گزارش مستند کیهان
🔰 ترامپ خیالی، ترامپ واقعی تقلای مدعیان اصلاحات برای بزک یک باجگیر
🔸چندی است مدعیان اصلاحات با هدف ترغیب، تشویق و توجیه مذاکره با دولت آمریکا و نیز رویکرد خسارتبار «بستن با کدخدا»، درصدد بزک کردن چهره ترامپ برآمده و بیاعتنا به مواجهه پیشین (برجام)، تئوری تغییر چهره (face off) را مطرح میکنند.
🔻روزنامه زنجیرهای «آرمان ملی» روز گذشته ذیل تیتر «مذاکره پاستور و کاخ سفید بدون میانجی؟» نوشت: «به نظر میرسد نگاه ترامپ نسبت به گذشته در ارتباط با ایران متفاوت است.»
🔻این درحالی است که روزنامه «هممیهن» مدتی قبل ذیل تیتر «ترامپ و گزینه نظامی علیه ایران؛ بازگشت به «فشار حداکثری» مسیر معامله را هموار میکند یا جنگ؟» از قول ترامپ نوشت: «او [ترامپ] میگوید که به سیاست دوره نخست ریاستجمهوریاش یعنی سیاست «فشار حداکثری» باز میگردد».
🔸چندی پیش «جاناتان پانیکوف»، طراح و مدیر «ابتکار امنیتی خاورمیانه» و مدیر ارشد «شورای آتلانتیک» (اندیشکده روابط بینالملل) در مجله آمریکایی «فارن پالیسی» به ترامپ پیشنهاد کرد که سرفصل و محور مذاکرات را معطوف به برنامه هستهای، حضور و نفوذ ایران در منطقه و توان موشکی کند. با توجه به این توصیه پیام ترامپ، دعوت به «مذاکره» نیست بلکه به «مسلخ» کشیدن ایران است. بنابراین پافشاری و اصرار مدعیان اصلاحات برای گفتوگو با ترامپ به هیچ وجه منطقی نیست.
🔸معالوصف، یکی از راههای تحمیل «مذاکره» و گرفتن «امتیاز» حین گفتوگو، استفاده از استراتژی اجبار دیپلماتیک (coercion diplomacy) است، بر اساس این استراتژی، تهدید و فشار ابزاری که با بهکارگیری آن مقاومت طرف مذاکره شکسته میشود.
🔸به نظر میرسد، هدف از مذاکره اقتدارزدایی و منزوی کردن ایران در معادلات منطقهای است. با نظر به تجربه گذشته، هدف از «مذاکره» مبادله «برابر» و «پایاپای» نیست؛ بلکه دادن امتیاز و گرفتن وعدهها است، به عبارتی دیگر «بده-بستان» توصیف مناسبی برای مذاکرات گذشته به حساب نمیآید چرا که آورده مذاکرات پیشن (برجام) در وعدههای عملینشده خلاصه میشود.
.
🔰 «خیر» بزرگی که در «نخیر» شهید رئیسی بود (۱)
👤 #سپهر_خلجی
🔸درود و رضوان خدا بر شهید رئیسی عزیز که هرچه زمان میگذرد عیار خدمات او به ایران اسلامی و ریلگذاریهای مؤمنانه و مجاهدانه او در مسیر حرکت اجرائی کشور بیش از گذشته تجلی مییابد و خلأ وجود او بیش از هر زمان احساس میشود. یکی از خدمات ماندگار او در دوران کوتاه مدیریت، به حاشیه راندن موضوعات فرعی و تمرکز بر مسائل اصلی کشور بود. به عبارتی با فهم درست از نیازها زیر میز دوگانهسازیهای جعلی زد و بساط ادبیات سیاسی انحرافی و آزاردهنده و کاهنده اقتدار نظام را برچید. شعار و آرمان او ایران قوی بود و زمینه هر رفتار و گفتار در ساختار اجرائی کشور که به تصویرسازی ضعیف از ایران مقتدر میانجامید را مسدود کرد. بنایی ایجاد کرد تا فضای سیاسی و توجه مدیران اجرائی بهجای درگیر شدن در حاشیههای توهمی و بیحاصل، بر متن، یعنی خدمت به مردم و پیشرفت کشور متمرکز شود.
🔸به دلیل حضور در لایههای مختلف ساختار مدیریت نظام به تجربه دریافته بود که مشاوران نفوذی و تیم عملیات روانی وابسته به آنان به مدد رسانههای زنجیرهای برای مدیران کممایه و ضعیف و همچنین افکار عمومی بیپناه اولویتهای کاذب میسازند تا با هراسافکنی و انحراف افکار پاسخگوی کوتاهیها و ضعف عملکرد خود و مطالبات اصلی مردم نباشند و زمینهای فراهم شود تا رفع مشکلات اولویتدار مردم به دور باطلی از مسائل تو در تو موکول و وابسته شود. به همین دلیل بود که به شدت با حضور دوتابعیتیها و یا مدیرانی که فرزندانشان با ولع و اختیار تابعیت بیگانه گرفتهاند مخالف بود و این عناصر را با اتکاء به قانون مترقی مجلس شورای اسلامی از لایههای تصمیمساز کشور دور کرد. او با تجربه صدها پرونده قضائی که به چشم دیده بود، به درستی به تأثیر نفوذیها در تصمیمسازی برای مدیران ارشد دولت واقف بود.
🔸تلاش ویژهای به خرج داد تا بساط «میخواهم انجام دهم اما نمیگذارند/اختیار ندارم» را جمع کند که بحمدالله موفق هم شد. یقیناً هیچ سندی از رئیسجمهور شهید وجود ندارد که حتی در سختترین شرایط که از سوی رقبا، شخصیتها و جریانهای سیاسی که در پی زمین زدن دولتش بودند گلهای از نداشتن اختیار کرده باشد. او خود را جزئی از نظام و سرباز خط مقدم رهبری میدانست و همواره به تدابیر عالی نظام و پشتیبانی مردم و همت مسئولان اعتماد داشت.
🔸شهید عزیز هیچگاه از شرایط کشور سیاهنمایی نمیکرد، بهویژه در برابر دشمنان، چون پیشرفتها را بیش از مشکلات میدید و معتقد بود دولتش مسئول است تا خلأها را جبران و سیاهیها را بزداید، او حقیقتاً کانون تولید امید بود. در عین حال بساط لفاظیهای سیاسی و مظلومنماییهای عاجزانه در قالب نمیتوانم/ نمیتوانیم را جمع کرد. او به ایران مقتدر با اندوختههای بیمانندش که هر مانعی را در مینوردد، باور داشت. آن وجود خستگیناپذیر دقیقاً میفهمید که نباید از تحریم دشمنان به عنوان ابزاری برای ضعیفنمایی ایران استفاده کند، یقین داشت که با علیلنمایی و ضعیفنمایی کاذب از ایران منافع ملت تأمین نمیشود و در شرایط ضعف، دشمن نه از روی ترحم بلکه با تحقیر و فشار مواجهه خواهد کرد.
🔸آن شهید عزیز هیچگاه اهل بهانهجویی و بنبستنمایی در مسائل کشور نبود. هرگز موضوعاتی مانند FATF و... مانع او برای مدیریت دولت و تدبیر امور نشد. با همین رویکرد توانست در فروش نفت بنبستشکنی کند و رکورد ترانزیت کشور را جابهجا
نماید.
🔸با ایستادگی و به اتکاء مؤلفههای قدرتی که انقلاب به او داده بود و در کسوت دیپلمات سرباز، بساط گزینههای روی میز دشمن را برچید و این عبارت را از ادبیات دشمنان در مواجهه با ایران یکپارچه و منسجم حذف و تصویر ایران مقتدر را در محاسبات دشمنان معتبر کرد. او راه بلد مذاکره بود، اقتدار را پیششرط و از الزامات هر مذاکره نتیجهبخش برای منافع ملی میدانست، درعین حال تجربه انقلاب به او آموخته بود که دنیا فقط آمریکا و چند کشور ورشکسته اروپایی نیستند و هدف آمریکا هم، مذاکره از موضع برابر نیست بلکه آنها دنبال نمایش مذاکره، تحمیل اراده و باج خواهی هستند. آن شهید بزرگوار در اولین نشست خبری خود به عنوان رئیسجمهور ایران، در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری راپلی روسیه که پرسیده بود: «در صورت لغو تحریمها و انجام شدن درخواستهای ایران؛ شما حاضر به ملاقات با رئیسجمهور آمریکا هستید؟» قاطعانه گفت:«خیر» و رهبر معظم انقلاب- ۱۷ تیر ۱۴۰۳- در دیدار اعضای هیئت دولت سیزدهم با اشاره به این پاسخ عزتمندانه فرمودند: «یک نقطه برجسته دیگری که در ایشان وجود داشت صراحت در اعلام مواضع انقلابی و دینی بود.
🔻ادامه دارد...
@Kayhan_online
🔰 «خیر» بزرگی که در «نخیر» شهید رئیسی بود (۲)
👤 #سپهر_خلجی
🔸دوپهلو حرف زدن و ملاحظه این را کردن که اگر ما مواضع انقلابیمان را صریح بیان کنیم، فلان آدم، فلان دسته، فلان شخصیّت ممکن است ناراحت بشوند، این ملاحظات را ایشان نداشت؛ یعنی مواضع انقلابی خودش را، همان که به آن معتقد و پایبند بود، ایشان صریح بیان میکرد».
🔸شهید رئیسی تاریخ عبرتهای خسارتبار برجام و مذاکره برای هیچ را مرور کرده بود، لذا با تنوعبخشی در سیاست خارجی و در پیش گرفتن سیاست مذاکره اصولی و با دست پر و از موضع عزت و قدرت به بریکس و شانگهای پیوست و زمینه تنوعبخشی به سیاست خارجی و توسعه ارتباط با همسایگان و تجدید ارتباط با عربستان و امارات و بنبستشکنی در تعامل با مصر و بحرین را بنا نهاد. اعتماد بسیاری از قدرتهای جهانی به شهید رئیسی علاوهبر صداقت او، محصول مذاکرات طولانی و اصولی این دیپلمات انقلابی بود.
🔸مهم این بود که شهید رئیسی در مناسبات بینالمللی قدرت تشخیص راهبردی داشت و کارشناسان نفوذی نمیتوانستند آمال، مقاصد و مطامع خود را با واسطه و بیواسطه روی میز تصمیمگیری او پهن کنند و برای او دستور کار بسازند، در واقع او بود که برای میز دیپلماسی دستورکار تعیین میکرد. میفهمید و میاندیشید و تجربههای گذشته و جهانی در مواجهه با آمریکا که پیش روی او قرار داشت را با تیزبینی مرور میکرد.
.
🔰 موافقت مجلس با تمدید ۶ ماهۀ دورۀ ششم شوراها
🔸نمایندگان، در جریان بررسی اصلاح موادی از قانون انتخابات شوراهای شهر و روستا، با پیشنهاد تعویق ۶ ماهه موعد برگزاری دوره هفتم انتخابات شوراهای شهر و روستا موافقت کردند.
🔸در صورت تایید مصوبه از سوی شورای نگهبان، برگزاری دوره هفتم انتخابات شوراها و انتخابات میاندورهای مجلس دوازدهم در ۵ حوزه انتخابیه تبریز، نقده، بندرانزلی، بستانآباد و بندرعباس ۶ ماه به تعویق خواهد افتاد.
@Kayhan_online
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 انتقاد قالیباف از صحبتهای ظریف در اجلاس داووس
🔸محمدباقر قالیباف؛ رئیس مجلس شورای اسلامی: افرادی که به نحوی کارگزار نظام محسوب میشوند باید در اظهار نظرهای خود دقت کنند تا پیامی که به دشمن منتقل میشود منافع ملی را به خطر نیندازند طرح مسائل و اختلافات داخلی در محیطهای بینالمللی تضعیف یکپارچگی ملت ایران در برابر دشمنان خارجی محسوب میشود.
🔸وزیر امور خارجه موظف است تا با رعایت قانون اقدام راهبردی که انتفاع اقتصادی و لغو عملی تحریمها را تضمین کرده است به مجلس و مردم پاسخگو باشد.
@Kayhan_online
🔰 افتضاحات برجام بالا زد حالا ژست شرطگذاری بگیریم(!)
🔸یکی از حامیان دوآتشه برجام با بیان اینکه آمریکا در موضوع عدم اجرای برجام به ایران ۲۴۰ میلیارد دلار خسارت وارد کرده، اذعان کرد که برجام از جهات مختلف، ضد منافع ایران نوشته شده است.
🔸فقدان تضمین و مکانیسم راستیآزمایی، فرستادن مواد غنیسازیشده به خارج کشور (و خالیشدن ایران از تضمین)، و تعبیه مکانیسم ماشه از جمله این غفلتهاست.
روزنامه ایران به قلم ناصر هادیان نوشت:
🔻حضور برخی چهرهها در کابینه ترامپ، نگرانی و ملاحظاتی را مبنی بر امکان همسویی با سیاستهای تقابلی نسبت به ایران پیش میآورد؛ امری که شرایط را پیچیده و نیازمند رویکردی دقیق و مدبرانه از سوی ایران میسازد. قابل پیشبینی است که پایگاهها، ناوگان دریایی و ناوهای هواپیمابر آمریکا در این منطقه همچنان پابرجا باقی بماند. احتمال کمی پیرامون ورود آمریکا به جنگ با ایران یا چین وجود دارد، اما رویکرد اصلی ترامپ که مبتنی بر مذاکره و اعمال فشار است، ادامه خواهد یافت. آنچه مشخص است، اینکه او در راستای برقراری میز مذاکره با ایران، نگاهی جدی به سیاست «فشار حداکثری» از طریق افزایش تحریمها خواهد داشت...
🔸نویسنده در اثر رو شدن دست دولتهای اوباما و ترامپ و بایدن، ناچار است برای توجیه مذاکره دوباره (آن هم با طرف ابطالکننده توافق) خواستار اخذ تضمین شود و موضوع خسارت ایران را پیش بکشد. اما او همان کسی است که ۴ شهریور ۹۲ (قبل از شروع مذاکرات برجام)، طی یادداشتی در روزنامه زنجیرهای بهار و با عنوان «ابتکار یکجانبه در موضوع هستهای» پیشنهاد «امتیاز دادن به آمریکا و امتیاز نخواستن» را مطرح کرده و نوشته بود:
🔻«آنچه مسلم است، تداوم مسیر پیشین در پرونده هستهای دیگر به صلاح نیست. اما راهحل چیست و چه باید کرد که ضمن حفظ منافع کشور و حقوق هستهای بتوان موضوع را حل کرد؟ یکی از پاسخها در سیاست «ابتکار یکجانبه» نهفته است. تاکنون موضوع هستهای، عمدتا تمرکز بر معامله (بده- بستان) بوده، اما سیاست «ابتکار یکجانبه» خروج از این چارچوب را پیشنهاد و یک اقدام اعتمادساز یکطرفه را توصیه میکند. در واقع در موضوع هستهای، دستگاه دیپلماسی ایران باید دست به یک «ابتکار یکجانبه» اعتمادساز بزند. بدون آنکه بخواهد مابهازا و امتیازی در قبال آن دریافت کند.
.