمیکند،
بنابراین گفتاری به من بیاموز که خداوند مرا به آن سود بخشد و انجامش برایم سبک و آسان باشد.
حضرت فرمودند: «سخنت را بار دیگر بگو، شیبه سه مرتبه سخنش را تکرار کرد».
حضرت فرمودند: «درخت و کلوخی در اطراف تو نماند مگر اینکه از باب ترحّم بر تو گریست،
هرگاه از نماز صبح فارغ شوی ده مرتبه بگو:
سُبْحانَ اللّٰه العَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلّا بِاللّٰهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ،
{منزّه است خدای بزرگ و ستایش ویژۀ اوست و هیچ نیرو و توانى نیست جز به خداى بلندمرتبه بزرگ}.
تا خدا به برکت این دعا تو را از کوری و دیوانگی و خوره و پیسی و پریشانی و تباهی عقل عافیت دهد.
🌸 شیبه گفت: یا رسول الله این برای دنیای من است، برای آخرت من چیزی بفرما.
حضرت فرمودند: بعد از هر نماز بگو:
«اللّٰهُمَّ اهْدِنِي مِنْ عِنْدِكَ، وَأَفِضْ عَلَيَّ مِنْ فَضْلِكَ، وَانْشُرْ عَلَيَّ مِنْ رَحْمَتِكَ، وَأَنْزِلْ عَلَيَّ مِنْ بَرَكاتِكَ».
{خدایا مرا از سوی خود راهنمایی کن و از احسان خود بر من جاری فرما و رحمتت را بر من بگستران و از برکاتت بر من نازل کن}.
آنگاه حضرت فرمودند: «اگر بنده بر این عمل مواظبت کند و آن را عمداً تا وقت مردن ترک نکند چون به صحرای محشر درآید هشت در بهشت برای او گشوده میشود که از هر دری که بخواهد وارد شود».(1)
📚 منبع : ...................
1 - ثواب الأعمال و عقاب الأعمال: ص 159 . / الأمالي( للصدوق): ص: 56. / الخصال: ج1، ص: 220. / وسائل الشيعة: ج 6، ص 472.
🌹 بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین 🌹
🌹پیشاپیش فرا رسیدن سالروز ولادت با سعادت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را محضر دوستان گرامی تبریک عرض میکنم.
💐 جایگاه امام زمان (علیه السلام) در نزد خدای عالم و معصومین (علیهم السلام):
✴️ خدای عالم فرمود: من او (حضرت مهدی علیه السلام ) را دوست دارم ...:
🌸 خدای متعال در معراج، امیرمومنان و یازده فرزند معصوم آن حضرت (علیهم السلام) را به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نشان داد ... در این میان ملاحظه فرمود که یکی از آنها درخشش خاصی دارد، از خدای متعال سوال کرد او کیست؟
🌸 خدای متعال فرمود: او قائم است، او حلال کننده حلال من و حرام دارنده حرام من است و او از دشمنان من انتقام خواهد گرفت.
سپس فرمود: «ای محمد! او را دوست بدار که من او را دوست می دارم و هر کس که او را دوست بدارد نیز دوست می دارم».(1)
✴️ رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: پدر و مادرم فدای او (حضرت مهدی علیه السلام) ...:
🌸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله) خطاب به امیرمومنان علی (علیه السلام) فرمود: «... یا علی اگر ما نبودیم، بهشت و جهنم و همچنین انبیاء و ملائک خلق نمیشدند (در این میان سخن از حضرت مهدی (علیه السلام) به میان آمد) رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: پدر و مادرم فدایش باد که او همنام من و شبیه من و شبیه موسی بن عمران است که بر او نورهایی احاطه دارد.(2)
📚 منابع : ...................
1 - «... وَ الْحُجَّةُ الْقَائِمُ كَأَنَّهُ الْكَوْكَبُ الدُّرِّيُّ فِي وَسْطِهِمْ فَقُلْتُ يَا رَبِّ مَنْ هَؤُلَاءِ قَالَ هَؤُلَاءِ الْأَئِمَّةُ وَ هَذَا الْقَائِمُ مُحَلِّلٌ حَلَالِي وَ مُحَرِّمٌ حَرَامِي وَ يَنْتَقِمُ مِنْ أَعْدَائِي يَا مُحَمَّدُ أَحْبِبْهُ فَإِنِّي أُحِبُّهُ وَ أُحِبُّ مَنْ يُحِبُّهُ». / غیبت نعمانی: ص 93، ح 24 .
2 - «... وَ لَوْلَانَا لَمْ يُخْلَقِ الْجَنَّةُ وَ النَّارُ وَ لَا الْأَنْبِيَاءُ وَ لَا الْمَلَائِكَة ... بِأَبِي وَ أُمِّي سَمِيِّي وَ شَبِيهِي وَ شَبِيهُ مُوسَى بْنِ عِمْرَان». / كفاية الأثر في النص على الأئمة الإثني عشر: ص: 156.
🌹 بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین 🌹
🌹فرا رسیدن سالروز ولادت با سعادت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را محضر دوستان گرامی تبریک عرض میکنم.
🌹 برخی از اعمال شب نیمه شعبان:
1️⃣ - غسل.
2️⃣ - احیاء این شب به نماز و دعا و استغفار. در روایت است که: هر کس این شب را احیا دارد؛ نمیرد دل او در روزی که دل ها بمیرند..(۱)
3️⃣ - زیارت امام حسین (علیه السلام) .
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «هر کس قبر امام حسین (علیه السلام) را در شب نیمه شعبان زیارت کند، خداوند گناهان گذشته و آینده او را می آمرزد».(2)
💐 برای این شب زیارت مخصوصی وارد شده، به مفاتیج الجنان مراجعه شود.
