فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👌 #پیشنهاد_دانلود
زمان: ٢دقیقه و ٢٣ثانیه
مساجد را بروید پر کنید. سنگر است اینجا. سنگرها را باید پر کرد. #امام_خمینی
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌۲۴ نهاد فعال در اداره مسجد / مسئولیت با چه کسی است؟
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، روز یکشنبه با حضور در صحن علنی مجلس ضمن انتقاد از تشتت دستگاههای فرهنگی و روشن نبودن شرح وظایف از حضور ۱۱ تا ۲۱ دستگاه متولی گفت که در این گزارش نهادهای حاضر در مساجد را معرفی کردهایم.
🔻در خبرگزاری فارس بخوانید.
http://fna.ir/exs0e4
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
امام صادق(علیهالسلام):
اى فضل! از هر قبیلهاى، جز برگزیدۀ آن، و از هر خاندانى، جز اصیل آن، رهسپار مسجد نمیشود.
اى فضل! مسجدرو، دست كم یكى از این سه چیز نصیبش مىشود: یا دعایى مىکند كه خداوند با آن او را به بهشت مىبرد، یا دعایى كه به سبب آن، خداوند بلای دنیا را از او دور مىسازد و یا برادرى كه در راه خداوند بهرهاش مىگردد.
📚بحار الانوار، ج٧٨، ص١۶۵، ح١۶
♣️شهادت امام صادق(علیهالسلام) تسلیت باد
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
💬 قالیباف در نشست مجمع نمایندگان استان تهران:
▪️بهتر است مسجدی را برای حضور نمایندگان در ساعت معین از هفته مشخص کرده و به مردم نیز اطلاعرسانی شود تا برای بیان مشکلات و مطالباتشان به نمایندگان حاضر مراجعه کنند.
▫️اگر در ۴ موضوع مدرسه، محله، مسجد و منزل متمرکز شویم، بسیاری از مشکلات مربوط به شهر تهران حل خواهد شد.
🔗 https://khabaronline.ir/news/1404744
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
💬 #دکتر_حسن_عباسی:
چرا هنوز «وزارت مسجد» به عنوان نهاد کانونی و مرکز اشاعه ایمان محقق نشده است؟
⁉️ نظرتون در مورد این سخن چیه؟! آیا اشاعه ایمان با وزارت درست کردن و ساختارسازی محقق میشود؟! نقش مرکز رسیدگی به امور مساجد و سازمان تبلیغات، بسیج، اوقاف و... در امر مسجد و اشاعه ایمان چیست؟!
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌لزوم بازگشت هیئتهای عزاداری به کانون اصلی خود یعنی مسجد
💬 گزارش سی و نهمین نشست تخصصی هسته احیاء امر مرکز رشد دانشگاه امام صادق با حضور مداح اهلبیت علیهمالسّلام کربلائی #محمد_حسین_پویانفر
▫️ در این جلسه، آقای پویانفر ضمن اشاره به اهمیّت راهبردی نهاد مسجد در جامعه و لزوم ارتباط و برگزاری هیئات در مساجد، به برخی مشکلات و ضعفهای کنونی در ارتباط بین این دو نهاد مهم و اثرگذار پرداخته و راهکارهای حل این مساله را مورد توجه قرار دادند. ایشان با اشاره به انتقال تدریجی هیئات از مساجد به حسینیهها، به لزوم بازگشت هیأتهای عزاداری به کانون اصلی خود یعنی مسجد اشاره کرده و رفع برخی موانع از سوی مساجد و نهادهای متولّی را برای تحقق این امر، مهم برشمردند. ایشان وضعیت کنونی مساجد را برای جامعه اسلامی نامطلوب ارزیابی کرده و اصلاح شیوه تولّیگری این نهاد را ضرورتی حیاتی برشمردند.
