بسم الله الرحمن الرحیم
ترجمه :
آیات 62 و 63
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
فَلَمَّا جَاوَزَا قَالَ لِفَتَاهُ آتِنَا غَدَاءنَا لَقَدْ لَقِينَا مِن سَفَرِنَا هَذَا نَصَباً
قَالَ أَرَأَيْتَ إِذْ أَوَيْنَا إِلَي الصَّخْرَةِ فَإِنِّي نَسِيتُ الْحُوتَ وَمَا أَنسَانِيهُ إِلَّا الشَّيْطَانُ أَنْ أَذْكُرَهُ وَاتَّخَذَ سَبِيلَهُ فِي الْبَحْرِ عَجَباً
ترجمه :
پس همين كه (از كنار دريا) گذشتند، موسى به جوان (همراه) خود گفت: غذاى چاشت ما را بياور، به راستى كه از اين سفر رنج بسيار ديده ايم.
(آن جوان) گفت: آيا به ياد دارى وقتى كه به صخره پناه برديم و من (پريدن) ماهى (به دريا) را فراموش كردم (كه براى تو بگويم) و كسى جز شيطان آن را از ياد من نبرد، تا آن را يادآورى كنم. و (در كمال) شگفتى ماهى راه خود را در دريا پيش گرفت (و رفت).
نکته ها:
«غَداء» به غذاى صبح و «عَشاء» به غذاى شب گفته مى شود.
به فرموده ى امام صادق عليه السلام، حضرت موسى در سه نوبت از گرسنگى به خدا شكايت كرد:
اوّل: پس از آنكه براى دختران شعيب آب آورد و به گوسفندان آنان كمك كرد، به گوشه اى رفت و گفت: پروردگارا! براى خيرى كه بر من نازل كنى نيازمندم.(67)
دوّم: در اين آيه.(68)
سوّم: آنجا كه از اهل روستا غذا خواستند و آنها ندادند، به خضر اعتراض كرد كه چرا براى مردمى كه غذا به ما ندادند، رايگان كار مى كنى؟(69)
وعده گاه موسى و خضر نشانه اى داشت و آن اينكه آن ماهى كه غذاى موسى و همراهش بود، از ظرف غذا به دريا برود. وقتى به محلّ قرار رسيدند و ماهى به دريا پريد، همراه موسى فراموش كرد آن را به موسى بگويد. چون مقدار زيادى راه رفتند، همراه موسى ماجرا را نقل كرد. مقدار اضافه ى راه را برگشتند و در همان محلّ، خضر را ديدار كردند.
حضرت موسى عليه السلام چهار سفر داشت:
- سفر هَرب. «ففررت منكم لمّا خقتكم»(70)
- سفر طَلب. «فلمّا اَتاها نُودى من شاطى الوادى الأيمن»(71)
- سفر طرَب. «ولمّا جاء موسى لميقاتنا»(72)
- سفر تَعب. «لقد لقينا من سفرنا هذا نصباً»(73)
67) قصص، 24.
68) تفسير نورالثقلين.
69) كهف، 77.
70) شعراء، 21.
71) قصص، 30.
72) اعراف، 143.
73) تفسير كشف الاسرار.
پیامها :
- از آداب سفر، داشتن همسفر وتدارك غذا است. «آتنا غداءنا»(74)
- در راه تحصيل علم و معرفت و رسيدن به آرمان ها، پيامبران نيز سختى ها را متحمّل شده اند. «لقينا من سفرنا هذا نصباً»
- شياطين، مانع ملاقات و همراهى موسى وخضرها هستند و به همين دليل همراه موسى را به فراموشى انداختند. «ما انسانيه الاّ الشيطان»
74) همچنان كه اصحاب كهف نيز پول نقد همراه داشتند. «فابعثوا بورقكم هذه» كهف، 19.
20مهرماه، روز بزرگداشت حافظ
خواجه شمس الدین محمدبن محمد حافظ شیرازی، از بزرگترین شاعران نغزگوی ادبیات فارسی است. حافظ در اوایل قرن هشتم ه.ق- حدود سال 727- در شیراز دیده به جهان گشود. پدرش بهاءالدین، بازرگان و مادرش اهل كازرون بود. پس از مرگ پدر، شمس الدین كوچك نزد مادرش ماند و در سنین نوجوانی به شغل نانوایی پرداخت. در همین دوران به كسب علم و دانش علاقه مند شد و به درس و مدرسه پرداخت. بعد از تحصیل علوم، زندگی او تغییر كرد و در جرگه طالبان علم درآمد و مجالس درس علمای بزرگ شیراز را درس كرد. او به تحقیق و مطالعه كتابهای بزرگان آن روزگار- از قبیل كشاف زمخشری، مطالع الانظار قاضی بیضاوی و مفتاح العلوم سكاكی و امثال آنها- پرداخت. همچنین در مجالس درس قوام الدین ابوالبقاء عبدالله بن محمود بن حسن اصفهانی شیرازی نیز حضور داشت.
حافظ- همچنانكه از تخلص او برمی آید- قرآن را از حفظ داشت و به چهارده شكل (قراآت هفتگانه) می خواند.
ذکر روز شنبه : یا رب العالمین
سلام صبح شنبه اولین روز هفته بر همه دوستان بخیر و شادی و سلامتی و عاقبت بخیری، موفق و مؤید باشید
التماس دعا
20 مهرماه؛ روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی
20 مهرماه؛ روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی نامگذاری شده است. نامگذاری این روز از وجوه گوناگونی دارای اهمیت بوده و ضروری است با گرامیداشت این مناسبت، بیش از پیش راهکارهای کاهش اثرات آسیبها و بلایای طبیعی مورد توجه جدی قرار گیرد.
بلایای طبیعی، به مجموعهای از حوادث زیانبار گفته میشود، که منشاء انسانی ندارند. این حوادث معمولاً غیرقابل پیشبینی بوده و یا حداقل از مدتهای طولانی قبل نمیتوان وقوع آنها را پیشبینی نمود. هر یک از عناصر جوی به تنهایی می تواند بلایای مهمی مانند افزایش دما و گرمازدگی، سرعتهای زیاد باد و وقوع توفان، بارشهای تندری و وقوع تگرگ، یخبندان و سرمازدگی و … را ایجاد کند. اما بیشترین خسارات جانی و مالی بر اثر پدیده های جوی ترکیبی و خطرات ثانویه ناشی از آنها می باشد، مانند توفان، رعد و برق، خشکسالیها، سیل، آتش سوزی.
تأثیرگذاری بلایای جوی بر جوامع با توجه به وضعیت توسعه اقتصادی و آسیب پذیری آنها متفاوت است. به طوری که رویدادهای جوی بیشترین خسارات جانی را در کشورهای کمتر توسعه یافته و بیشترین خسارات مالی را در کشورهای بیشتر توسعه یافته ایجاد می کنند بررسی اطلاعات و آمار طی سالهای ۹۲-۱۹۶۳ نشان می دهد که مرگ و میر ناشی از سیل به علت مشکلات پیش بینی روبه افزایش بوده در حالی که مرگ و میر ناشی از توفانهای حاره ای به دلیل موفقیت نسبی در پیش بینی و هشدار طرحهای تخلیه مناطق در خطر کاهش یافته است.
20 مهر؛ روز اسکان معلولان و سالمندان
بيستم مهر، به نام "روز اسکان معلولان و سالمندان" نامگذاري شده است.
سالمندان و معلولان حق دارند از زندگي سالم، در رفاه و بانشاطي برخوردار باشند و صرفا وجود يك سري ضعفهاي جسماني نبايد باعث شود كه آنها لذت زندگي را تجربه نكنند. فقط كافي است با رعايت يك سري نكات زندگي را براي آنها شيرينتر كنيم. اگر آن قدر خوشبخت هستيد و خانهتان به نعمت همجواري با يك پير فرزانه مزين است، براي راحتي بيشتر آنها كافيست برخي نكات را رعايت كنيد.
کف اتاقها، بايد صاف و غير لغزنده بوده و فرشها به صورت مناسب، ثابت شده باشند ضمن اينكه چيدمان درست وسايل منزل به گونهاي که مزاحم سالمند و مانعي در مسير رفت و آمد سالمند نباشد، كمك بزرگي به آنها ميكند. توصيه ميشود از انباشت لوازم غيرضروري در اتاقها پرهيز شده و وسايل با کاربري کمتر در محل مناسبي نگهداري شود.