💐 آسانترین زیارت امام حسین (علیه السلام):👇
🌸 امام صادق (علیه السلام) فرمود: «به بلندی برو، به سمت راست و چپ خود توجه کن، سرت را سوی آسمان کن و سپس به سوی قبر حسین بن علی (علیهما السلام (توجّه کن و بگو: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ».(۳)
4️⃣ - دعای کمیل.
5️⃣ - چهار رکعت نماز - در هر رکعت یک حمد و صد مرتبه سوره اخلاص (قل هو الله ...)
6️⃣ - نماز جعفر طیار در نیمه شعبان - روایت از امام رضا (علیه السّلام). (۴)
7️⃣ - صلوات هر روز را که در وقت زوال وارد شده، خوانده شود.
8️⃣ - هر یک از اذکار «سُبْحانَ اللّهِ» ، «اَلْحَمْدُلِلّهِ» ، «اللّهُ اَکْبَرُ» و «لا اِلهَ اِلا اللّهُ» صد مرتبه گفته شود، تا خداوند تعالی گناهان گذشته او را بیامرزد و برآورد حاجت های دنیا و آخرت او را.
9️⃣ - بعد از نماز عشا، دو رکعت نماز خوانده شود، که در رکعت اول حمد و سُوره «قُلْ یا اَیُّهَا الْکافِروُنَ ...» خوانده شود - و در رکعت دوم حمد و سوره توحید خوانده شود. - پس از سلام، تسبیحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) گفته شود.
پس از آن این دعا خوانده شود: «یا مَنْ اِلَیْهِ مَلْجَاءُ الْعِبادِ فِی الْمُهِمّاتِ وَ اِلَیْهِ یَفْزَعُ الْخَلْقُ فیِ الْمُلِمّاتِ ...». به مفاتیح الجنان مراجعه شود.
🔟 - دعائی كه حضرت رسول (صلى الله عليه و آله) در اين شب میخواندند:
«اللَّهُمَّ اقْسِمْ لَنَا مِنْ خَشْيَتِكَ مَا يَحُولُ بَيْنَنَا وَ بَيْنَ مَعْصِيَتِكَ وَ مِنْ طَاعَتِكَ مَا تُبَلِّغُنَا بِهِ رِضْوَانَكَ وَ مِنَ الْيَقِينِ مَا يَهُونُ عَلَيْنَا بِهِ مُصِيبَاتُ الدُّنْيَا ...» به مفاتیح الجنان مراجعه شود.
📚 منابع : ...................
۱ - ثواب الأعمال: ص. ۷۷.
۲ - «مَنْ زَارَ قَبْرَ الْحُسَيْنِ علیه السلام فِي النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ غَفَرَ اللَّهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ». / کامل الزیارات : 181 .
۳ - كامل الزيارات: ص 287 / الكافي (ط - الإسلامية): ج4، ص 589.
۴ - عیون أخبار الرضا (علیه السّلام): ج ۱، ص ۲۹ «هِیَ لَیْلَةٌ یُعْتِقُ اللَّهُ فِیهَا الرِّقَابَ مِنَ النَّارِ وَ یَغْفِرُ فِیهَا الذُّنُوبَ الْکِبَارَ».
🌹 بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین 🌹
🌹خواندن سه مرتبه سوره «یس» در شب نیمه شعبان:
🌸 در بعضی از کتب علوم غریبه مثل سر المستتر مرحوم شیخ بهایی نقل شده و همچنین افرادی مثل مرحوم سید عبدالکریم کشمیری تاکید میفرمودند که در شب نیمه شعبان سه مرتبه سوره یس خوانده شود
اول - به نیت طول عمر تا سال آینده
دوم - به نیت توانگری و رفاه
و سوم - به نیت رفع بلاها
و بعد از هر بار تلاوت سوره یس، این دعا را بخواند👇
🌹 بسم اللّه الرّحمن الرّحيم
«يَا ذَا الْمَنِّ لَا مَنَّ عَلَيْكَ يَا ذَا الطَّوْلِ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ ظَهْرَ اللَّاجِينَ وَ مَأْمَنَ الْخَائِفِينَ وَ جَارَ الْمُسْتَجِيرِينَ إِنْ كَانَ فِي أُمِّ الْكِتَابِ عِنْدَكَ أَنِّي شَقِيٌّ أَوْ مَحْرُومٌ أَوْ مُقْتَرٌ عَلَيَّ رِزْقِي فَامْحُ مِنْ أُمِّ الْكِتَابِ شَقَايَ وَ حِرْمَانِي وَ إِقْتَارَ رِزْقِي وَ اكْتُبْنِي عِنْدَكَ سَعِيداً مُوَفَّقاً لِلْخَيْرِ مُوَسَّعاً عَلَيَّ رِزْقُكَ فَإِنَّكَ قُلْتَ فِي كِتَابِكَ الْمُنَزَلِ عَلَى لِسَانِ نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ «يَمْحُوا اللَّهُ ما يَشاءُ وَ يُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْكِتابِ» وَ قُلْتَ «وَ رَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ» وَ أَنَا شَيْءٌ فَلْتَسَعْنِي رَحْمَتُكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ وَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»(1)
📚 منابع : ...................
1 - بحار الأنوار (ط - بيروت): ج94، ص: 367
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ مهمترین وظایف شیعیان در غیبت امام زمان (علیه السلام) (1️⃣)
💐 یکی از وظایف مهم شیعیان در غیبت امام زمان علیه السلام دعا برای فرج آنحضرت است:
🌸 امام حسن عسکری (علیه السلام) فرمودند:
... سوگند به خدا فرزندم دارای غیبتی خواهد بود که هیچ کس در آن دوران از هلاکت و نابودی رهایی نمی یابد، مگر کسی که خداوند او را بر اعتقاد به امامت وی استوار ساخته و بر دعا برای تعجیل ظهور آن حضرت توفیقش ببخشد ...(1)
💐 خدا را قسم دهند به حق عمه ام حضرت زینب (علیها السّلام) ...
