📰 امضای ۱۰ توافقنامه تجاری بین قزاقستان و ترکیه
⬅️ ۱۰ سند تجاری به ارزش بیش از 180 میلیون دلار در یک مجمع تجاری در آنکارا بین مقامات قزاقستان و ترکیه به امضا رسید. امروزه دو کشور نزدیک به 100 پروژه سرمایه گذاری مشترک به ارزش 3.8 میلیارد دلار را اجرا می کنند.
📄 این اسناد اغلب مربوط به افزایش تعاملات تجاری بویژه در زمینههای کشاورزی و مواد معدنی و توسعه زیرساختهای لجستیکی بود. وزیر حمل و نقل قزاقستان اظهار داشت که حجم حمل و نقل بار بین دو کشور از طریق راه آهن در یک سال گذشته حدود 40 درصد افزایش یافته است و افزود که برنامه ریزی برای توسعه مسیر حمل و نقل بین المللی ترانس خزر برای افزایش چشم انداز حمل و نقل در نظر گرفته شده است.
📄 به گفته وزیر بازرگانی قزاقستان، این کشور قصد دارد صادرات 34 نوع محصول به ترکیه را به ارزش بیش از 630 میلیون دلار افزایش دهد.
✍️ گفتنیست، ترکیه یکی از پنج شریک تجاری بزرگ قزاقستان و در میان 20 سرمایه گذار برتر است . در یه دهه گذشته، ترکیه 6 میلیارد دلار در اقتصاد قزاقستان سرمایه گذاری کرده است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 رایزنی سیاسی تاجیکستان و آذربایجان؛ امضای توافقنامه کنسولی
⬅️ نشست رایزنی سیاسی هیئتهای وزارت خارجه تاجیکستان و آذربایجان در شهر دوشنبه برگزار شد. معاونین اول وزیر خارجه هر کشور ریاست هیئتها را بر عهده داشتند.
📄 در این نشست، به تفصیل موضوعات مربوط به روابط تاجیکستان و آذربایجان در زمینه های سیاسی، تجاری-اقتصادی، فرهنگی، بشردوستانه و ... مورد بررسی قرار گرفت.
📄 در این رایزنی، یادداشت تفاهم همکاری کنسولی بین وزارتخانه های خارجه تاجیکستان و آذربایجان امضا شد.
✍️ گفتنیست، در نیمه دوم ماه آتی میلادی، امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان برای یک سفر کاری وارد باکو خواهد شد.
همچنین بخوانید:
اضافه شدن آذربایجان به پلتفرم آسیایمرکزی و آمریکا (C5+1)
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 بیانیه سومین نشست اقتصادی و همکاری کشورهای عربی با آسیای مرکزی و آذربایجان
⬅️ سومین نشست اقتصادی و همکاری کشورهای عربی با آسیای مرکزی و آذربایجان با صدور بیانیه ای ۵۷ بندی در دوحه به اتمام رسید. بیانیهای دو بخشی شامل همکاری سیاسی با ۲۱ بند و بخش همکاری های اقتصادی، فرهنگی و... شامل ۳۶ بند.
👇👇ادامه
در این نشست به روابط تاریخی، پیوندهای مذهبی و فرهنگی مشترک توجه شد و بر اساس پتانسیل کشورهای عربی، کشورهای آسیای مرکزی و آذربایجان در تعاملات سیاسی، اقتصادی و امنیتی چشمانداز همکاری ترسیم شد.
در این نشست، نسبت به اکثر چالشهای سیاسی جهان عرب اظهار موضع گشت و در بیانیه، تجاوز مستمر رژیم صهیونیستی به مردم فلسطین را که منجر به شهادت بیش از 100000 شهید و مجروح عمدتاً زن و کودک شد، محکوم شده است.
کشورها همچنین تروریسم را در تمام مظاهر و انگیزه های آن محکوم کردند و بر اهمیت عملیات ضد تروریسم، ریشه کن کردن ریشه های آن و خشکاندن منابع آن تاکید کردند و ارتباط تروریسم با هر نژاد، مذهب، ملیت یا تمدن را رد کردند.
در این بیانیه بر اهمیت همکاری بین کشورهای عضو اتحادیه عرب، آسیای مرکزی و آذربایجان برای ارتقای امنیت سایبری تاکید شده و خواستار همکاری برای جلوگیری از استفاده دولتها و یا افراد و گروها از زیرساختهای اعضا علیه سایر کشورها شده است. در این زمینه، از همکاری در اجرای برنامههای مرتبط با امنیت سایبری که به حفاظت از دادهها کمک میکند، استقبال شد و از راهاندازی مجمع جهانی امنیت سایبری توسط عربستان سعودی با هدف کمک به ارتقای امنیت سایبری در سطح بینالمللی قدردانی گشت.
همچنین به طور ویژه به توسعه پایدار همکاریهای اقتصادی و تجاری در زمینههای آب، نفت، امنیت غذایی، کشاورزی، فناوری کشاورزی، منابع طبیعی، انرژی، معدن، صنایع پتروشیمی، صنعت گردشگری و سرمایهگذاری در زیرساختها تاکید شده است.
طرفین همچنین خواستار تلاش برای تقویت و توسعه بخش حمل و نقل زمینی، دریایی، هوایی و ریلی بین کشورهای عضو اتحادیه عرب، کشورهای آسیای مرکزی و آذربایجان با هدف افزایش روابط تجاری و تسهیل دسترسی به بازارهای یکدیگر شدند.
در این بیانیه به همکاری در موضوعات هوش مصنوعی، توسعه زیرساختهای فناوری، تحول دیجیتال تاکید شد.
⬅️ جاسم محمد البودایوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج در این نشست گفت: "هر دو منطقه می توانند یک بلوک اقتصادی موثر در عرصه های منطقه ای و بین المللی را تشکیل دهند که به افزایش مبادلات تجاری و تشویق سرمایه گذاری در انرژی و صنعت کمک کند."
الفتح عبدالله یوسف، وزیر تجارت سودان نیز در گفتگو با الجزیره اظهار داشت که بیانیه دوحه بر تعمیق و توسعه روابط کشورهای حاضر در این مجمع به سمت افق های گستردهتر و عمیقتر تمرکز دارد که در نهایت منجر به تشکیل یک بلوک اقتصادی سیاسی قوی عربی-آسیایی خواهد شد و بر عرصه جهانی تأثیر خواهد گذاشت.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 ازبکستان و عربستان قراردادهایی به ارزش ۱۸ میلیارد دلار امضا کردند
⬅️ روزهای ۲ و ۳ می، سومین مجمع بین المللی سرمایهگذاری تاشکند در ازبکستان با حضور ۲۵۰۰ نماینده از ۸۴ کشور برگزار شد.
📄 هیئت عربستان به ریاست عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی در این مجمع شرکت کرد و در چارچوب آن قراردادهایی را به ارزش ۱۸ میلیارد دلار با طرف ازبکستان منعقد نمود.
✍️ گفتنیست، حدود ۵ میلیارد دلار از این مبلغ مربوط به سرمایهگذاری شرکت ACWA POWER در زمینه انرژی تجدیدپذیر است که حجم کل سرمایهگذاریهای این شرکت در ازبکستان را به ۱۳.۹ میلیارد دلار رساند و ازبکستان را تبدیل به بزرگترین بازار سرمایهگذاری انرژی سبز این شرکت پس از خود عربستان کرد.
🔸️ همچنین قابل ذکر است که مبلغ کل سبد پروژههای مشترک عربستان سعودی با ازبکستان به ۳۰ میلیارد دلار رسیده است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 نشست 5+1 برای رسیدگی به چالشهای زیست محیطی آسیای مرکزی در واشنگتن
⬅️ ۴ می، آستانه تایمز از برگزار شدن نشست 5+1 برای رسیدگی به چالشهای زیست محیطی آسیای مرکزی در واشنگتن به میزبانی بنیاد جیمز تاون خبر داد.
📄 در این میزگرد کارشناسان آمریکایی نسبت به وضعیت زیست محیطی آسیای مرکزی ابراز نگرانی کردند و خواستار سرمایهگذاری کلان در زمینههای مربوطه بویژه گذار به انرژی سبز شدند.
📄 برایان استیملر مدیر بخش آسیای مرکزی دفتر امور آسیای جنوبی و مرکزی وزارت امور خارجه ایالات متحده، اظهار داشت: سرمایه گذاری های کلان در زیرساخت های آسیای مرکزی برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی مورد نیاز است. از این رو، اقلیم و محیط زیست همچنان اولویت ایالات متحده خواهد بود، چه در سیاست داخلی و چه در سیاست خارجی، از جمله از طریق پلت فرم C5+1 در آسیای مرکزی.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی وزیر خارجه تاجیکستان و سفیر عربستان سعودی؛ نامه بن سلمان به رئیس جمهور تاجیکستان
⬅️ سراجالدین مهرالدین وزیرخارجه امور خارجه تاجیکستان و ولید بن عبدالرحمن سفیر عربستان سعودی به گفتگو نشستند.
