🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍂🍀🍃
🍃🍂
🍂
🍃
🍂
🍃
نگاهی کوتاه بر زندگی بزرگان منبر
📌مرحوم حجت الاسلام فلسفی
✳️قسمت دوم :
🔹اولین منبر
محمدتقی برای اولین منبر به نزد خطیبی ماهر به نام شیخ علی اکبر عزمی (رشتی) رفت از او درخواست کرد برایش منبری بنویسد او پذیرفت، اما نخست از او دو قران گرفت تا قدر نوشته را بداند.
نوشته آقای عزمی را چند بار خواند تا حفظ کرد و برای اولین بار در مسجد فیلسوف ـ که آیت الله تنکابنی در آنجا نماز جماعت اقامه می کرد ـ بعد از نماز عشاء منبر رفت. مردم که محمدتقی ۱۵ ساله را در بالای منبر دیدند همگی بهت زده به او چشم دوختند.
محمدتقی مطالبش را که حفظ کرده بود، چنین آغاز کرد: بسم الله الرحمن الرحیم...
بی مهر علی به مقصد دل نرسی
تا تخم نیفشنی به حاصل نرسی
بی دوستی علی و اولاد علی
هرگز به خدا قسم ، به منزل نرسی
کشتی نجاتت ز هلاک است علی
بنشین که به ورطههای قاتل نرسی
در این هنگام آقای شیخ محمد شمیرانی که از آشنایان آیت الله تنکابنی بود و در بین مردم حضور داشت با صدای بلند گفت: «آفرین!»
این تشویق بجا تأثیری شگفت آور در محمدتقی گذارد و او بدون اشتباه و بااعتماد کامل بقیه منبر را از حفظ بیان کرد و مورد تحسین مردم قرار گرفت به طوری که بعضی از پدرش خواستند که اجازه دهد همین مطالب را در خانه و برای مؤمنین دیگر بازگو کند.(۹)
هر چند منبر محمدتقی از همان آغاز مورد قبول و توجه واقع شد؛ اما او خود را نگه داشت و مغرور نشد و به همین دلیل در اوایل، وقتی از او برای یک دهه دعوت می شد قبول نمی کرد زیرا ده تا منبر از حفظ نداشت! و فقط همان دو سه منبری را که شیخ علی اکبر عزمی برایش نوشته بود با اندک اضافه و تکمیلی، ایراد می کرد.
مادر محمدتقی در جلسات سخنرانی فرزندش حاضر می شد و با این کار او را تشویق می کرد. آیت الله تنکابنی نیز در بسیاری از منبرهای محمدتقی شرکت می کرد و وی را ترغیب می نمود و با این حال مراقب بود که منبر و خطابه، مانع تحصیل و دانش اندوزی نشود.
تجربه سخنرانی برای اقشار گوناگون مردم به تدریج به محمدتقی فهمانید که حفظ مطالب کافی نیست. در نتیجه او کم کم خود، مطالب را تکمیل و منظم می کرد و نکتههایی به آن ها می افزود و این کار نیازمند زحمت و تمرین فراوان بود. مردم به منبرهای محمدتقی اندک اندک علاقمندتر شدند و به این جهت در اوایل، برای هر منبر یک قران و بعدها دو قران می پرداختند، در حالی که به بعضی از واعظان قدیمی همان یک قران را می دادند.(۱۰)
🔸هجرت به قم
برای آگاهی کامل از شئون دینی و اسلامی و حلال و حرام الهی و ادامه تحصیل به همراه شیخ ابوالقاسم ربیعی (اهل رودسر) که از دوستان آیت الله تنکابنی بود ـ در سال ۱۳۰۱ یا ۱۳۰۲شمسی به شهر قم سفر کرد.
این سفر بیش از چند ماه به طول نیانجامید زیرا آب و هوای قم با مزاج محمدتقی نساخت و او به ناچار به تهران بازگشت.(۱۱)
🔹ازدواج
در آستانه حدود ۲۴ سالگی با دختر عمویش خانم خدیجه تنکابنی ـ فرزند آیت الله شیخ محمدحسین تنکابنی ـ ازدواج کرد.