حضرت آیت اللّه حاج میرزا احمد سیبویه ساکن تهران از آقا شیخ حسین سامرائی که از اتقیاء اهل منبر در عراق بودند، نقل فرمودند:
در ایامی که در سامراء مشرّف بودم روز جمعه ای طرف عصر در سرداب مقدس رفتم.
دیدم غیر از من احدی نیست و من حالی پیدا کرده و متوجه مقام صاحب الامر (صلوات اللّه علیه) شدم.
در آن حال صدایی از پشت سر شنیدم که به فارسی فرمود: «به شیعیان و دوستان ما بگویید که خدا را قسم دهند به حق عمه ام حضرت زینب علیها السّلام که فرج مرا نزدیک گرداند.»(2)
📚منابع: ......
1 - كمال الدين و تمام النعمة (چاپ اسلامیه): ج2، ص: 384. / «... وَ اللَّهِ لَيَغِيبَنَّ غَيْبَةً لَا يَنْجُو فِيهَا مِنَ الْهَلَكَةِ إِلَّا مَنْ ثَبَّتَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَى الْقَوْلِ بِإِمَامَتِهِ وَ وَفَّقَهُ فِيهَا لِلدُّعَاءِ بِتَعْجِيلِ فَرَجِه ...».
2 - پایگاه اطلاع رسانی حوزه، بنقل از: شیفتگان حضرت مهدى( عج): ج 1، ص 251.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ مهمترین وظایف شیعیان در غیبت امام زمان (علیه السلام) (2️⃣)
💐اهمیت دعا برای فرج و ظهور امام زمان (علیه السلام)، در کلام امام صادق و امام زمان (علیهما السلام):
🌸 امام صادق (علیه السلام) فرمود:
«... هنگامی که عذاب بر قوم بنی اسرائیل شدت گرفت، چهل شبانه روز به درگاه خداوند گریه و ناله کردند و خداوند 170 سال زودتر حضرت موسی (علیه السلام) و هارون را برای نجات شان فرستاد.
سپس امام (علیه السلام) فرمود: اگر شیعیان نیز چنین کنند (یعنی برای فرج امام زمان علیه السلام دعا کنند)، خداوند فرج فرزند ما را می رساند، در غیر این صورت، وقتی کار به نهایت رسید، گشایش فرا میرسد».(1)
🌸 امام زمان ( عليه السلام ) فرمودند:
یعنی: «براي تعجيل در فرج و ظهور من بسيار دعا كنيد، همانا اين كار براي خودتان گشايش خواهد بود».(2)
📚منابع و متن روایات: ............
1 - بحار الانوار: ج 52، ص 131، ح 34. / تفسیر المیزان: بنقل از تفسیر عیاشی: ج 10، ص 331./ « ... فَلَمَّا طَالَ عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ الْعَذَابُ ضَجُّوا وَ بَكَوْا إِلَى اللَّهِ أَرْبَعِينَ صَبَاحاً فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَى مُوسَى وَ هَارُونَ يُخَلِّصُهُمْ مِنْ فِرْعَوْنَ فَحَطَّ عَنْهُمْ سَبْعِينَ وَ مِائَةَ سَنَةٍ قَالَ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام) هَكَذَا أَنْتُمْ لَوْ فَعَلْتُمْ لَفَرَّجَ اللَّهُ عَنَّا فَأَمَّا إِذْ لَمْ تَكُونُوا فَإِنَّ الْأَمْرَ يَنْتَهِي إِلَى مُنْتَهَاهُ».
2 - « ... أَكْثِرُوا الدُّعاءَ بِتَعْجيلِ الْفَرَجِ، فَاِنَّ ذلِكَ فَرَجُكُم». / كمال الدين: ج 2، ص 485. و بیش از ده ها کتب روایی.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ مهمترین وظایف شیعیان در غیبت امام زمان (علیه السلام) (3️⃣)
💐دعا برای در امان ماندن از گمراهی های دوران غیبت (مطلب یکم)
✍️ همانطوری که وظیفه داریم برای ظهور و فرج امام زمان (علیه السلام) دعا کنیم، وظیفه داریم برای در امان ماندن از فتنه ها و تشکیک های دوران غیبت، برای خودمان نیز دعا کنیم. تا تحت تاثیر شبهه ها و عقائد فاسد فرقه های انحرافی قرار نگیریم و ....
دوستان گرامی به روایت بسیار مهمی (در این زمینه) از امام صادق (علیه السلام) توجه بفرمایید:
🌸 امام صادق (علیه السلام) در روایتی نسبتا طولانی خطاب به زراره میفرماید:
« ... در آن هنگام (دوران غیبت) تباهكاران و كجروان، در شكّ افتند، اى زراره، هر گاه آن زمان را دريابى، اين دعا را بخوان:
«اللَّهُمَّ عَرِّفْنِي رَسُولَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي رَسُولَكَ لَمْ أَعْرِفْ حُجَّتَكَ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِي حُجَّتَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي حُجَّتَكَ ضَلَلْتُ عَنْ دِينِي»
يعنى: «بار خدايا، خودت را به من بشناسان. پس به درستى كه اگر خودت را به من نشناسانى، پيغمبر تو را نشناسم.
خداوندا، رسول خود را به من بشناسان، پس به درستى كه اگر رسول خود را به من نشناسانى، حجّت تو را نشناسم.
خداوندا، حجّت خود را به من بشناسان، پس به درستى كه اگر حجّت خود را به من نشناسانى، از دين خويش گمراه مىشوم».(1)
📚منابع: ..............