در انتخاب مبلمان منزل سالمندان و معلولان پيشنهاد ميشود از مبلمان بزرگ، جادار و سنگين استفاده گردد تا به هنگام استفاده احتمالي به عنوان تکيهگاه و يا در هنگام نشستن و برخاستن موجب سر خوردن و افتادن سالمند نشود.
روشنايي مناسب در مسير رفت و آمد سالمند بسيار مهم است. بنابراين پيشنهاد ميشود با نصب چراغ خواب در اتاق خواب سالمند و نيز در مسير اتاق خواب سالمند تا دستشويي و يا آشپزخانه از ايجاد آسيبهاي احتمالي جلوگيري شود.
همچنين نصب زنگ خطر حساس به دود (به ويژه وقتي سالمند سيگاري است) در محيط خانه و به ويژه اتاق خواب سالمند بسيار مهم و حياتي است و مانع از خطرات احتمالي و آتشسوزي خواهد شد.
از موارد ديگري که توجه به آن از اهميت ويژهاي برخوردار است، وجود يک دستگاه تلفن مناسب در دسترس سالمند و معلولان است و نيز پيشنهاد ميشود شماره تلفنهاي ضروري با حروف و شمارههاي بزرگ نوشته شده و در دسترس سالمند باشد و يا در حافظه تلفن وي ذخيره شده باشد تا در مواقع نياز به راحتي قابل دسترس باشد.
🏴تفاوت مبلغ نقدی و قسطی ارائه خدمات
🔷س 1838: دفاتر خدماتی بعضاً به صورت نقد به قیمت مثلاً یک میلیون تومان و قسطی (مثلاً شش ماهه) به قیمت یک میلیون و دویست هزار تومان افراد را به زیارت می برند، آیا این اشکال دارد و ربوی است؟
✅ج: چنانچه دفاتر مذکور به عنوان کارگزار شرکت های خدماتی و به نمایندگی از آنها فعالیت می کند و در زمان انعقاد قرارداد با مراجعه گنندگان ، مبلغ نقدی را از طرف آنها به شرکت های خدماتی نقداً می پردازند و سپس از مراجعه کننده آن مبلغ را به صورت قسطی و با مقداری اضافه تر دریافت می کنند ، در این صورت اخذ مبلغ اضافه در حکم ربا و حرام است. ولی چنانچه دفتر خدماتی از ابتدا به عنوان طرف قرارداد خدمات خود را به دو صورت نقد و اقساط و با مبالغ متفاوت ارائه کند، مبالغ اضافه اشکال ندارد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
دوستان عزیز رساله حقوق امام سجاد حضرت امام علی بن الحسین علیه السلام به بیان 50 حقی که بر ذمه هریک از ماست پرداخته، سعادت دنیا و آخرت ما در گرو رعایت این حقوق است.
لذا هرشب یکی از این حقوق را با تأمل و تفکر مطالعه کنیم.
سپس حقوق رعیت
۱۸ -و اما حقوق رعیت تو در حکومت بر آنها اینست که بدانى همانا تو با نیروى فزون خود آنها را زیر رعیت گرفتى و
همانا ناتوانى و زبونیشان آنها را رعیت تو کرده
پس چه سزاوار است کسى که ضعف و ذلت او ترا بی نیاز ساخته از او که او
را رعیت و زیردست تو ساخته و حکم تو را بر او نافذ کرده تا بعزت و نیروى خود در برابر تو نتواند ایستاد
و بر آنچه از تو بزرگ و ناگوار آید جز ]بخدا[ بترحم و حمایت و صبر و انتظار یارى نجوید. و چه اندازه براى تو سزاوار است
که چون بفهمى چه چیز خدا بتو داده از فزونى این عزت و نیروئى که بوسیله آن غلبه کردى بر دیگران که براى خدا شکر کنى و هر که شکر نعمت خدا کند باو نعمت بیشترى عطا کند و لا قوه الا بالله.
حدیث (39) امام على عليه السلام :
مَنْ رَكِبَ الْباطِلَ اهلکهُ مَرْكَبُهُ.
كسى كه بر باطل سوار شود،
مَركبش او را هلاک خواهد كرد.
تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص71 ، ح1032
🏴حضرت آیت الله خامنهای:
🔺خوشا بحال آن کسانی که در حال پیادهرویاند و به زیارت اربعین خواهند رسید و آن زیارت خوشمضمون روز اربعین را خطاب به حضرت سیدالشهداء علیهالسلام خواهند خواند.
🔺ما از اینجا با شوق و حسرت به گامهای میلیونها زائر نگاه میکنیم و باید خدای متعال را به دلیل منتی که با خلق این حرکت عظیم بر ما نهاده است، شاکر باشیم.
🆔 @resale_ahkam
ذکر روز یکشنبه: یا ذالجلال والاکرام
سلام صبح همه دوستان بخیر و شادی و سلامتی و عاقبت بخیری، موفق و مؤید باشید
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
ترجمه و تفسیر آیه به آيه سوره کهف
آیات 64 و 65
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
قَالَ ذَلِكَ مَا كُنَّا نَبْغِ فَارْتَدَّا عَلَي آثَارِهِمَا قَصَصاً
فَوَجَدَا عَبْداً مِّنْ عِبَادِنَا آتَيْنَاهُ رَحْمَةً مِنْ عِندِنَا وَعَلَّمْنَاهُ مِن لَّدُنَّا عِلْماً
ترجمه :
(موسى) گفت: اين همان (محلّ قرارى) بود كه در پى آن بوديم. پس از همان راه برگشتند، در حالى كه ردّ پاى خود را (به دقّت) دنبال مى كردند.
پس (در آنجا) بنده اى از بندگان ما را يافتند كه از جانب خود، رحمتى (عظيم) به او عطا كرده بوديم و از نزد خود علمى (فراوان) به او آموخته بوديم.
نکته ها:
چنانكه امام صادق عليه السلام فرمود: موسى در علم شرع از خضر آگاه تر بود، ولى خضر در رشته و مأموريّت ديگرى غير از آن، آگاه تر بود.(75)
مراد از «عَبد» در اين آيه، حضرت خضر است كه به دلائل زير پيامبر بوده است:
الف: كسى كه استاد پيامبرى همچون موسى مى شود حتماً از پيامبران است.
ب: تعابير «عبدنا، عبده، عبادنا» در قرآن، غالباً مخصوص پيامبران است.
ج: خضر به موسى گفت: تمام كارهاى خارق العاده كه از من ديدى و صبر نكردى، همه طبق فرمان و رأى خدا بوده، نه رأى من. «ما فَعَلتُه من امرى»
د: موسى به خضر قول داد كه من خلاف دستور تو كارى انجام نمى دهم، «لا اَعصى لك امراً» و كسى كه پيامبر اولواالعزمى، تسليم بى چون و چراى او مى شود، حتماً معصوم و پيامبر است.
ه : علم لدنّى، مخصوص انبياست. خداوند درباره خضر فرمود: «علّمناه من لدنّا»
و: بعضى از مفسّران نيز مراد از «رَحمة» را نبوّت دانسته اند. «آتيناه رحمة من عندنا»
75) تفسير الميزان.
پیامها :
- برخى علوم، با تمرين و تجربه و آموزش به دست نمى آيد و علم لدنّى لازم دارد، مانند علم انبيا. «من لدنّا علما»
- سرانجام رنج و جويندگى، يافتن و رسيدن است. «فوجدا عبداً»
- در جامعه، خضرهاى راهنما يافت مى شوند،(76) مهم گشتن و پيدا نمودن و شاگردى آنان است. «عبداً من عبادنا»
- كسى كه مى خواهد مردم را به عبوديّت خدا فرابخواند، بايد هم خودش و هم استادش عبد باشند. «من عبادنا»
- دريافت رحمت و علم الهى، در سايه ى عبوديّت است. «عبداً من عبادنا آتيناه رحمة... وعلّمناه»
- بالاتر از هر دانايى، داناترى است، پس به علم خود مغرور نشويم. «عبداً... علّمناه من لدنا علماً»
76) طىّ اين مرحله بى همرهى خضر مكن ظلمات است بترس از خطر گمراهى (حافظ)