خدیجه خانم قرآن و کتب ادعیه را به خوبی میخواند و با تعلیمات اسلامی و احکام شرعی آشنایی کامل داشت به طوری که بانوان به او مراجعه می کردند و سؤالات دینی خود را از او می پرسیدند.(۱۲)
🔸🔹ادامه دارد......🔹🔸
_____________________________________
۹- خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفی، ص ۵۵ ، ۵۷ و زبان گویای اسلام، ص یازده و دوازده
۱۰ -خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفی، ص ۵۹ .
۱۱-زبان گویای اسلام (یاران امام به روایت اسناد ساواک)؛ ص ۱۳.
۱۲- همان، ص 65.
______________________________________
🆔 @ehyaisfahan
🍂
🍃
🍂
🍃
🍂
🍃🍂
🍂🍀🍂
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍂🍀🍂
🍃🍂
🍂
🍃
🍂
#حدیث کوتاه
🍀بسم الله الرحمن الرحیم 🍀
بهترین عمل در جمعه
گرچه انفاق، در همه جا، مورد ستایش است، لکن در شب و روز جمعه بیش تر مورد تأکید می باشد.
✅ «الصَّدَقَةُ لَیلَةَ الْجُمُعَةِ وَ یوْمَهَا بِأَلْفٍ وَ الصَّلاةُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ لَیلَةَ الْجُمُعَةِ بِأَلْفٍ مِنَ الْحَسَنَاتِ وَ یحُطُّ اللّه فِیهَا أَلْفاً مِنَ السَّیئَاتِ وَ یرْفَعُ فِیهَا أَلْفاً مِنَ الدَّرَجَاتِ».
📌 امام صادق علیه السلام فرمودند: صدقه دادن در شب جمعه و روز آن و نیز «صلوات» (درود فرستادن بر محمد صلی الله علیه و آله و آل او) در شب جمعه و روز آن، برابر هزار حسنه است و هزار سیئه به وسیله آن نابود می شود و هزار درجه بر مقام آدمی افزوده می شود.
📌هم چنین امام صادق علیه السلام فرمودند:
«ما من عمل أفضل یوم الجمعة من الصلاة علی محمّد و أهل بیته».
هیچ عملی در روز جمعه، برتر از صلوات بر محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله نیست.
📌 ابن ابی عمیر گوید: حماد بن عثمان از امام صادق علیه السلام پرسید: «افضل اعمال در روز جمعه کدام است؟» ایشان فرمود: «یک صد بار صلوات بر محمد و آل محمد بعد از نماز عصر و هرچه بر آن بیفزایی بهترخواهد بود.»
📌 احمد بن خالد برقی می گوید: در روایتی که عبداللّه بن سیابه و ابو اسماعیل، از ناحیه یکی از این دو امام ابو جعفر باقر یا ابو عبداللّه صادق علیه السلام نقل کرده و فرمود: چون نماز جمعه به جای آوردی بگو:
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الاْءَوْصِیاءِ الْمَرْضِیینَ بِأَفْضَلِ صَلَوَاتِک وَ بَارِک عَلَیهِمْ بِأَفْضَلِ بَرَکاتِک وَ السَّلامُ عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ وَ رَحْمَةُ اللّه وَ بَرَکاتُهُ».
خداوند برای تو یک صد هزار حسنه بنویسد و یک هزار گناه از نامه عملت محو سازد و یک صد هزار حاجتت را برای آن روا کند و یک صد هزار درجه مقامت را بالا برد.
📌 رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند:
«أکثروا الصلاة علی یوم الجمعة فإنّه یوم مشهود تشهده الملائکة، و إن أحداً لا یصلّی علی إلاّ عرضت علی صلاته حتّی یفرغ منها».
در روز جمعه بسیار بر من صلوات و درود بفرستید که آن روزی است که فرشتگان آن را می بینند و هیچ کس بر من صلوات و درود نمی فرستد، جز آن که درود وی بر من عرضه می شود.
__________________
📚 پی نوشت ها :
_وسائل الشیعه،ج ۷،ص ۴۱۳،ح ۹۷۲۹؛_روضةالواعظین،ص ۳۶. ۳۳۳.
_وسائل الشیعه،ج ۷،ص ۳۸۰.
_بحارالانوار،ج ۵۶ ، ص ۲۷،ح ۳۷. ۸. _تهذیب،ج ۳،ص ۱۹ ؛
_أمالی الصدوق،ص ۴۸۴،ح ۶۵۶؛
_کنزالعمال،ج ۱،ص ۴۸۸،ح ۲۱۴۰
__________________
🆔 @ehyaisfahan
🍃
🍂
🍃
🍂🍃
🍃🍀🍃
🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍂🍀🍂
🍃🍂
🍂
🍃
🍂
#حدیث کوتاه
✳️ امام صادق علیه السلام :
طَلبَةُ الْعِلْمِ ثَلاثَة فَاعْرِفْهُمْ بِأعْيانِهِمْ وَصِفاتِهِمْ:
صِنْفٌ يَطْلُبُهُ لِلْجَدَلِ وَالْمِراءِ، وَ صِنْفٌ يَطْلُبهُ
لِلإسْتِطالَةِ و الخَتلِ وَصِنْفٌ يَطْلَبُهُ لِلْفِقْهِ وَالْعَقْلِ
فَصاحِبُ الْجَدَلِ وَالْمِراءِ....
امام صادق عليه السّلام فرمودند:
جويندگان علم بر سه دسته اند پس آنان را با هويت واقعی شان بشناس:
✅ دسته ای از آنها دانش را به جهت جدل و مراء فرا می گيرند.
✅ دسته ای آن را جهت تفاخر و بزرگ نمائی می آموزند.
✅ دسته ای نيز آن را جهت فهميدن و تعقل ياد می گيرند.
📌پس اهل جدل و مراء آدم مردم آزار است،
او در هنگام مناظره مانع از گفتار ديگران می شود و در ميدان سخن مجالی برای ديگران قائل نيست
و در عين حال خود را حليم پارسا می نماياند و حال آنكه باطن وی از خشوع و ورع تهی است و سرانجام خداوند نيز دماغ وی را به خاك می مالد.
📚 معالم الاصول و ملاذ المجتهدين، ص ۱۵
__________________
🆔 @ehyaisfahan
🍃
🍂
🍃
🍂🍃
🍃🍀🍃
🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍂🍀🍂
🍃🍂
🍂
🍃
🍂
نگاهی کوتاه بر زندگی بزرگان منبر
📌مرحوم حجت الاسلام فلسفی
*قسمت اول*
🔹ولادت
خطیب توانا مرحوم حجت الاسلام والمسلمین استاد محمدتقی فلسفی ، در دهم ربیع الاول سال ۱۳۲۶ هـ.ق (۱۲۸۶ هـ.ش) در تهران بدنیا آمد.[۱]
پدر ایشان ، آیت الله شیخ محمدرضا تنکابنی (متولد ۱۲۸۲ هـ.ق) از مجتهدان و مدرسان زبر دست بود که سال ها در مدرسه «فیلسوف الدوله» تهران تدریس می کرد.
وی یکی از شاگردان آیت الله تنکابنی، آیت الله آخوند ملا علی همدانی و آیت الله آقا میرزا هاشم آملی بود.
عموم مردم و حتی قضات دادگستری در باب مسائل فقهی به ایشان مراجعه می کردند و حتی عالمان بزرگ نیز به دیدن او می رفتند. سرانجام بعد از عمری طولانی و پربرکت در ۱۰۳ سالگی (سال ۱۳۸۵ هـ.ق؛ ۱۳۴۵ ش) از دنیا رفت.[۲]
پدر وي آيت الله حاج شيخ محمدرضا تنکابنی متولد رامسر با بزرگانی چون مرحوم سيد حسن مدرس و مرحوم آيت الله کاشانی مرتبط بود همچنين در غائله انجمن های ايالتي و ولايتي وارد مبارزه با دولت شد.
مادر مرحوم فلسفی، طوبی خانم (فرزند آقا ابوالحسن تاجر اصفهانی مقیم تهران) بسیار متدین و باعاطپفه بود و در دوره کشف حجاب، هرگز از خانهاش خارج نشد. وی برای تربیت فرزندانش تلاش بسیاری کرد. این بانوی محترمه سرانجام در ۱۲ شعبان سال ۱۳۶۰ هـ.ق بر اثر سکته قلبی رحلت کرد.[۳]
🔸کودکی
دوره کودکی محمدتقی، با نظارت مستقیم مادر بزرگوارش سپری شد. محمدتقی و برادرانش معمولاً در کوچه بازی نمیکردند؛ زیرا مادرشان به آن ها گفته بود که شما روحانیزاده هستید و باید خویشتندار باشید، بنابراین آنان در خانه بازی می کردند.[۴]
بعد از پایان شش سالگی به دبستان توفیق وارد شد. این دبستان توسط مدیری باایمان، باسواد و اهل فضیلت به نام شیخ محمدرضا توفیق اداره می شد. او در آن جا شش سال تحصیل کرد و خواندن و نوشتن و نظم و انضباط و برخی از آیات قرآن را آموخت و موفق به دریافت گواهینامه اتمام تحصیلات ابتدایی گردید.[۵]
🔹استادان
بعد از پایان تحصیلات ابتدایی شروع به تحصیل مقدمات علوم اسلامی در مدرسه حاج ابوالفتح کرد و نزد شیخ محمد رشتی؛ صرف و نحو آموخت و علم معانی و بیان را بر اساس کتاب مطول از میرزا یونس قزوینی فراگرفت. در علم فقه و اصول از شیخ محمدعلی کاشانی در مدرسه عبدالله خان و از شیخ مهدی در مدرسه محمدیه بهرهمند شد و از پدرش (آیت الله تنکابنی)، قوانین و شرح لمعه را آموخت.
محمدتقی به تحصیل فلسفه نیز پرداخت و از محضر میرزا مهدی آشتیانی[۶] (۱۳۰۶ـ۱۳۷۲ هـ.ق) و شیخ ابراهیم امامزاده زیدی (متوفای حدود ۱۳۵۸ هـ.ق) و سید کاظم عصار (درگذشته ص۱۳۵۳ هـ.ق) و میرزا طاهر تنکابنی (درگذشته ۱۳۲۰ ش) استفاده کرد.[۷] محمدتقی در ابتدای تحصیل رسماً به سلک روحانیت درآمد و به دست پدرش معمم شد.[۸]
🔸عشق جاودانه
مادرش عشق و علاقه بسیاری به حضرت امام حسین علیه السلام داشت و آرزو می کرد که فرزندش سخنران شود و با بیان جذاب، حماسه حسینی را در جانها زنده کند، اما پدرش میگفت: او باید تحصیلاتش را تکمیل کند. سرانجام توافق شد که محمدتقی از شنبه تا غروب چهارشنبه تحصیل کند و پنجشنبهها و جمعهها به منبر و خطابه بپردازد.
آیت الله تنکابنی شرط کرد که محمدتقی در وسط هفته نباید منبر برود و هر شب باید در حضور من مطالعه کند تا بدانم جایی منبر نرفته است!
🔸🔹 ادامه دارد..... 🔹🔸
____________________________
۱- خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، چاپ اول، ۱۳۷۶ش، ص ۴۷.
۲- همان، ص ۳۸.
۳- همان، ص۴۱.
۴-همان، ص۴۷ - ۴۸.
۵-همان، ص۵۱ -۵۳.
۶_ زندگی نامه میرزا مهدی آشتیانی در ستارگان حرم، ج ۹، و شرح حال میرزا طاهر تنکابنی در مجموعه گلشن ابرار آمده است.
۷_ زبان گویا اسلام (یاران امام به روایت اسناد ساواک، کتاب نهم)، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، ۱۳۷۸ش، ص یازده.
۸_خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفی، ص۵۵.
__________________________
🆔 @ehyaisfahan
🍃
🍂
🍃
🍂🍃
🍃🍀🍂
🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍂🍀🍂
🍃🍂
🍂
🍃
🍂
🍃
#نماز_شب
🌷 مرحوم آیةالله مجتهدی تهرانی :
🌸 در میان نمازهای نافله، در مورد نافله شب بیشتر سفارش شده است. اگر هیچ نافله ای نمیخوانید لااقل نافله شب را ترك نكنید.
🌸 سحر بلند شوید، مانند خروس ها كه برای ذكر خدا بیدار میشوند. اگر حوصله ندارید یازده ركعت بخوانید، لااقل یك ركعت آخر را بخوانید، اگر باز هم حوصله ندارید، بلند شوید و یك «یا رب» بگویید و بخوابید.
🌸 سحرها بلند شوید و استغفار كنید و قرآن بخوانید.
🌸 جوانی در مسجد گوهرشاد از من پرسید: اگر لباس چربی بگیرد با صابون یا مواد پاك كننده آنرا پاك میكنیم، اگر قلب ما زنگار گرفت چگونه آن را جلا بدهیم؟
گفتم سحرها قرآن بخوان و استغفار كن.
🌸 حضرت رسول اكرم(صلی الله علیه وآله) میفرمایند: قلب ها زنگ میزند، همانطور كه آهن زنگ میزند، و همانا جلای آنها قرائت قرآن است.
📚ارشاد القلوب، ص۷۸
📚 بحارالانوار، ج۹۳، ص۲۸۴.
___________________
🆔 @ehyaisfahan
🍃
🍂
🍃
🍂🍃
🍃🍀🍃
🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
✅دوره آموزشی #محتوا_و_معارف_منبر
❇️با محوریت قرآن و عترت
🔶 باحضور اساتید متخصص و مجرب کشوری
👈 ویژه طلاب پایه ۶ به بالا در #شهر_اصفهان
🔴 شروع ثبت نام از ۲۸ آبان الی ۲۳ آذر
⭕️با ارسال #نام_و_نام_خانوادگی و #پایه_تحصیلی و #نام_مدرسه_محل_تحصیل به شماره ۰۹۱۳۸۰۳۴۱۴۸
#موسسه_تخصصی_احیاء
https://eitaa.com/ehyaisfahan
قال الامام الصادق عليه السّلام :
القرآن عهد الله الي خلقه فقد ينبغي للمرء المسلم ان ينظر في عهده و ان يقرأ منه في كل يومٍ خمسين آيه.
امام صادق عليه السّلام فرمودند:
قرآن عهدنامه خدا به سوي خلقش است، پس سزاوار است كه مسلمان به عهدنامه خدا نگاه كند و از آن در هر روز پنجاه آيه بخواند.
📚«الكافي، ج ۲، ص ۴۴۶»
🆔 @ehyaisfahan
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
🍂🍀🍂
🍃🍂
🍂
🍃
🍂
✳️ پای درس رهبر انقلاب
🔸 تفاوت ما با دیگران
ما در حوزههای علمیه فرا گرفته بودیم و در کتابهای آداب المتعلمین هم نوشتهاند که وقتی انسان درس میخواند، باید برای مقام نخواند.
برای یک طلبه، این ننگ است که برای رسیدن به مقام مادی درس بخواند؛ اما در محافل دیگر و در مجامع معمولی، دنبال پول و مقام رفتن، هیچ عیبی نیست؛ یک ارزش هم محسوب میشود...
فرق بین جامعه علمی ما و جوامع علمی و غیر علمی دیگر، این است.
۱۳۶۶/۰۹/۱۱
_______________
🆔 @ehyaisfahan
🍃
🍂
🍃
🍂🍃
🍃🍀🍃
🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂
☝️☝️☝️☝️☝️☝️
گزارش شش ماهه از فعالیتهای موسسه تخصصی احیاء
ترم اول آموزشی
4_6039633138198512975.pdf
9.01M
گزارش موسسه احیاء (آموزش محتوای منبر)