1 - الكافي (ط - الإسلامية): ج1، ص: 337. / الكافي (ط - دارالحديث): ج2، ص: 149. / الغيبة( للنعماني): ص: 166. / كمال الدين و تمام النعمة، ج2، ص: 342
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ مهمترین وظایف شیعیان در غیبت امام زمان (علیه السلام) (4️⃣)
💐 دعا برای در امان ماندن از گمراهی های دوران غیبت (مطلب دوم)
✍️ دعای غریق:
💐 یکی از راههای (بسیار مهم) رهایی از وسوسه های انسی و جنی و راه در امان ماندن از فرقه های ضاله و گمراه در دوران غیبت امام زمان (علیه السلام) خواندن دعاهایی است که ائمه (علیهم السلام) توصیه نمودن تا بخوانیم.
دعای دیگری که یسیار مهم است و امام صادق (علیه السلام) تاکید فرمودند خوانده شود، دعای غریق است، لطفا به روایت ذیل توجه بفرمایید:
🌸 امام صادق (علیه السلام) فرمود:
«به زودی به شما یک سری شبهه ها اصابت میکند که در این موارد دستتان به امام نمیرسد،از این شبهه ها نجات پیدا نمیکند، مگر کسی که دعای غریق را بخواند.
راوی پرسید دعای غریق چیست؟
حضرت فرمود: چنین بگو:
« يَا اللَّهُ يَا رَحْمَانُ يَا رَحِيمُ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ»
حضرت تاکید فرمودند که چیزی به دعا اضافه نشود. عینا همین دعا خوانده شود».(1)
✍️ علت اینکه این دعا را دعای غریق نامیدند این است که:
اگر کسی در آب بیافتد و در حال غرق شدن باشد کمک میطلبد تا او را نجات دهند، همچنین است حال کسی که امام زمانش غایب باشد و در میان شبهه ها و تردیدها و در میان فرقه های انحرافی زیادی قرار بگیرد و راه درست را از نادرست تشخیص ندهد لازم است فریاد کند و کمک بطلبد تا او را نجات دهند.
📚منابع: ......
1 - كمال الدين و تمام النعمة: ج2، ص: 352. / إعلام الورى بأعلام الهدى (ط - القديمة): ص: 432. / إثبات الهداة بالنصوص و المعجزات: ج5، ص: 90. / بحار الأنوار (ط - بيروت): ج52، ص: 149. / إلزام الناصب في إثبات الحجة الغائب عجل الله تعالى فرجه الشريف: ج1، ص: 417. / «سَتُصِيبُكُمْ شُبْهَةٌ فَتَبْقَوْنَ بِلَا عَلَمٍ يُرَى وَ لَا إِمَامٍ هُدًى وَ لَا يَنْجُو مِنْهَا إِلَّا مَنْ دَعَا بِدُعَاءِ الْغَرِيقِ ...».
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ مهمترین وظایف شیعیان در غیبت امام زمان (علیه السلام) (5️⃣)
✍️ دعای عهدی که اگر یک بار در طول عمر خوانده شود ....
...
🌸 جابر بن يزيد جعفي گويد : امام باقر (سلام الله علیه) فرمود :
«هر کس اين دعا را در عمر خود يک مرتبه بخواند، اين عهد و پيمان در پوستي نوشته ميشود و در ديوان و دفتر حضرت قائم (صلوات اللَّه عليه) بالا برده مي شود، هنگامي که قائم ما قيام کند او را به نام خود و نام پدرش ميخوانند، آن گاه اين نوشته را به او مي دهند و مي گويند: اين نوشته را بگير، اين عهد و پيماني است که در دنيا با ما پيمان بستي، و اين همان کلام خداي متعال است که ميفرمايد : «إِلّا مَنِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمنِ عَهْداً» (يعني... مگر کسي که در پيشگاه خداي رحمان پيمان بسته باشد.)
حضرت فرمود: این دعا را بخوان در حالی با طهارت باشی:
اللَّهُمَّ يَا إِلَهَ الْآلِهَةِ يَا وَاحِدُ يَا أَحَدُ يَا آخِرَ الْآخِرِينَ يَا قَاهِرَ الْقَاهِرِينَ يَا عَلِيُّ يَا عَظِيمُ أَنْتَ الْعَلِيُّ الْأَعْلَى عَلَوْتَ فَوْقَ كُلِّ عُلْوٍ هَذَا يَا سَيِّدِي عَهْدِي وَ أَنْتَ مُنْجِزٌ وَعْدِي فَصِلْ يَا مَوْلَايَ عَهْدِي وَ أَنْجِزْ وَعْدِي آمَنْتُ بِكَ أَسْأَلُكَ بِحِجَابِكَ الْعَرَبِيِّ وَ بِحِجَابِكَ الْعَجَمِيِّ وَ بِحِجَابِكَ الْعِبْرَانِيِّ وَ بِحِجَابِكَ السُّرْيَانِيِّ وَ بِحِجَابِكَ الرُّومِيِّ وَ بِحِجَابِكَ الْهِنْدِيِّ وَ أَثْبِتْ مَعْرِفَتَكَ بِالْعِنَايَةِ الْأُولَى- فَإِنَّكَ أَنْتَ اللَّهُ لَا تُرَى وَ أَنْتَ بِالْمَنْظَرِ الْأَعْلَى وَ أَتَقَرَّبُ إِلَيْكَ بِرَسُولِكَ الْمُنْذِرِ ص وَ بِعَلِيٍّ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ الْهَادِي وَ بِالْحَسَنِ السَّيِّدِ وَ بِالْحُسَيْنِ الشَّهِيدِ سِبْطَيْ نَبِيِّكَ وَ بِفَاطِمَةَ الْبَتُولِ وَ بِعَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ زَيْنِ الْعَابِدِينَ ذِي الثَّفِنَاتِ وَ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الْبَاقِرِ عَنْ عِلْمِكَ وَ بِجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ الَّذِي صَدَّقَ بِمِيثَاقِكَ وَ بِمِيعَادِكَ وَ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ الْحَصُورِ الْقَائِمِ بِعَهْدِكَ وَ بِعَلِيِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الرَّاضِي بِحُكْمِكَ وَ بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الْحِبْرِ الْفَاضِلِ الْمُرْتَضَى فِي الْمُؤْمِنِينَ وَ بِعَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الْأَمِينِ الْمُؤْتَمَنِ هَادِي الْمُسْتَرْشِدِينَ وَ بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ الطَّاهِرِ الزَّكِيِّ خِزَانَةِ الْوَصِيِّينَ وَ أَتَقَرَّبُ إِلَيْكَ بِالْإِمَامِ الْقَائِمِ الْعَدْلِ الْمُنْتَظَرِ الْمَهْدِيِّ إِمَامِنَا وَ ابْنِ إِمَامِنَا صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ يَا مَنْ جَلَّ فَعَظُمَ وَ [هُوَ] أَهْلُ ذَلِكَ فَعَفَا وَ رَحِمَ يَا مَنْ قَدَرَ فَلَطُفَ أَشْكُو إِلَيْكَ ضَعْفِي وَ مَا قَصُرَ عَنْهُ أَمَلِي مِنْ تَوْحِيدِكَ وَ كُنْهِ مَعْرِفَتِكَ وَ أَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِالتَّسْمِيَةِ الْبَيْضَاءِ وَ بِالْوَحْدَانِيَّةِ الْكُبْرَى الَّتِي قَصُرَ عَنْهَا مَنْ أَدْبَرَ وَ تَوَلَّى- وَ آمَنْتُ بِحِجَابِكَ الْأَعْظَمِ وَ بِكَلِمَاتِكَ التَّامَّةِ الْعُلْيَا الَّتِي خَلَقْتَ مِنْهَا دَارَ الْبَلَاءِ وَ أَحْلَلْتَ مَنْ أَحْبَبْتَ جَنَّةَ الْمَأْوَى وَ آمَنْتُ بِالسَّابِقِينَ وَ الصِّدِّيقِينَ أَصْحَابِ الْيَمِينِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ خَلَطُوا عَمَلًا صالِحاً وَ آخَرَ سَيِّئاً أَلَّا تُوَلِّيَنِي غَيْرَهُمْ- وَ لَا تُفَرِّقَ بَيْنِي وَ بَيْنَهُمْ غَداً إِذَا قَدَّمْتَ الرِّضَا بِفَصْلِ الْقَضَاءِ آمَنْتُ بِسِرِّهِمْ وَ عَلَانِيَتِهِمْ وَ خَوَاتِيمِ أَعْمَالِهِمْ فَإِنَّكَ تَخْتِمُ عَلَيْهَا إِذَا شِئْتَ يَا مَنْ أَتْحَفَنِي بِالْإِقْرَارِ بِالْوَحْدَانِيَّةِ وَ حَبَانِي بِمَعْرِفَةِ الرُّبُوبِيَّةِ وَ خَلَّصَنِي مِنَ الشَّكِّ وَ الْعَمَى رَضِيتُ بِكَ رَبّاً وَ بِالْأَصْفِيَاءِ حُجَجاً وَ بِالْمَحْجُوبِينَ أَنْبِيَاءَ وَ بِالرُّسُلِ أَدِلَّاءَ وَ بِالْمُتَّقِينَ أُمَرَاءَ وَ سَامِعاً لَكَ مُطِيعاً هَذَا آخِرُ الْعَهْدِ الْمَذْكُورِ.(1)
📚منابع: .........................
1 - مهج الدعوات و منهج العبادات: ص: 336. / بحار الأنوار (ط - بيروت): ج 92، ص 337.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ نظر مراجع عظام درباره چهارشنبه سوری:
🌸 حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (دامت برکاته):
✳️ سوال: چهارشنبه سوری و شرکت در آن مراسم چه حکمی دارد؟
✴️ پاسخ: چهارشنبه سوری هیچ مبنای شرعی ندارد و اگر مستلزم ضرر و فساد یا موجب ترویج اعتقادات باطل باشد، جایز نیست.
🌸 حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (قدس سره):
✴️ پاسخ: در فرض مزبور که دارای خطرات جانی و مالی است و موجب اذیت و آزار دیگران است و مخالف مقررات و قانون و نظم جامعه است جایز نیست.
🌸 حضرت آیت الله العظمی بهجت (قدس سره):
✴️ پاسخ: این کارها مشروعیت ندارد.
🌸 حضرت آیت الله العظمی تبریزی (قدس سره):
✴️ پاسخ: هیچ یک از این امور رجحان شرعی ندارد و تشویق مردم به این مورد تشویق به دنیا و غافل کردن از آخرت است ....
🌸 حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره):
✴️ پاسخ: اشکال دارد.
🌸 حضرت آیت الله العظمی سیستانی (دامت برکاته):
✴️ پاسخ: اموری که به جامعه ضرر می زند و موجب ایذاء مردم است مانند استعمال ترقه و خرید و فروش آن جایز نیست.
🌸 حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته):
✴️ پاسخ: این کارها شایسته مسلمان نیست ....
📚منابع: .........................
مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، انتشارات صاحب الزمان، 1382، ج 1 ص 155- 157
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ با توبه و استغفار به استقبال ماه مبارک رمضان برویم:
🌸 پيامبر گرامى اسلام (صلى الله عليه وآله) در ضمن خطبه اى که در آخرین جمعه ماه شعبان درباره ماه رمضان ايراد فرمود، چنين فرمودند:
«اى مردم روان ها و نفس هاى شما درگرو اعمال شما است، پس با استغفار و توبه رهايشان كنيد...».(1)
✍️ تاثیر توبه در گناهان گذشته در کلام نورانی معصومین (علیهم السلام):
🌸 امام صادق (علیه السلام) فرمود: خداى عزوجل به داود پيامبر (عليه السلام) وحى كرد:
«اى داود هر گاه بنده مومن من گناهى كند و سپس از آن بر گردد و توبه نمايد و به هنگام ياد كردن از آن گناه از من شرم كند، او را بيامرزم و آن گناه را از ياد فرشتگان نگهبان اعمال ببرم و آن را به نيكى بدل كنم. و از اين كار مرا باكى نيست كه من مهربان ترين مهربانانم».(2)
🌸 از جابر بن عبدالله انصاری (ره) نقل شده است:
«زني خدمت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) آمد، عرض كرد؛ زني بچه خودش را به دست خودش به قتل رسانده آيا توبه دارد؟
🌸 (رسول خدا صلی الله علیه و آله) فرمود: قسم به آن خدايي كه جان محمد در دست اوست اگر آن زن هفتاد پيامبر را بقتل رسانده باشد و پشيمان شود و توبه كند، و خداوند راستی گفته اش را بداند كه ديگر به گناه رجوع نمي كند توبه اش را قبول مي فرمايد و از گناهش عفو مي كند
و همانا توبه كننده مثل كسي است كه اصلاً گناه نكرده است».(3)
📚 منابع : ...................
1 - عيون أخبار الرضا عليه السلام: ج1، ص 296. / وسائل الشيعة: ج 10، ص 314. / «أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ أَنْفُسَکُمْ مَرْهُونَةٌ بِأَعْمَالِکُمْ فَفُکُّوهَا بِاسْتِغْفارِكم...؛
2 - بحارالانوار: ج 6، ص 28..435 / «أَوْحَى اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَى دَاوُدَ النَّبِيِّ عَلَى نَبِيِّنَا وَ آلِهِ وَ عَلَيْهِ السَّلَامُ يَا دَاوُدُ إِنَّ عَبْدِيَ الْمُؤْمِنَ إِذَا أَذْنَبَ ذَنْباً ثُمَّ رَجَعَ وَ تَابَ مِنْ ذَلِكَ الذَّنْبِ وَ اسْتَحْيَا مِنِّي عِنْدَ ذِكْرِهِ غَفَرْتُ لَهُ وَ أَنْسَيْتُهُ الْحَفَظَةَ وَ أَبْدَلْتُهُ الْحَسَنَةَ وَ لَا أُبَالِي وَ أَنَا أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ».
3 - جامع الأخبار(للشعيري): ص: 88 / مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل: ج12، ص: 131. / «... فَقَالَ ص وَ الَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَوْ أَنَّهَا قَتَلَتْ سَبْعِينَ نَبِيّاً ثُمَّ تَابَتْ وَ نَدِمَتْ وَ يُعْرَفُ مِنْ قَلْبِهَا أَنَّهَا لَا تَرْجِعُ إِلَى الْمَعْصِيَةِ أَبَداً يَقْبَلُ اللَّهُ تَوْبَتَهَا وَ ...».
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ با توبه و استغفار به استقبال ماه مبارک رمضان برویم (قسمت دوم):
✍️ آثار توبه و استغفار در افزایش رزق و روزی:
🌸 امیرمومنان علی (علیه السلام) فرمودند: «وَ قَد جَعَلَ اللهُ سُبحانَهُ الإستِغفارَ سَبَباً لِدُرورِ الرِزقِ وَ رَحَمَةِ الخَلقِ».
«... خداوند استغفار را وسیله دائمی فرو ریختن روزی و موجب رحمت آفریدگان [خود] قرار داده است.»(1)
و در ادامه به آیه شریفه ذیل استناد فرمودند: «إستَغفِرُوا رَبَّکُم إنَّهُ کانَ غَفَّاراً یُرسِل السَّماءَ عَلَیکُم مِدراراً وَ یُمْدِدْکُم بِأموالٍ وَ بَنینَ وَ یَجعَل لَکُم جَنَّاتٍ وَ یَجعَل لَکُم أنهارا»(2)
یعنی: «از پروردگار خود [با توبه] آمرزش بخواهید که بسیار آمرزنده است تا بارانهای پر برکت را از آسمان پی در پی بر شما فرو ریزد و با بخشش اموال فراوان و فرزندان شما را یاری دهد و باغستانها و نهرهای پر آب در اختیار شما گذارد.»
✍️ بسیاری از مومنین به دنبال ذکر و دعایی هستند (که معتبر و دارای سندی قطعی باشد) تا با خواندن آن روزیشان فراوان شود، طبق آیه شریفه یادشده بهترین ذکر و دعا برای رهایی از فقر و افزایش رزق و روزی (استغفار = استغفر الله) است.
✳️ معنای «استغفار» و «توبه» و فرق بین آن دو ، در قسمت بعدی ان شاء الله.
منابع: ...........................
1 - نهج البلاغه: (ترجمه محمد دشتی ره) خطبه: 143، ص 262.
2 - سوره نوح: آیه 10 – 12.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ با توبه و استغفار به استقبال ماه مبارک رمضان برویم (قسمت سوم):
✍️ دعای آخرین جمعه ماه شعبان:
🌸 عبد السّلام بن صالح هروى گويد: در روز جمعه آخر ماه شعبان بر امام رضا (عليه السّلام) وارد شدم، فرمود:
يا ابا صلت!بيشتر ماه شعبان گذشت و اين جمعه آخر است، هرچه از عبادت در اين ماه كوتاهى كردهاى در باقى آن تلافى كن،
بر تو باد اهتمام نمودن در امور مهم و ترک آنچه مهم نباشد.
زياد دعا و استغفار كن و قرآن را تلاوت كن
و از گناهان توبه كن تا اينكه ماه خدا به تو رو كند و تو از مخلصين باشى،
امانتى در گردن خود مگذار مگر آنكه ادا كنى،
در قلب خود كينه بر مؤمنى جاى نده مگر آنكه بيرون برى،
قصد نكن ارتكاب مناهى (و گناهی) را مگر آنكه خود را بازدارى،
از خدا پرهيز كن و در امور پوشيده و آشكار بر او توكل كن. همانا آن كه بر خدا توكل كند، خداوند او را كافى است، خداوند امر خويش را به پايان خواهد برد، همانا خداوند براى هر امرى زمانى قرار داده است.
و در باقى ماندۀ اين ماه بسيار بگو: «اللَّهُمَّ إِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنَا فِيمَا مَضَى مِنْ شَعْبَانَ فَاغْفِرْ لَنَا فِيمَا بَقِيَ مِنْه»
همانا خداوند تبارک و تعالى در اين ماه بسيارى را به حرمت ماه مبارك رمضان از آتش جهنم آزاد مىكند.(1)
✍️ نکات مهم: همراه با دعا و استغفار و تلاوت قرآن، به اموری دیگر باید اهمیت داد، مانند:
1 - اداء امانت: (حقوق الهی و حقوق مردم که به گردن دارد اداء کند).
2 - کینه هایی که از دیگران در دل دارد رها کند - همه ی دشمنی ها را تبدیل به دوستی کند، - مگر دشمنی با دشمنان خدا و دشمنان اهل بیت (علیهم السلام).
3 - طلب آمرزش نموده و تصمیم جدی بگیرد که گناه نکند ....
4 - در تمام امور به خدا توکل کند.
5 - در اصلاح امور دنیوی و همچنین در اجابت دعاها عجله نکند (بخدای متعال حسن ظن داشته باشد) و ...
6 - در راس دعاها، لازم و ضروری است که برای ظهور امام زمان (علیه السلام) دعا کنیم.
7 - روز جمعه است، اموات عزیزی که دستشان از این دنیا کوتاه است و قادر به انجام اعمال صالح برای خود نیستند را فراموش نکنیم.
منابع: ...........................
1 - إقبال الأعمال (ط - القديمة): ج 1، ص 8. / وسائل الشيعة: ج 10، ص 301. / زاد المعاد - مفتاح الجنان: ص 65.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ با توبه و استغفار به استقبال ماه مبارک رمضان برویم (قسمت چهارم):
💐 معنای «استغفار» و «توبه» و فرق بین آن دو:
✳️ استغفار درخواست زبانی از خداوند برای آمرزش گناهان است {با الفاظی مانند استغفر الله} و ...
✳️ توبه به معنای بازگشت بنده از گناه به سوی خداوند است. - در ۶۹ آیه ی قرآن در مورد توبه سخن بمیان آمده است.
✍️ تفاوتهاى استغفار و توبه:
1- استغفار نوعى دعا (و زبانی) است، (ولی توبه عمل است = بازگشت به خداست) چنانکه امام صادق (علیه السلام) فرمود: «اِنَّ مِن اَجمَعِ الدُعاء اَن یَقولَ العَبدُ اَلاِستِغفار = یکی از جامعترین دعاها این است که عبد بگوید استغفرالله».(1)
2- توبه تنها از شخص تائب (توبه کننده) صورت مىگیرد و نیابت بردار نیست، یعنی به نیابت از دیگری نمیتوان توبه کرد.
ولی استغفار (طلب آمرزش) از طرف دیگرى به نحوه نیابت نیز ممکن است (زنده باشد یا از دنیا رفته باشد)، همانطور که حضرت یعقوب (علیه السلام) براى فرزندانش استغفار کرد و یا فرشتگان براى مؤمنان و پیامبر و اولیاى الهى براى پیروان خود طلب مغفرت و بخشش میکنند.
{پس میتوان به نیابت از دیگران - چه زنده و چه مرده - به تعداد دلخواه استغفر الله بگوییم و این استغفار موجب بخشش گناهان آنان خواهد بود ان شاء الله }.
3 - استغفار یک عمل مستحبى محسوب میشود، اما توبه واجب و فریضه است.
📚 منابع : ...................
1 - بحار الأنوار (ط - بيروت): ج92، ص: 163
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ با توبه و استغفار به استقبال ماه مبارک رمضان برویم (قسمت پنجم):
💐 استغفار وسیله نجات امت از عذاب الهی:
🌸 امام باقر (علیه السلام) از جدش امیر مۆمنان علی (علیه السلام) چنین نقل میكند كه فرمود:
«در روى زمین دو امان و وسیله نجات از عذاب الهى بود كه یكى از آنها برداشته شد، دومى را دریابید و به آن چنگ زنید.
اما امانى كه برداشته شد رسول الله (صلی الله علیه و آله) بود،
و اما امانى كه باقى مانده استغفار است، خداوند تعالى میفرماید، «خدا آنها را عذاب نمیكند تا تو در میانشان هستى و خداوند آنها را هرگز عذاب نمیكند در حالیكه استغفار میكنند.»(1) (انفال: آیه33).
✍️ غم و غصه های خود را با استغفار از بین ببریم:
رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «هر کس غصه هایش زیاد است، زیاد استغفار کند».
🌸و همچنین فرمود: «هرکس زیاد استغفار کند، خداوند برای هر نوع هم و غمی که داشته باشد، برایش فرجی ایجاد می کند و از جایی که امید نداشته باشد روزیش میدهد».(2)
📚 منابع : ...................
1 - نهج البلاغه، حکمت 88/ «... كَانَ فِی الاْرْضِ أَمَانَانِ مِنْ عَذَابِ اللهِ سُبْحَانَهُ، وَقَدْ رُفِعَ أَحَدُهُمَا، فَدُونَكُمُ الاْخَرَ فَتَمَسَّكُوا بِهِ: أَمَّا الاْمَانُ الَّذِی رُفِعَ فَهُوَ رَسُولُ اللهُ صلى الله علیه وآله . وَأَمَّا الاْمَانُ الْبَاقِی فَالاْسْتِغْفَارْ قال اللهُ تعالی: وَ ما كانَ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فیهِمْ وَ ما كانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ».
2 - الكافي (ط - الإسلامية): ج8، ص 93. و: (ط - دارالحديث): ج15، ص 229. / «مَن کَثُرَت هُمُومُهُ فَعَلَیهَ بِالاِستِغفار».
3 - بحار الأنوار (ط - بيروت): ج74، ص 172. / وسائل الشيعة: ج7، ص 177. / «مَنْ أَكْثَرَ مِنَ الِاسْتِغْفَارِ جَعَلَ اللَّهُ لَهُ مِنْ كُلِّ هَمٍّ فَرَجاً وَ مِنْ كُلِّ ضِيقٍ مَخْرَجاً وَ رَزَقَهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ.».
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌸 پیشاپیش فرارسیدن سال نو (1402) را محضر شما دوستان اهل بیت (علیهم السلام) تبریک عرض میکنم.
🌺 دعای تحویل سال از زبان مبارک امام صادق (علیه السلام):
🌸 «یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ»
ترجمه دعا: «ای تغییر دهنده دلها و دیدهها؛ ای تدبیر کننده شب و روز؛ ای گرداننده سال و حالتها؛ بگردان حال ما را به نیکوترین حال».
✍️ این دعا هرچقدر بیشتر گفته شود بهتر است (برخی از علماء 365 بار این دعای شریف را میگفتند).
🌸 امام (علیه السلام) فرمود: زیاد بگویید: «يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِكْرَامِ».
🌺 نجات از تمام گرفتاریها و تغییر حال به بهترین حال، زمانی اتفاق میافتد که وجود مقدس امام زمان (علیه السلام) ظهور فرمایند و .... پس در راس همه دعاها و حوائج خودمان، ظهور و فرج امام زمان (علیه السلام) را در نظر بگیریم ان شاء الله.
✍️ نماز مخصوص نوروز: 4 رکعت نماز (دو تا دو رکعتی):
🌺 رکعت اول: « یک حمد و 10 مرتبه سوره مبارکه قدر»
رکعت دوم: « یک حمد و 10 مرتبه سوره مبارکه کافرون»
رکعت سوم:« یک حمد و 10 مرتبه سوره مبارکه اخلاص»
رکعت چهارم:« یک حمد و 10 مرتبه سوره مبارکه فلق و 10 مرتبه ناس»
بعد از نماز، سجده شکر بجا آورد و این دعا را بخواند:
« اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الْأَوْصِيَاءِ الْمَرْضِيِّينَ وَ صَلِّ عَلَى جَمِيعِ أَنْبِيَائِكَ وَ رُسُلِكَ بِأَفْضَلِ صَلَوَاتِكَ وَ بَارِكْ عَلَيْهِمْ بِأَفْضَلِ بَرَكَاتِكَ وَ صَلِّ عَلَى أَرْوَاحِهِمْ وَ أَجْسَادِهِمْ اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَارِكْ لَنَا فِي يَوْمِنَا هَذَا الَّذِي فَضَّلْتَهُ وَ كَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ عَظَّمْتَ خَطَرَهُ اللَّهُمَّ بَارِكْ لِي فِيمَا أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَيَّ حَتَّى لَا أَشْكُرَ أَحَداً غَيْرَكَ وَ وَسِّعْ عَلَيَّ فِي رِزْقِي يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِكْرَامِ اللَّهُمَّ مَا غَابَ عَنِّي فَلَا يَغِيبَنَّ عَنِّي عَوْنُكَ وَ حِفْظُكَ وَ مَا فَقَدْتُ مِنْ شَيْءٍ فَلَا تُفْقِدْنِي عَوْنَكَ عَلَيْهِ حَتَّى لَا أَتَكَلَّفَ مَا لَا أَحْتَاجُ إِلَيْهِ يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِكْرَام».
امام صادق (علیه السلام) فرمود: اگر این نماز و دعا را بخوانی خدای متعال گناهان پنجاه سال تو را میبخشد.(1)
📚 منابع : ..............
1 - زاد المعاد - مفتاح الجنان: ص: 327.
🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
🌸 فرارسیدن سال نو (1402) را محضر شما دوستان اهل بیت (علیهم السلام) تبریک عرض میکنم.
✍️ مناسبتهای روزِ نوروز در کلام امام صادق (علیه السلام):
1 - پیمان گرفتن خداوند از بندگان.
2 - آغاز تابش خورشید.
3 - استقرار كشتی نوح (علیه السلام) (بر کوه جودی).
4 - شکشتن بتها توسط حضرت ابراهیم (علیه السلام)
5 - نزول جبرائیل بر پیامبر (صلی الله علیه و آله).
6 - پاكسازی بت های قریش توسط امیرمومنان علی (علیه السلام).
7 - بیعت با امیر المؤمنین علی (علیه السلام) در غدیر خم.
8 - ظهور امام زمان حضرت مهدی (علیه السلام).(1)
✍️ آداب و اعمال نوروز:
1- غسل، پوشیدن لباس تمیز و زدن عطر.
2 - روزه داری، برپایی نماز و یاد خدا با تكبیر و تهلیل.
3 - آراستگی ظاهری، پیراستگی باطنی.
4 - دادن هدیه و برپایی جشن و شادمانی.
5 - دید و بازدید و صله ارحام .(2)
📚 منابع : ..............
1 - بحار الانوار، ج56، ص 119.
2 - تفسیر المیزان:ج30، ص 300 . 9. وسائل الشیعه، ج5، ص 115 / وافی: ج3، ص 116 / میزان الحكمه: ج7، ص 13.