شک در نماز از جمله مسائلی است که برای هر فرد مسلمانی ممکن است اتفاق بیافتد و برای همین لازم است که بداند بعد از شک چه باید بکند.
انواع شک در نماز
شکیات نماز ممکن است 23 نوع باشد:
1ـ شک هایی که نماز را باطل می کند و آن 8 نوع است.
2ـ شک هایی که نباید به آن اعتنا کرد و آن 6 نوع است.
3ـ شک های صحیح که 9 نوع است.
@masjedjamehkadkan
شک های باطل نماز
شک های هشتگانه ای که نماز را باطل می کند به شرح زیر است:
1. شک در رکعت های نماز دو رکعتی
مانند نماز صبح و نماز مسافر، ولی شک در نمازهای مستحب دو رکعتی نماز را باطل نمی کند.
2. شک در رکعت های نماز سه رکعتی (مغرب)
3. شک در نماز چهار رکعتی
(هرگاه یک طرف شک، رکعت اول باشد، مثل این که شک کنید یک رکعت خوانده اید یا سه رکعت.)
4. شک در نمازهای چهار رکعتی پیش از تمام شدن سجده دوم
(در حالی که یک طرف شک رکعت دوم باشد. مانند شک دو و سه قبل از اتمام دو سجده).
5. شک بین دو و پنج یا بیشتر از پنج.
6. شک بین سه و شش یا بیشتر
(البته این شک ها کمتر اتفاق می افتد ولی در عین حال باید حکم آن روشن شود).
7. شک بین چهار و شش یا بیشتر
(ولی در اینجا احتیاط واجب آن است که مانند شک چهار و پنج عمل کنید؛ یعنی بنا را بر چهار بگذارید و نماز را تمام کنید و بعد از نماز دو سجده سهو به جا آورید و سپس نماز را دوباره بخوانید.)
8. شک در عدد رکعت های نماز
(که اصلاً ندانید چند رکعت خوانده اید.)
توجه: اگر یکی از شکهای باطل در اثناء نماز برای کسی پیش بیاید نمی تواند نماز را بشکند، بلکه باید اوّل مقداری فکر کند اگر به نتیجه ای نرسید، نماز را رها کند.
@masjedjamehkadkan
شک های بدون اعتنا
شک هایی که نباید به آنها اعتنا کرد به شرح زیر است:
1. شک بعد از محل
هرگاه در بین نماز و بعد از گذشتن از محل قسمتی از نماز شک کنید آن را به جا آورده اید یا نه؛ مثل این که بعد از داخل شدن در رکوع ، شک کنید حمد و سوره خوانده اید یا نه، در هیچ یک از این موارد نباید به شک خود اعتنا کنید، خواه جزء بعدی نماز رکن باشد یا غیر رکن.
2. شک بعد از سلام
هرگاه بعد از سلام نماز شک کنید که نماز صحیح بوده یا نه، خواه شک مربوط به عدد رکعت های نماز باشد یا شرایط نماز مانند: قبله و طهارت و یا اجزای نماز مانند: رکوع و سجود، نباید به شک خود توجه کنید.
3. شک بعد از گذشتن وقت نماز
هرگاه بعد از گذشتن وقت نماز شک کنید که نماز را خوانده اید یا نه، یا حتّی گمان کنید نخوانده اید، نباید به این شک توجه کنید؛ ولی هرگاه قبل از گذشتن وقت نماز شک کنید، باید نماز را به جا آورید، حتی اگر گمان دارید نماز را خوانده اید کافی نیست.
4. شک کثیرالشک
«کثیرالشک» یعنی کسی که زیاد شک می کند، که نباید به شک خود توجه کند، خواه در عدد رکعات نماز باشد، یا در اجزای نماز، یا شرایط نماز. کثیرالشک کسی است که بگویند زیاد شک می کند و اگر کسی در یک نماز سه مرتبه شک کند یا در سه نماز پشت سرهم شک کند کثیرالشّک است.
5. شک امام و ماموم
اگر امام جماعت در عدد رکعت های نماز شک کند، مثلاً نداند سه رکعت خوانده یا چهار رکعت هرگاه مأموم بداند چهار رکعت خوانده با علامتی به امام می فهماند و امام باید مطابق آن عمل کند و بالعکس اگر امام می داند چند رکعت خوانده، ولی مأموم شک می کند، باید از امام پیروی کند و به شک خود اعتنا نکند.
6. شک در نمازهای مستحبی
هرگاه در عدد رکعت های نماز مستحبی شک کند مخیر است بنا را بر کمتر بگذارد یا بیشتر، مگر این که طرف بیشتر، نماز را باطل کند که در این صورت بنا را بر کمتر می گذارد.
@masjedjamehkadkan
شک های صحیح نماز
شک در عدد رکعت های نمازهای چهار رکعتی در 9 صورت صحیح است:
1. شک میان «دو و سه» بعد از سر برداشتن از سجده دوم
باید بنا بگذارد که سه رکعت خوانده و یک رکعت دیگر بخواند و نماز را تمام کند و بعد از نماز، یک رکعت نماز احتیاط ایستاده به جا آورد و اگر در سجده دوم بعد از ذکر واجب شک کند بنا بر احتیاط واجب همین دستور را عمل کند، بعداً نماز را هم اعاده نماید.
2. شک میان «سه و چهار»
در هر جای نماز باشد بنا را بر چهار می گذارد و نماز را تمام کرده و بعد از آن یک رکعت نماز احتیاط ایستاده، یا دو رکعت نشسته، به جا می آورد.
3. شک میان «دو و چهار» بعد از سر برداشتن از سجده دوم
باید بنا را بر چهار بگذارد و نماز را تمام کند و بعد دو رکعت نماز احتیاط ایستاده بخواند.
4. شک میان «دو و سه و چهار» بعد از سر برداشتن از سجده دوم
باید بنا را بر چهار بگذارد و بعد از نماز، دو رکعت نماز احتیاط ایستاده، سپس دو رکعت نشسته به جا آورد.
5. شک میان «چهار و پنج» بعد از سر برداشتن از سجده دوم
بنا را بر چهار می گذارد و نماز را تمام می کند و بعد از آن دو سجده سهو به جا می آورد.
6. شک میان «چهار و پنج» در حال ایستاده
باید بنشیند تا شک او تبدیل به سه و چهار شود و بنا را بر چهار می گذارد و نماز را تمام می کند بعد یک رکعت نماز احتیاط ایستاده، یا دو رکعت نشسته به جا می آورد و احتیاط واجب آن است که نماز را نیز اعاده کند.
7. شک بین «سه و پنج» در حال ایستاده
باید بنشیند و شک او به دو و چهار برمی گردد، بنا را بر چهار می گذارد و نماز را تمام می کند، سپس دو رکعت نماز احتیاط ایستاده به جا می آورد و بنابر احتیاط واجب اصل نماز را نیز اعاده می کند.
8. شک بین «سه و چهار و پنج» در حال ایستاده
باید بنشیند و شک او به دو و سه و چهار برمی گردد، بنا را بر چهار می گذارد و نماز را تکمیل کرده، سپس دو رکعت نماز احتیاط ایستاده و بعد دو رکعت نشسته به جا می آورد و احتیاطاً اصل نماز را اعاده می کند.
9. شک میان «پنج و شش» در حال ایستاده
باید بنشیند و شک او به چهار و پنج بر می گردد، نماز را تمام کرده و دو سجده سهو به جا می آورد و بنابر احتیاط اصل نماز را اعاده می کند.
@masjedjamehkadkan
🔻موجودی شما کافی نیست!
▪️بیایید کمی تخصصیتر نگاه کنیم! اگر شخصی با اعمالش باعث تأخیر در ظهور بشود و برای توجیه اشتباهاتش اینطور بگوید که: «دُرست است که نماز نمیخونم یا پوشش کاملی ندارم، و هر کلیپی رو نگاه میکنم و... اما دلم پاکه و قلباً حضرت رو دوست دارم.»
▫️باید به این افراد گفت: در قلبی که گُلی مثلِ امام زمان عج در آن است، جایی برای علفهای هرزِ (گناه) نیست. همانطور که برای خرید ماشین یا خانه، نیاز است موجودیِ حسابِ شما کافی باشد، برای یاری حضرت هم به پشتوانهی محکمی نیاز است.
▪️واقعهی کربلا به ما اثبات کرد که تنها کسانی میتوانند در هر شرایطی پای امام زمانشان بمانند که موجودی دلشان کافی باشد.
@masjedjamehkadkan
🔴 دلیل دلگیری عصرهای جمعه
🔵 از آیتالله بهاءالدینی پرسیدند: علت اینکه عصرهای جمعه دل انسان میگیرد و غمگین میشود چیست؟ فرمودند: چون در آن لحظه قلب مقدّس امام عصر (ارواحنا فداه) بهسبب عرضهی اعمال انسانها، ناراحت و گرفته است، آدم و عالم متأثر میشوند. حضرت، قلب و مدارِ وجود است.
📚 شرح چهل حدیث ص ۴۳۲
@masjedjamehkadkan
🌸🍃🌸🍃
نهج البلاغه حکمت ۲۵۲
حضرت علی علیه السلام فرمود: خدا «ايمان» را برای پاكسازی دل از شرك، و «نماز» را برای پاك بودن از كبر و خودپسندی و «زكات» را عامل فزونی روزی و «روزه» را برای آزمودن اخلاص بندگان و «حج» را برای نزديكی و همبستگی مسلمانان و «جهاد» را برای عزت اسلام و « امر به معروف» را برای اصلاح توده های ناآگاه و «نهی از منكر» را برای بازداشتن بيخردان از زشتی ها، «صله رحم» را برای فراوانی خويشاوندان و «قصاص» را برای پاسداری از خونها و اجرای «حدود» را برای بزرگداشت محرمات الهی و ترك ميگساری را برای سلامت عقل و دوری از دزدی را برای تحقق عفت و ترك (زنا) را برای سلامت نسل آدمی و ترك (لواط) را برای فزونی فرزندان و (گواهی دادن) را برای به دست آوردن حقوق انكارشده و ترك (دروغ) را برای حرمت نگهداشتن راستی و «سلام كردن» را برای امنيت از ترسها و «امامت» را برای سازمان يافتن امور امّت و (فرمانبرداری از امام) را واجب كرد.
@masjedjamehkadkan
🔹قَالَ علیه السلام أللّهُمّ إنِیّ أَعُوذُ بِکَ مِن أَن تُحَسّنَ فِی لَامِعَةِ العُیُونِ علَاَنیِتَیِ وَ تُقَبّحَ فِیمَا أُبطِنُ لَکَ سرَیِرتَیِ مُحَافِظاً عَلَی رِثَاءِ النّاسِ مِن نفَسیِ بِجَمِیعِ مَا أَنتَ مُطّلِعٌ عَلَیهِ منِیّ فأَبُدیِ َ لِلنّاسِ حُسنَ ظاَهرِیِ وَ أفُضیِ َ إِلَیکَ بِسُوءِ عمَلَیِ تَقَرّباً إِلَی عِبَادِکَ وَ تَبَاعُداً مِن مَرضَاتِکَ
🔹و آن حضرت فرمود:خداوندا،به تو پناه می برم از اینکه ظاهرم در دیده مردم نیکو جلوه کند،و درونم در آنچه از تو پنهان می کنم زشت نماید،خود را از همه آنچه بر من آگاهی در برابر دید مردم حفظ کنم ،پس ظاهر آراسته ام را برای مردم آشکار نموده، و زشتی کردارم را به سوی تو آورم،تا خود را به مردم نزدیک،و از خشنودی تو دور سازم .
📙شرح#حکمت_276
@masjedjamehkadkan
🔴بر اساس منابع معتبر یاران امام مهدی ارواحنافداه" به چهار گروه تقسیم می شوند
🌻اوتاد
افرادى هستند که به اندازه ی یک چشم برهم زدن از خداى خویش غفلت نمى کنند و به دنبال مال دنیا نیستند مگر آنچه که نصیب و روزى آنها شود و خطاها و لغزش هایى که از افراد دیگر صادر مى شود از آنها سر نمى زند و در آنها عصمت شرط نیست. این گروه بى واسطه با حضرت "عَلَیهِ السَّلام" در ارتباط هستند.
🌻ابدال
یک درجه از اوتاد پایین تر و در مرحله ی بعدى هستند که ممکن است گاهى از آنها غفلتى صادر شود ولى بلافاصله با تذکّر و تنبّه آن غفلت را از خود دور مى کنند و هرگز گناه عمدى از آنها سر نمى زند.
🌻نجباء
در رتبه ی بعد از ابدال قرار دارند و با واسطه ی اوتاد و ابدال با امام عصر "عَلَیهِ السَّلام" در ارتباط هستند.
🌻صلحاء
افراد با تقوایى هستند که متّصف به صفت عدالت هستند، اما ممکن است گاهى اوقات از آنها خطایى سر زند که بلافاصله استغفار کرده و پشیمان مى شوند.صلحاء با سه واسطه با حضرت مهدى "عَلَیهِ السَّلام" در ارتباط هستند.
❌اگر یکى از اوتاد کم شود، یکى از ابدال جایگزین او مى شود و جاى آن ابدال را یکى از نجباء پر مى کند و به جاى او یکى از صلحاء وارد دسته ی نجباء مى شود و هر گاه یکى از صلحا کم شود از بقیّه ی مردم که صلاحیّت و لیاقت داشته باشند جایگزین صلحاء مى شوند.
@masjedjamehkadkan