▪️در ادامه، آقای پویانفر با بیان اینکه در شرایط کنونی، بخشی از وظیفه تبلیغی روحانیت بر عهده جامعه مداحان قرار گرفته است، به ضرورت محوریت روحانیت در امر تبلیغ و بیان معارف دینی پرداختند و برای جبران این خلأ مجددا بر بازگشت هیئات از حسینیه ها به مساجد تأکید کردند.
▫️ این مداح و ذاکر اهلبیت علیهمالسّلام، با اشاره به مساله شعارزدگی در بخشهایی از جامعه، افزود: باید شعارزدگی را با عمقبخشی به جامعه برطرف کرد. اگر جامعه عمق پیدا نکند، نبض جامعه به دست برخی افرادی خواهد افتاد که در هدایت جامعه به هنگام اتفاقات مهم و سرنوشتساز، دچار نقصان و آسیب خواهیم شد.
▪️آقای پویانفر، ارتباط رشدآفرین بین ارکان اصلی هیات خاصه روحانی و مداح با جامعه مخاطبین خاصه نوجوانان و جوانان را ضرورتی پرفایده و اثر دانسته و با ذکر چند نمونه، بر نیازشناسی دقیق و تلاش برای پاسخگوئی به آن را سازنده و حیاتی برشمردند.
▫️در ادامه این کارگاه تجربه، ایشان به رابطه هیأت و رسانه پرداخته و با بیان اینکه در برهه کنونی باید به ابزارهای رسانهای روز برای مبارزه در جنگ فرهنگی توجه ویژه داشت، به ضرورت شناخت دقیق رسانه و استفاده از آن در راستای اهداف، اشاره کرده و چشمپوشی از این ظرفیت ارتباطی مؤثر با نسل امروز را از جمله اشتباهات برشمردند.
▪️در پایان، ایشان با اشاره به ظرفیت کمنظیر و مغفول برخی قالبهای رسانهای مانند انیمیشن و وسعت اثرگذاری آن بر کودکان و نوجوانان، به ضرورت توجه به چنین بسترهایی برای انتقال هرچه بهتر معارف و سنتهای معنوی و تحول نسل آتی جامعه اشاره کردند.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌٢١ دستگاه متولی برای ٨٠هزار مسجد!
نمایندگان مردم بگویید وضعیت مساجد با وجود این دستگاههای متولی چگونه است؟!
💬حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، خطاب به نمایندگان مجلس گفت:
▫️ شما آمدهاید تا گرهها را باز کنید. گرههای بزرگ در عالم اقتصاد و امنیت با فرهنگ حل میشود و این مکتب امام (ره) است.
▪️شلختگی، آشفتگی و بر زمین ماندن بارهای فرهنگی جامعه مسئله اول است.
▫️شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی چهار ماه است تشکیل نمیشوند و یا سند مهندسی فرهنگی کشور که مورد تأکید مقام معظم رهبری است بیش از ۵ سال است که مصوب شده اما بر زمین مانده است.
▪️۸۰ هزار مسجد و ۹۰ هزار هیئات مذهبی ثبتشده در کشور داریم. نهادها و هیئات مذهبی؛ محل اتکای مردم هستند، لذا بدون توجه به این ظرفیتها نمیتوان مشکلات مردم را حل کرد؛ همچنین بر این موضوع اعتقاد دارم که بسیاری از آسیبهای اجتماعی و معضلات جامعه، راهحلی فرهنگی دارند و حتی مشکلات روحی و عدم اعتمادبهنفس نیز باکار فرهنگی برطرف میشوند. سازمان تبلیغات اسلامی در بخشهایی از کشور با کمترین امکانات با استفاده از روحانی مستقر اقدام به رفع آسیبهای اجتماعی کرده است و روحانیون مستقر در سراسر کشور گرهگشای مردم هستند. نیروی انتظامی یک منطقهای در نامهای به سازمان تبلیغات اسلامی از حضور یک روحانی مستقر در آن منطقه تشکر کرد و گفته است که باوجود آن روحانی، دیگر نیازی به استقرار نیروی انتظامی در این منطقه نیست.