📄 در ابتدای این دیدار، ولید بن عبدالرحمن نامه ولیعهد عربستان به امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان را به وزیر خارجه تقدیم کرد. در ادامه، طرفین حول مسائل جاری در روابط دوجانبه و چشم انداز توسعه همکاری در چارچوب سازمان های بین المللی به بحث و گفتگو پرداختند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📄 اخیراً یک اتفاق قابل توجه رخ داد؛ سفر چارلز میشل و اورسولا فوندرلاین به تاشکند برای نشست سران اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای مرکزی که قرار بود در 26 آوریل برگزار شود. شکی نیست که اروپاییها می خواستند منطقه را در برابر یک انتخاب سرنوشت ساز قرار دهند: روسیه یا اوکراین و غرب. اما در 22 آوریل، شوکت میرضیایف به شکل غیر منتظرهای به یک تعطیلات کوتاه رفت و در 28 آوریل در انظار عمومی ظاهر شد. مطمئناً این قضیه با همسایگان توافق شده بود. بنابراین اجلاس مختل گشت و این نشست برای مدت نامعلومی به تعویق افتاد.
📄 در این زمان، دیوید کامرون وزیر خارجه بریتانیا نیز به سراسر آسیای مرکزی تور سیاسی داشت، اما از سوی رئیس جمهور ازبکستان مورد استقبال قرار نگرفت؛ به علت اینکه میرضیایف در تعطیلات بود...
📄 رادیو آزادی (رسانه آمریکایی) بلافاصله با انتشار یک گزارش دور از ذهن، از فساد افراد نزدیک میرضیایف پرده برداشت. آن هم با جزئیات و نکاتی که مستقیماً حاکی از مشارکت سرویس های ویژه اطلاعاتی برای دسترسی به تراکنش های بانکی بود. پیام برای تاشکند واضح بود.
📄 غرب بارها برای سیاستمدارانی که با ساز آنها در منطقه نرقصیده "پالس تهدید" فرستاده است. دیده بودیم که «قزاق گیت» برای نظربایف سازماندهی شده بود و اسلام کریم اف نیز با رسوایی پیرامون دخترش گلناره حذف شد و ناگهان حساب های سوئیسی او منشتر گشت.
یادداشتی از vesti.uz
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 برقراری روابط تجاری عادی بین آستانه و تلآویو محور گفتگوی سفیر قزاقستان و نماینده کنگره آمریکا
⬅️ ۷ می، یرژان آشیکبایف سفیر قزاقستان در آمریکا با بث ون دوین عضو کنگره آمریکا به گفتگو نشست.
📄 در این دیدار، طرفین حول روابط خارجی قزاقستان بویژه حول مسئله برقراری روابط تجاری عادی با تلآویو به بحث و تبادل نظر پرداختند.
✍️ گفتنیست، پیش از این ماوراءالنهر به نشانههای زمینه سازی رژیمصهیونیستی برای مطرح ساختن مسئله مذکور اشاره نموده بود.
🔸️ از شروط برقرار شدن روابط تجاری عادی کشورهای آسیای مرکزی با آمریکا و رژیم صهیونیستی لغو اصلاحیه جکسونوانیک است که لایحه آن به پارلمان آمریکا ارائه شده و در بیانیه اولین نشست سران آسیای مرکزی و آمریکا نیز به آن اشاره شده است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 تمرکز بر شرکتهای عربستان و امارات در بخش انرژی طرح ازبکستان ۲۰۳۰
⬅️ شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان در جریان صحبت در سومین مجمع بین المللی سرمایهگذاری تاشکند، از هدف ازبکستان برای رسیدن به 20 گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ خبر داد و افزود که تاشکند بدنبال رساندن سهم انرژی تجدیدپذیر در مصرف انرژی کشور به 40 درصد است.
📄 وی با اشاره به اینکه ۲۸ پروژه انرژی بادی و خورشیدی در ازبکستان جاری است، مهمترین شرکا در این زمینه را شرکت مصدر امارات، آکواپاور عربستان و چند شرکت چینی اعلام کرد.
📄 میرضیایف خاطرنشان کرد این پروژهها بر اساس مشارکت دولتی و خصوصی و مستقیماً از طریق سرمایه گذاری خارجی اجرا می شوند. وی همچنین آمادگی تاشکند برای کمک به دوشنبه و بیشکک در این زمینه را اعلام نمود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 رایزنی ازبکستان برای ایجاد ۱۰۰ هزار شغل دائمی برای شهروندان خود در عربستان
⬅️ هیئتی از شهر فرغانه ازبکستان به ریاست استاندار آن برای رایزنیهای تجاری به کویت و عربستان سفر کرد. در این سفر، هیئت ازبکستانی و تجار موفق ازبک مقیم عربستان به گفتگو نشستند و برای فراهم ساختن زمینه ایجاد ۱۰۰ هزار شغل دائمی در عربستان و تاسیس مراکز آموزش زبان عربی در شهر فرغانه رایزنی کردند.
📄 در این سفر، هیئت ازبکستان و نمایندگان شرکت "BahraElectrics" نیز دیدار کردند و برای احداث شرکتهای فرآوری مس و تولید کابل در ازبکستان به تبادل نظر پرداختند. در نتیجه توافقنامهای به امضا رسید که زمینههای اولیه این مسئله را فراهم خواهد کرد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr