✅ تأیید ولیفقیه و جلوگیری از اختلال نظام؛ دو عامل مشروعیت بورس
📌 استاد علی عندلیبی همدانی در درس خارج فقه بورس:
🔻اختلال نظام
🔹 مقدمه اول: در حال حاضر زندگی بشر بسیار وابسته به اشخاص حقوقی است به طوری که اگر این اشخاص حقوقی، اعتبار شرعی نداشته باشند، زندگی مردم مختل میشود و معاش مردم دچار مشکل میشود.
🔹 مقدمه دوم: شارع مقدس اختلال نظام را قبول ندارد فلذا برای جلوگیری از به وجود آمدن اختلال نظام، این اشخاص حقوقی را مشروع میداند.
🔰 نتیجه: پس بورس هم که شخصیت حقوقی است و در حال حاضر زندگی مردم به آن وابسته شده و از عدم مشروعیتش اختلال نظام، لازم میآید، مشروع است.
🔻 ولایتفقيه
🔹 به فرض ما هیچ دلیلی بر اعتبار و مشروعیت بورس و اشخاص حقوقی نداشتیم، از راه تقنین یا همان ولایت فقیه مشروعیت تمام اشخاص حقوقی را تصحیح میکنیم.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=14249
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯«طرح ایده» ویژه طلاب قم فراخوان شد
📌فراخوان «طرح ایده»، ویژه طلاب جوان مدارس علمیه قم، از سوی مرکز امور واحدهای آموزشی حوزه علمیه قم اعلام شد.
🔹طرح ایده در راستای تبیین و گفتمانسازی و عملیاتی کردن افقهای بلند در بیانیه گام دوم انقلاب است.
🔹هدف از این طرح، تقویت روحیه مشورتپذیری مدیران حوزه و توجه به رجوع به افکار عمومی در حوزه و تقویت اعتماد به نفس و مسئولیتپذیری طلاب در رابطه با مسائل مهم و راهبردی مرتبط با انقلاب اسلامی و حوزه علمیه است.
🔹طلاب میتوانند ایدههای خود را به صورت انفرادی یا گروهی در قالبهای طرح مکتوب، اینفوگرافی، فیلم مستند، مصاحبه و گفتوگو با صاحبنظران و ... به مرکز امور واحدهای آموزشی قم ارسال کنند.
🔹از جمله نتایج تشکیل بانک ایده و استفاده از آن در سیاستگذاریهای آتی در حیطه مدارس استان قم، مشارکت طلاب اعلام شده است.
🔹به سه نفر از برگزیدگان، کمکهزینه سفر به مشهد مقدس اهداء خواهد شد و مهلت ارسال آثار از ۹ تا ۲۹ آذرماه ۱۳۹۸ از طریق ایتا و سروش به نشانی @farakhan_howzeh اعلام شده است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#فراخوان
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📌 تكميل ظرفيت مراكز تخصصی/ تا 20 آذرماه فرصت وجود دارد
💢 برخی مراكز تخصصی و مؤسسات آموزش عالی حوزوی به منظور تكميل ظرفيت خود از برادران علاقهمند و واجد شرايط «دارای مدرك سطح يك و يا مدرك سطح دو» برای نيمسال دوم تحصيلی 99-98 ثبتنام مینمايند.
🔹 علاقهمندان تا 20 آذرماه 98 فرصت دارند از طریق سامانه مراكز تخصصی اقدام نمايند.
📚 راهنما : taklink.in/f3a
💻 ثبتنام : ems.ismc.ir
🔰 جهت اطلاع از شرایط پذیرش، نحوه ثبتنام، جدول ظرفیت پذیرش و ليست مراكز حوزوی فايل دفترچه راهنما را مطالعه نموده و برای كسب اطلاعات بيشتر با شمارههای مندرج در دفترچه راهنما تماس حاصل نماييد.
💢 گفتنی است؛ معيار پذيرش طلاب در هر مؤسسه، ضريب نمرات دروس از پيش تعيين شده «با توجه به رشته انتخابی» میباشد، لذا افراد دارای امتياز بالاتر برای انجام مصاحبه حضوری دعوت خواهند شد.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#فراخوان
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯 گزارش اجمالی؛
✳️ درسگفتار نظامهای اسلامی
📌 موضوع: بررسی وضعیت موجود بانکداری ایران با نظر به ابزارهای فقهی بانک
🔻 استاد جواد عبادی در درسگفتار «فقه بانک» که از سوی مؤسسه مفتاح برگزار شد، عنوان کرد؛
🔰 اقتصاد به دو بخش واقعی و مالی تقسیم میشود. بخش واقعی اقتصاد شامل تولید، توزیع و مصرف بوده و بخش مالی نیز وظیفه تأمین مالی بخش واقعی اقتصاد را بر عهده دارد.
🔰 بخش مالی در هر اقتصادی از «بازار پول» و «بازار سرمايه» تشكيل شده است.
1️⃣ بازار پول: در آن عرضه کنندگان سرمایه به هر دلیلی تمایل دارند سرمایه خود را زیر یک سال عرضه نمایند. نهادهای عملیاتی بازار پول شامل بانكها، مؤسسات مالی و اعتباری میباشد که در قانون ایران تعاونی اعتبارها و صندوقهای قرضالحسنه نیز به آنها افزوده شده است.
🔹 ابزار بازار پول در کشورهای غیر اسلامی عبارت است از قرض ربوی. اما در جمهوری اسلامی ایران مطابق قانون عملیات بانکی بدون ربا، ابزارهای بازار پول شامل مجموعه قراردادهای شرعی همچون فروش نسیه، اجاره به شرط تملیک، جعاله، سلف و مضاربه است که جایگزین قرض ربوی میباشد.
2️⃣ بازار سرمایه: در آن عرضه کنندگان سرمایه به هر دلیلی تمایل دارند که سرمایه خود را بالای یک سال عرضه نمایند. نهادهای عملیاتی بازار سرمایه شامل بورسهای اوراق بهادار، شركتهای بيمه، شركتهای سرمايه گذاری و صندوقهای بازنشستگی میشود.
🔹 ابزارهای بازار سرمایه در کشورهای غیر اسلامی عبارتند از اوراق قرضه و انواع اوراق سهام ولی در جمهوری اسلامی این ابزارها علاوه بر انواع اوراق سهام شامل مجموعه قراردادهای شرعی میباشد که جایگزین اوراق قرضه میشود و از آنها به «صکوک» یاد میشود.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_گفتار
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 حکم تصرف املاک شخصی توسط حکومت/ اگر به دستور ولیامر باشد جائز است وگرنه جائز نیست
🔻 آیتالله سیفی مازندرانی در درس خارج مسائل مستحدثه:
🔰 اگر تصرف در اموال شخصی تحت ولایت ولیّ امر باشد و او به خاطر مراعات مصالح اسلام و مسلمین حکم کرد و یا کسی که از جانب ولیّ امر ماذون است حکم کرد، این جائز و نافذ است.
🔰 اگر این کار توسط ولیّ امر شرعی نباشد، این تصرّف جائز نیست، او طاغوت است و حکم او نافذ نیست، مگر در فرض اضطرار که این اضطرار باید برای آن کسی که دارد تصرّف میکند ثابت شود. اگر احداث این شوارع و میادین در این اراضی عامرهی مملوکهی شخصیه به امر دولتی بود که تحت امر ولیّ امر نبوده تصرف مردم جایز نیست.
🔰 اگر بتوان با قیمت بیشتری ولی بدون تصرف اموال مردم کاری انجام داد، حکمش چیست؟ این منوط به تشخیص ولیّ امر است که ببیند قدرت هزینه گزاف را دارد و هیچ ضرری هم به مصالح اسلام و مسلمین وارد نمیشود.
🔰 اگر این کار به اذن و حکم ولیّ امر باشد ولی حقّ صاحب ملک را ندهند، این تخلّف است و اگر ولیّ امر به اطلاع و علم به این معنا این را پیگیری نکند خودش از عدالت ساقط میشود و دیگر حکمش نفوذی نخواهد داشت.
🔰 شارع مقدس تشخیص موارد را بر عهده ولیّ امر و منصوبین از جانب او گذاشته و به آنها هم امر کرده که اگر تخصّص ندارید، مشورت کنید. کما اینکه رهبر معظّم در قضیه أخیر فرمودند من که در این قضایا تخصّصی ندارم، لذا مشورت کردیم.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=14251
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#سیاست
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📚 حکم فقهی پرداخت دستمزد عوامل توسط تهیه کننده
✅ استاد عباس رفعتی در درس خارج «فقه رسانه»:
🔻 قراردادهای تهیه کنندگی
🔹 اگر مجموعه سازنده و هزینه کننده برای ساخت فیلم ریز پرداختها را به تهیه کننده اعلام نکرده و او را در زمینه پرداختها مخیر سازد، تهیه کننده میتواند کمتر از آنچه مصوب است به عوامل فیلم بپردازد؛ اینگونه کارها از لحاظ اخلاقی درست نیست و از مصادیق ظلم برشمرده میشود، اما به لحاظ فقهی مشکلی ندارد.
🔹 اگر برآوردی که از سوی سازمان سازنده فیلم اعلام میشود مطابق قوانین و مقررات باشد و پرداخت کمتر از آن مقدار مصداق عمل به خلاف بخش نامه حکومتی(مانند قانون کار) باشد، بنا بر نظر فقهایی که عمل به قانون و مقررات را لازم میدانند درست نیست، زیرا سبب تضییع حقوق دیگران میشود.
🔹 اگر تهیه کنندهای طبق قیمتهای اعلام شده با عوامل فیلم قرارداد منعقد نکرده و پایینتر از آن قیمت با آنها قرارداد ببندد، در صورتی که آن افراد از اصل ماجرا خبر نداشته و به آن رضایت نداشته باشند کار حرامی مرتکب شده و عوامل میتوانند از وی شکایت کرده و حق خود را پس بگیرند.
🔹 اگر تهیه کنندهای و یا پیمانکاری بر خلاف قانون عمل کرده و حقوق عوامل و یا کارگران را پایینتر از قانون کار بدهد و تراضی طرفین نیز وجود نداشته باشد به حقوق زیردستان خود اجحاف کرده است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=14255
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#جامعه_و_فرهنگ
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯مراحل فسق و کفر تدریجی است/ نقش امیددهی در تقویت روحیه
📌آیتالله محسن فقیهی، استاد سطح عالی حوزه در تفسیر سوره مبارکه بقره، بیان کرد:
🔹یکی از مسائلی که از نظر روانی مهم است این است که وقتی روحیه برخی افراد ضعیف شد رهبر و مولی به او روحیه میدهد و یکی از عوامل موفقیت یک مبلغ دین و هر انسانی، این است که روحیه خود را در سطح بالا نگه دارد.
🔹کثرت گناه تدریجاً سبب فاسق شدن و کافر شدن انسان است. این مسئله تدریجی است، ابتدا فرد گناهی را مرتکب میشود و بعد بر آن اصرار میورزد و بعد از مدتی به وادی کفر میرسد.
🔹در این زمانه باید مراقبت زیادی از فرزندانمان داشته باشیم تا به فسق و کفر نیفتند؛ برخی گلایه میکنند که فرزند ما نماز میخوانده و در مجالس اهل بیت شرکت میکرده، ولی الان کاهل نماز شده و در مجالس عزا نمیآید، چون انسان به تدریج از خدا دور میشود.
🔹این همه افرادی که ظلم کرده و دروغ میگویند و مال دیگران را میخورند به خاطر هواهای نفسانی است که سبب دوری انسان از مسیر صحیح میشود؛ هوای نفس سبب دوری از مسیر عقل میشود و فرد بی عقل هم مرتکب هر کاری خواهد شد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=14258
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#تفسیر_قرآن
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 اختیار شوهر در چند همسری باید ضابطهمند باشد/ در حقوق زن، براساس مصلحت میتوان فتوای غیر مشهور را بر مشهور ترجیح داد
✅ حجتالاسلام فرجالله هدایتنیا در نشست «آسیبشناسی مسائل زنان و خانواده» مطرح کرد؛
📚 حقوق زنان در ایران بعد از انقلاب اسلامی دارای تحولات گسترده در بعد مدنی، کیفری، سیاسی و اجتماعی بوده است.
📚 بررسی روش شناختی تحولات تقنینی در حقوق خانوادگی زنان با دو روش «تغییر فتوای معیار قانون به روش گزینشی» و «تغییر حکم مبنای قانون» انجام شده است.
📚 قانونگذار در این زمینه بر اساس شرایط و مصلحت میتواند فتوای غیر مشهور را بر مشهور ترجیح دهد و در نگاه کلی میتوان گفت فقه راه تحولات حقوقی را ضابطه مند کرده و در این راه مسیر را مشخص کرده است.
📚 تحولات حقوق زنان بعد از انقلاب اسلامی نه تنها رکود نداشته بلکه شتاب نیز گرفته است و به وسیله ظرفیتهای درون فقه این تحولات مسیر خود را طی کرده است.
📚 یک سری از شروط ضمن عقد آمده است که قراردادی هستند به عنوان مثال تحدید قراردادی حق شوهر در چند همسری یکی از شروط است و دلیل ذکر آن این است که وجود چند همسری ممکن است منشاء برخی مشکلات مانند کاهش تمایل دختران به ازدواج، تضییع حقوق زن، تخریب روابط همسری و سستی بنیان خانواده باشد که با استفاده از شروط ضمن عقد به دو روش صریح و ضمنی میتوان اختیار شوهر در چند همسری را ضابطهمند کرد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=14262
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯 گزارش اجمالی؛
✳️ درسگفتار نظامهای اسلامی
📌 موضوع: فقه اقتصاد مقاومتی با رویکرد حمایت از کالای ایرانی
🔻 استاد احمدعلی یوسفی در درسگفتار «فقه اقتصاد مقاومتی با رویکرد حمایت از کالای ایرانی» که از سوی مؤسسه مفتاح و با همکاری موسسه فرهنگ و تمدن توحیدی برگزار شد، گفت:
🔰 یکی از راههای وارد کردن صدمات اقتصادی و معیشتی به مردم ایران، واردات بیرویه کالاهای خارجی و قاچاق برخی کالاهای ممنوع است.
🔰 انواع کالاهای خارجی به ویژه به لحاظ مبدأ تولید آنها وجود دارند که ممکن است حکم فقهی خرید و مصرف و تبلیغ آنها متفاوت باشد. بنابراین باید هر دسته از آنها مشخص شود و حکم فقهی معامله و مصرف آنها معلوم گردد.
🔰 مخاطبین حکم فقهی خرید و مصرف کالاهای خارجی براساس ادله اولیه و ثانویه در شرایط جنگ اقتصادی دشمن علیه ملت ایران و نیز حکم فقهی حمایت از کالای ایرانی مستخرج از ادله شرعی عبارتند از؛ عموم مردم به عنوان خریداران و مصرف کنندگان، دولت به عنوان سیاستگذار و تولیدکنندگان به عنوان بخشی از جامعه که با تولید با کیفیت و قیمت مناسب میتوانند زمینه حمایت از کالاهای تولیدی داخلی را فراهم کنند.
🔰 بر اساس آیه «یأَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ» خرید هر نوع کالایی از هر فردی یا از هر کشوری که به قصد منفعت حلال آن کالا انجام شود، وفای به آن لازم و معامله صحیح است.
🔰 براساس آیه «أَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْئُولًا» هر نوع کالایی که دارای منفعت حلال است، از افراد یا کشورهای خارجی به قصد آن منفعت، معامله و خریداری شود، یک نوع عهد و پیمان محسوب میشود، به همین جهت وفای به آن لازم و واجب و آن معامله صحیح میباشد. پس به مقتضای این آیه حکم معامله کالاهای خارجی از هر کشوری و از هر فردی صحیح و وفای به آن نیز لازم و واجب است.
🔰 دلیل سومی که صحت و حلیت این معاملات را تأیید میکند آیه «أَحَلَّ اللَّهُ الْبَیعَ» است. به مقتضای دلالت آیه اگر کالای خارجی که دارای منفعت محلله باشد، خرید آن به قصد تحصیل آن منفعت محلله صورت گیرد، آن معامله صحیح و شارع نیز آن را امضا میکند.
🔰 دلیل عام دیگری که در تأیید این معاملات آمده، آیه «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَینَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ» است. این آیه تنها قلمرو تجارت را شامل میشود. پس نسبت به دو آیه اول قلمرو این آیه محدودتر است؛ ولی زیر بنای قوانین مالی در فقه اسلامی است. از آیه هم حکم تکلیفی(جواز تصرف در مال مورد تجارت) و هم حکم وضعی(صحت تجارت) استفاده میشود.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_گفتار
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💰 به اسکناس و دلار زکات تعلق میگیرد؟/ تشخیص زکات بر عهده ولی امر است
🔻 استاد محمدتقی شهیدی در درس خارج «فقه پول»:
✅ مرحوم آقای صدر احتیاط واجب میکند که اگر اسکناس یک سال بماند و به حد نصاب هم رسیده باشد، زکاتش داده شود، مثلا کسی یک سال چهار هزار دلار نگه داشت، ماه دوازدهم که میشود زکاتش که صد دلار هست باید پرداخت بشود بناء بر احتیاط واجب. ولی اسکناسهایی که ارز داخلی است معمولا یا بانک میگذارند یا در گردش است و لذا زکات به آن تعلق نمیگیرد.
✅ مشهور قائلند که زکات تعلق نمیگیرد بخاطر روایاتی که منحصر کرده زکات را به 9 چیز که دو تای از آن 9 چیز درهم و دینار است.
✅ مرحوم آقای صدر و بعض معاصرین میگویند ولایت بر تعیین موارد زکات به ولی امر مسلمین واگذار شده است. آنها میگویند ولی امر اگر مصلحت دید زکات را تعیین کند در یک شیء خاصی. مثلاً سیبزمینی خیلی تولیدش بالا رفته و فقراء هم که زیادند، زکات را بر سیبزمینی قرار بدهد.
✅ مرحوم آقای صدر مطرح کرده درهم و دینار مثال عرفی است برای نقد رائج. لذا منافات با حصر زکات در 9 چیز ندارد که ما بگوییم زکات به اسکناس تعلق میگیرد چون درهم و دینار در این روایات مثال است برای نقد رائج.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=14266
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
🔰 کتاب تلقیح مصنوعی در آینه فقه راهی بازار نشر شد
💢 انتشارات بوستان کتاب، کتاب تلقیح مصنوعی در آینه فقه را به قلم سید محسن مرتضوی منتشر کرد.
💢 تلقیح مصنوعی در آینه فقه، پنجمین کتاب از مجموعه مسائل مستحدثه پزشکی است که بعد از کالبد شکافی، پیوند اعضا و مرگ مغزی، شبیه سازی انسان قتل از روح ترحم و... به چاپ رسیده است.
💢 این کتاب از دو بخش با عنوانهای؛ بررسی حکم تکلیفی صور مختلف تلقیح مصنوعی و بررسی احکام مرتبط با تلقیح مصنوعی و یک خاتمه تشکیل شده است.
💢 نگارنده در بخش نخست، به بررسی موضوعاتی همچون مباحث کلیات و موضوع شناسی، بررسی حکم تکلیفی صور مختلف تلقیح داخل رحمی و خارج رحمی و رحم جایگزین پرداخته است.
💢 مؤلف در بخش دوم نیز احکام مرتبط با تلقیح مصنوعی همچون نسب، ثبوت عده، حکم نفقه حامل، حکم اسقاط و از بین بردن نطفه و معاملات با تلقیح را آورده است.
📚 انتشارات بوستان کتاب، کتاب «تلقیح مصنوعی در آینه فقه» را با شمارگان ۵۰۰ نسخه، در ۳۶۷ صفحه به قیمت ۵۰۰۰۰ تومان منتشر کرد.
📖 اطلاعات بیشتر:
🌐 http://meftaah.com/?p=14269
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#معرفی_کتاب
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯 موسسه عالی فقه و علوم اسلامی با مشارکت مرکز تحقیقات زن و خانواده برگزار میکند؛
🔰 سلسله نشستهای علمی نقد و نظر
📌 موضوع : بررسی فقهی و حقوقی لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت
📆 زمان برگزاری: پنجشنبه ۱۴ آذرماه ۹۸، ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲
🕌 مکان برگزاری: قم، موسسه عالی فقه و علوم اسلامی
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#زنان_و_خانواده
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com