📌 پیام نجوا
🔹امام خامنهای مدظلهالعالی: عبور از گردنههای دشوار پیشرفت بدون کمک آموزشوپرورش ممکن نیست.
✍️در دیدار معلمان ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
💠eitaa.com/masaf_najva
نجوا (واحد سیاسی موسسه مصاف)
📌مصاحبه اختصاصی واحد سیاسی مصاف (نجوا) 👈مجلس زیر ذرهبین (قسمت چهارم) 🔹نماینده خمین در گفتوگو ب
📌نماینده خمین در گفتوگو با نجوا؛
شفافیت خوب است به استثنا دو مورد
🔹باتوجه به برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در اواخر سال ۱۴۰۲، نجوا به سراغ نمایندگان دوره یازدهم رفته تا نظراتشان را درخصوص عملکرد فردی، جمعی، موضوع شفافیت، تعامل با دولت و تصمیمشان برای شرکت و یا عدم شرکت در انتخابات پایان سال را جویا شود.
با علیرضا نظری نماینده خمین در مجلس درخصوص موارد فوق گفتوگو داشتیم که در ادامه آن را میخوانید.
🔹نجوا: آقای نظری در مورد عملکردتان به صورت فردی و عملکرد مجلس به صورت کلی ارزیابی و تحلیلتان چیست؟
👈پاسخ: خدمت شما عرض کنم مشکل است اگر کسی بخواهد از عملکرد خودش صحبت کند اما خوشبختانه راه نزدیکتری وجود دارد که این مشکل را حل میکند. هیئت رئیسه مجلس هرسه ماه یکبار گزارشی از عملکرد نمایندگان مجلس هم از لحاظ نظم، حضور مستمر در برنامههای مجلس، مانند فعالیتهای کمیسیونی، فعالیت در صحن مجلس و همچنین میزان حضور در برنامهها، مشارکت در رأیگیری طرحها و لوایحی که در صحن مورد رسیدگی قرار میگیرد، تهیه میکند که اسم بنده جزء نفرات برتری بوده و طی چند نوبت کتبا، توسط هیئت رئیسه به بنده ابلاغ شده است. همه این موارد در گزارش رسمی مجلس موجود است و نیازی به دفاع کردن ندارد.
وی ادامه داد: بخشی از فعالیت نماینده در حوزه انتخابیه است و بنده حضور مستمری در روزهای تعطیل و پایان روزهای هفته یعنی پنج شنبه، جمعه و شنبه در حوزه انتخابیه داشتهام. همچنین پس از سه هفته کار در مجلس، یک هفته به سرکشی به حوزه انتخابیه اختصاص دارد که بنده بدون استثنا در این هفتهها نیز در حوزه انتخابیه حضور داشتهام و میتوان گفت که درب دفترمان در شهرستان به روی مردم باز بوده تا افراد، اصناف و اقشار مختلف اگر مطالباتی دارند بهجای اینکه در دفتر تهران حضور پیدا کنند که علاوه بر وقت، هزینه نیز برایشان ایجاد میکند؛ ملاقات در شهرستان یک دسترسی راحت و بی هزینه است که مردم میتوانند با نمایندگان خود ارتباط داشته باشند ومطالبات خود را مطرح کنند.
همچنین در سرکشی به دهستانها و روستاهای شهرستانهای حوزه انتخابیه، باید گفت علاوه بر ارتباطات رسانهای به مناسبتهای مختلف نشستهایی در روستاها داشتهایم و بیشترین حضور را در بین مردم، در بازار، در بین کسبه، در مساجد شهر و در نماز جمعه داشتیم.
🔹نجوا: آقای نظری فکر میکنید این دوره از مجلس با ترکیب گرایشات سیاسی که داشته نسبت به دوره قبل، در رویدادها و فرایندهایی که کشور با آن مواجه بوده عملکردش چگونه بوده؟ عملکردش مثبت بوده؟
👈پاسخ: بررسی عملکرد ادوار مجلس امری نسبی است که با مقایسه با دورههای قبل، قابل ارزیابی است.
نماینده خمین توضیح داد: در این مجلس به نسبت مجلس دهم و نهم و ادوار قبل میتوان گفت که یک پویایی و شتاب فزاینده برای مطالبات بر زمین مانده رهبر معظم انقلاب، دلسوزان نظام و حل مشکلات بخشها و قوانین تصویب شدهای که دارای ضعف و کاستی بودهاند، قدمهای بزرگی برداشته شده گرچه هنوز اثر آنها به سفره مردم باز نگشته اما در جای خودش قابل ارزیابی است و میتوان امتیاز مثبتی به آنها داد.
برای مثال قانون اصلاح ساختار بانک مرکزی که از مسائل اساسی کشور میباشد و در همه دولتها پاشنه آشیل اقتصاد کشور بوده و بحث عدم استقلال بانک مرکزی که به عنوان قُلک و جیب دولتها به حساب آمده تا هرموقع اراده کردند دست در جیب کرده و با خلق پول بدون پشتوانه و بدهکار کردن کشور باعث رشد نقدینگی و ایجاد تورم در کشور بوده که در مجلس یازدهم مطرح و تصویب شد و در آخرین مراحل رفع مشکلات در شورای نگهبان است که به زودی ابلاغ خواهد شد؛ از کارهای ساختاری این دوره از مجلس بوده است.
وی افزود: بحث طرح بانکداری آماده بررسی در کمسیون اقتصادی هست که در ماههای آتی و پس از ابلاغ قانون اصلاح ساختار بانک مرکزی در دستور کار کمیسیون و صحن مجلس قرار میگیرد.
🔹نجوا:آقای نظری شما عضو سامانه شفافیت آراء هستید؟
👈پاسخ: بله
🔹نجوا: به نظر شما چرا برخی از نمایندگان به این سامانه نمیپیوندند؟ مگر این مجلس که رهبر انقلاب عنوان انقلابی به آن اطلاق کردند بر اساس همین شعارها و وعدهها روی کار نیامد؟ چرا این وعده با گذشت سه سال به طور کامل هنوز محقق نشده؟
👈پاسخ: بحث شفافیت آرا بعد از فراز و فرودهایی در مجلس با یک نگاه فراگیر، به شفافیت آراء قوای سه گانه تبدیل و به تصویب رسید. در این مسیر آن چیزی که مربوط به شفافیت آراء نمایندگان بود تعمیم پیدا کرد به سایر دستگاه های دیگر همچون قوه قضائیه، قوه مجریه و اکنون در مسیر تایید نهایی شورای نگهبان هست تا تایید نهایی اجرا شود. اما اینکه افراد داوطلبانه عضو این سامانه شوند ضرورتی ندارد بلاخره هر وقت قانون شد همه باید اجرا کنند.
زمانی که در کشور مسیری برای قوانین تعریف شده چه در قالب طرح یا لایحه، مسیر خود را طی میکند، در مجلس تصویب میشود و توسط شورای نگهبان هم بررسی و تایید میشود و طی زمانبندی خودش ابلاغ میشود و همه ملزماند قانون رسمی کشور را اجرا کنند. یک سری فضاسازیها شکل گرفته که مجلس طرفدار شفافیت آراء نیست!
بنده عرض میکنم اگر مجلس طرفدار شفافیت نبود چرا آن را تصویب کرد؟ رأی نهایی مجلس به طرحی که از صحن علنی عبور میکند معنایش موافقت مجلس است و تردیدی در آن نیست.
🔹نجوا: آقای نظری این طرح سه سال است که طول کشیده و اکنون نیز در دقیقه ۹۰ و اواخر عمر مجلس هنوز هم بطور کامل نمایندگان عضو این سامانه نیستند!؟
👈پاسخ: در مورد طرح شفافیت آراء یک نگاه عوامانه و یک نگاه کارشناسانه به این بحث وجود دارد. در نگاه عوامانه همه آراء نماینده باید شفاف باشد و این چیز به ظاهر خوبی است اما در نگاه کارشناسانه اینگونه نیست. از جمله مواردی که بعدا اصلاح شد درباره آراء نمایندگان درخصوص موضوعی است که عقبه صنفی دارد؛ قطعا افشای آن رأی، کار درستی نیست و موجب خسارت به کشور میشود.
🔹نجوا: آقای نظری ما نمیتوانیم ابتدا که از مردم رای میخواهیم، شعاری دهیم که عوامانه است؛ پس از ورود به مجلس برای تحقق آن وعده نگاه کارشناسی به آن پیوست کنیم!؟
👈پاسخ: در این نقطه باید مسائل کشور را دید، زمانی که با شبکههای اجتماعی، رسانهها و مدلهای ژورنالیستی یا کمپینهایی که اتفاق میٱفتد اجتماعاتی در پشت در مجلس رقم میخورد، هنگامی که نماینده میخواهد نظر و رأیاش را صریح بگوید و اعلام کند، آیا آن وقت این شخص میتواند در کشور زندگی کند؟ آیا، خط تلفن او و زندگی او را مختل نمیکنند؟ در چنین شرایطی شخص به دنبال این است که به هر قیمتی که شده مشکل را از سر خودش باز کند.
آیا واقعا با چنین تصمیماتی که تحت شرایط فشار از بیرون گرفته میشود مشکل کشور هم حل میشود یا مشکلی بر مشکلات اضافه میشود؟ در جاهایی که نتیجه رأی به یک صنف و گروه خاص برمیگردد رای علنی باعث عدم توجه نماینده به مصالح کلان کشور میشود و نماینده تنها به نگاهها و فشارهای بیرونی توجه میکند. یک رأی میدهد و خود را خلاص میکند.
🔹نجوا: آقای نظری ملاحظاتی که میفرمایید درست است اما مستلزم این است که از ابتدا وعده و شعارهایی که میدهیم منطقی باشد.
پاسخ: هر طرحی که میخواهد به مجلس بیاید پیش طرح آماده میشود. کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس، کارشناسان خود مجلس، کارشناسانی که نمایندگان دارند، خود نمایندگان، کمیسیون مربوطه، نظرات نخبگان کشوری و… گرفته میشود. اشکالاتش مشخص میشود و نهایتا به قانون تبدیل میشود ولو اینکه بازهم با اشکالاتی همراه باشد. اینکه یک شعاری در جامعه مطرح میشود و ما باید صفر تا صد آن را به عنوان یک قانون تصویب کنیم منطق درستی ندارد! بله شفافیت آراء یک مطالبه بوده و من هم موافق آن هستم، اما آیا معنایش این است که بدون استثنا همه چیز باید شفاف باشد؟ آیا شما خودتان به این قضیه صحه میگذارید و تایید میکنید؟
🔹نجوا: آقای نظری تحقق و عدم تحقق شعارها بر میزان مشارکت در انتخابات اثرگذار است.
👈نماینده خمین: فرض کنید در ایام انتخابات کسی از من سوال کند که شما طرفدار شفافیت آراء نمایندگان هستید؟ بنده هم گفتم بله. امروز که شما میبینید ۹۹ درصد رأی نمایندگان شفاف میشود اما مثلا یک درصد نیز استثنا وجود دارد که نمیتوانید بگویید چون روزی این شعار را دادیم و از ما سوال کردند پس باید هیچ استثنایی در آن نباشد. آیا شما این را تایید میکنید؟
پس در اصل شفافیت همه رأی و نظر شان مثبت است کما اینکه تایید هم کردند.
وی ادامه داد: در شفافیت دو مورد استثنا شده؛ یک مورد جایی که به اسم افراد برمیگردد؛ برای مثال بنده نمیخواهم وزیر مربوطه بداند که رأی من به او منفی بوده یا مثبت چون تبعات دارد. زمانی که وزیری بتواند با نصف به علاوه یک رأی بیارد، معلوم است که حداقل نصف منهای یک رأی مخالف به وی دادند. اگر اسامی این افراد افشا شود وزیر مربوطه ممکن است به معاونینش بسپارد که در حوزه انتخابیهای که نمایندگانش رأی موافق دادند همه توجه را به سمت آنان ببرید و به حوزه انتخابیهای که نمایندگانشان رای مخالف دادند توجه نکنید.
درنهایت چه کسی ضرر میکند؟ حوزه انتخابیه نماینده ضرر میکند. زیرا نماینده میخواهد مشکلات حوزه انتخابیه خودش را حل کند، اگر وزیر بداند که نماینده رأی منفی به وی داده مشخص است که در همکاری با حوزه انتخابیه و عملکرد آن و سازمانهای مرتبط در سطح استان تاثیرگذار خواهد بود.
مورد دوم نیز مطالبات صنفی است. نماینده سوگند خورده تا آنچه که به نفع مصالح کشور هست را رأی دهد و نظر دهد. علاوه بر رای اعتماد به وزرا، درمورد انتخاب هیئت رئیسه مجلس بنده نمیخواهم به آقای الف رأی دهم؛ میخواهم به آقای ب رأی دهم، چون فرد قرار است ۴ سال در مجلس با این نمایندگان کار کند، چه ضرورتی دارد که شفاف باشد من به آقای الف رای دادهام یا نه؟ چون در آنجا همه باهم رودرواسی دارند و این انتخابات هیئت رئیسه مجلس هم هرسال برگزار میشود، اگر بنا باشد در هر یک سال رأی نماینده به هیئت رئیسه شفاف باشد غیر ایجاد کدورت و بدبینی چیز دیگری به دنبال ندارد.
مجلس در این موارد استثنا قائل شده لذا جایی که اسم فرد مشخص است چه انتخاب وزرا باشد و چه اعضای هیئت رئیسه، این آراء بهصورت علنی نباشد. این موضوع منافاتی ندارد با اینکه نمایندگان گفتهاند ما طرفدار شفافیت آراء مجلس هستیم. ۹۹ درصد آرائی که ما در مجلس میدهیم قابل انتشار است و همه میتوانند به آن دسترسی داشته باشند، اما در دو مورد عوارضی به دنبال دارد و موجب صدمه به حیثیت و جایگاه نماینده و مجلس میشود و مسائل کشور زیر پا گذاشته میشود. به نظر شما آیا این خلاف آن شعار انتخاباتی است؟
🔹نجوا: به نظر میرسد باید قبل از انتخابات روی شعارها و وعدهها نگاه کارشناسی داشته باشیم که این مسائل رخ ندهد. روی اعتماد و مشارکت مردم تأثیر نگذارد. افزون بر این باید شفافیت را مجموعهای از نقاط ضعف و قوت دید. برای مجموع نمایندگان آسیب و ضرری ایجاد کند میشود نقاط ضعفش؛ از سمت دیگر مطالبه میتواند روی مشارکت مردم تأثیرگذار باشد و مردم را امیدوار کند که این نمایندگان مؤثر بودند، به وعدههای خود مؤمن بودند و به حرفی که زدند پایبند بودند.
👈پاسخ: من این فرمایش شما را درک میکنم، اما اگر قبل از انتخابات کسی بپرسد که طرفدار شفافیت هستید یا نه، آیا آنجا امکان دارد آن شخص توضیح دهد که این طرح اگر چنین باشد، چنان باشد شما موافق شفافیت هستید یا نیستید؟
🔹نجوا: آقای نظری مشارکت مردم را چطور پیشبینی میکنید؟
👈پاسخ: به عملکرد دولت در مدت باقی مانده تا انتخابات بستگی دارد. یعنی اگر تصمیماتی که دولت گرفته از حذف ارز ترجیحی تا مردمیسازی یارانهها و ساماندهی سفره مردم، کنترل قیمت دلار، ساماندهی بازار خودرو، واردات خودرو نو و کارکرده با بالانس قیمتی، بحث مسکن و... خروجی خوبی از خود نشان ندهد، حتما آثار بسیار زیانباری در از بین بردن سرمایه اجتماعی مردم در پای صندوق رأی خواهد داشت. ما امیدواریم که در این چند ماه باقی مانده، دولت در مدیریت این چند محوری که عرض کردم موفق شود.
اگر اتفاق رخ دهد مردم نیز امیدوار میشوند و میزان مشارکت از گذشته کمتر نخواهد بود.
🔹نجوا: و عملکرد مجلس در طول این چهارسال!
👈نظری: بله؛ البته طرحهایی که تصویب میکنیم آثارش به سفره مردم نمیرسد. زیرا اگر مجلس قانونی را تصویب کند تا تایید شورای نگهبان و یا مجمع تشخیص مصلحت و در نهایت به خروجی رسد، دیگر در انتخابات اثری ندارد. اما مصوبات قبلی مجلس میتواند خروجیهایی داشته باشد مانند همین مصوبه اخیر در بحث مالیات بر عایدی سرمایه خودرو، مسکن، طلا، ارز و … این طرح میتواند اثر بخشی مثبت را در مشارکت در انتخابات به دنبال داشته باشد.
🔹نجوا: ارتباط و همکاری دولت و مجلس را چطور ارزیابی میکنید؟
👈پاسخ: بنده این همکاری را در مدتی که پشت سر گذاشتیم مثبت ارزیابی میکنم. اما مشکلاتی در ساختار دولت و انتصاباتش شکل گرفت که به جد در عملکرد دولت و تعامل با مجلس مضر بود. به همین جهت میتوان گفت مجلس برای کمک به دولت کمکاری نداشته منتهی دولت به واسطه همان انتصابات ضعیفی که در بعضی از بخشها داشته نتوانسته از این تعامل با مجلس استفاده مطلوب را ببرد.
🔹نجوا: در انتخابات دور بعد شرکت میکنید؟
👈پاسخ: تا زمان ثبت نام شرایط را رصد کنیم و بعد تصمیم خواهیم گرفت.
💠eitaa.com/masaf_najva