▫️مسجد یک سنگر به شمار میرود و قرار است گرهها را باز کند و ۲۱ دستگاه متولی دارد. شما بهعنوان نمایندگان مردم بگویید که وضعیت مساجد کشور باوجود این دستگاههای متولی چگونه است؟
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
سنگر مسجد
💬 قالیباف در نشست مجمع نمایندگان استان تهران: ▪️بهتر است مسجدی را برای حضور نمایندگان در ساعت معین
#توییت
👤 محمد صدوقی
ایده قالیباف برای برگزاری منظم دیدارهای مردمی نمایندگان مجلس در مساجد یادآور پیشنهاد برگزاری مجلس خبرگان در مسجد توسط شهید طالقانی است. مسجد، از صدر اسلام پایگاه عبادی و سیاسی و اجتماعی بوده است.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺٩۵ درصد هیئت امنای مساجد خراسان رضوی بیش از ۴٠ سال سن دارند / جای خالی بانوان و نوجوانان در مدیریت مساجد
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی گفت: یک هزار و ۴۶١ عضو هیئت امنا در مساجد خراسان رضوی (حدود ۵درصد) زیر ۴٠سال هستند و در حال حاضر بانوان و نوجوانان در هیئت امنای مساجد استان عضویتی ندارند.
🔻گزارش کامل این خبر را در خبرگزاری فارس بخوانید
http://fna.ir/eyckoy
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
سنگر مسجد
🔺٩۵ درصد هیئت امنای مساجد خراسان رضوی بیش از ۴٠ سال سن دارند / جای خالی بانوان و نوجوانان در مدیریت
📌ایده آقای قرائتی در سال٨٧!
✍ #سید_ناصر_نعمتی
اواخر دهه هفتاد ماجرای تعارض کارکردی بین مسجد و فرهنگسرا بحث داغی میان فعالان فرهنگی شده بود. بعدتر که مراکز فرهنگی بیشتری با عناوین دیگر راهاندازی شد، ایده تجمیع این مراکز و کارکردهایشان بر محور مساجد مطرح شد. فکر میکنم اما مهمتر از این بحثهای سختافزاری، مباحث نرمافزاری بود که کمتر مجال بروز پیدا کرد.
اگر فعالیتهای مساجد، محتوا و معنای سیال در آن تازگی خودش را در نسبت با کارکردهای مورد انتظار در جامعه حفظ میکرد شاید مجال به آن جدالهای سختافزاری نمیرسید.
یکی از نقطههای کانونی برای این هدف مدیریت مساجد و به خصوص هیئت امنا مسجد است. حاج آقای قرائتی سال ۸۷ گفته بود باید نوجوانان در هیئت امنای مساجد حضور داشته باشند. بعدها درباره حضور بانوان در این ترکیب مدیریتی صحبت کرد. کاش این ایده جدیتر گرفته میشد. وقتی ۹۵ درصد اعضای هیئت امنای مساجد بالای ۴۰ سال سن داشته باشند وضعیت کنونی چندان هم غیرمنتظره نیست. آیا مرکز رسیدگی به امور مساجد برای حضور پررنگتر جوانان در مدیریت مساجد و باز شدن پای بانوان و نوجوانان به این حلقه مدیریتی فرهنگی اقدامی میکند؟
مسجد محور سلامت فرهنگی اجتماعی است و صعود آسیبهای اجتماعی را در نزول نمودار فعالیت و محوریت مساجد باید جستجو کرد.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
#توییت
👤 Hamideh Ramezani
سهم بانوان در هیئت امنای مساجد خراسان صفر است. بانوان مسلمانی که که باید به تربیت نسل بپردازند و مسجد را به عنوان اسلامی ترین پایگاه شهر به فرزندان خود معرفی کنند فعلاً این بانوان مسلمان در مدیریت مسجد جایگاهی ندارند.
اولین بانوی خراسانی در هفته عفاف و حجاب عضو هيئت امنای مساجد میشود؟
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺بلاتکلیفی مساجد در پی اعلام شبهنگام تعطیلی
شهرداری تهران از تعطیلی یک هفتهای تهران و ذیل آن مساجد خبر داد که با توجه به عدم اعلام ستاد مبارزه با کرونا، وضعیت نماز جماعت بهخصوص در وعده ظهر امروز ٢۴ تیرماه در هالهای از ابهام است.
🔻گزارش کامل این خبر را در مشرق بخوانید:
mshrgh.ir/1094946
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺اقامه نماز جماعت در مساجد شهر تهران لغو شد
مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران در پی ابلاغیه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا مبنی بر تعطیلی یک هفتهای مساجد کلان شهر تهران، طی پیامی اعلام کرد: در این مدت، مساجد، بدون برگزاری نماز جماعت، در هر سه نوبت باز است.
🔻گزارش کامل این خبر را در خبرگزاری فارس بخوانید:
http://fna.ir/eyd0yh
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🌺 به مناسبت سالروز ازدواج امیر المومنین علی (علیهالسلام) و حضرت زهرا (سلامالله علیها):
🕌 مسجد بهترین جا برای پیدا کردن همراز، همسفر، همکار، همفکر، همراه و همسر است و خواستگاری ها و مشاورههای ازدواج در مسجد آرامترین زندگی را در پی دارد.
🌸 پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) در مسجد جشن ازدواج امیرمؤمنان علی (علیهالسلام) و حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(سلامالله علیها) را برگزار کردند.
... فَبَسَطَ النُّطُوعَ فِي الْمَسْجِدِ وَ صَدَرَ النَّاسُ وَ هُمْ أَكْثَرُ مِنْ أَرْبَعَةِ آلَافِ رَجُلٍ وَ سَائِرُ نِسَاءِ الْمَدِينَة - بحارالأنوار ج۴٣، ص١١۴
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺مساجد در برگزاری نمازجماعت، بلاتکلیف اند / سکوت امور مساجد
مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران بعد از تعطیلی یک هفتهای نماز جماعت در مساجد به دلیل شیوع ویروس کرونا و تمدید نشدن آن از سوی ستاد مبارزه با کرونا سکوت کرده تا همان روند ادامه یابد.
🔻 گزارش کامل این خبر را در خبرگزاری فارس بخوانید
http://fna.ir/eyud7v
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
سنگر مسجد
🔺مساجد در برگزاری نمازجماعت، بلاتکلیف اند / سکوت امور مساجد مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران ب
#یادداشت_مخاطبین
📌تعطیلی نماز جماعت یا تعطیلی مساجد؟!
✍ #محمدرضا_آرام
درب مسجد نوشتهاند نماز جماعت نداریم، اما انگار نماز را هم از خلق الله برداشتهاند و خیال خود را راحت کردهاند.
بارها بنا بهضرورت داخل شهر میروی و مشاهده میکنی عمده مساجد شش قفله اند و جایی جز خیابان برای اقامه نماز نمانده!
تنها بخش تجاری و مغازههای مسجد حق دارند باز باشند، چون پول سازند!
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
#یادداشت_مخاطبین
#ماهی_در_آب
📌کبوترِ جلدِ مسجد
از همهی این حرفا که بگذریم، میرسیم به اصلِ مطلب...
اصلِ مطلب همونیه که از نوشتن در موردش میترسیدم، این که باید در مورد شبای به یادموندنیِ مسجد بنویسم و خودم رو بزنم به اون راه که توی این چهارسال، چقدر کم، توفیق حضور توی مجالس هیئت داشتم، از هرک دوم از بچههای خوابگاهی که بپرسی، بعیده از صفای سفرههای ماه رمضونِ مبارک برات نگه، بعیده از اشکها و سینهزنی های محرم برات نگه، اشکهایی که آبی میشن و وجودت رو از داغیِ سردرگم بودن نجات میدن ، اشکهایی که هر قطره شون، میشن تضمین یک عمر زندگیت.
وقتی بعد از پيادهروی ها و دانشگاه گردی های هر روزه با دوستم، میرفتیم مسجد امام رضا و نمازی میخوندیم و حرمت مسجد رو اونجوری که باید نگه نمیداشتیم، هیچ وقت فکرش رو نمیکردم یه روزی همین مسجد که شده بود محل توقفِ من و دوستم، صرفا برای نماز و استراحت! بشه جایی که معنای زندگیم رو اونجا پیدا کردم، بشه جایی که اگر یه روز نرم اونجا، انگار که چیزی کم دارم، دو سال از زندگی دانشجویی من با همین غفلت گذشت و من نمیدونستم چه مروارید گهرباری دارم و قدر نمیدونم!
تا این که پای من هم به نماز جماعتهای مغرب و عشاءِ مسجد باز شد، تا این که کم کم نشستم پای صحبتهای حاج آقا ... تا این که دمنوشِ خوش طعم بعد از نماز رو جرعه جرعه نوشیدم و وجودم رو لبریز کردم از عِطر دوستی و محبت بچههای هیئت.
اون موقع بود که فهمیدم، معنای زندگی چیه؟ اون موقع بود که دستام رو بردم بالا و گفتم: خدایا شکرت ...
حالا دیگه شده بودم مشتریِ مسجد! گاه و بیگاه مسجد بودم، شب که میشد با خودم میگفتم کاش منم خوابگاهی بودم و میتونستم مثل بقیهی بچهها، تا هر وقت که بخوام مسجد بمونم و سلول به سلول بدنم رو پر کنم از آرامشِ مسجد، اما حیف که به جرمِ مشهدی بودن، باید مسیرِ مسجد امام رضا تا در شمالی رو پیاده و تنها برمیگشتم و بین راه دلم رو به توقف کنارِ مزار شهدای دانشگاه خوش میکردم...
گذشت و گذشت تا این که رسیدم به جایی که احساس میکردم، اگر مسجد نرم انگار که "مرا توان زنده ماندن نماند"!
مزهی شیرین دور هم نشستن های بعد از نماز، بدجوری دلم رو برده بود و حالا دیگه هر کس من رو نمیشناخت ازم میپرسید : "شما کدوم پردیسی؟؟ اتاق چندی؟! ..." حالا دیگه منم شده بودم یه خوابگاهیِ مشهدی
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺ستاد کرونا: برگزاری نماز جماعت در مساجد بلامانع است
بر اساس دستورالعمل جدید، دبیرخانه کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا، برگزاری نماز جماعت در مساجد به مدت یک ساعت و تهویه با یک چهارم ظرفیت و رعایت فاصلهگذاری حداقل دو متری از هر طرف و استفاده از ماسک بلامانع است.
🔻گزارش کامل این خبر را در خبرگزاری فارس بخوانید
http://fna.ir/eyxdht
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺کارآمدی مساجد با «روحانی کاربلد»/ حوزه علمیه مجتهد تربیت میکند، امام جماعت چطور؟
گفتوگو و کسب آرای صاحبنظران در حوزه مساجد، نشان میدهد همگی بر اهمیت نقش امام جماعت و روحانی مسجد اتفاق نظر دارند؛ مسئلهای که از دید صاحبنظران طی این سالها به آن بیتوجهی شده و حوزه علمیه نقش خود را در تربیت امام جماعت مسجد، آنطور که باید و شاید به خوبی ایفا نکرده است.
🔻گزارش کامل این گفتوگو را در خبرگزاری فارس بخوانید
http://fna.ir/eyyg65
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
🔺اقامه عزای سیدالشهدا در مساجد استان خراسان
قائم مقام مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان:
با توجه به اهمیت برگزاری اقامه عزای سیدالشهدا علیه السلام و ضرورت احیای شعائر حسینیه در استانهای خراسان بزرگ و خصوصا شهر مقدس مشهد، مساجد استان پذیرای عزاداران حسینی خواهند بود و در مساجدی که برگزاری مراسم طبق دستورالعملهای بهداشتی در مکان مسقف امکانپذیر نیست، مساجد میتوانند از فضای حیاط یا فضای باز اطراف مسجد استفاده نمایند.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌 تا اطلاع ثانوی مساجد تعطیل است!
✍ #محمدرضا_آرام
مهمترین راهبرد برای بازگشایی مساجد، بازگشت مساجد به خواستگاه اصلیشان است. مسجد اگر محمل تأمین نیازها و حل مشکلات افراد یک محله باشد، در ایام سخت و دشواری چون جنگ، تحریم و کرونا بیش از پیش فعال میشود و محور مواسات قرار میگیرد.
📖 متن کامل این یادداشت را میتوانيد در سایت مرکز رشد مطالعه کنید.
https://rushd.ir/?p=7611
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌 مسجد؛ مرجعِ دین و دنیای مردم
💬 #آیت_الله_علم_الهدی در دیدار با مسئولان قرارگاه مواسات:
قرارگاه مواسات برای اینکه به بهترین نحو کارش را انجام دهد باید مسجدمحور باشد که این مسئله چند اثر دارد:
اول اینکه وقتی کمکی از سمت مسجد باشد مردم این یاری را از سمت خدا و دین می بینند و حس بدی نسبت به دریافت کمک ندارند.
دومین اثر این است که مردم راحت تر می توانند برای اظهار حاجت به مسجد مراجعه کنند تا اینکه سراغ شخص بروند.
با این عمل مرجع دین مردم یعنی مساجد مرجع دنیای مردم هم می شود که اینگونه توجه بیشتری به مساجد می شود.
در مساجد، هم فرد نیازمند هست و هم خیرین حضور دارند. در زمان قدیم این طور بود که هر نمازگزار که به مسجد می آمد در انتهای نماز هر کسی در حد توانش کمک میکرد تا حاجات نیازمندان محله را برطرف کنند که این ها با مسئولیت امام جماعت صورت می گرفت.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
#یادداشت_مخاطبین
#روز_جهانی_مسجد
📌مسجدسوزیِ مردم و روحانیون!
#بخش_اول
✍ #محسن_ذوالفقاری
روز جهانی مسجد یادآور حرکت شرمآور «دتیس مایکل ولیم روهان»، شهرکنشین خبیث اسرائیلی است که در ساعت هفت صبح روز سی و یکم مرداد ١٣۴٨ هجری شمسی(٢١ اگوست ١٩۶٩) مسجدالاقصی را به آتش کشید. در نتیجه اقدام وقیحانه او ١۵٠٠متر مربع فضا و منبر تاریخی مسجدالاقصی در آتش سوخت. این روز بهعنوان «روز جهانی مسجد» شناخته میشود. رهبر معظم انقلاب در این خصوص میفرمایند: «فراموش نکنیم که روز مسجد اساساً یک روز انقلابی است؛ یعنی تعیین این روز که به خواست جمهوری اسلامی بود و در سازمان کنفرانس اسلامی به عنوان روز مسجد تصویب شد، به مناسبت آتش زدن مسجدالاقصی است، به مناسبت مقابله با دشمن صهیونیست است؛ اساس این روز یک چنین اساسی دارد؛ با این نگاه به روز مسجد نگاه کنید و حرکت را در این مسیر قرار بدهید.»[١]
روز جهانی مسجد بهانه و یادآوری خوب و مناسبی است تا حواسمان جمع باشد در این هسته مقاومت مقاوم باشیم و با دستان خودمان در قالب و صورتی متفاوت مسجدسوزی را استمرار ندهیم. این نوع مسجدسوزی از هر قشری امکانپذیر است. از مردم عادی تا حوزه علمیه! از روحانیون تا هنرمندان! از مرکز رسیدگی به امور مساجد تا ارگانها و سازمانهایی امثال سپاه و شهرداری! از آنجا که توضیح و تفصیل و تبیین هر کدام از گروهها و قشرها در این مجمل نمیگنجد فقط به مردم و روحانیون میپردازیم. چرا که نقشآفرینی بیشتری در این آتشسوزی دارند.
حضور مستمر در مسجد اولین و سادهترین وظیفهی مردم در قبال مسجد است. این امرِ به ظاهر ساده این قدر اهمیت دارد که پیامبر اکرم میفرمایند: «لاصلاه لجار المسجد الا فی المسجد»[٢] و یا روایت دیگری میفرماید: «یشکون الی الله عز و جل مسجد خراب لایصلی فیه اهله»[٣] امام و رهبری هم سخنان فراوان در این خصوص دارند که فقط تبرکاً به همین جمله امام خمینی اکتفا میکنیم: «به شما بگویم...سنگر است اینجا، سنگرها را باید پر کرد»[۴]. لذا با این همه تأکید و سفارش اگر مردم از سادهترین وظیفه خود که حضور در مسجد است کوتاهی کنند هم شعلههای مسجدسوزی را در دنیا شعلهورتر میکنند هم عذاب خویش را در قیامت. چرا که در روایات فوق اشاره کردیم که نماز همسایه مسجد جز در مسجد مورد قبول نیست و مسجد در فردای قیامت از اهل خود که در آن نماز اقامه نمیکردند شکایت میکند.
اما قشر دوم روحانی و امام جماعت است. چیزی که جزء لاینفک مسجد و از مؤلفههای هویتی مسجد به حساب میآید و حساسترین نقشها را او بر عهده دارد. محور مسجد[۵] و روح و مایه حیات مسجد[۶] است، مدیر محتوایی و معنوی مسجد[٧]، طبیب معنوی[٨]، پدری مهربان و تکیهگاه روحی جوانان[٩] است. بهخاطر چنین جایگاه مهمی فرد منتخب شده در این سمت باید ویژگیها و شرایط خاصی داشته باشد و وظایف متنوع و متعددی را انجام بدهد. همین است که رهبر انقلاب پیشنمازی و امامت جماعت را شغلی مهم و اساسی[١٠] تلقی کردهاند و آن را وظیفهای بزرگ[١١] میدانند.
با این سطح از تأکیدات و نقش والا و مؤثری که امامت جماعت میتواند ایفا کند ولی...
بخش دوم را در ادامه بخوانید 👇
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
سنگر مسجد
#یادداشت_مخاطبین #روز_جهانی_مسجد 📌مسجدسوزیِ مردم و روحانیون! #بخش_اول ✍ #محسن_ذوالفقاری روز
#یادداشت_مخاطبین
#روز_جهانی_مسجد
📌مسجدسوزیِ مردم و روحانیون!
#بخش_دوم
✍ #محسن_ذوالفقاری
...میبینیم امروزه اکثر روحانیون کمتر حاضرند در این کسوت باشند و پیگیری امورات دیگر را مهمتر و اساسیتر میدانند. بعضیهایشان هم که برو و بیایی و اسم و رسمی پیدا کنند این شغل را کسر شأن برای خود میپندارند. دلیل ریشهای این معضل به اوایل پیروزی انقلاب برمیگردد. بعد از پیروزی انقلاب روحانیون عزیز از مساجدشان خارج شدند و با دلیل شرعی و اخلاقیِ انجام کارهای بزرگتر به سمت و سوی پستهای مدیریتی و سازمانی شتافتند. معمار کبیر انقلاب که خود سردمدار این پیروزی عظیم است برخلاف همه تصورات فرمودند: «مساجد بود که این پیروزی را برای ملت ما درست کرد. این مراکز حساس است که ملت باید به آن توجه داشته باشند. اینطور نباشد که خیال کنند حالا دیگر ما پیروز شدیم دیگر مسجد میخواهیم چه کنیم؟ پیروزی ما برای اداره مسجد است.»[١٢]
دلیل دیگرِ فراری بودنِ روحانیون برای قبول امامت جماعت این است که فعالیت و وقت گذاشتن در بستر فضای مجازی را مؤثرتر و سطح گستره آن را وسیعتر میدانند و برای جواز حرف خود بیانات رهبر انقلاب را میآورند. در صدد نفی این خط فکری نیستیم ولی اگر در مقام مقایسه خواسته باشیم قضاوت کنیم حضرت آقا تخاطب واقعی و ارتباط چهره به چهره و چشم در چشم مخصوصاً برای قشر روحانیت در فضای مسجد را کارآمدتر دانستهاند. «به شما عرض بکنم حرفی که شما با مأمومین خودتان و مسجدیهای خودتان میزنید، از نطق تلویزیونی و مانند اینها به مراتب کارآمدتر و مؤثرتر است؛ بارها این را عرض کردهایم که نگاه چشم در چشم و جلسهی نزدیک که نفس گوینده به شنونده میخورد، یک چیز دیگری است... اینها دست کم نباید گرفت. هم از فضای مجازی مؤثرتر است، هم از صداوسیما مؤثرتر است»[١٣] «فضای مجازی چیز خوبی است. فرصتی است اما کافی نیست. بعضیها چسبیدهاند به فضای مجازی –توییتر و مانند اینها- برای اینکه پیامهایشان را برسانند. این فایده ندارد. تخاطب واقعی لازم است. میزگرد لازم است. سخنرانی لازم است. نشریه لازم است. بحثهای دو نفره و سه نفره لازم است، جلسات تحقیق لازم است. اینجور با مخاطبینتان بنشینید و مانند این کارها».[١۴]
دلایل فراوان همراه با مستندات و شواهد متعدد دیگری میتوانیم لیست کنیم و مقصرهای درجه یک و دو و سه این آتشسوزی عظیمِ مساجد را شناسایی کنیم ولی بهنظر میرسد تنها آتشنشانانی میتوانند این آتش را مهار کنند که خود در شعلهور کردنِ آن نقش بهسزایی داشتند و برای جبرانِ این خسارت هنگفت راه حلی نیست جز اینکه مردم و روحانیون به دلِ آتش بزنند و به سنگر مسجد بازگردند و روح و جان مسجد را تازه کنند. چرا که سوختن روح و جان و هدف و ظرفیت مسجد به مراتب خیلی خطرناکتر از سوختن کالبد مسجد است.
١. بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با ائمه جماعات استان تهران، ١٣٩۵/۵/٣١.
٢. مغربی، ١٢٨۵ ه ق، ج١، ص١۴٨.
٣. کلینی، ١۴٠٧ ه ق، ج٢، ص٩١٣.
۴. صحیفه امام، ج١٢، ص٣٩٣.
۵. بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با ائمه جماعات استان تهران، ١٣٩۵/۵/٣١.
۶. پیام رهبر معظم انقلاب به نوزدهمین اجلاس سراسری نماز١٣٨٩/٧/١٨.
٧. پیام رهبر معظم انقلاب به بیستمین اجلاس سراسری نماز١٣٩٠/٧/١٩.
8. پیام رهبر معظم انقلاب به نوزدهمین اجلاس سراسری نماز١٣٨٩/٧/١٨.
٩. بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای شورای مرکزی نمایندگان ولی فقیه در دانشگاهها١٣۶٩/٧/٨.
١٠. بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با ائمه جماعات استان تهران، ١٣٩۵/۵/٣١.
١١. پیام رهبر معظم انقلاب به هشتمین اجلاس سراسری نماز١٣٧٧/۶/١٨.
١٢. صحیفه امام، ج١٣، ص١۵.
١٣. بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با ائمه جماعات استان تهران، ١٣٩۵/۵/٣١.
١۴. بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی با دانشجویان١٣٩۶/٢/١١.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar